Mikrotik cAP lite config

Sziasztok,

Vettem egy ilyen a lakásba:
https://www.alza.hu/mikrotik-cap-lite-d5255835.htm

Az a baj vele, hogy állandóan leszakad a laptopom wifije (főleg) videohívás közben. Ha a router wifijére kapcsolódok (ASUS RT-N18U), akkor minden oké. (Az Asus-é nem ér el mindenhova ezért akartam egy AP-t)

Ez az eszköz tényleg ilyen gyenge, vagy én rontok el valamit?

A képen látható config van most, amivel nagyjából stabil: kép,
Próbálkoztam: 20/40Mhz-vel, B/G/N hálózattal, autó chanellel, de eddig így a legstabilabb, ami mégsem az. Ráadául így csak 10 megabitet tud, ha jókedvében van. Igazából ez nem is lenne baj (nem akarok gigákat letölteni), csak stabil legyen.
Az eszköz a saját tápjával működik, nem USB-n keresztül. Újraindulás nincs.

Tudna valaki segíteni mit lehetne még állítani?

Üdv: redman

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 04. 28., k - 18:22

1. Band-et állítsd "N-es" támogatásra is

2. Wireless protocoll any legyen

3. WPS mode-ot kapcsolt ki.

4. Country: Hungary legyen

5. WMM support engedélyezve legyen

6. Keress tiszta csatornát.

Advanced fül:

HW. Protection Mode: rts cts legyen.

Egyelőre ennyi

Szerkesztve: 2020. 04. 28., k - 20:14

Igen, elég gyenge. Egy szobára jó kb. A nagyobb testvéréből kettőt raktam szintenként, így kettesével éppen kiszolgáltak 6 db kisebb szobát/szint, de ezt is csak úgy, ha "eltolva" raktam őket, különben a távolabbi részeken már nem volt net. Mikrotik nagyon gyenge wifiben, főleg az ilyen olcsó termékei.

Asus RT-N18U ráadásul nem egy rossz eszköz, nem is tudok olyan irányított antenna nélküli Mikrotikről (ártól függetlenül), ami EIRP maxot betartva jobb lenne 2.4 GHz N-en.

WiFi nem Kossuth rádió, ahol ha nagyobb az adóteljesítmény (2 megawattos), akkor távolabbról hallják az emberek a Kossuth-ot.
WiFi esetén az AP-nél a torkon kívül fülnek is kell lenni, meg kell hallani a telefonod/tableted/laptopod válaszcsomagját is a más cuccok által zajjal terhelt környezetben.

A legtöbb Mikrotik termék üvölt, mint a sakál egy kis vacak sugárzóra, de normális antenna és normális analóg rész hiányában rossz a füle. Továbbá félhullámú antenna szelektivitásának hiányában a chip antenna és a mögöttes elektronika együttes hatására más frekvenciasávokról is képes belapolni a vételi frekvencia helyére zajt. Akárhogy is, a rádió az fizika, nem csak bitsorozat. Ezt az "apróságot" ma sokan hajlamosak elfelejteni és a rádiós oldalon elkövetett hitványságot digitális varázslattal akarják toldozgatni.
Nekem azt tanították, ha a rádióvevő bemenőfokozatát elrontod, akkor hiába mögötte a szuper DSP algoritmus, a végeredmény csapnivaló lesz egy jó analóg résszel rendelkezőhöz képest.

Ez a baj a legtöbb WiFi-vel ... Persze az egyszerű embert átveri a Kossuth-effekt. "De nagy jelszintet ad a telefonomra!"

Továbbá ami szintén fizika: ha mások is éppen kiabálnak ugyanazon a frekvenciarészen, akkor azok zavarják a vételedet. Irány az 5 GHz, az sokkal zavarmentesebb a keskeny, túlterhelt 2,4 GHz-nél.
Nézd meg magad is például az Android "Wifi Analyzer" szoftverével a 2,4 GHz és 5 GHz-en levő állapotokat.