Hetzner - szamlazas

A Hetzner a felhasznalo altal megjelolt orszgank megfelelo szintu AFA-val allitja ki a szamlait.
Ez hogy mukodik? Hogy tudja ezt megtenni es miert jo nekik?

Hozzászólások

Szerintem ezt minden EU hosting ceg igy csinalja 2015 eleje ota, de ha megadod az EU-s adoszamod, akkor netto szamlat kapsz.

Igen, van értelme nagyon is.

Előtte ugye az volt, hogy az áfa mértéke a szolgáltató cég székhelyétől függött. Na itt kezdődött, hogy pl. egy magyar cég labdába se tudott rugni a 27% áfájával, a luxemburgi 17%-os versenytárshoz képest.

A szabályzás hatására egységesen a vásárló lakóhelye szerinti áfa számít, így nem számít, hogy a szolgáltató francia, luxemburgi vagy éppen magyar.

A szolgáltatónak kell ellenőriznie, hogy nem adnak e meg kamu címeket ilyen előnyért (meg úgy általában, ahogy az áfa mentességhez is ellenőrizni kell az adószám érvényességét), ha kibukik, hogy engedte a kamu cimeket az áfa különbözetet rajta fogják behajtani.

Szepen le van ez is szabalyozva. Fogsz ket faktort ami alapjan ellenorzol. Pl. amit a user megadott es ami az IP cime. Ha a ketto egybe esik, pipa. Ha nem esik egybe, johet egy harmadik faktor, pl. telefonszamos verifikacio. A lenyeg, hogy le legyen dokumentalva hogy mi alapjan dontott a szolgaltato.

--
Pásztor János

Adózni nem a szolgáltatás igénybevételi helye szerint kell? (csak kérdezem)

Persze, ez egy érdekes kérdés, hogy a szerver fizikailag mondjuk Németországban van, és Magyarországról csatlakoznak rá,
akkor hol van az igénybevétel helye.
Valamint mi van abban az esetben, hogyha Magyarföldről üzemelteted, de a kollégák akik felcsatlakoznak, pedig ez EU számos különböző pontjáról teszik ezt...

ps: a szolgáltató tud annál többet tenni, hogy a megadott címet összehasonlítja a cégbejegyzésen vagy lakcímkártyán megadott címmel?

Mit értesz adózás alatt? Az ÁFÁ-t? Vagy a cég adóját?

Minden más szolgáltatás, termék értékesítés, stb esetén.

De az igénybevétel helye egyszeru, ahol az év 50%+1 napját töltöd. Cég esetén pedig annak székhelye. Az, hogy a cég alkalmazottai honnét csatlakoznak totálisan irreveláns.

Bankkártyát is nézheti, ott is benne van melyik bankhoz/országhoz tartozik. De azzal, hogy nézed az ország/ip cim kombot, már megtettél mindent ami elvárható.

Nem ertem az eros ellenkezest :/ Mi valotlan allitottam?

Maganszemelykent nyilvan nincs EU-s adoszamod, tehat a fentiek szerint fizeted a magyar AFA-t, de ha AFA-s vallalkozaskent veszed igenybe a szolgaltatast EU-s adoszammal, akkor a vallalkozas altal igenybevett szolgaltatas utan milyen AFA-t kellene szepen befizetni a konyvelovel valo konzultacio utan?

Ajajaj.

A dolog neve fordított adózás. A lényege, hogy onnét 0% VAT-os számlát kapsz, de azt a saját adóhatóságod felé be kell jelentened, és ha olyan adózási formában vagy be kell fizetned. Nem az a lényege a dolognak, hogy ne legyen áfa, hanem, hogy mindenki a saját országának adóhatóságával intézhesse el a dolgot, ne kelljen 26 adóhatósággal bokszolni.