SysOps / DevOps mentor keresése

 ( pr23 | 2019. február 11., hétfő - 10:05 )

Sziasztok,

a mostani munkahelyemen "devopsosként" (főképp Linux és kapcsolódó technológiák) dolgozok, sok új érdekes dologgal találkozom a munkám során, szóval azért tudok fejlődgetni, de mostanában megfogalmazódott bennem az igény, hogy szívesen tanulnék nálam tapasztaltabb emberektől a szakmában.

Nem fűzök hozzá nagy reményeket, de egy próbát megér:
ha van köztetek valaki, aki a címben említett szakmá(k)ban dolgozik, és szívesen segítene mélyíteni a Linux / hálózatok ismereteimet, vagy akár tapasztalatot cserélni, az kérem vegye fel velem a kapcsolatot. :)

Előre is köszönök minden építő jellegű hozzászólást.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez attól függ, hogy mit értesz DevOps alatt:

Mert a DevOps:
a, egy olyan IT csapat, akik egy helyen dolgoznak, fejlesztők, tesztelők és üzemeltetők közösen, tehát mindenki tisztában van azzal, hogy nem érdemes a másik területet szopatni, mert mögötted dolgozik, és alapvetően a WTF/óra alacsonyan tartása a csapat célja
b, olyan fejlesztő, aki egyben üzemeltet is
c, olyan üzemeltető, aki egyben fejleszt is
d, olyan üzemeltető, aki a fejlesztői infrastruktúrát üzemelteti
e, nincs pénzünk külön fejlesztőre, üzemeltetőre és tesztelőre, ezért keresünk olyan embert, aki egyformán nem ért egyikhez se, de nem kér sokat

Nagyrészt az első pont az, ami a DevOps fogalmat fedi, a második-harmadik igaz lehet az informatikusok egy marginálisan kicsi százalékára, a negyedik a nagyvállalati DevOps, az ötödik meg a kisvállalati DevOps.

--
https://iotguru.live

Jogos a felvetés, írok egy kicsit a hátteremről:
10 éve fejlesztőként kezdtem, 2 éve úgy hozta a helyzet, hogy kipróbálhattam magam üzemeltetőként is, főképp Linux alapú rendszerek, ebbe beletartozik az éles infrastruktúra üzemeltetésétől kezdve a fejlesztői/teszt/stage környezetek felépítésén át, a fejlesztők támogatásáig minden. A listádból igaz rám az a, b, c, d is.
Tetszik a dolog, az üzemeltetői "mindset" felszedésével megtanultam hogyan tudom az általam és mások által írt alkalmazásokat skálázhatóvá/hibatűrővé tenni, ki tudom debugolni az éles környezetben a felmerülő problémákat, bele tudok nézni, hogy milyen rendszerhívások történnek a háttérben, a hálózaton épp mit kommunikálnak a szolgáltatások, utána tudok járni egy segmentation faultnak.
A korábbi fejlesztői tudásomnak hála pedig ki is tudok javítani felmerült hibákat, tudok tanácsot adni a fejlesztőknek, hogy mit kéne inkább máshogy megírni.

Ami a problémám, hogy a 2 év azért nem olyan sok tapasztalat üzemeltetőként, már nagyjából látom azt, hogy mit tudok, és azt is, hogy miben kellene fejlődnöm, viszont utóbbira nincs annyira lehetőségem, mert eléggé körülhatárolhatóak azok a problémák, amikkel a munkám során találkozok.

Ha nem akarsz munkahelyet váltani, akkor nézz szét a freelancer oldalakon, hogy milyen melók vannak. (pl. upwork.com, freelancer.com)
Próbálj megoldani/utánanézni pár ott talált problémának, és akár el is vállalhatsz olyanokat, amik úgy érzed mennek. Kevés gyakorlattal pénzkeresetnek rossz (sok az occsó ázsiai/orosz/ukrán) gyakorlásnak viszont jó. (Nagy ritkán rá lehet futni speciális melókra is,amihez már nem ért az átlag indiai, ezekkel meg akár jól is lehet keresni.)

:-)

Járni kell konferenciákra (idehaza is biztos van sok pl. hwsw szervezésben, mert ez ma a trendi irány), olvasgatni kell blogokat, twitteren követni a szakma nagyágyúit, stb. stb.
Senki nem fog nekiállni téged pesztrálni munkaidőben, for free (ha már olyan órabérben alkalmazzák őket, amilyen), v. hétvégén/szavadidőben gondoltad?
--

"Járni kell konferenciákra (idehaza is biztos van sok pl. hwsw szervezésben, mert ez ma a trendi irány), olvasgatni kell blogokat, twitteren követni a szakma nagyágyúit, stb. stb."

Blogok, mindenféle tanfolyamok, szakma nagyágyúinak követése megvannak, ezek azért nem adják meg azt a tudást, mintha egy tapasztalt kolléga leül melléd, és elmagyarázza, hogy ezt ezért és így kell csinálni. A konferenciákról pedig megvan a véleményem, inkább a marketing/toborzás szokott menni.

"Senki nem fog nekiállni téged pesztrálni munkaidőben, for free (ha már olyan órabérben alkalmazzák őket, amilyen), v. hétvégén/szavadidőben gondoltad?"

Ezért írtam, hogy nem fűzök hozzá nagy reményeket. Azért egy próbát megér nekem a topic kiírása, létezik olyan embertípus (köztük én is), aki szívesen segít a tapasztalatlanabbaknak, nyilván az együttműködés hogyanja pedig közös megegyezés kérdése.

A te nyereségedet értem, a másik oldalét nem. Egyszerűbb lenne szerintem, ha ezzel az igénnyel munkahelyet váltanál.

Nézd, egy szóval nem írtam, hogy ezt ingyen várom el, munkahelyet pedig nem szeretnék váltani.

Ja, de mást sem emlegetsz. Hogyan képzeled? (Csak kíváncsi vagyok. Kicsi az esély, hogy az én felszínes horizontális tudásom segítség lenne neked.)

A hogyanról nincs konkrét elképzelésem (ezért nem is írtam), főképp azért, mert ez nem csak rajtam, hanem a másik emberen is múlik. De a munkahelyemen arra is nyitottak, ha találok ilyen embert, akkor megfinanszírozzák a dolgot, de nyilván ez is csak egy opció.

Jó fejek*. Hiszen ellátod a munkád nem érdekük, hogy fejlődj.

*vagy a fasz tudja. Lehet csak be vannak szarva, hogy elmész. Szerintem el fogsz menni, de te még ezt nem tudod illetve a gyászban most még csak tagadsz. :)

+1
Ha úgy érzed, hogy már csak "fejlődgetsz", és elkényelmesedtél, akkor a legjobb a munkahelyváltás, ahol számodra érdekes dolgokkal foglalkoznak nálad okosabb emberek.

Szokták még mondani: "ha te vagy a legokosabb, akkor rossz helyen vagy"

Érdekes felvetés szerintem. Én ezt most onnan közelíteném meg, hogy a szakmában azért van hiány, mert jó informatikusból kevés van. Számomra a jó informatikus azt jelenti,hogy érdekli a szakma, felismeri, hogy folyamatosan fejlődni kell és tesz is ezért nem csak napi 8 órájában a munkahelyen (Meetup-ok, otthoni kis projektek). Sajnos elég sok ember motiválatlan és ezért nem lehet megfelelő embereket találni az adott pozíciókra. Az egyetem kisegít egy csomó magolni valóval, de az önmagában semmit sem ér a hozzá tartozó gyakorlat nélkül, amitől ez tudássá válik.

Ha találnék olyan embereket, akik komolyan szeretnének tanulni elsősorban gyakorlati megközelítéssel, akár kezdő, akár haladóbbakat én szívesen szánnék idő arra, hogy tudásom megosszam velük.

Ha tudsz segíteni a fentebb leírtakban, én szívesen beleteszem a megfelelő mennyiségű munkát.

Ha ezt komolyan akarjuk összerakni kell majd még 1-2 ember és némi szponzoráció, de megoldható. Ja és hát néhány lelkes ember,aki tanulni szeretne :)