Dobták a Google Play-ről a WireGuard app-et

Jason Donenfeld a napokban tette közzé a WireGuard legfrissebb verzióját a Google Play-en, amire a manuális ellenőrzés miatt napokat kellett várni, hogy elfogadja a Google csapata.

Ezt a mai nap reggelén meg is tették, majd Donenfeld meglepetésére 20 percre rá tiltották az alkalmazást, a korábbi verziókkal együtt. Jelentette be saját levelező listáján.

Mint kiderült az az indok, hogy az alkalmazáson belül volt link a WireGuard saját támogatói oldalára, amire ha valaki rábökött, akkor az az alapértelmezett böngészőn keresztül nyílt meg.

Tehát a Google álláspontja, hogy ha egy ingyenes, nyílt forrású projekt támogatást mer kérni, a Google Play-es fizetési lehetőséget megkerülve, akkor annak repülnie kell az alkalmazásboltból.

Donenfeld az esetet követően nem sokkal küldött is egy commit-ot, ami kivette a támogató oldal linkjét az alkalmazásból és most újra várják a manuális ellenőrzés befejezését. Addig viszont semmilyen formában nem érhető el a WireGuard a Google Play-en keresztül. F-Droid-on keresztül a jelenlegi formájában továbbra is elérhető.

Hozzászólások

Pont fél órája láttam én is a levelet :)

És ha már Wireguard: tud valaki olyan beállítást, megoldást, kiegészítőt, amivel még egy auth réteget (szimpa u/p vagy egy 2fa) is elé lehet húzni? Kicsit kevesellem a config fájlban átadott credek "biztonságát". Ja, és persze ezt támogassák mobil és számítógépes operációs rendszerek is vagy a wg appok.

"Tehát a Google álláspontja, hogy ha egy ingyenes, nyílt forrású projekt támogatást mer kérni, a Google Play-es fizetési lehetőséget megkerülve, akkor annak repülnie kell az alkalmazásboltból."

Nem vagyok Google-párti, de ez nyilvánvalóan le volt írva az agreement-ben előre.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Ilyet szabad, tehát máshol fizetős szolgáltatáshoz adhatsz klienst, lásd például Netflix, autópályamatrica vagy parkoló kliens. Vagy ott van akár az Amazon kliens, amiben konkrétan dolgokat tudsz venni. Amit nem tehetsz, az az, hogy egy ingyen adott alkalmazásért pénzt kérsz, erre az alkalmazásból buzdítod a felhasználót és elviszed a mobilon a fizetőoldalra.

--
https://iotguru.cloud

"Pontosítanál kérlek?"

Én? Olvasd el a Google irányadó oldalait.

"Az alkalmazás főoldalára elvihet? És ha ott van Donate gomb, akkor odavihet?"

Aham, odavihet. Az alkalmazásban viszont nem tarhálhatsz pénzt ilyen linken keresztül. Például a Netflix esetén van egy "Account" menüpont, ami többek között pont az előfizetés oldalra visz.

--
https://iotguru.cloud

Mivel naívan azt hittem te már fejlesztettél nagytestvér rendszerre - tehát ezen már túljutottál -, ezért azt hittem kapásból tudod az egyszavas választ. Bocsánat a léha feltételezésért.
/OT

Viszont ha az alkalmazás főoldalára elvihet, akkor a wireguard fejlesztőknek is csak annyit kell csinálniuk, hogy kicsit lerövidítik azt a kurva URL-t, amibe belekötött a kugli.

Íme a hevenyészett peccs:


s,(//[^/]+)/,\1\000,

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

"Mivel naívan azt hittem te már fejlesztettél nagytestvér rendszerre - tehát ezen már túljutottál -, ezért azt hittem kapásból tudod az egyszavas választ. Bocsánat a léha feltételezésért."

Leírtam az egyszavas választ már kétszer.

"Viszont ha az alkalmazás főoldalára elvihet, akkor a wireguard fejlesztőknek is csak annyit kell csinálniuk, hogy kicsit lerövidítik azt a kurva URL-t, amibe belekötött a kugli."

Szerintem ők pontosan tudták és tudják, hogy mi a gond és mivel lehet javítani.

--
https://iotguru.cloud

> lásd például Netflix, autópályamatrica vagy parkoló kliens

Itt két egymástól független dolog van:

Egyik esetben egy havidíjas, nem az apphoz köthető szolgáltatást vásárolsz, a másik esetben pedig fizikai termékeket.

Developers offering products within a game downloaded on Google Play or providing access to game content must use Google Play In-app Billing as the method of payment.
Developers offering products within another category of app downloaded on Google Play must use Google Play In-app Billing as the method of payment, except for the following cases:
* Payment is solely for physical products
* Payment is for digital content that may be consumed outside of the app itself (e.g. songs that can be played on other music players).

Apple-nél hasonló szabályok vannak.

"Tehát a Google álláspontja, hogy ha egy ingyenes, nyílt forrású projekt támogatást mer kérni, a Google Play-es fizetési lehetőséget megkerülve, akkor annak repülnie kell az alkalmazásboltból."

Es ez igy van jol. Maskor meg panaszkodnak a userek, hogy a genya alkalmazasba linkeket raknak a fejlesztok es vasarlasra kenyszeritik a gyerekeket. Miert mukodne ez maskeppen? Aki tamogatni akarja oket majd elmegy a lapjukra.

Peldaul ez a nagy hirveres most fasza kis reklam lett nekik szoval nem kell sirni...

Nem gondolnám amúgy, hogy ez nekik ne érné meg. Van jópár ingyenes app, akinek a fejlesztője nem feltétlenül bánna egy donate opciót.
A funkció amúgy brandelhető lehetne "fizess amennyit szeretnél" opcióként is, ami egy érdekes csavart adhatna az ingyenes appoknak. A humble bundle-nél bevált, itt miért is ne?

és még egy pár másik alkalmazást is ezen kívül.