Raspberry Pi 4 on sale now from $35

Hozzászólások

Remélni én is remélem, de a Wifi+Bt csip tudtommal (meg a freebsd wiki szerint) a mai napig nem támogatott.

Pedig a 4 GB memóriás darab szerintem már tényleg eléri a desktop felhasználást. Főleg ha hozzávesszük, hogy azt írták, a ViceoCore VI új driverével már böngészőben is megy a videogyorsítás, szóval ezzel már talán a videonézegetés is rendben működik. Persze azt nem tudom, hogy ez a 3x gyorsabb proci mit tud JS-ben, azaz kibírja-e mondjuk a FB-ot, meg az index főoldalát egyszerre.

Az mindenesetre meglepett, hogy az új Raspbian még mindig 32 bites kompatibilitási okokból.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

vegre

En februarra josoltam.

A 4GiB ram tetszetos.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ami viszont nem tetszik:

Verziorol verziora egyre tobbet eszik.

Eloszor 5V/1A kellett neki, mostmar 5V/3A kell neki...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

+1

Nekem is van 3B, mert van, amihez az kellett, melegedés, fogyasztás, nem számított, méretbe még belefért. Van pár 0W, mert van, amihez az elég és kisebb, olcsóbb, kevesebbet fogyaszt, és van egy 0 is, oda, ahová még hálózat se kellett.

Szerintem jó, hogy van választási lehetőség. Mondjuk az 1 és 2 verziókat nem tudom, van-e értelme még gyártani, bár lehet, hogy valakinek pont a 0 és a 3 közötti sávban kell valami.

"The downside is that it uses more power. Idle power consumption is up slightly to about 3W, peak is now around 7W, up from 5W. "

Nem, nem lett sporolosabb.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Na de a 3W az 5 Volt mellett kevesebb mint 1 Amper és a 7 Watt is 1.4A valamint gondolom szoftveresen csak lent lehet tartani a fogyasztást, az energiaséma állításával vagy egyes magok kikapcsolásával. Valami mozgástér csak van.
Ha meg a full kakaón akár háromszor gyorsabb, akkor a másfeles (vagy akár kétszeres) szorzó a fogyasztásnál nem olyan hűde nagy érvágás. Ha kipofozzák a videólejátszást és menni fog a 4K, akkor sokan boldogak lesznek, a többieknek meg tényleg ott vannak a régebbi málnák.

Viszont: "netboot on the Pi 4 is only going to be added in a future firmware update" :(

Viszont ilyen módban nem írja a kártyát, nem nyúl hozzá boot után. Nem arról tölti a többi adatot.

Ellenben közben találtam ezt
The Pi 4 has an onboard 4 Mbit (=512 KByte) EEPROM, which currently contains the second stage bootloader.
This bootloader can be updated for future boot scenarios. At launch it is likely that the Pi 4 will not be able to
boot over USB 3.0 / GBit Ethernet, etc. This EEPROM will ensure that Pi owners will benefit from changes in the
boot code.

Szóval úgy tűnik ezentúl van írható flash is erre a célra.

A LAN dedikalt?

Az USB 3.0 az derek... majdnem egy kulso sata :)

Mármint az usb3 és 2 blokk kapcsolódik pcie 2.0 1x buszon ülő vezérlővel.
A lan RGMII-n ül, persze a lényeg, hogy a sebesség tényleg gigabites és nem szotozik mással.

Érdekességképpen a typec csatlakozó sem csak táp, hanem a soc-ról ki van vezetve az egy szál belső usb busz. Így azzal a csatlakozóval lehetséges usb gadget módot is használni.

Allitolag a video lejatszas meg nem teljesen "fluid"... Remelem nem a hardware-el van baj, hanem software-es a gond.

Mondjuk a mar a videocore 5 is tudta a hevc-t es a h265-ot, szoval remelhetoleg tenyleg szoftveres/driver baj van.

A hivatalos fórumukat olvasva van még sok fejleszteni való, ami még nincs benne az aktuális firmwareben és szoftverekben.

Eddig azt sikerült összerakni, hogy
- videocore4 -ből is maradtak meg blokkok - h264 kezelés (end/dec), soros kamera és képernyőkezelés valsz teljesen a korábbi.
- videocore6 a 3d
- és a h265 rész is új (hogy vc5 vagy annak updatelt változata az zavaros, valahol olvastam, hogy a vc5-höz képest updatelt).

Pár dolgot még faragnak, ha jól értem a drm támogatás h264 mellett majdnem kész, a h265 mellett még odébb van.

OSMC bejelentő-blogposztból:

We will release an image to support the device shortly. Our initial release will support software decoding only, although we will test the feasibility of backporting 4K (albeit SDR) decoding with Kodi v18.

We plan to support 4K and HDR with Kodi Matrix (v19) builds which are expected to be released as a stable version by the end of 2020 / early 2021. Kodi is removing support for proprietary hardware decoding interfaces and for Linux the new method of hardware accelerated playback will be via V4L2/GBM. Development for this is still in early stages, and a number of important changes are expected to land in Linux kernel 5.2 at a minimum. Presently, the Pi 4 is supported on a 4.19 kernel, so it will be some time before all of the necessary support is there for hardware accelerated playback and features such as HD audio passthrough.

Ezzel jól beszopják. Mármint, hogy persze... sokan a régebbi pi-kkel megmaradnak az eddigi verzión. Mert valami teljesen új megközelítést akarnak csináni, amivel semmi sem működik még 1-2 évig :D

Akik pi4et vesznek meg majd váltanak libreelecre vagy valami kodi változatra a raspbian felett.