A tiszteletben tartott szabadság eszközei - vásárolj RYF terméket !

Az FSF elindított egy védjegy programot, ami a “Respects Your Freedom” certification nevet viseli. Hivatalos oldal és részletek: https://ryf.fsf.org/

Egy régebbi szál: https://hup.hu/cikkek/20130501/fsf_altal_ajanlott_a_tpe-n150usb_wifi_ad…

Ugyanez bő lére eresztve: https://skamilinux.hu/a-tiszteletben-tartott-szabadsag-vedjegy-program-…

Hozzászólások

A kezdeményezés nemes, de egyelőre nem látom, mi motiválna egy kereskedőt ennek a minősítésnek a megszerzésére. Ha csak nyílt rendszerekkel teljes mértékben kompatibilis hardware-t árulhat, akkor csődbe fog menni. Ha bármit, akkor egyes termékekre felnyalhatja a matricát, de neki ezzel dolga van. Vagy az FSF-től kap egy listát, mely hardware-ekre lehet a matricát felragasztani?

A vevők szűk rétegének ez kényelmes és jó, de ennek nincs akkora piaci súlya, hogy a kereskedő ezzel kapcsolatos plusz munkája megtérüljön.

Annak ellenére, hogy én is szeretném tudni teljes bizonyossággal, hogy az adott hardware Linuxon jól működik-e, úgy érzem, ez a kezdeményezés el fog halni. A kereskedők nem lesznek fogékonyak rá, mert nincs benne üzleti potenciál. Ha egy-két kereskedő be is vállalja, csalódni fog, mert nem lesz több vevője. A vásárlók szűk rétegét érdekli majd, de ők sem fognak tudni ennek létezéséről. Illetve nem fog senki másik városba utazni egy ilyen boltig, vagy onnan rendelni magasabb szállítási költséggel.

Sőt, az lesz, hogy kinézi a linuxos arc a hardware-t az ilyen boltban. Jó, akkor ezen menni fog a Linux, majd megveszi a hardware-t ott, ahova járni szokott, ami közelebb van, ahol olcsóbb.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE