Jó befektetés?

Kapcsolódva az előző agymenésemhez: https://hup.hu/node/171965

Ezt találtam: https://www.felvi.hu/felveteli/egyetemek_foiskolak/!IntezmenyiOldalak/m…

Viszonylag olcsó, és sokoldalú képzés. Kérdéseim a következők:

- Érdemesebb egy ilyen sokoldalú képzést választani, vagy inkább egy szakirányúbb speciális (python programozó, vagy fejlesztő, vagy rendszergazda) képzést érdemes választani?

- Sikerülhet-e a környéken állást találni ezzel a képesítéssel? (A proffesion alapján nem igazán...) :(

- Visszahozza-e a befektetett pénzt és, ha igen mennyi idő alatt? (Jelenleg pontosan 200e a havi kézhezvett fizetésem.)

-Pro, hogy helyben van, tehát nem kell utazni, ha személyes konzultáció van.

-Érdemes-e egyáltalán Felsőfokú Szakképesítést szerezni? Ez 'majdnem' diploma. Végeredményben 'papír'.

Igaz lehet ez? http://cdn.felvi.hu/bin/content/dload/portalapp/Szakleirasok/infografik…

Hozzászólások

A tanulás mindig jó befektetés, de az IT-ben papír nélkül sem lehetetlen 200 nettó fölött keresni. :)

Sikerülhet-e a környéken állást találni ezzel a képesítéssel?

Fejlesztőként ez nem egy hard limit, van távmunka opció is.

En inkabb vennek egy 3ezer forintos Udemy tanfolyamot es vegignyomnam, majd cinalnek egy hobby projektet valamelyik felhoben, kiraknam a github-ra, aztan amikor allast keresek mar tudok referenciat mutatni, meg hogy meg a felhokhoz is ertek Dev szintjen. Nem csak a programozas kell ma mar egy fejlesztonek, hanem mas technologiak tetejenek krcolgatasa is. Ilyen a CI/CD, a Cloud, Containerization. Szerintem az Udemy-n ugy 15K-ert bevasatolva ezt le is fedted. Ha csak azt megcsinalod maris van egy junior programozoi allasod. Utana mar csakis rajtad ulik hogy meddig kuzdod fel magad, mikor leszel "Senior", ami mar nem a korodat jelenti :D

Ha tolem semilyen papirt meg az angol nyelvvizsgamat sem kertek soha sehol (mer hogy nincs is), de ha beszelunk akkor rajonnek hogy nem lesz ezzel gond :D

Egy cegnek sokkal fontosabb hogy legyen egy termekbol cert-ed mint hogy diplomad. A legtobb uzlet megkotesekor nem azt kerik, hogy legyen magyar diplomad, hanem hogy legyen AWS cert-ed, vagy Cisco vagy akarmi. Szerencsere azok a cegek akik ilyn uzleteket szoktak kotni figyelnek is arra hogy ezek megszerzeseben segitsenek (3 nap alatt mert a sales-es elfelejtett szolni szoval annyi idod van hogy megtanuld is levizsgazz az "Ismeretlen Gyarto Termeke" solution architect-bol :D )

 

Ja nem neked hanem egyel feljebb ment volna valasznak :D

Az iparban, a közoktatásban vagy a közigazgatásban?

Az utóbbiaknál igen, a 20-40e hiányzó informatikus országában ha már tud valamit, akkor állást is kap. Lehet, hogy betanított munkát 120 órás képzés után, de valamit kap. A cég számára szerintem nem az a fontos, hogy hány év alatt növesztette a valagát az iskolapadban, hanem hogy mire képes, és képes/hajlandó tanulni?

AL

Szerintem jó befektetés. Nem olyan drága, viszont kapsz némi struktúrát a tanuláshoz. Ez sokat segíthet, ha munka mellett akarsz tanulni. Nem kell neked kitalálni, hogy melyik tanfolyam jó a Udemy-n, nem kell kitalálnod, hogy milyen mélységbe menj bele melyik témakörbe, vagy programnyelvbe, vagy akármibe,  mert a tanfolyam megmondja. Nem kell egyszerre angolul és programozóul tanulnod. Aztán meg fél év múlva otthagyhatod, ha nem elég jó, vagy nem olyat vagy nem úgy tanítanak, amit te gondoltál ki.

"Érdemesebb egy ilyen sokoldalú képzést választani"

Igen, utána könnyebb specializálódni. Ha rögtön specialistaként indulsz neki, akkor abból később nehezebb lehet kilépni. Jó, ha nem ijedsz meg hogy éppen valami szervert kell bekonfigolni, pedig te mindig is pythont tanultál.

"Sikerülhet-e a környéken állást találni ezzel a képesítéssel"

Ha nem Pesten vagy Debrecenben vagy, akkor szerintem nehéz. Főleg, ha specializálódsz. Borsodi vagyok, itt 1 darab hozzám illő hirdetés volt az utóbbi 6 évben. Röhejes fizuért.

"Visszahozza-e a befektetett pénzt és, ha igen mennyi idő alatt? (Jelenleg pontosan 200e a havi kézhezvett fizetésem."

Ha az elején nem is keresel mondjuk 600.000at, később, ha szorgalmas vagy és fejlődsz, akkor elképesztő pénzeket lehet keresni. Nekem kb a 2. évtől volt jó fizum, amiből már lehetett félretenni.

"Érdemes-e egyáltalán Felsőfokú Szakképesítést szerezni? Ez 'majdnem' diploma. Végeredményben 'papír'."

Én jobbára internetről tanultam programozni anno, és semmilyen diplomám vagy papírom nincs. Olyan 8 éve kezdtem programozó munkákra jelentkezni, Magyarországon akartam elhelyezkedni. Nagyon nehéz volt egyáltalán interjút kapni. Aztán általában utolsó körben nem én kaptam a munkát, hiába tudtam kódolni. Másfél év kudarc után aztán Angliában kötöttem ki, ahol 3 hónap múlva lett meg az első programozó munkám. Most már biztos jobb a helyzet, de régebben tényleg kellett itthon valami papír.

Ezek a papírok szerintem arra jók, hogy betedd a lábad a kapun, hogy meglegyen az első IT munkád. Utána pedig folyamatosan kell tanulni. Ahol meg tényleg kell a papír, ott Msc vagy inkább Phd, ahogy gelei írta fentebb.

Ahogy egyre több tapasztalata van az embernek, a papír egyre irrelevánsabb. 7 év tapasztalattal most a héten 15 fejvadász írt nekem, hogy nem akarok-e interjúra menni valahova, köztük Revolutos, meg facebookos is. Szóval hajrá. Ha szorgalmas vagy, és jó is, akkor elég gyorsan lehet felfelé lépkedni.