Mire megy el a pénz?

Családi költségvetés követésére, feltételezve, ha 100%-ban pl.: hitelkártyát és bankkártyát használ az ember a kiadásainál, mivel lenne lehetséges kimutatni azt, h. adott hónapban, mennyi ment el ételre, barkács dolgokra, ruhára, benzinre, stb.-re?

 

Léteznek erre már szolgáltatók? Pl.: tecső-ben vesz az ember 20 különböző dolgot, fizet a kártyájával és utólag látja automatikusan h. a 20 termékből 15 élelmiszer, többi pl.: cellux, ruha, akármi?

 

Illetve levonások, pl.: elképzelt helyzet h. több ingatlanja van az embernek, érkezik 2 villanyszámla. Havonta automatikusan vajon kimutatható h. akkor SUM xy Ft ment el villanyszámlára?

 

Vagy marad a kézi excel-ezés?

 

Köszi!

Hozzászólások

Mindenképp lesz benne kézi munka, mert a nyugta tételes listája csak a boltnak meg neked van meg, és ez utóbbi nem fog neked elektronikusan listát küldeni minden tételről.  A közüzemi számlákra anno volt egy csekkoló elnevezésű szolgáltatása a posta-díjbeszedő párosnak - amíg meg nem szüntették az egészet :-/ pedig szépen mutatta azt is, hogy mennyit rezsicsökkent a kiadásom :-/

Mostani bankolási fejlesztések között lehet létezik ilyen, de egyébként mennyi meló összeszámolni havonta egyszer? Lehet beszűkült nézőpont, de azon kívül, hogy van egy lakhatás, pár havi fizetendő, mit szeretnél tudni? Nem mindegy, hogy 55e vagy 32e Ft a kaja egy adott emberre egy adott hónapban? Szerintem ennek akkor érdemes nekimenni, ha van mondjuk egy random hobbid, ami heti kiadást jelent, de sose számoltad még össze, és nagyon változó összegű, ..., de fixme.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

szerintem egyrészt nem azért kell nem költeni valamire, mert drága, hanem mert nem kell, és szerintem nagyon kevesen költenek pl. naponta többször valamire, aminek felszorozva az ára sokkal több, mint gondolnák, pl. dohányos ismerőseim mindig tudják, hogy napi 1-2 doboz, beszorozzák, szörnyülködnek, ezen nem sokat segít a blokk hónap végén. de ha mondasz példát változhat a véleményem, csak nem tudok elképzelni költséget, amit ne fognék fel naponta, hogy na, akkor ez ennyi, havi annyi, ez van. mondjuk nem is költök feleslegesen, az biztos.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Autó összköltség utolsó 1, 5 és 10 évre vetítve (benzin, javítások, súlyadó, biztosítás). Ilyen távlatból nem tudod megtippelni hasra. Kaja szintén. Rezsi kb szorozható.

Érdekes még hogy hány százalékot tesz ki ez vagy az és melyik mennyivel több? Rálátást ad hogy milyen témában érdemes vagy kellene változtatni. Nálam egyértelműen a kaja a legdrágább, mert nincs időm főzni és hatékonyabb kaja logisztikát csinálni. A kocsin meglepődtem hogy a vásárlás óta az ár többszörösét fizettem ki rá.

Ha még esetleg a benzint külön vezeted, az megint érdekes infót ad.

nem kötekedés, de a kocsikról van egy rakás statisztika, nem hiszem, hogy jelentősen eltérnél az átlagos magas és alacsony értéktől, főleg a fix részekkel (súlyadó, biztosítás, javítások), jó esetben nem utólag számolgatás megy, hanem előre megnézi az ember. hja hogy itthon mindenki kettővel nagyobb autóval megy, mint ami kiférne? :)

kaját párszor érdemes lehet megnézni a napit, visszagondolni egy hétre hányszor voltam, mit vettem, 4-5 blokk, oké, de most nem rohadt mindegy, hogy 31 vagy 42 a havi költségem rajta? mit teszek, következőleg nem eszek...mit is? melyiken is spórolok? mármint azt a 11e-t miből veszed le, napi egy nyalókából? ha meg havi 60-70-100e elmegy egy témára azért ahhoz nagyon figyelmetlennek kell lenni, hogy ne tudd. én tudom, hogy szintén nem főzök, nem is szeretnék, nem is ér annyit a rajta való spórolás, na bumm.

jó játék lehet ez az átnézősdi, de annak akinek sok meglepetés van benne, az nagyon mesevilágban élt. tudom tudom nyers vagyok, de frászt kapok attól, hogy valaki olcsóbb benzinért neten vadássza az árakat, vagy pl. meglepődik, hogy igen, egy autó garancia alatt és után simán bepuszilja a saját árát mégegyszer, garázsban állva kímélve nem bagózva benne IS.

lefelé lehet nézelődni, de felfelé se ártana, 10-ből 1 ismerősömnek sincs terve arra, hogy hogyan kereshetne többet, vagy élhetne jelentősen olcsóbban (pl. már említett dohányzás)

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Nem mindegy, hogy 55e vagy 32e Ft a kaja egy adott emberre egy adott hónapban?

De. Az a nem mindegy, hogy osszefuggeseket eszre tudsz venni, pl. hogy hol folyik el sok penz (sok kicsi sokra megy), vagy hogy milyen tendenciak vannak. Proaktivan nem csinalok koltsegvetest, de tok erdekes dolgok kijonnek a reaktiv adatgyujtesbol, pl. hogy a legutobbi munkahelyvaltasom utan megduplazodott a kajara koltott penz (nem beleszamolva a szorakozasbol ettermezest)

Szerintem ennek akkor érdemes nekimenni, ha van mondjuk egy random hobbid, ami heti kiadást jelent, de sose számoltad még össze, és nagyon változó összegű, ..., de fixme.

Akkor mindenkeppen erdemes, de hobbi nelkul is sok olyan kiadas van az eletben, amival az ember nem szamol. Peldaul a benzin, senki nem szamolja ki, hogy ha melo utan beugrom kajat venni a hozzank legkozelebbi Sparba, akkor az a kitero alkalmankent +250 forint. Persze nem sok, de hanyszor is csinalom egy honapban?

Ok, ha naponta 250 Ft, az még mindig nem éri el az ingerküszöböm. Ha a számlák excel-be irogatása helyett dolgozom (amit speciel élvezek, ez lehet azért nagy különbség), akkor többre jövök ki vele, kétszeresen is. Autóm nincs, de ha lenne, gondolom akkor is akkor mennék vele valahova, ha kellene, akkor mit csinálok, helyette busszal megyek? Oké, tudom, hogy havi 30e mondjuk a városban ugrálni vele. Mit csinálsz, futárral rendeled? Ok, az sincs mindig ingyen, és át is kell venni valakinek, szervezés, ..., nem látom, hogy párszázas spórolásoknál nagyobbat lehet ezzel elérni.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Autó drága hobbi. A költsége pedig alattomosan épül be a családi kasszába.
Kiszámoltam imént, alsó hangon 10.000 km/évre számolva a benzin 270.000 Ft/év, a biztosítás és szervíz, vizsgáztatás/2, mosás szintén évente 150.000 Ft. Az 1 évre jutó amortizációs költsége szintén legalább 200.000 Ft körül van. Az autó évente legalább 700.000 .. 1.000.000 Ft. Városban ennek töredékéből kijön évente 100.000 Ft-nyi bérlet + a néhány taxi, néhány futár + nyaralás napjaira autóbérlés.

Éves költséggel számoljatok. Ha a számlavarázslás helyett csak megbecsülitek, mire mennyi ment el az elmúlt évben, rájöttök hogy kb. mennyi kiadásnak kellett volna lennie. A kiadási különbözet felét ebbe valószínűleg nem számoltad bele, fele viszont vélhetőleg nem hiányozna ha nem vetted volna meg.

Az különbözetnek az egyik felét az alattomosan beépülő költségek okozzák, a másik fele szintén csökkenthető életvitel váltással. Az üzemi konyhát is ha kiszámolod, kb. 250.000 Ft/fő/év. Ennek több mint fele megspórolható otthoni főzéssel, igaz ekkor a szilárd második fogást a táskádban viszed. A 70 grammos vákuumcsomagolt mosolygós húskészítmények is valójában a kényelmes rabló kategória. Helyette hentesnél tiszta hús kilós tételben. Felszeletelni, lefagyasztani. Aztán gyorsan kisütni a reggeli salátás szendvicsbe. Finom és tápláló. És ha belegondoltok, teli vagyunk kényelmes, de rabló megoldásokkal, amely nélkül nem lenne valójában hiányunk, és nem lenne akkora a környezetpusztításunk sem.

Véleményem szerint számlavarázslat helyett életvitel váltással, trendi helyett ésszerű fogyasztással többet lehet elérni. Pénzben és környezet tudatosságban egyaránt.
Utóbbira sajnos ritkán gondolunk. A kényelmesség pedig mindannyiunkat képes többé-kevésbé magával rántani.

Napi 250, az az aktív éveiddel kiszorozva: 250Ft*30*12*50=4.5MFt. Szóval az életed során 4.5MFt-ről beszélünk. Annyiból már akár egy karórát is vehetnél treynek.

Ezt a szorzást is érdemes elvégezni néha, hogy lásd, hogy a napi kicsi dolgok mennyit nyomnak a latban. Ha például a gyerekedet csupasz seggel indítod útnak az életbe, vagy ha adsz neki 4.5MFt-t az már nagyon nem mindegy. És ez összejön a napi 250-ből, ami 1 db nem túl drága büfés kávé ára.

Nem azt mondom ezzel, hogy mindenkinek mindig fogához kell vernie a garast, de nem is szabad lebecsülni a kis tételeket sem.

 

Ja, és hg2ecz-vel egyetértve: a kocsi is tuti sokkal többe van, mint havi 30.

Lényeg hogy nem szabad túladminisztrálni, amit sokan elkövetnek mikor nekiesnek nagy hévvel hogy mostantól vezetik a kiadásokat. Nem szabad túl részletesen. Van egy optimum a halmazok nagyságánál, amely hasznos is és nem túl nehéz vezetni.

Mobilon saját web app-al vezetem a kiadásaimat kb ezeket a csoportokat használva:

adó | autó | rezsi | kaja | háztartás | szórakozás

Az appnak 3 grafikus interaktív eleme van, az egyik egy numerikus szövegdoboz amelybe a kifizetett összeg számát írom, a másik egy legördülő lista amelynél kiválasztom a csoportot és az OK gomb. Ennyi. Nem szabad többet kitenni. Alatta vannak százalékos listák melyek automatikusan frissülnek.

Boltból kijőve max 2 másodperc. Ha két naponta megyek boltba akkor 1 sec per nap. Illetve a fenti csoportok vezetésével amely közül sok max 2x fordul elő 1 hónapban, továbbra is marad a max 1-2 sec per nap idő költség.

az enyem meg annyival tud tobbet, hogy be lehet fotozni hozza a papir alapu szamlat.

De ha csaladrol van szo, akkor a masik felnek is proaktivnak kell lennie....

 

Volt hozza google docs-os szinkronizalas, de kidobtak miatta a google-bol. Szoval most is csak emailt kapok, hogy a szkript tul sok cpu idot hasznalt, a szkript hibaval leallt, a szkript timeoutolt, stb, stb.

Minden nap 4 emailt:) Mostmar 4 eve. (2 evig mukodott hiba nelkul elotte).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

nalunk a spec kajaigeny miatt magatol alakult ugy, hogy a fogyo cuccokat tipusuk szerint mas-mas boltban vesszuk. en evek ota vezetem a koltsegeinket, viszonylag reszletesen, eleg sokminden kiderult belole, nagyon tanulsagos. pl. emiatt adtam el szivfajdalom nelkul az autot es emiatt nincs is tervben, hogy veszuk mostanaban. illetve erdekessegkepp: a maltan eltoltott kozel 4evunk alatt 2/3 annyi penzt koltottunk, mintha az utolso itthoni evunket felszoroztam volna 4el. (erzesre is olcsobb ott az elet. ;) )

Szerkesztve: 2019. 12. 13., p – 22:13

Marha reg olvastam roluk, de nemi keresessel megtalaltam ezt a szolgaltatot: https://www.shoeboxed.com

Rendszeresen elkuldod nekik a papir blokkokat, szamlakat, stb., ok meg scan-OCR-feldolgozas utan kategorizalnak ha jol emlekszem. Lehet, hogy csak USA, de az is lehet, hogy nem, mert lehet telefonnal fotozott kepeket is bekuldeni.

Nem probaltam, nem tudok semmit roluk, csak eszembe jutott, hogy van ilyen.

Ha valamelyik free software dokumentum kezelo rendszerrel lehet hasonlot self-hosted modon megvalositani, azt ne tartsatok magatokban!

Szerkesztve: 2019. 12. 14., szo – 16:30

Egyszer én is elkezdtem firtatni ezt a kérdést, de a házasságom többet ért. :)

Szerkesztve: 2019. 12. 14., szo – 17:55

Ha revolutos kártyával fizetsz, akkor minden fizetést automatikusan kategorizál és a budgeting menüben mindenfajta szép grafikont fog neked készíteni. Például utilities, groceries, közlekedés, étkezés, gyógyszertár, stb. Nagyon ritkán téveszt. Nem kell mögé összeesküvéseket gondolni, minden kártyás terminál közöl a fizetéskor egy merchant code -ot, ami közepes granularitással jelent valamit (például a tankolás, simple -ös parkolás meg a bkk jegyautomata is egy kategória, illetve a drogéria meg a patika is, ugyanakkor a Tesco groceries -nek minősül, a UPC utilities -nek, stb.). Ez igaz az online vásárlásokra is, és ha valamilyen köztest fizetőszolgáltatást használsz, azon is "átmegy". Például ha az aqua wold -be veszel kártyával jegyeket, az a szórakozás kategóriába megy, az aliexpresses mütyürök meg "vásárlás" -ba. Bocs hogy félig angolul félig magyarul írom :)

Előnye: zéró effort, csak annyi a dolgod, hogy mindig mindent revoluttal rendezz. Én így csinálom, de őszintén szólva a büdös életben sem kezdtem el analizálni a költségvetést, inkább annak vagyok a híve hogy a vásárlás előtt gondolkodjunk, és ne utána.

Teljesen mindegy hogy mennyi pénzt keresel, ha nem tudod megfelelően kezelni. Hülyeségekre és rossz döntésekre simán el lehet tapsikolni sokszáz kilót (vagy bármennyit) minden hónapban, miközben folyamatosan növelni kellene a tartalékot, és hosszú távon gondolkodni. Van, aki olyan környezetben nevelkedik ahol ezt megtanulja (egy ismerősöm 5 évnyi likvid megtakarítást tart, mert ezt nevelték bele), és van aki a saját kárán kap csak észbe. Én a saját káromon kaptam észbe évekkel ezelőtt, amikor észrevettem hogy hiába keresem a sokszorosát az első fizetésemnek, mégis ugyanannyi tartalékom van mint annak idején (kvázi semmi. Ezen már változtattam).

ne keverjuk ide a szezont a fazonnal :) az, hogy valaki nem rak felre _de tudna_ az nem azonos azzal hogy csip-csup dolgokra budgetelni kelljen.

en azt mondom, hogy be kell tervezni azt, hogy felrerak az ember X-et (kinel 10k, kinel 100, kinel 1 misi havonta, amennyi belefer), megnezni faj-e, es ha nem, akkor felre rakni tobbet kovetkezo honapban, etc. par iteracio utan megtalalja az ember h kb mennyit fektet be.

a tobbit meg nyugodtan koltse el. az egyik finance blogger itt svajcban (Mr. RIP) 80%-os savings rate mellett egy 50nm-es lyukban, lift nelkul elt a csaladdal - ujszulott gyerekkel. ez szerintem nem normalis.

Ugyan ez is "kézimunkás", de nekem bejött: https://hledger.org/

Némi elő- és utófeldolgozás  után pl. a banki csv-s számlakivonataimból tudok hledgeres formátumba átalakítani, az egyéb költéseket meg kézzel viszem fel. Nekem belefér.

Ha van sms értesítésed a banktól, akkor arra van alkalmazás, ami ezeket elfogja és rendezi.
A többsége tőled várja, hogy megadd a szűrési paramétereket.
Ez is valami ilyesmi:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bankpassbook.passbank

Én használtam egy ideig hasonló alkalmazást, de nem oldotta meg a problémát. :D
A megelőzés, előre gondolkodás célravezetőbb.