"Jól elbántak velünk" megint, az EU megint "jól megmutatta" ki dirigál!

Fórumok

Teringettét! Ez ám a szigor! :D

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 07. 21., k - 15:36

 

 • ""Magyarország a tervezettnél hárommilliárd euróval többet kapjon;""
  A https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20200721/ezzel-az-egy-mondattal… szerint "Ezen mondat nélkül ugyanis Magyarország nem 15%-ot, hanem 24%-ot bukott volna reál értelemben.", tehát valójában csak annyit sikerült elérnie Viktornak, hogy kevesebbet bukunk de bukunk? Tehát megint hazudsz?

   

 • "Magyarország a tervezettnél hárommilliárd euróval többet kapjon;"
  https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20200721/ezzel-az-egy-mondattal…
  "Nagyon úgy tűnik, hogy a magyar társadalom nagy részének szegénységére, életszínvonalának alacsony voltára hivatkozva tudott 3 milliárd euróval (mai árfolyamon kb. 1053 milliárd forinttal) több felzárkóztatási támogatást kiharcolni Magyarországnak Orbán Viktor "

  Jól értem, hogy annak kell örülnünk, hogy az elmúlt évszázad legsikeresebb 10 éve után, ami alatt végig fidesz kormányzás volt még mindig szegények vagyunk és erre kell hivatkoznunk? (lásd: Megtörtént, amire senki se számított: annyit ér már a román nettó, mint a magyar). (ja és gondolod, hogy más nem számított arra, hogy szegények vagyunk? Gondolod, hogy ezt nem építették bele a kezdeti alkupozíciókba? Ez hirtelen mindenkit meglepett vagy csak az origo újságíróját(???)?

   

 • "Magyarország a tervezettnél hárommilliárd euróval többet kapjon;"
  Úgy érted, hogy Mészáros Lőrint kapjon többet? Mert ezt nem a magyar emberek kapják, hanem a NER

   

 • "a Magyarországnak járó forrásokat ne kössék politikai feltételekhez"
  Itt még majd érdemes lesz megvárni a részleteket, de jól értem, hogy annak kellene örülnünk, hogy nem akarunk jogállam lenni, szabadon mehet a lopás a NER-ben kontroll nélkül? Ennek most örülnünk kellene, hogy többet lophatnak a NER-esek?

ahogy írtam, várjuk ki a végét:

https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20200722/olyan-fegyvert-kapott-…

 

"Bár kétértelműen megfogalmazott és ártatlannak tűnő szöveget fogadtak el az állam- és kormányfők az EU-pénzek jogállami feltételekhez kötéséről a kedden véget ért csúcstalálkozón, valójában egy komoly szankciós mechanizmus bevezetése előtt nyitották ki az ajtót és ezt meg is erősítette tegnap este a német ZDF televíziónak adott nyilatkozatában Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke által elmondottakból az rajzolódik ki, hogy az EU-pénzek kifizetésénél egy olyan jogállamisági szankciós mechanizmus elfogadása felé haladunk, aminek bevezetését és később esetleg a szankciók kivetését még a magyar és a lengyel kormány együttes vétója sem tudná megakadályozni az Európai Tanácsban. Ez pedig egy sokkal kedvezőtlenebb kimenetet jelentene, mint amiről tegnap reggel a két kormányfő beszélt a sajtótájékoztatóján. Talán nem véletlen, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter egy ma reggeli lapinterjúban azt mondta: „Arra számítok, hogy ősszel egy új, minden eddiginél keményebb, gátlástalanabb támadássorozat veszi kezdetét.” "

Szerkesztve: 2020. 07. 21., k - 15:35

neked biztos újdonság és tudom, hogy nem is érdekel, mert te csak a propagandát tolod gondolkozás és kritikai érzék nélkül de hátha más szeret komplexebben gondolkozni, mint az M1 híradó sugallja :-)

"Öt nap tárgyalás után még szép, hogy mindenki győztesnek mondja magát"

 

"Sok tekintetben távol álltak egymástól az elképzelések, országcsoportok alakítottak szövetségeket, hogy hatékonyabban képviseljék elvárásaikat. Kedd reggelre mindenki győztesnek mondta magát, az egymással ellentétes megoldásokat követelők is. 

Azaz teljesült az EU-s alkuk egyik fő kritériuma: olyan szöveget kell gyártani, amit otthon mindenki sikerként kommunikálhat."

https://444.hu/2020/07/21/ot-nap-targyalas-utan-meg-szep-hogy-mindenki-…

Magyarország is nyert, mert azért előbb utóbb, ha gyengébben is, de figyelni fognak a jogállamiságra, meg Orbán is, mert elmondhatja, hogy ő is nyert, és ennek lehet örülni. :)

win-win

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
"Senkit nem hagyunk az ereszcsatornán!"

Szerkesztve: 2020. 07. 22., sze - 04:11

És azzal mi van, hogy a jogállami elvekről ezután minősített többség dönt? Elég lesz 15 ország és felülbírálhatnak mindent.

Khm, kérem, ne beszéljünk magabiztosan hülyeségeket: https://www.consilium.europa.eu/hu/council-eu/voting-system/qualified-majority/

Ha a Tanács a Bizottságnak vagy az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének a javaslatáról szavaz, akkor beszélünk minősített többségről, ha az alábbi két feltétel teljesül:

 • a tagállamok 55%‑a (vagyis a gyakorlatban a 27 tagállamból 15) a javaslat mellett szavaz
 • a javaslatot támogató tagállamok az EU teljes népességének legalább 65%‑át képviselik

 Nehogy elfogultság legyen a vád, nézzük mit ír a 444:

A megoldás az lett, hogy a jogállamiság léte, illetve a pénzek csalásmentes szétosztása alapvető értékként bekerült a következtetésekbe, és van egy olyan pont is, ami alapján az alapvető értékeket ellenőrizhetik. 

Ez úgy nézne ki, hogy az Európai Bizottság szólhat, ha problémát lát, és utána a tagállamok vezetőinek minősített többsége szankciókat vethet ki a tagállamra. A szöveg szerint a csalások elkerülése lesz a fő szempont, a jogállamiság inkább egy általános irányelvként szerepel benne. 

Ezek így együtt annyi korlátot jelentenek, hogy megvalósításuk kínkeserves lesz - ha egyáltalán elkezdődik egy ilyen folyamat majd. A szöveg szintjén a kecske is jól lakott és a káposzta is megmaradt: a szövegben ott van a jogállamisági feltétel, de olyan bonyolult eljárással körülbástyázva, ami majdnem irreálissá teszi alkalmazhatóságát. Ez még így is erősebb szöveg, mint amit a magyar delegáció akart átvinni a tanácson, de jóval gyengébb, mint az Európai Bizottság eredeti javaslata volt.

Hát, ennyire futotta az ellendrukker 444-nek, ami nem túl jó hír a ballib számára, amelyiknek képviselői tegnap nagy zavarukban össze-vissza beszéltek.

trey @ gépház

A Klára úr és többi okos ellenzéki társa mellett van azért a másik oldalon olyan, aki jól látja a képet:

Az ellenzéki reakciók ugyanakkor megérnek pár szót. Nem helyes, ha mi is ugyanúgy megpróbáljuk leegyszerűsíteni a világot, mint a Fidesz teszi: ebben a versenyben ugyanis soha nem fogunk nyerni. Nem helyes, ha azt üzenjük a szavazóinak, hogy mindenki hátradőlhet, az Unió tegnap megvédte a magyar jogállamiságot, mert nincs így. A jogállamisággal kapcsolatos nyilvánosságra hozott rész obskurus, feltételes és áttételes.

A saját szabadságunkért saját magunknak kell megküzdeni, mi tudjuk megvédeni a sajtószabadságot, a civil szervezeteket vagy akár CEU-t, az Unió nem fogja megtenni helyettünk. Ha ennek az ellenkezőjét állítjuk, akkor viszonylag hülye helyzetben leszünk majd néhány hónap múlva, amikor megint arról beszélünk, hogy a Fidesznek lejt a pálya a következő választások előtt. Nem helyes azt mondani, hogy az Unió elzárta a pénzcsapokat, mert a pénz jönni fog, ráadásul a kifizetését nem kötötte jogállami feltételekhez.

trey @ gépház

A jegybanki kamatvágás ellenére erősödött a forint. Ennyi... Úgy látszik, Summer fórumtárs véleménye érdemben nem befolyásolja az eseményeket.

> Sol omnibus lucet.

Ne zavard a tényekkel őket.. :)

Egyébként ez is mutatja, hogy hivatalosan is összeszerelő ország vagyunk, ezért pénzünk folyamatos gyengítése a cél. A külföldi multik röhögve fizetik ki az elértéktelenedett pénzünk mellett az emelt fizetéseket is. Másik előnye ennek, hogy a magyar ember külföldön így kevesebbet vásárol, tehát ez megmarad a hanyatló nyugat ópiumának! Ráadásul ez a hazai turizmust is fejleszti, amiben erős érdekeltségeik vannak. Az üzemanyag árának árfolyamváltozás miatti emelkedése miatt befolyt összegekről nem is beszélve..

Tehát összességében mindenkinek jó a gyengülő Ft, kivétel a magyar embereknek :D

Hiába akarod nekem megmagyarázni, hogy az MNB árpolitikája nem függ össze az árfolyammal, nem fog menni. És azt sem fogod megmagyarázni tudni, hogy az EU-s megállapodás után nem erősödött azonnal a forint annak ellenére, hogy előző nap alapkamatot vágott az MNB, mert erősödött. Erre terelésként ideraktok egy 15 éves adatsort. Ez az IGAZI terelés, mert a topik témája nem a forint 15 éves árfolyamváltozása, hanem hogy MOST mi történt Brüsszelben, jó-e a megállapodás a magyaroknak vagy sem. Az, hogy a forint azonnal erősödött az azt jelzi, hogy JÓ.

> Sol omnibus lucet.

Te hoztad elő a forint árfolyamot. Egyszerűbb lenne, ha belátnád, hogy hülyeség, mert a kormány kb 10 éve csúszó leértékelést csinál és lezárnánk ezt a részt.

 

"Hiába akarod nekem megmagyarázni, hogy az MNB árpolitikája nem függ össze az árfolyammal, nem fog menni."

hát ha ezen a szinten mozogsz a témában, akkor nem is akarom megmagyarázni, mert nem értenéd

Ne zavarjon a tény, hogy amikor 2 forinttal gyengítik a forintot, Győrben az összes üzlet tele van szlovákkal, mert "most jó nekünk a forint" és itt költik a pénzüket, nem Szlovákiában. Ezek a pénzek magyar vállalkozókhoz kerülnek. A budapesti persze ezt nem értheti, honnan is tudhatná.

trey @ gépház

És azt meg tudnád-é-e mondani Nyár elvtárs, hogy ez az árfolyam változás miért is fontos? Mert például a nevezett időszakban, minden szektorban (lakosság, vállalkozások és állam) csökkent a deviza adósság aránya a teljes adósságállományon belül. Ami azt eredményezte például, hogy az adósságok méretére nincs vagy csak minimális hatással van az árfolyam változás, ellentétben a 2010-es állapotokkal. 2010-ben egy egy számjegyű árfolyam romlás is gyakorlatilag lehetetlenné tette a GDP növekedést, most ilyen probléma nincs.

értem.
a zemberek kifosztása sokkal nagyobb hasznot hoz, mint a felelős gazdálkodás.
már réges-rég az euró övezetben kéne lennünk, mint a középeurópa vezető hatalma, de sajnos ez a cím, és vele az esély már a múlté. nem úgy az offshore számlák/cégek sokasága...

ehelyett inkább a zemberek megtakarításai mellett még az árfolyamnyereséget is kilopják az mnb-ből.

hát ez ugye úgy volt, hogy a forintot meggyengítette a fidesz és amit ezen buktak a magyar emberek, azt bezsebelte az MNB.

 

vigasztaljon, hogy ebből vett magának az MNB műkincseket, ingatlanokat, cégeket. Bár ezek ugye nem jegybanki feladatok, de ha már volt pénz, el kellett költeni :)

ezek úgy behálózták az egész gazdaságot, hogy nem lehet megkülönböztetni a matolcsi bankokat/alapítványokat/pénzintézeteket az mnb-től, vagy a nemzeti nagytőkétől, sem ner-től.

mint ahogy az sem tudható, hogy hol helyezkedik el matolcsi a nemzeti maffiában/államhatalomban/pártban. nagyon zavaros.
hol a szürke eminenciást játsza, hol meg előugrik a semmibúl, és úgy viselkedik mintha ő lenne a köztársasági elnök.
máskor meg mintha ö állna az orbáni ámokfutó politika mögött.
nagyon fura.

Na ez is szégyen. Mi a francot húznak egy ilyen ügyön.. Feleségemet is régen elütötték, aztán járhattunk bíróságra, ahol a vádlott többször meg sem jelent. Majd legközelebb elővezetik mondta a rendőr.. a második alkalom után. Persze a bíróság csak buszjegyet térít meg, mert Budapesten lakunk, így se parkolási díjat, se benzin költséget nem.

innen indult, hogy meditor írt egy ilyet:

"A jegybanki kamatvágás ellenére erősödött a forint. Ennyi... Úgy látszik, Summer fórumtárs véleménye érdemben nem befolyásolja az eseményeket."

erre írtam valamit, ami azt mutatta, hogy ez a mondás hülyeség/offtopic. Nem arról volt szó, amerre kanyarítanád a dolgot, szóval szerintem ennyit elegendő erről beszélni

Mert a faszt se érdekel egy támogatásvadász firkász, arra fogékony csoportokhoz szánt _véleménye_.

De, ha már véleményen lovagolsz... Mi a véleményed a Politico és Spiegel - két lap ami nem bánik a magyar kormánnyal kesztyűs kézzel - véleményéről?

trey @ gépház

Talán ezt? https://www.politico.eu/article/what-eu-leaders-really-decided-on-rule-…
vagy ezt? https://www.politico.eu/article/5-takeaways-from-the-eu-budget-mff-and-…

De komolyan meglepődnék, ha Trey bármilyiket is végigolvasta volna.

De majd kijavít, ha tévedek :)

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
"Senkit nem hagyunk az ereszcsatornán!"

Orban nyert egy csatat,

Ja, kérem! Erről szól a topik. Orbán csatát nyert, miközben a baloldali felkészítő mantra az volt hosszú hónapok (évek) óta, hogy majd jól móresre tanítják, a pénzcsapokat meg JÓL ELZÁRJÁK.

megtudjuk, hogy milyen aron

Kérlek, ha tudsz valami konkrét feltételt, amivel árnyalni tudod a képet, vezesd elő. 

Na, es akkor most ettol megis mi fog valtozni? 

A "baloldalon" valószínűleg semmi, ugyanaz a hazug propaganda dől majd, ami ellen Ungár felszólalt és amitől óva intett.

trey @ gépház

Idéznék az LMP-s Ungár úrtól (kiemelés tőlem):

"Az ellenzéki reakciók ugyanakkor megérnek pár szót. [...] Nem helyes azt mondani, hogy az Unió elzárta a pénzcsapokat, mert a pénz jönni fog, ráadásul a kifizetését nem kötötte jogállami feltételekhez."

El kéne már olvasni azt a Facebook bejegyzést, ha már idelinkeltem háromszor.

trey @ gépház

Elore vetitett? Te megis ugy allitod be ezt par hozzaszolassal feljebb, mint hogyha ezt valamely konkret nyilatkozatra ertene. Van egy tippem, hogy pontosan ezert rugozik ezen a kormanypropaganda. 
Es hat hoppacska: https://pestisracok.hu/ungar-szerint-az-ellenzeknek-nem-helyes-azt-hazudnia-hogy-az-eu-elzarta-a-penzcsapokat/

Szoval akkor segits mar, kerlek: ezt most akkor ugy kell ertelmezni, hogy nem mondott ilyet senki, de majd valaki fog, ezert Ungarnak igaza van, vagy esetleg maskepp?

Te ilyen múlttagadásban vagy éppen? Évek óta ment a ballib propaganda, hogy elzárják a csapokat, itt is volt jó pár ember, aki ezen lovagolt.

Ha ezekről eltekintünk, akkor ott van Klára úr, aki évek óta azzal hozza hangulatba arra fogékony szimpatizánsait, hogy "korrupt kormány nem kap pénzt", lenyilatkozta most is, hogy Orbán semmivel sem jött haza, mindeközben az

Borzalmasan sok EU-pénzt kap Magyarország, közel felével is nőhet az elkölthető keretünk

"A Portfolio óvatos becslései szerint a 2014-2020-as uniós ciklusban minden csatornán keresztül elosztható 39 milliárd eurónyi EU-támogatáshoz képest a 2021-2027-es időszakban akár 52,8 milliárd euróra is ugorhat a Brüsszelből várható pénztömeg 2018-as árak mellett, ami azt jelentené, hogy reál értelemben 35%-kal több EU-pénzre számíthat Magyarország. Mivel a magyar állami önrész kötelezően jócskán megugrik, így az itthon elosztható teljes forrástömeg 44-ről óvatos becsléseink szerint akár 61,5 milliárd euróra, azaz akár 40%-kal is megugorhat. Mindez akkor igaz, ha Magyarország tényleg kéri a számára rendelkezésre álló sokmilliárd eurós hitelt a koronavírus-válság miatt felállított helyreállítási alapból."

NEM. LETT. PÍZ!

trey @ gépház

Őlég sovány válasz lett ez, tényleg el kellett volna engednem korábban. De visszaidézném az általad idecitált publicisztikát zárónak és akkor kész is a loop:

de kiegyensúlyozottságunk ékes bizonyítékaként megemlítjük, hogy Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője szintén ítéletet hirdetett már az egyezség megszületése előtt az Atv-ben, amikor lényegében Orbán Viktor teljes vereségét emlegette. Ami szintén nem fedi a valóságot. Azon az oldalon viszont ő adta meg az alaphangot.

:D

Leegyszerűsítem szummeresen: Dobrev Klára HAZUDOTT.

trey @ gépház

Pelikán: Azért van egy kis rossz érzésem. Miért kell ekkora felhajtást csinálni? Mégiscsak becsaptuk az embereket.
Virág elvtárs: Ugyan, kit csaptunk be? Magunkat? Mi tudjuk, miről van szó. A kutatókat? Azok örülnek, hogy plecsni van a mellükön. A széles tömegeket? Azok úgyse esznek se narancsot, se citromot, de boldogok, hogy velünk ünnepelhetnek. Az imperialistákat? Ühüm, azoknak alaposan túljártunk az eszén. Nem szeretnék most a helyükben lenni! Kiadtuk a jelszót: legyen magyar narancs! És lett magyar narancs. Mi nem ígérgetünk a levegőbe, Pelikán.

Jah, tessék kopogtatni az EU kapuján, meg a magyar sajtó azon felbujtóinak asztalánál, akik elhitették veletek, hogy majd "menjen csak ki orbán, úgy ellátják a baját, hogy arról fog koldulni". Ehhez képest ... :D

Úgy elbántak Orbánnak, mint az Európai Néppárt a Fidesszel :D

Az lesz majd egy nap még, amikor bejelentik, hogy a Szargentini által koholt jelentés alapján indított 7-es cikkely eljárását megszüntetik. Majd Klára úr magyarázkodásra leszek aznap kíváncsi.

trey @ gépház

ehhez képest 5-ből egyet ért el, azt is csak félig:)

és a többi? ki lesz rúgva ov a maradék 4 (és fél ) miatt, mivel a parlament határozott tiltása ellenére aláírt v.mit? vagy inkább nagy békamenet lesz? esetleg a parasztok tüntetni fognak a 'nyócker'-ben?

:))))) még egy ilyen győzelem, és végképp elveszünk

Belpolitikai maszlagokkal (amiket megettél) kérlek hagyj, itt olyan magasröptű dolgokról van szó, mint az EU, ami jól elbánt velünk :D Az ilyeneket a parlamentire tartogasd, nehogy megint az legyen, hogy "kigyók kigyóznak" (sic!) :D

trey @ gépház

Megállapodtak az uniós tagállamok vezetői az Európai Parlamenttel a következő, hét éves költségvetési ciklus jogállami feltételeihez kötéséről. Erről először a német DPA hírügynökség számolt be. Ezzel történelmi, három hetes tárgyalássorozat zárul le 

Az már biztos, a magyar kormány komoly csatát vesztett Brüsszelben, a parlamentnek ugyanis sikerült a legtöbb követelését érvényesítenie. A magyar kormány kezdettől tiltakozott az úgynevezett jogállamisági mechanizmus ellen. 

Innen: https://index.hu/kulfold/2020/11/05/eldolt_sokat_bukhat_magyarorszag_ha…

Olvastam én is, be is szakadtam a röhögéstől. Mert ugye az EU megint magának csinált kellemetlenséget. Ugyanis most már majd le kell írnia, mint is jelent pontosan a "jogállamiság" lózungja. Úgy várom már, mint az Európai Ügyészség felgöngyölített első korrupciós ügyét (elindult már?) :D :D :D :D

trey @ gépház

Nyugi, már az Index is módosított a címen:

A cikk új címe:

Uniós bomba, avagy csak az EP zsarolja a magyar kormányt

benne pedig:

Varga Judit szerint szó sincs megállapodásról. Facebook posztjában azt írta, a magyar kormány tartja magát az állam- és kormányfők júliusi megállapodásához.

„Az EP meg akarja kerülni a Szerződéseket és fel akarja rúgni a történelmi költségvetési alkut, ami felelőtlen és elhibázott lépés.″

Aki pókerezett már életében, nem dől be minden blöffnek. Főleg nem minden Index cikknek.

trey @ gépház

Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a meccsek nagy részét a tanács nyerte, ugyanis a megállapodásban az szerepel, hogy csak a tanács indíthatja el a mechanizmust, és a tagállamok kétharmadának kell róla szavaznia minősített többséggel, ez pedig ellenkezik azzal, amit az EP szeretett volna elérni. A parlament azt akarta elérni, hogy automatikusan induljon el az eljárás, és a leállításához kelljen szavazni a tanácsban. Szerepel a javaslatban az úgynevezett vészfék is, amellyel a tanács két hónapra felfüggesztheti a mechanizmust, hogy tárgyalhasson róla. Így a gyakorlatban az egy hónapos határidő három hónapossá válik.

Innen: https://24.hu/kozelet/2020/11/05/jogallami-mechanizmus-reszletek/

Ha ez nem megallapodas, akkor mi? 

Elég értelmetlen egy olyan lózunghoz kötni, aminek nincs pontos definíciója, ami felett az EU-nak nincs egyértelmű általános kompetenciája : jogállamiság

Érdeklődve várom majd, hogy mik alapján hozzák meg az elmarasztaló döntéseket, ha lesznek egyáltalán.

trey @ gépház

Lehet, hogy neked azért lózung, mert szimplán tájékozatlan vagy. Esetleg utána kellene nézned :-)

 

De majd meglátjuk, hogy működik ez a dolog, ha egyáltalán lesz belőle valami. Az is egy érdekes kérdés, hogy lehet-e fellebbezni vagy mi történik, ha valaki nem ért vele egyet. Szerintem az irány jó, hogy lesz ilyen, mert mi már sok szempontból tényleg visszahoztuk a szocializmust, de a részleteken és a megvalósításon sok múlik

Illetve az előbb azt írtad, hogy olyanhoz kötik, amihez nincs köze, most meg azt, hogy egy olyan dologhoz, aminek nincs pontos definíciója. Az első állításodból úgy tűnik, hogy tudod mi az, csak épp szerinted nem kellene ahhoz kötni. Ebből az következtethető ki, hogy szerinted van definíciója. A másodikben azt állítod, hogy nincs definíciója.

 

A két hozzászólásod között azért van némi ellentmondás... :-)

A pénz kifizetésének ahhoz van köze, amihez kötik. Eddig x dologhoz kötötték, most x+1-hez kötik. Ez egy elég egyszerű dolog. Miért, eddig pontosan mihez kötötték? Azokról mennyivel jobban mondható el, hogy "közük volt hozzá"? Gondolom, semennyire.

 

 

 

Orbánnal azért birkóznak évek óta, mert dörzsöltebb. Jóval dörzsöltebb, mint ők. Az egy kérdés, hogy ezt vajon felismerték-e már (végre). Tehát ez az évek óta birkózás nem érv a "a pénz kifizetéséhez nincs köze" dologhoz, mert szimplán más az oka.

Jaj, ne csűrd-csavard! Olvass azonnali-t, ahol nagy keservesen és elfogultan ugyan, de a sorok közt azért el-elismerve leírnak dolgokat a jogállamiság kérdésben:

https://azonnali.hu/cikk/20191119_tenyek-a-jogallamisagrol-amiket-varga…

 • nincs konkrétan definiálva (vitára ad okot, azt is látjuk)
 • nincs az EU-nak általános kompetenciája (nem is nagyon tudnak mit kezdeni, csak erőlködnek)
 • ráadásul kérdéses, hogy a feldobott javaslatok ellentétesek-e az Alapszerződéssel

Mivel ennyire nem tiszta a helyzet, azért megy a birkózás. Ugyanez a hetes cikkely, meg a Néppártból kizárás is. Nagyon szeretnének minket megbüntetni, de eddig még nem nagyon sikerül.

Kíváncsi leszek rá, mit húznak elő a kalapból.

trey @ gépház

Később elolvasom majd. Most csak annyit:

 • nem ismerem még a pontos szabályokat, ami alapján ez működne (mondom, ha egyáltalán lesz belőle valami)
   
 • nem teljesen objektív, számszerű dolgok alapján menne a bírálat és a megvonás (hiszen oda van írva, hogy szavazás alapján). Bár nem ismerem még, hogy pontosan mi alapján szavaznak. Ebben valszeg igazad van, de mondom: még nem ismerem a részleteket
   
 • de még így is sajnos azt kell mondjam (és ez tényleg gáz), hogy az EU egy ilyen intézkedésével jobban védi a magyar emberek demokráciáját, a magyar demokratikus értékeket, mint a jelenlegi magyar kormány.

Ez szól a jógállamisági rendelettervezetről:

nincs konkrétan definiálva

vs

az új jogállamisági rendelettervezet éppen abból az uniós szerződésből, konkrétan annak második cikkéből (emberi méltóság, szabadság, demokrácia, egyenlőség, jogállamiság, emberi jogok tiszteletben tartása, pluralizmus, megkülönböztetésmentesség, tolerancia, igazságosság, szolidaritás, nők és férfiak közötti egyenlőség) vezeti le a feltételeket, amiket anno minden tagállam aláírt a csatlakozáskor. Gyakorlatilag tehát az uniós alapszerződésre hivatkozva, abból levezetve erősíti meg a jogállamiság tiszteletben tartásának kötelezettségét az EU-s pénzeken keresztül ez az új rendelet,

----------

----------

(vitára ad okot, azt is látjuk)

vs

ennek az érvelésnek az a gyenge pontja, hogy ha ez igaz lenne, akkor az azt jelentené, hogy a német soros elnökség, az Európai Parlament és a Bizottság jogászcsapatokkal felvértezve mind-mind tudatosan uniós alapszerződést sért és csak a magyar és a lengyel kormány látja ezt át

---------

----------

nincs az EU-nak általános kompetenciája

vs

Gyakorlatilag tehát az uniós alapszerződésre hivatkozva, abból levezetve erősíti meg a jogállamiság tiszteletben tartásának kötelezettségét az EU-s pénzeken keresztül ez az új rendelet,

---------

----------

plusz infó:

Fontos tudni, hogy ennél a jogállamisági rendeletterveztnél hiába vétózna akár a magyar és a lengyel kormány együttesen, abból bizonyára jogszabály lesz, mert elég a minősített többség (legalább 15 tagállam támogatása) a Tanácsban és az Európai Parlament is biztosan jóváhagyja a rendeletet. Így tehát ha erre a rendeletre vonatkozna a magyar vétófenyegetés, akkor az inkább csak egy hazai fogyasztásra szánt üzenet lenne.

szerintem itt rád gondoltak :)

 

Innen meg már a költségvetésről van szó

Az tehát a nagy kérdés, hogy a Bizottság, illetve a német elnökség tényleg ad(ott-)e a háttérben olyan érdemi garanciákat a magyar és a lengyel kormánynak, hogy azok megnyugodjanak és végül tényleg nem vétóznak a két másik fontos rendeletterveztnél jövő kedden.

A 2021-2027-es uniós költségvetést rögzítő rendeletnél, illetve a helyreállítási alap felállításához szükséges, az uniós saját források megemeléséről szóló rendeletnél ugyanis már egyhangúsági követelmény van a Tanácsban és Orbán Viktor vasárnapi levele még arra utalt, hogy ezeket a rendeleteket (is) kész megvétózni a magyar kormány, ha addig nem változik a jogállamisági rendelet.

Ha ezek bármelyikénél akár a magyar, akár a lengyel kormány vétót emel, akkor bizonytalan időre és bizonytalan kifutás mellett megállna az egész uniós költségvetési döntési folyamat, miközben maga a jogállamisági rendelet 2021. januártól hatályba léphet.

https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20201112/mit-keszul-megvetozni-…

 

na, szerencsére van itthon popcorn gép, szóval várom, hogy mi lesz :-)

Haladunk:

https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20201116/megtudtuk-megvetozza-a…

"A Reuters kérdésére hétfőn a magyar kormányszóvivő megerősítette, hogy ha nem vizsgálják felül a jogállamisági feltételrendszert, akkor Magyarország a hétéves költségvetést és a helyreállítási alapot is megvétózza. "

Hivatalos: Magyarország és Lengyelország megvétózta az EU-költségvetést

https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20201116/hivatalos-magyarorszag…

 

Ezt ugye a zsarolás volt tehát nem a jogállamisági dolog, mivel az ellen "csak" tiltakozni tudtunk, az átment csont nélkül:

Minősített többséggel átment a jogállamisági mechanizmus

https://444.hu/2020/11/16/minositett-tobbseggel-atment-a-jogallamisagi-…

 

 

viszont ezzel már a bbc címoldalra is fel lehetett kerülni :-)

https://www.bbc.com/news/world-europe-54964858

 

 

de jó is külföldi nyaraláskor majd érezni az európai népek szeretetét az ilyenek után :-)

Magyarország Alaptörvénye
(2011. április 25.)
...
...
ALAPVETÉS

A) cikk
HAZÁNK neve Magyarország.

B) cikk
(1) Magyarország független, demokratikus jogállam.
(2) Magyarország államformája köztársaság.
(3) A közhatalom forrása a nép.
(4) A nép a hatalmát választott képviselői útján, kivételesen közvetlenül gyakorolja.

amikor a metrón fabrikálta az 'ájpod'ján az alaptörvényt szájer, még tudták mi az a jogállam, mostanra meg elfelejtették?
vagy azóta lobotómiát végeztek a fidesznyikeken?

En biztos nem kezdtem el Sorosozni, a kormanyrol viszont ez nem mondhato el:

Fidesz-KDNP egy csütörtöki közleményében is arra emlékeztetett: Brüsszel ismét Soros megrendelését teljesíti, amikor az uniós források kifizetését politikai feltételekhez akarja kötni. Kezdettől nyilvánvaló, hogy ez a „jogállamisági mechanizmusnak” nevezett eljárást valójában egy zsarolási és nyomásgyakorlási eszközként akarják bevetni Magyarország és mindazon országok ellen, amelyek nem akarják betelepíteni a migránsokat, megvédik a bevándorlástól a határaikat, a kultúrájukat és megvédik a nemzeti szuverenitásukat. Minden eszközt felhasználnak, hogy a nemzeti kormány helyett egy bevándorláspárti baloldali kormányt ültessenek hatalomba. Szégyen, hogy a koronavírus-járvány és az egymást érő iszlám terrortámadások közepette Brüsszel továbbra is a politikai zsarolással van elfoglalva ahelyett, hogy segítené a tagállamokat a védekezésben.

A szankcióra tehát a Bizottság tehet javaslatot, amelyet a tagállamok tanácsának miniszteri szinten, minősített többséggel kell jóváhagyni. Ez azt jelenti, hogy a 27 tagállam közül legalább 15-nek – akik az EU lakosságának legalább 65%-át képviselik –, egyet kell értenie a javasolt szankciókkal.

https://hvg.hu/gazdasag/20201105_A_jogallami_csata_eldolni_latszik_a_ma…

Ez a macsek Áder munkáját pl. teljesen jól el tudná végezni... néha odanyomja papírok aljára a mancsát :) 

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
"Senkit nem hagyunk az ereszcsatornán!"

>>hogyan szavaz majd az alkotmánybírosággal nem rendelkező Finnország egy, a magyar Alkotmány Bíróságot elmarasztaló kérdésben

 

ahogyan "bírósági ítélkezés intézményi függetlenségéért" fog aggódni az a finnország, ahol a bíróságok igazgatása az im-hez tartozik, és a bírákat a köztársasági elnök nevezi ki

(svájc lenne ebben a legviccesebb, ha ide tartozna)

hogyan szavaz majd az alkotmánybírósággal nem rendelkező Finnország egy, a magyar Alkotmány Bíróságot elmarasztaló kérdésben

hogyan működhet egyáltalán magyarországon alkotmánybíróság, amikor magyarországnak nincs is alkotmánya?

A századvég kb egy fidesz által pénzelt kormányszócső, szóval tök mindegy, mit mond. Kicsit vegyük komolyan...

 

Én azt gondolom (az EU eddigi döntéseit látva), hogy csak lesz valami kompromisszum, fellazulás. Pl lehet majd az európai bírósághoz fellebbezni. Ez Viktornak elég is, mert az időhúzás az megvan, a 22-es kampányt így már nem hogy nem veszélyezteti, hanem még segíti is, mert már meg is van a következő téma (Soros és az EU a pénzünkre tör, Soros és az EU miatt van ennyi koronavírusos stb stb !!!!), amit majd lehet tolni 1000-es propaganda szinten (és majd persze te is tolhatod az ilyen topikokat :-) ).

 

Két dolog érdekes sztem:

 • kicsit tényleg furcsán nézne ki, ha egy jogállami dologgal kapcsolatban nem lehetne bírósághoz fordulni... Bár az is igaz (nem ismerve a részleteket persze), hogy jogilag sztem megállhat a dolog, mert végül is a pénzt egy alku alapján osztották eddig is. Tehát nincs rá EU jogszabály, hogy kinek mennyit kell kapnia, emiatt talán nem kell a bíróság. akkor sem, ha megvonják azt. De akkor is tényleg furcsán nézne ki.
 • azért vannak államok, akiknek tényleg nagy tele van a tökük azzal, hogy egy magyar hibrid rezsimet pénzelnek. És emiatt elég eltökéltek, de gondolom vannak olyanok is, akik kevésbé.

Meglátjuk, kíváncsi vagyok.

"kicsit tényleg furcsán nézne ki, ha egy jogállami dologgal kapcsolatban nem lehetne bírósághoz fordulni... Bár az is igaz (nem ismerve a részleteket persze), hogy jogilag sztem megállhat a dolog, mert végül is a pénzt egy alku alapján osztották eddig is. Tehát nincs rá EU jogszabály, hogy kinek mennyit kell kapnia, emiatt talán nem kell a bíróság. akkor sem, ha megvonják azt. De akkor is tényleg furcsán nézne ki."

Nem kicsit furcsa ez. A jogállamiság azt is jelenti, hogy a hatalmi ágakat szétválasztják. Külön van a törvényhozás és külön a bíróság. Ez alapján szabályokat hozna, pl. EU parlament, hogy milyen jogállamisági kritériumokat kell betartani a végén meg egy bíróság hoz ítéletet, ha ezeket megszegték és a hozott szabályok alapján kiszabja az ítéletet. Az ítélet elleni fellebbezés teljesen normális, sőt magának a jogállamiságnak a része.

Első körben az EU-nak meg kellene határozni, hogy mi minősül a jogállamiság megsértésének, pl. törvényeknek egyértelműnek kell lennie, minden gyanúsítottnak joga van a tisztességes bírói tárgyaláshoz, ítélet hozatal után joga van jogorvoslathoz. Ezen túl egy jogállamban a hatalmi ágak szétválasztásának is meg kell valósulnia, pl. a parlament nem hozhat ítéletet vagy a bíróság nem hozhat törvényeket.

Az alku és megvonásra az lehetne példa, hogy béralku keretében megállpodsz a főnökkel, hogy milyen fizetésért dolgozol. A hónap végén közli, hogy csúnyán beszéltél a főnök feleségének a barátnőjével, ezért a kollektíva megszavazta, hogy ebben a hónapban nem kapsz fizetést, mert ezzel megszegted jelentkezéskor a munkaszerződésben tisztességes viselkedés előírását. Mivel ez csak egy alku eredménye így ha megvonják nem kell bíróság és jogorvoslat sem.

Én nem csak a tagállamoktól várnám el, hogy jogállamként működjön, de az EU szervezeteitől is, hogy pont olyan elvek szerint működjenek, ahogy elvárják a tagoktól.

"Az alku és megvonásra az lehetne példa, hogy béralku keretében megállpodsz a főnökkel, hogy milyen fizetésért dolgozol. "

a példád nem jó. Ez lenne a helyes:

"Az alku és megvonásra az lehetne példa, hogy béralku keretében megállpodsz a főnökkel, hogy milyen fizetésért dolgozol ÉS abban is, hogy nem beszélsz csúnyán a fönök feleségének a barátnőjével. "

Hiszem, mi aláírtuk azt, hogy nem beszélünk csúnyán. (benne van az EU szerződésben). Csak az nincs benne részletesen, hogy ha mégis csúnyán beszélünk, akkor mi történik, van-e büntetés.

"Első körben az EU-nak meg kellene határozni, hogy mi minősül a jogállamiság megsértésének"

tudtommal ez megvan. A https://www.valaszonline.hu/2020/11/19/eu-koltsegvetes-veto-podcast-het… podcastban van arról szó, hogy a 2-es cikkelyre mutogatásnál részletesebben van ez szabályozva.

Szerkesztve: 2020. 11. 29., v - 10:37

Érdekes beszélgetés a témáról

https://www.valaszonline.hu/2020/11/19/eu-koltsegvetes-veto-podcast-het…

 

 

Miben különbözne a jogállami mechanizmus alapján indított eljárás a magyar kormányt és kormánypártot eddig érintő látványos, de évek óta húzódó folyamatoktól (a 7-es cikkely szerinti eljárástól, illetve a Fidesz európai néppárti tagságának megszüntetésétől)?

„Itt valódi büntetési lehetőség van. A 7-es cikkellyel az a probléma, hogy ha van büntetés, az a lehető legkomolyabb: a szavazati jog felfüggesztése – lényegében kizárás az EU-ból. Ilyen precedenst nem akar senki. A kifizetések felfüggesztésével viszont könnyebb lenne élni, ezért veszélyesebb is.”

Mi várható a decemberi EU-csúcsig, ahol végleg eldől, lesz-e magyar–lengyel vétó?

„Ha december 10-én (a csúcson) születik meg az alku, már az is nagyon késő. Arra lenne szükség, hogy mire odamennek, már fejben mindenki tudja, hogy mi lesz, és ezt elő lehessen készíteni. December 1. és 5. között kéne ezt lejátszani ahhoz, hogy ez időben tartható legyen.”

 

 

Egyrészt a podcastól kiderül, hogy annál jóval komplexebb (és véleményem szerint vállalhatóbb) a dolog, mint hogy a 2. cikkely alapján megbírságolnak (de persze majd trey ilyen cikkeket fog idézni az indexről, mert ott kicsit egyszerűbben fogják "tálalni" a dolgokat.

Másrészt a kimenetel nem tiszta nekem de a fenti podcast alapján Orbánnak elég jó esélyei vannak ezzel a jogállamisági dologgal kapcsolatban. Mi meg készülhetünk arra, hogy a 22-es kampány témája már megvan, szerintem már nyomtatják is a plakátokat Orbánék :-)

nagy valószínüséggel a többség nem akar kilépni az unióból, nem akar újra vízumot kérni ausztiába, romániába, szlovákiába, horvátországba, nem akar határellenőrzést, vámvizsgálatot egyszerű rokonlátogatáshoz, vagy bárhova máshova nyaraláshoz.

hogy emiatt dobja e a fideszt, az persze kérdéses, de sokkal valószínűbb, mint a kilépés az unióból.

????

ez a kérdés szerintem nem fog felmerülni, amit írsz. A választókig ez a kérdés nem fog eljutni, mert a propaganda megakadályozza. Meg nem is ilyen szinten megy a vita. Ha már ilyen szinten menne, a fidesznek annyi lenne. Emiatt nem is fog soha ilyen szinten menni :-)

Itt az a kérdés, hogy a déli államok, akiknek kell a korona segély pénz és a fukar államok (pl hollandia, akik kérdezik, hogy az adófizetőik miért finanszírozzanak egy hibrid rezsimet) vitájából, érdekeikből mi lesz, illetve lesz-e valami megoldás, ami átvágja a gordiuszi csomót. Én nem ismerem annyira az EU-t, hogy ezt meg tudjam válaszolni, de érdeklődéssel figyelem a dolgot.

Ha jól értem, akkor az EU parlament meg fogja akadályozni a puhítást. Ha viszont nincs puhítás, akkor nincs költségvetés. Ha nincs költségvetés, akkor bazi nagy káosz van. Meglátjuk, hogy melyik mondat nem igaz ezek közül és ki fog engedni :-)

ha nincs költségvetés, akkor felgyorsítják a kötelezetségszegési eljárást, ami egyenlő a szavazati jog felfüggesztésével.
ez pedig egy kvázi kizárást jelent, és akkor a fideszt ismerve kilépést fogják szorgalmazni.

nem igazán értem mi a fukarság abban, hogy aki a pénzt adja, ez esetben az adófizetők, tudni akarják mire megy el a pénzük.
hogy mire és mennyit költ, mennyi hitelt vesz fel és honnan az állam csak magyarországon titkos.

adriai jachtozásra, magánrepcsikre, offshore számlákra, és futballakadémiára?
a magyar politikusok/oligarchák összességében több pénzt visznek ki, min az autó összeszerelő üzemek összesen.
ha csak azt veszem, hogy a mészáros és mészáros felvásárolta a fél ausztriai síparadicsomot, eszéktől fehérvárig stadionokat építget, és focicsapatokat vásárolgatnak, az többe került nekünk. még afrikában is építenek, felújítanak templomokat..

baj van amikor már a saját propagandáját el is hiszi a kormány.

Orbán újra Brüsszelbe utazott, hogy megint "jól elbánjanak velünk". Ha igazak az előzetesen kiszivárgott hírek, akkor itt megint egy NAAAAGY EU-S ELBÁNÁSBAN lesz részünk :D:D Vagyis:

Az Alapjogokért Központ értesülései szerint a következő pontok szerepelnek a megállapodásban:

 • Bármilyen eljárás megindítására csak 2022 után kerülhet sor
 • A vonatkozó rendeletet még alkalmazása előtt megvizsgálja az Európai Bíróság (amely, ha a szerződések alapján jár el, megsemmisíti azt - teszi hozzá az Alapjogokért Központ)
 • Az esetleges szankciókat a Bizottságnak, az EP-nek és a Tanácsnak is jóvá kell hagynia, vagyis az állam- és kormányfőknek is
 • Nem lehet senkit büntetni azért, mert nem hajlandó migránsokat befogadni vagy eleget tenni a genderideológiai "követelményeknek"
 • Bármilyen eljárás csak az uniós források felhasználását érintheti.

https://www.origo.hu/itthon/20201209-magyra-lengyel-siker.html

trey @ gépház

"Nem lehet senkit büntetni azért, mert nem hajlandó migránsokat befogadni vagy eleget tenni a genderideológiai "követelményeknek"

Ebbe valószinűleg könnyen belementek a többiek, tekintve, hogy eddig sem volt erről szó a jogállamisággal kapcsolatban :D :D :D  

A szomorú része ennek az, hogy aki a fideszmédiából tájékozódik, az úgy tudja, hogy igen :(
 

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
"Senkit nem hagyunk az ereszcsatornán!"

Szerkesztve: 2020. 12. 11., p - 18:14

Több infóval is gazdagabbak lettünk az eset kapcsán, például, hogy egy állam akkor jogállam, ha liberálisék és Gyurcsiburcsi kormányoznak. Az egész jogállamisági showműsor Orbán 2022-es megbuktatását készítette volna elő.

 

Íme egy idézet Sorostól:

Másodszor: a megállapodás egyes pontjai azt szolgálják, hogy akár két évvel is késleltessék a jogállamisági feltétel hatályba lépését. Ez nagy nyereség volna Orbán számára, mert a jogállamisági kritériumok alapján legkorábban a következő, 2022-es parlamenti választás után lehetne őt felelősségre vonni. Ez pedig bőséges időt ad neki arra, hogy megváltoztasson törvényeket, az alkotmányt, és lehetővé váljon számára, hogy továbbra is átértelmezze a közpénzek fogalmát, aminek révén a közintézményektől csalárd módon elvett pénzeket olyan magánalapítványoknak juttatja, amelyek barátai ellenőrzése alatt állnak.

 

Magyarul: a tisztelt DK, MSZP, Momentum, Jobbik és a többi köcsög úgy akarta elérni a kormánybuktatást, hogy a vállalkozók tízezrei tönkremennek, így majd megtanulják, hogy kire kell szavazni.

 

Dögöljön a magyar, ha Orbánra szavaz! Ki kell a népet éheztetni, utána már libsiéknek is örülni fognak! Ez a jogállam az ő értelmezésükben.

 

Nem is értem, miért nem rakták bele a jogállami kritériumok közé eleve nevesítve a liberális kormányt, meg hogy kizárni az uniós forrásból a jobboldali szavazókat. Ha már ennyire demokraták vagyunk.

trey @ gépház

Magyarul: a tisztelt DK, MSZP, Momentum, Jobbik és a többi köcsög úgy akarta elérni a kormánybuktatást, hogy a vállalkozók tízezrei tönkremennek, így majd megtanulják, hogy kire kell szavazni.

Nem meglepő, azok után, hogy a korábban országot kiárusító, kiéheztető, megszorító bukott miniszterelnök, a bukott politikusi sleppje, meg egyéb, a parlamenti küszöböt önállóan elérni képtelen opportunista divattörpepártok politikai szemétdombjáról beszélünk.

Magyarul: a tisztelt DK, MSZP, Momentum, Jobbik és a többi köcsög úgy akarta elérni a kormánybuktatást, hogy a vállalkozók tízezrei tönkremennek, így majd megtanulják, hogy kire kell szavazni.

Dögöljön a magyar, ha Orbánra szavaz! Ki kell a népet éheztetni, utána már libsiéknek is örülni fognak! Ez a jogállam az ő értelmezésükben.

Nem, nem. A módszer alapján helyesen: "utána már libsiéknek bolsevikoknak is örülni fognak"

 Amit most Orbán Viktor Brüsszelben elért, azt talán csak a francia minisztertanács egykori elnökének, Talleyrand-nak sikerült, amikor nem sokkal Napóleon veresége után visszaállította Franciaország helyét az európai politikai rendszerben.

[...]

Orbán Viktor egy teljesen vert helyzetből tudott elképesztő eredményt kihozni.

[...]

Ugyan! Teljesen világosan kiderül a szövegből és abból, ami elhangzott a tárgyalások alatt és után, hogy Dobrev Klára óriási tévedés áldozata.

- fogalmazott Róna Péter, neves közgazdász.

Link: https://index.hu/belfold/2020/12/12/rona_peter_orban_viktor_eu_veto_kol…

trey @ gépház