"Jól elbántak velünk" megint, az EU megint "jól megmutatta" ki dirigál!

Fórumok

Teringettét! Ez ám a szigor! :D

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 07. 21., k - 15:36

 

 • ""Magyarország a tervezettnél hárommilliárd euróval többet kapjon;""
  A https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20200721/ezzel-az-egy-mondattal… szerint "Ezen mondat nélkül ugyanis Magyarország nem 15%-ot, hanem 24%-ot bukott volna reál értelemben.", tehát valójában csak annyit sikerült elérnie Viktornak, hogy kevesebbet bukunk de bukunk? Tehát megint hazudsz?

   

 • "Magyarország a tervezettnél hárommilliárd euróval többet kapjon;"
  https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20200721/ezzel-az-egy-mondattal…
  "Nagyon úgy tűnik, hogy a magyar társadalom nagy részének szegénységére, életszínvonalának alacsony voltára hivatkozva tudott 3 milliárd euróval (mai árfolyamon kb. 1053 milliárd forinttal) több felzárkóztatási támogatást kiharcolni Magyarországnak Orbán Viktor "

  Jól értem, hogy annak kell örülnünk, hogy az elmúlt évszázad legsikeresebb 10 éve után, ami alatt végig fidesz kormányzás volt még mindig szegények vagyunk és erre kell hivatkoznunk? (lásd: Megtörtént, amire senki se számított: annyit ér már a román nettó, mint a magyar). (ja és gondolod, hogy más nem számított arra, hogy szegények vagyunk? Gondolod, hogy ezt nem építették bele a kezdeti alkupozíciókba? Ez hirtelen mindenkit meglepett vagy csak az origo újságíróját(???)?

   

 • "Magyarország a tervezettnél hárommilliárd euróval többet kapjon;"
  Úgy érted, hogy Mészáros Lőrint kapjon többet? Mert ezt nem a magyar emberek kapják, hanem a NER

   

 • "a Magyarországnak járó forrásokat ne kössék politikai feltételekhez"
  Itt még majd érdemes lesz megvárni a részleteket, de jól értem, hogy annak kellene örülnünk, hogy nem akarunk jogállam lenni, szabadon mehet a lopás a NER-ben kontroll nélkül? Ennek most örülnünk kellene, hogy többet lophatnak a NER-esek?

ahogy írtam, várjuk ki a végét:

https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20200722/olyan-fegyvert-kapott-…

 

"Bár kétértelműen megfogalmazott és ártatlannak tűnő szöveget fogadtak el az állam- és kormányfők az EU-pénzek jogállami feltételekhez kötéséről a kedden véget ért csúcstalálkozón, valójában egy komoly szankciós mechanizmus bevezetése előtt nyitották ki az ajtót és ezt meg is erősítette tegnap este a német ZDF televíziónak adott nyilatkozatában Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke által elmondottakból az rajzolódik ki, hogy az EU-pénzek kifizetésénél egy olyan jogállamisági szankciós mechanizmus elfogadása felé haladunk, aminek bevezetését és később esetleg a szankciók kivetését még a magyar és a lengyel kormány együttes vétója sem tudná megakadályozni az Európai Tanácsban. Ez pedig egy sokkal kedvezőtlenebb kimenetet jelentene, mint amiről tegnap reggel a két kormányfő beszélt a sajtótájékoztatóján. Talán nem véletlen, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter egy ma reggeli lapinterjúban azt mondta: „Arra számítok, hogy ősszel egy új, minden eddiginél keményebb, gátlástalanabb támadássorozat veszi kezdetét.” "

Szerkesztve: 2020. 07. 21., k - 15:35

neked biztos újdonság és tudom, hogy nem is érdekel, mert te csak a propagandát tolod gondolkozás és kritikai érzék nélkül de hátha más szeret komplexebben gondolkozni, mint az M1 híradó sugallja :-)

"Öt nap tárgyalás után még szép, hogy mindenki győztesnek mondja magát"

 

"Sok tekintetben távol álltak egymástól az elképzelések, országcsoportok alakítottak szövetségeket, hogy hatékonyabban képviseljék elvárásaikat. Kedd reggelre mindenki győztesnek mondta magát, az egymással ellentétes megoldásokat követelők is. 

Azaz teljesült az EU-s alkuk egyik fő kritériuma: olyan szöveget kell gyártani, amit otthon mindenki sikerként kommunikálhat."

https://444.hu/2020/07/21/ot-nap-targyalas-utan-meg-szep-hogy-mindenki-…

Szerkesztve: 2020. 07. 22., sze - 04:11

És azzal mi van, hogy a jogállami elvekről ezután minősített többség dönt? Elég lesz 15 ország és felülbírálhatnak mindent.

Khm, kérem, ne beszéljünk magabiztosan hülyeségeket: https://www.consilium.europa.eu/hu/council-eu/voting-system/qualified-majority/

Ha a Tanács a Bizottságnak vagy az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének a javaslatáról szavaz, akkor beszélünk minősített többségről, ha az alábbi két feltétel teljesül:

 • a tagállamok 55%‑a (vagyis a gyakorlatban a 27 tagállamból 15) a javaslat mellett szavaz
 • a javaslatot támogató tagállamok az EU teljes népességének legalább 65%‑át képviselik

 Nehogy elfogultság legyen a vád, nézzük mit ír a 444:

A megoldás az lett, hogy a jogállamiság léte, illetve a pénzek csalásmentes szétosztása alapvető értékként bekerült a következtetésekbe, és van egy olyan pont is, ami alapján az alapvető értékeket ellenőrizhetik. 

Ez úgy nézne ki, hogy az Európai Bizottság szólhat, ha problémát lát, és utána a tagállamok vezetőinek minősített többsége szankciókat vethet ki a tagállamra. A szöveg szerint a csalások elkerülése lesz a fő szempont, a jogállamiság inkább egy általános irányelvként szerepel benne. 

Ezek így együtt annyi korlátot jelentenek, hogy megvalósításuk kínkeserves lesz - ha egyáltalán elkezdődik egy ilyen folyamat majd. A szöveg szintjén a kecske is jól lakott és a káposzta is megmaradt: a szövegben ott van a jogállamisági feltétel, de olyan bonyolult eljárással körülbástyázva, ami majdnem irreálissá teszi alkalmazhatóságát. Ez még így is erősebb szöveg, mint amit a magyar delegáció akart átvinni a tanácson, de jóval gyengébb, mint az Európai Bizottság eredeti javaslata volt.

Hát, ennyire futotta az ellendrukker 444-nek, ami nem túl jó hír a ballib számára, amelyiknek képviselői tegnap nagy zavarukban össze-vissza beszéltek.

trey @ gépház

A Klára úr és többi okos ellenzéki társa mellett van azért a másik oldalon olyan, aki jól látja a képet:

Az ellenzéki reakciók ugyanakkor megérnek pár szót. Nem helyes, ha mi is ugyanúgy megpróbáljuk leegyszerűsíteni a világot, mint a Fidesz teszi: ebben a versenyben ugyanis soha nem fogunk nyerni. Nem helyes, ha azt üzenjük a szavazóinak, hogy mindenki hátradőlhet, az Unió tegnap megvédte a magyar jogállamiságot, mert nincs így. A jogállamisággal kapcsolatos nyilvánosságra hozott rész obskurus, feltételes és áttételes.

A saját szabadságunkért saját magunknak kell megküzdeni, mi tudjuk megvédeni a sajtószabadságot, a civil szervezeteket vagy akár CEU-t, az Unió nem fogja megtenni helyettünk. Ha ennek az ellenkezőjét állítjuk, akkor viszonylag hülye helyzetben leszünk majd néhány hónap múlva, amikor megint arról beszélünk, hogy a Fidesznek lejt a pálya a következő választások előtt. Nem helyes azt mondani, hogy az Unió elzárta a pénzcsapokat, mert a pénz jönni fog, ráadásul a kifizetését nem kötötte jogállami feltételekhez.

trey @ gépház

A jegybanki kamatvágás ellenére erősödött a forint. Ennyi... Úgy látszik, Summer fórumtárs véleménye érdemben nem befolyásolja az eseményeket.

> Sol omnibus lucet.

Ejha, még erősebb lett? Van egyáltalán még hova erősödni?

“May have been the losing side. Still not convinced it was the wrong one.”
"The clitoris has 8,000 nerve endings and still isn't as sensitive as a conservative man on the Internet"

Ne zavard a tényekkel őket.. :)

Egyébként ez is mutatja, hogy hivatalosan is összeszerelő ország vagyunk, ezért pénzünk folyamatos gyengítése a cél. A külföldi multik röhögve fizetik ki az elértéktelenedett pénzünk mellett az emelt fizetéseket is. Másik előnye ennek, hogy a magyar ember külföldön így kevesebbet vásárol, tehát ez megmarad a hanyatló nyugat ópiumának! Ráadásul ez a hazai turizmust is fejleszti, amiben erős érdekeltségeik vannak. Az üzemanyag árának árfolyamváltozás miatti emelkedése miatt befolyt összegekről nem is beszélve..

Tehát összességében mindenkinek jó a gyengülő Ft, kivétel a magyar embereknek :D

Hiába akarod nekem megmagyarázni, hogy az MNB árpolitikája nem függ össze az árfolyammal, nem fog menni. És azt sem fogod megmagyarázni tudni, hogy az EU-s megállapodás után nem erősödött azonnal a forint annak ellenére, hogy előző nap alapkamatot vágott az MNB, mert erősödött. Erre terelésként ideraktok egy 15 éves adatsort. Ez az IGAZI terelés, mert a topik témája nem a forint 15 éves árfolyamváltozása, hanem hogy MOST mi történt Brüsszelben, jó-e a megállapodás a magyaroknak vagy sem. Az, hogy a forint azonnal erősödött az azt jelzi, hogy JÓ.

> Sol omnibus lucet.

Te hoztad elő a forint árfolyamot. Egyszerűbb lenne, ha belátnád, hogy hülyeség, mert a kormány kb 10 éve csúszó leértékelést csinál és lezárnánk ezt a részt.

 

"Hiába akarod nekem megmagyarázni, hogy az MNB árpolitikája nem függ össze az árfolyammal, nem fog menni."

hát ha ezen a szinten mozogsz a témában, akkor nem is akarom megmagyarázni, mert nem értenéd

Ne zavarjon a tény, hogy amikor 2 forinttal gyengítik a forintot, Győrben az összes üzlet tele van szlovákkal, mert "most jó nekünk a forint" és itt költik a pénzüket, nem Szlovákiában. Ezek a pénzek magyar vállalkozókhoz kerülnek. A budapesti persze ezt nem értheti, honnan is tudhatná.

trey @ gépház

És azt meg tudnád-é-e mondani Nyár elvtárs, hogy ez az árfolyam változás miért is fontos? Mert például a nevezett időszakban, minden szektorban (lakosság, vállalkozások és állam) csökkent a deviza adósság aránya a teljes adósságállományon belül. Ami azt eredményezte például, hogy az adósságok méretére nincs vagy csak minimális hatással van az árfolyam változás, ellentétben a 2010-es állapotokkal. 2010-ben egy egy számjegyű árfolyam romlás is gyakorlatilag lehetetlenné tette a GDP növekedést, most ilyen probléma nincs.

értem.
a zemberek kifosztása sokkal nagyobb hasznot hoz, mint a felelős gazdálkodás.
már réges-rég az euró övezetben kéne lennünk, mint a középeurópa vezető hatalma, de sajnos ez a cím, és vele az esély már a múlté. nem úgy az offshore számlák/cégek sokasága...

ehelyett inkább a zemberek megtakarításai mellett még az árfolyamnyereséget is kilopják az mnb-ből.

hát ez ugye úgy volt, hogy a forintot meggyengítette a fidesz és amit ezen buktak a magyar emberek, azt bezsebelte az MNB.

 

vigasztaljon, hogy ebből vett magának az MNB műkincseket, ingatlanokat, cégeket. Bár ezek ugye nem jegybanki feladatok, de ha már volt pénz, el kellett költeni :)

ezek úgy behálózták az egész gazdaságot, hogy nem lehet megkülönböztetni a matolcsi bankokat/alapítványokat/pénzintézeteket az mnb-től, vagy a nemzeti nagytőkétől, sem ner-től.

mint ahogy az sem tudható, hogy hol helyezkedik el matolcsi a nemzeti maffiában/államhatalomban/pártban. nagyon zavaros.
hol a szürke eminenciást játsza, hol meg előugrik a semmibúl, és úgy viselkedik mintha ő lenne a köztársasági elnök.
máskor meg mintha ö állna az orbáni ámokfutó politika mögött.
nagyon fura.

Na ez is szégyen. Mi a francot húznak egy ilyen ügyön.. Feleségemet is régen elütötték, aztán járhattunk bíróságra, ahol a vádlott többször meg sem jelent. Majd legközelebb elővezetik mondta a rendőr.. a második alkalom után. Persze a bíróság csak buszjegyet térít meg, mert Budapesten lakunk, így se parkolási díjat, se benzin költséget nem.

innen indult, hogy meditor írt egy ilyet:

"A jegybanki kamatvágás ellenére erősödött a forint. Ennyi... Úgy látszik, Summer fórumtárs véleménye érdemben nem befolyásolja az eseményeket."

erre írtam valamit, ami azt mutatta, hogy ez a mondás hülyeség/offtopic. Nem arról volt szó, amerre kanyarítanád a dolgot, szóval szerintem ennyit elegendő erről beszélni

Mert a faszt se érdekel egy támogatásvadász firkász, arra fogékony csoportokhoz szánt _véleménye_.

De, ha már véleményen lovagolsz... Mi a véleményed a Politico és Spiegel - két lap ami nem bánik a magyar kormánnyal kesztyűs kézzel - véleményéről?

trey @ gépház

Talán ezt? https://www.politico.eu/article/what-eu-leaders-really-decided-on-rule-…
vagy ezt? https://www.politico.eu/article/5-takeaways-from-the-eu-budget-mff-and-…

De komolyan meglepődnék, ha Trey bármilyiket is végigolvasta volna.

De majd kijavít, ha tévedek :)

“May have been the losing side. Still not convinced it was the wrong one.”
"The clitoris has 8,000 nerve endings and still isn't as sensitive as a conservative man on the Internet"

Orban nyert egy csatat,

Ja, kérem! Erről szól a topik. Orbán csatát nyert, miközben a baloldali felkészítő mantra az volt hosszú hónapok (évek) óta, hogy majd jól móresre tanítják, a pénzcsapokat meg JÓL ELZÁRJÁK.

megtudjuk, hogy milyen aron

Kérlek, ha tudsz valami konkrét feltételt, amivel árnyalni tudod a képet, vezesd elő. 

Na, es akkor most ettol megis mi fog valtozni? 

A "baloldalon" valószínűleg semmi, ugyanaz a hazug propaganda dől majd, ami ellen Ungár felszólalt és amitől óva intett.

trey @ gépház

Idéznék az LMP-s Ungár úrtól (kiemelés tőlem):

"Az ellenzéki reakciók ugyanakkor megérnek pár szót. [...] Nem helyes azt mondani, hogy az Unió elzárta a pénzcsapokat, mert a pénz jönni fog, ráadásul a kifizetését nem kötötte jogállami feltételekhez."

El kéne már olvasni azt a Facebook bejegyzést, ha már idelinkeltem háromszor.

trey @ gépház

Elore vetitett? Te megis ugy allitod be ezt par hozzaszolassal feljebb, mint hogyha ezt valamely konkret nyilatkozatra ertene. Van egy tippem, hogy pontosan ezert rugozik ezen a kormanypropaganda. 
Es hat hoppacska: https://pestisracok.hu/ungar-szerint-az-ellenzeknek-nem-helyes-azt-hazudnia-hogy-az-eu-elzarta-a-penzcsapokat/

Szoval akkor segits mar, kerlek: ezt most akkor ugy kell ertelmezni, hogy nem mondott ilyet senki, de majd valaki fog, ezert Ungarnak igaza van, vagy esetleg maskepp?

Te ilyen múlttagadásban vagy éppen? Évek óta ment a ballib propaganda, hogy elzárják a csapokat, itt is volt jó pár ember, aki ezen lovagolt.

Ha ezekről eltekintünk, akkor ott van Klára úr, aki évek óta azzal hozza hangulatba arra fogékony szimpatizánsait, hogy "korrupt kormány nem kap pénzt", lenyilatkozta most is, hogy Orbán semmivel sem jött haza, mindeközben az

Borzalmasan sok EU-pénzt kap Magyarország, közel felével is nőhet az elkölthető keretünk

"A Portfolio óvatos becslései szerint a 2014-2020-as uniós ciklusban minden csatornán keresztül elosztható 39 milliárd eurónyi EU-támogatáshoz képest a 2021-2027-es időszakban akár 52,8 milliárd euróra is ugorhat a Brüsszelből várható pénztömeg 2018-as árak mellett, ami azt jelentené, hogy reál értelemben 35%-kal több EU-pénzre számíthat Magyarország. Mivel a magyar állami önrész kötelezően jócskán megugrik, így az itthon elosztható teljes forrástömeg 44-ről óvatos becsléseink szerint akár 61,5 milliárd euróra, azaz akár 40%-kal is megugorhat. Mindez akkor igaz, ha Magyarország tényleg kéri a számára rendelkezésre álló sokmilliárd eurós hitelt a koronavírus-válság miatt felállított helyreállítási alapból."

NEM. LETT. PÍZ!

trey @ gépház

Őlég sovány válasz lett ez, tényleg el kellett volna engednem korábban. De visszaidézném az általad idecitált publicisztikát zárónak és akkor kész is a loop:

de kiegyensúlyozottságunk ékes bizonyítékaként megemlítjük, hogy Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője szintén ítéletet hirdetett már az egyezség megszületése előtt az Atv-ben, amikor lényegében Orbán Viktor teljes vereségét emlegette. Ami szintén nem fedi a valóságot. Azon az oldalon viszont ő adta meg az alaphangot.

:D

Leegyszerűsítem szummeresen: Dobrev Klára HAZUDOTT.

trey @ gépház

Pelikán: Azért van egy kis rossz érzésem. Miért kell ekkora felhajtást csinálni? Mégiscsak becsaptuk az embereket.
Virág elvtárs: Ugyan, kit csaptunk be? Magunkat? Mi tudjuk, miről van szó. A kutatókat? Azok örülnek, hogy plecsni van a mellükön. A széles tömegeket? Azok úgyse esznek se narancsot, se citromot, de boldogok, hogy velünk ünnepelhetnek. Az imperialistákat? Ühüm, azoknak alaposan túljártunk az eszén. Nem szeretnék most a helyükben lenni! Kiadtuk a jelszót: legyen magyar narancs! És lett magyar narancs. Mi nem ígérgetünk a levegőbe, Pelikán.

Jah, tessék kopogtatni az EU kapuján, meg a magyar sajtó azon felbujtóinak asztalánál, akik elhitették veletek, hogy majd "menjen csak ki orbán, úgy ellátják a baját, hogy arról fog koldulni". Ehhez képest ... :D

Úgy elbántak Orbánnak, mint az Európai Néppárt a Fidesszel :D

Az lesz majd egy nap még, amikor bejelentik, hogy a Szargentini által koholt jelentés alapján indított 7-es cikkely eljárását megszüntetik. Majd Klára úr magyarázkodásra leszek aznap kíváncsi.

trey @ gépház

ehhez képest 5-ből egyet ért el, azt is csak félig:)

és a többi? ki lesz rúgva ov a maradék 4 (és fél ) miatt, mivel a parlament határozott tiltása ellenére aláírt v.mit? vagy inkább nagy békamenet lesz? esetleg a parasztok tüntetni fognak a 'nyócker'-ben?

:))))) még egy ilyen győzelem, és végképp elveszünk

Belpolitikai maszlagokkal (amiket megettél) kérlek hagyj, itt olyan magasröptű dolgokról van szó, mint az EU, ami jól elbánt velünk :D Az ilyeneket a parlamentire tartogasd, nehogy megint az legyen, hogy "kigyók kigyóznak" (sic!) :D

trey @ gépház