110V

Fórumok

Régi (100+ éves) társasház, annak minden történelmével együtt.

"Előkerült" egy 50-60+ éve a helyén álló szekrénysor mögül egy konnektor.

Próba képpen be lett dugva egy olvasólámpa, ami alig világított.

A multiméter 110V-ot mutat.

Mi lehet az oka?

Thx.

Hozzászólások

Trafo.

Regen 110V volt itthon. (gondolom) Nagypapam csinalt a nagymamamnak egy fadobozt, amin volt egy (lehet, hogy ketto) aljzat, benne egy 220V->110V transzformator, es be lehetett dugni a falba. Regi eszkozok mukodesere szolgalt, aztan ahogy azok kiestek, csak ajtotamasztasra hasznaltak a dobozt. Felul volt keresztben egy fogantyu, ennek ellenere jo nehez volt, bar lehet, csak azert, mert gyerekkent probaltam arrebbtenni. Az europai egysegesites jegyeben a 220V->230V atallas mar simabban ment, ott a tureshataron belul valtozott. Persze az is lehet, hogy nem a nagypapam csinalta, hanem valami boltban kaphato eszkoz volt, de elegge hazi keszitesu kinezete volt, meg ertett is hozza (villamosmernokkent).

Gondolom itt is valami hasonlo lehet az oka: amikor volt az atallas, valaki betett a falba egy trafot, es arrol hasznalt valami 110V-os kutyut. Aztan amikor az bedoglott, a hackelt konnektor ele tolt egy szekrenyt, es ugy maradt.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerkesztve: 2020. 08. 03., h – 18:22

Egyáltalán terhelhető? Milyen olvasólámpát dugtatok bele? Én már találkoztam durván elcseszett kötésnél ~80V-al is (nem volt semmi trafó).