Wifi repeater, extender

Üdv,

Milyen wifi repeater-t javasoltok?

Telekom wifi-t szeretném kicsit erősíteni. Van valami wifi extra szolgáltatásuk, de nem fizetnék havidíjat egy repeater-ert.

Xiaomi Mi Wi-Fi Range Extender Pro...?

Hozzászólások

Wifi repeatert lehetőleg semmilyet, amivel találkoztam, csak a problémás volt vagy sokat lassít. Ha egy mód van rá, használj több AP-t kikábelezve, vagy ha nagyon nem akarsz ezzel vesződni, akkor valami beváltabb mesh-t.

Az eredeti router nem xiaomi, ez a range extender nevű kütyü a konnektorba dugható, konfiguráláskor ki lehet választani, hogy melyik AP jelét kellene erősítenie, meg is találja, megjelenik az SSID-je egy _plus kiegészítéssel, amire fel lehet jelentkezni, de nagyon lassan működik.

A mesh-hálózatok erre van kitalálva, csak szörnyen drágák.

Én úgy oldottam meg, hogy kivittem a kábelt a központi routertől a célhelyre, majd ott egy elfekvő egyéb router nem WAN portjába bedugtam a kábelt. Így ő nem osztott IP-t, csak kvázi egy wifi spotként működött.

Tökéletesen megoldotta a problémát, egyedül arra kellett odafigyelni, hogy átállj arra a wifire, amikor annak van jobb térereje. Én ezt a feladat ritkasága és egyszerűsége miatt kézzel csináltam, de biztos van rá valami app (??)

Ennél okosabb megoldás, ha repeater módba kapcsolod a routert, akkor ugyanaz az AP név lesz, nem kell váltogatni köztük. Szerintem ez a legolcsóbb megoldás.

Esetleg lehet hardveraprón vásárolni extra erős antennákat, akár 2,5 akár 5 Ghz-hez, ha csak kicsi hiányzik, ez segíthet.

+1 mesh-re. Nálam egy TP-Link AC C7 1750 router van a földszinten, az emeletre pedig vettem egy direkt vele kompatibilis TP-Link RE315 extendert. 2,4/5Ghz "smart connect" be van lőve (egy ssid alatt van mindkét hálózat, eszköz választ). Van rajta egy lan port is, az át van húzva egy másik ősrégi TP-Link router WAN portjába amin OpenWRT megy, ez osztja kábelen tovább azoknak a gépeknek amin nincs wifi.

Elég öszvér de meglepően jól működő felállás, idővel szeretném rendesen bekábelezni a házat de egyelőre ez is hibátlanul kiszolgál és nulla pusztítást igényelt a kiépítése.

AP-ket egyszer kell bekábelezni aztán sok évtizedig szépen teszik a dolgukat. akár a jelenlegi WiFi5, WiFi6 akár a jövőbeli WiFiakárhány szabványú eszközöket nézed.
Egyszer kell átfúrni a falat, az UTP kábelt a POE-s AP-hoz odavezetni és normális lesz a hálózatod.

Miben tér el egy mesh és egy extender? Jó esetben mindkettő ugyanazt teszi, hogy egy csatornán beszél az upstream AP-val, másikon a kliensekkel, nem?

Nem, a mesh-ek általában külön rádión (legalábbis az aktuális klienstől külön), vagy min. külön stream-en beszélgetnek egymással. A repeater-ek nem ilyen kifinomultak, azok pont ugyanazt a csatornát használják duplán, így a teljesítmény min. feleződik.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Szóval a repeaterbe igazából nem is kell semmi wifi logika, csak adott frekin bután továbbít mindent, így érthető.

Én is AP-keresésben vagyok, és örömmel láttam, hogy pl. Unifi AP-k alapból tudnak meshként is működni. Mondjuk ez gondolom némileg korlátozott, mert nincs benne külön backbone-hoz rádió, hiába használ más csatornát, akkor is feleannyi rádiója van továbbítás közben.

Szerkesztve: 2021. 09. 26., v – 22:19

Elolvastam a Telekom wifi extra leírását. Egy WPS-t csinál, növelve a hatótávolságot. Ezt már kb. 10 éve is csináltam Linksys routerrel. A routereket össze lehetett kapcsolni wifi-n.

Ez most teljesen felesleges nekem, csak a wifi jelét szeretném kitolni még egy 5-10 métert, a kertig.

Nem tudom hasznos-e neked, de én már több kertbe toltam ki netet Powerline adapterrel. Egy sima alap modell nem tud Wi-Fi-t, ahhoz venned kell egy alap router-t is antennának. Drágább modell akár tudja tükrözni a belső SSID-t is és akkor még roaming sincs.

Én itthon egy "AV1300 AC1350 TL-WPA8630P" használok erre a célra, aminek az adó része a garázsba van bedugva. Saját Wi-Fi-je is van de én beledugtam egy olcsó router-t (ezzel kétszer annyi a range) és ennek hála a kert végében is van net. Kell ugye hozzá egy konnektor, de át tudod tenni máshova ha kell.

RE450 évek óta jól működik nálam.

Szerkesztve: 2021. 09. 27., h – 14:23

A wifi repeater nem létező technológia. A wifis cégek marketingosztályán agyalta ki egy olyan ember, aki nem mérnök.

Azt hinnéd hogy felerősiti a rádiójeleket, ismétel, elfog, újrasugároz, és hatására sokkal nagyobb lesz ugyanannak az AP-nek a hatóköre.

Ez hazugság. Ezek bridge -elnek inkább, vagyis kliens módban felmegy egy adott AP-re, mintha mondjuk laptop lenne, majd fizikailag egy másik AP -t hoz létre (akár ugyanolyan névvel és beállitásokkal, akár egy _EXT taggel).

Innentől kezdve pedig a kliensekre bizza, hogy mindig a megfelelő fizikai (mac address) AP-t válasszák. Az eredmény sok esetben borzalmas. A kliensek sokszor nem engedik el az "előző" hálózatot akkor sem, ha már a felhasználói élmény bánja, de olyat is láttam hogy ütemesen ugrált a kliens az egyik meg a másik között 10-20 másodpercenként.

Én nem vennék ilyesmit. Vagy single AP legyen, és annak az elhelyezése legyen jobb, vagy egy mesh hálózat, de az drága. De legalább jó.

A powerline extender azért lassú, mert félduplex.

A legjobb megoldás:

A Telekom-os cuccon a wifit letiltani, és vezetékkel csatlakoztatni hozzá egy igényeidnek megfelelő wifi-routert.

A repeater egyébként nem repeater, hanem egyik felével kliensként csatlakozik egy AP-hoz, a másik felével meg létrehoz egy AP-t, és ezeket összehidalja. Érdemes más AP nevet adni a repeater AP-jének, mert két egyforma nevű AP óriási kavarodásokat tud okozni. Szóval, "repeatert" csak akkor szabad használni, ha nagyon muszáj.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Általában azt tapasztaltam, hogy a SSID másolós repeater esetén vannak gondok (gondolom a roaming és a jelerősség-verseny miatt a kliens váltogatja). Ha úgy állítottam be, hogy más SSID a repeater, akkor ezek a gondok megszűntek, nyilván ezzel elveszik a roaming lehetősége.

A két SSID között akkor is sok esetben kézzel kell váltani, mert a kliens oldali implementációk nem képesek megfelelően biztosititani az user élményt. Ha már kicsit akadós a régi, sokszor még tartják azt. Persze egy csomó embert lehet hogy nem zavar hogy tapizni kell a wifik között ha a lakásban közlekedsz, de én elvárnám hogy automatikusan váltson.

Ez az egész téma csak rendes mesh eszközzel jó, a repeater/extender szerintem kukába való.

Hát, mondjuk úgy hogy talán van egykét eset amikor jó valamire, de inkább felejtős. Én mindig azt szoktam tanácsolni hogy meg kell keresni az ideális helyet az APnek. Legtöbbször beteszik a lakás legszarabb részébe a wifit, takarja a tévé, takarja három fal, takarja az emelet, meg a ki tudja még mi, és csodálkoznak, hogy szar a wifi. Utána jön az hogy vegyünk még erősebbet, utána meg jön a repeater. És még mindig szar az user experience.

Pedig a megoldás legtöbbször az lenne, hogy akár a "fostos" szolgáltatói eszközt kell jó helyre tenni, és máris jó lesz a Wifi. Én is a lesajnált UPC dobozt használom, és betonstabil a wifim. Pedig mindig szidják :)

Ház igen, nem valami takarásába behajítva, hanem fel a falra. Kaphatóak kimondottan falra vagy mennyezetre szerelhető WiFi AP-k, de általában nem ilyeneket szerelünk fel RF szempontból kedvező helyre és végül barkácsolással próbáljuk megkerülni a fizika törvényszerűségeinek korlátait.

Semmi extra. Hátrafelé kb. 16 dB-lel kevesebb energiát sugároz eleve. Lásd még iránykarakterisztikáját.
Jó kis rádiós témák, igaz nem a 10..100 méteres hullámsávban és nem kontinensek között, hanem a centiméteres hullámsávban és csak 10 méterekre. :)
 

UTP kábeleset, aminek egy antenna van a végén.

Egy alkalommal jött jól egy TP-Link Wifi Range Extender... új helyre költöztünk, a netszolgáltató töketlenkedett a bekötéssel és a felettünk lakó szomszéd (tök jó fej) megosztotta a vendég WiFit. Akkor ezzel kapcsolódtam rá, hogy ne 3-4 eszközzel rángassuk azt az egy emelettel fentebbi szórási pontot, hanem 1 "stabil" csatlakozás - a mi eszközeink meg már helyben kapcsolódtak fel...

Sebességben 2.4GHz-en olyan 25-40Mb között volt