bootmenü {win10, linux}

Fórumok

Sziasztok.

Kipróbálásra nálam van egy 64 bites procival rendelkező laptop, melyen néhány videovágáshoz szükséges, linuxon futó programot szeretnék nézegetni tudván azt, hogy egyes nagyágyúkat már nem fejlesztenek 32 bites rendszerekre.

Gondoltam, szeparálok a merevlemezen egy ubuntustudionak egy kis helyet.

  • 1. win első pertíciója
  • 2. win oprendszere (vagy mije)
  • 3. linux /
  • 4 linux home
  • 5 linux uefije vagy mije
  • 6 swp

Valami hiba adódott, ugyanis a bootloader nem került fel, leállt az ubuntu hiperprimitív telepítője.

Azóta nem indul a gép. Régebben pl. a wifiway distribekben volt egy olyan lehetőség, ami helyreállította a grubokat is. Ez itt uefi, ami állítólag szintén egy bootloader, de a grubnál primitívebb, nem értek hozzá.

Hol induljak el?

Hozzászólások

Szerezz egy sysrescue bootolható usbt és a live rendszeren listázd ki a particiókat és a kimenetet dobd be ide mert ez így kevés.

Jó eséllyel a /dev/sda lesz a disk. 

> parted /dev/sda

> print

A másik hogy uefi bootoláshoz grubbal kell egy grub-efi bootloader és kell egy efi boot partíció a megfelelő típussal és filerendszerrel.

Ha van windows efi boot akkor lehet közvetelen tudnád bootolni az ubuntut is a biosban lévő bootloaderrel, ott is érdemes nézelődni.

// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

ocs-install-grub auto

után van egy grub promptom bootolás után, pendrive nélkül.

Szóval elkezdtem vakon teljesen szétbarmolni mindent. Nem jutottam ezzel semmire, de mivel időm nincs, inkább visszaadom a laptopot akitől kaptam, feladom.

 

--------

miután a fenti "feladom" szót tartalmazó mondatot leírtam,nekiálltammég egyszer. A bootloadert az ubuntu telepítőjével az /dev/sda5-re raktam, ahol a linuksz gyökerevan neki. Mivel ez csak egy teszt, meg tanulás az efiről és egyebekről, meg mertem tenni, egyelőre már bootol a laptop.

Későbbiekben belemélyedek az efi-be és társaiba,de nem most

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Ha uefis a Win, akkor annak az efi partícióját kellett volna a telepítő "Valami más" opciójában felcsatolni formázás nélkül /boot/efi-nek. Oda került volna a grub.

Meg ilyenkor érdemes a Win10 shift+restart után a menüben kiválasztani a bootolandó linuxos pendrájvot.