Linuxot régi laptopra (1 mag, 1,73 Ghz Celeron 530 + 2GB DDR2 + Hdd)

 ( Petya28 | 2019. szeptember 16., hétfő - 13:43 )

Sziasztok, szeretném megkérdezni, ki milyen linuxot ajánlana a fenti gépre.

Második gépnek lenne, nincsenek nagy igények, böngészni,youtube-ozni lehessen rajta, illetve adott esetben adapterrel rákötve lejátsszon videót(youtube,horizongo) TV-n, de nem elvárás a FullHD.

Egy MSI VR601X erőgépről van szó.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Erre kiváncsi leszek. Van egy régi kis acer one tökmag gépem, gyakorlatilag csak melóra használom (vpn után rdp kliens), mert a böngészés már használhatatlan lassú rajta, youtube pedig végképp nem megy neki (2 szálas atom proci + 2g ram, plusz ssd). De a fenti melóra tökéletes, kocsiban elfér, ha hívnak, ott van. :) Jelenleg legújabb 32 bites debian + xfce megy rajta.

hát kukázni nem szeretném a gépet, mert kb. karcmentes állapotban van 15 év után, még a billentyű sincs kikopva, viszont ha az az atom 2 giga rammal kevés egy youtube-hoz akkor nem sok reményt fűzök én sem ehhez a feladathoz. Lehetne még bővíteni 1.8-2.0 Ghz körüli 2 magos T-s procival, nem tudom az elég lenne-e egy youtube-hoz a 2 giga rammal (ez nem bővíthető már)

Halál lassú lesz bármi is. Nekem van otthon egy 1 magos pentium-M el szerelt gépem, kb csak tesztekre használom. Talán ha kapna SSD-t, de nem ér annyit.

Már jó pár éve is gombokért lehetett kapni első generációs i5 el szerelt gépeket 4-8G rammal, az még használható most is. SSD-vel vel persze.

A fenti gép csak szenvedés lesz.

Fedora 30, Thinkpad x220

+1

Egy próbát biztosan megér, ha nem jön be, akkor szeretnék csak költeni a "projektre" :) bármennyit is.

Egy pentium M-ből csináltam minidlna szerver és torrent kliens gépet a "nyaralómba". Szerintem tökéletes felhasználása a régi gépeknek.

Az attól függ, mert a fenti pentium-m a körítéssel többet eszik mint egy mai modern alig fogyasztású valami (ARM), és a általald leírt feladatra szintén alkalmas.

Ennyi erővel a régi szekrény gépek is jók valamire csak bírjad árammal. Vannak nekem régi unixok (PA-RISC, SPARC III) amiket simán tudnék most is használni, ha ingyen lenne az áram :D

Fedora 30, Thinkpad x220

+1

Próbálj meg mondjuk egy LUbuntut. Pár hete próbáltam sima ubuntu 19.04-et egy thinkpad t61-en T8300-as c2d procival, 8GB rammal. A chrome elég dögletes volt, ha a gpu gyorsítás be volt pipálva, mert inkább csak lassítja a renderelést az a gpu :D De kivéve a pipát (lehet az az alap) egy fokkal jobb. A firefox meg mintha még jobban vitte volna.

Uh bár ahogy látom proci erőben a c2d lehet lényegesen gyorsabb ennél a celeronnál. Esetleg a h264ify addonnal rá is lehet venni, hogy gpu gyorsítással játszon h264 formátumú youtubeot a procierőből nyomott vp9 helyett. Gondolom h264 dekódolást támogat már ez a celeron.

Ram szempontból pedig zram-ot érdemes bekapcsolni, hogy kicsit javuljon a helyzet.(sudo apt install zram-config és újraindítás).
A napokban telepítettem ubuntut z3736f -es 4 magos atomosra (bát ez még lassabb lehet, mint a notebookos atom) 2GB rammal és azon elég dögletes volt firefox alatt is. Persze 720p még épp működhet, de sok türelem kell hozzá.

+1 a Lubuntura. Én egy Asus Eee-t támasztottam föl vele a lassú kínhalálból (Intel Atom N435, 1,33GHz, 1 mag + HT, 2 GB RAM).

:wq

+1 Lubuntu 18.04 Erről írom:
Aspire One D255 (Intel Atom N550)

-1 a Lubuntura. A régi verziók jók lettek volna erre a gépre. De a Lubuntu a 19.04-től kezdve dobta a 32 bites támogatást (a szóban forgó Celeron 530 proci meg csak 32 bit only), meg LXDE helyett áttértek LXQt-re, és emiatt nem olyan sovány disztró többé.

Azért egy T61 hiába régi, egy T8300 jóval erősebb proci, 2 mag, több cache, újabb utasításkészeltek, tud 64 bitet, a 4-8 giga RAM is jóval több, mint egy 2. Szóval nem lehet egy lapon említeni a két gépet.


“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Nemsokára úgyis felbukkan majd Saxus Mérnök Úr, és bebizonyítja, hogy a Windows 10 tökéletesen működik egy ilyen gépen IS.

Idézet:
LXDE helyett áttértek LXQt-re, és emiatt nem olyan sovány disztró többé

A GTK3 csiligány bloatra való átállás óta az LXQt minden szempontból gyorsabb és kézenfekvőbb, mint az LXDE.

Működni biztosan működik rajta a Win10, feltéve, hogy a Celeron 530-ban benne vannak a megfelelő utasításkészletek. Csak épp lehet köszönet nem lesz benne, olyan lassan, a lassú proci és a HDD miatt. Mondanám, hogy toljuk alá SSD-t, de a Celeroncson az se fog segíteni, egy C2D-ós notiban meg lehetne próbálni, ebben nem érdemes. Maximum mazohizmusnak jó a Win10 egy ilyen gépen.

Egyébként most nézem, hogy a Celeron M 530 támogatja a 64 bitet is, rosszul emlékeztem, hogy 32 bit only. De 64 bites rendszert nem tennék rá a 2 GB RAM miatt.

Illetve 64 bites Windows 8.x/10 talán fel sem menne rá, mivel a PREFETCHW utasítást lehet nem támogatja. A 32 bites Win8.x/10 felmegy, mert van PAE, NX, SSE2. A 64 biteshez is ott van a szükséges utasításkészletek nagy része, 64 bites LAHF, SAHF, CMPXCHG16B, csak ez a PREFETCHW nem deríthető ki.


“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

> A GTK3 csiligány bloatra való átállás óta az LXQt minden szempontból gyorsabb és kézenfekvőbb, mint az LXDE.

Én asszem itt valami összekeveredett... Az LXDE sosem állt át GTK3-ra, pont azért, mert a fejlesztőjének nem tetszett a GTK3. AZ LXDE mindig is GTK2-es volt, csak három éve a 0.99.2-nél befejezték a fejlesztést, mert még 2013-ban összeálltak a Qt4 alapú RazorQt fejlesztőivel és együttesen megcsinálták a Qt5 alapú LXQt-t.

Egyébként nagyjából mind a három rendszer ugyanannyi memóriát eszik: LXDE: 108 MB, LXQt: 112 MB, RazorQt: 114 MB.

Ezekből a tökmagokból elég sokféle van, nekem is van egy Aspire One-om, ami nem Inteles, hanem egy AMD-C60-as procival és hozzá tartozó Radeon-nal van szerelve. (egyszálas Atom < ez < 2-szálas Atom) Az egy szem memóriafoglalatban egy 4 GB-os 1600-as DDR3-s modul csücsül. Nem egy erőgép, de azért ilyesmire bőven elég. Most van tervbe véve a HDD - SSD váltás, mert rendszeresen szoktam rajta VM-ekben Linuxot próbálgatni. Igaz, a host az egy 64-bites FreeBSD 12 szintén XFCE-vel (és bhyve-val) :-)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Pont most néztem utána, mert kiváncsi voltam, atom n450-es proci, 1 mag-2szál, 64bitet tud (azt hittem, ez nem megy neki), viszont a maximum memória az 2G. Kár, duplája jobb lett volna.

Ne csak nézz utána, próbáld is ki, ha van rá lehetőséged. A hivatalos doksi szerint ez is csak 2 GB-ot tud. (Amúgy pont ma tervezgettünk bele 8 GB-ot, de aztán neten meglett, hogy az már sok neki :-( )

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Nem 3.5GB az a 4GB?

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

blogmotor monnyonle

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Ez kb olyan mint mikor mondja valaki, hogy CSAK Facebookozni és Messengerezni akar a mobilján (és nem felel meg neki a Lite verzió).

Gyereknek kell PC, de olcsó legyen, mert "csak" játékra kell. :)

Ha Budapesten ossze tudunk futni (Stadionok/Ors Vezer Tere/Elessarok kornyeke) es a gepedben cserelheto, valamint 479-es socketben ul a CPU, akkor szerintem meg tudlak dobni ajandekba egy 1.86 vgy 2.0GHz koruli CoreDuo/Pentium Dual-Core/Core2Duo CPU-val (lovesem nincs, hogy melyikbol mennyi van otthon).

Köszönöm szépen örülnék neki, holnap és csütörtökön is,mindenképp mennem kell pestre, írok privátot!

ment benne?
Celeron 530ban nincsen speedstep, ezert nyakrol lesporoljak a supportjat is, es ezert nem mennek benne a komolyabb procik. Ertsd bios bejon, de mar bootolni nem fog.
Eleg szivatos.

Nem kerult sor a tranzakciora.

Sajnos nem tudtam elmenni erte :(

Ha valamire is használni akarod akkor legalább kell bele még +2GB ram, meg valami dual core proci ha belemegy. c2d 4GB rammal manapság is használható alap netezésre.

elvileg nem megy bele, most nincs nálam a gép, de belepróbálok 4 gigát is hátha...

3-at el szoktak vinni a régebbi chipsetek is, az talán elég. 2GB nagyon kevés.

Viszont ha 32bites az OS, akkor 2GB sem az ordogtol valo ha SSD van benne. Van tobb "felujitott" SSDsitett 2006-2008 koruli gep a kornyezetemben, mindegyik kapott a Celeronok helyett 2.0-2.33GHz CoreDuo/Core2Duo CPU-t meg annyi ramot ami belefert es teljesen megfiatalodtak.

Up-to-date linuxból a 32 bit felejtős, kb. mindenki aki számít dobja. Esetleg windows 7 32 bit játszhat még.

Mi Windows 10 alatt hasznalunk ilyen gepeket, minden rendben mukodik rajta. Edge browseolni, Excel/Word ezt azt vezetgetni, Spotify zenehez, AirParrot AppleTV-re kuldeni kontentet. Jelenleg a Windows 10 1903 fut rajta.

igen, 32 bitben gondolkodom a ram mostani mennyisége miatt, de ha megeszi a 3 v. netán 4 gigát is, akkor felfejlesztem.

.... szerk.: mondjuk ha 4 giga és dual core proci akkor már lehet megpróbálkoznék inkább egy win7 starter-el vagy valamilyen más lebutított win7-el...

Mostanában rokonoknak vettem több gépet is fillérekért (5-10 ezer forint) c2d, 3-4GB rammal. Sima 32 bites win 7 (nem starter) bőven használható rajtuk. A 64 bites is működik. Nyilván nem egy erőgép, de netezni megy. Videók esetén a felbontást lehet le kell venni.

c2d laptopot 4Gb-rammal? 10 ezer forintért? Hol?

----------------------------
Az emberiség valaha volt legnagyobb tévedése a dízel személyautó...

Ezek desktopok, de amúgy öcsém X200-át 10 ezerért szerváltam.

A C2D + 2-4 GB RAM-os gépek simán 10k környékén mennek. 30-40k között már 2-3. genes Core i gép is van. Egyébként a topiknyitóban írt gépen nem érdemes böngészni, YouTube-ozni, azt inkább egy táblagépen vagy okostelefonon csinálnám.


“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Azért kérdezem, mert éppen egy C2D + 4GB RAM laptopot szeretnék vásárolni, de 30-40 körül látom őket. Ha van valahol 10 körül arra lehet vevő lennék.

----------------------------
Az emberiség valaha volt legnagyobb tévedése a dízel személyautó...

pl: https://www.jofogas.hu/budapest/Lenovo_Thinkpad_T400__94461149.htm
uzletit keressel, szerintem talalsz regebbit is akar. Par eve probaltam eladni c2d-t, de nem volt ra egyaltalan vevo, szerintem ugyes vagy, akkor tudsz alkudni.

Ha venni akarsz szerintem jobban jársz egy core i procis géppel.

Upgrading RAM on Gateway MT6728 Laptop. GL960 motherboard 3gb support
https://www.youtube.com/watch?v=z8bnY2PinpI

3 GB ment, 4 GB már nem. Sorrend sem mindegy.

Esetleg probald ki ezt:
https://flathub.org/apps/details/io.freetubeapp.FreeTube

En hasznalom, de nem mertem a RAM fgyasztasat, csak remelem, hogy browser nelkul a korites kimarad.
Puppy, Puli vagy ehhez hasonlo disztro valami minimal GUI-val.

Szerintem nem lehetetlen, hogy hasznalhasd arra, amit tervezel.

U-dash

https://www.msi.com/Laptop/VR601/Specification

csak hogy egyszerűbb legyen. Hivatalosan 2GB RAM támogatott.

Esetleg egy SSD-t megéri belerakni, az ezzel a chipsettel is csodákra lesz képes.

Esetleg Linux Mint* valamelyik verziója ?

Ha a Celeron verzió, az viszont gáz :(

Ps.: mondjuk az mosolyogtató hogy Vistával adták ezt annó :)

Igen ez a celeron verzió, celeron 530 pontosan a proci, megvan még az eredeti számla, 135e néhányszáz forintról! 15 éves gép

Kösz a tippet, megnéztem, szerintem ha nem lesz procicsere és rambővítés sem akkor egy linux puppy-t fogok feltenni.

http://www.slitaz.org/en/

---------------------------------------------
Support Slackware: https://paypal.me/volkerdi

Hát, a Youtube videó az bármilyen Linux alatt Youtube videó marad, amit dekódolni kell.
Tempó terén "kényelmesen" átlépte a szoftvervilág: https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-T1400-vs-Intel-Pentium-Silver-N5000-vs-Intel-i3-8145U/580vs3204vs3349

Mármint szakadozásmentesen a Youtube?

Miközben egy 5-6 éves telefonon akadásmentes tud lenni a HD youtube. Ok, ott nem a böngészőbe ágyazva jelenik meg, az azért sokat dob rajta. Ahogy a raspin futó kodiban sem, de ott is sima a lejátszás. És az egy ~10e. Ft-os bigyó. Mondjuk ez, hogy playert használ, pont beválhat a tárgybeli gépen is.

Ahogy a 20 éves Pentium 3-on is akadásmentesen megy a 360p, ha Media Player Classic Home Cinemával játszom és nem indítok mellé böngészőt. 18 éves Pentium 4-en pedig a 720p is megy, akadásmentesen.

Kedves Petya28 !

Antix linux első körben, Puppy linux, Alpine linux, Devuan ASCII, HaikuOS és Android x86 - ezekből több is van, BlissOS, PhoenixOS, esetleg az eredeti Android-x86 kiadás.
Ezekből természetesen van friss, naprakész 32 bites kiadás.

Szeretettel üdvözöllek a kukaszökevény gépek világában:
https://skamilinux.hu/

Magyar Puppy linux kiadások:
https://skamilinux.hu/category/puppy-linux/puplet/

Aktuális témáink - nyilván a Puppy linux kiadásokkal kapcsolatosak javarészt:
https://skamilinux.hu/phpBB3/search.php?search_id=active_topics

A repónk - főként az újabb pupletek már inen érhetőek el:
https://sourceforge.net/projects/puppyszoftver/

...és végül a videók, ahol minden említett rendszerről videót is készítettem, csak rá kell keresned, amennyiben érdekel:
https://www.youtube.com/channel/UCql-YL9_YdPkowtnI6ZDIOg


Puppy linux, mert megérdemlem. http://skamilinux.hu

Kukaszökevény gépek világa reszkess!

ha feladod a bongeszest, youtubozast, videozast, akkor hasznalhato lehet valamilyen kis projektre :)
nalam egy ettol gyengebb CPU-val (Atom N270) fut egy netbookon Mopidy es puselaudio server. HDD az nincs benne, nfsroot-rol megy.

[root@wind ~]# free -h
       total    used    free   shared buff/cache  available
Mem:     2.0Gi    101Mi    1.4Gi    3.0Mi    428Mi    1.8Gi
Swap:      0B     0B     0B
[root@wind ~]# uptime
 22:08:32 up 63 days, 10:14, 1 user, load average: 0.04, 0.09, 0.08

2GB az rengeteg memoria, amig nem inditod el a bongeszot.

valamilyen lebutított opera nem létezik hogy nincsen a net sötét bugyraiban

Youtube attól youtube marad.
Javascript az oldalakon pedig szintén.

Az oldalak lettek falánkabbak. Egyébként mindig ilyenkor gondolkozok el azon, hogy a 10 évvel ezelőtti laptop proci számítási teljesítményét egy pár éves Odroid-C2 SBC eléri, egy Odroid-N2 pedig jelentősen gyorsabb nála. Ahogy a zsebedben levő jobb fajta telefonod is ... akkumulátorról táplálva.

> Youtube attól youtube marad.
> Javascript az oldalakon pedig szintén.

Ez igaz, de ugyanazt az algoritmust hatékonyan és kevésésé hatékonyan is meg lehet írni, ezért lehet, hogy egy másik JS-engine lehet jobban teljesít. Emlékeztetnék itt arra, hogy a PCC, a Clang és GCC is ugyanazt a C-kódot fordítja, de nem ugyanannyi idő alatt, és a végeredmény teljesítményében is vannak jelentős eltérések. Márpedig a YT-videó lejátszásánál pont ugyanez zajlik.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Hajbazert kérdezd..
Ha ő nem tud róla, akkor nincs :)

Egyébként:
Opera Presto source code leaked
https://www.portablefreeware.com/forums/viewtopic.php?t=23262
Patches: https://github.com/PrestoXen/openopera-patches

De nem tőlem hallottad :)

+1

Miért "butított" Opera - azaz az újkori "Chropera" - kell? Az Opera 12 ezekhez képest sokkal erőforráskímélőbb (ez egy szó?) és az ECC ciphereket leszámítva (ill. windowson még az is, a 12.18-assal) a net elsöprő többsége még mindig megy vele és out-of-box tartalmaz szinte mindent, amihez a többi böngészőben addonok kellenek. http://ftp.opera.com/pub/opera/linux/1216/

Nekem is van hasonló gépem, ismerem a problémát. Böngészésre ma már szinte használhatatlanok. YouTube-ra szintén. A Youtube videókat youtude-dl-lel le szoktam szedni és mpv-vel megnézem, mindegyik (< full HD) szépen megy még az ilyen régi gépeken is, még akkor is, ha a böngészőben diavetítés van...

Youtube nézésre én régebbi gépeken az SMTube-ot használom, sokkal jobb teljesítményt nyújt, mint ha böngészőből nyitnám meg a videót és nem is kell egyesével letölteni, mint a youtube-dl és mpv párosításnál, kvázi ugyanúgy böngészhetsz benne, mint a youtube felületén, a videót pedig az általad kiválasztott videolejátszó fogja megnyitni.

Én most kipróbáltam, de értelmetlen hibaüzenettel elhasalt. És akkor a neten kell nyomozni h mi stájsz ez az izéé... Mindenből smtube, smplayer legújabb verzió kell h működjön. Ja és ha szeretném a feliratokat is látni, akkor aztán megáll tudomány - akkor már mpv, youtube-dl kell hozzá - akkor azzal is jönnek a függőségek - és a végén persze nem működik. :-/

Puppyból valamelyik...

Windows XP SP3-at (32 bit) javaslok, 2014-ig telepített frissítésekkel, blokkolt portokkal, lehetőleg NAT mögül.

Biztonságos böngészéshez Mypal vagy New Moon, bővebben itt olvashatsz róluk.

Youtube-ot böngészőből felejtsd el. Sajnos a világ egyik leggazadagabb, dollármilliárdos cégének nem futja megfelelően optimalizálni a kódbázisát, netán esetleg egy valamirevaló desktop klienst írni hozzá. Emiatt van az, amit monyo20 is említett, hogy a régi géped hardvere valójában képes a tartalom dekódolására és lejátszására, de a HTML5+JavaScript bloat erőforráspazarlása miatt ez szinte lehetetlen élvezhető minőségben böngészőből. Magyarul, a Google is nagyban asszisztál ahhoz, hogy a régi, még működő laptopodból elektronikai hulladék legyen, ha mással nem, az optimalizáción való spúrkodással.

SMTube-ot én is ajánlom, mert lehet vele keresni Youtube-on. Van még 3D Youtube Downloader is, az hasonló a youtube-dl-hez, csak GUI-s és (ennek ellenére) kevésbé bloat, mert nem Python-bloat-ban, hanem rendes programnyelven írták, rendes programozók.

Jó, hogy nem már DOS-t Volkov Commanderrel. Ne hülyéskedjünk már. Írta, hogy böngészésre kell. XP alatt már az ilyet el kell felejteni. Félre ne érts, XP jó lenne a nevezett gépre, de csak retrózásra meg offline használatra. Esetleg ha csak nagyon hobbi felhasználás, és nem akar valaki Linuxot vagy BSD-t, akkor egy Haikut ki lehet próbálni rajta.

A Python meg hiába bloat, a youtube-dl nem rossz progi. Nem sokat használja a Pythont, csak míg kinyeri a letöltési linket, az első 1 másodpercben, utána viszont mikor már a letöltés megy, onnantól nem a Python meg a proci dolgozik, hanem tisztán a nettől függ. A youtube-dl pont azért van Pythonban írva, mert nem teljesítményérzékeny, meg így multiplatformos, könnyebben bővíthető, frissíthető. Tipikusan az a műfaj, amihez a Pythont meg a scriptnyelveket kitalálták.


“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Idézet:
Írta, hogy böngészésre kell. XP alatt már az ilyet el kell felejteni.

Nem kell. Mai napig van 4 támogatott, naprakész böngésző fork Windows XP-re. Ezeket a sorokat is XP-ről írom.

Idézet:
XP jó lenne a nevezett gépre, de csak retrózásra meg offline használatra.

Arra is jó lenne. Meg arra is, amit OP akar.

Idézet:
Esetleg ha csak nagyon hobbi felhasználás, és nem akar valaki Linuxot vagy BSD-t, akkor egy Haikut ki lehet próbálni rajta.

Nem mindenkinek az a hobbija, hogy ilyen rendszereket próbálgat a régi gépén. Azt tudjuk már rég, hogy neked ez a hobbid, úgyhogy nosza, próbálgasd őket! Valaki használni szeretné a régi számítógépét, nagyjából úgy, ahogy akkor használta, mikor megvette, mintsem megalázkodni a tervezett elavulás, a kliensoldali optimalizációt elspúrkodó multik által eltartott babzsákfejlesztők bloatware-iparága előtt, és venni egy új gépet (természetesen a régi kidobása mellett).

Idézet:
A Python meg hiába bloat, a youtube-dl nem rossz progi.

A Python bloat. A youtube-dl nem rossz progi. Viszont jobb lenne, ha nem Python-bloat-ban írták volna.

Idézet:
Nem sokat használja a Pythont, csak míg kinyeri a letöltési linket, az első 1 másodpercben

Úgy érted, az első 5-10 másodpercben, amíg behúzza az importokat, meg beinterpretálja a több tízezer sort, amit a programozói fejlesztői képtelenek voltak normális programnyelven megírni.

Idézet:
A youtube-dl pont azért van Pythonban írva, mert nem teljesítményérzékeny, meg így multiplatformos, könnyebben bővíthető, frissíthető.

Plugin architektúráról hallottál már? Nézd meg a VLC-nek hogy van összerakva. Csak a gyakran változó részek (youtube link kinyerés) vannak scriptelve, azok is LUA-ban és .luac bájtkódra fordítva. Ellenben, továbbra is a 3D Youtube Downloader volt az ellenpélda, ami a youtube-dl funkcionalitását hozza, ráadásul ffmpeg-et és egyebeket sem kell külön telepíteni mellé, ha konvertálni akarsz.

Idézet:
Tipikusan az a műfaj, amihez a Pythont meg a scriptnyelveket kitalálták.

Tipikusan akkor lett volna értelme, ha nem az egész hóbelevancot kell megfrissíteni csak azért, mert multiék átírnak egy sort a Youtube felületének JS kódjában. Hanem mondjuk csak egy néhány soros python fájlt. A nem gyakran változó részeket pedig programnyelven írják. Mondjuk C-ben.

Az XP tele van ma már nem foltozott lyukakkal. Netre kimenni vele élesben felelőtlenség. Azok a böngészőforkok sem egy bajnok böngészési élményt nyújtanak.

A hobbiban tévedsz, nekem nem ez a hobbim. Nincs is túl régi gépem, jelenleg csak egy 2012-es laptop, meg egy 2019-es asztali gép. Volt még egy 2013-as laptop, de az alaplap és billentyűhibával le van selejtezve. Meg egy 2018-as okosteló. Régebbről nincs is semmilyen gépem. A régi, lassú gépre milyen OS-t, milyen megoldásokat témához viszont azért konyítok, mert sokáig nagyon szar gépeim voltak, ilyen atomos netbook, P4-es desktop, Dual Celeronos laptop és egyebek, ilyen 1-2 giga RAM-mal, meg hasonlók.

Abban egyetértek veled, hogy ezeket a régi gépeket nem kell kidobni. Lehet böngészni, YouTube-ozni jobb lenne egy okostelón, táblagépen, de ezeken a régi gépeken kísérletezve is sokat lehet tanulni. Nyilván komoly dolgokat nem az ilyeneken érdemes csinálni, csak hobbinak jók. Amolyan szórakozásképp kísérletezni, hogy mennyire tolhatók ki egy régi hardver használhatósági határai.

A youtube-dl-ben nincs igazad. Hiába írnák C-ben vagy ASM-ben, egyrészt nem lenne platformfüggetlen, másrészt akkor is a hálózat lenne a szűk keresztmetszet, épp úgy nem futna le gyorsabban, hiszen a Google szerveiről nem nyerhető ki gyorsabban az videó. Ha a youtube-dl az első 100 millió prímszámot keresné meg, akkor igen, érdemes lenne C-ben és ASM-ben írni. De egy script, aminek csak az a célja, hogy kikeressen egy weboldal kódjából egy linket és letöltse, arra teljesen jó a Pyhton, Bash, PHP, vagy amit akarsz. VLC-nél fontosabb már, hogy ne script legyen, mert ott a folyamatos videólejátszás miatt előjön a sebességkritikusság.


“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Azért én írtam Python-ban és C-ben is egy hálózati kódot (jó pár éve), ami párhuzamosan árasztott el egy flottakövető szervert kérésekkel (teszt). Sebességben néhány 10x különbség volt, de memóriában ha jól emlékszem valami 100x különbség adódott. A régi gépeken pedig általában a kevés memóriával szokott gond lenni.

Egyébként régi mobilon NewPipe webm 720p flawless megy, bárcsak lenne valami hasonló normál PC-re is.
(https://newpipe.schabi.org/ le is lehet tölteni videót vagy csak zenét, kiválasztható a formátum)

Idézet:
Az XP tele van ma már nem foltozott lyukakkal. Netre kimenni vele élesben felelőtlenség.

Nem, nem az, ha felelősségteljesen mész ki a netre. Például, az XP-t megvédi egy tűzfal, nyitott port nincs rajta, plusz védi a NAT is. Innentől két irányból érkezhet potenciális támadás. Az egyik a böngésző, amiből frisset használsz, tehát semmivel sem sebezhetőbb, mint a mainstream böngészők (sőt valószínűleg a kevesebb új csiligány feature miatt kevésbé). Amennyiben nem áll rendelkezésre friss, bevéded magát a böngészőt NoScript-tel és tartalomblokkolóval (uBlock Origin) malware listák alapján. Viszont emlékeztetlek, hogy továbbra is 4 frissített böngésző elérhető Windows XP-re. A másik támadási vektor a fizikai adathordozók, pl. bedugott pendrive. Ami ellen autorun letiltásával lehet védekezni. Esetleg egy on-demand scannel, vagy gyanús fájlok feltöltögetésével VirusTotal-ra. A harmadik lenne a felhasználó által, önként és dalolva elindított virus.exe, de ezt nem érzem valid támadási vektornak egy nem egységsugarú birka felhasználó esetében, ugyanis itt már felelőtlen a felhasználó és semmi garancia nincs rá, hogy a Windows 10 majd éppen bevédi, tekintve, hogy a vírusok általában előbb elterjednek, aztán fedezik fel őket (állítson bármi mást a promo-anyagokon robothadsereggel védelmező AV-marketing).

Idézet:
Azok a böngészőforkok sem egy bajnok böngészési élményt nyújtanak.

A böngészési élmény szubjektív. Számomra egy uBlock Originnel agyonszűrt, nagyjából csak a lényeget megjelenítő Mypal sokkal jobb böngészési élményt nyújt, mint egy csiligépre feltett legújabb Chrome, tele értelmetlen, erőforráspazarló reklámokkal, csiligány felhasználói felülettel, zavaró animációkkal, szemkifolyató betűkkel. Ha pedig összegezni kell, véleményem szerint egyik böngésző sem képes valódi élményt nyújtani. Az újak sem. Mert a böngésző, mint olyan, egy unprofesszionális, egységsugarú birkáknak összetákolt konzumer szoftver, ami valódi produktív munkára alkalmatlan. Arra a gondosan megtervezett, optimálisan megírt natív szoftverek jók. Hasonlíts össze például egy Google Drive / OneDrive online felületet és egy Total Commandert. Már az olyan egyszerű műveleteknél is, mint a fájlkezelés is egetrengető különbségek vannak.

Idézet:
Nyilván komoly dolgokat nem az ilyeneken érdemes csinálni, csak hobbinak jók.

Igaz ez főként a végtelenségig butított Windows 10-re, a Gnome3-ra és valamennyi eltabletesített felületű GTK3-bloat alkalmazásra. Egy régi gépen, egy Notepad++ segítségével, egy szövegfájlt is komolyabban lehet szerkeszteni, mint az elsilányított Gnome vagy a "kicsempézett", csiligány Windows 10 környezetben.

Idézet:
Amolyan szórakozásképp kísérletezni, hogy mennyire tolhatók ki egy régi hardver használhatósági határai.

Igen, lehet ilyet is csinálni. Utána pedig, elfogadni a határokat, és azok alapján használatba venni. Csakhogy, te inkább kidobatnád a régi gépet, és vetetnél újat. Még mielőtt újra ellentmondanál: A kettő egymásból következik minden olyan esetben, ha az embernek nem az a heppje, hogy mindent keresztbe-kasul próbálgasson, vagy célirányosan retrózzon otthon a régi gépeivel.

A Python-ban írt alkalmazás annyira platformfüggetlen, amennyire a Python és a hozzá való modulok, amik néhányszor C-s libeket is használnak. Tehát semmivel sem platformfüggetlenebb egy C-s implementációnál, csak benyaltad ennek a trendi gánynyelvnek az aktuális marketing-mézesmadzagát. Az, pedig, hogy a C kódod mennyire platformfüggetlen, azon múlik, hogy milyen libeket használsz hozzá. Gyakorlatilag kizárólag a fejlesztőn múlik. Pythonban is simán tudsz olyan kódot írni, ami olyanokat művel, ami pl. Windows alatt nem lehetséges. Mi kell egy youtube-dl-hez C-ben? Kell egy libcurl (platformfüggetlen), egy libxml2 (platformfüggetlen), valamilyen JSON parser (kismillió platformfüggetlen lib van), esetleg egy regex parser (pcre pl. platformfüggetlen). A bloat-ot védelmező kifogásod tehát a youtube-dl esetében is invalid, ahogy az is egyértelmű, hogy a youtube-dl fejlesztői miért nem C-ben kezdtek neki. Azért, mert trendbuzik és/vagy lusták voltak. Cserébe 10x-100x annyi erőforrást pocsékoltatnak el azokkal, akik szeretnék értelmesen, tudatosan használni a Youtube-ot, mintsem a hivatalosan rendelkezésre álló, online gányfelületről.

> A Python bloat.

> Plugin architektúráról hallottál már? Nézd meg a VLC-nek hogy van összerakva. Csak a gyakran változó részek (youtube link kinyerés) vannak scriptelve, azok is LUA-ban és .luac bájtkódra fordítva.

Szóval a LUA-féle .luac bájtkódja jó, a Python viszont bloat. Még szerencse, hogy a Python a .py fájlokat .pyc bájtkódra fordítja, azt tárolja, és a 2. futtatástól kezdve már azt használja.

Mindenesetre erre is lesz valami értelmetlen válaszod, aminek lényege, hogy a Python szar. Bloat, csiligány és különben is fősodratú mérnök.

(Az meg végképp a legszebb, hogy a Pythonban írt yt-dl nem hordozható, bezzeg ha C-ben lenne írva libcurl-lal az az lenne.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

> Szóval a LUA-féle .luac bájtkódja jó, a Python viszont bloat.

Azért ebben van némi igazsága; a LUA kb. 200 kB, a Python meg 4 MB. Tényleg nem egy kategória.

Azért olyan bitangul bloated nem lehet, ha képes futni mikrokontrollereken: pl. a micropython.org -féle verzió támogatottan fut az ESP8266-alapú NodeMCU-n, vagy épp not supported, de működik az STM NUCLEO-F401RE board-on, vagy épp az Espruino Pico-n (384 kB flash, 96 kB RAM). A CircuitPython nevű forkja pl. ATMEL SAMD21-en (256 kB flash és 32 kB RAM), vagy Nordic Semiconductor nRF52840-en (ez már komoly eszköz, 1 MB flash, 256 kB RAM).

(Sose értettem ezt a "bloated" kifejezést. Mi számít bele? A hozzá tartozó fv-könyvtár? De melyik része? Vagy esetleg a doksi is? A C esetében csak az stdlib, vagy a libm, esetleg az OpenGL is? Vagy csak a Motif?)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Ja, értem már, hogy mi a probléma. Elbeszélünk egymás mellett: nyilván nem magáról a nyelvről, a koncepcióról volt szó, hanem az asztali gépeken futkosó Python implementációról, az volt összehasonlítva a Lua implementációval, hogy usque 21x akkora. De egyébként amit te mondasz, hogy van Pythonból olyan implementáció is, ami elfér egy mikrokontroller RAM-jában, az is azt mutatja, hogy az asztali Python implementációja az minden, csak nem lightweight...

(A különféle könyvtárak és framework-ök mérete irreleváns abban a kérdésben, hogy maga az interpreter bloated-e vagy sem. Ha az interpreter nagyobb, mint kéne, akkor az a bloated, ha a könyvtárak/framework-ök, akkor azok.)

Ja, amúgy ami a hordozhatóságot illeti, abban igaza van hajbazernek, hogy "A Python-ban írt alkalmazás annyira platformfüggetlen, amennyire a Python és a hozzá való modulok". Nyilván, ahol nincs Python, ott nem fog futni.

obsolete HW-ra, obsolete OS, jo valasztas!

ennyi memoriaval mindegy milyen OS lesz rajta, arra nem lehet hasznalni amire szeretne. a youtube downloader workaroundok video nezesre eleg rossz vicc.

Idézet:
a youtube downloader workaroundok video nezesre eleg rossz vicc

Még rosszabb és még nagyobb workaround, ahogy és amilyen erőforráspocsékoló, gány módon a böngészőn belüli videónézést megvalósították a nagymesterek az utóbbi 10 évben. Hogy a Chrome semmivel sem kompatíbilis, driver-körbehákolós hardvergyorsítását, a natív videorenderelő API-k támogatásának totális elmulasztását és a szarrá-húggyá butított, egységsugarú birkáknak tervezett online lejátszók felhasználói felületét ne is említsük.

Próbálj meg feliratos videót nézni úgy, hogy túl gyorsan váltakozik a felirat, el akarod olvasni, és emiatt pause-olod a videót. Ugye, milyen kellemes az alsó sort elolvasni úgy, hogy a kikapcsolhatatlan lejátszósáv overlay belelóg? Ugye milyen kellemes vertikálisan filmezett videókat nézegetni? Amit egy valamire való natív médialejátszóban max. három kattintással elforgathatnál. Ugye milyen kellemes sötét videókat nézni, amiknek a fényerején csak a kijelződ fényerejének állítgatásával tudsz segíteni? Míg egy natív lejátszóban alapdolog fényerőt, kontrasztot, színtelítettséget korrigálni. Ugye milyen jó halk videókat nézni? Amiket VLC alatt simán túlhangosíthatnál 200%-ig, de a Youtube webökrei és babzsákfejlesztői úgy gondolták, hogy a kutyának se kell ilyen feature, így inkább nem rakták bele. Ugye milyen kellemes a képhez képest elcsúszott hangot nem tudni korrigálni? Amire VLC-ben, mplayer-ben és MPC-HC-ban is alapértelmezett billentyűparancs van. Mindezt 2019-ben. Elég rossz vicc. Ja nem. Ez a valóság. Ez innováció™.

A vlc meg tud nyitni youtube és vimeo videót közvetlenül is, ez is egy opció lehet.

Erre a gépre Sparky Linux vagy AntiX vagy Devuan, vagy valami BSD. Mind szigorúan max. IceWM-mel. Az Openbox, LXDE már sok lehet neki. Az Xfce, LXQt és felette már felejtős.

De a böngészés és YouTube mindenképp nyögvenyelős vagy kínszenvedés lesz rajta, függetlenül attól, hogy milyen OS-t teszel rá. A mai bloat webnek és bloat böngészőknek nagyon kevés az a gép, proci és RAM ügyileg is.

Böngészőnél fontos lenne, hogy ne Chrome vagy Chrome alapú legyen (Chromium, Opera, Vivaldi, stb. kizárva). A Firefox is sok lenne annak a gépnek. Maximum Pale Moon, vagy Falkon, Midori, Slimjet. Böngészőben érdemes blokkolni a JS-eket, webfontok helyett fallback fontokat használni. Beállítani, hogy videók, egyéb médiatartalom ne induljon automatikusan. Illetve a sok füles böngészést is el lehet felejteni, max. 1-2 fület bír el egy ilyen gép. Videóknál el kell intézni, hogy egy addon külső lejátszóban nyissa meg őket.


“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Nem tudom, volt-e már, de arra a gépre csipketerítő való, nem oprendszer.

Nem linux, de egy esélyt adnák a Haikunak. Egy másodikat meg a CloudReady-nek, ez a Chromium OS-en alapuló dolog, ez úgy kb. egy minimalista rendszer felett egy böngésző.

Sajna Haiku-n a böngészéssel probléma lenne. Sok oldal nem megy, vagy nem úgy, böngészőben youtube felejtős. Pedig rohadt jó rendszer. Ha menne rajta legalább 1 korszerű "heavy" böngésző (friss firefox vagy chromium, vagy ezek alapján más), simán default desktopom lenne :'(

Először is köszönöm mindenkinek a javaslatokat és az iránymutatást, úgy döntöttem, hogy tesztelek néhány disztribúciót és utána választok. Van egy core2-es laptopom amiben ha letiltom az egyik magot és kiveszem belőle az egyik 2 gigás rammodult akkor egy nagyon hasonló gépet kapok mint az 1 magos 2gb ramos MSI. lubuntu,linuxmint, és puppy a tesztalany, ha sikerült döntenem megírom a tapasztalatokat.

Köszi mégegyszer a sok hozzászólást!

Senki nem említette Slackware-t, vagy ha nem akarsz bajlódni a frissítésekkel, meg fordítgatni, akkor vector linux szerintem nagyon jó választás.

Pár évvel ezelőtti énem még tett volna rá gentoo-t perverzióból, de már csak akkor, ha fizetnek érte.

+1 A SalixOS-t is ki lehet próbálni.

----------------------------
Az emberiség valaha volt legnagyobb tévedése a dízel személyautó...

En Slackware-t hasznalok MSI U100-n (1.6Ghz Intel Atom + 2 GB RAM).
Szepen muzsikal mind xfce mind lxde alatt.

(Annyi csalas azert van, hogy az extra csomagokat nem ezen a gepen forgatom, hanem egy joval erosebb desktopon)

---------------------------------------------
Support Slackware: https://paypal.me/volkerdi

Egy kis Puppy linux próba
https://www.youtube.com/playlist?list=PLmb5mSE6DLwbPvNqeEdyrxqsALyS1qHW3

HuBi 32 9 - P3 próba2 733 Mhz 372 Mb ram nv gf mx 400 CD-ROM


Puppy linux, mert megérdemlem. http://skamilinux.hu

Biztos vótmá, de Antix:
https://antixlinux.com/about/

Frugal módszer és áttekintés:

https://youtu.be/kwAI0TjPZMs


Puppy linux, mert megérdemlem. http://skamilinux.hu