Elmúlt tíz év és a gazdasági számok (propaganda vs. valóság)

Fórumok

Elmúlt tíz év és a számok

Ajánlom azoknak, akik szerint a Fidesz jobban ért a gazdasághoz, mint más kormányok. Propaganda vs. valóság.

Ha kivesszük a képletből az elmúlt 10 évben ránk zúdult EU-s pénzesőt (szemét Brüsszel ránk zúdított egy csomó pénzt), akkor nem látom a kormány által hozzáadott értéket.

Frissítés: összehasonlítva a teljesítményt többi kelet-európai országgal, ezt kapjuk: 

Kelet-európai statisztikák

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 11. 26., cs – 14:53

Te:

Ha kivesszük a képletből az elmúlt 10 évben ránk zúdult EU-s pénzesőt

Orbán (kiemelés tőlem):

Kiemelte: „mi nem kapunk pénzt az uniótól; ezt a többi tagállam által nálunk megtermelt profitért kapott kompenzációnak tekintjük, ezért nem érint meg minket, ha pénzzel zsarolnak”.

[...]

Ezért „sem a németek, sem a brüsszeliek nem tekinthetik ajándéknak a Magyarországnak jutó uniós forrásokat”, mert csupán „a  tisztességtelen versenyben elért előnyük részleges kompenzációját” jelentik.

[...]

Magyarország nettó 4,1 milliárd eurót kap az Európai Uniótól, és a többségében német cégek 6 milliárd eurót visznek ki évente az országból – tette hozzá az idehaza kevéssé hangoztatott információt a magyar kormányfő.

Link: https://index.hu/belfold/2020/11/26/orban_viktor_die_zeit_interju/

Én:

https://s.studiobinder.com/wp-content/uploads/2019/08/Michael-Jackson-Popcorn-GIF.webp?resolution=1680,2

trey @ gépház

Ez már az origósított Index?

A nyitó hozzászólásomban lévő cikkben benne van az ábra, hogy mennyit fizetünk be, mennyit kapunk az EU-tól, ott látszik a különbség.

Német cégek kiviszik a profitot (már amit nem forgatnak vissza beruházásba), nahát. EU-nak egyik lényege a tőke szabad áramlása. Miért ne utalhatnák a leadózott profitot oda, ahová akarják?

Akkor a Németországban dolgozó magyar se utalja haza Magyarországra a pénzt, mert az micsoda dolog!

A szabad tőke áramlása az EU-ban jó dolog, de azt azért bele kéne írni az EU-s gránitszilárdságú alkotmányba, hogy német cégek Magyarországról a profitot ne utalhassák haza!

De ez csak terelés, lovagoláson a szavakon. Ajándék vagy nem ajándék, az a lényeg, hogy jön a pénz.

A téma lényege az lenne, hogy objektíven hasonlítsuk össze a kormány munkáját, hozzáadott értékét, pl. előző kormányokhoz, környező országokhoz képest, annak fényében is, hogy közben Brüsszel ránk zúdított egy csomó ajándékot.

Beismerem, hogy nem ajándék.

Sőt, igazából rossz is nekünk, hogy ennyi pénzt küldenek. Jobb lenne, ha nem küldenék.

Szóval szerinted abban áll a Fidesz zsenialitása, hogy a számunkra rendkívül kedvezőtlen, masszívan ráfizetéses EU-s tagság dacára is ilyen szép gazdasági számokat tudnak felmutatni?

Elírtam bocs, azért javítottam.

Szóval igazat adok neked, nem ajándék ez a pénz.

Szerintem ugorjunk a téma lényege, mely szerint mit sikerült elérni 10 év alatt (számokkal alátámasztva, összehasonlítva 2010 előtti időszakkal és környező országokkal) az államadósság, gazdasági növekedés, nettó fizetés, oktatás, munkanélküliség, adóztatás, forint árfolyama terén.

2009 végén 78,2% volt az államadósság, idén év végére újra 80% lesz az államadósság a válság miatt. (Ne felejtsük el, a szocialisták idején is a válságban ugrott igazán nagyot az államadósság.) Tehát gyakorlatilag most pont ott vagyunk, mint tíz és fél éve.

Emútnyócév vs emúttízév: legjobb esetben is döntetlen az államadósság kérdésében, mert a szocialisták tényleg csúnyán elbántak az államadósság mértékével, de ez a kormány se csinált semmit, minden évben többet költött, mint ami bevétele volt és még a magánnyugdíjpénztár vagyonának zömét is másra költötte el.

A szocialista kormány alatt jobban nőtt a gazdaság a válság előtt, azonban ne felejtsük el, hogy ennek egy része az államadósság növekedésének köszönhető, így egy újabb döntetlent ki lehet sorsolni a kormányok között.

Euróban idehaza 7,4%-kal nőttek a bérek 2019-ben, Csehországban 7,3%-kal, Lengyelországban 5,5%-kal, Bulgáriában 11,7%-kal, Szlovákiában 7,8%-kal, Romániában 10,9%-kal. Tehát megint csak teljesen átlagos a magyar fizetés emelkedésének mértéke. A fizetések emelkedését a kelet-európai régióban tapasztalható munkaerő-hiány befolyásolta sokkal inkább, mint bármelyik kormány teljesítménye.

Az oktatás minősége egyértelműen rosszabb, mint 2009-ben és kevesebbet is költ rá a kormány.

A munkanélküliség tekintetében ez a kormány jobban teljesít, de a környező országokhoz képest teljesen középmezőnyben vagyunk az adatainkkal és ott voltunk a szocialista kormány idejében is, csak akkor 4-8% volt a környező államok adatai, a magyar pedig 4,5-6,5% a válság előtt.

Vagyis az adóelvonás tekintetében a szocialista kormány nem teljesített rosszabbul, még ha a költségvetési hiányt is hozzácsapjuk az elvonás mértékéhez, illetve korrigáljuk a kapott uniós támogatásokkal a bevételt, akkor is kisebb volt a GDP arányos elvonás.

A munkabérek tekintetében is túl vagyunk adóztatva, különösen az alacsony jövedelműeknél. Ebben a szegmensben 2019-ben Belgium (45.4 %), Németország (45.2 %) Magyarország (44.6 %) volt a rangsor az adóztatás területén, a lista másik végén pedig Málta (27.4 %), Írország (24.6 %) és Ciprus állt (18.1 %).

Orbán Viktor még ellenzékben lemondásra szólította fel az akkori kormányt, mert a forint gyengülése egyenlő a magyar emberek meglopásával.

Akárhogy nézzük, az “emúttízévben” idehaza lopták meg legjobban az embereket a forint gyengülésével.

Igen, arról a blogról idéztem, a nyitó bejegyzésben benne van a pontos link.

Azon kívül, hogy próbálod hitelteleníteni a cikk szerzőjét (aki egyébként az egyik leglátogatottabb magyar nyelvű pénzügyi blog szerzője), esetleg van valami, számokkal alátámasztott véleményed is?

Tehát, még egyszer. Összeszedtem neked egy merítést a Forbes-től kezdve a Híradón át a Portfólióig, amiben nemzetközi szinten standardnak elfogadott hitelminősítők adnak értékelést megfogható szempontok alapján. Erre te nem reagálsz semmit, hanem egy random, írásából lejövő, hogy elfogult blogger blogját citálod? :D

Szerinted nemzetközi pénzpiacon, államközi tárgyalásokon stb. mennyi hitelt adnának neked, ha ezzel bloggal jönnél? Eleve el sem olvasom az ilyet. Ez egy vélemény.

trey @ gépház

Államadósság 2009 végén: 78,2% / GDP

Államadósság 2020 végén: kb. ugyanennyi várható

GDP arányosan semmi előrelépés. Közben "megvédtek" 3150 milliárd Ft magánnyugdíjpénztári vagyont, így sikerült semmit előrelépni.

Környező országokban soknak van ennél sokkal alacsonyabb államadóssága, ráadásul az sem törvényszerű, hogy minden évben deficitesnek kellene lennie a költségvetésnek, mert simán lehetett volna pluszos költségvetési éveket is összehozni, pl. ha nem építenek mindenhová stadiont meg kisvasutat.

Annyi siker van államadósság terén, hogy sikerült növelni a lakossági állampapírok arányát, csökkent a devizaadósság teljes adósságon belüli részaránya, ill. kisebb kamatokat kell most fizetni, de ez utóbbi inkább a világgazdasági helyzettel magyarázható. De ne felejtsük el még egyszer a beszántott MANYUP vagyont.

Kis segítség: ha egy szövegben látsz két számot, azokat nem minden esetben van értelme összeadni :)

De szerintem ezt pontosan tudod, csak megint kezded ezt a hülye értetlenkedést, meg szavakon lovaglást, nem reagálva a neked adott válaszolra, azon kívül, hogy valami random kiraadott szavakra rácsodálkozol.

Mindig ezt csinálod, ha lebuksz, hogy triviális dolgokat kevertél össze.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Nem mondták, hogy ez rossz. Azt mondták, az a pénz nem ajándék. Lehet ezt úgy értelmezni, hogy ez egy mindkét fél számára előnyös ü[gy|z]let. Az viszont, hogy azt ők ajándéknak állítják be, az nem ezt jelentené.

HTH

trey @ gépház

Szóval, minél több céget imádkoznak ide, annál nagyobb lóvét kéne szakítani az EU-tól. Jól értem?

Azt hittem, hogy a rossz dolgokat kell kompenzálni. De lehet, hogy én nem ismerem a szavak jelentését. (Az eszembe sem jutna, hogy a megtestesült istened mondana baromságokat..)

és a többségében német cégek 6 milliárd eurót visznek ki évente az országból

És ezt miből számolta ki, talán matematikus ön? (amúgy tényleg érdekel, honnan jön ez a szám)

„mi a kommunizmusból és diktatúrából jövünk és az olyan országok, mint Németország, a kapitalizmusból, a szabadságból jönnek”

Történelem egyes (bár fentebb még azt taglalja, hogy mimagyaroknak milyen kurva fontos a történelem...), német egyesítés kedveli ezt. És egyébként a régió összes többi országa nem ugyanúgy kommunista rendszerekből jön... mégsem lopják annyira pofátlanul az EU-s pénzeket, mint itthon.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Ez így működik? Nem lett itt egy-két dolog összemosva?

Egy cég a profitjával azt csinál, amit akar, az az ő magánvagyona. Ha nem vinnék ki az országból, akkor se lenne az államé. Ami az EU-tól jön, az az államé lesz. Nem EU-s cég is kivihetné a profitját, azért se járna vissza semmi, így működik a kapitalizmus és a globalizmus. Illetve ezek a többségében német cégek hagynak ott is pénzt eleget adók, tudás és foglalkoztatott emberek formájában.

"Magyarország nettó 4,1 milliárd eurót kap az Európai Uniótól, és a többségében német cégek 6 milliárd eurót visznek ki évente az országból – tette hozzá az idehaza kevéssé hangoztatott információt a magyar kormányfő."

trey, azért az meg van, hogy ha nem lennének, nem lettek volna itt a nyugati cégek (tulajdonképpen, ha nem vinnék ki azt a "6 milliárd eurót", akkor sokkal hátrébb tartanánk? És ezzel nem védeni szeretném sem őket, sem a Nyugatot, de ha ilyet mond Viktor, akkor ezt is érdemes tudni.

Vitatkozz inkább a topicindító által linkelt cikkel. Azzal nem tudsz, csak indexes (ami most már full fidesz propaganda) cikket tolsz.

 

Pl ami a kiszámolós linken van a gyerekvállalási támogatásokról, azt már én is írtam itt a hupon. Iszonyat sok pénzt beleraktunk és alig van eredmény. Vagyis bénán költik el a pénzünket, amit adóban odaadunk nekik. Természetesen tök jó, hogy támogatják a családokat, de jó lenne, ha értelmesen csinálnák, hogy eredményei is lennének, mert az jelenleg szinte semmi és ide tényleg ezermilliárdokat szórunk el. Ez hozzá nem értő pazarlás.

Ott van a kiszámolós link végén:

A cikk NEM arról szól, jobb-e a Fidesz, mint az MSZP volt. Senkit nem érdekel, kinek melyik párt a szimpatikus. A cikk arról szól, hogy a mindekori kormány jobb teljesítményt nyújtott-e, mint a megelőző kormány, egymáshoz és a környező országokhoz viszonyítva.

Ha érvelsz, érvelj számokkal, ne politikai lózungokkal, hogy legyen értelme a párbeszédnek.

Szerkesztve: 2020. 11. 26., cs – 15:01

nemide

Óriási összeget fizettek egy magyar alapítású startupért

Bár a magyar sajtó egy része magyar startupként hivatkozik a Dropsra, ez a megközelítés legfeljebb a tulajdonosi szerkezetet illetően állja meg a helyét. A platformot üzemeltető PlanB Labs ugyanis Észtország fővárosában, Tallinban lett bejegyezve - kisebb arcul csapás a magyar startup szcénának, hogy az alapítók nem kértek sem a budapesti közegből, sem a hazai inkubátorok, befektetők támogatásából, platformjukat mégis sikerült jelentős értékű akvizícióba bevonni.

10 év gazdasági csoda után hogyhogy Észtországban kell céget alapítani?

Megírta a kiszamolo.hu? Most hova szarjak? :)

az öngól grafikon után, amin látszik a devizakitettség mérséklődése, még valami lángelme bekommentelhetné ide mint szokásos fecesbookpolitikusi érvet, hogy muh eurhuf

Hát ez sem néz ki jól: 

Kelet-európai statisztikák

Pl. medián jövedelem euróban, csak Bulgáriát és Romániát előzzük. Ez nagyon gyászos teljesítmény az állítólagos 10 év szárnyalás után. :(