Régi ház kábelezésének kendácsolása

Adott egy feladat, amit lassan 1 éve kerülgetek, de egyelőre nem szültem meg a végleges megoldást, kíváncsi lennék a ti ötleteitekre, tanácsaitokra is.

Adott egy 15-16 éves ház, aminél az előző tulaj anno építettetett ki strukturált kábelezést, cat5 utp-vel. Rengeteg sebtől vérzik a dolog, de semmiképpen sem akarom elítélni ezért. Az, hogy valaki gondolkodott abban az időben ilyesmin (2003-2004-et írtunk, és egy átlagos családi házról van szó), az több mint szerencse az új tulajnak (azaz nekem).

A helyzet nagyjából a következő:

  • Az összes kábel cat5 (tehát még csak nem is cat5e), viszont mindegyik működik, megfelelő eszközöket a végeikre akasztva, és egyesével iperf-el lemérve nincs 900Mbit/s alatti eredményem.
  • A kábelek nem mozdulnak. Ennek kapcsán azt az infót kaptam, hogy ne is próbáljam, valószínűleg még az szerelőbeton megkötése közben állt elő ez az állapot, mivel a beton elnyomta a nem rögzített csövezést.
  • A fali aljzat mindenhol Legrand Valena, korabeli, szintén cat5. Van köztük pár RJ11 is, mivel az első időkben náhány vezetékes telefon is üzemelt a házban.
  • A kábelek az egyik tetőtéri szoba lecsapás alatti részén vannak végződtetve a gipszkarton fal mögött. Ehhez van egy szerelőnyílásom, amin keresztül be is tudok mászni a "kutyaólba".
  • Újravésés kizárt, túl nagy a ház, rengeteg munka lenne, ráadásul alku tárgya volt a vásárlás előtt egy festés, ami profi módon el is lett végezve, lekaparással, gletteléssel, minőségi anyagokkal, jó szakemberekkel. Ennek a szétbarmolásába és újrakezdésébe nem szeretnék pénzt/időt fektetni.
  • Összesen 11db végpont van, de szívesen megtartanám mindet. Nem csak desktop PC-k, media eszközök esetén tennének jó szolgálatot, hanem lenne mibe bekötni az Unifi AP-ket, vagy POE kamerákat (amikhez adott helyiségből ki tudnám vinni kültérre a kábelt egy fúró segítségével) :)

A fentiek közül talán a "központ" elhelyezése a legnagyobb rákfenéje az egésznek, elsősorban a "kutyaólban" uralkodó hőmérsékletek miatt (télen hideg, nyáron bazi meleg). Ide NAS-t, normálisabb routert, switchet, szervert, stb.-t biztosan nem tennék, arról nem is beszélve, hogy a kutyaól túloldalán levő szobában sem lehetne aludni miattuk. Az előző tulaj mindenféle filléres soho szappantartót üzemeltetett itt, ha valamelyik X év után megfőtt, kicserélte, nagy igényei nem voltak.

Ebből kellene tehát kihozni valamit, nehéz ügy...

Kérdések, eddigi ötleteim:

Teszt jelleggel "100Ft"-os toldókkal tettem pár kísérletet, és kötöttem be kb. 20 méteres új cat5e szakaszokat a kábelek fenti végre. Ezeket "toronyiránt" elhúztam valamerre, méregettem. Sebességcsökkenést nem tapasztaltam, de nem mértem így végig az összes kábelt. Ez alapján úgy gondolom, hogy toldások beiktatásával a végpontokat át tudnám helyezni ideálisabb helyre. Födém áttörések szerencsére bizonyos pontokon adottak, és ennek köszönhetően a toldás után az összes kábelt kevés munkával, kényelmesen (és nem látható helyeken) le tudnám vinni a ház egyik erre legalkalmasabb pontjára, ami esetemben a garázs lenne. Ott kapna helyet egy kis fali telco rack, abba kerülhetne router, poe switch, kisebb szerver, és mindenféle egyéb eszköz.

Gondolom a fenti felállást figyelembe véve kb. teljesen mindegy, hogy milyen kábelt veszek a toldáshoz, illetve ftp/stp, és bármilyen cat5e feletti szabvány értelmetlen lenne, vagy még rontana is a dolgon. Ezért valamilyen normálisabb minőségű (de nem csúcskategóriás) cat5e-re gondoltam. Jól gondolom? Ha igen, akkor ugyanez igaz a patch panelre is?

Milyen toldót használjak? Létezik minőségibb megoldás a filléres műanyagházas izék helyett? Ha igen, akkor jöhet link + beszerzési forrás. Vagy esetleg forrasszak+zsugorcsövezzek inkább?

A fali aljzatokat nem bántanám, kivéve az RJ11-eket, azokat cserélném a ma kapható RJ45-ös Legrand Valenára.

Bocsánat hogy kicsit bő lére eresztettem, de ha simán felteszem a kérdéseket, biztos vagyok benne, hogy 10-ből 10 ember megmondja, hogy hülyeség az egész, kábelt nem toldunk, stb..., így gondoltam elébe megyek a dolognak egy részletesebb magyarázattal. Szóval a fentiek fényében bármilyen építő jellegű választ, ötletet, jótanácsot szívesen látnék! :)

Előre is köszi!

Hozzászólások

Én betennek egy ipari(bb) switchet a kutyaolba es egy kábellel elvinnem az uplinket a szerver rackba a garázsba... Pénztárca függő milyen switch es esetleg optikai uplink... De az biztos hogy nem toldanek es huznek 20 kábelt...
Vagy tegyél olcsó switchet es cserelgesd evente... Nem fog kelleni...

Ez volt az első ötletem nekem is, de szükség van szerverre is, főleg NAS, backup, home assistant és egyebek miatt, illetve ugye kamerák is vannak/lesznek. Ehhez vagy kevés a gigabites uplink, vagy megoldom 10G-vel, de akkor megint ott járok, hogy drága, és valószínűleg hangos eszközt kellene tennem a kutyaólba, ami nem megoldható.

A rendelkezésre álló switch egyébként egy c2960, 24 portos, minden portján poe, és elég hangos, ez a kutyaólba szintén nem tehető be. A poe kell a kameráknak és az Unifi cuccoknak, nem hinném hogy kapnék passzív hűtésű vagy halk eszközt a cisco helyett, vagy ha igen, azt is sajnálnám az esetenként 50-60 fokban járatni. B verzió a rahedli poe adapter + valamilyen olcsóbb switch, amin van sfp+ is, erre is gondoltam.

Viszont az egésszel szemben ott állna egy kb. fél napos munka, meg úgy 20-40eFt beruházás (kábel, toldók, ez-az, lehet, hogy sokat is mondok), ezért jutottam inkább arra, hogy az egész problémát áthelyezem :)

Jol látod te a dolgot igazából ugy erzem nincs is szükséged tanácsra inkább amolyan brainstorming jellegű a kérdés... Most már en is kíváncsi vagyok mi jön ki belőle de pénz / feature arányban neked kell dönteni... Csak arra vagyok kíváncsi mikor hajtasz ki reálisan egy családi házban fulladasig 1G uplinket.
Nálam van 8 HD kamera, 4db UHD smart TV, 3 Alexa zene stream, riasztó, 3 unify AC AP, hazautomatika meg egy rakat egyéb eszköz de sosem jön ki párhuzamosan egy 4 tagu családban plusz vendégek hogy lefulladna a gigabit...
Értem én az elméletet meg a jó lenne ha... De telleg kell?
PS... A viszont lehet hogy 5 ev múlva Facebook nak több kell...
Jah... Nálam is 1G uplink végén log a szerver plex es NAS... Elég az ma még...
Max tedd a kamerákat külön Vlan ra es egy extra kábelre... De ha motion detection activalt a felvétel akkor az sem muszaly.. Egyszerre hány kamerán van mozgás es hányat visz el a gigabit elkodolva...

A brainstormingot jól látod, bár a kérdések a végén valósak :) Ritkán csinálok ilyet, akkor sem szoktam ilyen jellegű kendácsokat előadni, szóval tényleg érdekelne hogy létezik e normálisabb minőségű toldó, meg hogy cat5e főlé tényleg ne menjek e :)

Gigabit: igen, egyrészt a jövőállóság, másrészt már most is meg tudjuk azért néha tépni. A feleségem pl. gyakran dolgozik raw fotókkal a fileszerveren, backup is futkorászik a háttérben + streamek, miegymás. Bár megmondom őszintén, hogy valóban érzésre állítom inkább, szóval lehet hogy jobban meg kellene néznem :)

Viszont az egész poe-n bukik meg, nem szívesen dobnám ki a ciscot cserébe valami soho vacakért + poe adapterekért. Ráadásul az adapterek szerintem kitennék egy ilyen switch árát bőven, valamint ebben az esetben már nem is az eszközöket, hanem sokkal inkább a házat félteném a 40-60 fokban üzemelő 6-8db kínai dugasztáptól :)

csillió toldó helyett: patch panel.

Kulturáltabb és a kínálat elég nagy ahhoz, hogy a kívánt minőségi szintet kényelmesen belődd a magad ízlése, pénztárcája szerint.

Hátránya, hogy 1 optikai uplink helyett egy kábelkorbácsot kell átvezetned.

--
"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Ehhez még kellene 6-8db 802.3af képes POE adapter is (5-6eFt/db, és az még a TP-Link kategória), na meg a rack felőli végén is eszközt kellene cserélnem (RB3011 van most, minimum egy 4011 kellene helyette, vagy egy hasonló switch), valamint sfp+ modulok és kábel.

Persze a költség egy dolog (aki majmot tart ugye...), csak úgy érzem, hogy ugyanerre az infrára ugyanezt az összeget hatékonyabban is el tudnám költeni (pl. a még foghíjas Unifi és kamerarendszer befejezése, szerverbe SSD-k, több ram, stb stb..), ráadásul ez esetben nem kerülnének be aktív eszközök 6-8db kínai dugasztáppal ebbe a "napra kitett" poros lyukba.

Ha beszigeteled a "kutyaólat", akkor télen nem lesz annyira hideg és nyáron annyira meleg, hogy gondot okozzon. Ha kőzetgyapotot használsz, akkor hangszigetelt is lesz.

Vegyél X db fenti toldót, ezekkel tudsz minimális csillapítással toldani, és vidd el a kábeleket a neked szimpatikus helyre.
Veszel bármilyen Cat5e kábelt (sima Cat5-ot már nem kapsz), azokkal „megtoldod”.
Ilyen környezetben aktív eszközt, v. eszközöket berakni értelmetlen.
Mindenki írja hogy igen, a padláson neki is elment, de ezeknek az eszközöknek ez nem jó!

Cat5-öt soha nem forrasztunk. Ha mégis, akkor az nem informatikának megy. Villanyszerelőktől láttam ilyen csodákat, amely nagy részét újra kellett kábelezni, mert nem ment át műszeren.
Egyik kedvencem (de ő legalább próbálkozott): https://www.reddit.com/r/techsupportgore/comments/1vue86/how_not_to_spl…

UTP kábelt szigorúan ilyennek toldunk! Egy ilyen doboz ugyan azt tudja mintha egy Patch panelbe tűzted volna be a kábelt, tehát nagyon-nagyon minimális a csillapítása.
Természetesen lehet forrasztani, ha szeretnél szép nagy packet lostot, vagy jó lassan közlekedő csomagokat. Egy forrasztásnak a csillapítása hatalmas. Főleg ha jó sok cint használsz.

Ha normális, szabványos megoldással szeretnél toldani, akkor más megoldást nem igazán fogsz találni.

OK, értem én, hogy ez a tananyag, de ehhez a cucchoz kb. 2cm-en szét vannak csavarva az érpárok (pontosabban kb. ennyi a szétcsavart rész + a két csatlakozót összekötő nyák). Azt hinném, az nagy frekvencián elég rossz, sokkal kisebb csillapítása lesz egy gondos forrasztásnak, ha ügyesen csinálod (akkor pl. elég kb. fél centin szétcsavarni az érpárokat, kevés cinnel, szemből lehet forrasztani. Nyilván nem olyan forrasztásra gondolok, ahogy a villanyszerelők szoktak (pedig nekik nem is szabadna), hogy szépen szétteríted az ereket egy pár centin, összecsavarod a két madzagot, majd jó vastagon becinezed.

Szóval elméletem nekem is van, arra vagyok kíváncsi, hogy van-e, aki megmérte.

A cat5 és cat5e kábel között tkép nincs különbség, lényeges inkább a szerelés - pl hajlátási sugarak, max kábelre kifejthető erő behúzáskor, stb.

Én tennék egy patchpanelt a "kutyaólba", és elvinném ahová kell a köteget a padláson/tetőtérben.

Üdv,
-=Lajbi=-------

Én eszközkísérletet folytatok. Cseréptetős padlásra dobtam switchet, és itt van a Digi ONT-je is.
7 éve folyamatosan működnek -20 ... +60 környezeti hőmérséklet tartományban.

Ha megnézel egy mai eszköz adatlapot vagy ezt az adatlapot, látható a "Tested ambient temperature -40°C to 70°C", tehát nem extrém az én tesztkörnyezetem.
Nem félnék annyira attól, hogy a kutyaólban fusson egy ventillátor nélküli, zajtalan router vagy switch.

A digi ONT-je tipikusan chinese cheap shit ZTE. Abból kinézed, h. tartós nyári 40-60 fok 4 hónapig nem nyírja ki a kondijait akár 1 szezon alatt? Ennél barátságosabb hőmérsékletviszonyok mellett is hullanak el consumer elektronikai cuccok (nem katonai kivitelről van szó).
--

> uralkodó hőmérsékletek miatt (télen hideg, nyáron bazi meleg).

Akkor talan a teto hoszigeteleset rendbetehetned...

Nalam a tetoterben nyaron meg 26 fok fole nem ment a hometseklet, a hazban 25 fok fole, a pinceben 22.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem tudom, hogy mit ertesz pontosan napokig alatt, de nalam 2019majus1-2019oktober1 kozott egyik nap se volt a belso homerseklet 26C folott. Nincs legkondi.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Kicsit mellékszál, de nem teljesen offtopic, rákérdezek már itt:

4 éve lett felújítva a ház kívül belül. Ennek része volt az erős és gyengeáramú rendszer is (villany, riasztókábelezés, UTP, koax). Namármost pár hónapja az egyik riasztó szenzor hibát jelzett. Kiderült h. szakadás van azon a kábelen. Falban megy végig a kábel a riasztóközpontig, gégecsőben. Aztán most nemrég egy másik kábel is megszakadt, ami a tápot vitte egyik szintről a másikra a központmodul és a bővítő modul között. Nem volt fúrás faragás sehol a lakásban, aminél elfúrhattuk volna a falban menő kábeleket. Milyen kivitelezési hiba miatt bszódhatnak meg sorra ezek a kábelek a falban?
--

szenzornal lehet oxidacio is.
Azaz ha kikotod, bekotod lehet mukodni fog.

Tutibiztos, hogy a kabel szakadt? Vagy csak a kozpont kiirja, hogy kabelhiba?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....