Vörösmag - A román csoda

Előre leszögezem azoknak, akiknek a nickem alapján azt várják valami mocskos, gusztustalan esetleg trollkodós és nem szakmai blog lesz ismét, csalódást kell okoznom.

Nem és nem lesz benne pornó, sem undirító dolgok, sőt szokásomtól eltérően szakmai jellegű blog lesz. Azért jellegű, mert maximális részletességgel nem fogom ismertetni. Akiknek ezt a blogomat számon nem is igénylik a maximális részletezést, mindössze ez egy figyelemfelhívás, amely azzal a céllal íródik, hogy időt spóroljak azoknak, akik hozzám hasonlóan belevágnának egy ilyen szokatlan és szerintem érdekes projektbe.

Kinek írom ezt a blogot?

Elsősorban gentoosoknak és a még gentoo-t nem ismerő, de megismerésétől nem idegenkedő felhsználóknak.
Ettől függetlenül gentoot és linuxot egyáltalán nem ismerő olvasól, valamint olyan linuxbuzik, akiknek eszük ágában nincs a gentooval megismerni, olyanok is bátran olvassák egy-egy poén reményében. A többiek csak akkor, ha nincs mit olvasniuk.

A szakmai rész részletezését azért is kerülném, mert a gentoosoknak közhely lenne, akinek meg nem az utánanézhet a portage lelki világának. Továbbá a részletezés mellőzése azért is cél, hogy elkerüljem a végeláthatatlan hosszú blogolást.

Ez a blog lassan három hónapja érlelődik, de hasonlóan jártam volna, hogy frissek lennének az "élményeim".

Történt ugyanis, hogy az egyik laptopomon már több, mint fél éve nem frissítettem a gentoot és a hanyagságom miatt várható rengeteg többletmunka elkerülése céljából mondom kipróbálom, veszteni sokat nem veszthetzek vele, de könnyen előfordulhat, hogy nyerek is.

Augusztus elején döntöttem úgy, hogy nem frissítem a gentoomat, hanem feltelepítem a redcore linuxot annak reményében, hogy egy jó alternatívát kapok és talán egyszer megszületik a miért váltottam gentooról redcorera blogsorozatom, hogy ne csak Trey vigye ezt a műfajt.

Hogy mi ez a disztribúció?

Ez egy módosított gentoo linux, ami azoknak a felhasználóknak készült, akik meg akarják spórolni a gentoonál megszokott telepítési és frissítési időt.

Mindezt hogyan érik el?
Egy grafikus telepítővel, ami egy Ubuntu Linuxhoz hasonló gyorsasággal feltelepül és telepítés után azonnal használhatóvá válik. Hasonlóan egy stage4-hez kész kernellel és rendszerbetöltővel. A stage4hez képest annyi a plusz, hogy az összes konfigurációs fájlt elkészíti a telepítő, plusz a kernel a lehető legtöbb drivert és funkciót támogatva áll rendelkezésre, amely nem a gentoo saját kernele, hanem egy előre a redcore által lefordított és a gentoo stabil profilján keresztűl elérhető legújabb kernelnél is újabb.

A frissítést és használatot megkönnyítve külön csomagtárat tartanak fent, amiben készre fordított csomagok vannak. A hozzá adott grafikus alkalmazástelepítő a Sishyphus a debian féle synaptichoz hasonlít, és ezeket a kész csomagokat engedi telepíteni, frissíteni, eltávolítani.

Csak a rendszerkoponenseket említem meg. Tehát kész redcore kernel, egy redcore féle dracut és egy redcore féle grub, illetve pár további redcoresított tool, ami azért szükséges, mert azon felül, hogy saját témával vértezték fel pl grub, fel is van tisztességesen frissítve. Tehát a sisyphus érzékeli az új kernelt, és ahelyett, hogy kézzel kelljen telepíteni a kernelt, a hozzá tartozó modulokat, elkészíteni a ramdiszhet és frissíteni a grub konfigurációs fájlját, ez mind autómatikusan megtörténik.

Ez így mind nagyon szép és jó. De megkérdezném a fejlesztőktől, hogy DE MIÉÉÉÉÉRT?

Én értem, hogy azért vannak olyan disztribúciók, aelyek egy nagyobbra épülnek, hogy valami pluszt adjon, vagy valami olyan alternatív megoldást, amivel az alapul szolgáló disztró nem szolgál és jobb esetben nemcsak a fejlesztők, hanem tömegesen igénylik. Vagy pusztán el akarják juttatni szélesebb felhasználói körben.

Ez működik mondjuk egy debian-> MX Linux, egy debian -> Ubuntu vagy mondjuk egy Arch -> Manjaro esetében. De egy gentoonál ez totál baromság. Pont a lényegét öli meg. Semmi értelme ilyen téren.

Mondom ok, erre rájöttem, de mondom arra még jó lehet, hogy egy gentoohoz értő időspórolás miatt ezt a megoldást válassza, aztán, ha valamivel nem ért egyet, majd telepítés után, ahogy ideje engedi megváltoztatja. Én is ezzel a B tervvel kalkuláltam - amely némi átkonfigurlálst csomageltávolítást, frissítést jelent, ha nem jön be az A tervhez hozzáfűzött reményem. Az, hogy bejöttek-e a számításaim, hamarosan. De előbb még egy kis kitérő.

Azt már írtam, hogy készen használható alap grafikus toolokkal felvértezett rendszert kapunk, de mégis milyen töltelékkel?
KDE asztali környezet fogad, a telepítő nem is kínál fel mást. Maga a telepítő live rendszer is kdes. A dolog mégis kissé perverz. Nem az a baj, hogy alapjaiban stabil profil néhány instabil cuccal, hanem az, hogy a valójában nem kde profilt használ, hanem hardenedet kdes profil kombinációval. Már az is szokatlan, hogy a hardened profil kdevel van megfejelve, de erre még rájönnek az instabil cuccok, amt az tetéz, hogy nem az ilyen jelentéktelen alkalmazások instabilak, mint mondjuk a vlc, hanem alap rendszerfájlok, így maga a portage is.
A másik dolog, hogy amikor telepítettem, augusztus eleje van, most meg már október vége, és még mindig csak a májusban közzétett telepítőimage elérhető, ami már augusztusban is elvaultnak számított. Egy gentoonál három hónap is sok, nem egy fél év, ami már eltelt azóta. Igaz a meghekkelt portage miatt nem macerás a frissítés, de akkor is fucsa.

Szóval három napig tetszett a dolog, a szép piros téma, kurzor háttér, aztán eldöntöttem, köszönöm, nekem ez nem kell. Jöhet a B terv. Frissítjük sima gentoora. Hardened profil marad, igazából kde maradhat, de tolunk rá egy matet, mert igazából a mate és az xcfe a két kedvenc asztali környezetem. A többi csak teszt miatt van fent, illetve, hogy ne legyen számomra teljesen idegen a legdivatosabb asztali környezetek valamelyike, mert ha valakinek linuxot telepítek a gépére meg kell neki mutatnom az eltéréseke a Windowson megszokottakhoz képest.

Szóval upgrade. Elfő feladat kigyomlálni a repos.conf könyvtár alól a redcore tükröket és betenni a számomra megfelelőnek gondolt gentoosokat. Továbbá törölni a redcore miatti maskolásokat (mask, unmask), átírni a make.conf alatt pár cuccot, úgymint kitörölni a ~amd64-et, átírni a proci, a vga és minden device bejegyzést, hogy akkor már az én procimra, és hardwareimre legyen optimalizálva. De első körben toltam rá egy gentoos saját fordítású kernelt, mert addig macerás eltávolítani a redcorosat, továbbá a függőségek miatt el is törném a rendszert.

Ezután rengeteg rebuild, depclean és társai következet pár reboottal, maszkolás, körkörös függőségi cunami javítást.

Ha ezt tudom nem állok neki! Ha azt kérdezitek melyik az egyszerűbb? Gentoot telepíteni nulláról vagy redcoreról upgradelve, hát egyértelműen az első válasz.

Ha azt kérdezitek megbánta-e. Nem. A tapasztalatokon kívül adott más is. Azt a maximális igénnyel elkészített és rendszerezett konfigurációs állományt, amit a portage hackelés során csináltak, minden képzeletet felülmúl. Gentoosoknak javaslom virtualizálva kipróbálni és alaposan tanulmányozni a portage hackelést. Nagyon röviden: A /etc/prtage alatt lévő lehető összes főkonfigurácoós fájl (make.conf, package.*) helyett csak könyvtárak, azon belül gyönöyrű logikával elnevezett és széttaglalt konfigfájlok. És ez csak a jéghegy csúcsa. Egypár gentoos megnézhetné milyen rend van a gentoomon azóta.

Még egy valami. Ha ezek voltak a kritériumaim, miért nem inkább sabayont tettem fel? Nost két oka volt, bár virtualizálva kipróbáltam. Az egyik ok, hogy első ránézésre sokal több instabil csomagot tartalmazott és nem hardened profil volt az alap. A másik ok, hogy akármelyik imaget raktam volna fel a legextrább asztali környezettől a legpuritánabbig, minden image systemD-s volt. Azért a fluxbox systemD kombó elég pervez kombináció.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 10. 23., p – 21:53

Előre leszögezem azoknak, akiknek a nickem alapján azt várják valami mocskos, gusztustalan esetleg trollkodós és nem szakmai blog lesz ismét, csalódást kell okoznom.

Nem és nem lesz benne pornó, sem undirító dolgok, sőt szokásomtól eltérően szakmai jellegű blog lesz. Azért jellegű, mert maximális részletességgel nem fogom ismertetni. Akiknek ezt a blogomat számon nem is igénylik a maximális részletezést, mindössze ez egy figyelemfelhívás, amely azzal a céllal íródik, hogy időt spóroljak azoknak, akik hozzám hasonlóan belevágnának egy ilyen szokatlan és szerintem érdekes projektbe.”

 

Faszomat erdekli. A lenyeget pls. Jahh ok az is van. Thumb no1. Ui meg egy ilyen bevezetes es itt sem voltam :)

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Tehát a sisyphus érzékeli az új kernelt, és ahelyett, hogy kézzel kelljen telepíteni a kernelt, a hozzá tartozó modulokat, elkészíteni a ramdiszhet és frissíteni a grub konfigurációs fájlját, ez mind autómatikusan megtörténik.
Ez így mind nagyon szép és jó. De megkérdezném a fejlesztőktől, hogy DE MIÉÉÉÉÉRT?
De egy gentoonál ez totál baromság. Pont a lényegét öli meg. Semmi értelme ilyen téren.

Miért lenne ez baj?
Gondolom konfigban kikapcsolható ha kézzel vagy genkernel-el akar fordítani valaki magának kernelt.

Régen nincs már nálam gentoo, de azért mindig jó szívvel gondolok az (anno) top1-es dokumentációjára....és így kb már 4-5 éve érlelem magamban, hogy ki kellene próbálnom a Funtoo-t, de az ehhez szükséges időt sosem találom :/

Másszóval: próbáltad-e, van-e valami álláspontod vele kapcsolatban?

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Kipróbáltam Virtualboxban. Hmm, inkább maradnék a bináris Gentoo származékok esetében a Sabayonnál. Ha olyan gépet kell installálnom amit a későbbiekben követnem kell, de nem közvetlenül a környezetemben van, akkor szeretnék egy gyorsan telepíthető és egyszerűen/jól karbantartható rendszert. Ez számomra nem az (oda mehet a Sabayon, mert ha véletlenül nincs valami, az emerge korrektül működik)! Egy ekkora iso-ba azért mondjuk beleférhetett volna még egy-két nyelv támogatása a boot-tól kezdve, mint ahogy kb. az összes többi hasonló projektnél. Na jó, az angol azért megmaradt. Ez az egész pont annyira kompatibilis a gentooval, hogy ne lehessen azt mondani, hogy nem az és pont annyira messze van tőle, hogy eléggé kényelmetlen legyen. A csomagtelepítője katasztrófa, lomha. A KDE más tészta, azt amúgy sem használom, nem akarok mellette/ellene fellépni, nem az én asztalom :) Nézegetem a /etc/portage rendszerezettségét, ez tetszik és körülbelül ennyi ... Ha a saját bináris csomagjaim szeretném egy az emerge-nél egyszerűbb felületre bízni, akkor a rigo fejlettebbnek, simulékonyabbnak és ami a legfontosabb, sokkal gyorsabbnak mutatkozik. Kár, hogy az egész portage fát eldugták és még csak nem is követik a szülő rendszer irányát (nekem kifejezetten tetszik, hogy az egész /usr/portage eltűnt és egy megfelelőbb helyre került. Eleinte szokatlan volt, de ott van jó helyen ahol most van! Erre ebben a rendszerben elpakolják valahová, amit keresgélni/újra tanulni kell (lehet, hogy más gentoo alapú rendszereknél is így van, nem ismerem őket).

Amúgy köszönöm a tippet, sosem próbáltam volna ki ha nem írsz róla. Szeretem az apró rendszereket, amik gyorsak, kevés helyet foglalnak és minél közelebb állnak a gentoohoz vagy legalább gentoosíthatók. Ez nem az :(

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

vagy legalább gentoosíthatók. Ez nem az

De gentoosítható, csak nagy áron. Nekem sikerült. Ha valaki utánam csinálja ebből a gentoosított upgradet, az megbizonyosodhat róla, hogy alaposan megtanulta a portaget.

 

Kár, hogy az egész portage fát eldugták és még csak nem is követik a szülő rendszer irányát

Igen. erről ugyan nem irtam, de észre vettem pár fontos dolgot kihagytam. Többek között ezt is. Igyekszem összeszedni és hozzáírom kommentben.

A telepítőjében is felfedeztem egy súlyos hibát és egy érdekes hiányosságot.

 

Egyébként lehet Neked a funtoo lehetne egy jó alternatív megoldás. Bár amit ad pluszt az oldala szerint, nekem nem ér annyit, hogy áttérjek rá.

Bár annál az dicsértere méltó, hogy egy csomó procira optimalizált stage 3 van az oldalukon.

Pont erre gondoltam, hogy mennyi befektetett munkával lesz használható állapotban, mint gentoo. Amúgy nincs szükségem másra és igazából fogalmam sincs, hogy mit adna akár ez akár a funtoo, amit gentooval nem vagy nehezen lehet megvalósítani (na jó, lehet, hogy a kernelfordításokat jobban meg kellene gondolnom és nem kell mindent kipróbálni ahogy világra jön ;) ). Igazából valami olyasmire vágynék a gentoo mellé (nem helyette), mint a SystemRescueCD volt csak tárolható beállításokkal és esetlegesen frissíthető squahfs-el, ami 32/64 bit, (bár már csak egyetlen gép van a közelemben ami 32 bitre van kárhoztatva, lehet, hogy elég lenne a 64-es is) systemd vagy init.d kívánságra (bár azt se tudom, hogy lehet-e keverni komolyabb problémák nélkül). Akár fel is lehetne éleszteni a régi repójukat, akár a legfrissebb stabil állapotba is lehetne hozni csak épp sosem csináltam ilyet (bár van egy jó szkriptem az ilyesmire, lehet, hogy ki is próbálom egy chrootban). Ma már amúgy sem CD-re mennek ezek  hanem USB Flash-re. Miért pont ez és miért nem valami egyéb rendszer? Mert ezen ha kell tudok deb/rpm csomagokat kezelni, fordítva viszont nem igazán működik. Lehet kicsit utána kéne járnom, hogy is megy ez pontosan, te meg letesztelnéd és kiírod ide Blogba, mert nem vagyok nagyon blogolós típus. Így ha jól sikeredne, talán fenn is lehetne tartani.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Ez a deb/rpm rendszer engem is meglepett. Így toltam fel vírustót meg nerot. Én még néha irok lemezt. Főként másnak. Magamnak csak blu-rayt.

Funtoo a leírása alapján annyi pluszt nem ad szerintem, hogy értelme legyen váltani. Az egy jó pont, hogy vannak proci típusra optimalizált stagejei, meg natívan támogatja az  UTF8-at, illetve az admincdje tartalmaz pár plusz illetve szerintük jobb toolokat. Pl náluk alap a NetworkManager a live lemezen. Meg van pár plusz eszköz a repojukban. Debian kernel forrás meg debianos admintoolok. Kb ennyi. Aztán ha van itt tapasztalt funtoos, amit nem említettem, majd kiegészít.

Találtam valamit:

https://sourceforge.net/projects/customrescuecd/

Erre kíváncsi vagyok, mindjárt ki is próbálom :) Igaz, nem cd méret, de az usb-s világban talán már nem is baj. openrc init rendszer, 5.9.1 kernel, friss ropogós, 3 napos build. Meg kellene tanulni átalakítgatni a fentebb említett dolgaimhoz. Mondjuk az fstabba egy rw-vel mountolt /root, /etc, valami ilyesmit a portage rendszernek is és egy esetleges /usr/local szintén így a saját programoknak. Mára azért már eléggé magabiztosan tudom, hogy mik kellenének egy-egy alkalommal, hogy gyorsabban célba érjek. Mondjuk egy kis script-gyűjtemény a chroothoz, hogy nem kelljen mindig mindent egyesével beírni, a többi meg lehet, hogy rajta is van, azért 1,3 GB-ba sok fér.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt