Digitális átmenet az EU-ban

Az Európai Bizottság ma bemutatta digitális stratégiáját. Ennek alkalmából Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke cikket írt a Portfolio-nak.

Részlet az írásból:

"... Európának saját digitális kapacitásokkal kell rendelkeznie, legyen szó a kvantuminformatikáról, az 5G hálózatokról, a kiberbiztonságról vagy a mesterséges intelligenciáról."

Én még ennél is fontosabbnak tartom az adatok anonim felhasználhatósági körének bővítését, mert az MI semmit nem ér adatok nélkül. Például biztos vagyok benne, hogy már több betegség gyógyítható lenne, ha a sok-sok diagnózis és tünet rendszerezett formában  rendelkezésre állna, és azokon elemzéseket lehetne végezni.

A teljes cikk itt.

Hozzászólások

Az EU a legjobb hely a világon, nem véletlen, hogy mindenki ide akar bevándorolni, valamint hogy minden épeszű ország EU tag akar lenni ahogy lehet. Hajrá!

Eroszak helyett diplomaciai uton sikerult megvalositani a negyedik birodalmat? :)

ertsd: ott tartunk ahol a part szakad, ha egy vamunioban az erosebb kutya a politikai nezeteit ra akarja kenyszeriteni a kisebb allamokra. Ha nincs apellata, ha nincs (siras-rivas es hisztizes nelkul) veto jog, akkor miben kulonbozik ez egy gyarmati statusztol?

Majd amikor itt is $50k lesz egy model 3 vagy $189 egy 12T hdd $80 az 1/1 optika melle 1000 csatornaval online is, valamint itt is teljesen atlagos lesz, hogy adnak evi $200k ajanlatot + opciokkal es a tobbi, es a tobbi... Addig mondjuk jobb mint sziria.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Vagy ugy erzik, hogy azzal kepviselik a kozosseguket, hogy nem 1500 km-rol pofaznak bele, hogy mi legyen a szabaly es ok egyaltalan milyen piac lehetnek. Es nem 1800 km-re elo ujsagirok ujsagcikkeiben talalhato ideologia alapjan akarnak kormanyozni 600 millio embert.

A politika a kozossegi jellege nelkul csak a multik jogaszainak diktaturaja. Viktor hulyeseget csinal kimesz a Kossuth terre. De ha az EU parlamentben egy Trump vs Clinton szinvonalu valasztas utan hulyeseget szavaznak meg, olyat, ami ellen egy honapja tiltakoztal, ok meg atnevezve masodik nekifutasra megszavaztak, mit tudsz tenni? Nagy budos semmit. Meg annyit se, mint itthon.

600 millio ember valasztott kepviseloi elerhetetlenek a legtobb ember szamara. Hiaba vannak valasztva. Mar a 10 millio is hatareset.

Erosebb onkormanyzatokat es gyengebb kormanyokat szeretnek, hogy a politikaban ne csak lobbi, hanem kozossegi jelleg is maradjon. Inkabb egy polgarmesternek legyen tobb beleszolasa a dolgaidba, akit mar jo esellye lathattal is, mint egy olyannak, aki 1500 km-re lakik es ott is csak a gazdagnegyedet latta elete 99%-aban.

Ha lesz ilyen EU-s kezdeményezés pl. anonim egészségügyi adatok közös gyűjtésére, tuti, hogy a magyar adatokat úgy fogják megkapni, hogy azokat kinyomtatják matrix-nyomtatóval, az eredményet beszkennelik 75spi-n, és elküldik word dokumentumba beillesztve ezeket e képeket.
Mármint a mostani állami adatszolgáltatásokból kiindulva...

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Akkor azt hiszem, meg is van, hogy miből pótolja a kormány a kieső EU-s támogatásokat: kiszámlázza nekik az adatok feldolgozására költött munkaórát/dvd lemez/fénymásolási költségeket.

A'la Magyar Posta:

  • DVD-re és fénymásolásra el fog menni 206.821 forint.
  • Érdemi feladatok elvégzésére el fog menni 66.287.375 forint. Ezt úgy számolták ki, hogy szerintük a több mint 35 ezer oldal szöveget mondatonként elemezni kell, hogy tényleg kiadhatók-e, és a nem kiadható részeket ki kell takarni. Oldalanként 0,25 munkaórával számolnak (vagyis 15 perccel), és állításuk szerint az átlagos órabér a postán 5.812 forint (!) azoknak, akik ilyen fontos dokumentumokkal bíbelődhetnek, ami pedig járulékokkal terhelve 7.469 forint.
  • Adminisztratív feladatok elvégzésére el fog menni 1.269.125 forint szerintük. Ezt úgy számolták ki, hogy 687,5 (!) óra ennyi dokumentumot kikeresni, fénymásolni, beszkennelni és DVD-re kiírni, de itt csak 1.437 forintos órabérrel számoltak, ami járulékokkal 1.846 forint.

70 milliót kér a posta közérdekű adatokért

Valamelyik hülye bürokrata úgy 10 évvel ezelőtt egy beszélgetés során hallotta azt a szót, hogy digitális. Nem tudta, mi lehet az, de megtetszett neki. Elhatározta, hogy ezentúl minden ilyen új technikai dolog, amit nem ért, legyen digitális.

Az is lehet, hogy a televíziózásból jött. Kezdetben vala az analóg műsorszórás, majd jött a digitális átállás. Emberünk elhatározta, hogy legyen az általa nem értett területen is digitális átállás. Ami amúgy magától is lett volna, azt állítsuk be úgy, mintha ő kezdeményezte volna, hogy legyen ezután digitális.

Ezért most itt vagyunk, a digitális korban.

Hát ez... piszok jó. Jött végre Brüsszelből egy nem fiskális vagy jogállamisági stb. hír, hanem igazi technológiai. És itt, ezen az alapvetően informatikai-technológia portálon  mégis az "EU"-ra kattantak rá az eddigi hozzászólók, azzal szembehelyezkedve. Más kicsiny nemzetek, nem olyan óriások mint MI, bezzeg jól elvannak az EU-val. Gondoljunk csak a finnekre, az észtekre, ahol a digitalizáció valószínűleg előbbre jár, mint nálunk, pedig a lakosság nagyrésze igen depressziós a fél évig tartó sötétség miatt. Lehet, hogy nálunk egész évben az van? Vajon miért? Az EU messze nem tökéletes, de nincs jobb.