"Szlovákia a gazdasági összeomlás szélén"

Fórumok

[...]

Eduard Heger azt mondta, hogy az Oroszország ukrajnai invázióját követő hatalmas áremelkedés „megöli gazdaságukat”, ha országa nem kap több milliárd eurós támogatást Brüsszeltől, és figyelmeztetett, hogy ha ez nem történik meg, kénytelen lesz államosítani az ország áramellátását.

Bár Szlovákia jelentős nukleáris és vízenergia-termelő, a legnagyobb energiaszolgáltatója az év elején költséges döntést hozott arról, hogy eladja felesleges energiáját energiakereskedőknek. Ezek a kereskedők most mintegy ötször magasabb piaci áron adják vissza az energiahordozókat Szlovákiának.

A szlovákok 500 euróért veszik meg azt, amit ők 100 euróért adtak el

[..]

Link: https://index.hu/gazdasag/2022/09/28/szlovakia-energia-veszelyhelyzet-u…

Hozzászólások

eu(ró) sikertörténet! ☝‍️

trey @ gépház

Már úgy érted, hogy az akkor jó döntésnek látszó módon aláírnak egy szerződést arra vonatkozóan, hogy garantált áron adják el a kereskedőknek a megtermelt energiát, mindezt úgy, hogy semmilyen biztosíték nem volt a szerződésben és tudták, hogy a kereskedők fogják az árat megszabni a hazai kiszolgálásra egyenértékű a magyarországi helyzettel? 

Úgy értem, hogy az energiaszankciók nyomán kialakult helyzet miatt a csőd szélén vannak, annak dacára, hogy az EU seggét nyalták.

Most, hogy érzik a hatását keményen, két út van: kinyitják a szájukat, hogy a szankciók kurva károsak mert felverték az árakat és nem mellesleg nem hozták el a háború végét ... vagyis csak kárt okoztak.

Vagy, legalább, a seggnyalásért az EU most megsegíthetné őket.

Várom melyik lesz.

trey @ gépház

Északi Áramlat 2-ben 170 millió köbméter gáz volt - mondom volt..

Kína valóban veszi a gázt az oroszoktól 3. gázvezetéket építik a két ország közt és mivel fél éve rengeteget vásárolt a tőzsdén, most tudja mondani, hogy amit LNG -ként elad EU-nak az még abból van és nem orosz gáz..

For Whites Only meeting room!

Csakhogy a magyar allam is kapott EU tamogatast, hogy fuggetlenitse magat az orosz gaztol. De azt a penzt 100%-ban elloptak, igy ez semennyire nem sikerult. El sem kezdtek. Nem is terveztek betartani a szankciokat a magyarok, mert nem is tudnak.

Igy a magyar nep, amelyik legjobban megerzi az orosz gaz hianyat/arat. Foleg, mikor a rezsicsokkentett ar utan szembejon a valosag.

Neked ezt intezte a kormanyod :)

Persze sejtem, hogy foleg csak a szegenyeket es allami intezmenyeket erinti egyelore a dolog, de valakinek az adojabol meg fogjak a csorokat menteni.

Kamuzol. Most akarják az EU-t függetleníteni, a REPowerEU keretében. A REPowerEU magában foglalja az RFF-et, amelyet az EU eddig visszatartott.

A Recovery and Resilience Facility (RRF) a REPowerEU-terv középpontjában áll, és támogatja a határokon átnyúló és nemzeti infrastruktúra összehangolt tervezését és finanszírozását, valamint energetikai projekteket és reformokat.

Link:  https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_22_3131

trey @ gépház

Nem kamuzok.

Ez van. Eddig az ellopott penzbol azt tolta a propaganda, hogy mennyire jol elnek a magyarok meg szavazatot vettek rezsicsokkentessel.

De mikor van egy minimalis gazdasagi para, akkor latszik igazan, hogy mennyire jo vezetoket sikerult valasztani. Megint.

Raadasul most valamelyik felkegyelmu USA-nak akar megint hadat uzenni. Siralmas. Szegyen az egesz.

Nem kamuzok.

De, hisz' most adtam egy hivatalos linket, ami cáfolta az állításod. Most akarják függetleníteni az EU-t az orosz fosszilis függőségtől ... Kicsit későn, nem? Szerinted, ha a németek nem függenek az orosz gáztól, miért paráznak most? :D Vagy a belgák? Vagy a szlovákok? Vagy a ...

Ezek mind ellopták a pénzt!?!

trey @ gépház

A nagyok is fuggnek. De nem olyan mertekben, mint Magyarorszag. Eddig is dolgoztak energiafugges csokkentesen, csak most fel kell gyorsitani a dolgokat az oroszok miatt. Ez van.

A lenyeg, hogy Magyarorszag kapott tamogatast, amit energiafuggetlensegre kellett volna kolteni, de vegul vagy nem koltottek semennyit vagy valamiert nem latszik. :)

Termeszetesen erintettek meg durvan a szlovakok is, de a szlovak kitettseg a magyar emberek eletet nem konnyiti meg. Szlovak hireket nem olvasok, szoval arrol nem tudok, hogy ok mennyi penzt loptak. De ha az osszes EU-s penzt elloptak volna, annak sincs nagy jelentosege a magyar emberek szamara, hiszen ettol meg oket is megloptak.

Tehat ugyan ugy egy szarkupac orszagban kell elniuk, attol, hogy masnak is lehet, hogy szar :D

Te mar megint osszevissza mutogatsz mindenki masra :D Te balsors. :D

Én mutogatok. Te meg kamuzol és mosdatsz. 🤷‍♂️

Ha az EU - amivel bezzegezel - annyira felkészült lenne, nem Amerikából meg a Közel-Keletről kéne fosszilist behajózniuk és azért könyörögniük. Amerika meg dörzsöli a kezét (és tüzeli a háborút), hogy ezek milyen hülyék.

trey @ gépház

"Látom, jól felkészült a sötétzöld EU. Kamusok. A bezzegausztria is látom milyen független :D"

 

En pont jol valasztottam orszagot. De ha itt szar lenne tovabb is mennek egybol. Azert van az embernek laba, hogy hasznalja.

Ahogy latom persze az is opcio, hogy mutogatni kell masokra a szarkupac belsejebol. De ettol en mindig is a mobilitast valasztanam es tovabballok, ha valahol szar. :)

Az EU lassan, de biztosan dolgozott energiafuggetlensegen. Nemetorszagban ugy tudom Merkelnek 2030 volt a cel es haladtak is.

Magyarorszag is kapott penzt erre, de mindet elloptak :D

 

Latod a statokat linken. Latod a szemetdombot is benne ahol elsz, de meg igy is masra mutogatsz :D Balsors :D

Magyarorszag is kapott penzt erre, de mindet elloptak :D

- EU-tól kapsz pénzet és nem ellenőrzi mire költöd simán ellopod -mee úgyvan, ahogy Móriczka elképzeli..

Nem minősíteném a tényközlésed és valóság tartalmát.

Egyébként az Észak-Déli irányú vezetékeket, konnektorok építését és kapacitás bővítést hajtották végre - amit az EU előírt.

For Whites Only meeting room!

Nem minősíteném a tényközlésed és valóság tartalmát.

Nem is kell. Boven eleg latnod Magyarorszag gazdasagi eredmenyeit :D Ezen kivul az orosz gaztol valo fuggetlenseget :D:D:D

Imadom, amikor az Orban seggeben levo emberek vergodnek es mar talaj sincs a labuk alatt :D:D:D

Nem ertem ez miert szamit. Gondolom oreg vagy es tul sok m1-et neztel. De valamennyire migracio parti vagyok, amennyiben a migrans hajlando elfogadni a celorszag szokasait es kepes annak alapjan beilleszkedni es hajlando es kepes munkat vallalni.

En peldaul eddig nem nehezseg miatt koltoztem el. Hanem azert mert sokkal jobb az elet ahova jottem. Ha jelentos ugras lenne kovetkezo hely, akkor oda mennek.

 

Hazaszeretet pedig nincs bennem, ha azt keresned. Tovabbra is azt gondolom, hogy az csak a propaganda befogadasat jelenti, annak erdekeben, hogy az aktualis vezetok jobban eljenek. (Dolgozzon/harcoljon ertuk) De engem csak sajat magam es a csaladom erdekel. Az, hogy milyen nyelven es hol elek jobban azt leszarom.

> Nem ertem ez miert szamit. ... De valamennyire migracio parti vagyok

> nem nehezseg miatt koltoztem el. Hanem azert mert sokkal jobb az elet ahova jottem.

> Hazaszeretet pedig nincs bennem

Pont ezért kérdeztem. A migráció pártiak szoktak úgy működni, hogy megszavazzák a migrációt, aztán amikor shithole-lá kezd válni a hely, akkor továbbállnak. Erre mondják a texasziak, hogy a kaliforniaiak inkább ne jönnenek.

Jah de peldaul illegalis migransok automatikus befogadasa ellen vagyok. A munkakepes, dolgozo, papirokkal rendelkezo reteg sztem mindig jol jon. Borszintol fuggetlenul. Vallas sem erdekel, ha nem szelsoseges az ember.

De az illegalisakat sem kapasbol forditanam vissza. Tranzitzona 2-3 honapig + dns vizsgalat(dns vizsgalaton minden menekultnek tul kene esnie) es ha van dolgozo rokona, akkor hozzacsapnam, mert akkor valszeg csak elvesztek a papirjai. Egy dns vizsgalat koltsege pedig nagyon minimalis ahhoz kepest, hogy mennyit hoz egy dolgozo ember.

Igy van, ha kozosen elonyos korulmenyeket teremtunk(hiszen dolgozunk es adozunk), akkor maradok. A sajat es csalad erdeke fontosabb, mint az ismeretleneke.

Ha pedig a befizetett adomat ellopnak stadionokra, haveroknak meg ilyen faszsagokra, mikozben hanyatlik az orszag, akkor tobbet oda nem fizetek adot es tovabballok.

Tanari fizetesre sosem kapnanak EU-bol penzt direktben. Eredetileg is az volt a kommunikacio a kormanytol, hogy ha kapnak barmilyen penzt az EU-bol, akkor tanarok fizetesere is jutni fog, mert akkor tudnak oda is csoportositani. Ezert mondtam, hogy jo hir a kormanynak, mert igy enyhul a nepharag.

hogy ha kapnak barmilyen penzt az EU-bol, akkor tanarok fizetesere is jutni fog

Ez úgy volt, hogy az RFF-ből szánnak erre. Nem energiafüggetlenségre szánt pénzből, amit ellenőrizni fognak. Ettől még lehet, hogy arra fogják költeni, de ez esetben is kérlek ajvékold majd azt, hogy ellopták. :D

trey @ gépház

Ahogy gondolom az EU leggazdagabb és egyben korlátlan erőforrással rendelkező országában is, ahol gondolom szintén lopás miatt nem tudtak függetlenedni a fosszilistől:

https://index.hu/kulfold/2022/10/06/orosz-ukran-konfliktus-haboru-energ…

Azt ugye tudod, hogy Magyarország egykori szovjet blokk országként sokkal jobban függ az orosz gáztól mint mondjuk egy nyugat-európai ország? Aztán mégis ...

trey @ gépház

A nemetek folyamatosan toltak fuggetlenitest es ~2030 korulre volt terv, hogy befejezodik. Nem elloptak a penzt, hanem nagyobb a terulet es tobb ember. Ott raadasul mas az emberek hozzaallasa. Bevallaltak a dragabb aramarat is a zold energia miatt. Sporolni is tudnak, ha kell.

Csak a suttyo magyar aljadek gombak nem tudjak elkepzelni a sporolast, mert azt kommunikalta nekik a kormany, hogy az ego. :D

 

"Azt ugye tudod, hogy Magyarország egykori szovjet blokk országként sokkal jobban függ az orosz gáztól mint mondjuk egy nyugat-európai ország? Aztán mégis ..."

Jah 12 evvel ezelotti elmultnyolcev meg, kurvasok evvel ezelotti elmult x ev a hibas csak :D. Azt elfelejted, hogy 12 eve korlatlan hatalma van a kormanynak. Viszont ezido alatt csak nyugdijlenyulasra, trafikmutyira, kisvasutra, stadionokra, haverok zsebenek tomesere, balsors alatt pedig veszteseges vodafone vasarlasra es szinte minden penz ellopasara futotta. Amit nem elloptak, azt elosztogattak szavazatokert (media, rezsicsokkentes, arsapkak, csok).

Csak a suttyo magyar aljadek gombak

Sztem ezzel a szöveggel Te vagy az..

 

A nemetek folyamatosan toltak fuggetlenitest es ~2030 korulre volt terv

ja ezért építették az Északi Áramlat 2. -t , csak 8 évre tervezték a megtérülését ?

Abban nem csak orosz pénz van - németek pénze is benne van.

For Whites Only meeting room!

"A nemetek folyamatosan toltak fuggetlenitest es ~2030 korulre volt terv, hogy befejezodik. Nem elloptak a penzt, hanem nagyobb a terulet es tobb ember."

A németek a CO2 kibocsátásukat akarták csökkenteni az energiewende-vel. Ez kapott egy gellert, mert közben meg az atomenergiától is meg akartak szabadulni. A 2030-as függetlenedés annyira nem volt téma, hogy NS épült az oroszoktól, nem pedig LNG terminál. Most már van LNG termináljuk, amit délamerikából úsztattak át, mert ott épp nyár közeleg.

"Ott raadasul mas az emberek hozzaallasa. Bevallaltak a dragabb aramarat is a zold energia miatt."

Működik a propabanda a németeknél. Azt mondják, hogy a nap&szél ingyen van/lesz, másrészt drágább az áram, mert sok az ingyen energia. Ezt csont nélkül megették a németek. Még a drágább (EU-ban legmagasabb) áramár mellett a feláras zöldárammal is be lehetett palizni őket.

"Sporolni is tudnak, ha kell."

Akkor tudnak spórolni, csak még nem kell nekik?

"Csaknem tíz százalékkal több gázt fogyasztottak a német háztartások és kisvállalkozások egy hét alatt, mint a négyéves átlag – számolt be csütörtökön a német hálózati szabályozóhatóság. Később arra figyelmeztették a német lakosságot, hogy válság fenyegeti őket, amennyiben nem csökkentik a gázfogyasztásukat." forrás

"Csak a suttyo magyar aljadek gombak nem tudjak elkepzelni a sporolast, mert azt kommunikalta nekik a kormany, hogy az ego. :D"

Összefoglalva, az übermensch németek annyira védik a klímát, hogy atom helyett lignittel termelnek áramot, annyira függetlenednek az oroszoktól, hogy NordStream-et építenek LNG terminál helyett, volt kancellárjuk Gasprom igazgatóságában ül, de bevállalják a drága ingyen áramot és úgy spórólnak, hogy 10%-al többet fogyasztanak mint korábban. Ezzel szemben itt vannak a untermensch magyarok, akik semmit sem csinálnak, csak az összes határon interkonnektorrá alakítják a gázvezetékeiket és legnagyobb (1 milliárd m3) kapacitást kötik le a krk-i LNG terminálból, meg a nem függetlenedés miatt 10% LNG mellé 30%-ra szerződést kötnek (3 milliárd m3) a román gázra (amit utána az übermensch románok megfurtak).

A nemetek folyamatosan toltak fuggetlenitest

Nagy siker lett!

A szivárgás a Németországot és Lengyelországot ellátó Barátság vezetékhálózat északi szakaszán van. Németország a legnagyobb vevője a Barátságon keresztül szállított orosz nyersolajnak, amelynek déli szakasza Magyarországot és Szlovákiát látja el. A csővezetékes olajat Magyarország lobbitevékenysége miatt vonták ki az orosz olajimportra vonatkozó, decemberben életbe lépő uniós szankciók hatálya alól − írja a hírügynökség.

🤣

Annyi baromságot hordasz össze, hogy hihetetlen.

trey @ gépház

Gyere, egy kis olvasnivaló, hogy a nyugat hogyan "készült fel":

Kiszivárgott Angela Merkel egyik utolsó titka

A német kormány kénytelen-kelletlen, de feloldotta egy dokumentum titkosítását, amely még 2021 októberében keletkezett – alig négy hónappal az ukrajnai háború kitörése előtt –, és azt állítja, az orosz földgázszállítások nem fognak energiafüggőséget jelenteni Európa számára, és nem veszélyeztetik a német energiaellátást sem.

A dokumentumot tavaly október 26-án hagyta jóvá a távozó ügyvezető kormány, amelyet még Angela Merkel vezetett, viszont Olaf Scholz volt akkor az alkancellár – írja összefoglalójában a Politico. A meglehetősen ellentmondásos feljegyzés rendkívül naivan kezeli azokat a fenyegetéseket, amelyek az elmúlt években egyre intenzívebben növekvő orosz gázszállítások révén egyre nagyobb kitettséget eredményeztek Németországban. Elutasította a lengyel és az ukrán aggodalmakat és figyelmeztetéseket is, amelyek szerint az Északi Áramlat 2 rendszerbe kapcsolása nagyban megnöveli Vlagyimir Putyin zsarolási potenciálját.

Összességében az értékelés arra fut ki, hogy az Északi Áramlat 2 „nem jelent fenyegetést a német és az európai uniós gázellátás biztonságára”. A kormányzati iratban az is olvasható, hogy sem a német, sem pedig a környező országok piacára nem jelent valós veszélyt az energiaellátás biztonsága szempontjából a szállítási rendszerekben keletkező esetleges meghibásodás. 

Az értékelést alapból cáfolja az, ami most történik a németeknél, hiszen az orosz gázszállítás leállítása Németország felé gázhiányt és energiaválságot idézett elő, őrületes tempóban vágtató energiaárakkal, amelyek kompenzálására – a háztartások és a vállalkozások számára – nemrégiben egy összességében 65 milliárd eurós mentőcsomagot kellett bejelentenie a berlini kormánynak.  

[...]

Fát, ennyire volt felkészülve a nyugat. Biztos, ott is ellopták a pénzeket, amit az energiafüggetlenségre kellett volna költeni!

trey @ gépház

Az a legszebb dolog, amikor egy állami szolgáltatást azért szüneteltetnek, mert az állam takarékoskodni akar, miközben több százezer fogyasztót meg plusz költségekbe vernek. Ilyen Pl. amikor téliszünetet meghosszabbítják az iskolákban, mondván így az állam spórolni fog. Míg háztartásoknál sokkal több gáz/pénz megy majd el fűtésre.

nagyon nagy árat fizettek ez euróért a felvidéki magyarok (szlovák állampolgárok) - én gyakran járok ott, napi kapcsolatban vagyok ismerősökkel - pl. könyvelő haver (sok száz ügyféllel, magyar és szlovák cégek) - sokat beszélgettünk stb..

Az euróban megállapított nyugdíjak vásárló értéke a magyar nyugdíjak alatt van...

For Whites Only meeting room!

titkolják

??? - ezt nem értem:

OV nagyon hangosan azt mondta, hogy ha az energiára (gáz/olaj) embargót vetnek ki az a magyar gazdaságra atombomba  - sztem ezzel kurvára nem titkolta, hogy mi fejre állunk.

Az, hogy német és más EU-s országok gazdasága hogyan fog megbirkózni vele, azt nem taglalnám, DE ha eddig egy német cégnek az energiára, ami a termelési költség 10-20-30% - és ez 6-8-10x -re fog megdrágulni

az energia piaci árak miatt, akkor ki lehet számolni, hogy mennyire fog megdrágulni a termék/szolgáltatás.

Kína köszöni, hogy újfent kényelmesen tud olcsón termelni és elárasztani a világot a termékeivel...

For Whites Only meeting room!

DE ÉN AKAROM LÁTNI MESÉLJ !!

Tisztában vagyok azzal, hogy X-edik magyar valamelyik német cégnek gyárt vagy éppen ott dolgozik és ha német cégek csak a gyártás pihentetik, akkor itt k. nagy gáz lesz...

Ezért van az, hogy muszáj nekünk olcsó gázt adni pl. Kecskeméti Mercedes gyárnak, mert ott van 2 behemót gázmotor, ami termeli a gyárnak az áramot és a meleg vizet.

Minden terv borult ezzel a kegyetlen háborúval meg az idióta szankciókkal. Igen a háborút és a szankciót is egyszerre ítélem el - ez szerintem egy komplexebb gondolkozás mód, mind az egy bites egysejtűek , akik ukrán zászlót raknak a FB oldalukra..  

For Whites Only meeting room!

Alakul...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

"A szlovákok 500 euróért veszik meg azt, amit ők 100 euróért adtak el"

Na éppen ezért gondolom, hogy helyes, ha a közművek állami kézben maradnak.

Az elvet értem mögötte, de a gyakorlatban az állami közmű úgy néz ki, hogy másfél hónapja nem tudok egy gázszerződés-átírást elintézni, mert az MVM nem veszi fel a telefont, nem válaszol az emailre, leszarja az e-bejelentőn beküldött csomagot, az ügyfélszolgálati irodákba pedig jövő tavaszig (!) egyesével végigkattintva a napokat a naptárban sem találok szabad időpontot. Valahol május vége felé adtam fel, ez kb fél év.

A stratégiai einstandolásnak lehetnek előnyei, csak utána tudni kellene üzemeltetni is. Ha a kormány nem egyeztet a saját cégeivel, akkor a fene megette az egészet. Itt is lehetett volna szólni, hogy kellene gyorsan kétezer contigent worker, aki az L1 supportot meg tudja oldani, hogy a rezsicsökkentés-csökkentés miatt a több millió betelefonáló ne DDoS-olja le az ügyfélszolit.

Békeidő valahogy éppen mindig pont nincsen, de én a józan észt is hiányolom. Február óta azt hallgatom, hogy nem lesz gáz, megfagynak az óvodások, stb. Aztán a rezsidémon lecsapott, és ha jól rémlik, augusztus 1 volt az eredeti határidő a lakosságnak az intézkedésre.

A két időpont között tényleg nem volt egyetlen olyan időpillanat sem, amikor valakinek eszébe juthatott volna, hogy ebből baj lesz?

Akkor nem kellett volna emiatt inkább meglépni?

Mármint mit, az állam belépését a piacra? Teljesen mindegy, ha egy másik cég vette volna meg őket, akkor is azt mondanám, hogy ez így egy rakás szar. Vonatkoztass el az államtól egy pillanatra: annyi volt a megállapításom, hogy egy M&A után az új tulajdonos képtelen üzemeltetni egy ügyfélszolgálatot. 

Szerintem mindenki tudta, hogy baj lesz. Nem  volt választás.

Szerintem nem a lényegét fogtuk meg a problémának.

2022-ben így kellene működnie egy közmű átírásnak:

  1. ügyfélkapu login (új vevő)
    1. ügy kiválasztása
    2. formot kitölt (óraállással, mindennel)
    3. submit
  2. ügyfélkapu login (régi vevő)
    1. approve
  3. netbank login (új vevő)
    1. csoportos beszedést beállít
  4. done

Ennek már évekkel korábban kellett volna megtörténnie, nyilván nem most kellene egyik napról a másikra összetákolni.

dehogynem, iszonyatos pénzt kifizettél a telefon kötvényre és vártál esetenként 20+ évet(ha jól tudom '89ben voltak bőven e fölött is várakozók) :). csak ott nem fenyegette 4évente az a kormányzatot, hogy lecserélik... Ebből épült ki a telefonhálózat jelentős része..

A telefonkötvény későbbi játék, az már a rendszerváltás környéke. Akkor ígérték be, hogy ha veszel telefonkötvényt (kb. 40-50eFt volt emlékeim szerint, azaz 3-4 havi bruttó fizetés), akkor majd pár éven belül lesz telefonod. Akkor azt mondtam, hogy ennyit nem ér meg, én megvárom, amíg utánamdobják. Ugyan ez nem történt  meg, de 1995-ben jóval kevesebb összegért (talán 20eFt környékén volt, és persze közben volt némi infláció, szóval akkor már kevesebb, mint fél havi fizetésem volt ennyi) lett telefonom.

Várakozási lista valóban volt a 80-as években (na meg korábban is), de többnyire a reménytelen kategória volt. Nem is iratkoztam fel rá, mert eléggé esélytelennek tűnt, hogy a kertvárosi részen bármiféle fejlesztésbe fog a Magyar Posta.

Ha volt is az elmúlt években társasházi energetikai korszerűsítésre pályázati forrás, marginális.

Nem csak ez a probléma, hanem a rengeteg korszerűsítetlen Kádár kocka, jellemzően alacsony jövedelmű régiókban.

A panelprogramot pont 8 éve állították le. 2001-2007 között zajlott az első panelprogram, 2008-2013 között a második. Lett volna harmadik is, de elkaszálták.

http://palyazatok.org/eljen-panel-iii-nagyszabasu-lakasfelujitasi-progr…

ez a program volt az, el sem indult.

Az Otthon Melege programban meg nem tudsz szigeteléskorszerűsítésre pályázni.  

https://palyazat.otk.hu/otthon-melege-program

A pályázható elemek között nem látom a társasházak komplex energetikai felújítását, pedig a lakosság zöme ebben él.

https://palyazat.otk.hu/energetikai-palyazat-maganszemelyeknek

Ezt is felfüggesztették tavaly.

Persze csak ez ferdítés.
Az, hogy otthon meleg vagy whatever pályázatot nyújtasz be, egy teljesen más tészta.
Soha nem mondtam, hogy ilyet nem lehet tenni. Csak azt, hogy a hivatkozott panelprogram évek óta nem létezik.
Nem mellesleg a PP jellemzően szigetelésre volt igényelhető.

Szerintem, mindenki aki ekézte a "rezsicsökkentést" azért ekézte (és ez nem változott sokat sajnos, de picit már jobb), hogy bárkinek is jár. Így semmi értelme, hogy én fizetem annak a rezsijét aki ugyan képes lenne spórolni, de minek. 

Annak kell segíteni aki nem tudja kifizetni, sávosan (nem két sáv, és koránt sem ezek) emellett lehetne még rászorultsági alapon támogatni. De a legnagyobb baj azzal van, hogy az embereket elaltatták a "rezsicsökketéssel" 10 évre és sokkolva a társadalmat.

A korábbi, takarékoskodásra ösztönzést tökéletesen nélkülöző rendszernél csak olcsóbb lehet.

A NAV az összes adóbevalláshoz hozzáfér, tudni lehet, hogy egy ingatlanban ki lakik és milyen jövedelmük volt. 

Nyugodtan lehetne ez alapján is juttatni.

Szerkesztve: 2022. 09. 28., sze – 11:44

> A szlovákok 500 euróért veszik meg azt, amit ők 100 euróért adtak el

Jól értem, hogy a termelők hosszú távú szerződést kötöttek az áram eladására azzal a céllal, hogy a bizonytalanság helyett biztosan tudják eladni az áramuat? A lakosságot pedig simán a piacról szolgálják ki, tehát a termelők és a lakosság között ott van a piac?

Bónusz kérdés lehetne, hogy akkor valójában mennyibe kerül előállítani azt az áramot, amit 100-ér eladnak és 500-ér vesznek meg?

 

Másik kérdés, hogy nem szlovákok adják el az áramot, hanem a cég. Ami ha nem szlovák kézben van, akkor nem tekinthető szlováknak. Szlovákiában sem mindenki szlovák, de a tulajdonos lehet, hogy még csak nem is állampolgár.

lesz ez még így se:

EU vows sanctions after Russia's 'illegal' votes in Ukraine

előre az újabb (ki tudja hányadik? 7? 8?) szankciós csomagért! 

Von der Leyen proposes new package of EU sanctions

The head of the European Commission, Ursula von der Leyen, is announcing a further round of proposed sanctions on Russia that she will put to the 27 member states.

Von der Leyen says that "last week, Russia escalated the invasion of Ukraine to a whole new level" through mobilisation and "sham referenda that are an illegal attempt to grab land and change international borders by force."

The EU is "determined to make the Kremlin pay with a new package of biting sanctions against Russia," von der Leyen says.

She aims to further restrict trade to isolate and restrict Russia's economy even more: "A sweeping new import ban on Russian products will keep them out of the European market and deprive Russia of an additional 7bn euros in revenue."

The EU will extend the list of products that can't be exported to Russia, particularly with regards to weapons, aircraft and chemical substances.

This will "weaken its capacity to modernise" Russia's military base.

Von der Leyen also says that under the package, EU nationals will be prohibited from sitting on government bodies of Russian state-owned enterprises, saying: "Russia should not benefit from EU knowledge and expertise."

Az előző 6 hatására látjuk, hogy abbamaradt a háború, kevesebb ember halt meg: akkora siker, hogy ezt kell tovább folytatni változatlanul. Az első ígéretek szerint *azonnal* hatottak, majd 2-3 hónap, volt aki fél évet adott, hogy az orosz haderő térdre kényszerüljön. Most 12,24,36 havi javaslatok vannak arra, hogy a szankciók mikor 'hatnak majd igazán' (persze, hogy mi az a hatás amit várnak tőlük úgy változik mint az orosz "siker" definíciója..). Az oroszoknak még kb 30 havi hadianyaguk van felhalmozva a jelenlegi tüzérségi teljesítmény mellett.

Közben Európa olyan csatlósává válik(/t) az USA-nak, ahogyan benyomják az oroszokat kína alá. Hurrá. Ha beledöglünk is!

https://www.bbc.com/news/live/world-europe-63045333

Mostanra amúgy már senki sem emlegeti a háború megállítását, már csak az oroszok gyengítéséről, bátrabbaktól felszámolásáról beszélnek..

méé eddig lehetett fegyvert vinni oroszoknak ? most 7-8. szankciókor jut eszükbe ?

Kína cseppfolyósítja az oroszgázt gázt és hozza EU -ba fel árral - jó üzlet, csak nem EU -nak.

Félre értés ne essék tisztában vagyok, hogy egyre szarab lesz az oroszoknak, vissza veti őket a fejlődésben - de ki fogják bírni. 

Kereskednek majd nem EU-s országokkal. Újra lesz vasfüggöny.

YT -on egy holland telepesről néztem filmet, aki az orosz tajgán él - fura ízlés van - de ő mondta, hogy semmit nem éreznek a szankciókból..

For Whites Only meeting room!

Most kezdem megérteni a Makroökonómia c. tantárgyat, amit most 28 éve próbáltak a fejembe verni.

mindent el kell adni és visszabérelni

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Leginkabb az egesz ugy kezdodott, hogy azt hivtuk "felszabadulasnak", hogy tovabbra is tilos maradt kinyirni azokat, akik ezt teszik egy orszag/varos/stb. ertekeivel. :)

Es a legnagyobb baj az, hogy kulturankban is bennemaradt ezen szabaly betartasa.

Itt egy rakas demokracia (es diktatura), ahol ezt az altalad 6 szoban osszefoglalt bunt buntetlenul meg lehet csinalni, miutan egyszer mar meg lettel valasztva.

Amúgy nem az volt, hogy visszaveszünk a politikából az oldalon? És most megint te nyitogatod a topicokat sorozatban...

Ja persze, én vagyok a hülye, mert szóltam. Nézd már meg, hány flame topicot nyitottam. És te mennyit? A többes számot megint nem tudom hova tenni, ne haragudj. Mi az, "vettetek"? Kik?

Gazdasági hír, az. Csak az első komment amit rászarsz a saját magad által nyitott topicra már hangulatkeltés.

Csak én érzem úgy, vagy valóban kiborultál?

Nem kellene az online tért úgy megélni, mintha a fizikai szomszédoddal tolnád.
Nem ma kezdted, tudom, de nyugi már.

^ Olyan ez, amikor sokáig fázik az ember, és egyik pillanatról a másikra fűtött szobában találja magát; 99% kívánja a hideget, pedig csak 2 nap telt el azóta. hogy dermedt.

Ezt meg csak úgy ide, mert maradt még felhasználható karakterem postig.
Libsiknek: https://youtu.be/XU4wrlQ_IGQ

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Az a fránya tükör ... már megint. Remélem látjátok magatokat benne.

Ha politikai témát akartam volna nyitni, akkor a #dollárbaloldal mutyijával kezdtem volna, azaz, honnan szedett MZP dollármilliárdokat :D :D :D

Na, látod ... nincs itt semmiféle politika a részemről. Majd ha lesz, akkor azt meglátod!

trey @ gépház

Most komolyan, a szó zavar? Vagy az, hogy valaki megkért, hogy nézzél magadba? Pedig a szót nem én találtam ki, hanem Ti. Ráadásul nem is én használtam rád először. De írhattam volna minisztert, helytartót, vagy atyaúristent is, csak egyszerűen ez jutott eszembe először.

Mesélj, hogy kell szólítani, amin nem borulsz ki? Nem véletlenül írtam amit írtam, tényleg nem jutott eszembe jobb. Ha jól tudom nem tulajdonos vagy már, főszerkesztő lenne a következő ami eszembe jut, de szerkesztőség sincs, úgyhogy ez is kiesik. Moderátor? Üzemeltető?

Egyelore 420+ a forint, brutalis a rezsi, nincs normalis futes a sulikban / tuzoltoknak / stb. Kell valami vigasz ilyenkor a hitukben megrengetett, csalodott es frusztralt embereknek. Ha mas nem az, hogy Romaniaban/Szlovakiaban/Bulgariaban vagy barhol van vmi ami draga vagy rossz. Csak nem hozhatta ide IT portalra azt a nyuggereknel szolo origos cikket, ahol leirjak, hogy akkora a hanyatlas a nemeteknel, hogy zuhanyoznak az emberek edzes utan ott helyben, ahelyett, hogy otthon tennek ugyan ezt. Raadasul meg a wc-re is mennek ott az emberek es minden bizonnyal az is azert, mert nem futja vizre es wcpapirra otthon.

Minimalis megnyugvas gondolom azt latni, hogy mashol is rossz valami es nem csak a sajat hazajaban.

Nem tudom en sem mi ez a mellebeszeles es masokra mutogatas allandoan :D

Nekem nagyon fura, hogy a sullyedo hajorol mutogatnak sokan fulladozas kozben, hogy bezzeg a szarazfoldon biztos hideg van, milyen szar nekik. Kozben se hideg nincs, se nem szar :) De a kapitanynak mondani kellett valamit, hogy miert jobb nekik megfulladni, mint a szarazfoldon elni. Igy kevesbe keseru a halal :)

Egyelore ugy tunik szamomra, a jelenlegi gazdasagi eredmenyek alapjan a lassan sullyedo hajo az meg mindig Magyarorszag. Az EU gazdasagi helyzete sem legjobb most, de messze jobb, mint egy random ciganyorszage.

Magyarorszag gazdasaga most az EU-tol fuggetlenul foldbe all

Jóvanna, az elmaradt karbantartások és legalábbis a külső szemlélő számára gyanúsan tönkretett fékek miatt a kanyarban előzés kanyarból kisiklás és szakadékba zuhanás lett, mindenkivel megesik...

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Még, tegyük gyorsan hozzá, mert a gyors-reagálású  naszád már torpedózza egy ideje, például a fenti szöveget úgy lefordítva, hogy a *szankciók* miatt drága az energia. Mintha nem is élnének a való világban. Mikortól hatósági áras a benzin? Miért? Mikortól hatósági *kisker* áras a tej meg a csirkemell meg a ...? Miért?

Mekkora az átlagos infláció bárhol máshol? Mennyit hazudnak itthon? 

"De sikerült?" <- csak hogy a klasszikust idézzem

Elég nagy szar lenne akkor is, ha nem Viktor csinálta volna végig az elmúlt lassan 13 évet. De sajnos Viktor és csapata rövidtávú célok érdekében feláldozta az ország jövőjét. 

Erre rájött, hogy pont tavaly kellett újrakötni a szerződést, ezek a pancserek meg kötöttek egy olyan szerződést, amit nem mernek megmutatni, de _sokkal_ olcsóbb mintha máshonnan vennénk (kiderült persze, hogy nem), gyaníthatóan azért, mert a szerződési feltételekben a változó árakat sikerült olyan tételhez rögzíteni ami nekünk a jelen körülmények közt nagyon szar. Nem tudom visszaemlékszel-e még ekkor kezdtünk osztogatni. Azon a ponton, amikor már ez sejthető volt. Persze ezzel nem mondom azt, hogy főkülügyérünknek akárki is legyen az (beleértve a mostani túlmozgásos balfék) sok választási lehetősége volt. Mégis mikor meg lett kötve a szerződés (tavaly ugye) akkor győzelemként lett bemutatva.Maga az egész még a hatósági áras benzin után (november 15.) is tolták a kretént fullba, kétk ézzel szórták a lóvét. 

Majd mikor a sz@r elkezdett ömleni február elején Viktor elment még kicsit kuncsorogni. Visszajött és elmondta, nem lesz háború, majd 15 nap se telt bele Putyin elkezdett háborúzni. Ekkor persze a gépezet még nagyobb fordulatba kapcsolt, hogy elmondják, hogy mi kimaradunk. Majd utána a választás napja után még mindig nem látták a helyzetet "rossznak". Majd hoppá, július közepén azzá vált. Pedig akkor már biza az energiahordozók ára az egekben volt, és nem a szankciók miatt. A háború segített ezen nagyon sokat.

Szóval nem, nincs képzavar. A baj az, hogy a kormány próbál zavart kelteni a saját felelőssége tárgyában. Szerintem ettől függetlenül az egész ország nekik szurkol, hogy ezt is megússza ez a hazug slacker banda. Mert az azt jelenti, hogy van esély elkerülni a teljes földbe állást. 

"Eurázsia mindig is Óceánia szövetségese volt. Óceánia Keletázsia ellen visel háborút; Óceánia mindig is Keletázsia ellen viselt háborút." 

https://444.hu/2022/09/30/orban-viktor-ma-mar-ugy-emlekszik-hogy-a-habo…

“Any book worth banning is a book worth reading.”

"Majd mikor a sz@r elkezdett ömleni február elején Viktor elment még kicsit kuncsorogni. Visszajött és elmondta, nem lesz háború, majd 15 nap se telt bele Putyin elkezdett háborúzni."

Nevezzük a nevén.

Békemisszió :D :D :D 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ennyire azert nem szomoru a helyzet. Ha valaki edzesrol hazasetalva/hazabiciklizve/hazafutva (szigoruan nem tomegkozlekedve) otthon zuhanyzik, az fungalis szempontbol kisebb kockazatot vallalt, mondhatni higienikusabb dontest hozott, es nem segitette borgomba fajok szaporodasat. :)

Nem értem a kérdést. :)

A munkahelyem bent van egy irodanegyedben, kertes ház a közelben sincs, ami mégis, az általában bontani való állapotú. Persze bele lehetne menni ilyen projektbe, ha végtelen szabadidőm lenne, de Budapest belvárosának határán a telkeket is igen szerényen mérik.

> Az ilyenek miatt vagyunk mi testidegenek az EU-ban: 
Nem néztem meg a linket, de amit reprezentálnak (EU,) eléggé testidegennek kell/kellene lenni.

^ nem klikkeltem, csak a linkből gondolom, hogy tudom miről van szó. Hidd el, én másnak várom a kegyelmet, de ugyanakkor, ne legyünk már naivak, a te slepped arcátlanul több minden/mindenki felett átnézet.

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!