Több száz ingyenes portable játék linuxra

Több száz ingyenesen elérhető, natív portable játék linuxra.
A nagy részük feltehetően igényli a mai modern rendszereken a 32 bites kompatibilitási csomagot is.

A retró játékok kedvelőinek igazi csemege:
https://portablelinuxgames.org/?allPackages

Ugyanez bő lére eresztve:
https://skamilinux.hu/letolt-futtat-tobb-szaz-ingyenes-portable-jatek-l…

Hozzászólások

Aszondja töltsd le a .sh fájlt, +x, aztán run... how about no? :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

nem vonom ezt kétségbe. csak úgy hangzott, mintha szerinte ilyen (márming a csomagkészítő általi teszt, "garancia") nem is létezne, vagy nem kellene.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Ez egy elég gyenge riposzt volt TCH - ha elolvasod a cikket, abban az van, hogy feltörték a Linux Mint weboldalát és a download link mögé "okosított" ISO -t raktak. Ha eleve fertőzött médiumról telepíŧesz játékot, Linuxot, Windows -t, akkor eleve beszoptad. Arról nem is beszélve, hogy letöltött ISO telepítő hash értékét illik ellenőrizni - mondjuk több független mirrort felkeresünk, és csak akkor telepítünk ha a letöltött iso, meg a független mirrorok által közölt értékek egyeznek. Elég noobnak kell lenni ahhoz, hogy egy ilyen beszopj.

Én az adott disztribúció aláírt csomagjairól beszéltem - arról is biztos találhatsz példát, de ez elég ritka. Ha valaki fogja az általam használt arch linux mirrorját és megmókolja a csomagot, akkor a csomagkezelőm rögtön felismeri a problémát és nem lesz hajlandó onnan telepíteni.

A mondanivalóm lényege meg nem az, hogy a csomagkezelő 100%-os védelmet nyújt, hiszen azt is emberek gondozzák, de legalább sokat tesznek érte, hogy megbízható legyen. A vadnyugatról letöltögetéssel szemben, és vicces módon a cikked pont erről szól.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Nézd, az informatika legtöbb esetben chain of trust alapon megy - 100% nyilván sosem létezik, hacsak nem áramtalanítasz. És igazából csont ugyanarról beszél itt mindenki, csak ti ketten láthatóan élvezitek a felesleges szájtépést, pedig csak annyi volt a mondás, hogy a vadnyugatról szalajtott fosokat nem futtatjuk csak úgy le - érdekes módon EZT valahogy nem sikerül megkritizálni, csak az ellene adott tanácsot.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

> csak ti ketten láthatóan élvezitek a felesleges szájtépést

Én hozzád sem szóltam, basszus. Egy másik kommentelőnek linkeltem be két cikket, mi abban a szájtépés? Meg riposzt... Mi a franc bajod van máma?

> csak annyi volt a mondás, hogy a vadnyugatról szalajtott fosokat nem futtatjuk csak úgy le - érdekes módon EZT valahogy nem sikerül megkritizálni, csak az ellene adott tanácsot.

Egyfelől azon nincs mit kritizálni, hogy ne futtass le minden jöttment szart, mert az alap, másfelől meg te nem csak azt írtad, hogy ezt ne, hanem szó szerint azt is, hogy a csomagkezelőben lévő binárisokat (sic!) lehet ész nélkül futtatni. De egyébként ez itt már kurwára loop, csak úgy mondom.

A "vadnyugatos" szarokat meg lehet sandboxolni, a virtuális környezetet nyugodtan szétkúrhatja. De ezt más is leírta. Azonfelül backupolni kell, rendszeresen. Izolált helyre is. Akkor nem akkora gáz, ha beüt az

rm -rf ~

> Ez egy elég gyenge riposzt volt TCH

He? Riposzt? Én nem riposztoltam, pláne nem neked...

> ha elolvasod a cikket, abban az van, hogy feltörték a Linux Mint weboldalát és a download link mögé "okosított" ISO -t raktak.

/o\ Elolvastam a cikket, képzeld. Szerinted mi van az ISO-ban még a telepítőn kívül? Segítek: egy repository, ahonnan a csomagkezelő tudja telepíteni a csomagjait, a repository ugyanis nem csak online lehet.

> Ha eleve fertőzött médiumról telepíŧesz játékot, Linuxot, Windows -t, akkor eleve beszoptad. Arról nem is beszélve, hogy letöltött ISO telepítő hash értékét illik ellenőrizni - mondjuk több független mirrort felkeresünk, és csak akkor telepítünk ha a letöltött iso, meg a független mirrorok által közölt értékek egyeznek. Elég noobnak kell lenni ahhoz, hogy egy ilyen beszopj.

Nem kell noob-nak lenni, elég ha "ész nélkül" telepítesz ebből a megbízható forrásból. Ez amit te leírtál, ez már elővigyázatosság, nem ész nélküli telepítés.

> Én az adott disztribúció aláírt csomagjairól beszéltem - arról is biztos találhatsz példát, de ez elég ritka. Ha valaki fogja az általam használt arch linux mirrorját és megmókolja a csomagot, akkor a csomagkezelőm rögtön felismeri a problémát és nem lesz hajlandó onnan telepíteni.

Felismeri? Ha az aláírás, meg az ellenőrzőösszeg stimmel? Hogyan? Miből?

> A mondanivalóm lényege meg nem az, hogy a csomagkezelő 100%-os védelmet nyújt, hiszen azt is emberek gondozzák, de legalább sokat tesznek érte, hogy megbízható legyen. A vadnyugatról letöltögetéssel szemben, és vicces módon a cikked pont erről szól.

Csakhogy te nem ezt mondtad, hanem azt, hogy, idézem: "A csomagkezelőben aláírt, ellenőrzött, tesztelt binárisok vannak, azt futtathatjuk ész nélkül." Hiena ezen röhögött, én meg ennek kapcsán linkeltem be bthomykának két cikket, hogy volt már, hogy a hivatalos repo-kat nyomták fel. (És egyébként nem a csomagkezelőben vannak a binárisok, hanem a csomagokban, amik meg a repository-kban.)

Ész nélkül meg semmit sem futtatunk, még saját kódot se.

Mikor néztél át utoljára több száz millió sornyi forráskódot?
Egy linux kernel forrása 2 millió sor. Hányszor nézted át? Egy exploit injektálása 20-30 sornyi kód. Egy olyan ökoszisztémában ahol nulláról írnak újra dolgokat, nincs az az erőforrás, ami képes lenne auditálni és tesztelni ezt.
Emiatt egy disztribúcióban lévő csomag megbízhatóságában vakon hinni, csak mert disztribúcióból jön és aká van írva botorság. Mert amikor nem az eredeti szerző tesz valami nyalánkságot bele, akkor a csomagkarbantartó. Mert ugye aki ki tud cserélni 3-4 bitmapet párducosra, az mást is tákolhat bele. Mondjuk ami miatt hazatelefonál az alkalmazás, vagy épp kérés nélkül a distrowatchot tárcsázza.
Átlag felhasználóként sokszor teszter vagyok és és szopom meg a csomagolók inkompetenciáját, vagy rosszindulatát. Legyen szó a cdrecordrol, librecadről, vagy épp most az XFLR5-ről. Sokszor ez odáig megy, hogy az ember élből az alkalmazás fejelsztőjétől tölti le a csomagot, mert olyan mértékű a kókányolás.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Mi a lényeg? Ne telepítsünk sehonnan? Nézzünk át minden sornyi kódot? A http-s vadnyugat megbízhatóbb mint a köcsög debian/whatever csomagolók? Látom marha sok felesleges energiád van kiforgatni mások tanácsait :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

A lényeg, hogy nem kell felszopni a FOSS misztikumokat. Mikor az első repók megjelentek, az egész IT de az egész világ más volt. A Linux egy marginális oprendszer volt, pár kocka követővel. Nem volt értelme károkozókat telepíteni és írni rá. Ma az információ az Isten. Minnél több információt szerezni, minél jobban kontrollálni azt és pénzt csinálni belőle.
Az alkalmazások olyan mértékben megnőttek és olya mértékben komplexxé váltak, hogy azok auditálása, tesztelése meghaladja a disztribúciókészítők erőforrásait. Innen kezdve vakon megbízni bármilyen kódban, jöjjön disztribúcióból, vagy más forrásból nonszensz.
És a kockázat mértéke független a csomag forrásától.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem, nem független a csomag forrásától. Abban egyetértek, hogy valamilyen szinten bizalom kérdése, és a disztrókészítők sem tudják a mai komplex kódokat eléggé kitesztelni, de azért az a csomag, ami benne van a disztró hivatalos tárolójában mégis csak megbízhatóbb, mint egy fene tudja milyen weboldalról összeguberált, franc tudja ki által összegányolt verzió. Nem is csak a vírusveszély miatt, mert az normálisan frissített rendszeren nem probléma, hanem belegányolás a rendszerbe, nem biztos, hogy a fent lévő csomagokkal kompatibilis, működni fog, stb..

De abban igazad van, hogy teljesen vakon, 100%-ban nem szabad bízni a repós cuccokban sem.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

értem a célzást. téged sokminden nem zavar ami a linuxos világban történik 20 éve, de bármi, aminek köze van a blackpanther-hez, az nálad is kiveri a biztosítékot. ha a saját háza tájáról érkezik letöltési infó, akkor szerinted (is) hamis stat, ha a telepítések után egy tőle független portálról, akkor az meg kéretlen.
pl a discord nevű instabil lóf*sz nem a fő tárolóból érhető el, de miután igény volt rá, lett belőle csomag -a megfelelő figyelmeztetéssel együtt-.

"Átlag felhasználóként sokszor teszter vagyok és és szopom meg a csomagolók inkompetenciáját, vagy rosszindulatát."
a blackpanther-nél is vannak ilyenek, de önszántukból.

igaza volt a karcsinak: elpocsékolt idő bárki részéről veletek foglalkozni.
(elnézést kérek, amiért hozzászóltam a topikhoz)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Elég sokminden zavar a Linuxos világban Pötyi bácsitól kezdve egészen addig, hogy többé-kevésbé működő alkalmazásokat basznak el a fejlesztés nevében. A BP ennek a körnek csak szögmásodpercnyi szelete.

"a blackpanther-nél is vannak ilyenek, de önszántukból."
Önszántukból inkompetens vagy önszántukból rosszindulatú csomagolók?

"igaza volt a karcsinak: elpocsékolt idő bárki részéről veletek foglalkozni."
Valóban. És mégis, újra és újra megteszitek.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

felesleges cinizmus volt ez részedről. meg még sikerült a fogalmatlanságodnak is teret adni: karcsiék régóta nem mászkálnak ide. ráadásul úgy köpködsz megint embereket, hogy fingod nincs, mit csinálnak és hogyan.
tökfej.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Ők nem, te Mr. "nincs hozzájuk semmi közöm" White Knight annál inkább.
Károly megnyilvánulásai után, szerintem a cinízmusomat nem lehet teljesen alaptalannak érezni, és ha alaposabban szemügyre veszed nem konkrét személy ellen szólt, hanem általánosságban tett fel egy kérdést.
Erre lehetett volna öniróniával válaszolni: "Rosszíndulatúan inkonpetensek a csomagkarbantartóink."
Humorosan válaszolni: "Inkompetensek vagyunk a rosszindulatban, de dolgozunk az ügyön."
Marketingesen válaszolni:"Ezen tulajdonságokat megtartjuk a konkurens disztribúciók karbantartóinak, a tesztereink ellenben megpróbálnak minden rosszindulatú kódot eltávolítani és a fejlesztői imkonpetenciát kijavítani."

Ha az ember önként felvállalja egy csoport képviseletét, akkor legalább PR szempontból ne rombolja a csoport imaget
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

én nem vagyok se csomagkarbantartó, se szoftverfejlesztő. a panther PR-osa meg főleg nem.
nem kérdést tettél fel, hanem általában inkompetensnek/rosszindulatúnak állítottál be olyan népeket, akikről és munkáikról fingod nincs. ha meg találtál hibát (legyen az bármelyik disztribúció bármelyik és bármilyen összetevője), jelezted volna azok fejlesztői felé -ahogy tették ezt mások is-.

a hupon bármit védeni, amit legalább hárman köpködnek, értelmetlen és időpocsékoló tevékenység. maga a hup is az már évek óta :>

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Rossz hír mint fanboy te is részese vagy az BP ökoszisztémának, ráadásul PR vonalon, mert az átlag olvasó párhuzamokat von a megnyílvánulásaid és a BP között. Jup, nem véletlen, hogy nem egy projectnél igen komolyan odafigyelnek a fejlesztők és a "community" viselkedésére.

A mondat végén kérdőjel kérdést jelent, nem kell mindjárt rejtett tartalmat belelátni.

Csak akkor véd az ember valamit ha az övé, vagy ha felkérték arra. Mert bizony fogadatlan prókátornak kutyaszar a fizetsége. Ilyen ez a fehér lovag szakma, semmi sikerélmény és sehol a többi lovag, hogy a védjék a hátad. Ha ez most feminista téma lenne, akkor még lenne esély, hogy valami femibanya megjutalmaz. Bár ki tudja, lehet, hogy egyszer Vektor is leejt egy zsebkendőt neked. Szóval, ne add fel.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

igazából ahhoz kened a hozzászólásaimat, amihez csak kedved tartja. ha te azt hiszed, hogy bármi közöm van a párduchoz (azon kívül hogy poweruser-ként használom), akkor hidd azt.
nem rám nézve dehonesztáló, hogy PR-osnak nézel egy olyan projektben, amihez semmi közöm. ha nem hiszed, kérdezd vektort.
(vagy időnként nézz meg egy-egy hupper adatlapját, az enyémen évek óta vigyorog a hibás meglátásotok)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Pedig igaza van. Ahogy nézem, a feltüntetett oldalon lévő játékok nagyja benne szokott lenni a legtöbb disztró hivatalos vagy nem hivatalos külső tárolóiban (PPA, AUR, stb.). Először onnan kell megpróbálni. Csak azt érdemes erről a listáról próbálni, ami nincs meg máshol.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Skamikám, kinn az Antix 19, te meg itt hülyéskedsz.?! :-D
--
God bless you, Captain Hindsight..