Málna 4 bé +

Kaptam egyet "kölcsönbe" - sajnos elhangzott a "This board really can replace your PC" - gondoltam lássuk csak akkor.

Egyelőre csak a raspbiant tettem fel rá, az hamar kiderült, hogy a chromium-on nem kell böngészős videókat nézegetni. De VLC-n se. A "smooth 4k 60fps"t - újabb buzzword - max omxplayeren tudom elképzelni felirat nélkül. Legalábbis annak már örültem, hogy ennél nem volt már 1080-nál ""tearing"" - <-- ez egy faék egyszerű videó annak ellenőrzésére, hogy mennyire sok vagy kevés a lelkesedés szoftverhardverfronton ez ügyben.

Majd lesz még libreelec teszt is, de nem várok sokat. Rart tömöríteni jó lesz - <-- ez egy újabb idézet, de most idézőjelek nélkül.

#Part 2
Felment rá a Libreelec alpha.

Az interfész kicsit olyan mintha HD-ről lenne felhúzva, cserébe hajlamos villogni/akadni szkrollozáskor. Ja és lassú. Igencsak. A videólejátszás itt már jobb, de messze nem tökéletes. A yt tearing tesztek mennek rajta, de van egy ilyen micro shutter feeling. Mindez FHDn 30 fps-en.

Táppal, hűtőbordával egy ilyen mulatság közel 27 ezer forint. (ÁFÁS, Mo árak).

#Part 3
VLC-n teljes képernyőn szintén nincs tearing, egyébként igen amint vmi ablakelem megjelenik.

Érdekesek ezek a csomagok. Felraktam a gdm3-at, erre érezhetően meglódult a rendszer. Ha már lúd legyen kövér, felment a compton is. Ha a compton megy, a böngészős teljes képernyős lejátszás is egész jó, cserébe az átméretezett youtube mozik laggolnak rendesen.

Hozzászólások

Nekem 3B van, és LibreELEC tökéletesen megy rajta. A 3B csak 1080p 60FPS-t tud, de azt viszi zokszó nélkül, feliratokkal is. 20mbit feletti MVC
videókat is szoktam vele nézni (3D), azok is mennek simán. Persze h265-öt nem tud, csak h264-et meg VC1-et, szóval erre figyelni kell.

Kétlem, hogy a 4B szarabb lenne, max a driverek még nem jók.

Sajna egyelőre nincs normális kernel hozzá, 4.19 van kb. jó állapotban.

Libreelec legújabb béta nekem elég jól megy RPi4-en, 4K@60fps. 4K videókat szépen röccenés nélkül viszi felirattal, 7.1 audioval, fut rajta egy rtorrent is, USB3 lemezre a letöltés 40-50MB/s. Szóval azért van előrelépés, csak hát a kernel még nem az igazi.

Tegyél fel libreelec-et, azt talán nem tudod elrontani.
--
Gábriel Ákos

Azért ez olyan "szar a linux" érvelés.

Attól, hogy nincs normális driver, a hardware tudná. És igen tudom, hogy kit érdekel, a végeredmény ugyanaz, hogy "nem megy" de azért igy 2019-ben egy kicsit meh érvelés ez.

Rpi3-on próbálkoztam 64 bites SuSE-val (másban nem volt akkor még 64 bites kernel) és azt vettem észre, hogy hiába volt több NEON regiszterem, a kernel nem eresztette ki a CPU-t, leesett a jelfeldolgozási tempóm.
Ellenpélda: Odroid-C2. A 64 bites Ubuntu alapú gyári vagy most a 64 bites Armbian szépen teszi a dolgát. Gyorsabban fut a jelfeldolgozó algoritmusom az Rpi3-nál tapasztalthoz képest.
Ha még erősebb vas kellene, Rpi4 helyett tuti Odroid-N2 lapkát választanék.

Csak én nem veszem észre? Nem írtad mennyi memória volt a lapon.