Milyen wireless rendszert javasoltok erre a feladatra?

Fórumok

Sziasztok,

wireless rendszert keresnék a következő feladatra:

1 db bázisállomásnak kellene 6 db kliens eszközt kiszolgálnia, a kliens eszközök 1-1 db 20 Mbites UDP videó streamet küldenének a bázisállomás irányába, más adatforgalom nem lenne a kliensekkel. A telepítés helyszíne változó, de zavartabb környezetre kell készülni. A bázisállomás és a kliensek távolsága maximum 500 méter. A bázisállomásra nagy nyereségű omni antenna kerülne, a klienseknél omni és panelantenna egyaránt előfordulna. Rálátás biztosítva lesz a kliensek és a bázis között, így 5Ghz-es rendszerben gondolkodom. 

Két jelöltem van jelenleg:

1., Ubiquiti AirMAX eszközök (az LTU kiesik, mert nem találtam megfelelő omni antennás kliens eszközt)
- AirMAX Rocket Prism AC 5G gen2 bázisállomás 13 dBi nyereségű omni antennával,
- szóba jöhető kliensek: AirMAX Bullet AC, AirMAX NanoStation 5AC loco, AirMAX NanoStation AC 5G.

2., Mikrotik eszközök
- Mikrotik NetMetal AC2 bázisállomás 13 dBi nyereségű omni antennával,
- szóba jöhető kliensek: SXT SA5 AC, Metal 52 AC.

Nem gondolkodom 60Ghz-es és hasonló rendszerekben, nehezebb telepíthetőség, nem feltétlenül tökéletes rálátás miatt. A Mikrotik eszközök mellett szól az alacsonyabb ár és a szétkonfigurálhatóság, ez egyben nekem a kezelőfelület miatt hátrány is (nem szívlelem). 

A Ubiquiti eszközök mellett szól talán a robusztusabb rádiós egység, könnyebb konfigurálhatóság.

Nem lesz lehetőségem sajnos ezeket az eszközöket előzetesen letesztelni, így mások "real life" tapasztalata alapján választanék. Érdekelne a véleményetek, ki mit választana és miért? A Mikrotik rádiós oldalon nem győzött meg a korábbi tapasztalataim során, a Ubiquiti viszont elég robusztusnak bizonyult, amikor 15 éve ilyen linkekkel dolgoztam.

Gondolkodtam még abban, hogy valamilyen openWRT alapú rendszert építeni AX-s rádiós kártyákkal, bázisállomásnak még csak-csak találtam megfelelő alapeszközt, de a kliens oldalra a Bullethez hasonló kis méretű eszközt sajnos nem igazán találtam, pedig a feladat "csupán" annyi lenne, hogy az AX-es rádiós kártyát kellene "átfordítania" 1 db ethernet portra.

Remélem, nem felejtettem ki semmilyen fontos infót vagy paramétert. Előre is köszönöm a tippeket!

Hozzászólások

Azt nem írtad, hol lesznek ezek használva. Városban lakott/sűrün lakott helyeken az 5GHz felejtős. 

Fedora 38, Thinkpad x280

Minap jelezte az NMHH hogy 5975 - 6425 ig szabad.

Hol?

Csak azért kérdezem, mert üzemelnek a 6 GHz-es sávban jelenleg is rádióengedéllyel rendelkező mikrohullámú PP linkek. Tudok róla, hogy tervben van a 6 GHz-es sáv megnyitása, de ahhoz előbb vagy vissza kellene vonniuk az érvényes rádióengedélyeket, vagy meg kellene várniuk, míg azok az engedélyek lejárnak.

O.K., kösz, így akkor nincs gond :)

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=CELEX:32021D10…

Az ajánlott keretrendszer a WAS/RLAN-oknak az 5 945–6 425 MHz frekvenciasávban történő használata tekintetében az alábbi két esetet határozza meg: i. kis teljesítményű beltéri („LPI”) berendezések, amelyek kizárólag épületekben, fémbevonatú ablakokkal rendelkező vonatokon és légijárműveken használhatók, állandó jelleggel elhelyezve; és ii. nagyon kis teljesítményű („VLP”) berendezések, amelyek beltéri és kültéri használatra egyaránt alkalmasak. A VLP berendezések kültéri használata a kis területű közvetlen kommunikációra szolgáló, kis hatótávolságú alkalmazásokra terjed ki.

Az oké, hogy a rálátás biztosítva lesz, de egy Fresnel zónát még számolj előtte. Mekkora árbócra tervezted felrakni az eszközöket?

Szia!

 

Zavartabb környezet esetén a Cambium ePMP sorozatot is nézd meg. Kifejezetten jó a zavartűrésük, pláne a Mikrotik Ubiquiti gyártóhoz képest.

 

Üdv

Sanyi

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat! A 60 G-s rendszerek valóban kilőve, a 6G-s rendszerekkel pedig az engedélyeztetés miatt nem foglalkoztam, azt én sem tudtam, hogy meg fogják nyitni ezt a sávot is. 

Városi környezetről beszélünk, tudom, hogy az 5Ghz is lassan telített már, de nincs rá jobb ötletem. A Fresnel zónával tisztában vagyok, a legtöbb esetben 50-100 méteren belül lesz a bázis/kliens, ritka az, hogy nagyobb távolságot kellene kiszolgálni. 

Köszönöm a tippet a Cambium eszközökre, meglesem őket is!