Szabadalom, szoftver megoldás eladása?

Helló

Egy üzleti szituációra keresem a legjobb megoldó sémát.

Itt a fő téma, hogy miként bizonyosodik meg a Vevő, hogy az Eladó megfelelő minőségű, tudású megoldást ad el, úgy, hogy nem tudhatja a konkrét (szabadalmi jellegű) működést amit az Eladó ad el.

Adott egy (innovatív) szoftveres megoldás, amelyre egy ritka, kevésbé ismert szegmensben van csak igény, ott viszont nagy. Nevezhetném speciális célszoftvernek is, ami bizonyos hardveren megold, konvertál valamit. Jelenleg is vannak ismert (és biztosan általam sem ismert) megoldások, ez a szoftver azonban újfajta módon oldja meg a feladatot (azok alapján, amit lehet tudni a konkurens megoldásokról). Az egész egy fájl konvertáláshoz hasonló. Van egy forrás fájl, majd a szoftver és hardver feldolgozza, utána pedig elkészül a kimeneti fájl. Az is lehetne jó példa, ha egy párhuzamos univerzumban nincs és nem létezik MP3-szerű veszteséges tömörítés, majd egy cég a legnagyobb multi megkeresésére el szeretné adni nekik a kész MP3 szabványt és konvertálót, hogy utána a multi cég csináljon belőle terméket (hardvereket, konvertereket, ki tudja mit) és használja. Azért mégsem jó példa, mert az MP3 szabvány lakossági célra is felhasználható, az itt említett szoftver pedig nem lakossági célú alapvetően. Lehet, hogy a luxusautók hardverein futó speciális vezérlőszoftverek talán jobb példák erre, de ott meg nem tudom a bemeneti fájl - kimeneti fájl sémát ráhúzni. Ezen felül nem szeretnék sem a szegmensről, sem a konkrét megoldásról és szoftverről sem többet beszélni, elméletben keresem a megoldás útját.

Tételezzük fel, valaki meg akarja vásárolni ezt a terméket (legyen Vevő). Azonban ha látná Vevőnek a hozzá értő szakembere az Eladó által készített forrás kódot, szabványt, az összerakott megoldás működési sémáját, akkor a Vevő egy ugyancsak hozzá értő csapattal már az ötlet alapján el tudná készíteni ugyanezt. Így ha az Eladó értékesítés előtt mindent megmutat a Vevőnek, akkor nincs mit eladni, viszont a Vevő meg tudni szeretné, hogy mit vesz. Ezért az tűnik a legjobb ötletnek, ha példa fájlokkal lesz demonstrálva ez, amiből látszik, hogy az ismert, konkurens termékekhez képest mivel jobb. Továbbá a Vevő által küldött fájlokat is az Eladó szépen visszaküldené, hogy vizsgálja csak meg a Vevő, mit tud ez. Így a Vevő látja a Eladó által készített szoftver kimenetének a minőségét.

Hogy lehetséges egy ilyen ötletet eladni, hogy mind az Eladó, mint a Vevő elégedett legyen, és csak a sikeres eladás (kifizetés) után tudja a Vevő megnézni a forráskódot, működési ötletet?

Bele szokták írni a szerződésbe, hogy kifizetés után nincs mód elállni és visszacsinálni az egészet, ha már a Vevő megkapta az összes állományt? Mert ha utána vissza tudná csinálni ezt a vásárlást a Vevő bármilyen ürüggyel, akkor nincs mód, hogy a Vevő ne használja ezt a megoldást, és nyilván nem szeretném, hogy ez megtörténjen, viszont az is a cél, hogy a Vevő is elégedett legyen.

Fordított esetben ha én lennék a Vevő, tudnám, hogy milyen fájlt konvertálnak a piaci szoftverek, és lenne egy Eladó, aki úgy tudja konvertálni az általam adott fájlt mint egyetlen ismert termék sem, akkor én meg lennék győzve, hogy ez jó és működik. Nyilván érteni akarnám, hogy miként működik és mit csinál máshogy, de ezt csak miután megvenném, utána tudnám meg.

Úgy is lehetne mondani, hogy ez egy szabadalmi ötlet, amit az Eladó értékesít a Vevőnek egy prototípus szoftverrel. Az nem járható út, hogy a világ minden országában levédeni, mert biztos erre is van kiskapu, hogy ezt kikerülve alkalmazzák. Valamint ennek a felhasználását, hogy hol, mire használják nem lehet kontrollálni. Bármelyik cég a saját telephelyén tudja ezt használni, hogy nem derül ki, hogy használja, ha mondjuk van illegális példánya az Eladó által készült szoftverből. Ezért nem jó ötlet publikálni magát a megoldást, ha értékesítés a cél. Tehát az Eladó célja az, hogy a Vevő vegye meg és elégedett legyen, amit akár a Vevő le is védethet. Az már másik, nem ide tartozó kérdés, hogy a Vevő kér-e kizárólagosságot, hogy csak ő használhassa, vagy ő csak egy példányt kér az Eladó szoftveréből. Az Eladó akár minden további jogát eladná itt ezzel a megoldással kapcsolatban, hogy a Vevő teljes értékűen, akár még professzionálisabban, hardveresen is meg tudja ezt valósítani, ha akarja.

Na erre varrjatok gombot!

Hozzászólások

Vennél olyan eszközt aminek az a feladata, hogy elvigyen A-ból B-be, de nem fogod tudni, hogy ezt miként teszi meg? Valamint a megvásárlásával hozzáláncolod magadat máshoz.

Ha a félelmed pedig valós, akkor a terméked túlárazott.

Nem az árral kapcsolatban van gondolatom, hanem hogy a másik fél miként érti meg a szabadalom működőképességét. Ha egy nagy, összetett ábrán, jelmagyarázattal, specifikációval, hogy melyik blokk mit csinál, ezt átadom, akkor sok, nagy munkával, de meg tudják csinálni egy szakmai csapattal. Tehát igazából ezt a működést, egy prototípussal demózva cél eladni. Azért prototípus, mert sokkal nagyobb időbefektetéssel még lehet gyorsítani rajta.

Nincs hozzáláncolva senkihez, minden dokumentálva van, leírva, független. Ez alapján sok módon is megvalósítható.

A szabadalom egyik lényege az ötlethez való nyilvános hozzáférés, a másik pedig azoknak az elsőbbséghez fűződő jogok halmaza, ami a szerzőségből és a szabadalmi tulajdonjogokból ered. Vagyis az, hogy szabadalmad is legyen ÉS ne lehessen tudni az alapötletet, együttesen nem működik.

Szerintem, ami működik, az egy nem kizárólagos szerződés olyan áron, amely alacsonyabb az újrafejlesztés költségénél. Ha én egy nagy cég vagyok és találok egy olyan embert, aki valami ügyes dolgot létrehozott, akkor annak az embernek szerződést ajánlok és alkalmazom. A másik megoldás, hogy a szoftver-hardver együttest adod el, mint műszaki tartalmat, ez talán még szabadalmi oltalmat is kaphat (a szoftverszabadalom teljesen más kávéház!).

Van pénz abban is, hogy a legtöbbet ígérővel kizárólagos szerződést kötsz, vagyis a Vevő azt az érdekét fizeti meg, hogy a konkurrencia ne jusson a termékhez.

Egy harmadik út a teljes nyilvánosság. Leközlöd, így más elsőbbségi igényt nem támaszthat, és van egy nagyon jó referenciád, ami alapján megkereshetnek és ajánlatokat tehetnek. Minél ügyesebb az ötlett annál fajsúlyosabb megkeresések fognak jönni. A 3. útnak van egy mellékága: közlés után hagyod ellopni, majd, ha a tolvaj jól megszedte magát, akkor pereled.

> Sol omnibus lucet.

Ezt írtad: { A 3. útnak van egy mellékága: közlés után hagyod ellopni, majd, ha a tolvaj jól megszedte magát, akkor pereled. }

Az ilyen, és hasonló ügyekkel nem akarok foglalkozni, ezért is még a levédés előtt gondoltam, hogy eladom. Már látom, hogy nem ilyen egyszerű.

Amire neked szukseged van, az egy IP jogasz. Ilyen/hasonlo problemak voltak/vannak, ezekre mar vannak letezo jogi/technikai megoldasok, nem kell feltalalni a melegvizet.

Szerintem itt nem pontosan fogalmazol. A szabadalom az valami amit levédettél. Utánna már nyugodtan megmutathatod a vevővek, elmagyarázhatod, demozhatod. Hiába tudja, hiába tudná megcsinálni, a szabadalom téged véd, akkor is license díjat kell fizetnie.

A témából nekem az jön le, hogy ez nem ilyen, nem védted le. Akár az is lehet egy út, mert akkor vagy a legnagyobb védettségben.
A probléma akkor van, ha az ötlet nem új. Pl megjelent már tudományos publikációként. Akkor csak az az egy esélyed, hogy zárt forráskódú cuccot használsz, mindent átnevezel, hogy még véletlenül se találja meg a másik fél a cikket, vagy cikkeket, mert onnantól csinálhat sajátot, nincs az a jogász ami megvéd.

Ez volt a két véglet. Tulajdonképpen jogász fog tudni segíteni, de ha "kevés" a hozzáadott érték a feltalálás szinten akkor inkább a második irányba kell elmenni, ha több, akkor meg az első irányba. De ezz jogászok és szakértők fogják tudni megmondani, mert ez így eléggé homályos.

Szia, igen, ez nincs levédve még. A levédéssel kapcsolatos procedúrákat nem akarom végigjárni.

Akkor az a pontos megfogalmazás, hogy egy működő prototípus, dokumentálva, specifikálva, egy konkrét ötlet megvalósítva, végigszívva az összes zsákutcát idáig. Ennek az értékesítése a kérdés.

Ha levédettném, szabadalmaztatnám, nem lenne kontrollom az felett, ha valaki megérti ezt a szabadalmat, megcsinálja, és használja a cégével. Ha valaki megveszi, azt csinál ezzel amit akar, minden jog az övé lehet.

Az ötlet új, nincs mit elrejteni, elfedni. Nincs szabadalom, ami ilyen megoldást tartalmazna, már körbe néztem.
Ha valaki megveszi, forráskóddal kapja, mindent megnézhet és megérthet, bőven dokumentált, hogy érthető legyen, hogy mi miért van.

Tehát én nem akarnék szabadalmat, mert úgysem én fogom nagyobb dologra használni. Azzal meg végképp nem akarok foglalkozni, hogy egy távolkeleti cég ezt lemásolja, és mit csináljak.

Akkor mindenképpen jogász.
Mondjuk ha jól értem van egy ötleted és megvan mit kell kb csinálni. Ezt akarod eladni valami nagy cégnek. Szinte esélytelen, ahhoz valami nagy dolgot kellett letenni az asztalra, de akkor is nehéz. Lehet könyebb lenne terméket csinálni és azt eladni. A probléma, hogy mivel úgyis fejleszteniük kell, tuti meg fogják kerülni, nagy cég esetén tuti jobb jogászaik lesznek mint nektek (mert ha jól értem méretben ti vagytok a kicsik).

A termék kész, működik, csak lehetne még jobb (gyorsabb), számunkra túl nagy idő,energia és költség árán, de ez is tökéletesen használható.

Ha ebből valaki vesz egy példányt, onnantól nem tudom kontrollálni, hogy nem használja fel a koncepciót, ezért lenne jobb ha egyben vennék meg.

Adtam el pár szoftvert a Matávnak közvetlenül, IBM-en és más fővállalkozón keresztül.
A jogi sallangoktól eltekintve a következő elvek szerint:
- A termék a specifikáció és/vagy a szoftver leírás alapján működik. (pl. input, output, algoritmus)
- A vevő használati jogot szerez a termékre egy, több, vagy akárhány telephelyen.
- Speciális dolog volt, hogy a forráskódot nem hozhatom nyilvánosságra, mert az a vevő üzleti vagy műszaki folyamatainak felfedését jelentené.
De.
- Semilyen korlátozás nem volt a kód általam történő használatára.
- Nem vált a kód a vevő tulajdonává.

Ezeket úgy értelmezem, hogy a vevő nem akar szerzői jogdíjat vagy licencdíjat fizetni.
Talán mazsolázhatsz belőle.

Nekem erről a szennyvíz-tisztítókban alkalmazott fekete doboz jellegű vezérlés jutott az eszembe, van egy rakás bemeneti adat a szennyvíz minőségéről, mennyiségéről és van egy rakás kimeneti adat a különböző gépek vezérlésére (légbefúvás, iszap adagolás, vegyszerek adagolása) a kívánt minőségű szennyvíz minőség elérésére, az üzemeltető nem láthatja, hogy a dobozban lévő algoritmus mi alapján dönti el, hogy mit kell éppen adagolni.

Lehet érdemes lenne utánanézni, hogy ilyen esetben milyen szerződést kötnek.

Azonban ha látná Vevőnek a hozzá értő szakembere az Eladó által készített forrás kódot, szabványt, az összerakott megoldás működési sémáját, akkor a Vevő egy ugyancsak hozzá értő csapattal már az ötlet alapján el tudná készíteni ugyanezt.

Ezért nincs értelme "szoftver szabadalomról" még csak beszélgetni sem.
Főleg egy open source közeli közösségben ;)

szerintem.

De hogy ne csak off legyen:
Keress egy ügyvédet. Azok akár egy zacskó szart is lepapíroznak neked világmegváltó ötletként.
Aztkán keress egy marketingest, az meg eladja bárkinek bármennyiért ;)

vagy még jobb megoldás:
Told fel a githubra, és "híres" leszel ha tényleg értelmes dolog amit "feltaláltát" :)

Peace.
--
zrubi.hu

Akkor vedd úgy, mintha ez lenne a csapvízzel működő autó használható prototípusa. Egy vödör vízzel megteszel 1000 km-t, de csak 2 személyes, kívülről furgon méretű, tehát nem piacképes. Ha ezt megveszi egy autókat gyártó cég, megérti a titkát, és ő is tud ilyet gyártani. Én ezt akarom eladni, hogy a vevő nem vizsgálhatja meg, de láthatja, hogy működik, és nincs trükközés, tehát láthatja auditáltan, hogy 100 vödör vízzel megy 100 ezer km távot, így kiderül, hogy nincs csalás, rejtett benzin vagy rejtett akku, satöbbi. Remélem érted.

értem hát. csak a szándékaiddal nem értek egyet.

Mert ha az ötleted tényleg akkora nagy dobás lenne, akkor simán csak elpocsékolod aprópénzért.
Vagy az ötleted simán csak átlagos, de Te ebből akarsz meggazdagodni.

persze mindkettőre van már jó sok példa... és akár te is beállhatsz a sorba.

Mondjuk szerintem már az is téves út, ha valaki azt hiszi egy szoftverről, hogy a forrás publikálása nélkül nem lehet majd kideríteni mit és hogy csinál pontosan. :)
(vagy holnapután egy 12 éves esetleg nem talál ki majd egy ennél is sokkal jobbat ugyan arra a problémára ;)

az ilyet "levédetni" kizárólag jogi úton lehet - annak minden kicsinyes "előnyével" és hátrányával együtt.

De én tényleg hiszek abban, hogy sokkal több haszna van annak, ha kiadod a forrását.
Így már nem lehet majd szabadalmaztatni, és nem fog belőle egy jogászhadsereg meggazdagodni. És nem tudják ellopni, sem pedig letagadni a létezését. A neved meg ott lesz mellette....

szerintem.
--
zrubi.hu

Ez nagyon kis rétegnek érdekes, amiről szó van. A hírnév nem cél.
Ha kirakom, akkor letölti sok cég, és ingyen használják, hogy soha nem tudom meg, mert nem kell hozzá internet, de nyilván minden védelmet ki lehet játszani, ha lenne is.

Értem a nézetedet, általánosságban egyezik is a véleményünk, csak ez egy speciálisabb megoldás.

Egy kitesztelt, működő prototípusról van szó. Amit a prototípus feldolgoz és lement, megnézheti, mert az a lényeg. Azt nem tudhatja, hogy miként, milyen módon történik ez, mert ha ezt az ábrát megnézi, megérti, nincs mit eladni. Komplex, talán sok idő, de megérthető, és jön az "aha, értem, hűha" érzés. De innentől már fejében van a lényeg.

Tehát nem csak egy elméleti ötletet, hanem konkrétan megvalósítva van ez az egész, működően. Henry Ford V8-as ötletére is azt mondták, hogy nem lehet megcsinálni, aztán sikerült, majd megváltotta az akkori világot. Ha valaki csak a koncepciót látná, megértené, lehet azt mondaná, hogy nem kivitelezhető a gyakorlatban. Azonban itt készen van, működik, ez így a nagy szám, legalábbis ezt hiszem.

Azért is valósult ez meg, mert {konkurens} szakemberek írásai alapján nem lehetséges ez, aztán mélyre ásva megértettem, hogy miért nem lehetséges, aztán sok idő után pedig felmerült egy elméleti megoldás, aminek a kivitelezése közben milliónyi nehézségbe, komplexitásba ütköztem, és tényleg nem volt jó út. Aztán újabb ötlet, újabb kudarc, majd egyszer csak sok kudarc után sikerült, tesztelve. Szóval ezért tartom kihívásnak ezt eladni a lényege nélkül, mert ha sok éve mondják, hogy meg lehet ezt oldani, azt mondom, hogy mutassad, hogyan.

Ha mutatom, hogyan, akkor nincs mit eladni. Ez a kérdés, hogyan adjam el, hogy nem mondom el a titkot.

hasonló probléma elött állok. Beszélj szabadalmi jogásszal de elöbb fuss neki újra a szabadalom keresésnek (esetleg itt, itt, itt, itt, itt, és itt). Ki foglak ábrándítani, olyan nincs, hogy erre még senki nem gondolt, csak rosszul kerestél. De ha van is, a lényeg az, hogy a te megoldásodban legyen egy valódi újitás - úgy kell megfogalmazni és ebben segít az igazán jó jogász (kérj referenciát, milyen sikeresen beadott szabadalmai voltak már és melyik területen).

Esetleg tudsz neki egy black-box demo-t csinálni/építeni, ami bemutatja a müködést anélkül, hogy bele tudna nézni a vevö és azt újra magaddal viszed a demo után.

szerk.: félre értés elkerülése végett: a szabadalom se véd minden ellen, föleg ha egy sokkal nagyobb céggel akarsz üzletelni. Simán "kivéreztethetnek", csak a jó indulatuktól függ, mennyire etikusak. A szabadalommal tudod bizonyítani az elsöséged és valamennyire bebiztosítani magad. Viszont kell hozzá pénz és sok idö, a szabadalom "kihírdetése" után van 18 hónapod, hogy világszerte azokban az országokban is bejegyezd, ahol védeni szeretnéd az ötleted. Ez idö alatt kellene értékesíteni, hogy a további bejegyzés már ne a te bajod legyen.

valamivel védeni kell magad. A leírtakból az jön le, hogy nem 5 Forintról lenne szó, mert a "vízzel müködö lekicsinyitett személyautó" (=> végsö cél) sok pénzt hozhat a vevönek. Az emberek üzleti széfárában gátlástalanabbak tudnak lenni mint privátban, szóval szerintem ne hitelezz nekik túl sok becsületességet.

szerk.: esetleg keresd meg a "cápákból" a ustreames arcot, ök kissebb/nagyobb összeggel támogatnak startupokat és nagyon sok tapasztalatot tudnak ilyen dolgokban átadni. Cserébe le kell mondanod egy pár százalékról a cégedböl.

Vigyázni kell a világmegváltó dolgokkal!

Ismertem olyat, akinek több szabadalma is volt. Panaszkodott, mert csak fizetni kellett.
Nem a szabadalom a lényeg, hanem a bevétel. Ha az nincs, akkor negatív a mérleg.

A produktumot megfelelő környezetbe helyezve még akkor is hozhat sok pénzt, ha egyébként marhaság. És a fodítottja is igaz lehet.
(Amikor már régen voltak olyan telefonok, amire akár saját magad is rakhattál hangot, akkor még mindig a csengőhang letöltés volt az egyik legnagyobb üzlet. A többiek meg irigykedtek.)

Bármilyen világraszóló ötletnél meg kell vizsgáni:
- Hátha az amerikaiak vagy kínaiak már régen megcsinálták.
- Hátha az optimalizált, egyedi módszer helyett van egy teljesen más, ami olcsóbb, egyszerűbb és már régen készen van.
- Hátha a kidolgozott szuper eljárás egyébként teljesen felesleges.

Engedj meg egy példát!
Még ifjú titán koromban (éppen assembler fordítót írtam) hencegtem, milyen gyors rendező eljárást készítettem. Egy pár évvel idősebb, igen sok papírral rendelkező kolléga mondott rá egy 0 idejű megoldást. Két mondatban. Tévedett, mert ez enyémhez képest negatív futásidejű lett. ;)

Évtizedekkel később - egy meglévő rendszerre - készítettem egy nagyon gyors eljárást. (A részletektől megkíméllek.) A továbbfejlesztés során alkalmaztam a fenti ötletet is, sőt teljesen kihegyeztem az adott feladatra. A kapott eredményt több munkámban is sikerrel felhasználtam. Aztán egy kis kutatás után találtam két szabadalamat. Az egyik egy régebbi IBM mainframe-ekkel kapcsolatos szabadalom volt, míg a másik egy kevésbé régi Oracle db indexelési eljárás. Az én művem úgy nézett ki, mintha ezt a két szabadalmat összegyúrás és továbbfejlesztés után optimalizáltam volna.
Az eredmény pedig annyi lett, hogy volt egy olyan eljárásom, ami szupergyors. Több munkában felhasználtam, és ez nagyon jó volt, mert a gyors indexelési eljárással más eszközökkel lehetetlen bizonyuló feladatokat is könnyedén megoldottam. Ezekkel a munkákkal nagyon jól kerestem. De. A feladat speciális jellege miatt nem lehetett általános termékben elhelyezni. Tehát nincs termék, nincs további bevétel. Vége.

Utána a nagy rendszert leszerelték és más lett helyette. Ugyanazokat a problémákat mások teljesen más módon oldották meg. (Igaz, egy darabig szívás volt, amíg beletanultak a szakmába.) A cserére meg azért volt szükség, mert az előzőnek 3-500MFt volt az éves licencdíja.

Hát, kemény történetek. Tehát te jöttél rá, de már valaki levédette korábban, így nem használhattad, mert övé a jog. Hogy találtad meg a szabadalmakat?

Zrubi erre mondaná a fenti kommentjei alapján, hogy a szoftveres szabadalmak korlátozzák a fejlődést, és igaza is van.

Tehát simán lehet elméletben, hogy valaki úgy használ egy levédett, szabadalmaztatott eljárást, hogy nem tudja, csak ő is rájött magától.

Jobban utána nézek, újra mindennek.

Nem igazán. Inkább csak hasonlított az enyém arra a két megoldásra.
A szabadalmakat meg hosszas keresgéléssel, néhány kulcsszót angolra fordítva.

Ha jól tudom, algoritmust nem lehet szabadalmaztatni, csak valamilyen eljárást.

A világon rengeteg dolgot találnak fel újra, hiszen a problémák és a gondolkodásmód is lehet hasonló. Vannak ingyen elérhető szabadalmak. Érdemes túrni bennük. Nem csak azért, hogy ellophasd ;), hanem tájékozódni. Egy valódi technológiai leírás általában szinte mindent leír, de annak alapján a megvalósításra nem sok esélyed van. Ha valamit mégegyszer feltalálsz, az egyáltalán nem probléma. Csak akkor, ha termék lesz belőle és az a szabadalom tulajdonosának érdekeit sérti. Ezt annak idején így fogalmazta meg egy szakember a Philipsnél: Mindenki azzal játszik, amivel akar.
(A Videotonban fejlesztettünk ki lopott embargós szabvány alapján CDROM-ot, ami elég jól működött. A szakember sem mondott marhaságot, hiszen ismerve a könyezetet, soha nem léptünk fel konkurrens gyártóként. :-D)

Aztán keresgélésre elég jók az egyetemi tanulmányok - ha nem fizetősek. Azokból kiderül, hogy amit az iskolába tanultál és egyszerű, azt a mai napig keményen kutatják. Igy jutottam el a PID szabályzás olyan verziójáig, ami már nem ingyenes és vérprofi matematikust igényel. ;)
A kutatás meg kínai volt.

Felajanlod Rogán urnak felesbe, a tobbit o megoldja.

--
HUP te Zsiga !

Pár lehetőség:
1. Szoftver szabadalmaztatás. Szoftver szabadalom Európában nincs, Amerikában van. Alaposan leírva közzé kell tenned az algoritmusodat, adott ideig az implementációra csak neked lesz jogod. Nem kell világmegváltó újdonság, csak N régen ismert dolgot összerakva valami célra alkalmazni, ami még másnak nem jutott eszébe. Pl Napelemet ismerjük, mosógépet ismerjük, de napelemes mosógép ha még másnak nem jutott eszébe, USAban levédethető.

2. Forráskódban átadás a vevőknek, részletes algoritmus leírással, szerződéssel véded magad.

3. Binárisban átadás a vevőnek, esetlegesen szoftver/hardver kulcsos védelemmel.

Javaslataim:

1. Szabadalom: nagyon hosszú, nagyon drága procedúra, nem kell bizonyítani semmit, a végén úgyis megkapod (nincs kapacitásuk ellenőrizni az egyediséget, újdonságot), de később megtámadhatják, visszavonathatják versenytársak, szétperelhetnek submerge patent módszerrel, ha van belőle bevételed. Kínaiak ellopják azonnal. Nem javaslom.

2. Ha a vevő igazán megbízható, baráti, szabálytisztelő, akkor működhet, neked így lesz a legkevesebb support költséged. De a következő főnök újra fogja implementáltatni, tehát e bevételed is kisebb lesz belőle, és egyre csökken, hosszú távon bukó.

3. Szerintem neked ez a jó megoldás. A terjesztett binárissal lesz karbantartási gondod (fejlesztés, tesztelés több platformra, több compilerrel), de cserébe az örök supportért örök bevételt tud generálni, hosszú távon meg tudsz belőle élni takaréklángon futtatva a projektet. Ne feledd a licensz kulcsot, javaslom a lejárati dátumhoz kötött szoftver licenszet vagy akár a hardver tokent is, ha nagy értékű szoftverről van szó. Ahogy az idő halad előre, egyre nehezebb lesz a beépített modulodat helyettesíteni mással, ami pontosan olyan viselkedést produkál. Profit!

javaslom a lejárati dátumhoz kötött szoftver licenszet vagy akár a hardver tokent is

Ja, vissza az őskorba :D
Ezek a szánalmas technikák már a kitalálásukkor is elavultak, szrencsétlenek, és nevetségesek voltak. Ma, a virtuális gépek és konténerek világában pedig megfelelően degradáló szó sem létezik rájuk....

szerintem.
--
zrubi.hu

Ilyen szánalmas technikából vettem lakást.
Ilyen szánalmas technikával használ 3-4 library-t a mostani nagy pénzügyi cég, ahol dolgozom, évi kb 6 számjegyű dollárt fizetve.

Ha egyedi szoftvert fejlesztesz, viszonylag kis példányszámban, nagyobb összegért el tudod adni - persze kockázatod az elbukott idő, ha mêgse.

Nem minden kornyezetben mukodik, de van meg egy: ahol hozzaferest kap egy fekete dobozhoz, ami nalad van.
Pl.: kap egy (mondjuk REST) APIt, aminel feltoltheti az inputot, es megkapja ra az outputot, lekerdezesenkent x forintert. Aztan ha tetszik neki, akkor y-ert atadod neki a forrast, dokumentaciot, mindent. Igy a vevo tudja mit vesz (mert ki tudja probalni), nincs vele nagy kockazata (kezdeti koltseg kicsi, amit kockaztat), neked is minimalis kockazatod van vele, mert nem fer hozza fizikailag.
De persze nem mukodik minden esetben (mondjuk ahol az offline mukodes elvart, vagy a kis latency fontos). Ez a topic alapjan nem derult ki, a szakterulettel egyutt.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin


örök supportért, örök bevételt tud generálni

Ha valóban nagyon igényelt megoldás akkor igen hamar visszafejtődik az a bináris (akkor is ha le van védve, de védelem nélkül még jogi lehetőségek sem lesznek), de elég ha elterjed, hogy valaki megoldotta a megoldhatatlant, és el fognak gondolkodni a terület szakértői és ők is megoldják visszafejtés nélkül is.

SZóval az örök bevételt generáló kiválthatatlan megoldásokban annyira nem gondolkodnék. :)

--
Desktop: Windows10 | Server: CentOS

Nyilván gazdasági szempontok döntenek: ha sokkal olcsóbb és triviálisan egyszerű lefejleszteni, pl egy darab képlet leprogramozásáról van szó, akkor újra megcsinálják.
A komolyabb szoftver termékek újraimplementálása azonban kockázatos, nem triviális, de garantáltan drága.
Van az a termék, ahol ez bizony életképes modell én is ilyet csináltam, más is csinál ilyet.