Ubiquiti UAP-AC-PRO + MikroTik hEX router (RB750GR3)

Fórumok

Tisztelt fórumtársak!

Egy itt olvasott tanácsra a közelmúltban vásároltam a tárgyban nevezett routert és egy Ubiquiti UniFi UAP-AC-LR access point-ot, ami beüzemelés óta gond nélkül működött.

Az ingatlan legtávolabbi helységében a wifi jel erőssége már nem volt megfelelő, és mivel dúl a home-office, ezért naívan azt gondoltam, hogy az UAP-AC-LR-t a router mellett lecserélem UAP-AC-PRO-ra, majd a secondary portból kihúzok egy CAT6 kábelt a másik helységbe, amelynek végére dugom a UAP-AC-LR-t.

Első lépésben az UAP-AC-PRO-t felszereltem a router mellé a korábbi AP helyére, és a mellékelt POE adapterrel a kézikönyvnek megfelelően összekábeleztem, áram alá helyezéskor halk pukkanás, a POE adapter ledje villog, az AP láthatóan nem kapcsol be, nem működik.

Az egyetlen különbség, amit látok, hogy UAP-AC-LR POE adapterje 24V-os, az UAP-AC-PRO-jé viszont 48V, de az új PRO-hoz direkt a saját adapterjét használtam.

Az adatlapok szerint az UAP-AC-LR POE mode-ja 802.3af/A PoE & 24V PoE, az UAP-AC-PRO-é 802.3af PoE/802.3at PoE+, ez nekem érdemi információt nem hordoz. MikroTik hEX router (RB750GR3) adatlapja a POE mode-ot nem nagyon részletezi.

Mivel a kézikönyv szerint üzemeltem be, úgy, ahogy a korábbit, meg sem fordult a fejemben, hogy csinálhatok valamit rosszul, de gondolom a PRO-t sikerült téglásítani. A UAP-AC-LR visszaraktam, továbbra is gond nélkül üzemel.

Kérdés: mit rontottam el? Valamit sikerült rövidre zárni, vagy nagyobb feszültséggel megkínálni?

Kérem a tapasztalt kollégákat, ha van ötlet a megoldásra, vagy rá tud világítani valaki, miért voltam hülye, az ossza meg velem, köszönöm!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 07. 20., k – 20:45

Szia!

Összekötő UTP-kábelt megnézted hogy rendben van-e ?
( UTP-kábel mindkét vége: EIA/TIA-568B )

Szerintem a 24V POE gyári UTP-kábele nem EIA/TIA-568B szerint van bekötve.
 

Az AP-khoz UTP kábelt nem csomagoltak. Ahogy olvastam, a villogó led a POE adapteren kábelhibát is jelezhet, de ugyanazzal a kábellel az LR megy, a PRO nem. Kicseréltem egyébként egy másik Cat6 UTP patch kábelre, azzal se muzsikált. Utánanézek, hogy hogy van bekötve.

Köszönöm a választ!

Szerkesztve: 2021. 07. 20., k – 21:09

A UAP-AC-PRO nem tud POE passthrough-t, szóval hiába kötötted rá az LR-t, az nem működött volna, így a hiba szempontjából ez a rész irreleváns, olyan mintha nem is lett volna rádugva semmi.

Innét én az alábbi lehetőségeket látom:

- mégis felcserélted a tápokat (oké, oké, de mint esély, ott van, ezt neked kell tudni 100%-ra)

- a POE tápfeladót nem a main-ba dugtad véletlenül, hanem a secondary-ba

- a POE tápfeladó nem megfelelő típusú, nem azt adták mellé amit kellett volna, ellenőrizd le, rá van írva (akítv, 802.3af/at, 48V-osnak kellene lennie, de ha nincs ráírva, akkor típus alapján is rá tudsz keresni)

- a Mikrotiken a POE portba dugtad a tápfeladót, és be is volt kapcsolva a RouterOS-ben a POE funkciója a portnak, ami nem a megfelelő érpárokon küldött nem megfelelő feszültséget, a tápfeladó pedig átengedte (az RB750GR3 passzív POE-t tud csak, amit az UAP-AC-PRO _NEM_ támogat)

- szimplán csak hibás darabot fogtál ki (a AP-ből és/vagy a tápfeladóból)

- az LR nem volt még a rendszerben, egyszerűen csak levettem a POE adaptert és az LR-t, és felraktam a helyére a PRO-t és a saját POE adapterjét

- nem cseréltem fel az adaptereket, de az LR adapterje 24V, elvileg azzal nem kéne elpukkannia

- a main-be dugtam a kábelt

- a POE adaptert lecsekkolom, a 48V rajta van, az tuti

- próbáltam kinézni, hogy mely a Mikrotik POE portja, de elsőre nem találtam, hogy be van-e kapcsolva a RouterOS-ben a funkció, azt még ellenőrzöm, de az LR ugyanígy ment, nem állítottam rajta semmit

 

Köszönöm a válaszokat!

Bocsi, a 750Gr3-at benéztem, fejből írtam (pedig itt van egy az asztalon, csak nem néztem meg :), nincs rajta poe out. Szóval ez az opció kihúzható.

Egyébként ez sajnos nem így menne ebben az esetben sem, a passzív és az aktív poe (802.3af/at) nem csak a feszültségben tér el, szóval nem az van, hogy ugyanazon az érpáron 24V helyett 48V megy. És hát nem kell hozzá nagy képzelőerő, hogy mi történik akkor, ha a nem várt pontokon bekopogtat a 24V DC.

Akkor nézz még rá a kábelre, ha azzal is minden oké volt, akkor vagy a poe feladó vagy az AP volt hibás, garzitasd le az egészet.

Amit leírtál, az alapján nem hinném hogy elrontottál bármit is. Sima egyenes (és nyilván nem sérült) patch kábel kell csak, ha nem megfelelő egyéb okokból, akkor is max annyi lehet hogy nem megy, de pukkannia nem kellene.

Azt javaslom, hogy ne bonyolítsd túl, mond azt, hogy bekötötted asztalon, úgy ahogy a dobozból kivetted, és nem kapcsolt be, ennyi. Fűstöt/pukkanást, meg Mikrotiket, meg másik UAP-ot ne keverd bele. Persze bocs, ha mindez triviális.