Szöveg méretének meghatározása egy képre felírva - command line

Fórumok

Üdv!

 

Arra keresek megoldást Linux parancssorból, hogy egy képre szeretnék felírni egy adott szöveget, és a szövegnek a méretére vagyok leginkább kíváncsi (a magassága elég).

 

Tehát például van egy üres képfáj, és mondjuk felírom a következő paranccsal a "some text" szöveget adott fonttal és mérettel:

 

convert -quality 100 -font Oswald-Regular -pointsize 515 -fill black -draw "text 1339.0,1099 'some text'" /tmp/ascript.png /tmp/ascript.png

 

, akkor a 380-390px körüli méretet szeretném megkapni magasság terén. Nyilván nem ebből a parancsból kellene kibogarászni, hanem a font, size, text paramétereket felhasználva.

 

Több oldalon is olvastam az alábbihoz hasonló parancsról, ami erre képes:

 

convert -size 5000x1500 xc:lightblue -font Oswald-Regular -pointsize 515 -fill none -undercolor white -annotate +20+100 'some text' -format "%[@]\n" info:
 

, de ez sajnos rossz eredményt ad vissza (250-et az y tengelyen).

 

Bármilyen parancssori megoldás érdekel, ami telepíthető egy debianra, vagy esetleg Ubuntura.

 

 

 

Köszi az ötleteket.

Hozzászólások

Lehet rosszul értem, azt szeretnéd, hogy megtudd valójában hány pixel magas lett a szöveg, adott betűmérettel, font-al, stb.?

Ha fogsz egy mondjuk 1000x1000 px-es üres, vagy fehér képet, ráírod a szöveget, majd trim-eled (üres/fehér részt levágatod), akkor a kapott kép pont olyan magas lesz, mint a feliratod.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Pont jól értelmezed; arra van szükségem, hogy megtudjam, hogy a felírandó szöveg mekkora helyet fog elfoglalni (vagy legalább, hogy mekkora lesz a magasságának a legnagyobb kiterjedése).

 

Hogyan tudom ezt a trimelést megvalósítani?

 

Gondolom a létrehozáshoz és a felíráshoz használhatom ezeket:

 

convert -size 2000x2000 xc:white /tmp/someimage.jpg

convert -quality 100 -font Oswald-Regular -pointsize 515 -fill black -draw "text 200,800 'some text'" /tmp/someimage.jpg /tmp/someimage.jpg

 

, és a 

convert -trim /tmp/someimage.jpg /tmp/someotherimage.jpg

meghökkentő módon működik, de miért? Hogyan lehet megadni neki, hogy mit vágjon le?