sonoff basic firmware csere

Fórumok

Sziasztok!

Szeretném megépíteni a saját okosotthonom. Egyenlőre vettem egy sonoff basic relét, amin tanulgatni szeretnék, majd később az összes villanykapcsolót lecserélném.
Feldobtam egy virtuális gépre a HA-t. Először próbáltam a saját szoftverével meg IFTTT-vel integrálni a HA-ba, de ez nagyon gányolás. Szóval végül eldöntöttem, hogy kicserélem a gyári firmware-t tasmota-ra.
Nagyon kezdő vagyok a témába, ezért szeretném ha valaki jártas a témában linkeljen nekem hozzá eszközöket amivel tudom flashelni (összes eszköz+kábelek meg minden), esetleg egy kis dokumentációt hozzá. Ha valaki esetleg csinált ilyet és van hozzá korrekt leírása hogyan párosította össze később a tasmotas basic-et a HA-val, azt is megköszönném.

Köszi :)

Hozzászólások

Javaslom a Tasmota WIKI-t elolvasni, részletesen leírnak mindent, amire szükséged lesz. Youtube-on is találsz 1000 oktató videót, frissítésről, és a HA-ról is. Én vagy az ebay-en, vagy az aliexpressen vettem USB-TTL átalakítót, azzal frissítettem az eszközöket a leírások alapján. Forrasztani ne félj, szerintem sokkal egyszerűbb, mint kézzel tartogatni a vezetékeket. Van a Tasmota-hoz google forum/levelezési csoport is, ott is érdemes körbe nézni.

https://www.aliexpress.com/item/32716109900.html

Szerintem én a CP2102 RED-et rendeltem, a 0.96 USD mégsem 3000 Ft, és rendeltem még vezetékeket, pl.: https://www.aliexpress.com/item/32962785036.html (nem innen, de ilyet). (de ezt mindenki magának tudja, hogy mennyire türelmes. :) Én úgy voltam vele, hogy ide fog érni, és ide is ért.)

A villanyszerelésről: Tényleg több dologra is figyelni kell, a teljesség igénye nélkül: - Ne köss össze különböző köröket, véletlen. - Tartsd be az előírásokat, pl fürdőszobában is. - Csak lekapcsolt hálózatot szerelj. - Tudd hogy melyik a fázis, tartsd be a vezeték színeket, ne fürdés után mezítláb szerelj, és legyen rajtad gumipapucs. - Figyelj arra, hogyan csinálod meg a kötéseket, stb... 10001 dolgot le lehetne írni, ha az USB-TTL, és a Tasmota kérdés neked, akkor valószínűleg ez a témakör is az, nem baj, ha van egy villanyszerelő ismerősöd, akinek ki tudod kérni a véleményét. Csak annyit akartam ezzel mondani, hogy sok dologra kell figyelni, akkor is, ha egyszerűnek tűnik elsőre. Nem vagyok villanyszerelő, szerintem elég jól átlátom, és értem hozzá véletlen fázishoz (ami nem rázott meg szerencsére). Csaptam már le biztosítékot úgy, hogy nem számítottam rá, stb...