gázkazán állapot lekérdezés

Sziasztok!

Adott egy kondenzációs BAXI kazán; és hozzá egy Q7RF Computherm termosztát.
Domoticzba be szeretném vinni azt az információt, hogy mikor fűt (azaz bekapcsolja a
termosztát). Ugye per pillanat "száraz" indító kontaktot ad a Q7RF vevőegysége és vár
a kazán. Ezt szeretném lemásolni, majd Wifi-n adni a Domo-ba.
Gondoltam, hogy Shelly-t vagy ESP8266-ot beteszek közbe - aminek a status-át már látom.
Működhet így?
Köszönöm,
Roland

Hozzászólások

Nekünk sajnos előfordul, hogy a Q7RF jelét nem kapja meg a vevő, így a kazán bekapcsolva vagy kikapcsolva marad.
Mondjuk elveszik egy kikapcsolási parancs, a kazán fűt tovább, és 27 fokra érsz haza. Sajnos egyirányú a kapcsolat, és a Q7RF ismétlést sem küld.
Ismételhetné az utolsó parancsot mondjuk tízpercenként, esemény bekövetkeztétől függetlenül, vagy figyelhetné a hőmérsékletjel deriváltját.
Hiszen a parancs akár interferencia miatt is elveszhet (szomszéd épp akkor nyitja a garázst pl.).

Én figyelném a vevőn az indítókontaktot, az tuti a kazán aktuális állapotát mutatja (hacsak nem áll le hibakóddal pl.).

Nekem is ilyen termosztátom van, nagyon utálom a beállítását. Viszont én nem tapasztaltam még ilyet. Hordozgatják a gyerekek szerte széjjel mégse vettem észre. Ha a kazánnál átkapcsolom manuálisra és vissza akkor utána lekérdezi sztem az állapotát mert pár másodperc múlva bekapcsol, ha a termosztát kéri a fűtést.

Nálam Honeywell CM727 + BDR91 relédoboz: rendszeresen elveszti a jelet a relé (világít a piros LED), valószínűleg mert vastag a födém ill. leárnyékolnak a falak, és elég messze vannak tőle az adók. Felfoghatatlan hogy miért nem 2 irányú a kommunikáció ezeknél a szaroknál?? Főleg mivel a relé tápon van, nincs benne elem ami lemerülne, a termosztát meg nem 12 hónapig bírná, hanem csak 10-11 hónapig, nekem beleférne. Illetve ha legalább lehetne állítani, hogy sűrűbben kommunikáljon a termosztát a relé felé, talán átjutna a parancs. Szerencsére beállítható h. ha 1 órán keresztül nem kap jelet bekapcsolt állapotban a relé, akkor kikapcsolja a szivattyút, pont azért h. ne fűtse fel 100 fokra a lakást.

Soha többé nem bízok wireless termosztátban, csakis a drótos!

Hagyományos kazánban volt hely másik ionizációs lángőr behelyezésére + egy speciális egység alá, ami csak akkor engedte elszívót működni, ha a kazán nem ment. Csak így ment át ellenőrzésen egy ipari ingatlanunk.

Ezt raktam be: https://langor.hu/webshop/cikk_doc.php?xtipus=15777

"készülék alkalmas gyújtó-lángos (állandó őrlángos) gázüzemü fűtő- és vízmelegítő készülékek közötti vagy gázkészülék és elszívó ventilátor közötti reteszelésre.
Használatával a gázkészülék főlángjának működésekor kizárja a másik gázkészülék vagy elszívó ventilátor üzemeltetését."

Szerintem ezzel simán le lehet kérdezni az állapotát, csak kérdés hogy kondenzációsba be lehet-e szerelni. Ugyanis már turbós sem indul el, akár csak egy kis tömítetlenség esetén.

Sziasztok!

Semmi gond nincs a q7rf-fel, megbízhatóan működik évek óta. Ha nem kapcsol mindig, akkor a jel nem ér el a vevőegységig.

Ha ez a gond - tehát nem ér el a jel a termosztáttól a vevőegységig -, akkor egy lehetséges megoldás a jelerősítő használata. Félúton bedugod valahová egy konnektorba, és felerősíti + továbbküldi a termosztát(ok) által küldött jeleket.

Felhívtam kívancsiságból Honeywell magyar üfsz-t (bónusz pont annak aki megtalalja mi a 06 80-as számuk, mert a magyar oldalon csak a pesti kft irodájának a száma van kiírva).

Természetesen nincs semelyik wireless termosztátjukhoz jelerősîtő.

A CM727 amúgyis 2020 januártól deprecated, helyette a vadiúj T3R van (R mint remote azaz wireless, a sima T3 az wired). Persze a CM727 reléje nem jó az új T3R-hez, tehát azt is megvetetik veled. Az RF része ugyanúgy a 868Mhz-es sávban van, sugarzâsi erősség ugyanúgy titok, mint a CM727-nél, gyakoriságot sem lehet feljebb venni, szóval így lutri lenne lecserélni. 100e Huf fűtés bétatesztelêsre sok.

Valaki okos azt arulja mâr el nekem: elvioeg a Bosch Condens 2000 kazánom tudja a lángmodulâciót. Ez a termosztátból jövő vezérlőjel függvénye, vagy a kazán belső szabályozási magánügye? Csak mert a T3R-en is ezt látom h. on/off típusú. Akkor ebből következtetek h. a CM727 is az. Akkor a termosztát tönkrebassza a lángmodulációs elven működést, vagy a ki a hunyó ilyenkor? Jelenleg a kazán gyakran ki-bekapcsolgat annak megfelelően h. a termosztát instruálja.

szvsz a saját termosztátomból kiindulva az a logikus és korszerű megoldás, ha a termosztát eleve el tudja mondani a kazánnak, hogy "hé öcsisajt, kint +10c van, ne döngess ezerrel, csak szépen, nyugodtan - vagy ha kint fagy -20c van, akkor kenjed neki"... az nem tűnik jó megoldásnak, hogy csak egy ki/be-állapotot közöl a kazánnal, az meg találja ki, hogy mikor mi a jó.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Egy SZOBAtermosztát honnan a lópikulából tudhassa kint milyen idő van? Arra való a kazán külsőhőmérsékletszondája.

A honeywell usermanualja azt írja, h. valami duty cycle-t küld a kazánnak, azaz az idő hány %-ban fűtsön. De azt  nem mondhatja meg h. azt milyen intenzítással tegye, mert azt pl. a külsó szonda + a visszatérő ág hőfokából a kazán deriválja-integrálja-köbgyököli ki. Akkor ilyen szempontból egy pirmitiv computherm on/off termosztát is elég lehetne egy okos kondikazán mellé, vagy továbbra se értem kinek a felelőssége ez a modulálás?

Az enyém pl tudja. :) lekerdezi a google-t. A modulacio, futesi meredekseg auto/kezi  megadasa is megvan benne, ezert is okostermosztat, es nem csak villanykapcsolo.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ha nincs internet, akkor pedig hagyomanyos termosztatkent uzemel trmsztsnn, azzal a kulonbseggel, hogy tovabbra is allithatod a futesi meredekseget ahogy szeretned, es a kazan szepen modulal, nem pedig kapcsolgat.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ha tőlem kérdezed: fogalmam sincs az egész témáról :(

Én csak annyit szeretnék kideríteni a hup bölcs törzsközönségével, hogy ez a lángmodulációs varázslat működik-e a fentebb vázolt körülmények között, vagy szimplán átbaszott az épületgépész mikor megcsinálta.

Akkor ehhez miért kell 30 ezres termosztát, miért nem elég az 5 ezres computherm? A kazán folytonos ki-bekapcsolgatását melyik komponens előzi meg?

Elmélet:a kondenz kazán a "megy 2 percet, áll 2 percet, újrabekapcsol 2 percet" helyett "megy 6 percig folyamatosan alacsony teljesítményen" üzemmódot szereti, valamint ez kíméli a méregdrága 100ezres beépített szintén modulációra képes ErP-s szivattyút.

Mert a nem on-off az a szobahőmérséklet különbség alapján is moduláltatja a lángot, nem csak a fűtővízhőmérséklet alapján. Én szerintem sokat nem érdemes termosztátra áldozni, legfeljebb ha szigetelés nélküli, nagy hőigényű házban laksz, ott talán még számít, hogy 50 vagy 70 fokos a fűtővíz. De még ekkor is inkább a külső hőmérséklet számít, nem a belső.

Mert a nem on-off az a szobahőmérséklet különbség alapján is moduláltatja a lángot, nem csak a fűtővízhőmérséklet alapján.

Ezek alapvetően a külső-belső deltaT alapján modulálnak elsősorban, mert az épület hővesztesége ettől függ nagyrészt és ehhez képest plusz PID jel a belső-beállított deltaT, nyilván olyan paraméterekkel, amilyennel van értelme a ház hőkapacitását és a fűtőtestek holdiejét tekintve, tehát egy 5 perces szellőztetést nincs értelme figyelembe venni padlófűtésnél.

Én szerintem sokat nem érdemes termosztátra áldozni, legfeljebb ha szigetelés nélküli, nagy hőigényű házban laksz, ott talán még számít, hogy 50 vagy 70 fokos a fűtővíz.

Mint írtam, a külső-belső deltaT az, ami egyenesen arányos azzal a teljesítménnyel, amit a kazán lead, ami pedig az (előremenő-visszatérő)*térfogatáram alapján számolódik, tehát több jó munkapontja is lehet a rendszernek, bár a kondenzációs kazánok az alacsony visszatérőre optimalizálnak. Ehhez viszont a kazánnak tudnia kell a belső, a külső és a beállított hőmérsékletet, de ezeket értelemszerűen egy on/off termosztát nem tudja átadni.

Akkor ehhez miért kell 30 ezres termosztát, miért nem elég az 5 ezres computherm? A kazán folytonos ki-bekapcsolgatását melyik komponens előzi meg?

Azért, mert az on/off termosztát ki-be kapcsolja a kazánt, a kazán meg modulálja magát a deltaT alapján.

Ha a termosztát elmondja a kazánnak, hogy mennyire kell fűteni, akkor a kazán folyamatosan tud menni a szükséges teljesítménnyel, már amennyire le tudja modulálni magát (ez 10-25 százalék, szóval nem érdemes túlméretezni a kazánt).

Elmélet:a kondenz kazán a "megy 2 percet, áll 2 percet, újrabekapcsol 2 percet" helyett "megy 6 percig folyamatosan alacsony teljesítményen" üzemmódot szereti, valamint ez kíméli a méregdrága 100ezres beépített szintén modulációra képes ErP-s szivattyút.

Igen, nagyrészt jó a kazánnak, ha folyamatosan tud menni.

Csak h. jófej legyek: a Honeywell Magyarország ügyfélszolgálata emögött a szám mögött rejtőzködik (ez az infó semmi ismert lokáción nem fellelhető): 0680 021331

Úgy olvastam kiszervezték a home cuccokat egy Resideo nevű cégbe, tehát ott érdemes keresni: https://homecomfort.resideo.com/sites/Magyarorszag/hu-HU/Pages/Ugyfelsz…

Szerkesztve: 2020. 01. 29., sze – 13:39

Baxi kondenzacios kazan, akkor OpenThermes (valoszinuleg, de kene a pontos tipus)

 

Ebben az esetben:

 

https://www.nodo-shop.nl/en/opentherm-gateway/188-opentherm-gateway.html

 

Azt is latod, amit nem akarsz :)

 

http://otgw.tclcode.com/otmonitor.html

 

Domoticz alapbol megeszi:

 

https://i.imgur.com/ntzowqo.png

 

No offense: de Kondenzacios BAXI-ra egy 10e forintos reles termosztatot? Igy nincs modulacio, nincs idojaras szabalyozas....

 

Akkor mar inkabb ezt:

 

https://wiser.draytoncontrols.co.uk/room-thermostat

 

Home Assistant plugin (De sztm domoval is megoldhato)

 

https://github.com/asantaga/wiserHomeAssistantPlatform

Nincs mit! En azt vallom, modern kondenzacios/modulacios kazanra csak modulacios termosztatot! Lehet hogy 3-4x es az ár, de egyreszt ha mar kifizetett az ember 2-600e forintot (ki-ki mennyit szan ra) akkor meg kalkulalja bele azt a 40-50e forintot is.

Nekem amugy Tado van es teljesen mas az elmeny, mint egy sima termosztattal. Folraktam es azota kb nem kellett hozzanyulni. A radiatoroknal soha nincs az, hogy forro, aztan hideg, majd megint forro. Inkabb folyton langyos. Persze pont ez a modulacio lenyege.

A Tado termosztát RF? Nincs kiépített vezeték a kazánig...
Honnan tudom meg, hogy a meglévő BAXI kazánhoz tudom csatlakoztatni a "modulációs" termosztátot?
(frankó, a fűtésszerelő nem is hallott ilyenről. Neki azt teszi a termosztát, ha alacsonyabb a hőfok, mint a beállított - indul a kazán, ill. megáll, ha magasabb)

Baxi Luna Duo Tec 24+ az tuti OpenTherm-es. 

 

Ilyen a tied?

 

http://www.kazanwebaruhaz.hu/baxi-luna-duo-tec-24-erp-fali-kondenzacios-kombi-gazkazan?tab=description

 

Nekem WESTEN Boyler Condens+ 24 van (elektronika kb copy/paste BAXI) az OpenTherm-es. Annyit kellett csak nekem rajta allitani, hogy a A 67-es parametert 02-re kellett tenni. (ez szerviz parameter, be kell hozza lepni szerviz modba!!) Ez amugy az OpenTherm protokollt allitja, alapbol 00 -van, ami plug and play-t jelent. Viszont igy a kazan a sajat (picit modositott/kibovitett protokollt hasznalo) OT vezerlojere all be es ilyen modban a Tado nem eri el a melegviz vezerlest. a 02 "standard OpenTherm"-et jelent, igy tokeletesen mukodik.

 

Amugy a vicc, hogy 4 beuzemelot hivtam fel azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell beallitani egy OT termosztatot, de egyik sem tudta megmondani... Mindenki relesen koti, ha esetleg van aki keri akkor nagyon maximum a gyari modulacios termosztatot kotik be... De azzal ugye nem kell allitani semmit, mert azt plug and play felismeri.... Vegul a forgalmazo (Westen eseten Szatmari) tudott segiteni, o ajanlotta a standard opentherm beallitast (o volt az aki tudta, h egyaltalan letezik ilyen a kazanon....). Oket hivtam amugy utoljara, oszinten nem gondoltam volna, hogy egy bolt, ahol vasaroltam a kazant, majd tud ebben segiteni, gondoltam a beuzemelok dolga ezt ismerni. De kellemesen csalodtam a forgalmazoban :)

Szia,

Baxi Luna Duo Tec + 1.12 kazánom van. Vettem hozzá egy  Honeywell ATC928WIFI zónamenedzsert és egy Honeywel R88 OpenTherm kazánvezérlő modult. Rácsatlakoztattam és a fentebb leírt jelenség volt nálam is, hogy a meleg vizet nem vezérelte. Először a szerviz menüben csak a p31-ig ment el tovább nem. Ezt sikerült egy Baxi hibaelhárítási útmutatóból megtudnom, hogy p22 paramétert át kell állítanom 00-ról 22-re és akkor tovább tudok lépni. Itt beállítottam a p67-es paramétert 02-re és működik. Most tesztelgetem, bár még nincs elég hideg. Elvileg ez a vezérlés mivel wifis és csatlakozik nethez, figyeli az időjárást és az alapján adja meg az előremenő hőmérsékletet. 

Olyan kérdésem lenne, hogy nálad ebben a jelenlegi 14-18 fokban milyen előremenő hőmérsékletet állít be?

Nincs a kazánra kötve külső hőmérséklet érzékelő. A cél az volt hogy ne nekem keljen állítani a vízhőfokot, hanem időjáráshoz, a rendszer tehetetlenségéhez képest határozza meg az előremenő hőmérsékletet, és a kazán modulációját. Pár nap tesztelés után úgy néz ki jól működik, de pontosabbat csak egy egész szezon után tudok mondani. Jelenleg olyan 40 fokos előremenő t állít be, arra kellett volna csak információ, hogy másnak más vezérlővel milyen előremenő hőmérsékletet határoz meg a vezérlés.

Elkezdett engem is érdekelni a téma, ezért megnéztem a kazánomat. Levettem az elejét (alul 2 csavar fogja) és belül a jobb oldalra ragasztva megtaláltam az adatlapot. Az enyém LUNA DUO-TEC+ 1.24 GA, ez a kézikönyve, amiben benne van a Vamp által említett P67-es OpenTherm paraméter.

Szabi

Igen ez a Baxi kazan pont az en kazanom tesoja :)

A gepkonyvem mutat a tieddel "nemi" hasonlosagot :D

 

http://www.westen.hu/images/cataloge_TechChart/westen%20boyler%20condens%2B%2024-33%20erp%20hu.pdf

 

Igy eleg jok a lehetosegeid, kb barmelyik modulacios termosztat tipust valaszthatod (Tado, Nest, Wiser, Honeywell,stb... )

De most egy ilyen wifis termosztát csoda az miért is jó?

Hagyományos felállás (mrá ha jól van emgcsinálva ugye) így szokott lenni:

Termosztát a leghidegebb helyiségben (nálunk pl. a háló az), a többi helyiségben pedig a termofejekkel be van állítva a radiátorokon a kívánt hőmérséklet (nappali 22fok, fürdő 24fok, gradrób 18 fok, előszoba 20 fok, stb-stb). Mivel a leghidegebb helyen van a termosztát bekapcsolja a kazánt, az elkezdi keringetni a melegvizet. De ahogy a különböző helyiségek felmelegednek lezár azoknak a szelepje, így a visszatérő és előremenő víz hőmérséklet különbsége kiseb lesz, a kazán is le tud szabályozni. Ha mindenhol felmelegedett minden, akkor meg lekapcsol az egész (vagy van uganilyen csak termosztát nélkül mikor 2-3 lakás van rákötve egy gázkazánra, akkor meg a kazán lekapcsol ha nincs elégséges áramlás).

Még ha nincs is "leghidegebb" helyiség, logikusabb "okos" termo fejeket rakni, ami jelez a termosztátnak, ha egy helyiségben a tűréshatár alá ment a hőmérséklet és be tudja kapcsolni a kazánt.

Nem az a lenyeg, hogy wifi vagy nem, hanem a vezerles modja.

 

Nalam is ugy van, ahogy te mondod. A legnagyobb helyisegben van a vezerlo termosztat (ami kapcsolja a kazant) a tobbi szobaban (ami kisebb, ergo hamarabb melegedik) pedig termofej. A sima termofejeken beallitasz egy erteket (altalaban 1-5-ig lehet) ami kb a szoba homerseklete. Ezeknek a wifis fejeknel folyamtosan allitja a rendszer a termofej nyitasat zarasat, attul fuggoen mit mond a fuggveny, ami alapjan kiszamolodik a nyitas/zaras merteke. (Ez a fuggveny egy csomo osszetevobol all ossze, futesi gorbe, kulso, belso homerseklet, etc..)

Itt pedig egy cikk, ahol egeszen jol osszefoglaljak a langmodulacios termosztatot:

 

http://www.jancsekbt.hu/index.php?termosztatok_energiahatekonysagi_tesztek

A a sima termofej is folyamatosan zár-nyit, a wifis legfeljebb azzal tud többet, hogy nem kell a radiátoroknál csavargatnod.

Arra sem fogadnék rá nagy összeggel, hogy ezzel 20%-al kevesebbet fogyaszt, mint a PID-es, de ON-OFF termosztát, meg 40%-al kevesebbet, mint a 2000Ft-os tök buta.

Ne felejtsük el, hogy a mérés során nem használtunk ki a rendszerben rejlő minden energiatakarékosságot célzó műszaki lehetőséget, így például a kazán víztermosztátjának alapjel csökkentését, a kazán visszatézhőmérsékletre törté modulációs képességét, valamint a tesztlabor mérete alapján a kazán is jelentős mértékben túlméretezett volt. Mindezeket figyelembe véve nem szabad a szobahőmérsékletről történő lángmodulációtól minden esetben 40%-os fogyasztás csökkenést várnunk, mindamellett extrém rossz rendszerek korszerűsítésével ez a megtakarítás is elérhető.

Tehát ha van valami nagyon drága kazánod, egy nagyon rossz fűtési rendszerrel párosítva, akkor megéri. Csak még mielőtt mindenki kidobná a régi termosztátját, és szalad az Openthermesért.

Nem mondom, hogy 40%-al kevesebb lesz a gazfogyasztas, de a modulacios termosztatok elonye nem csak ennyibol all. Ezeket a kazanokat alapvetoen mar ugy tervezik, hogy modulacios termosztattal lesznek hasznalva. Ez miatt pl a sok ki-be kapcsolast nem igazan szeretik. (A modulacios termosztat ugye sokkal kevesebbszer kapcsol ki-be, inkabb visszaveszi a teljesitmenyt teljesen)

Erre ra jon az, hogy a legtobb reles okostermosztat ugy probalja megelozni a tulfutest, illetve tartani a kivant hofokot, hogy ahogy kozelit a celhofokhoz, folyamatosan ki-be kapcsolja a kazant, egyre rovidebb idokozokre (nyilvan ertheto miert). En eloszor a Tado termosztatom relesen hasznaltam, rendesen rossz volt hallgatni, mit csinal... 3-4 percenkent kapcsolgatta ki-be a kazant, az meg ugye inditotta a keringetest, majd gyujott, majd meg fol sem futott rendesen mar kapcsolta is le, majd 3 perc mulva ujra...

Nálam van külső hőmérséklet érzékelő és be van állítva a kazán hőmérséklet görbéje a modulációt ez biztosítja. Lehetne belső hőmérsékletérzékelőt is rákötni, akkor be kellene állítani mennyire vegye figyelembe a modulálásnál a benti hőmérsékletet. Ez melett van egy buta termosztátom. Mit adna hozzá egy okos termosztát ehez? Abban sem vagyok biztos, hogy a kazán kezelni tudná.

A kazánok már egy ideje modulálják a lángot a fűtővíz hőmérséklete alapján. A modulációs termosztát ehhez még annyit tud hozzátenni, hogy magát a fűtővíz kívánt hőmérsékletét is tudja közölni a kazánnal. De ennek egy jól szigetelt háznál vagy padlófűtésnél már nem sok jelentősége van.

Ez miatt pl a sok ki-be kapcsolast nem igazan szeretik.

Nyilván, mert egyre drágább alkatrészekből, mégis silányabb anyagokból csinálják őket. Most már új fűtésrendszerhez is iszapleválasztót, meg vízkezelőt írnak elő némely gyártók, eddigi nem kondenzációs cirkóink nem láttak semmi hasonlót, aztán mégsem volt semmi bajuk a fűtővíz minősége miatt (ami sima csapvíz).

Igy igaz, de ahogy te is irtad, ez a modulalas alapbol a visszatero viz homerseklete alapjan tortenik. Ha hideg jon vissza, folveszi a langot es meleget kuld, majd ahogy kezd "bemelegedni" a viz, ugy veszi vissza a lang erosseget. A gond ezzel az, hogy a rendszernek valojaban fogalma sincs, hogy a lakas, amit fel kell futeni, hany fokos. A 15 fokos lakast ugyanolyan intenzitassal kezdi futeni, mint a 20 fokost. Persze a viz kezdo hofoka nem teljesen ugyanannyi a ket esetben, de az a par fok elteres nem igazan szamit a kazannak, hiszen ebben az esetben valahol 25-55 fok kozott lehet a min-max vizhofok. (kondenzaciosnal nem nagyon erdemesebb magasabbra venni a max-ot, sot padlofuteshez meg a kevesebb maximum is eleg)

Aztan ha a beallitott ertek mondjuk 22 fok, akkor bizony siman tulfut a kazanunk, ha egybol ratolja a maxot az elejen... Persze mint irtam fontebb, a reles okostermosztatok ezt a hatast igyekeznek a minimalisra szoritani a sok ki-be kapccsal, de ez meg nem tesz jot az elektronikanak. Aztan meg ott a kulso homerseklet, ami szinten bekavar a kepletbe... Az okostermosztatok ezt is figyelembe veszik (pl internetrol leszedett idojaras adatokkal) Nyilvan ez meg reles termosztattal is megoldhato egy kulso szonda beszerelesevel, de nekem az a tapasztalatom , hogy a legtobb gazszerelo azt sem teszi be alapbol max ha a tulaj nagyon ragaszkodik hozza.. (nalam pl nem is emlitette, hogy van ilyen lehetoseg)

 

Abban igazad van, hogy a regi kazanok jobban birtak a ki-be kapcsot, ennek ket oka van. Egyreszt ezeknel a kazanoknal meg altalaban a sima "tekeros" termosztatot hasznaltak, ahol nem volt semmi "okositas", ha a beallitott ertek ala ment a hofok "ON", ha elerte akkor "OFF". Nyilvan itt a kapcsolasok szama messze elmaradt a mostani programozhato reles termosztatoketol, amelyeknel mar siman 10-15x is kapcsol a kazan annyi ido alatt, amennyi alatt a regi tekeros max 2-3x...

A masik ok pedig, hogy a mostani kazan gyartok nyiltan elismerik, hogy nem birnak annyi ki-bekapcsot, mint a regiek, de pont azert, mert nem is kell annyit birniuk! Hiszen, optimalis esetben, ezek a kazanok mar modulacios termosztattal vannak vezerelve, ami pedig nagyon leredukalja a ki-be kapcsolast. (Ugye azt mondjak egy jol beallitott kondenzacios kazan, modulalt vezerlessel majdnem mindig megy, a leheto legalacsonyabb hofokon)

Átfolyós üzemű kazánnál (nincs hely garzonban az 50-100 literes tartálynak) úgyis kapcsolgatni fog minden egyes alkalommal, amikor az egységsugarú a melegvíz csaphoz akár csak egy pillanatra hozzáér! Létezik ilyan kazán, amiben be tudom állítani, hogy a 2-3 másodperces csapnyitogatásokra még ne reagáljon hmv készítéssel? Az lenne a 10 fillérbe kerülő de kibaszott nóbeldíjas tartósság megóvás, nem ezek a himi-humi szabályzási görcsölések!

Tudom, megvettem, felraktam. Azóta annyi változott, hogy ki van tekerve full-meleg állásba, és most ott rángatja. Buta vénember, fiatalon se volt sajnos több esze, hiába magyarázom neki ha 1 másodpercekre nyitogatja-zárja, nem lesz neki melegvíz. Csak a kazánon tudnám ezt megoldani, de az valami buta Viessman Vitodens / Vitopens, még a pontos név-modell sincs rajta érthetően a belsején az adatlapon  :(

A barmok mikor épült a társasház, a csöveket a kazán alatt közvetlenül hozták ki a falból kb. mellkas magasságban, és gyak.lag azonnal megy be a kazán aljába. A létező legkisebb kazán lett felszerelve, ennél csak magasabb kb. mindegyik. Mivel fent a kéménycsatlakozás fix., ha magasabb kazánt tudok berakni, csak lefele tudok terjeszkedni emiatt, szóval lehet kibontani a falban a csöveket, és térden imádkozni h. a fűtésszerelő a mutatvány közben nem bassza szét a csöveket végleg.

Ennek az egésznek akkor van némi értelme, az inernetes okostermosztátoktól kezdve a wifis csodáknak, ha a ház baromi rosszul szigetelt, vagy valami iszonyat rossz a fűtésrendszer. De szerintem akkor szigetelni kell, nem százezreket elkölteni az "okos" cuccokra.

Egy jól szigetelt háznál, pláne padlófűtésnél mit állítson a fűtővizen? 40-50 fokos vízzel fűthet ősztől-tavaszig.

De hozhatnám példának egy 80m2-es házat, ami 2400 m3 gázt evett egy szezonban. Szigetelés után, ami került 1 millióba, ez lement 900m3-re. Mindez egy régi, kéményes kazánnal. Most ezen mit okosítson az ember százezrekért, mennyi megtakarítást fog még hozni? 20m3/év?

Egy jól szigetelt háznál, pláne padlófűtésnél mit állítson a fűtővizen?

Ha kint +10 fok van akkor nem kell az 50 fokos víz lehet elég a 30 is.  Akkor kevesebbet kapcsolgat a kazán és optimálisabb az üzemeltetése. Ha sporolni akarsz vagy vigyázni a kazánra akkor jobb ha odafigyel rá az ember, hogy ne kapcsolgasson, hanem folyamatosan menjen. Ezt meg lehet oldani okoskütyükkel vagy a kazánhoz csatlakoztatott külső és belső hőmérővel.

Azt nem értem mitől véd a vasreszelék-összegyűjtése a fűtővíz körben? Az az olajos fekete trutyi ami kering a fűtési körben az a radiátorok belsejéből jön. Az okosok azt mondják ha azt kimosod belőlük már egyből telepítéskor, majd jól kilyukad a radiátor mert ez az olajos szutyok tömítette el eddig a mikrorepedéseket.

Illetve a mágnes a vízkövet se fogja odavonzani, az ugyanúgy lerakódik akár a hőcserélőben, akár máshol a csövekben. Mondjuk a szivattyúban talán nem annyira.

Ugyanitt egy Bosch kondenzacios kazan mitol zughat/rezonalhat istentelenul es teljesen veletlenszeruen.

Jellemzoen akkor nem, amikor a szerelo vizsgalja, de o is csak annyit mondott, hogy fogalma sincs, o minden csavart meghuzott.

Gondolom teljesen triviális h. megnézted nem-e a ház maga rezonál mikor jár a szivattyú pl.?

Az ilyen hülye szerelőt meg fel kell akasztani a heréinél fogva. A 15 ezer ft-ját remélhetőleg a torkán dugtad le, és megdöglött bele.

Ui. jobban gyűlölöm a kókler kazánszerelőket, mint a nav ellenőröket és a politikusokat

Neked is egy bypass vagy túláram szelep hiányzik a rendszerből, ami hidraulikai szempontból kötelező dolog.

Annyi a feladata, hogy ha az előremenő és a visszatérő ágban a beállított nyomásnál nagyobb lesz a különbség (mert zárnak a radiátorokon a szelepek), akkor nyit annyit, hogy a víz visszakering az előremenőből közvetlenül a visszatérőbe. Ha teljesen lezárnak a radiátorok, akkor a teljes vízmennyiséget visszakeringteti.

Ezzel a szivattyú nem megy tönkre idő előtt, mert egy liter vizet nem keringtet, csak nagy nyomást hoz létre, és a legtöbb szivattyút a keringtetett víz hűti. Megszűnik egy csomó áramlási veszteség, amit a nagy nyomás és a kis rések miatt turbulenssé váló áramlás okoz. Megszűnik egy csomó áramlási zaj (kavitáció miatt fütyülő szelepek) és a szivattyú is sokkal halkabb lesz.

Sok a balfasz fűtésszerelő, akik megtanulnak valami faszságot az iskolában vagy egy balfasz alkoholista mestertől és attól kezdve nem olvasnak se gyártói utasításokat, se specifikációt, se új technológiákról és "jóvanazúgy", illetve "mindig így szoktuk" módszerrel dolgoznak.

Sok a balfasz fűtésszerelő, akik megtanulnak valami faszságot az iskolában vagy egy balfasz alkoholista mestertől és attól kezdve nem olvasnak se gyártói utasításokat, se specifikációt, se új technológiákról és "jóvanazúgy", illetve "mindig így szoktuk" módszerrel dolgoznak.

Ezt rátetováltatnám sok kókler homlokára, és így engedném őket útra praktizálni. Legalább a klientúra is képben lenne a képességeikkel.

A fűtésszerelő dolga az, hogy csövet szereljen, radiátort, stb. De ki az a lakossági ügyfél, aki előtte veszi a fáradtságot, és megtervezteti a rendszert? Minthogy a házat se a kőművest ötlete alapján (jó esetben) építik, a fűtést is mérnöknek kellene megtervezni a kivitelezés előtt. Ha erre nem akar áldozni az ember, akkor marad a szerelő így szoktuk módszere. Miért is kellene a kivitelezőnek egyben gépész tervezőnek is lenni?

Ez valamikor működik, valamikor nem. Ha balfasz a fűtésszerelő, akkor úgyis okoskodni fog, hogy ,,a sok köcsög mérnök megint túlbonyolítja", érthetetlen, egyetemi környezetben ez lehet, hogy működik, de más a valóság, stb. stb. Nem mindig jó, ha az egyik tervez, a másik kivitelez. Gebasz esetén ez táptalaja lesz az egymásra mutogatásnak, hogy a másik kúrta el.

Nekünk szerencsére sikerült olyan csapatot találni, akik a tervezést és a kivitelezést is vállalták, és normálisan együtt tudtak működni a többi iparossal (első sorban a villanyszerelővel). Még a leglelején elbeszélgettem a főnökkel. Abból sokmindent le lehet szűrni a tájékozottságát illetően, és az is kiderül, hogy nagyjából mit kínálnak, ki a célcsoportjuk.

Láttam már energetikussal megterveztetett, drágán kivitelezett komoly rendszert, ahol a padlófűtés túl lett húzva, hogy ne kelljen radiátor. Szerintem borzalmas. Más kérdés, hogy a tulajdonos elégedett vele.

A mi csapatunknak az a hátránya, hogy ki kellett őket várni.

Nagy igazság! :) De ezt a magyarokank ne mondjad, mert kiröhögnek, leköpnek. Jobban szeretik, ha jóska számla nélkül, terv nélkül össze heggeszti, mert de olcsó - persze beleszakértenek maguk is, mert ehhez is - és azután évtizedekig  sírnak, hogy azért szar az egész, mert:
- háttérhatalom
- mocskos zsidók
- liberálbolsiszemétszarok
- fasisztaorbán
- levegővel keverik a gázt (ez az egyik kedvencem)
- mindenkilopcsakénnem
- szlovákianemországmiattuk
- mermegmondtamdenemúgycsinálta

ilyesmik. :) 

Egyébként a tervező sem garancia, én terveztettem, de nálam mondjuk elbaszott valamit a mérnök. Kivitelezés közben hívott lihegve, hogy állj! És rohant ki a szakival megbeszélni, mit kell másképpen csinálni, mint a terven. Mondjuk ez lelkiismeretes volt és a végén némi pluszköltséggel, ez igaz, de olyan a fűtésem, hogy húsz éve nincs panaszom, gyorsan fűt fel. Elégedett vagyok vele.

Nalam sipolo hang megvan, nem tudtam h egy ilyen dolog segithet... Hivom is a forgalmazot, h van-e ajanalott a kazanomhoz! (a gepkonyvben nem lattam amugy nyomat)

Szerk:

 

Vicc.... nem talalok beuzemelot, aki folrakna... Mindegyik az mondja h minek az, le kell venni a szabalyozokat es kesz..... meg ez csak uri hulyeseg....

Igen, azt mondta, hivjam a beuzemelot... hivtam tobbet is, de ez volt mindenhol a valasz, hogy verjem le a termosztat szelepeket...

 

Naaa vegre sikerult egy "normalis" beuzemelovel beszelni, aki kepben volt (kb 10-ik telefonszamon...) Elmondta hogy mi miatt van stb, javasolta, hogy kerdezzek ra a szelep (herz) gyartojanal, hogy o mit javasol. OK azt mondtak, a szivattyun van olyan allitasi lehetoseg, amivel meg lehet szuntetni a sipolast, de a beuzemelo erre azt mondta, az enyem mar automatikusan allitja ezt, ezért max a panelrol lehet allitani.

Illetve a torloszelepek beallitasat javasolta meg, de ezzel mar az a gondom, hogy van 6 termosztat fejem, szal eleg necces lesz ezeken beallitani, mivel ha egy elzar akkor egybol borul az egesz beallitas, mert megint valtozik az aramlasi sebesseg...

Jovo heten kijon es megnezi.

Mindegyik az mondja h minek az, le kell venni a szabalyozokat es kesz..... meg ez csak uri hulyeseg....

Erről az ügyfelek is tehetnek. Legtöbbnek csak az számít, hogy minél olcsóbb legyen. Ezeknek a problémáknak a megoldására gyakran nincs igény. Inkább megszokja a kispórolt rendszert annak betegségeivel, és kész.

Láttam olyan megoldást is, hogy a padlófűtésnek nincsen keverőszelepe, hanem egy hőcserélő kapacitása ,,határol le" és kész.

Egy kollégám szerint nem kell a rendszerbe védelem, jólvanazúgy. Aztán amikor kiégett a kazánházuk (szerencsére nem égett le az egész ház), akkor ő is elkezdte komolyabban venni. Lett visszahűtő kör, lett puffer. Igaz, már csak 750 literes fért be, ami túró egy akkora házba. Jobb ezeket előre végiggondolni.

Szóval Q.E.D. ezek szerint, hogy sok a balfasz. :D

Vannak kazánok, ahol a szivattyú fordulatszáma vezérelhető és méri a nyomáskülönbséget az előremenő és a visszatérő ág között, sőt, olyan is, ahol a kazánba be van építve egy ilyen bypass szelep, csak ez ritka, mert akkor szükséges, ha a rendszerben minden körön vannak potenciálisan teljesen lezáró szelepek, mert ilyenkor a nyomásviszonyok és az áramlási viszonyok miatt jönnek a mellékhatások, ha a radiátorok torlószeleppel vannak beszabályozva és egy termosztát vezérli a fűtést, ott nem kell.

A torlószelepeket amúgy termosztatikus szelep esetén nincs értelme állítgatni, mert úgyis a termosztatikus szelep fogja szabályozni az áramlást, a torlószelepnek akkor van szerepe, ha mondjuk teljesen ki van hűlve a ház, bekapcsolod a fűtést, akkor ne a legelső radiátorban keringjen csak a víz, amíg zárni nem kezd a termosztatikus szelepe, hanem mindegyikben keringjen valamennyi. Egyensúlyi helyzetben semmi értelme a torlószelepnek, azért hasznos rátenni a radiátorra, hogy tudd cserélni a radiátort, mert el tudod zárni a csöveken a szelepeket.

Pont ez a bypass szelep segít abban, hogy a kazán elmenő ágában konstans nyomás és áramlási viszonyokat tart, függetlenül attól, hogy 1 vagy 10 radiátor van nyitva épp.

+1, nekem megfeküdt egy régi grundfos szivattyú ami a padlófűtést tekerte, az új szivattyú már automatán érzékeli a rendszer méretét, és ha állítom a szelepet (pl. csökkentem az egyik kör átfolyását), akkor lejjebb veszi a fordulatszámát, hogy ne tekerjen fölöslegesen mint a bolond.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

+1, nekem megfeküdt egy régi grundfos szivattyú ami a padlófűtést tekerte, az új szivattyú már automatán érzékeli a rendszer méretét, és ha állítom a szelepet (pl. csökkentem az egyik kör átfolyását), akkor lejjebb veszi a fordulatszámát, hogy ne tekerjen fölöslegesen mint a bolond.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

OK, csak olyan embert meg mindig nem talalok, aki ezt beszerelne nekem, mert mindenki azt mondja, folosleges...:)

 

a beuzemelom szerint kezzel nem lehet allitani a a fordulatszamot, mert automata. Ebben az esetben is segit a bypass szelep?

 

 

Ezt talaltam a leirasaban:

beépített energiatakarékos, modulációs keringetőszivattyú
beépített biztonsági szelep (3 bar)

a beuzemelom szerint kezzel nem lehet allitani a a fordulatszamot, mert automata. Ebben az esetben is segit a bypass szelep?

Hogyne segítene, van a szivattyúnak is egy minimális fordulatszáma és ha még mindig nagy nyomást állít elő, akkor a bypass szelep tehermentesíti a szivattyút és hűti a keringő víz is.

Van a szivattyúknak egy emelőmagasság (nyomás) - szállított folyadék görbéje, ami szerint működnek. Ha például a szivattyú szabadon tudná folyatni a vizet, akkor mondjuk 0 nyomásemeléssel tud szállítani 100 liter vizet percenként. Ha elzárod a szivattyú kimenetét, akkor meg tudna mondjuk 2 bar nyomást 0 liter per perces vízszállítással. A bypass szelep annyit csinál, hogy beállítod mondjuk 0,2 bar különbözeti nyomásra, ha a visszatérő és az előremenő nyomás között ennyi különbség lesz, akkor nyit. Így a szivattyú mindig ~0,2 bar nyomást állít elő és mondjuk ~80 liter vizet keringtet percenként, függetlenül attól, hogy a radiátorok felé percenként 80 liter víz megy vagy 0 liter víz. Mivel limitáltad a nyomást, így nem alakul ki 2 bar nyomás a vékony réseken áramolva, amitől fütyülnek és rezegnek a csövek.

A kazán alapvetően tudja a dolgát, minél több víz kering vissza a bypass szelepen, annál kevésbé fog fűteni, ha pedig már minden víz visszakering, akkor lekapcsolja a gázt és akkor kapcsolja vissza, ha elindul a keringés a radiátorok felé vagy lehűl a kazánban keringő víz. Ilyenkor nem is kell külön termosztát, a kazán fűtési időszakban folyamatosan megy, a szivattyú folyamatosan teker és a kazánt a visszatérő vízhőfok vezérli. A fűtést pedig egyedül a termosztatikus szelepek vezérlik, nem kell külön termosztát.

modulációs keringetőszivattyú

Az is modulációs, ami kétfokozatú, semmit nem jelent.

Egy ilyen bypass szelepet hova kell beszerelni? kell hozza csovet "vagni" stb...?

 

Az ara kb mennyi lehet?

 

Szerk:

 

Rakerdeztem a Tadonal is azert, nekik mi az otletuk. Ennyit irtak:

 

noise coming from radiator valves equipped with tado° Smart Radiator Thermostats" with our heating engineers, they confirmed to me that the steps to take in this case are the ones I sent you before;

We suggest you try the following general fixes:

  • Turn down the pump speed in the heating system.
  • Lower the pressure levels for the radiators.
  • Bleed all radiators of air. 

Először is nézd meg, hogy nincs-e magában a készülékedben!

Egyébként az előremenő és visszatérő ág közé kell építeni az elején a bypass ágat (ha nem túl nagy a rendszer). Olyan mintha egy radiátort szerelnél rögtön a kazán mellé, ami csak akkor nyit ki, ha minden más elzár. Ebben a körben felmelegszik a víz, de nem olyan gyorsan hogy lefújjon a biztonsági szelep, hanem szépen a kazán lekapcsol majd mert elérte a maximális vízhőfokot.

Én anno (korábbi házamban) még egy áramlásérzékelőt is tettem a bypass ágba, amit egy PLC-re kötöttem. Úgy programoztam fel PLC-t, hogy X percig utána kazán termosztátot lekapcsolta, majd "újrapróbálta", hogy kinyitott-e már valamelyik termoszelep.

Filléres tétel, ha magad csinálod. Ha szakembert kell hívni, akkor ki kell nyitni a pénztárcát..
Én ezért használok ahol csak lehet ötrétegűt, mert azt én is tudom szerelni. Rezet én nem merek, de édesapám simán dolgozik azzal is (igaz van anyázás, ha csöpög forrasztás után). Vassal egyikünk sem dolgozik, oda mi is szakembert hívunk (például gázcső vagy régi vízcső).

Szerkesztve: 2020. 01. 30., cs – 17:00

nem ide

Hú de jó hogy nem ilyet vettem... (Röviden: hideg lett és még nem volt termosztát (új rendszer) q7rf volt a kiszemelt, de irreálisan drágán akarták adni a legközelebbi helyen, a nagyker meg bezárt mire odaértem, így inkább csináltam az itthon talált cuccokból). A fenti hozzászólások alapján jól meg is bántam volna. 

Én most rakok a kimenő csőre hőmérőt, mert a termosztát állapot a saját cuccból kifolyólag ugyan már megvan, de az semmit nem mond arról hogy épp mondjuk nyomás vagy egyéb probléma miatt nem megy a kazán.

megoldások a beruházás mértéke szerinti sorrendben:

1.a vevő oldal csak egy kapcsoló, ami emlékeim szerint több körös, azaz ha nem akarod a kazán körébe betenni a mérést, csinálj rá egy azzal szinkronban kapcsolt második kört. Innentől nodemcu, esp32, rpi, vagy ami hasonló a kezed ügyébe akad, már mehet is wifi-re

2. Fent említett hőmérős, csak annak durva hiszterézise van

3. Áram mérő szenzor  (ami a vezeték köré jön) + 1-es pont valamely eszköze. Fűtés közben a keringető miatt több áramot vesz fel.

Nem világít LED a kazánon, ha dolgozik? Mert akkor figyelhetnéd azt is!

Én a mosógépen csináltam meg így, hogy tudjam mikor végzett.

Esetleg, ha nem felsz megosztani a futesi adataidat a vilaggal, megnezhetsz egy Netatmo "okos"-termosztatot.

Ezeket out of the box tudja, mondjuk a termosztat 50k, a radiatorokra szerelheto "okos"-vezerlok darabonkent 20-ba fajnak.

Ez nagyon hasonlit a Computherm-re amid van.

(Itt is az volt, "jo kis laptop, csak hat beszart"*)

Van a rele, amit pont ugyanoda kell kotni ahova a Computherm-et, es annyival tud tobbet, hogy:

- appbol programozhato
- tavolrol elerheto, sot helyadatok megadasaval hazafele ballagva magatol allit a futesen a dokumentacio szerint. (Nem tesztelt feature.)
- tudja a Computherm hiszterezises hofokvezerleset, de egy ido utan automatikusan felajanlja, hogy a mert homersekleti adatok alapjan a kulso homerseklet figyelembevetelevel kalkulalja a futesidoket (ekkor a minimum futesidot allithatod, 2 es 7 perc kozt, hogy azert ne 20 masodpercenkent kapcsolja a kazant) Ez elvileg olcsobb futest, es kisebb hokilengeseket eredmenyez.
- igen, "RF". Azaz termosztat resz BT-n kommunikal a relevel, a rele meg a wifidre kot.
 

Nem, nem tud langmodulaciot ismereteim szerint. Es tenyleg felkuldi a felhobe** a homersekleti adatsorod.

S jelenleg a legolcsobb "okos"termosztat a piacon, van hozza radiatorra szerelheto "okosfej" amik homersekletet mernek, es relere wifin csatlakozva osszedolgoznak. (Ennek csak akkor allj neki, hogy ha nem egykoros a futesed ;))

(Szemelyes velemeny, ami mint tudjuk, olyan mint a segg: A hozzaszolasok alapjan akad tanulnivalo kazanvezerles ugyben, es en emiatt nem alltam neki mindenfele hobbiprojektnek, mert ha elbaszom, es ejjel megbokrosodik a vezerles, reggelre lehet, hogy van egy tonkrement kazan, ami meglehetosen szuboptimalis modja a sporolasnak. Vagyis en hivnek egy szakit, aki ert is ehhez, megbeszelnem vele az igenyeket es lehetosegeket, es aztan az alapjan dontenek. Mokafaktorkent, ismereteim szerint a Netatmo a legolcsobb okostermosztat a magyar piacon, de ha van 4 szobad, es mindbe belerakod a hozza valo fejet, hirtelen megint 150k huf kornyeken jarsz kiadas teren.)

 

-------

* https://index.hu/napirajz/2015/11/10/aeroport_kaputt/

** https://index.hu/napirajz/2014/09/02/felhobe/

Szerkesztve: 2020. 01. 31., p – 12:43

nemide

Szerkesztve: 2020. 02. 03., h – 17:18

[bocs, rossz thread]

Én próbaképp egy nagyon egyszerű megoldást csináltam. A legközelebbi radiátorra tettem egy DS18B20 hőmérőt, és mentettem az adatokat. Ha emelkedni kezdett a hőmérséklet, bekapcsolt a kazán, ha csökkenni, akkor éppen kikapcsolt. (Legalább láttam, hogy egy nap hányszor kapcsolt be.)

egyebkent ezzel az on-off szabalyzassal nem kicsit kihereleed a kondenzacios lehteosegeit...

Igen es sajnos ez altalanos... Azzal sztm alapvetoen nincs semmi gond, ha egy atlag felhasznalo sima termosztatot akar venni (nem ert hozza, nem szakmaja, ezt ismeri, etc...), viszont ami engem nagyon megdobbent, hogy a gazszerelok/beuzemelok is gondolkodas nelkul ajanljak a Computherm es tarsai termosztatokat...  Egy masik forumon irta egy gazszerelo, hogy o nagyon ajanlja a Computherm termosztatokat az Immergas kazanokhoz, mert "milyen jol mukodnek vele egyutt." Kb mintha azt mondana, hogy milyen jo az adott markaju villanykapcsolo, mert tok jol mukodik egyutt a philips izzoval....

Az a legrosszabb, hogy a gyanutlan felhasznalo kinezi a neten/boltban a hiperszuper kazant, "10 fokozatu modulacio, kondenzacio, ilyen olyan energiamegtakaritas stb" aztan siman rakot a futesszerelo ajanlasara egy 10e forintos termosztatot... (az also hangon 400e forintos kazanokra...) Aztan meglepodik , hogy megsem olyan jo... (Persze sokszor fel sem tunik neki, hogy nem jo, hiszen nem hasznalt soha mast.)

Szia! Sztm ha nem akarod nagyon komplikalni, akkor vedd meg a gyari buszos termosztatot, es tetess meg be egy kulso homerseklet szondat! Ez a minimum, ami kell a kazannak. Ha akarsz plusz okositast (wifi, mobil app, radiator termosztatok, stb...), vagy integralni akarod mas rendszerbe (okosotthon) akkor erdemes szetnezni a tobbi gyartonal. Arra viszont vigyazz, hogy nem minden kazan tamogatja az opentherm vezerlest, sok kazanmarka sajat protokollt hasznal. Ezeket nagyon keves kulsos gyarto supportalja, tudtommal a piacon a Tado az egyetlen aki "Reverse engineering"-el eleg sok protokollt visszafejtett. Szoval eloszor mindig erdeklodj a kinezett termosztat supportjanal, hogy tamogatjak-e a te kazanod.

A kérdésem még mindig arra vonatkozik, hogy ez az "opentherm" nevű varázsszó az aftermarket kategóriás, sokfélekazánnal-kompatibilis alternatívalkatrészt jelenti?

Kb. mint az UTÁNGYÁRTOTT vs. GYÁRI alkatrész a kocsiknál? Vagy még drágább is alaphangon, mint a kazángyárto sajátmárkás termosztátja, mert ez még mindenféle luxusfunkciót is támogat, meg bővíthető-bütykölhető, célközönsége a fűtésszerelést már hobbiból űző otthonautimatizáló elborultak?

Remélem így érthetőbb lett az eredeti kérdésem.

Az OpenTherm egy szabvany: https://en.wikipedia.org/wiki/OpenTherm

 

Gyartofuggetlen, viszont nem minden reszet imlementaljak minden egyes kazanba/termosztatba. Szoval ez nem "Aftermarket" egyszeruen egy kazangyarto donthet ugy, hogy szabvanyos interfeszt kinal. Ez egyes orszagokban, pl Hollandiaban, kotelezo. (nagyon helyesen) Ilyen helyeken azokhoz a kazanokhoz, amik sajat protokollt hasznalnak (pl Vaillant eBUS) koteles a gyarto atalakitot adni: https://www.thermostatenkoning.nl/accessoires/awb-ebus-converter-opentherm.html

 

Nyilvan a "kulsos" termosztat gyartok zome az OpenTherm-et hasznalja, hiszen ennek opensource, szabadon hozzaferheto a leirasa.

 

Az, hogy egyes kazangyartok miert hasznalnak sajat protokollt? Ennek ket oka lehet:

 

Egyreszt mar lehet az OT szabvany elott is a sajat protokolljuk hasznaltak es foloslegesnek erzik az atallast, illetve (a valoszinubb) ok az, hogy mivel a kulsos gyartok 90%-a OpenTherm, egy kazangyarto a sajat protokolljaval a sajat gyartasu modulacios termosztatra "kenyszeriti" a tulajt....

 

Nyilvan azok a kazanok, amik OpenThermet ismerik, azok a gyari termosztatjaikkal is ezen a protokollon "beszelnek", szoval ez nem egy plusz feature, hanem egy olyan kazan, ami megfelel a standardnak.

Nem tudsz valahol egy táblázatot, hogy melyik kazán milyen mértékbrn támogatja. Az én kazánomra(Ariston Class One) és az OpenTherm kulcsszóra nem igazán van találat. Viszont a kazánomon van egy ethernet csati és lehet venni hozzá valami kütyüt amivel a felhőböl tudom szabályozni. Én viszont jobban szeretném felhő nélkül szabályozni.

Nem akarom szétoffolni a témát, de tudtok olyan wifi (vagy egyéb vezeték nélküli) termosztátot, ami régebbi Junkers/Bosch modulációs kazánt tud vezérelni? A kazán nem OpenTherm rendszerű, hanem első generációs Heatronic, ami a termosztát felől valami CAN-BUS-on keresztül kap jelet. Az újabb Heatronic 3 más rendszerű.

Errol a vaillant cuccrol tudsz valamit linkelni? 

Nekunk egy vaillant ecotec pronk van, egyaltalan nem ertek ehhez sajnos. Azt lattam neten hogy nem tudja az openthermet.
A szerelo egy alap computhermes cuccot tett be ami vezerli a 2 futesi kort a padloban es 1 hutesi kort a mennyezetben. Ezt tudnam valahogy cserelni valamire ami wifi-s, ertelmes es megoldhato vele hogy ne fullon futse fel naponta egyszer a padlot hanem kicsiket rafutson es tenyleg allando homersekletet tartson?

 

Nagyon koszonom elore is

Vaillant erelax: https://www.vaillant.hu/fogyasztok/termekek/applikacio-bazisu-erelax-ra…

Nekem ilyen van egy ecotec plus-szal. Nagyon meg vagyok elégedve vele (és a kazánnal is).

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Jó kérdés, szerintem ez külön nem kezel köröket (a kazán képes a padlófűtés-kört külön kezelni), ez csak egy termosztát a jobbik fajtából. Nálam a kazánszerelő kötötte be (a vezérlő egység kb. kéteres drót és adapter a konnetorba - a termosztát része pedig rá van lőve a 2.4G-s wifire, és a helyiség leghidegebb részében van lerakva egy polcra). Maga az eszköz kezelése applikáción keresztül történik - ha kellene kezelni, mert bár eleinte sokat buzeráltam, de aztán rájöttem hogy fölösleges (a program annyi, hogy be van állítva egy napi egyenletes 22.5c-ra, 23-kor leveszi 21.5c-ra, hajnal 5-kor pedig visszateszi 22.5-re, kb ennyi a szabályzás a részemről). A cucc figyeli a külső hőmérsékletet a beállított területre vonatkozóan a google alapján, és ehhez képest változtatja a fűtési meredekséget, a kazán pedig szépen halkan elmodulálgat (vagy rendesen odakormol neki, ha olyan a kinti fagyos idő). Nagyon konfortosan és gazdaságosan működteti a kazánt, nem szokott hőmérsékleti problémánk lenni a nap egyik szakában sem. Ez az E-Relax kétirányú kommunikációt csinál, a Netatmo viszont (amiről koppintották) csak odafelé kommunikál (viszont az univerzális, ha jól tudom). Az app jó kis grafikont épít a kazánművelet/hőmérséklet adatokból egész évre vonatkozóan (a telepítés idejétől számítva visszanézhető évek múlva is.) Én nyáron sem kapcsolom át az üzemmódot, marad téliben, úgyse kapcsol be a meleg miatt, tehát gyakorlatilag nem kell foglalkoznom a kazán vezérléssel egyáltalán.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Hülye offtopic kérdés: az hogy a kazánt átkapcsolod téliből nyári üzemmódba, az csinál is valamit, vagy csak olyan placebo mint sok liften az ajtózárás gomb? Ha a hőmérséklet végig magasabb, mint ami a termosztáton be van állítva, akkor szimplán nem kapcsol be a fűtés. Ennél mi több történik a "nyári" üzemmódra állítással?

gondolom ha jön egy hidegebb éjszaka, akkor sem fog fűteni, más értelme nem nagyon van ennek az üzemmódváltásnak. Egyébként ezt a lift-gomb-placebo-t én is hallottam, ellenben sokszor tapasztaltam már az ellenkezőjét is, úgyhogy én ammondó vagyok: ha nem indul el magától, akkor azért érdemes megnyomni a gombot. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A hülyék amerikájában elterjedt, ott a sok neurotikus idegbeteg ostoba valamin le kell vezesse a napi feszültséget, és nyomkodják a liftzáró gombot mintha nem lenne holnap. Európában még nem terjedt el ez a user-szopatás:

https://index.hu/tudomany/til/2016/11/15/van_ertelme_nyomkodni_az_ajtoz…

Létezhet olyan is, hogy x időnként megpörgeti a fűtési körben a vizet felfűtés nélkül persze :) De ezt a kézikönyvből kellene kihámozni.

A HMV/fűtés kapcsolására eddig inkább csak dedikált gombot láttam, de nem vagyok kazánfetisiszta, szóval max tucatnyi készülékből áll a mintám :)

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Az gondolom felhasználástól független funkció lehet, kb mint a legionella elleni időnkénti felfűtés (esetleg a komfort-funkcio, ami melegen tartja a vizet a kazanban, hogy mindig legyen melegviz, ne keljen varni ra). A teli/nyari-uzem kifejezetten erre a feladatra  dedikalt funkcio, csak nem ugy hívják, hanem emígy.  :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Beretta "turbó" kombi cirkóm van, a váltó gomb két dolgot csinál, ha kikapcsolom a fűtés módot:

1, nem indul be a fűtés, hiába indítaná a termosztát

2, amikor a meleg víz csapot elzárom, akkor nem vált át a szelep, és a hőcserélőben rekedt meleg vizet nem küldi be a fűtési rendszerbe, hanem kb 10 percig ventillátorral hűti, szóval én csak a legnagyobb nyári melegben kapcsolom ki, mert zavar a hangja.

bár erre kifejlesztettem egy módszert, fürdés után 4* fullra nyitom a meleg víz csapot, majd elzárom pár másodperc múlva, mielőtt begyújtaná a lángot, ettől le tud hűlni a hőcserélő, és nem zúgatja a ventit, törölközés közben meg ráérek ezzel szórakozni :-)

Az mennyire "normális", hogy amikor megnyitjuk a melegvizet a radiátorok is nagyon felforrósodnak?
(most vettem észre, 2 éve került felépítésre, BAXI Luna DUO-TEC+)

Ugyanez (volt), logikusan kikovetkeztetheto (nekem sem ment, nem vagyok szaki) hogy a váltószelep a rossz. Mindkét irányt nyitja egy picit, a meleg víz nem elég, a fűtés beindul. Ha csak a kimenő fűtéscso lenne meleg 40cm hosszban, az normális lenne, mert oda "engedi le" a felesleges meleget néha.

Nem túl költséges dolog, 20-40e Ft. 

Szerkesztve: 2021. 01. 05., k – 11:20

Vállaljam-e be, hogy a 15 Saunier Duval kazánt szétkapják a tél közepén ahhoz, hogy cserélnek benne kiegyenlítő tartályt, vagy tegyek inkább fel valami kisebb méretű külsőt?

De, szelepet is cseréltem benne. Szerintem a membrán ereszt.

Nem a tartálytól félek, hanem attól, hogy az egész cuccot szét kell szedni ahhoz, hogy hozzáférjen és nem vagyok biztos abban, hogy van minden alkatrész ehhez a csotrogányhoz, ha mondjuk elszáll egy szelep. 

Szerintem a tartályt azt nem előre, hanem felfelé lehet kivenni általában, mivel a váz mögé van betéve, szóval ahhoz nem kell darabokra szedni az egészet. Egyébként általában van ezekhez minden, csak kérdés, hogy mennyiért.

Ha mégis gázos szerelni, és nem tilt le 0 nyomáson, akkor tavaszig elmegy kiegyenlítő nélkül is.

Általában a tágulási tartály olyan balfaszul van beépítve a kazán hátuljába, hogy lehetetlen legyen felfelé kiemelni, az egész kibaszott kazánt le kell venni hozzá a falról, a műtét végén meg visszapakolni. És akkor nézni a végén árgus szemekkel, hogy mind az 5 cső szivárgásmentesen vissza lett-e kötve (fűtés előre+vissza, hmv be+ki, gáz). Ha nem kis seggluk garzonba van bedugva a kazán, hanem valami kényelmesebben elférő helyen a családi ház pincéjében, akkor külső tágulási tartályt szoktak rákötni, és nem kell szopni (igazából csak nem akkorát) a fentiekkel.

Nem kezdek el fényképezni, mert sírva fakadnék.

A kiállások 90 helyett valami random szöget zárnak be a talajjal, sehol takarórózsa, nem voltak képesek egy 15 ezres dobozt venni az elosztóhoz, mindenhol vérgagyi kínai sarokszelepek, nyilván termófej sem futotta, gázórám (és elzáró) a szomszéd elkerített udvarában. 

Ez nálunk is így van, csak mi vagyunk az "elkerített udvarú szomszéd". Feltehetően így volt könnyebb és olcsóbb megcsinálni az építtetőnek. Engem nem zavar évente egy leolvasás, pláne, hogy az enyémet is leolvassák. A szomszédom meg nem fog költeni a gázóra áthelyezésére.

Nálunk a villanyóra van így, anno kivertem a balhét a szolgáltatónál, amikor megvettem a házat, hogy erre igy hogy adtak engedélyt, hogy az én órám egy másik tulajdonos ingatlanán van elhelyezve, kismegszakítóval egyetemben egy lezaratlan szekrenyben.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az oké hogy én bármikor le tudom kapcsolni az áramot, de az már nem, hogy a szomszéd is (ha akarná), hiszen az ő területén volt a nyitott szekrény. Arról nem is beszélve, amikor kiment egy izzó, lekúrta a kinti kismexakot is és a szomszéd nem volt otthon. Olyankor maradt a falmászás betörő-módban az utcafronton. De ciki volt...

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Óh hát nálam is igy volt tavalyelőtt. kihivtuk a szokásos karbantatrásra az embert aki közölte, hogy cserélni kell a tágulásit mert átszakadt gumimembrán... mondom fasza, de hogyan?
Kihivtam egy fűtésszerelő ismerőst, ránézet, aztán mondta ez szopás lesz, mert ahogy elnézi, a tágulási volt az első alkatrész amit beépitett a szaki, majd köré épített mindent,  a végén  buderus 124g kazánt  is elé helyezte.persze a bekötőcsöve természetesen heggesztett/forrasztott volt. De szerencsém volt, mert kreativ volt a bácsi, igy megoldotta a dolgot, hagyta ott a helyén a régit, a másikat eltette máshova, majd a régi csöveit levágta és ilyen hideg préselővel össze pattitotta az újjal. Komolyan mondom sebészi volt az öreg azzal a présgéppel pedig rohadt kis hely állt rendelkezésére. :) de van még két tágulásim ami kb ilyen szar helyen van...úgyhog lehet még kaland...

 

[szerk]

Most nézem, hogy neked a kazán konstrukciójából kifolyólag van gond....Nálam ugye mint látszik a szakik konstruállták ilyen faszára.

ezek szerint a franciák nem csak a kocsikat alkották nehezen szerelhetőre meg  :)

Nálunk messze nem a tágulási tartály volt a leginkább karbantartásigényes része a cuccnak (hanem az átkapcsolószelep, ill. egy csomót gondolkozott a szerelő, hogy miért kapcsol le néha, mire rájött, hogy a faltól a kazánig jövő vízszintes kéménydarab van tele pormacskával). Amúgy ebben a típusban oldalt van a tágulási tartály, szintén Düvál Sanyi.

Hát nálunk 16 év körüli a kazán és a körülötte lévő rendszer, és leszámítva ezt a tágulási tartály malőrt nagyon nem volt gondom vele [kop-kop]. De mindig elborzadok azon a sok tartozékon ami ott a kazánhelyiségben van....szivattyúk, hőcserélők,motoros szelepek....ráadásul egymás hegyén hátán,

igazából megy szépen, és a fűtésszámla sem vészes.... de azé már öreg a technika.

hát persze hogy ettől félek én is....ezért irtam hogy elborzongok ha meglátom az a sok cuccost...
azomban van b fűtési módom igy nagyon nem esnék kétségbe ha gebasz lenne télen is... de hosszú távú terveim közt van, hogy hőszivattyús rendszer lesz telepitve ha megáll, bár tudom ez nem úgy áll meg  hogy ok vége kuka, hanem elkezd beszarni ez az. Ide 20 ezer oda 50 ezer....nagyon fázok ám én ettől..

Eltekintve attól, hogy a kb. 5 ezer Forintos önálló tágulási tartály helyett 50 ezerért kell(ene) vennem gyárit és a szerencsés tervezésnek köszönhetően a munkaköltség is hasonló, akkor végülis ennyi belefér 15 év után. :)

A kétpálcás műanyag feltöltő és leengedő csapon érződik, hogy biztosan voltak szerencsések, akiknél ezek egy téli hétvégén fosták össze magukat. :) 

A kétpálcás műanyag feltöltő és leengedő csapon 

Okosok, akik 1x már szoptak vele úgy oldják meg, hogy nem a kazánba szerelt hitvány lófaszt nyitogatják mikor kevés a víz a fűtőkörben, hanem egy csapot raknak a fűtőkörbe közvetlenül, és ott engedik bele a hálózatból a vizet.

Legutóbb mikor a szerelőnek hozzá kellett nyúlnia a Saunier Duval kazánunkhoz mondta, hogy mákunk volt hogy nem a tágulási tartállyal volt gond, mert annak cseréjéhez le kellene kapnia a falról a kazánt, el kellene hogy vigye, és majd csak másnap hozza vissza és rakja vissza a helyére, és 10-szer ennyi lenne a végösszeg...

10-szer ennyi lenne a végösszeg

Az a fasz is pofára árazva húz le, h. a lepra vitte volna el a tetves anyjával együtt a rühes szakmáját is. Aztán az hőbörögne a legjobban, ha a cba-ban a húspultnál megkérdezik tőle mi a munkája, és a válasz után neki 15 ezerért adnák a csirkemell kilóját. Csak mert neki is olyan a pofája.

Ugyanennek a kiegyenlítőtartály hibájával szenvedek.

A tartály egyébként felülről szépen látszik, amikor a szerelőd azt mondta, hogy el kell vinnie a kazánt akkora munka kicserélni a már leszedett kazánban, akkor át akart vágni. :)
 

Sziasztok!

Érdeklődve olvasom az itteni diskurzust. Egy kis lakásba (50nm) gázbojlerről és konvektorok, szeretnék átállni kombicirkóra esetleg tárolós kombicirkóra. Ez utóbbit lenne érdemes inkább keresni, milyen típust ajánlotok, ha mondjuk az okos otthonos témába is szeretnék belevágni. Terveim szerint padlófűtés lesz majd. Egy részben padlófűtéssel kompatibilis parkettával (szobák) illetve hidegburkolattal (konyha, előszoba, WC, fürdőszoba). Mivel minden szét lesz bombázva, van mozgástér mindent megvalósítani.

KAMI | 神
Linux Mint: https://linuxmint.hu LibreOffice: http://libreoffice.hu SeaMonkey : http://is.gd/smhun
Legyél Te is Mozilla és Linux Mint önkéntes

Pl Baxi Nuvola DuoTec (950*466*600) vs Luna DuoTec....(763*345*450cm)

Nem számottevően nagyobb a kazándoboz és csak 45l a tárolója, nem 80 mint ahogyan írtam).

Hacsak nem cipőskanállal kell berakni valahová, akkor azért ehhez nem kell komplett kazánház, elfér ugyanott a falon.

Egy köztes átmenet a kompakt átfolyós rendszer és a nagy tárolós, "UBoat stílus" között.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

De mennyivel kisebb mint egy külső tároló+csövezése? :)

Az igény/elképzelés határozza meg, hogy optimális választás-e vagy sem. Látatlanba, nem merném kijelenteni, hogy biztosan rossz, vagy biztosan jó.

Pl, ha van egy olyan igény, hogy párhuzamos HMV felhasználás esetén ne (annyira) befolyásolják egymást a csapok (pl zuhany vs konyhai csap), akkor ez egy opció. Cserébe ott a felára és a mérete. De olcsóbb és kisebb megoldást nem fogsz találni erre szvsz.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

A mostani webshop(!) árak alapján igazad van. De azt vettem észre, hogy egyrészt most elszálltak az árak (mindennek), másrészt évente van akció, amikor leviszik a kazánárakat elég durván.

Javíthatóság szempontjából igazad van, de ennyi erővel a kazánt is szét lehetne teríteni alkotóelemeire, minek nyomorítják bele egy dobozba + használnak drága saját alkatrészeket? :)

Emlékeim szerint tavaly nyár környékén Westen esetében ~200e volt a diff, de ez csak a kazánok között volt (fűtő vs tárolós kombi), de ha van még külső tartály, az még +100e (+cső+idom+szelep+csap+stb).  Tehát máris "csak" 100e-el volt drágább a kompakt megoldás, ami egy lakás esetében mondjuk még racionálisan meg is magyarázható felár szerintem.

De nem vagyok sem kereskedő, sem evangelista, szóval nekem8 ki, mit pakol magához. Nálam sem ilyen van, de el tudom képzelni hogy van ahová ez a jobb választás. (A családban viszont van egy ilyen, ezért ismerem kb....ott pl szerintem rossz választás volt, de a cserénél a szerelő rátukmálta a rokonra, mert neki úgy volt a legkevesebb dolga vele + valószínűleg a legnagyobb százalékot erre kapta a kereskedőtől).

 

A villanyos backupot én is felírtam magamnál mint pro érv, de őszintén szólva áramszünetet már tapasztaltam, gázszünetet még sosem. Nyilván nem zárható ki, de gyakoribb forgatókönyv egyelőre mondjuk a gázcső javítás, vagy gázóracsere miatti kiesés, ami szintén olyan ritka, hogy a beépítendő cekász hamarabb hal bele az állásba, mint a működésbe :)
De ha volna napelemem és annak fölösleges kapacitása, akkor azt lehet, hogy beletolnám a HMV készítésbe....

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Nekem Bosch kazánom van és ezt használom: https://github.com/proddy/EMS-ESP

A kazán szervízportjáról kap tápot és MQTT-vél küldi az infókat. Elvileg nem Bosch kazánokkal is megy amik EMS buszt használnak.