Új Raspberry Pi NAS alaplap a láthatáron..

Ez eddig a leggyorsabb, legtöbb eszközt magába fogadó és szerény véleményem alapján a legjobban átgondolt.

 

https://wiki.radxa.com/Taco

 

Jeff talán kicsit jobban kivesézi a témát.

 

https://www.jeffgeerling.com/blog/2021/i-built-5000-raspberry-pi-server…

Hozzászólások

Hallod raspberry-t nem kapni, nem hogy ezeket.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

ebben mi a hozzaadott ertek? kidobunk 5k$-t ssdkre es akkor egy normalis vas helyett egy 5$ rpot hasznalunk, ennek mi ertelme?

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Csak arra akartam ravilagitani, hogy a raspberry mar nagyon nem olcso.

Egy cm4 olyan 40eFt (16 alaplap, plusz 20-24 egy cm4 module 4GB ram plusz emmc), egy rpi4 8GB rammal meg 40 folott van szinten.

Nem elhanyagolhato.

 

Az mas kerdes, hogy 5db 8TB-os ssd, darabja 230eFt-ert szinten draga (1MFt felett van), de attol meg az rpi nem lesz olcso.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

200 dollár/euróért plussz vám/áfa, már ha tényleg lesz, majdnem megéri. Már mindenből is hiány van, úgyhogy sok esélyt nem látok rá.

Majd elgondolkozunk rajta nyáron, mikor nem kell már fűtésre a régi Xeon 32GB memória és kb 12 SATA port társaságában.

Én is próbáltam NAS-t tákolni pi-ből, igaz én más irányba mentem. 2 db 4 terás ironwolf van raid0-ban egy i-tec MySafe 3.5" SATA HDD házban.

Ebből a kritikus adatok syncelnek onedrive-ra és egy külső 1 terás HDD-re.

Maga az elképzelés tök jól működik, ahol gyors tárhely kell de nem para ha adatvesztés van (filmek, letöltések, közös share-ek) ott gyors, ami fontos meg backupolódik esténként 2 helyre is.

Egy szépséghibája van amit mindenképpen meg szeretnék említeni: Ha valaki ilyet épít számoljon azzal hogy az i-tec ház folyamatosan megy, soha nem kapcsolja le a lemezeket, szóval hálóba semmiképp se tennék ilyet, de nekem földszinten nappaliban nem zavaró.

Mostmar mindegyik cool kid ssd-bol epiti a nas-t a youtube-on :)

De tenyleg olyan 2 es 3.5 szorzo van mar csak.

 

Itt egy

116758 HUF Samsung 870 QVO 2.5 4TB MZ-77Q4T0BW

 

Itt egy WD 4TB-os 3.5" porgos vinyo:

57843HUF Western Digital Surveillance 4TB 5400rpm 64MB SATA3 (WDBGKN0040HNC)

2-es szorzo.

 

De ha egy masik WD-t nezunk:

36184HUF Western Digital Red Plus 3.5 4TB 5400rpm 128MB SATA3 (WD40EFZX)

3.2-es szorzó

 

En szemely szerint kulonosen megutaltam a klasszikus vinyokat, miota elkezdtek trukkozni a CMR vs SMR-rel, es sorozatszam alapjan kell kibogaraszni, hogy mennyire szar, amit epp meg akarok venni.

 

Nem akarom azt bizonygatni, hogy az SSD olcso, mert meg nagyon nem az, de mar en legutobb inkabb ssd-bol epitettem, mert meguntam a hdd-vel a szivast.

(himes tojas, haz, zaj, nagyobb es kulon tap, stb).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Tiszta sor, nekem a tárhely kellett, a tempó limitáltan fontos. Jött a gyerek, beleestünk a havi 8-10 giga videó gyártása hibába (azóta moderáltuk magunkat), fizetős lett a google photos és hozzám költözött az összes backup családtól, plexnek is kell a hely.

De tervben van majd egy USB3-as külső SSD (fél vagy 1 tera, még nem tudom), akár cache-nek, akár gyors storage-nek... majd meglátom hogyan lesz több haszna.