Mégis kell az Uniós vakcina Magyarországnak

Fórumok

2021. május:

Magyarország az egyetlen olyan uniós ország, amely úgy döntött, hogy elutasítja azt az új megállapodást, amelyet az Európai Unió kötött a Pfizer és a BioNTech gyógyszergyártóval 1,8 milliárd adag koronavírus elleni vakcina szállítására.

https://www.szabadeuropa.hu/a/pfizer-magyarorszag-europai-unio/31264874…

vs. most:

Az Európai Bizottság egyik szóvivője az Euronewsnak megerősítette, hogy Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek. Májusban a kormány még azt mondta, nincs szükség a további Pfizer vakcinák megvásárlására, de információnk szerint szeptemberben a kormány már Brüsszelben lobbizott azért, hogy mégis kaphassanak a cég oltóanyagából.

https://hu.euronews.com/2021/11/26/magyarorszag-visszakeredzkedett-az-u…

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 11. 27., szo – 08:48

Közben egy új helyzet állt elő:

Az ügy az 5 és 11 év közöttiek oltása miatt lehetett sürgető, hiszen más gyártó készítményeit még nem hagyták jóvá ebben a korosztályban. A fordulatról a kormány és a bizottság is hallgatott az elmúlt hónapokban, egyedül Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter említette egy novemberi kormányinfón, hogy uniós forrásokból hívnak le Pfizer vakcinát a gyermekek oltásához.

A lényeg a "hiszen más gyártó készítményeit még nem hagyták jóvá ebben a korosztályban".

trey @ gépház

Ez gyenge treyelés trey, hisz te is tudod, hogy már azelőtt oltogattak KELETI vakcinával kishazánkban, hogy azt engedélyezték volna az EU-ban. Mi gátolja meg a magyar hatóságokat, hogy engedélyezzenek 5-11 közé mást most is?

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Ühüm.

Jaja, ezt jól mutatják a számok is ugye?

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszagra-erkezett-vakcinak-tipu…

https://index.hu/belfold/2021/11/25/koronavirus-jarvany-vakcina-oltas-h…

Keleti vakcinából jött 3 905 600 adag, amiből sikeresen beoltottak 1 716 025 főt, a maradékot pedig "jótékonyságból"  elosztogatták Szerbiának, Afrikába ...stb. Mellesleg pont ezeket, amik arányosan sokkal többe kerültek mint bármelyik más. A hatásfok meg hát ugye eléggé kétséges, kérdezd meg a Sinoval oltott nyugdíjasokat.

Valahogy nem érzem szilárdnak azt az érvelést, miszerint a nyugati vakcinákkal jól jártunk (akár pénzügyi, akár élettani szempontok alapján), tekintve a számainkat, akár csak az elhalálozás, akár az R aktuális értékét. Valahogy ezek a sunyi nyugatiak mindig azt hozzák ki, hogy élen járunk mindig (pl halálozás, R)

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Mi lenne, ha elolvasnád?

https://hup.hu/comment/2706091#comment-2706091

Ott a tanulmány linkje és hogy pl. az EU által jóváhagyott AZ vs. Sino mit teljesített 85+ korcsoportban.

A keleti vakcinákkal semmi baj, egyedül az, hogy az EU megbélyegezte őket azzal, hogy üzleti/politikai okokból, szándékosan késleltetik az elfogadásukat.

trey @ gépház

Ott a tanulmány linkje és hogy pl. az EU által jóváhagyott AZ vs. Sino mit teljesített 85+ korcsoportban.

 

Ahhoz, hogy ez az adat Magyarországra is értelmezhető legyen, ahhoz az kellene hogy pontosan tudjuk milyen oltást kapott aki meghalt. Ezt az infót pedig ha jól tudom még mindig visszatartja a magyar hatóság.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Boldogkői Zsolt molekuláris biológus arról beszélt, hogy miközben az omikron-variáns tüskefehérje-mutációi miatt csökkenhet az mRNS-vakcinák hatásossága, az elölt vírussal dolgozó kínai vakcinát ez kevésbé befolyásolja.

Hogyha egy olyan mutáció történik, ami elsősorban a tüskefehérjére korlátozódik, akkor ezeket az inaktivált vakcinákat ez kevésbé érinti. Tehát valószínű, hogy a relatív hatásossága a Sinopharm-vakcinának jobb lesz, mint a Pfizeré

trey @ gépház

Nagyon remélem, hogy valóban meggondolták magukat és nem csak a fiatalabb korosztály miatt.

Még mindig ezek a legjobbnak tűnő vakcinák, ha elérhetetlenné válnak itthon, az átoltottság is valószínűleg csökkenni fog (kevesebben vesznek fel további oltásokat)...
Lehet jó az Astrazeneca, Sputnik V, Janssen is, de, ha valóban megtanul az ember immunrendszere az adenovírussal szemben is "védekezni", akkor ezek nem hosszú távú megoldások.
A Sinopharm (vagyis elölt víruson alapuló) vakcinák pedig úgy tűnik, több esetben (főként időseknél) gyakorlatilag nem érnek semmit.

Tehát logikai oldalról nézve célszerű volt mégis visszakerülni az uniós vakcinabeszerzésbe, nem szimplán a fiatal korosztály miatt.
...és nincs azzal gond, ha hibázik valaki, de kell az, hogy ráeszméljen és korrigáljon (nem fejjel a falnak menni).

Tehát a hír pozitív, és remélem, hogy az értelem győzött.

Szerk.: Mármint unió által engedélyezett vagy nem engedélyezett vakcina is lehet jó, de csak unión keresztül tudjuk a jelenleg ismert és már egy ideje használatban lévő, modernebb vakcinákat beszerezni...

A Sinopharm (vagyis elölt víruson alapuló) vakcinák pedig úgy tűnik, több esetben (főként időseknél) gyakorlatilag nem érnek semmit.

Érdekes módon, jobban teljesített a 85+ korosztályban a Sino halálozás ellen mint az AZ. Majdnem kétszer jobban.

AZ:

Korosztály Oltottak száma Fertőzés elleni védelem Halálozás elleni védelem
85+ 3912 38,7% 38,3%

 Sino:

Korosztály Oltottak száma Fertőzés elleni védelem Halálozás elleni védelem
85+ 14 745 43,1% 67,3%

Forrás: https://www.clinicalmicrobiologyandinfection.com/article/S1198-743X(21)…

BTW: két AZ-re éppen Sinopharm-ot tervezek felvenni. Én jobban bízom a régi, bevált technikákban. Remélem van még.

trey @ gépház

Csak megemlítem: gyakorlatilag pariban van az AZ és a sinopharm Megbetegedésekre:25-55 korosztályban jobb, 55-75 kicsit rosszabb 75+ jobb mint az AZ. És mivel teljes vírus, jobb lesz az görög abc további betűire.

Mint más topikokban írtam. Az április elejei átesés után most lettem, leszek (dec.1, a második szuri) beoltva Sinopharmmal.

^ amiben a leghatásosabb a pfizer, az a folyamatosan sulykolt reklám és fud

Technológiai szempontból legjobbnak tűnő, modernebb...
Eddig nem úgy tűnt, hogy a hatásfoka rossz lenne.

Nem használ fel adenovírust, amivel szemben a szervezet szintén védettséget alakíthat ki, ami miatt kereshetsz másikat, amíg kifogysz a lehetőségekből és később sincs mihez nyúlnod.
Emiatt adenovírus alapon nem tűnik hosszabb távon működő dolognak vakcinázni az embereket.

Elölt vírus alapon a hosszútávú (többszöri) vakcinázás nem probléma, de nem feltétlen örülök annak, ha magát a vírust fecskendezik be (bár ennek talán már kisebb a jelentősége), és emiatt lenne jó részletekbe menő elemzést látni a magyar helyzetről (adott személy hány darab, milyen vakcinát kapott, ezt követően mikor betegedett meg koronavírussal, került-e kórházba, túlélte-e... esetleg, ha a korát is tudnánk...).

Akkor lehetne megmondani, melyik vakcina teljesít jól (milyen megelőző lépéseket célszerű tenni annak, aki védekezni szeretne ellene), ha ezek az információk részletekbe menően elérhetőek, és ekkor lehetne az emberek bizalmát is megszerezni.
 

Az mRNS -eknek a hatásmechanizmusukból adódik az előnyük és egyben a hátrányuk. Gyorsan felturbózzák az ellenállóképességet, de ugyanolyan gyorsan el is tűnik. Igen modern mint a fast food, vagy  használd és dobd el termékek a világban. A sino vs pfizer kb olyan mint a Golf II (vagy merci 190D) -vs 1literes 3 hengeres skoda fabia (mostani dizel mercik). Akik ismerik ezeket, azok értik.

A pfizer tavaly télen jó volt, az öregeknek jó volt. De nem hosszú távú megoldás. Ezt -hidd el- te is megérted majd, amikor jövőre ilyenkor majd hatodszor-hetedszer akarnak vele beoltani. S akkor már a mellékhatások jelentősen fel fognak erősödni.

Egyelőre úgy tűnik, hogy egyik vakcina sem hosszú távú megoldás, mindegyiknél felmerült, hogy újabb oltás kell - a Sinopharm és a Sputnik V-nél is.
...de éppen ezért lenne jó egy részletes adathalmaz, hogy ilyen információk is kiderülhessenek.
A fenti statisztikában pl  Sinopharm vakcinával csak nagyon kevés embert oltottak az idős korosztályból,  hasonlóképpen Astrazeneca és Sputnik V-ből is. Ebben nincs semmi meglepő, csak torzítja a statisztikát, ahogy az is, hogy a betegebb emberek kapták főként és legkorábban a Phizer vakcináját.

Egyrészt nem mondtam, hogy Phizer-rel lettem oltva háromszor, másrészt nem vagyok benne biztos, hogy feltétlen erősödnie kell a mellékhatásoknak is.

Továbbá sokan megkapták a Phizert, és ehhez képest viszonylag későn lettek betegek (valóban gyengül), de Sinopharm esetén is lehetett ezt sejteni.

Ahhoz, hogy ne sejteni kelljen, részletes adatok kellenének (mit kapott, mikor kapta, ehhez képest mikor lett beteg, stb.).

Emellett nem mindegy, hogy azért van sok oltott a kórházakban (ha így van - szerintem erről sincs túl konkrét adatunk), mert nem mostanság oltották őket (vagy oltás alkalmával kapta a fertőzést is), vagy azért, mert enyire nem sokat érnek az oltások (vagy valamely oltások).
Erre kellenek adatok, mert különben lehet, emiatt nem vesznek fel az emberek újabb oltást, ami hiba - de éppen az is kiderülhetne, hogy az a hiba, ha felveszed.

A kulcsszó: tájékoztatás(!)

A fenti statisztikában pl  Sinopharm vakcinával csak nagyon kevés embert oltottak az idős korosztályból

Ha tényleg megnézed a statisztikát akkor látod, hogy ez nem igaz.

idősnek nevezzük mondjuk 65+ os embereket (mivel én 61 vagyok és nem érzem magam idősnek :P)

pfi: 613e/1500e--->0,409

sin:425e/895e--->0,475

spu:142e/820e--->0,173

AZ:~80e/304e--->0,263

Mod:81e/223e...>0,363

A sinoból második legnagyobb mennyiség ment az időseknek. Arányaiban meg a legtöbb. Ha valamire ez a tétel igaz az a sputnyik. És ez szerintem kicsit rontja az amúgy kiváló számait. A fentebb idézett adatok amúgy az "adjusted" oszlopban van, és ha a szöveget is elolvasod, aszerint ebben figyelembe van véve "After adjustment for age, sex and calendar day". Hogy milyen metodikával azt nem tudom.

Amúgy -ha még emlékszel- a Sinoból azért kaptak az öregek sokat, mert

1. Ők voltak a leginkább veszélyeztettek és

2.az elején a pfi -ből csak annyi volt, hogy csak a kritikus tevékenységet ellátóknak és a öreg és krónikus betegeknek volt elég. Magyarul ez volt, vagy a semmi.

Ez viszont arra is rámutat , hogy a sino oltások nagy része a legrégebbi, ami kicsit javítja számokat. Ha valakinek van az oltások időbeliségének pontos, hiteles adata az majd segít. Úgy emlékszem ilyen adat kering a neten. Addig is hagyatkozok az emlékeimre.

A hosszútáv. Ehhez nem értek, és is olvastam, és  úgy emlékszem, hogy az mRNS az immunrendszer azt a részét turbózza, ami elég rövid távú. A teljes elölt meg másikat. És -szintén ha jól emlékszem- ez összefüggésben van Karácsony tesztelésének értelmetlenségével. Lehet rosszul emlékszem, majd valaki kijavít.

Esetleg csortu, ha erre jár.

Bocs, én a 75-84 és 85+-ost vettem idősek közé, alapvetően a legidősebb korosztályra gondoltam...

Igen - pontos és hiteles adatok alapján lehetne vizsgálni a kérdést és megfelelő következtetéseket levonni, enélkül csak többé-kevésbé sötétben tapogatózás lehetséges...

Azért írtam, hogy szerintem 65+ az idős, de pl. egy gyereknek már a 40+ is az.

A 85+ korosztály vizsgálata elég necces. Eleve kevesen vannak, és már jelentős a nem covid miatti halálozás is. 85 felett vitathatatlanul a pfi vel oltottak a legtöbbet.

Alul elbandi közölt egy linket ami alátámasztja az emlékeimet.

2021 hetedik hetéig pfi -vel oltottak hetente átlagosan 40-50e, aztán mikor megjött első adag sino, a 8-10 héten összesen beoltottak  490e embert vele.

majd 11. héttől már jött nagyobb mennyiség pfi és a sputnyik is.

Trey szerint jo az, meg impotens eu, vegulis ki fizetett jo draga vakcina arat kinek ?

Mi lett vele ? Elosztogattak ? Megsemmisitik par szaz millioert ? Mint a pcr teszteket.

Mert minek inkabb szuresre felhasznalni, az nem kerul masik zsebbe ha ingyen osztogatjak a budos paraszt nepnek.

Azon kivul, hogy mindenki probalta kerulni mint a pestist...

Lenyeg, hogy ki lett fizetve es foni megszabadsagharcolta nekunk azt a par milliard plusz kiadast nembaj van meg ott ahol ez jott...

 

Szep munka.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Tök olcsón vettük, miért mondod ezt?

 

Sinopharm price per dose:

Argentina, Mongolia: $15

Senegal: $18.6

China: $30

Hungary: $36

https://www.clinicalmicrobiologyandinfection.com/article/S1198-743X(21)…

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Mi lett vele ?

Jelenleg is oltanak vele:

Öt féle vakcina áll rendelkezésre

A kórházi oltópontokon öt féle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm.

HTH:

Az új variánsok (pl. most az Omicron) gyors megjelenése miatt a készleten levő Pfizer stb. "elértéktelenedhet" (ha az új variáns elterjed és arra nem jó - 2-3 hét alatt kiderül - akkor kuka a készlet), mivel azok speciálisan egy bizonyos tüskefehérjére matchelnek, frissített verzió kellhet belőlük. Mire ideér az új ... Mivel a Sino a teljes elölt vírust tartalmazza (így a vírus minden részért, nem csak a tüskét), széles körűbb hatásossága miatt felértékelődhet.

Az EU-nak és a ballib csürhének nem kellett volna megbélyegeznie ezeket az egyébként hatásos keleti vakcinákat.

További infók, saját preferenciám:

https://hup.hu/treyblog/20211128/kv_a_harmadikrol

Okoskodásod, fröcsögésed stb. szívesen veszem a továbbiakban is. De jobban örülnék, ha tényekkel alátámasztott kommentjeid lennének inkább.

trey @ gépház