Teljesen értelmetlen szemét vagy király cucc? - Android 9 egy 2000-es évekbeli GSM telefonon

Címkék

Cool cucc!
49% (137 szavazat)
Értéktelen szemét!
51% (142 szavazat)
Összes szavazat: 279

Hozzászólások

Android bármilyen eszközön...? "Értéktelen szemét".

Így képzelte el a Google a jövő telefonját, amíg el nem kezdték pofátlanul másolni az iPhone-t.

Viccet félretéve, még az elején nagy Android fan voltam, örültem neki, hogy lesz egy open-source okostelefon OS, amit lehet hackelgetni, meg DIY projectekhez használni.

Csak aztán rá kellett jönnöm, hogy a Google a minőséghez sem ért, miközben zárja befele a komponenseit; így viszont nagyon kilógott a lóláb, hogy az egész open-source mizéria csak púp a hátukon és csak a gyors piacszerzés miatt kellett nekik.

Ennek isszuk ma is a levét 10+ évvel később a szanaszét töredezett Android platformmal.

Sose volt a Googlenek egy normális koncepciója, hogy merre is tartson ez az egész. A filozófiájuk nem egy jó platform megteremtése, hanem egy összetákolt rendszer volt a kapcsolt szolgáltatásaik számára.

Kiábrándultam.

Nem mondom hogy nincs igazad. De ettől pl. nem dobom el automatikusan a Redmi Note 8-at, amin van egy official LoS meg egy minimal gapps ami csak arra kell hogy legyen play store. Megfelelő távolságot tartva is lehet Androidot használni úgy, hogy csurig van mindenféle izgalmas és hasznos appal.

Szóval kidobni nem fogom, de ha valami miatt veszek, már nem Android lesz (volt 1+ évig szifonom).

Nem is kell eldobni. Használjon mindenki olyat, ami szerinte számára a legmegfelelőbb. Nem vagyok én anti-Android, "vannak nekem is olyan barátaim" :) A flame az flame, nem személyes; ha lehet az Apple-t (érdemtelenül) köpködni, hadd lehessen a Google-t is (jogosan).

Ahogy sokszor mondtam korábban is: az a baj, hogy semelyik másik nagy tech cégnek nincs rendes ökoszisztémája, csak az Apple-nek. Próbálkozások voltak, vannak, de az eredmény siralmas.

A Microsoft jelen van a desktop/laptop/tablet piacon (az utóbbi nem is olyan rossz a Surface-szel, bár a Windows 10 az egy kalap f...), de sajnos kifaroltak a mobil ágazatból. Wearables meg nem is létezett náluk.

A Google-nek ugyan van telefonja, de a tabletje vicc, a "desktop" OS-e meg kritikán aluli. Utóbbi nem is igazán használható produktív munkára.

Én lennék a legboldogabb, ha lehetne válogatni a különböző, minőségi eszközök, OS-ek, ökoszisztémák között, de sajnos nem lehet.

Akinek csak telefon kell, annak igazából mindegy mit használ.

Aki viszont integráltan szeretné használni a készülékeit, annak nincs más választása, csak az Apple :(

Mit akarnék integrálni rajta? A magán jellegû dolgaimra tökéletes a gmail és társai, banki illetve céges dolgokat elvbõl nem tartok mobilon - ez utóbbi általában céges esetben is külön gépen van amit az ottani IT felügyel - játszani az otthoni PC-t használom, illetve ha mobilon játszom azok az erre kihegyezett játékok lesznek (angry birds kategória), fejleszteni pedig szintén jobb 22 colos monitoron mint 6 colos mobilon, bár tény hogy termux, python, C#, C++ fejlesztõi környezet azért van fenn a mobilomon is...

Hát, én pont fordítva gondolom. PC-n ott van a virtualizáció, tudsz egy dedikált "netbankos gépet" használni. Ott van a wireshark, amivel látod, hogy éppen merre felé vonulnak az adatok. Telefonon ehhez képest még csak az éppen futó processeket se látom, még a TCP/IP forgalmát sem látom, azt meg, hogy esetleg GSM-en mi megy ki mellette, azt meg végképp nem. Még a leveleimet sem szívesen érem el telefonról, nem hogy bankolni használjam.

Viszont a telefonon fut egy zárt rendszer, inter-process védelemmel, míg a PC mégis csak egy general purpose, nyitott dolog. Arbitrary exe tud futni. adathordozókat dugdosunk bele. PC-n (szerintem) sokkal nagyobb az esélye, hogy bekapsz valami szart. (Azt nem írtam, hogy Win-es PC-re gondoltam. Amin a saját telepítésű linuxom van, abban megbízok. De mivel a céges laptop win-es, általában az szokott nálam lenni.)

A telefonomat mindig biztonságosabbnak éreztem a wines laptopnál.

Ket iskola van, az egyik hogy mindenre cel eszkoz, cel oprendszer, a masik, hogy minden feladatra egy svajcibicska valami.

En jobb szeretem a cel eszkozoket, mert IMHO a svajcibicska nem szerszam, hanem divatkellek, de ebben az esetben kivetelt teszek. Svajcibicskakent en a Librem 5 -re tettem a voksom, mert ugy erzem, hogy egyutt tudok majd elni a limitacioival

Szerintem a sima GNU/Linux kornyezetben eleg integraltan fogom tudni hasznaltan, pedig nem Apple. Szerencsere nincs szuksegem azokra a dolgokra amiert ok mindent is kernek.

De ez most egy kiserlet lesz. Ha bevalik a konvergens eszkozok hasznalata, akkor a mostani (10 eves) notim lesz az utolso "nagy" szamitogepem. Majd meglatjuk.

Passz. Valamit dokumentalni biztosan jo lesz.

Fenykepezni inkabb a Pana GX9 -et hasznalok, Pana 10-25, 14-140, es 100-300 obikkal lefedve az ekv. 20-600 tartomanyt.

Masfel ora mulva indulok a gyerekkel a Hungaroringre, oda egy kis palacsinta (12-32) obit viszek, meg a nagytelet, arnyekoloval. A nagy szenzor + Dual IS szerintem barmilyen telefonnal jobb kepet csinal.

Igazad van. Ezt a kombót nem egy telefon fogja megverni.
Korábban egy Pana FZ50-nel fotóztam, ami szerintem a valaha volt legjobb bridge.
Csakhogy meguntam a cipelését. Az S7 edge végre (telefon létére) egész tűrhető fotókat és videókat készített. Vettem hozzá egy RODE májkot, ezt rápattintom, és már mehet is a videó. A családi eseményeket, kirándulásokat, nyaralásokat dokumentálni nekem bevált.
(Apósomék négykamerás Redmi Note Pro-ja szarabb képet készít egyébként.)

Kevés igényem van egy telefonnal szemben. Az egyik a jó kamera.
A másik, hogy azért egy Spotify menjen már rajta. Gyakorlatilag ezen hallgatok mindent futás és vezetés közben.
E mellé még egy OSM térkép (pl. OSMand), ami tud navigálni, és megvagyunk.

Épp telefonvásárlás előtt állok, mert bezúztam az S7 edge kijelzőjét. (Működik még, de előbb-utóbb cserés lesz.)
Ha a fentiek teljesülnének, jöhetne egy Librem 5.
Folyamatos hekkelgetéssel kínlódni azonban már nincsen kedvem. Én is öregszem.

Az FZ50 -rol eddig mindenkitol csak jot hallottam, ami azert mond valamit. :-)

En ugy vagyok vele, hogy a telefon az nem telefon, hanem szamitogep. Nagyon sokat tud, es en nagyon kis szeletet hasznalom ki a tudasanak. Az Androidban nem bizom, ugyanugy ahogy a Windowsban sem. Egyiknel sem volt tervezesi szempont az en biztonsagom, ellenben a minel nagyobb kitettsegem az hasznos nekik, akarcsak az Alma kertjeben.

Ezert nekem megeri a gyengebb vas, ahogy a Windows kenyelme helyett tokeletesen bevalt a Qubes-OS biztonsaga. A nyugodt alvast nem lehet forintositani. :-)

A Librem 5 detto, valszeg lassabb lesz, hamarabb merul, nehezebb es nagyobb mint egy penge telefon, es a kameraja sem lesz flagship. De ha a konvengers mod bevalik, es lesz belole egy (kicsit lassu de mukodo) desktop gep, akkor en megerkeztem.

A mostani gepem egy 10+ eves laptop, egy eromu, de alig hasznalom ki. Egyszeruen megvaltozott az eletem, mar nem arra van szuksegem amire 5-7-10 eve. De legalabb 10 eve nem vettem hardvert, leszamitva az SSD cseret, es nehany USB-s kulso vinyot. Meg a micro SD kartyakat. Ennyi. :-)

Mondjuk a kamera szettemtol elobb-utobb meg fogok valni. Szerintem 5-10 even belul a telefonokon olyan AI tamogatas lesz, ami a meretbol fakado szenzor/minoseg elterest boven kompenzalni fogja. Sot, jobb kepek lesznek, mert tuti hogy lesznek olyan appok amik nem csak a voros szemet tavolitjak el, hanem mosolyt varazsolnak a duzzogo gyerek arcara. A fotok mar reg nem a valosagrol szolnak, hiszen a borszepito, ranctalanito modokat imadjak a nok.

Ezert nem az a kerdes, hogy fogok-e valtani telefonra a nagy geprol, hanem, hogy mikor. Remelem azert egy jopar evet meg jatszhatok vele, mert szeretek manualozni is. :-)

Ha jó telefonos fotók kellenek, akkor szerintem felejtsd el a Libremet. Mobilos kameráknál hatalmas szerepe van a gyártói kameraszoftvernek. Hogy mégis mekkora, azt magad is megnézheted, ha lősz pár fotót egy 3rd party szoftverrel, pl. Open Camerával.

De közben ahogy olvasom, Librem 5 esetén még nem is működik a kamera

support for things like the cameras are non-existent

Abban az fdroidban van pár ügyes app (newpipe, illetve bromite -ot telepitek valami Matyi-repóból...) de azért ez igy nem állja meg a helyét. Legalábbis nálam.

Bele se kezdek a rengeteg kereskedelmi/zárt app taglalásába amit valahogy biztonságosan fel kell rakni.

Számomra biztonságos = nyílt repó.

Igen, sajnos valóban vannak zárt appok, amiket csak Marketből tudok telepíteni. Pl. OTP SmartBank, céges levelező.
A céges levelező egyébként szürke zóna. Elvileg csak céges Szifonon lehetne használni, de gyakorlatilag egy kis bányászással simán be tudod lőni saját androidos telón. Szeretem ezt a megközelítést: nem ösztönzik, nem propagálják, de az értelmesebbeket nem szopatják meg. (Számomra fontos pl. hogy ne kelljen két telót magammal hordanom, így a céges repült a fiókba, és a sajátomat használom.)

Hát, lehet erről ábrándozni de egy instagram vagy egy otp smart bank sosem lesz nyilt forráskódú. El tudom képzelni hogy valaki összerak rá egy Pistike-Fdroid repót, de az semmivel sem lesz biztonságosabb, mint az apk mirror-ról letöltött apk, hiszen nincs auditált folyamat arra, hogy mi és hogyan kerül bele. Az eredeti fdroid repók nagyon jók ahol az open source cuccok csücsülnek.

Opensource instagram már van is.
Posztolni ugyan nem lehet vele (nem is akarok, kinőttem már ebből), minden másban viszont sokkal jobb.

Ahogy a SmartBank bekerült más repókba is (pl. Huawei), bekerülhetne FDroidba is, csak ugye az alapvető szellemiséggel nem kompatibilis.
Játszana még, hogy az OTP-nek saját repója is legyen. Ezt csak hozzá kellene adni és kész.
Spotify már nehezebb ügy, ha az ember nem akar wrapperekkel szórakozni.

Szóval igen, még mindig állócsillag a Market (bocs a Play Store elnevezést azóta sem tudom megszokni), de egyre több mindenre van már (nem ritkán az eredetinél jobb) alternatíva.

Androidot elhagyni viszont értelmezhető módon csak iOS felé lehet. Méltányolom az Apple telefonok kiváló tervezését (security szempontból) és az üzleti modellt is (itt most nem az overpriced crap-re gondolok, hanem hogy vásárláskor kifizeted és nem Téged adnak el utána), de nekem nem tetszik ez az előre fröccsöntött világ, ahol akkor vagy jómunkásember, ha jó fogyasztó vagy. Az alternatív gondolkodás meg nem nagyon fér bele.

Androidon még mindig van lehetőségem másként gondolkodni. Még ha ezek a lehetőségek szűkülnek is, vagy időnként átalakulnak.
(Nekem pl. nagy pofon volt, amikor elkezdtek dolgok rootolt telefonon nemmenni. Eleinte szórakoztam rootcloak-kal, ilyesmikkel, de végül föladtam.)

miközben zárja befele a komponenseit

Ez számomra is csalódás volt.
iOS viszont már a kezdetektől zárt volt.

Elférne már egy jól kitalált open kezdeményezés, ahol nem ötéves csicska hardverrel kell szopni meg szar kamerával, appok szempontjából meg portolásbarát lenne.

(x) Egyéb

Kb olyasmi, mint a Touch Baron, Casio karórán, stb. futtatott Doom. Valamennyire szórakoztató, gyakorlati értelme nem sok van, de sokkal jobb ilyenekkel foglalkozni, mint unalmadban rászokni a piára.

x Egyéb: Én pont fordítva szeretném, modern telefon hardveren bármi mást, mint Android vagy IOS. Ilyen van? Sokat adnék egy használható és megvásárolható Linuxos telefonért. 

Csaba

Nem vagy egyedül, bár én inkább linuxos tabletet akarnék venni. Többször, többen nekifutottak már ennek a kérdésnek és ha jól sikerült összegeznem a dolgokat, akkor  a konklúzió minden esetben az volt, hogy a hardver sokfélesége és zártsága miatt reménytelen, hogy a drivereket valaki megírja és karban is tartsa.

Nekem próbából fenn van egy Moto G2 telefonon. A 3-as community verzió.

Az alap funkciók rendesen működnek. Az alap mail kliens és a böngésző elég fapados,de megy.

A probléma itt is az, hogy alkalmazás az nem nagyon van. A fizetős app boltot  persze nem néztem,de sokkal nem hiszen hogy jobb a helyzet.

Persze van Android apk futattási lehetőség,de a GMS hiányában az eléggé féllábú.

Nem hiányozna sok minden egyébként,de navigációs app nincsen. Sajnos a Waze nélkülözhetetlen :)

Ha mukodnenek az eredeti gombok a telefonon, akkor tok jopofa lenne, ez igy gyakorlatilag csak egy szimpla 'minel kisebb dobozba rakni egy adott kacatot' :-/

Sajnos a ma kapható új telefonok egy része (több mint a fele) is kevés az Androidnak, így egy 20 évvel ezelőtti hardveren nem lehet nagyon kívánatos az eredmény!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Megint clickbait. Ez nem 2000-es évekbeli telefon, hanem egy kínai ARM smartwatch nyákon fut, csak bele van rakva az egész egy 2000-es évekbeli telefonkaszniba, egy használhatlan billentyűzet és egy nézhetetlen kijelzővel együtt. Kb. semmire nem jó, max. időkitöltésnek, míg összeeszkábálja valaki.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)