RMS védelmében

az utóbbi napokban RMS visszatérése okán kialakult ellenző petícióra valaszul az RMS-támogatók is nyílt levelet fogalmaztak meg.

támogató levél:

https://github.com/rms-support-letter/rms-support-letter.github.io

vádak tisztázása:

https://jorgemorais.gitlab.io/justice-for-rms/

Hozzászólások

Nem kovetem, mit tett hozza az oreg az utobbi 5-10 evben?

Azon kívül, hogy személyesen, az extravagáns, kommunahippi stílusában vándorcirkuszszerűen megy terjeszteni előadásokon a szabad szoftveres igét, és windowsos laptopokat dedikál (amiről lehámoztatja a Windowst meg a Windows termékkulcsos COA matricát), azon kívül semmit, de ez pont elég. Ő egy legendás, emblematikus figura, ismert antiszociális trollarc, hiteles szószólója az ügynek, ennyi pont elég is, hogy az FSF arca legyen. Ennél többet nem is kell csináljon, amit akart, azt már elérte az életben. De pl. Ken Thomson, Brian Kernighan, és másik is már csak ezen a szinten funkcionálnak.

Egyébként mit vártál, mit fog hozzátenni?

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

RMS nem trollarc. A nyelvezet amit használt a szalonképesség határain belül marad. Következetes álláspontot képvisel az általa létrehozott szabadszoftveres világ eredeti értékeinek képviseletében. Ez üzleti érdekeket is sért néha.
Linus gyakran trágár stílusban kommunikál, rá sokkal inkább áll, hogy troll. De ez nem baj. Inkább aggasztó jelnek tartom Linus megrendszabályozását. 

RMS nem trollarc. A nyelvezet amit használt a szalonképesség határain belül marad. Következetes álláspontot képvisel az általa létrehozott szabadszoftveres világ eredeti értékeinek képviseletében.

 

És itt meg is kellene állnia, ha van annyira értelmes, hogy felfogja, ő egy mozgalom arca és bármit mond a szakmai témákon kívül, az rávetül a mozgalomra is.

Ebben teljesen egyet is értünk. Meg kéne maradnia a tisztán szakmai, free software-es témánál, és nem politizálni meg erkölcsfejtegetni, mert az semmire nem jó, csak arra, hogy bajba kerüljön. Trollarcot úgy értettem, hogy már eddig is fente sokak idegeit ezekkel a nem szakmai, szélsőséges véleményeivel. De erre nem csak ő hajlamos, a Debian is pl. belefolyt ilyen melegkérdésekbe, meg esélyegyenlőségi akciókba, amit szintén ugyanezen az alapon helytelenítettem.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ha jól nézem a védelem teljesen a szőnyeg alá söpri az elmúlt 30-40 év kissé creepy nőkkel kapcsolatos viselkedését. Konkrétan a női irodisták csak azért tartották az irodáikban azokat a növényeket amiket rms nem kedvelt, hogy távoltartsák. Azért ez sokat elmond.

/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

To the ambush mob who is ganging up on Richard Stallman over reasonable arguments in debate and various opinions and beliefs voiced over decades as a public figure:

You have no part in choosing the leadership of any communities. Especially not via another mob attack which does not remotely resemble a fairly conducted debate as exemplified by better people such as Richard Stallman.

Már ott tartunk, hogy valaki pusztán attól szimpatikus lesz, ha a píszí képmutató vélemény terroristák célkeresztjébe kerül. Nincs ez így jól.

Mindenki úgy beszél, ír ahogy akar. Törvény nem tiltja. Dik má hö te! 

A jelenleg érvényes magyar helyesírás szerint mind a két szó helyes és használható.

Az igényesség egy másik kérdés. 

Attól nem leszel igényesebb, hogy bizonyos szavakat nem használsz, mert olvastad valahol, hogy nem kellene.

Nem azért mert olvastam valahol, hogy nem kellene, hanem mert ez egy görög eredetű szó. Nincs helye ott egy német előtagnak. Pláne nem magyar nyelvben használva. 

unszimpatikus ellenszenves, nem tetsző (A görög eredetű szimpatikus szó helytelen ellentéte. Helyes formája: antipatikus)

https://idegen-szavak.hu/unszimpatikus

Nem azért mert olvastam valahol, hogy nem kellene, hanem mert ez egy görög eredetű szó. Nincs helye ott egy német előtagnak. Pláne nem magyar nyelvben használva. 

Oszt? Használatban van, ismét leírom: a jelenlegi magyar helyesírási szabályok szerint mind a két szó helyes. Az, hogy melyik szimpatikus és melyik nem, az ízlés kérdése.

unszimpatikus ellenszenves, nem tetsző (A görög eredetű szimpatikus szó helytelen ellentéte. Helyes formája: antipatikus)

Ne legyél már unintelligens.

Nekem amúgy kb. mindegy, de miért pont az idegen-szavak.hu az igaz, és a Grétsy-féle magyarázat téves? 

Például nekem kifejezetten unszimpatikus, amikor valaki tövig nyomja a sznobizmust egy élő nyelvvel kapcsolatban. A Nagyszótár szerint létező szó, legalábbis hivatkoznak rá, már csak el kéne jutni a digitalizálással az U betűig. Addig is, ha kéznél van a nyomtatott példány, érdekelne, mit írnak róla. Az MTA-t megbízhatóbb forrásnak tartom, mint "a felhasználók által beküldött anyagokat", amit a fent linkelt oldal bemutat.

Tudom, tudom, tekintélyre hivatkozás. Ez van. :)

Olyan közszereplőknél, akiket személyesen nem ismerek nálam belefér, mert nincs végtelen idő arra, hogy mindig mindenkivel kapcsolatban teljeskörűen informálódjak. Az Egyesült Államokat vezették olyan elnökök, akik alap információknak nem voltak birtokában. Ez már az a szint ami szerintem helytelen, mert elnöki feladatai ellátásához képben kellett volna lennie Kelet-Európa helyzetéről. Munkához nem kötődő személyekről alkotott magánvéleménybe bőven belefér másokhoz való szimpátia - antipátia viszonyán alapuló értékelés. RMS ügyét egyébként ismerem, őt személyesen nem. 

szerintem nem arról volt szó, hogy ne tudott volna róla, hogy mi a helyzet, csak épp úgy állt érdekében, hogy ezt nyilatkozza. "nincs ott semmi látni való, nem szorulnak segítségre stb."

Tudod van aki azt tényként kezeli ami egy politikus szájából elhangzik :).

Meg, hát, teljesen megérte. Most szépen felfedték magukat a nagy céges, meg politikai aktivista görények. Már eddig is utáltam a Red Hat, Gnome, Suse, Canonical, egyéb bagázst, a corporate bullshit bloat szutykaik (Gnome, systemd, Pulseaudio, Snap, stb.), meg CoC-os szarkeveréseik miatt, ezen túl teljesen bojkottálni fogom őket. A bojkottálást úgy értem, hogy már eddig se használtam, telepítettem magamnak ilyet, de ezután másnak se fogom ajánlani, feltenni. Óvva fogok tőle mindenkit inteni, hogy akár csak kipróbálja, külön felhívva a figyelmet, hogy ilyen szedett-vedett gyülekezeteket akar-e támogatni.

Nem RMS miatt, mert pl. a pedóvédő nyilatkozataival én se értettem egyet, de hogy ilyen gusztustalan boszorkányüldözésnek teszik ki, meg felőrölnek miatta egy komplett FSF-et, az már több a soknál! Most megmutatták, hogy semmivel nem különbek, mint a MS, Apple, Oracle, meg egyéb hímvesszőszopó gyülekezetek. Ezt persze eddig is gyanítottam, de eddig úgy voltam vele, hogy nincs rá bizonyíték, meg azért próbálnak a free software-ért, Linuxért, stb. valamit tenni. Most itt a bizonyíték, hogy nem. A szememben erkölcsileg ők sokkal rosszabbak, mint RMS a pedofilok mentegetésével.

És itt nem arról van szó, hogy ki nem állhatják RMS-t. Ehhez mindenkinek joga van, hogy ne szeresse. Pl. nemrég néztem Gardiner Bryant YouTube csatornáján egy videót. Pl. ő is kifejtette, hogy ki nem állhatja Stallmant, de legalább korrekt kritikát fogalmazott meg, hogy ez nem a politikai nyilatkozatai miatt van, hanem mert szakmailag tartja elavult emberkének, aki meg van rekedve technológiailag évtizedekkel ezelőtt, egy dinoszaurusz, nem követi a modern technológiát (lásd elavult GNU, FSF, stallman.org weboldalakat, meg 15+ éves gépeket használ, nem tudja, hogy hogyan kell egy PC-n videót rögzíteni, amin a bejelentését akarja megtenni), megfáradt arca a free software-nek, akinek olyan ifjabb, modernebb tehetségekre, friss vérre van szüksége, akik lépést tartanak a technológiával, van relevanciájuk, rálátásuk a mostani, 21. századi IT-re. És ezt kell mondjam, hogy ebben még igaza is van némileg, elég nehéz ellene érvelni ezen a ponton.

Ez az egész ügy annyira felháborító, hogy a Linux fő kernelfejlesztői (Torvalds, Kroah-Hartmann) helyében én beszüntetném 3 hónapra a kernelfejlesztést, bugjavítást, commitokat is elutasítanám vagy lezárnám a git tárolót, és elmennék fizetetlen szabadságra, hosszabb nyaralásra. Akár a BSD-sek is csatlakozhatnának. Tiltakozó akció keretében, hogy mindenki nézzen magába, főleg a corporate bullshiterek, hogy tényleg engedjék-e, hogy a politika beleszóljon szakmai kérdésekbe, és egyes nekik nem tetsző embereket boszorkányüldözésnek tegyen ki, holmi magánvéleményük miatt, amit a szólásszabadság keretében fejtenek ki. Már Torvaldsot is kóstolgatták többször, ennek véget kell vetni, de rohadt gyorsan. Ha ezt engedik hosszú távon, az egész opensource, free software, meg Linux-világ pusztulásra lesz ítélve!

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Meg, hát, teljesen megérte. Most szépen felfedték magukat a nagy céges

A szemetek! Nem akarják, hogy összekapcsolják őket valakivel, aki vállalhatatlanná tette magát.

 

ezen túl teljesen bojkottálni fogom őket.

Bezuhant a tőzsde, a RHEL top managementje egy emberként vetette ki magát az ablakon. Egyébként mi van akkor, ha az lesz a dolgod, hogy márpedig RHEL v. SLES szerverekkel kell foglalkoznod? Felmondasz? Na az igazán tiszteletre méltó lenne.

 

meg felőrölnek miatta egy komplett FSF-et,

Kényszerítette vki az FSF-et, hogy visszavegyék? Ha igen, ki? Ha nem, akkor miért vették vissza? Dacból? Akkor elég hülyék.

 

a Linux fő kernelfejlesztői (Torvalds, Kroah-Hartmann) helyében én beszüntetném 3 hónapra a kernelfejlesztést

Szerencsére ők már túl vannak az ovin. Maguktól, vagy mert kirángatták őket onnan, pl. "hogyan viselkedjünk vállalhatóan" tréningekkel.

 

Akár a BSD-sek is csatlakozhatnának.

Meg a balett-táncosok és a kőfaragók is.

 

nem tetsző embereket boszorkányüldözésnek tegyen ki

A szemetek! Nem akarják, hogy összekapcsolják őket valakivel, aki vállalhatatlanná tette magát. Változnak az idők és aki elég intelligens, az legalább nem áll a változás útjába (aki igazán intelligens, az meg az élére áll a változásnak és megpróbálja a neki tetsző irányba terelni).

 

Már Torvaldsot is kóstolgatták többször

Na és akkor mi van? Vallást építünk, vagy mi?

Azt kellene megoldania az ilyen szervezeteknek, hogy aki jó a technológiában, de nincsenek jó soft skilljei (pl. nem képes felnőttként megnyilatkozni), azt egyszerűen nem engedik kontrollálatlanul megszólalni. Mert a hülyeségével mindenkinek árt. Kódoljon szépen, a sima modorúak meg majd beszélnek. Pont. Cenzúra? Olyasmi. De - nem tudom és nem is érdekel, hol dolgozol - a te munkahelyed sem tapsolna az örömtől, ha céges sapkában beszélnél nagy nyilvánosság előtt vállalhatatlan dolgokat.

Visszatérve Stallmanhoz. Ő valóban egy dinoszaurusz, más korban szocializálódott és lett valaki, ez pedig nem róható fel neki (az már talán inkább, hogy valamiért úgy gondolta, zárványként a végtelenségig úgy maradhat, mint ahogy 50 éve is volt). Neki az tett volna a legjobbat, ha még a csúcson egy tragikus balesetben lezuhan egy repülővel, mint Buddy Holly. Akkor ő most egy makulátlan félisten lenne, díjakat meg kampuszokat neveznének el róla, stb. Most meg szépen zúzódik le a renoméja, feszültséget kelt és ránt magával másokat is.  

 

Ha ezt engedik hosszú távon, az egész opensource, free software, meg Linux-világ pusztulásra lesz ítélve!

Egyrészt már most sem olyan "mint régen", másrészt ezt a szellemet már igen nehéz lenne visszagyömöszölni a palackba.

Igen, sajnos én is így látom. Olyan válaszokat adott, amiből nekem az jön le, hogy nem érti miről van szó. Az a baj, hogy itt sokan Stallman konkrét esetét nézik. Igen, szutyok dolgokat mondott, amit meg is értek, hogy egyeseknél kivágta a biztosítékot. De azt nem érdemelte meg akkor se, hogy olyan boszorkányüldözésnek vessék alá, ami most már egy szakmai szervezet sorsára is kihat, azt is tönkreteszik, csak hogy személyesen ártsanak neki. Ez itt már rég többről szól, mint hogy mi lesz RMS-sel személyesen. Itt már az a tét, hogy a politika ne tudja átvenni az irányítást a szakmai projektekben. Mert ha ezt engedjük, el fog lehetetlenülni az egész opensource, free software világa, és átmegy tisztán politizálásba, ami a szakmai-technológiai fejlődés ellen hat. A Linux kerneleseket meg a BSD-seket csak azért írtam, hogy azok nagy megaprojektek, nagy húzóerőnek minősülnek az opensource világban, ezért a „sztrájkerejük” is nagyobb, de tőlem bárki beszállhatna egy ilyen tiltakozó akcióba, minél több projekt fejlesztői csatlakoznak, annál jobb.

Ha most RMS esetében engedjük, hogy meghurcolják a végletekig egy magánvéleménye miatt, akkor legközelebb rászállnak másra is, aki az ő szájízüknek nem megfelelőt merészelt mondani, és majd meghurcolnak szépen sorban mindenkit. Az FSF-be meg hiába is választanak új vezetőséget, az állandó félelemben csak azt fogja nézni, hogy polkorrektnek látszódjanak, és nem szakmai alapon fog az egész működni, hanem csak politikai bábszervezetként.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Good riddance. Engem nem zavar, ha a pl. a Gnome meg a Mozilla elhúz az FSF közeléből.

Az elítélő nyilt levelet aláíró szervezetek közt ezek az ismerősek:

  • GNOME Foundation
  • LineageOS
  • MidnightBSD Project
  • Mozilla
  • SUSE
  • The FreeDOS Project
  • Tor Project
  • X.org Foundation

A Debian Project viszont szavazással úgy döntött, hogy nem foglal állást az ügyben.

General Resolution: Statement regarding Richard Stallman's readmission to the FSF board

„Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat.”
"Az Antikrisztus ledarálja Mészáros Lőrincet."

A Debian nagyon helyesen helyezkedik semlegességre, ez lenne a korrekt magatartás azok részéről is, akik nem Stallman-pártiak. Több részről kéne az ilyen fajta bölcsesség. Egyébként a listában én meglepődtem a MidnightBSD-n és a FreeDOS-on. A Gnome-tól, SUSE-tól, Mozillától, stb. soydev/CoC/SWJ gyülekezettől nem is vártam mást, ők a szokásos kaki formájukat hozzák.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A FreeDOS egyszemélyes projektnek látszik, a fejlesztő eszerint ki nem állhatja RMS-t:

Jim's statement on RMS rejoining the FSF

„Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat.”
"Az Antikrisztus ledarálja Mészáros Lőrincet."

Első olvasatra azt hittem root mean square amiről szó van.