4K TV minimum netsebessége?

Mi az a minimum netsebesség (fel le kbps kb/s, mbps MB/s)
ami szükséges egy TV esetén
4K (de minimum 1080p)
élvezhető használatához?

Hozzászólások

Többnyire 100 Mbit hálókártyával szerelik őket.
YT-ről és helyi minidlna szerverről nekem szaggatás mentesen megy a 1080p. (YT-ről a 4k is)
Ha mégis szaggat, akkor valamely eszközömön restart.

4k-hoz is bőven elég. Neflixnél a 4k filmek sávszélessége nagyjából megegyezik egy 1080p BD25-ös videóéval. Youtube 4k ennél kevesebb. Azt pedig még bírja a 100mbps.
Bluray 4k-hoz már valószínűleg kevés.
De mivel az okostévék rendszere lényegében kevés értelmes dologra használható (tisztelet a kis számú kivételnek, ahol Android rendszer van az okostévén) úgyis kelleni fog valamilyen Android box, Chromecast, vagy Stick PC. És ezeknél már úgyis van gigabit ethernet vagy gyors wifi.

igazából itt a kérdés egy része még inkább elméleti,
szüleim vettek 4K TV-t és netet szeretnének hozzá az új lakásba

YouTube, Netflix, HBO GO és hasonló szösszenetek, mivel nem igazán vagyok közel így távolról ötletelek, gondoltam rákérdezek mi lenne az amit megenne egy ilyen TV

amit jelenleg kinéztek:
- Garantált feltöltési sebesség: 25 Mbit/s
- Garantált letöltési sebesség: 60 Mbit/s

Kérdés, ez elég lenne?

A netflix 4k 25mbit/s downloadot igényel. Fel kell tenni a fast.com android appot a tévére (es backup segít), az kimondottan a netflix szerverekhez méri a tv netes sávszélességét. Nekem 80-90Mbps körül mozog a mérés eredménye, tehát megvan a sávszélesség, más kérdés, hogy a telekom hálózat problémás a netflix szempontjából.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Röviden? Nem, nagyságrendi talán nem. De:

Bővebben? Aki online streamhez tömörít, annak muszáj figyelembe vennie a sávszélességlimiteket. Aki otthonra, az megteheti (szinte kötelező) hogy a kvantálás minőségét állítja egy elfogadható mértékűre. Már persze ha nem eleve a rip-et teszik fel. Vagy az .iso-t.

Talán a Vimeo minősége áll közel az újrakódolt "torrenthez", és még az is elmarad a BluRay .iso vgy rip "sávszélességétől".

Még bővebben: megcsináltam a házi feladatot. Ezzel letöltöttem ezt és ezt. (Remélem nem számoltam el semmit.)

A vízember 5:28, kb. 650M, kb. 15,7 Mbit/sec
A Szoni 29:36, kb. 2,8G, kb. 12,8 MBit/sec (sokkal jobban tömöríthető a nyersanyag)
Kerestem egy torrentet, pl. a c78e8019bf987ac42d02f07f797c6e97bc6d47e1, BD RIP, az a saját adatlapja szerint 73 Mbit/s, szóval olyan 4x-5x többet kajál.

Kerestem egy másikat, a c94928248d46d5b9229ce3a4eccca9a5fd09b302 viszont már csak 20 Mbit/s (plusz audió, lusta voltam számolgatni), így ez még kétszerese sincs. Viszont ez már átkódolt anyag, és vagy észrevehető a minőségromlás, vagy nem, attól függ, hogy mennyire volt ügyes/türelmes aki átkódolta.

A https://mango.blender.org/download/ oldalról letölthető nyers cucc is, ott kb. 60 Mbit/s-et saccoltam a 4k-ra, a 4K DCP meg bő kétszer akkora. Bár igaz, hogy ez utóbbit már nem nagyon tartanak a torrentboltokban sem.

Szóval továbbra se venném egy kalap alá a "torrent" és a tecső sávszélességigényét. Különösen, hogy sokkal érdekesebb lenne megnézni a sávszélességcsúcsokat(*). Bár tuti erre is van valami a BD szabványban.

*) Azt is úgy, hogy átlag (jellemző) pufferméretre/időre átlagolva.

Netflix offers four data usage settings to choose from:
* Low - 0.3 GB per hour per device
* Medium - SD: 0.7 GB per hour per device
* High - Best video quality, up to 3 GB per hour per device for HD, and 7 GB per hour per device for Ultra HD

--
https://iotguru.live

Igen, ez is szép, de ez meg a másik oldalról csalóka. Kétlem hogy CBR-rel tömörítenének, így a 7GB/órára kijövő átlagsebességgel működő netkapcsolat mellett tutira lesznek problémák, még akkor is, ha a matek szerint működnie kéne. Persze a pufferelés ápol és eltakar, de akkor se old meg mindent.

Én jelenleg egy T-s "gyorsítós" ADSL+mobilnet kombó mögül használom a TVt. Ennek a sebessége legjobb esetben is 40Mbit lefelé, felfelé 8. Szoktam nézni 4K-s yt-t és 4K-s netflixet is. Az utóbbinál amikor nézem hogy milyen bitrate-et használ, legtöbb esetben ilyen 25Mbit/s-et láttam 4K-nál. Simán nézhető, beletekerésnél azért gondolkozik. A Netflixes TVs kliensben nem lehet állítani hogy milyen minőségben szeretném nézni, így ha úgy gondolja visszavált 1080p-re.
A youtube 4k sokkal döcögősebb (nálam), a pontos igényt nem szoktam nézni de sokszor van hogy kézzel átrakom 4K-ra és csak bufferel a világ végéig. A 1080p-s stream viszont teljesen probléma mentes mind a két szolgáltatótól (kivéve ha lehal a "gyorsító", akkor a 8Mbites ADSL nem sok mindenre jó).

Mivel leginkabb 100 as kartya van bennuk, igy ez lesz a szuk keresztmetszet.
Netflix, YT ne hasonlitsd a nasodon veletlenul talalt videohoz.
Amig az elozoek mennek szepen , addig az utobbi jonehany esetben droton nezhetetlen.
Szerver oldal szerint 125-140 Mbit lenne amit kivan, ilyenkor jon a docrocc.
Ellenben szinte mind szerelt 5GHz wifivel es ez egy 2.4 kiegeszitovel osszefuzve mar szepen megy.
Ha tudja a keszulek.
Tehat a felhasznalas mibenlete adja meg, es nem az, hogy 4k nem 4k.