"Jól elbántak velünk" megint, az EU megint "jól megmutatta" ki dirigál!

Fórumok

Teringettét! Ez ám a szigor! :D

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 07. 21., k – 15:36

 

  • ""Magyarország a tervezettnél hárommilliárd euróval többet kapjon;""
    A https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20200721/ezzel-az-egy-mondattal… szerint "Ezen mondat nélkül ugyanis Magyarország nem 15%-ot, hanem 24%-ot bukott volna reál értelemben.", tehát valójában csak annyit sikerült elérnie Viktornak, hogy kevesebbet bukunk de bukunk? Tehát megint hazudsz?

     

  • "Magyarország a tervezettnél hárommilliárd euróval többet kapjon;"
    https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20200721/ezzel-az-egy-mondattal…
    "Nagyon úgy tűnik, hogy a magyar társadalom nagy részének szegénységére, életszínvonalának alacsony voltára hivatkozva tudott 3 milliárd euróval (mai árfolyamon kb. 1053 milliárd forinttal) több felzárkóztatási támogatást kiharcolni Magyarországnak Orbán Viktor "

    Jól értem, hogy annak kell örülnünk, hogy az elmúlt évszázad legsikeresebb 10 éve után, ami alatt végig fidesz kormányzás volt még mindig szegények vagyunk és erre kell hivatkoznunk? (lásd: Megtörtént, amire senki se számított: annyit ér már a román nettó, mint a magyar). (ja és gondolod, hogy más nem számított arra, hogy szegények vagyunk? Gondolod, hogy ezt nem építették bele a kezdeti alkupozíciókba? Ez hirtelen mindenkit meglepett vagy csak az origo újságíróját(???)?

     

  • "Magyarország a tervezettnél hárommilliárd euróval többet kapjon;"
    Úgy érted, hogy Mészáros Lőrint kapjon többet? Mert ezt nem a magyar emberek kapják, hanem a NER

     

  • "a Magyarországnak járó forrásokat ne kössék politikai feltételekhez"
    Itt még majd érdemes lesz megvárni a részleteket, de jól értem, hogy annak kellene örülnünk, hogy nem akarunk jogállam lenni, szabadon mehet a lopás a NER-ben kontroll nélkül? Ennek most örülnünk kellene, hogy többet lophatnak a NER-esek?

ahogy írtam, várjuk ki a végét:

https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20200722/olyan-fegyvert-kapott-…

 

"Bár kétértelműen megfogalmazott és ártatlannak tűnő szöveget fogadtak el az állam- és kormányfők az EU-pénzek jogállami feltételekhez kötéséről a kedden véget ért csúcstalálkozón, valójában egy komoly szankciós mechanizmus bevezetése előtt nyitották ki az ajtót és ezt meg is erősítette tegnap este a német ZDF televíziónak adott nyilatkozatában Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke által elmondottakból az rajzolódik ki, hogy az EU-pénzek kifizetésénél egy olyan jogállamisági szankciós mechanizmus elfogadása felé haladunk, aminek bevezetését és később esetleg a szankciók kivetését még a magyar és a lengyel kormány együttes vétója sem tudná megakadályozni az Európai Tanácsban. Ez pedig egy sokkal kedvezőtlenebb kimenetet jelentene, mint amiről tegnap reggel a két kormányfő beszélt a sajtótájékoztatóján. Talán nem véletlen, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter egy ma reggeli lapinterjúban azt mondta: „Arra számítok, hogy ősszel egy új, minden eddiginél keményebb, gátlástalanabb támadássorozat veszi kezdetét.” "

Szerintem 2022 tavaszra annyira szétbüntetni Brüsszel Magyarországot demokratikus jogállami alapon, hogy a gázhiányos télen keményre fagyott lakosság rohanni fog a teamécses virágcserépkályháktól a szavazófülkéig, hogy Maki Zay vezette koalíció jelöltjeire szavazhasson. Dobrev Klára örömében tojást fog rakni Maki Zay kosarába, majd együtt mennek határkerítést vágni, hogy a pán-eurábia piknik alatt személyesen ölelhessék keblükre az addig türelmesen várakozó afgán professzorokat és mérnököket. Ők úgy felpörgetik a magyar gazdaságot, hogy meg sem állunk az osztrák életszínvonalig majd tovább. 

Föld bolygónk védelme érdekében lesz azért 120Ft / kWh áram ár, meg ennél is nagyobb léptékű gázáremelés. De ez egyáltalán nem jelent problémát, mert büdös orosz gáz úgysem lesz a vezetékben meg hát más sem, mert Amerika inkább Távol-Keletre szállítja az LNG-t, szóval mindegy is mennyibe kerülne ha lenne. A villamos áramra millió szélkereket építünk, természetesen ájrópéer módon csakis devizahitelekből, majd Maki Zay koncelebabrálásával mindegyük körül körmenetet tart majd az ország népe, hogy fújjon már az a kibeb*szott szél, mert unjuk már a mécsest és gyertyákat. 

Hupu népe előre! A győzelembe és tovább!

“Az ellenség keze betette a lábát”

Szerkesztve: 2020. 07. 21., k – 15:35

neked biztos újdonság és tudom, hogy nem is érdekel, mert te csak a propagandát tolod gondolkozás és kritikai érzék nélkül de hátha más szeret komplexebben gondolkozni, mint az M1 híradó sugallja :-)

"Öt nap tárgyalás után még szép, hogy mindenki győztesnek mondja magát"

 

"Sok tekintetben távol álltak egymástól az elképzelések, országcsoportok alakítottak szövetségeket, hogy hatékonyabban képviseljék elvárásaikat. Kedd reggelre mindenki győztesnek mondta magát, az egymással ellentétes megoldásokat követelők is. 

Azaz teljesült az EU-s alkuk egyik fő kritériuma: olyan szöveget kell gyártani, amit otthon mindenki sikerként kommunikálhat."

https://444.hu/2020/07/21/ot-nap-targyalas-utan-meg-szep-hogy-mindenki-…

Szerkesztve: 2020. 07. 22., sze – 04:11

És azzal mi van, hogy a jogállami elvekről ezután minősített többség dönt? Elég lesz 15 ország és felülbírálhatnak mindent.

Khm, kérem, ne beszéljünk magabiztosan hülyeségeket: https://www.consilium.europa.eu/hu/council-eu/voting-system/qualified-majority/

Ha a Tanács a Bizottságnak vagy az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének a javaslatáról szavaz, akkor beszélünk minősített többségről, ha az alábbi két feltétel teljesül:

  • a tagállamok 55%‑a (vagyis a gyakorlatban a 27 tagállamból 15) a javaslat mellett szavaz
  • a javaslatot támogató tagállamok az EU teljes népességének legalább 65%‑át képviselik

 Nehogy elfogultság legyen a vád, nézzük mit ír a 444:

A megoldás az lett, hogy a jogállamiság léte, illetve a pénzek csalásmentes szétosztása alapvető értékként bekerült a következtetésekbe, és van egy olyan pont is, ami alapján az alapvető értékeket ellenőrizhetik. 

Ez úgy nézne ki, hogy az Európai Bizottság szólhat, ha problémát lát, és utána a tagállamok vezetőinek minősített többsége szankciókat vethet ki a tagállamra. A szöveg szerint a csalások elkerülése lesz a fő szempont, a jogállamiság inkább egy általános irányelvként szerepel benne. 

Ezek így együtt annyi korlátot jelentenek, hogy megvalósításuk kínkeserves lesz - ha egyáltalán elkezdődik egy ilyen folyamat majd. A szöveg szintjén a kecske is jól lakott és a káposzta is megmaradt: a szövegben ott van a jogállamisági feltétel, de olyan bonyolult eljárással körülbástyázva, ami majdnem irreálissá teszi alkalmazhatóságát. Ez még így is erősebb szöveg, mint amit a magyar delegáció akart átvinni a tanácson, de jóval gyengébb, mint az Európai Bizottság eredeti javaslata volt.

Hát, ennyire futotta az ellendrukker 444-nek, ami nem túl jó hír a ballib számára, amelyiknek képviselői tegnap nagy zavarukban össze-vissza beszéltek.

trey @ gépház

A Klára úr és többi okos ellenzéki társa mellett van azért a másik oldalon olyan, aki jól látja a képet:

Az ellenzéki reakciók ugyanakkor megérnek pár szót. Nem helyes, ha mi is ugyanúgy megpróbáljuk leegyszerűsíteni a világot, mint a Fidesz teszi: ebben a versenyben ugyanis soha nem fogunk nyerni. Nem helyes, ha azt üzenjük a szavazóinak, hogy mindenki hátradőlhet, az Unió tegnap megvédte a magyar jogállamiságot, mert nincs így. A jogállamisággal kapcsolatos nyilvánosságra hozott rész obskurus, feltételes és áttételes.

A saját szabadságunkért saját magunknak kell megküzdeni, mi tudjuk megvédeni a sajtószabadságot, a civil szervezeteket vagy akár CEU-t, az Unió nem fogja megtenni helyettünk. Ha ennek az ellenkezőjét állítjuk, akkor viszonylag hülye helyzetben leszünk majd néhány hónap múlva, amikor megint arról beszélünk, hogy a Fidesznek lejt a pálya a következő választások előtt. Nem helyes azt mondani, hogy az Unió elzárta a pénzcsapokat, mert a pénz jönni fog, ráadásul a kifizetését nem kötötte jogállami feltételekhez.

trey @ gépház

A jegybanki kamatvágás ellenére erősödött a forint. Ennyi... Úgy látszik, Summer fórumtárs véleménye érdemben nem befolyásolja az eseményeket.

> Sol omnibus lucet.

Ne zavard a tényekkel őket.. :)

Egyébként ez is mutatja, hogy hivatalosan is összeszerelő ország vagyunk, ezért pénzünk folyamatos gyengítése a cél. A külföldi multik röhögve fizetik ki az elértéktelenedett pénzünk mellett az emelt fizetéseket is. Másik előnye ennek, hogy a magyar ember külföldön így kevesebbet vásárol, tehát ez megmarad a hanyatló nyugat ópiumának! Ráadásul ez a hazai turizmust is fejleszti, amiben erős érdekeltségeik vannak. Az üzemanyag árának árfolyamváltozás miatti emelkedése miatt befolyt összegekről nem is beszélve..

Tehát összességében mindenkinek jó a gyengülő Ft, kivétel a magyar embereknek :D

Hiába akarod nekem megmagyarázni, hogy az MNB árpolitikája nem függ össze az árfolyammal, nem fog menni. És azt sem fogod megmagyarázni tudni, hogy az EU-s megállapodás után nem erősödött azonnal a forint annak ellenére, hogy előző nap alapkamatot vágott az MNB, mert erősödött. Erre terelésként ideraktok egy 15 éves adatsort. Ez az IGAZI terelés, mert a topik témája nem a forint 15 éves árfolyamváltozása, hanem hogy MOST mi történt Brüsszelben, jó-e a megállapodás a magyaroknak vagy sem. Az, hogy a forint azonnal erősödött az azt jelzi, hogy JÓ.

> Sol omnibus lucet.

Te hoztad elő a forint árfolyamot. Egyszerűbb lenne, ha belátnád, hogy hülyeség, mert a kormány kb 10 éve csúszó leértékelést csinál és lezárnánk ezt a részt.

 

"Hiába akarod nekem megmagyarázni, hogy az MNB árpolitikája nem függ össze az árfolyammal, nem fog menni."

hát ha ezen a szinten mozogsz a témában, akkor nem is akarom megmagyarázni, mert nem értenéd

Ne zavarjon a tény, hogy amikor 2 forinttal gyengítik a forintot, Győrben az összes üzlet tele van szlovákkal, mert "most jó nekünk a forint" és itt költik a pénzüket, nem Szlovákiában. Ezek a pénzek magyar vállalkozókhoz kerülnek. A budapesti persze ezt nem értheti, honnan is tudhatná.

trey @ gépház

És azt meg tudnád-é-e mondani Nyár elvtárs, hogy ez az árfolyam változás miért is fontos? Mert például a nevezett időszakban, minden szektorban (lakosság, vállalkozások és állam) csökkent a deviza adósság aránya a teljes adósságállományon belül. Ami azt eredményezte például, hogy az adósságok méretére nincs vagy csak minimális hatással van az árfolyam változás, ellentétben a 2010-es állapotokkal. 2010-ben egy egy számjegyű árfolyam romlás is gyakorlatilag lehetetlenné tette a GDP növekedést, most ilyen probléma nincs.

értem.
a zemberek kifosztása sokkal nagyobb hasznot hoz, mint a felelős gazdálkodás.
már réges-rég az euró övezetben kéne lennünk, mint a középeurópa vezető hatalma, de sajnos ez a cím, és vele az esély már a múlté. nem úgy az offshore számlák/cégek sokasága...

ehelyett inkább a zemberek megtakarításai mellett még az árfolyamnyereséget is kilopják az mnb-ből.

hát ez ugye úgy volt, hogy a forintot meggyengítette a fidesz és amit ezen buktak a magyar emberek, azt bezsebelte az MNB.

 

vigasztaljon, hogy ebből vett magának az MNB műkincseket, ingatlanokat, cégeket. Bár ezek ugye nem jegybanki feladatok, de ha már volt pénz, el kellett költeni :)

ezek úgy behálózták az egész gazdaságot, hogy nem lehet megkülönböztetni a matolcsi bankokat/alapítványokat/pénzintézeteket az mnb-től, vagy a nemzeti nagytőkétől, sem ner-től.

mint ahogy az sem tudható, hogy hol helyezkedik el matolcsi a nemzeti maffiában/államhatalomban/pártban. nagyon zavaros.
hol a szürke eminenciást játsza, hol meg előugrik a semmibúl, és úgy viselkedik mintha ő lenne a köztársasági elnök.
máskor meg mintha ö állna az orbáni ámokfutó politika mögött.
nagyon fura.

Na ez is szégyen. Mi a francot húznak egy ilyen ügyön.. Feleségemet is régen elütötték, aztán járhattunk bíróságra, ahol a vádlott többször meg sem jelent. Majd legközelebb elővezetik mondta a rendőr.. a második alkalom után. Persze a bíróság csak buszjegyet térít meg, mert Budapesten lakunk, így se parkolási díjat, se benzin költséget nem.

innen indult, hogy meditor írt egy ilyet:

"A jegybanki kamatvágás ellenére erősödött a forint. Ennyi... Úgy látszik, Summer fórumtárs véleménye érdemben nem befolyásolja az eseményeket."

erre írtam valamit, ami azt mutatta, hogy ez a mondás hülyeség/offtopic. Nem arról volt szó, amerre kanyarítanád a dolgot, szóval szerintem ennyit elegendő erről beszélni

10 éve 1 BTC = 0,0008 USD

5 éve 1 BTC = 327 USD

most 1 BTC = 56 400 USD

A US dollárnak vége van, brutálisan beleállt a földbe és kegyetlenül kihalt

EZEK A TÉNYEK! Minden más csak mese, propaganda és hazugság.

“Az ellenség keze betette a lábát”

Mert a faszt se érdekel egy támogatásvadász firkász, arra fogékony csoportokhoz szánt _véleménye_.

De, ha már véleményen lovagolsz... Mi a véleményed a Politico és Spiegel - két lap ami nem bánik a magyar kormánnyal kesztyűs kézzel - véleményéről?

trey @ gépház

Talán ezt? https://www.politico.eu/article/what-eu-leaders-really-decided-on-rule-…
vagy ezt? https://www.politico.eu/article/5-takeaways-from-the-eu-budget-mff-and-…

De komolyan meglepődnék, ha Trey bármilyiket is végigolvasta volna.

De majd kijavít, ha tévedek :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Orban nyert egy csatat,

Ja, kérem! Erről szól a topik. Orbán csatát nyert, miközben a baloldali felkészítő mantra az volt hosszú hónapok (évek) óta, hogy majd jól móresre tanítják, a pénzcsapokat meg JÓL ELZÁRJÁK.

megtudjuk, hogy milyen aron

Kérlek, ha tudsz valami konkrét feltételt, amivel árnyalni tudod a képet, vezesd elő. 

Na, es akkor most ettol megis mi fog valtozni? 

A "baloldalon" valószínűleg semmi, ugyanaz a hazug propaganda dől majd, ami ellen Ungár felszólalt és amitől óva intett.

trey @ gépház

Idéznék az LMP-s Ungár úrtól (kiemelés tőlem):

"Az ellenzéki reakciók ugyanakkor megérnek pár szót. [...] Nem helyes azt mondani, hogy az Unió elzárta a pénzcsapokat, mert a pénz jönni fog, ráadásul a kifizetését nem kötötte jogállami feltételekhez."

El kéne már olvasni azt a Facebook bejegyzést, ha már idelinkeltem háromszor.

trey @ gépház

Elore vetitett? Te megis ugy allitod be ezt par hozzaszolassal feljebb, mint hogyha ezt valamely konkret nyilatkozatra ertene. Van egy tippem, hogy pontosan ezert rugozik ezen a kormanypropaganda. 
Es hat hoppacska: https://pestisracok.hu/ungar-szerint-az-ellenzeknek-nem-helyes-azt-hazudnia-hogy-az-eu-elzarta-a-penzcsapokat/

Szoval akkor segits mar, kerlek: ezt most akkor ugy kell ertelmezni, hogy nem mondott ilyet senki, de majd valaki fog, ezert Ungarnak igaza van, vagy esetleg maskepp?

Te ilyen múlttagadásban vagy éppen? Évek óta ment a ballib propaganda, hogy elzárják a csapokat, itt is volt jó pár ember, aki ezen lovagolt.

Ha ezekről eltekintünk, akkor ott van Klára úr, aki évek óta azzal hozza hangulatba arra fogékony szimpatizánsait, hogy "korrupt kormány nem kap pénzt", lenyilatkozta most is, hogy Orbán semmivel sem jött haza, mindeközben az

Borzalmasan sok EU-pénzt kap Magyarország, közel felével is nőhet az elkölthető keretünk

"A Portfolio óvatos becslései szerint a 2014-2020-as uniós ciklusban minden csatornán keresztül elosztható 39 milliárd eurónyi EU-támogatáshoz képest a 2021-2027-es időszakban akár 52,8 milliárd euróra is ugorhat a Brüsszelből várható pénztömeg 2018-as árak mellett, ami azt jelentené, hogy reál értelemben 35%-kal több EU-pénzre számíthat Magyarország. Mivel a magyar állami önrész kötelezően jócskán megugrik, így az itthon elosztható teljes forrástömeg 44-ről óvatos becsléseink szerint akár 61,5 milliárd euróra, azaz akár 40%-kal is megugorhat. Mindez akkor igaz, ha Magyarország tényleg kéri a számára rendelkezésre álló sokmilliárd eurós hitelt a koronavírus-válság miatt felállított helyreállítási alapból."

NEM. LETT. PÍZ!

trey @ gépház

Őlég sovány válasz lett ez, tényleg el kellett volna engednem korábban. De visszaidézném az általad idecitált publicisztikát zárónak és akkor kész is a loop:

de kiegyensúlyozottságunk ékes bizonyítékaként megemlítjük, hogy Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője szintén ítéletet hirdetett már az egyezség megszületése előtt az Atv-ben, amikor lényegében Orbán Viktor teljes vereségét emlegette. Ami szintén nem fedi a valóságot. Azon az oldalon viszont ő adta meg az alaphangot.

:D

Leegyszerűsítem szummeresen: Dobrev Klára HAZUDOTT.

trey @ gépház

Pelikán: Azért van egy kis rossz érzésem. Miért kell ekkora felhajtást csinálni? Mégiscsak becsaptuk az embereket.
Virág elvtárs: Ugyan, kit csaptunk be? Magunkat? Mi tudjuk, miről van szó. A kutatókat? Azok örülnek, hogy plecsni van a mellükön. A széles tömegeket? Azok úgyse esznek se narancsot, se citromot, de boldogok, hogy velünk ünnepelhetnek. Az imperialistákat? Ühüm, azoknak alaposan túljártunk az eszén. Nem szeretnék most a helyükben lenni! Kiadtuk a jelszót: legyen magyar narancs! És lett magyar narancs. Mi nem ígérgetünk a levegőbe, Pelikán.

Jah, tessék kopogtatni az EU kapuján, meg a magyar sajtó azon felbujtóinak asztalánál, akik elhitették veletek, hogy majd "menjen csak ki orbán, úgy ellátják a baját, hogy arról fog koldulni". Ehhez képest ... :D

Úgy elbántak Orbánnak, mint az Európai Néppárt a Fidesszel :D

Az lesz majd egy nap még, amikor bejelentik, hogy a Szargentini által koholt jelentés alapján indított 7-es cikkely eljárását megszüntetik. Majd Klára úr magyarázkodásra leszek aznap kíváncsi.

trey @ gépház

ehhez képest 5-ből egyet ért el, azt is csak félig:)

és a többi? ki lesz rúgva ov a maradék 4 (és fél ) miatt, mivel a parlament határozott tiltása ellenére aláírt v.mit? vagy inkább nagy békamenet lesz? esetleg a parasztok tüntetni fognak a 'nyócker'-ben?

:))))) még egy ilyen győzelem, és végképp elveszünk

Belpolitikai maszlagokkal (amiket megettél) kérlek hagyj, itt olyan magasröptű dolgokról van szó, mint az EU, ami jól elbánt velünk :D Az ilyeneket a parlamentire tartogasd, nehogy megint az legyen, hogy "kigyók kigyóznak" (sic!) :D

trey @ gépház

Megállapodtak az uniós tagállamok vezetői az Európai Parlamenttel a következő, hét éves költségvetési ciklus jogállami feltételeihez kötéséről. Erről először a német DPA hírügynökség számolt be. Ezzel történelmi, három hetes tárgyalássorozat zárul le 

Az már biztos, a magyar kormány komoly csatát vesztett Brüsszelben, a parlamentnek ugyanis sikerült a legtöbb követelését érvényesítenie. A magyar kormány kezdettől tiltakozott az úgynevezett jogállamisági mechanizmus ellen. 

Innen: https://index.hu/kulfold/2020/11/05/eldolt_sokat_bukhat_magyarorszag_ha…

Olvastam én is, be is szakadtam a röhögéstől. Mert ugye az EU megint magának csinált kellemetlenséget. Ugyanis most már majd le kell írnia, mint is jelent pontosan a "jogállamiság" lózungja. Úgy várom már, mint az Európai Ügyészség felgöngyölített első korrupciós ügyét (elindult már?) :D :D :D :D

trey @ gépház

Nyugi, már az Index is módosított a címen:

A cikk új címe:

Uniós bomba, avagy csak az EP zsarolja a magyar kormányt

benne pedig:

Varga Judit szerint szó sincs megállapodásról. Facebook posztjában azt írta, a magyar kormány tartja magát az állam- és kormányfők júliusi megállapodásához.

„Az EP meg akarja kerülni a Szerződéseket és fel akarja rúgni a történelmi költségvetési alkut, ami felelőtlen és elhibázott lépés.″

Aki pókerezett már életében, nem dől be minden blöffnek. Főleg nem minden Index cikknek.

trey @ gépház

Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a meccsek nagy részét a tanács nyerte, ugyanis a megállapodásban az szerepel, hogy csak a tanács indíthatja el a mechanizmust, és a tagállamok kétharmadának kell róla szavaznia minősített többséggel, ez pedig ellenkezik azzal, amit az EP szeretett volna elérni. A parlament azt akarta elérni, hogy automatikusan induljon el az eljárás, és a leállításához kelljen szavazni a tanácsban. Szerepel a javaslatban az úgynevezett vészfék is, amellyel a tanács két hónapra felfüggesztheti a mechanizmust, hogy tárgyalhasson róla. Így a gyakorlatban az egy hónapos határidő három hónapossá válik.

Innen: https://24.hu/kozelet/2020/11/05/jogallami-mechanizmus-reszletek/

Ha ez nem megallapodas, akkor mi? 

Elég értelmetlen egy olyan lózunghoz kötni, aminek nincs pontos definíciója, ami felett az EU-nak nincs egyértelmű általános kompetenciája : jogállamiság

Érdeklődve várom majd, hogy mik alapján hozzák meg az elmarasztaló döntéseket, ha lesznek egyáltalán.

trey @ gépház

Lehet, hogy neked azért lózung, mert szimplán tájékozatlan vagy. Esetleg utána kellene nézned :-)

 

De majd meglátjuk, hogy működik ez a dolog, ha egyáltalán lesz belőle valami. Az is egy érdekes kérdés, hogy lehet-e fellebbezni vagy mi történik, ha valaki nem ért vele egyet. Szerintem az irány jó, hogy lesz ilyen, mert mi már sok szempontból tényleg visszahoztuk a szocializmust, de a részleteken és a megvalósításon sok múlik

​​​​​​mert mi már sok szempontból tényleg visszahoztuk a szocializmust

Semmi gond, készülünk. Az új kommunista blokkban (Szovjet Európai Unió) újra mi leszünk a legvidámabb szocialista barakk. 

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Illetve az előbb azt írtad, hogy olyanhoz kötik, amihez nincs köze, most meg azt, hogy egy olyan dologhoz, aminek nincs pontos definíciója. Az első állításodból úgy tűnik, hogy tudod mi az, csak épp szerinted nem kellene ahhoz kötni. Ebből az következtethető ki, hogy szerinted van definíciója. A másodikben azt állítod, hogy nincs definíciója.

 

A két hozzászólásod között azért van némi ellentmondás... :-)

A pénz kifizetésének ahhoz van köze, amihez kötik. Eddig x dologhoz kötötték, most x+1-hez kötik. Ez egy elég egyszerű dolog. Miért, eddig pontosan mihez kötötték? Azokról mennyivel jobban mondható el, hogy "közük volt hozzá"? Gondolom, semennyire.

 

 

 

Orbánnal azért birkóznak évek óta, mert dörzsöltebb. Jóval dörzsöltebb, mint ők. Az egy kérdés, hogy ezt vajon felismerték-e már (végre). Tehát ez az évek óta birkózás nem érv a "a pénz kifizetéséhez nincs köze" dologhoz, mert szimplán más az oka.

Jaj, ne csűrd-csavard! Olvass azonnali-t, ahol nagy keservesen és elfogultan ugyan, de a sorok közt azért el-elismerve leírnak dolgokat a jogállamiság kérdésben:

https://azonnali.hu/cikk/20191119_tenyek-a-jogallamisagrol-amiket-varga…

  • nincs konkrétan definiálva (vitára ad okot, azt is látjuk)
  • nincs az EU-nak általános kompetenciája (nem is nagyon tudnak mit kezdeni, csak erőlködnek)
  • ráadásul kérdéses, hogy a feldobott javaslatok ellentétesek-e az Alapszerződéssel

Mivel ennyire nem tiszta a helyzet, azért megy a birkózás. Ugyanez a hetes cikkely, meg a Néppártból kizárás is. Nagyon szeretnének minket megbüntetni, de eddig még nem nagyon sikerül.

Kíváncsi leszek rá, mit húznak elő a kalapból.

trey @ gépház

Később elolvasom majd. Most csak annyit:

  • nem ismerem még a pontos szabályokat, ami alapján ez működne (mondom, ha egyáltalán lesz belőle valami)
     
  • nem teljesen objektív, számszerű dolgok alapján menne a bírálat és a megvonás (hiszen oda van írva, hogy szavazás alapján). Bár nem ismerem még, hogy pontosan mi alapján szavaznak. Ebben valszeg igazad van, de mondom: még nem ismerem a részleteket
     
  • de még így is sajnos azt kell mondjam (és ez tényleg gáz), hogy az EU egy ilyen intézkedésével jobban védi a magyar emberek demokráciáját, a magyar demokratikus értékeket, mint a jelenlegi magyar kormány.

Ez szól a jógállamisági rendelettervezetről:

nincs konkrétan definiálva

vs

az új jogállamisági rendelettervezet éppen abból az uniós szerződésből, konkrétan annak második cikkéből (emberi méltóság, szabadság, demokrácia, egyenlőség, jogállamiság, emberi jogok tiszteletben tartása, pluralizmus, megkülönböztetésmentesség, tolerancia, igazságosság, szolidaritás, nők és férfiak közötti egyenlőség) vezeti le a feltételeket, amiket anno minden tagállam aláírt a csatlakozáskor. Gyakorlatilag tehát az uniós alapszerződésre hivatkozva, abból levezetve erősíti meg a jogállamiság tiszteletben tartásának kötelezettségét az EU-s pénzeken keresztül ez az új rendelet,

----------

----------

(vitára ad okot, azt is látjuk)

vs

ennek az érvelésnek az a gyenge pontja, hogy ha ez igaz lenne, akkor az azt jelentené, hogy a német soros elnökség, az Európai Parlament és a Bizottság jogászcsapatokkal felvértezve mind-mind tudatosan uniós alapszerződést sért és csak a magyar és a lengyel kormány látja ezt át

---------

----------

nincs az EU-nak általános kompetenciája

vs

Gyakorlatilag tehát az uniós alapszerződésre hivatkozva, abból levezetve erősíti meg a jogállamiság tiszteletben tartásának kötelezettségét az EU-s pénzeken keresztül ez az új rendelet,

---------

----------

plusz infó:

Fontos tudni, hogy ennél a jogállamisági rendeletterveztnél hiába vétózna akár a magyar és a lengyel kormány együttesen, abból bizonyára jogszabály lesz, mert elég a minősített többség (legalább 15 tagállam támogatása) a Tanácsban és az Európai Parlament is biztosan jóváhagyja a rendeletet. Így tehát ha erre a rendeletre vonatkozna a magyar vétófenyegetés, akkor az inkább csak egy hazai fogyasztásra szánt üzenet lenne.

szerintem itt rád gondoltak :)

 

Innen meg már a költségvetésről van szó

Az tehát a nagy kérdés, hogy a Bizottság, illetve a német elnökség tényleg ad(ott-)e a háttérben olyan érdemi garanciákat a magyar és a lengyel kormánynak, hogy azok megnyugodjanak és végül tényleg nem vétóznak a két másik fontos rendeletterveztnél jövő kedden.

A 2021-2027-es uniós költségvetést rögzítő rendeletnél, illetve a helyreállítási alap felállításához szükséges, az uniós saját források megemeléséről szóló rendeletnél ugyanis már egyhangúsági követelmény van a Tanácsban és Orbán Viktor vasárnapi levele még arra utalt, hogy ezeket a rendeleteket (is) kész megvétózni a magyar kormány, ha addig nem változik a jogállamisági rendelet.

Ha ezek bármelyikénél akár a magyar, akár a lengyel kormány vétót emel, akkor bizonytalan időre és bizonytalan kifutás mellett megállna az egész uniós költségvetési döntési folyamat, miközben maga a jogállamisági rendelet 2021. januártól hatályba léphet.

https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20201112/mit-keszul-megvetozni-…

 

na, szerencsére van itthon popcorn gép, szóval várom, hogy mi lesz :-)

Haladunk:

https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20201116/megtudtuk-megvetozza-a…

"A Reuters kérdésére hétfőn a magyar kormányszóvivő megerősítette, hogy ha nem vizsgálják felül a jogállamisági feltételrendszert, akkor Magyarország a hétéves költségvetést és a helyreállítási alapot is megvétózza. "

Hivatalos: Magyarország és Lengyelország megvétózta az EU-költségvetést

https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20201116/hivatalos-magyarorszag…

 

Ezt ugye a zsarolás volt tehát nem a jogállamisági dolog, mivel az ellen "csak" tiltakozni tudtunk, az átment csont nélkül:

Minősített többséggel átment a jogállamisági mechanizmus

https://444.hu/2020/11/16/minositett-tobbseggel-atment-a-jogallamisagi-…

 

 

viszont ezzel már a bbc címoldalra is fel lehetett kerülni :-)

https://www.bbc.com/news/world-europe-54964858

 

 

de jó is külföldi nyaraláskor majd érezni az európai népek szeretetét az ilyenek után :-)

Magyarország Alaptörvénye
(2011. április 25.)
...
...
ALAPVETÉS

A) cikk
HAZÁNK neve Magyarország.

B) cikk
(1) Magyarország független, demokratikus jogállam.
(2) Magyarország államformája köztársaság.
(3) A közhatalom forrása a nép.
(4) A nép a hatalmát választott képviselői útján, kivételesen közvetlenül gyakorolja.

amikor a metrón fabrikálta az 'ájpod'ján az alaptörvényt szájer, még tudták mi az a jogállam, mostanra meg elfelejtették?
vagy azóta lobotómiát végeztek a fidesznyikeken?

En biztos nem kezdtem el Sorosozni, a kormanyrol viszont ez nem mondhato el:

Fidesz-KDNP egy csütörtöki közleményében is arra emlékeztetett: Brüsszel ismét Soros megrendelését teljesíti, amikor az uniós források kifizetését politikai feltételekhez akarja kötni. Kezdettől nyilvánvaló, hogy ez a „jogállamisági mechanizmusnak” nevezett eljárást valójában egy zsarolási és nyomásgyakorlási eszközként akarják bevetni Magyarország és mindazon országok ellen, amelyek nem akarják betelepíteni a migránsokat, megvédik a bevándorlástól a határaikat, a kultúrájukat és megvédik a nemzeti szuverenitásukat. Minden eszközt felhasználnak, hogy a nemzeti kormány helyett egy bevándorláspárti baloldali kormányt ültessenek hatalomba. Szégyen, hogy a koronavírus-járvány és az egymást érő iszlám terrortámadások közepette Brüsszel továbbra is a politikai zsarolással van elfoglalva ahelyett, hogy segítené a tagállamokat a védekezésben.

A szankcióra tehát a Bizottság tehet javaslatot, amelyet a tagállamok tanácsának miniszteri szinten, minősített többséggel kell jóváhagyni. Ez azt jelenti, hogy a 27 tagállam közül legalább 15-nek – akik az EU lakosságának legalább 65%-át képviselik –, egyet kell értenie a javasolt szankciókkal.

https://hvg.hu/gazdasag/20201105_A_jogallami_csata_eldolni_latszik_a_ma…

>>hogyan szavaz majd az alkotmánybírosággal nem rendelkező Finnország egy, a magyar Alkotmány Bíróságot elmarasztaló kérdésben

 

ahogyan "bírósági ítélkezés intézményi függetlenségéért" fog aggódni az a finnország, ahol a bíróságok igazgatása az im-hez tartozik, és a bírákat a köztársasági elnök nevezi ki

(svájc lenne ebben a legviccesebb, ha ide tartozna)

hogyan szavaz majd az alkotmánybírósággal nem rendelkező Finnország egy, a magyar Alkotmány Bíróságot elmarasztaló kérdésben

hogyan működhet egyáltalán magyarországon alkotmánybíróság, amikor magyarországnak nincs is alkotmánya?

A századvég kb egy fidesz által pénzelt kormányszócső, szóval tök mindegy, mit mond. Kicsit vegyük komolyan...

 

Én azt gondolom (az EU eddigi döntéseit látva), hogy csak lesz valami kompromisszum, fellazulás. Pl lehet majd az európai bírósághoz fellebbezni. Ez Viktornak elég is, mert az időhúzás az megvan, a 22-es kampányt így már nem hogy nem veszélyezteti, hanem még segíti is, mert már meg is van a következő téma (Soros és az EU a pénzünkre tör, Soros és az EU miatt van ennyi koronavírusos stb stb !!!!), amit majd lehet tolni 1000-es propaganda szinten (és majd persze te is tolhatod az ilyen topikokat :-) ).

 

Két dolog érdekes sztem:

  • kicsit tényleg furcsán nézne ki, ha egy jogállami dologgal kapcsolatban nem lehetne bírósághoz fordulni... Bár az is igaz (nem ismerve a részleteket persze), hogy jogilag sztem megállhat a dolog, mert végül is a pénzt egy alku alapján osztották eddig is. Tehát nincs rá EU jogszabály, hogy kinek mennyit kell kapnia, emiatt talán nem kell a bíróság. akkor sem, ha megvonják azt. De akkor is tényleg furcsán nézne ki.
  • azért vannak államok, akiknek tényleg nagy tele van a tökük azzal, hogy egy magyar hibrid rezsimet pénzelnek. És emiatt elég eltökéltek, de gondolom vannak olyanok is, akik kevésbé.

Meglátjuk, kíváncsi vagyok.

"kicsit tényleg furcsán nézne ki, ha egy jogállami dologgal kapcsolatban nem lehetne bírósághoz fordulni... Bár az is igaz (nem ismerve a részleteket persze), hogy jogilag sztem megállhat a dolog, mert végül is a pénzt egy alku alapján osztották eddig is. Tehát nincs rá EU jogszabály, hogy kinek mennyit kell kapnia, emiatt talán nem kell a bíróság. akkor sem, ha megvonják azt. De akkor is tényleg furcsán nézne ki."

Nem kicsit furcsa ez. A jogállamiság azt is jelenti, hogy a hatalmi ágakat szétválasztják. Külön van a törvényhozás és külön a bíróság. Ez alapján szabályokat hozna, pl. EU parlament, hogy milyen jogállamisági kritériumokat kell betartani a végén meg egy bíróság hoz ítéletet, ha ezeket megszegték és a hozott szabályok alapján kiszabja az ítéletet. Az ítélet elleni fellebbezés teljesen normális, sőt magának a jogállamiságnak a része.

Első körben az EU-nak meg kellene határozni, hogy mi minősül a jogállamiság megsértésének, pl. törvényeknek egyértelműnek kell lennie, minden gyanúsítottnak joga van a tisztességes bírói tárgyaláshoz, ítélet hozatal után joga van jogorvoslathoz. Ezen túl egy jogállamban a hatalmi ágak szétválasztásának is meg kell valósulnia, pl. a parlament nem hozhat ítéletet vagy a bíróság nem hozhat törvényeket.

Az alku és megvonásra az lehetne példa, hogy béralku keretében megállpodsz a főnökkel, hogy milyen fizetésért dolgozol. A hónap végén közli, hogy csúnyán beszéltél a főnök feleségének a barátnőjével, ezért a kollektíva megszavazta, hogy ebben a hónapban nem kapsz fizetést, mert ezzel megszegted jelentkezéskor a munkaszerződésben tisztességes viselkedés előírását. Mivel ez csak egy alku eredménye így ha megvonják nem kell bíróság és jogorvoslat sem.

Én nem csak a tagállamoktól várnám el, hogy jogállamként működjön, de az EU szervezeteitől is, hogy pont olyan elvek szerint működjenek, ahogy elvárják a tagoktól.

"Az alku és megvonásra az lehetne példa, hogy béralku keretében megállpodsz a főnökkel, hogy milyen fizetésért dolgozol. "

a példád nem jó. Ez lenne a helyes:

"Az alku és megvonásra az lehetne példa, hogy béralku keretében megállpodsz a főnökkel, hogy milyen fizetésért dolgozol ÉS abban is, hogy nem beszélsz csúnyán a fönök feleségének a barátnőjével. "

Hiszem, mi aláírtuk azt, hogy nem beszélünk csúnyán. (benne van az EU szerződésben). Csak az nincs benne részletesen, hogy ha mégis csúnyán beszélünk, akkor mi történik, van-e büntetés.

"Első körben az EU-nak meg kellene határozni, hogy mi minősül a jogállamiság megsértésének"

tudtommal ez megvan. A https://www.valaszonline.hu/2020/11/19/eu-koltsegvetes-veto-podcast-het… podcastban van arról szó, hogy a 2-es cikkelyre mutogatásnál részletesebben van ez szabályozva.

Szerkesztve: 2020. 11. 29., v – 10:37

Érdekes beszélgetés a témáról

https://www.valaszonline.hu/2020/11/19/eu-koltsegvetes-veto-podcast-het…

 

 

Miben különbözne a jogállami mechanizmus alapján indított eljárás a magyar kormányt és kormánypártot eddig érintő látványos, de évek óta húzódó folyamatoktól (a 7-es cikkely szerinti eljárástól, illetve a Fidesz európai néppárti tagságának megszüntetésétől)?

„Itt valódi büntetési lehetőség van. A 7-es cikkellyel az a probléma, hogy ha van büntetés, az a lehető legkomolyabb: a szavazati jog felfüggesztése – lényegében kizárás az EU-ból. Ilyen precedenst nem akar senki. A kifizetések felfüggesztésével viszont könnyebb lenne élni, ezért veszélyesebb is.”

Mi várható a decemberi EU-csúcsig, ahol végleg eldől, lesz-e magyar–lengyel vétó?

„Ha december 10-én (a csúcson) születik meg az alku, már az is nagyon késő. Arra lenne szükség, hogy mire odamennek, már fejben mindenki tudja, hogy mi lesz, és ezt elő lehessen készíteni. December 1. és 5. között kéne ezt lejátszani ahhoz, hogy ez időben tartható legyen.”

 

 

Egyrészt a podcastól kiderül, hogy annál jóval komplexebb (és véleményem szerint vállalhatóbb) a dolog, mint hogy a 2. cikkely alapján megbírságolnak (de persze majd trey ilyen cikkeket fog idézni az indexről, mert ott kicsit egyszerűbben fogják "tálalni" a dolgokat.

Másrészt a kimenetel nem tiszta nekem de a fenti podcast alapján Orbánnak elég jó esélyei vannak ezzel a jogállamisági dologgal kapcsolatban. Mi meg készülhetünk arra, hogy a 22-es kampány témája már megvan, szerintem már nyomtatják is a plakátokat Orbánék :-)

nagy valószínüséggel a többség nem akar kilépni az unióból, nem akar újra vízumot kérni ausztiába, romániába, szlovákiába, horvátországba, nem akar határellenőrzést, vámvizsgálatot egyszerű rokonlátogatáshoz, vagy bárhova máshova nyaraláshoz.

hogy emiatt dobja e a fideszt, az persze kérdéses, de sokkal valószínűbb, mint a kilépés az unióból.

????

ez a kérdés szerintem nem fog felmerülni, amit írsz. A választókig ez a kérdés nem fog eljutni, mert a propaganda megakadályozza. Meg nem is ilyen szinten megy a vita. Ha már ilyen szinten menne, a fidesznek annyi lenne. Emiatt nem is fog soha ilyen szinten menni :-)

Itt az a kérdés, hogy a déli államok, akiknek kell a korona segély pénz és a fukar államok (pl hollandia, akik kérdezik, hogy az adófizetőik miért finanszírozzanak egy hibrid rezsimet) vitájából, érdekeikből mi lesz, illetve lesz-e valami megoldás, ami átvágja a gordiuszi csomót. Én nem ismerem annyira az EU-t, hogy ezt meg tudjam válaszolni, de érdeklődéssel figyelem a dolgot.

Ha jól értem, akkor az EU parlament meg fogja akadályozni a puhítást. Ha viszont nincs puhítás, akkor nincs költségvetés. Ha nincs költségvetés, akkor bazi nagy káosz van. Meglátjuk, hogy melyik mondat nem igaz ezek közül és ki fog engedni :-)

ha nincs költségvetés, akkor felgyorsítják a kötelezetségszegési eljárást, ami egyenlő a szavazati jog felfüggesztésével.
ez pedig egy kvázi kizárást jelent, és akkor a fideszt ismerve kilépést fogják szorgalmazni.

nem igazán értem mi a fukarság abban, hogy aki a pénzt adja, ez esetben az adófizetők, tudni akarják mire megy el a pénzük.
hogy mire és mennyit költ, mennyi hitelt vesz fel és honnan az állam csak magyarországon titkos.

adriai jachtozásra, magánrepcsikre, offshore számlákra, és futballakadémiára?
a magyar politikusok/oligarchák összességében több pénzt visznek ki, min az autó összeszerelő üzemek összesen.
ha csak azt veszem, hogy a mészáros és mészáros felvásárolta a fél ausztriai síparadicsomot, eszéktől fehérvárig stadionokat építget, és focicsapatokat vásárolgatnak, az többe került nekünk. még afrikában is építenek, felújítanak templomokat..

baj van amikor már a saját propagandáját el is hiszi a kormány.

Orbán újra Brüsszelbe utazott, hogy megint "jól elbánjanak velünk". Ha igazak az előzetesen kiszivárgott hírek, akkor itt megint egy NAAAAGY EU-S ELBÁNÁSBAN lesz részünk :D:D Vagyis:

Az Alapjogokért Központ értesülései szerint a következő pontok szerepelnek a megállapodásban:

  • Bármilyen eljárás megindítására csak 2022 után kerülhet sor
  • A vonatkozó rendeletet még alkalmazása előtt megvizsgálja az Európai Bíróság (amely, ha a szerződések alapján jár el, megsemmisíti azt - teszi hozzá az Alapjogokért Központ)
  • Az esetleges szankciókat a Bizottságnak, az EP-nek és a Tanácsnak is jóvá kell hagynia, vagyis az állam- és kormányfőknek is
  • Nem lehet senkit büntetni azért, mert nem hajlandó migránsokat befogadni vagy eleget tenni a genderideológiai "követelményeknek"
  • Bármilyen eljárás csak az uniós források felhasználását érintheti.

https://www.origo.hu/itthon/20201209-magyra-lengyel-siker.html

trey @ gépház

"Nem lehet senkit büntetni azért, mert nem hajlandó migránsokat befogadni vagy eleget tenni a genderideológiai "követelményeknek"

Ebbe valószinűleg könnyen belementek a többiek, tekintve, hogy eddig sem volt erről szó a jogállamisággal kapcsolatban :D :D :D  

A szomorú része ennek az, hogy aki a fideszmédiából tájékozódik, az úgy tudja, hogy igen :(
 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Szerkesztve: 2020. 12. 11., p – 18:14

Több infóval is gazdagabbak lettünk az eset kapcsán, például, hogy egy állam akkor jogállam, ha liberálisék és Gyurcsiburcsi kormányoznak. Az egész jogállamisági showműsor Orbán 2022-es megbuktatását készítette volna elő.

 

Íme egy idézet Sorostól:

Másodszor: a megállapodás egyes pontjai azt szolgálják, hogy akár két évvel is késleltessék a jogállamisági feltétel hatályba lépését. Ez nagy nyereség volna Orbán számára, mert a jogállamisági kritériumok alapján legkorábban a következő, 2022-es parlamenti választás után lehetne őt felelősségre vonni. Ez pedig bőséges időt ad neki arra, hogy megváltoztasson törvényeket, az alkotmányt, és lehetővé váljon számára, hogy továbbra is átértelmezze a közpénzek fogalmát, aminek révén a közintézményektől csalárd módon elvett pénzeket olyan magánalapítványoknak juttatja, amelyek barátai ellenőrzése alatt állnak.

 

Magyarul: a tisztelt DK, MSZP, Momentum, Jobbik és a többi köcsög úgy akarta elérni a kormánybuktatást, hogy a vállalkozók tízezrei tönkremennek, így majd megtanulják, hogy kire kell szavazni.

 

Dögöljön a magyar, ha Orbánra szavaz! Ki kell a népet éheztetni, utána már libsiéknek is örülni fognak! Ez a jogállam az ő értelmezésükben.

 

Nem is értem, miért nem rakták bele a jogállami kritériumok közé eleve nevesítve a liberális kormányt, meg hogy kizárni az uniós forrásból a jobboldali szavazókat. Ha már ennyire demokraták vagyunk.

trey @ gépház

Magyarul: a tisztelt DK, MSZP, Momentum, Jobbik és a többi köcsög úgy akarta elérni a kormánybuktatást, hogy a vállalkozók tízezrei tönkremennek, így majd megtanulják, hogy kire kell szavazni.

Nem meglepő, azok után, hogy a korábban országot kiárusító, kiéheztető, megszorító bukott miniszterelnök, a bukott politikusi sleppje, meg egyéb, a parlamenti küszöböt önállóan elérni képtelen opportunista divattörpepártok politikai szemétdombjáról beszélünk.

Magyarul: a tisztelt DK, MSZP, Momentum, Jobbik és a többi köcsög úgy akarta elérni a kormánybuktatást, hogy a vállalkozók tízezrei tönkremennek, így majd megtanulják, hogy kire kell szavazni.

Dögöljön a magyar, ha Orbánra szavaz! Ki kell a népet éheztetni, utána már libsiéknek is örülni fognak! Ez a jogállam az ő értelmezésükben.

Nem, nem. A módszer alapján helyesen: "utána már libsiéknek bolsevikoknak is örülni fognak"

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

 Amit most Orbán Viktor Brüsszelben elért, azt talán csak a francia minisztertanács egykori elnökének, Talleyrand-nak sikerült, amikor nem sokkal Napóleon veresége után visszaállította Franciaország helyét az európai politikai rendszerben.

[...]

Orbán Viktor egy teljesen vert helyzetből tudott elképesztő eredményt kihozni.

[...]

Ugyan! Teljesen világosan kiderül a szövegből és abból, ami elhangzott a tárgyalások alatt és után, hogy Dobrev Klára óriási tévedés áldozata.

- fogalmazott Róna Péter, neves közgazdász.

Link: https://index.hu/belfold/2020/12/12/rona_peter_orban_viktor_eu_veto_kol…

trey @ gépház

Szerkesztve: 2021. 07. 16., p – 14:17

Az egyik csapásirány a homofób törvénnyel kapcsolatos fellépés, amely kötelezettségszegési eljárás megindítását vonhatja maga után.

[...]

A másik csapásirány a július 22-én bemutatni tervezett éves jogállamisági jelentés, amelyben ugyancsak az uns jog és értékek talaján kell értékelni a magyarországi demokráct. Magyar elemzők szerint Orbánnak épp az lehetett a célja a homofób törvénnyel, hogy előre diszkreditálja a jelentés nehezen vitatható megállapításait, az igazságszolgáltatás kormányzati ellenőrzés alá vonásától a média-sokszínűség korlátozásáig. Nem volt ugyanis kérdés, hogy az Európai Parlament néppárti, liberális és baloldali frakcja számára ez a jelentés a melegellenes kampány nélkül is elég indokot szolgáltatott volna, hogy jelentős többséggel követeljék a magyar kormány megbüntetését.

[...]

Épp egy éve a magyar kormányfő jelentős diadalként adta el, hogy sikerült megakadályoznia, hogy jogállami feltételekhez kössék az uns pénzek és a helyrllítási alapból megszerezhető eurómillrdok kifizetését. Most már látni, hogy az akkori melldöngetés elsietett volt. A magyar kormány számára nehezebb lett az uns pénzek lehívása, ráadásul az első jelentős tételről maga mondott le. Eredetileg még arra vágott fel, hogy Brüsszelből több mint 5800 millrd forint fog érkezni, hitel és vissza nem térítendő támogatás vegyesen. Ehhez is volt igazítva a terv, valamint a magyar felsőoktatási intézmények kiszervezése fideszes kuratóriumok kezébe. Az egyetemekhez érkezett volna ugyanis a források jelentős része, és a kormány igyekezett előre elveszteni azok közpénz jellegét.

 

Orbán Viktor az 5800 millrdos tervvel utazott el Ursula von der Leyen bizottsági elnökhöz egy péntek esti vacsorára, és minden cáfolat ellenére csak bebizonyosodott, hogy a fogyókúrás menü során 3300 millrd forinttal csökkent a kormányfői étvágy. Vagyis a teljes hitelkeret ment a kukába, vele együtt számos felsőoktatási fejlesztés.

[...]

Brüsszelben most az a nagy kérdés, mennyi késéssel fogja Magyarország az őt megillető uns pénzt megkapni, és mennyire lesz majd szigorú az elszámoltatás. Azt ugyanis el akarják kerülni, hogy még egyszer unióellenes lózungokkal és uns pénzből fizetett kampány­adományokkal nyerhessen választást Orbán Viktor. De a budapesti feladvány sem egyszerű. Hirtelen a magyar kormányfőnek is összegszerűsítenie kell a homofób hergelés árát. A matek ugyanis az: mi lehet a működni látszó kampány forintosított értéke azzal a pénzkerettel szemben, amelyet egyáltalán nem, vagy csak késve költhet el a bejelentett nagyszabású programokra?

 

https://hvg.hu/360/hetilap360/2021/28/20212803fokusz1

Ezek alapján akkor júl 22 után indul az igazi csata, a buzitörvény csak eszköz (ok, ok, nem mondom, hogy meglepődtem)... popcornt bekészíteni!!!444!!!!4! :-)

 

Mondjuk az is érdekes kérdés, hogy ha az egyetemek nem kapják az EU-s pénzt, vagyis azt nem tudja a NER ellopni, akkor fölösleges volt az egész egyetemi átalakítás???

Ok, persze, ebben nincs vita, nem kérdés, hogy szegény buzikat nem feltétlenül utálja a fidesz csak hát kell valami bűnbakot keresni most épp őket találták (nekik mindegy mi történik, ha a hatalmon maradást segíti). Én a cikk azon állítását tartom fontosnak, hogy ez a buzitörvény meg a többi csak megelőző csapás  júl 22-re meg ami utána jön.

Szerkesztve: 2021. 07. 20., k – 19:31

Úgy látszik, eddig a forgatókönyv szerint ment minden. Kíváncsi vagyok rá, hogy ezek után mi lesz. Megint elszerencsétlenkedik a dolgot vagy most bekeményítenek? Nem ismerem a részleteket, de én most a másodikra tippelnék. Ha viszont igen, akkor mi el fogunk menni a falig, szerintem.

A jogállamiság rendszerszintű problémái miatt az EB nem fogadja el azt a helyreállítási tervet, amiben Magyarország 2500 milliárd forintnyi vissza nem térítendő forrásra tart igényt, írja az EUrológus a Hvg-n.

 

https://telex.hu/kulfold/2021/07/20/az-europai-bizottsag-nem-hagyja-jov…

A pontos mechanizmust nem ismerem. De itt a magyar országgyűlésnek nincs szava. Mármint ilyen ratifikálós szava/beleszólása.

 

A részletek:

https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20210720/kimondtak-brusszelben-…

 

Olyan szempontból ez egy patt helyzet, hogy az Orbán rendszer lényege a jogállamiság hiánya. Szóval ezt nem adhatják fel, mert akkor veszne minden (ezért próbálunk nyalni kínának, mert a nyugati országokban az ilyen szintű korrupció és autokrácia nem elfogadott, kínát azonban ezek nem zavarják).

Nem tudom, hogy nekünk milyen érveink lehetnek egy ilyen vitában. Szerintem azon nem fogunk tudni már alkudozni, hogy elferdítjük a jogállamiság értelmezését, mert úgy tűnik, hogy Brüsszel most már átlát a szitán. Azt nem tudom, hogy meg tudjuk-e zsarolni az EU-t valamivel, mint a múltkor a költségvetéssel.

 

Fenntartva, hogy nem ismerem a részleteket, ez egy baromi nagy probléma. A magyar állam persze meg tudja előlegezni az EU-s pénzeket, azonban ez az államadósságunkat fogja növelni, ami már így is bőven elszállt, már elhagytuk a patás Gyurcsány értékét és és idén év végén még rosszabb lesz a helyzet. Persze ezt majd a jövő nemzedék fizeti meg és jelenleg ez nem szempont Orbánnak. Te ezt rövid távon majd a forint árfolyamán fogod észrevenni, meg esetleg kamatemelésen. Vészesebb esetben ideges rángatózások lesznek a piacokon.

 

Én azt gondolom, hogy a jelenlegi magyar kormány nem fog engedni (nem engedhet), inkább még jobban eladósítja az országot.

Szeptember végéig gyűrheti még egymást a magyar kormány és Brüsszel

[...]

Mi a fő gond?

Értesülések szerint az országspeficikus ajánlásokban rögzített elvárásoknak kell megfelelni a magyar tervnek is, és itt lát hiányosságokat a Bizottság, ezért nem adja egyelőre áldását a magyar tervre. A lap az országspecifikus ajánlások között rögzített konkrét elvárások közül kettőt említ, amit egyelőre nem teljesít a magyar terv és ezért nem bólintott még rá a Bizottság:

  1. Egyrészt a helyreállítási tervről szóló keret elvárja, hogy minden tagállam kiépítsen és működtessen egy olyan nyomonkövetési rendszert, amely az „összeférhetetlenség, a korrupció és a csalás ellen” hathatós és így a kettős finanszírozást ki tudja szűrni.
  2. Másrészt azt is kérik a magyar kormánytól, hogy erősítse meg a korrupcióellenes keretet, többek között „az ügyészi erőfeszítések fokozásával és a nyilvános információkhoz való hozzáférés javításával, valamint erősítse a bírói függetlenséget.”

A jelek egyébként arra utalnak, hogy a kormány meg fog tudni állapodni az EU-val. A hírek szerint a tárgyalások konstruktív légkörben zajlanak, ráadásul a kormány itthon a politikai kommunikációjában azt kezdte hangsúlyozni, hogy nem hátrál meg az LMBTQ-vitában. Ugyanakkor a hiányosságok megszüntetését nem is ebben a témában várja el Brüsszel, vagyis úgy tűnik, hogy a belpolitikában alkalmazott harcias retorikát egy másik síkra tereli a kormány, hogy a korrupciós bírálatok területén megegyezésre juthasson.

https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20210729/itt-a-megallapodas-sze…

A Politico a lengyel és a magyar kormány visszatáncolásától egészen a populisták megerősödéséig végigvette a lehetséges végkifejletet. Az is lehet, marad minden a régiben.

  1. Budapest és Varsó visszatáncol
  2. Orbán és Morawiecki megbukik a választáson
  3. Marad a patthelyzet
  4. Polexit és Huxit
  5. Még több populista az EU-ban

https://hvg.hu/itthon/20210803_europai_unio_krizis_megoldasok

 

Indeed, there's a historic battle going on now across the west in Europe, America, and elsewhere. It is globalism against populism. And you may loathe populism, but I'll tell you a funny thing: it's becoming very popular!

-Nigel Farage, https://youtu.be/v9AIf8jbLcA
 

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Visszakapja bizottsági helyeit a Fidesz az EP-ben

Az Európai Parlament (EP) elnökéből és a politikai frakciók vezetőiből álló döntéshozó testület, az úgynevezett elnökök értekezlete úgy határozott: mind a tizenkettő, jelenleg független fideszes EP-képviselőnek legalább egy szakbizottságban teljes jogú tagságot kell adni – értesült a Magyar Nemzet. Ezzel az EP vezető testülete a Fidesz álláspontját erősítette meg.

Link:  https://index.hu/kulfold/2021/09/09/europai-parlament-fidesz-bizottsagi…

trey @ gépház

figyelj a tényállás és a jogi környezet nem most jelent meg a semmiből. minden pártnak & párt családnak volt előre kész forgatőkönyve. Hidd el, hogy nem akkor döbbentek rá, hogy mi történt amikor a fidesz bejelentette a kilépését.

Most azért kellett külön kimondani nekik, mert ezidáig sem voltak hajlandóak tudomásul venni a saját szabályozásukat.

Segítek: az újságíró annyira fölényes/gúnyos akart lenni, hogy végül szamárságot írt. Valószínűleg ilyesmit gondolt volna:

Az Európai Parlament jogi szolgálata ugyanis értékelésében már hónapokkal ezelőtt egyértelművé tette, hogy a Fidesz politikusait az EP eljárási szabályzata alapján megilletik a bizottsági helyek. A világos jogi szakvélemény ellenére a balliberális többséggel működő EP [erre azért kellene valami alátámasztás] ezidáig nem döntött ebben az ügyben.

ezidáig nem döntött ebben az ügyben

figyelj ne marháskodj már. arról van szó, hogy működő bizottságokban a delegáltaknak helyet *kell* biztosítani. Az eltelt idő alatt a bizottsági munkákba nem volt még részévtel szintjén sem joga az adott képviselőknek. most kezdenek azon malmozni, hogy akkor egyáltalán mely bizottságokban adnak nekik helyet. :)

Én értem a helyzetet, nem szorulok a segítségedre: Te magyaráztál 24 óráról =).

**

helyi szinten mi lenne a reakció arra, ha pl újonnan megválasztott képviselőket nem engednének oda a bizottsági munkába? A bizottságok működnek, összehívják őket, csak épp az új tagoknak megjelnni sincs lehetősége, nemhogy érdemi hatást kifejeteni :D. Közben az idő amire delegálva lettek értelemszerűen pörög. Szerintem -jogosan- felháborodnának az illetők.

Csak a csúcsbürokrácia érdekesen működik, ott nincs választás, alkuk mentén egymás között kigurigázzák, hogy kinek mi jut..

Ettől még az újságíró összekeverte a 'döntés'-t és 'jogi állásfoglalás'-t. Az előbbi volt a közelmúltban, az utóbbi volt hónapokkal ezelőtt. (Ja és nem látom a 'balliberális többséggel működő EP' alátámasztását.)

Persze ettől teljesen függetlenül vannak olyan parlamentek, ahol a független képviselőknek jelentősen kevesebb joga és lehetősége van, mint a frakcióhoz tartozóknak.

azt akarod sugallni, hogy esetleg most készül majd olyan EU-s szabályozás arra, hogy "a független képviselőknek jelentősen kevesebb joga és lehetősége" legyen? :D. Oké. De eddig nem volt ilyen szabályozás érvényben. Legalábbis a bizottsági helyek kapcsán.

Szerintem az korrekt és elvárható követelmény hogy minden közösség a saját szabályait tartsa be :). Akkor is ha kényelmes meg akkor is ha épp nem. (És ha kényelmetlen akkor módosítsanak rajta akár, de annak megvan a folyamata).

Túltárgyaltuk. Annyiban talán megegyezhetünk (megegyezhetünk?), hogy ezt az eljárást joggal illeti kritika.

Szerintem érted, csak szereted az ismétléseket. Addig is nézzünk valami mást: ugyebár az ilyen parlamenti bizottsági helyeket a franciók szokták elosztani. Namost amikor ezek a jóemberek kiléptek az egyik frakcióból, és nem léptek be semelyik másikba (csak lebegtették, hogy talán majd lesz valami, például alapítanak egy új frakciót), akkor kinek lett volna a feladata, hogy kiálljon értük ebben a bizottságihely-ügyben?

kinek lett volna a feladata, hogy kiálljon értük ebben a bizottságihely-ügyben

a saját delegációjuknak:

Fő szabály szerint a szakbizottságok összetétele mindig tükrözi a parlamenti erőviszonyokat, és a független politikusok is jogosultak részt venni a szakbizottságok munkájában. Ezt erősítette meg az EP jogi szolgálatának említett véleménye: az ügyben a vizsgálatot Sassoli elnök rendelte el, miután a Fidesz delegációja több alkalommal is levélben fordult hozzá.

A helyzet pikantériája, hogy a jogállamiságot a tagállamoktól következetesen féltő EP épp a héten fordult hivatalosan Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, jelezve, hogy a jogállamisági rendelet mielőbbi alkalmazását követelik. Mint azt a képviselők levelükben írták, meggyőződésük, hogy egyes tagállamok nem tartják magukat az uniós alapelvekhez, így szankcionálni kellene őket.

forrás: https://magyarnemzet.hu/kulfold/2021/06/az-ep-kenye-kedve-szerint-ertel…

júniusi mno cikk. :)

Szerkesztve: 2021. 11. 24., sze – 11:33

Az idén már aligha jut hozzá az uniós helyreállítási pénzekhez Magyarország, miközben az Európai Bizottság élesre tölti a jogállamisági fegyverét.

[...]

Brüsszelben azt mondják, a mostani lépések azt is jelentik, hogy az idén Magyarország (és Lengyelország) már nem kap pénzt a járvány utáni helyreállítási alapból, amelynek kifizetését szintén jogállamisági problémák miatt halogatják az intézmények.

https://hvg.hu/360/20211124_Brusszel_Magyarorszag_Orban_Viktor_jogllami…

 

Egyelőre Orbán vesztésre áll az ügyben.

Na, akkor nézzük, mi lesz a csütörtöki döntés:

A Portfolio birtokába került minapi európai bizottsági levél alapján úgy látjuk: nem csekély az esélye annak, hogy végül tényleg pénzfelfüggesztés éri az országot, ugyanis olyan súlyú vitákat kellene rendezni a pénzek folyósítása érdekében, amelyek az áprilisi választások előtt belpolitikai okok miatt kérdésesek, utána pedig azért bizonytalan a gyors rendezés, mert néhány kétharmados törvény módosítása is szükségessé válhat. Mindez azt jelenti, hogy bár a választásokig akár megtörténhet a magyar helyreállítási terv brüsszeli elfogadása, de abból nagy eséllyel pénz egyelőre nem jön.

 

https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20211201/veszelyben-az-eu-penze…

Csütörtök délelőtt jelent meg az Európai Unió Bíróságának (EUB) honlapján a főtanácsnoki állásfoglalás a Magyarország és Lengyelország által indított perről, amiben a két kormány megtámadta az Európai Unió jogállamisági mechanizmusát. Campos Sánchez-Bordona jogi főtanácsnok indítványa szerint

a luxembourgi székhelyű bíróságnak el kell utasítania a két ország keresetét, mert a mechanizmus megfelel az EU jogi kereteinek, és tisztázottak a mechanizmus elindításának feltételei.

A főtanácsnok szerint a mechanizmust a megfelelő jogalapon fogadták el, az összeegyeztethető az Európai Unióról szóló Szerződés 7. cikkével, és tiszteletben tartja a jogbiztonság elvét.

Sánchez-Bordona szerint rendelet célja egy sajátos mechanizmus létrehozása az uniós költségvetés megfelelő végrehajtásának biztosítására, ezt pedig nem egy szankcionáló mechanizmus útján törekszik megvédeni, hanem egy pénzügyi feltételrendszer-eszközt hoz létre a jogállamiság védelmére.

Innen: https://telex.hu/kulfold/2021/12/02/europai-unio-birosaga-fotanacsnok-j…

#delegalabbtudnakkormanyozni #gonoszbrusszel #rohadtgyurcsany #szemetsoros #karacsonyalkalmatlan #markizaytamadjaarezsicsokkentest #libasbajnai

Orbán a “szamizdatban” (vagyis nem a kormány médiaháreméből felhozott, az idősb ágyasok által gondosan megvizsgált és megmosdatott és az eunuchok motozása után fegyvertelenek találtatott, majd a miniszterelnök hálószobájába bekísért valamelyik KESMA-termékben) megjelent “esszéjében” már elkezdi magyarázni az EU bíróság jövő heti ítéletét.

Mivel nagyjából félóra múlva úton kell lenni, most az EU jövőjéről, benne Magyarország helyéről, föderalizmusról és nacionalizmusról szóló részt kihagyom. Van itt más is. Haláltánc.

Az orvosok és pszichológusok ismerik azt a folyamatot, amikor a halálos beteg ember stációkon megy át a haláláig. Nincs nagyobb átok annál, mint halálra ítéltnek lenni, tudni halálunk napját és módját. Csak a reakciók módja különbözik, de mindenki beleőrül. Dead man walking, mondják az amerikai siralomházban és igazuk van. Az egzekúcióhoz kísért ember már halott, csak még ver a szíve. Az emberi elme legkétségbeesettebb és leghiábavalóbb harca, hogy ennek az egésznek értelmet találjon. Sírni, Istenhez megtérni, még egy percért könyörögni ugyanaz a reakció, mint a saját kivégzőosztagnak tüzet vezényelni, ahogy Ney marsall tette. Csak az arca más.

A büntetőeljárásban kicsiben ugyanez zajlik le. Az elítélés, főleg az első elítélés halál. Persze van, akit tizedjére ítélnek el piti lopásért vagy garázdaságért, ő már nem hal meg a bűnössége kimondása pillanatában, az ő társadalmi lényének halála már rég beállt.

De kísérjenek csak el valami olyan vádlottat a bíróságra, aki eleinte csak esténként iszogatott és egy-két pohárral, aztán már napközben is, eleinte inkább nem vezetett, de aztán meggyőzte magát, hogy be lehet ülni az autóba. Önfelmentő sztorik. Mesék a társadalmilag elfogadott szintű ivásról. Az idült alkoholista legbiztosabb indikátorai közé tartozik, hogy saját maga szerint sose iszik csak úgy, hanem minden pohár valamiért ment le. Meglátogatta egy barátja, elment valahova. Egy frászt, otthon ivott és édeset. Ő csendben törik meg és igyekszik úgy kijönni a bíróságról, hogy senki ne vegye észre.

De van a pimasz erőszakos bűnöző. Na neki folyamatos története és harca van. Veszekszik az eljárás minden szereplőjével, elfogyaszt két-három védőt mire az ítéletig jut. A bírónő szimpatikus (pro tipp: semmi sem olyan veszélyes a tárgyalóban, mint egy mosolygó büntetőbíró, és ez akkor is igaz, ha három, előzőleg a zsákban botokkal ütlegelt ausztrál barnakígyót engednek ott szabadon) vagy épp ellenkezőleg egy hülye kurva, az ügyészt lefizette a fidesz/baloldal/exfeleség. Elmondhatná, hogy az egészben benne volt <politikus> unokasógorának a cége is, ezért kell most neki vinni a balhét, hogy az unokasógor megússza. Őt pórázon hozzák, bezzegavölner (egyetértünk). A bíróság őt azért fogja elítélni, mert így kell elterelni a figyelmet az izéről. A bankosok csinálták, a konkurencia csinálta, a politika csinálta. A szakértő hülye (sokszor valóban) de majd ő szétszedi (ez általában egy kocsmai verekedés hangnemében történik).

Ez mind-mind azért van, mert tudja, hogy elkövette, tudja hogy bűnt követett el, tudja hogy meg fogják büntetni. Meg fog halni. Minden büntetőítélet egy halál és az emberi elme mindegyik előtt eljárja a haláltáncot. A börtönben már csupa ártatlan ember ül, akiket csak belevittek, akikkel kibaszott a bíró, akit a valódi bűnösök megcsináltak, akinél sokkal nagyobb gazemberek vannak szabadlábon.

Na pont ezek a történetek jutnak eszembe, amikor valaki vehemensen magyaráz egy két hét múlva esedékes ítéletet. A Markó utcai folyosón ez mindennapos, a Karmelitában disszonáns. Mi lenne, ha ez nem lenne a Karmelitában, vagy aki csinálja, inkább tenné a Markóban?

Innen: https://www.facebook.com/dmagyarmuzsa/posts/1293295957835790

#gonoszBrusszel

Hogy kinek hiszel, az mit számít itt?

A ratyi-e kérdésedre ... Miért nem kérdezted meg a Listázás Bajnokától? Gondolom, erre is van listája :D

Nem nagyon vagyok otthon köcsög témákban, ezért csak tippelni tudok: nem vagyok biztos benne, hogy aki nő létére férfinak néz ki, az automatikusan ratyi. Mert ebben az esetben szegény Feri ... :D :D :D

trey @ gépház

Nem lenne egyszerűbb leírni, hogy ki mondta és mikor? Mitől félsz? Hogy ha leírod és nem igaz, akkor tyúkpert kaphatsz a nyakadba? :D

Egyébként semmi kivetnivalót nem látok abban a mondatban. Mit vitatsz benne? Hogy van-e vita erről? :D

trey @ gépház

De, mindig egyszerűbb lenne leírni, meg elmagyarázni neked mindent, de sejnos semmi értelme, mert úgy is mindig tovább játszod a hülyét.

Gondolkodj egy kicsit, esetleg googlizz, nézd meg mi történt Magyarországon az elmúlt években, stb.

Ha sikerül, mindenkinek jobb lesz, te többet fogsz tudni, én meg kevesebb faszságot fogok olvasni tőled.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Nem szép dolog ilyet mondani, amikor csupán teljesen jóhiszemű és szeretetteljes gyűlöletkampány folyik, ahol határozott állítások nem szerepelnek, csupán letagadható és félremagyarázható utalások.
»a homoszexualitás is jelen van a világban aztán, hogy ez elvezet-e a pedofíliához vagy nem, arról van egy nagyon nagy vita.«

Beszéltek itt össze-vissza, este megnézem M1 híradóban a frankót :D 

sudo mount -o ro /hup.hu