Programozás diktálva

Fórumok

Sziasztok!

Mozgásszervi betegség miatt egyre nehezebben gépelek, de nem szeretném abbahagyni emiatt a programozást, úgyhogy valami megoldást keresek akár Windows akár Linux alá, hogy például Atom szerkesztőben mikrofon segítségével tudjak PHP, javascript és hasonló feladatkörben tovább dolgozni. Ha esetleg valakinek van valami tapasztalata ezen a téren azt nagyon hálásan olvasnám, próbáltam a Windows 10 beszédfelismerés funkciót, de az olyan szinten ostoba, hogy körülbelül 10 perc szenvedés után szerettem volna falhoz vágni az egészet. Még így telefonon diktálva is sokkal gyorsabban lehet bármit csinálni, szóval valami hasonló megoldásra lenne szükségem. Köszi ha tudsz valamit ajánlani.

Hozzászólások

Amivel nagyon jó tapasztalataim vannak az a google docs speec to text diktálós módja.

Ennek van is egy API-ja (elvileg ingyenes) csak valahogy kellene csinálni (vagy keresni, én nem találtam) valami programot ami bármilyen textboxban lehetővé teszi hogy használhasd: https://gist.github.com/alotaiba/1730160

Kódot még nem próbáltam diktálni de elméletileg ismer tabulációt és újsort is dikálás alapján.

Szia!

Lattam regebben nehany eloadast ahol hasonlo problemat hogyan oldottak meg masok. A tanulsag altalaban az volt hogy nem volt kulcsrakesz megoldas, de az elerheto eszkozokbol azert ossze tudtak rakni olyan rendszert hogy tudtak folytatni a kodolast.

Az egyik videot megtalaltam, talan gondolatebresztonek fel tudod hasznalni hogy merre erdemes indulni: https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=8SkdfdXWYaI

Es kitartast!

Két felvetés:

- sokat segíthet egy jó billentyűzet, nem tudom milyen jellegű a probléma, valószínűleg végignézted már, de kapcsoló rugóerejétől kezdve az asztal dőlésszögéig mindennel lehet játszani

- szintén nem egyszerű megoldás, de hirtelen az ugrott be, hogy nagyon nagy különbség lehet egy php+js és egy kevésbé szimbólum orientált szintaxisú nyelv között, egy szóköz egyszerűbb mint egy zárójel-nyit-zár, de lehet tévedek

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Az az irány, hogy a mozgásszervi betegségedhez egy speciális billentyűzetet gyártani, vagy valami megfelelő "input device"-t készíteni?

Úgy tudom a szemmozgás figyelése már nem rakétatudomány, pl. ezzel lehetne egeret is mozgatni akár. Billentyűk alakja és kiosztása is lehetne számodra megfelelő. Ha pl. nehézkes egyszerre több gombot nyomni akkor arra kitalálni megoldást.

Az ötletekhez mondjuk jó lenne többet tudni, hogy mit nem tudsz megtenni, mit tudnál irányítani, stb...

Nem kifejezetten kódolás, de az Apple nagyon ráállt a kisegítő lehetőségek fejlesztésére, esetleg érdemes lehet körül nézni az Ő termékeiknél is. A Windows-os diktálásról sosem volt jó tapasztalatom.

Voice Control: https://www.youtube.com/watch?v=aqoXFCCTfm4

Ezenkívül nemrég belefutottam egy tök érdekes megoldásba, ami a gyakorlatban még elég nehézkesnek tűnik, de lehet jövője, kombinálva a fentivel mondjuk: https://www.youtube.com/watch?v=fOG-fx63KIQ

az zarojeleket/specialis karaktereket sajna az apple megoldasai se kezelnek tokeletesen, gyakrabban latom a kapcsoszarojel szot beirva mint magat a { vagy }, valamint ha nem egesz szavakat hasznalsz hanem roviditeseket azzal is megygulik a baja(inkabb csak kiprobaltam mint hasznaltam), sajnos ez a diktalas eleve egy retegtermek aztan azon belul a programkodot diktalni meg meginkabb az, talan, ha egy embernek szuksege lenne ra 100 milliobol akkor konnyen kiszamolhato, hogy a licenszdij egy kisebb afrikai orszag GDP-je lenne

Ezekre tudsz mondjuk szabályokat létrehozni, és akkor azt fogja írni amit szeretnél. Pl. "kapcszárnyit" vagy valamit kitalálsz rá, akinek szüksége van rá, hozzátud szokni. Ez olyan, mint a billentyűkombinációkat megtanulni, mára már a kezedben van amit állandóan használsz.

De tény, hogy önmagában programozásra csak ez kevés. Viszont több eszköz együtteséből nem elképzelhetetlen.

Lehet az rövidebb is, php+js együtt sem használ olyan sok speciális szimbólumot, nem kell kapcszárnyit, lehet az k1 is. De meglepne, ha egy intellisense-szerű rendszerrel ne lehetne ezt ügyesen keresztezni, hogy még ezt se sűrűn kelljen.

A véletlen félreértésekből, pl. ha begépeli, hogy k1, egy egyszerű ellenőrző script, ami a tényleges kimenetet nézi, megcsinálja a javításokat.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Meg 16-17 eves korom kornyeken eleg sokat gepeltem. Apu egyik ismerose tobb kiallitast szervezett, meg egy konyvet is irt, ezeket mind en gepeltem be, hol diktalva, hol kezirasbol. A tema miatt rengeteg francia szoveg volt benne, nem okozott nagy nehezseget, hogy amugy nem ertem ami oda van irva (nem beszelek franciaul, nem is tanultam soha). Valoszinuleg Mancika is megoldana, meg ha eleinte - amig hozza nem szokik a perl szintaxisahoz - lassabban is menne.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

hallottam valahol hogy még a programmatikus könyvdigitalizálás előtt ugye kiosztották önként jelentkezőknek a digitalizálandó könyveket, műszaki könyveket is, képletekkel, miegymás; és az értelmiségiek több hibával vitték be a képleteket, mint a kevésbé tanult munkások, akik egyáltalán nem értették, mit másolnak. tehát pontosabban másolták.

a programkód diktálással csak az a baj, hogy az emberből nem elejétől a végéig folyó szövegként jön ki, hanem ide beszúr egy sort, oda beszúr egyet, amonnan töröl egy karaktert, paraméterezés közben figyeli egymásik ablakban mi a paramétersorrend... tehát nem egy regény

viszont ha Marci hajlandó egy kis programozó skill felvételére, esetleg junior programozó, akkor jó gyakorlat szerzés lenne számára ha nem hagyományos tollbamondás módján diktálnál, hanem valahogy így "legyen két osztály, egyik őse a másiknak, azt erre és erre fogjuk használni, példányosísd a main rutinban de csak a sanity check után, ..."

A leghatékonyabb speech to text cucc a google voice api szerintem. Ingyenesen nem, de bankkártya megadása után azt hiszem 60 percig díjmentesen használható, azt követően session-önként kell fizetni "10" másodperces szeletekre. Ez két éves árazás, nem tudom azóta hogy változott.

Saját home assistance miatt foglalkoztam vele, az api használata (főleg a real-time api) meglehetősen trükkös (GRPC protokoll), de ha kell akkor tudok kódot mutatni/csinálni hozzá neked.

Ha mégis inkább egy speciális keyboard lenne a megfelelőbb, abban is tudok segíteni (elektronika / hw / design oldalról)

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Tapasztalatom szerint angolul eléggé jól lehet diktálni, de eléggé nehézkes a sok írásjelet és jelet lediktálni... ha teheted, próbálj meg a konkrét programozásról átnyergelni mondjuk a tervezésre vagy a szakértésre.

Megoldas lehet meg az XP legalabb egy reszenek bevezetese, foleg a paros programozas. Ha egy juniort tesznek melled, o gepelhet, te meg mondod/felugyeled. O rengeteget tanulhat belole, neked meg nem romlik tovabb az allapotod.

Amugy tudom, hogy erzekenyebb kerdes, de ha leirnad/elmondanad, hogy milyen jellegu problemad van, mi az, amire kepes vagy, es mire nem, az segitene a tovabbhaladasban. Esetleg konzultalhatsz Ganyi Karollyal (gkaroly a felhasznaloneve), o is valahogy furan, az oldalan tartja a gepet a betegsege miatt, es elboldogul, ahogy tudom, webezik. Speci billentyuzetben mar irtak, hogy segitenek, ha massal nem, otlettel en is be tudok szallni. (par eve elkezdtem egy egyedi billentyuzetet tervezni, Troy Fletcher korai valtozatai alapjan, kb. ilyesmi, csak 2 darabbol)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerkesztve: 2020. 06. 15., h – 09:48

Köszönöm mindenkinek a tippeket, a titkárnős megoldás volt az első gondolatom, de most azt félreteszem más projektre ?

Megosztom a tapasztalataimat, remélem hogy később másnak is tud segíteni. Találtam egy nagyon bíztató kezdeményezést, pár nap tesztelés után most egyenlőre ez fog segíteni, egyre jobban működik nálam, ahogy kezdem kiismerni:

https://serenade.ai/

Később tervezem a Tobii eye tracker beszerzését amennyiben az állapotom már azt kívánja. Van még egy project ami hangalapú és szemkövető összefésülés:

https://talonvoice.com

Egyenlőre az első megoldás Az nagyon sokat segít, folyamatosan aktív, így a nehéz kombinációkat elég csak bediktálni, amit meg tudok írni kézzel, az írom. Terminálba is tudok vele beírni karaktereket, mindig a fókuszált ablakot figyeli. Tabot és entert kell csak az utóbbinál kézzel bevinni, de pl. bash historyban egy up parancssal tudok visszafele lépkedni.