Rabszolgatörvény

Bizonyára sokan hallottak-olvastak a tárgybeli törvénytervezetről, amely a munkadók számára lehetővé tenné a túlórák jelentős mértékű növelését. Két rövid felvetésemet szeretném itt közzétenni:

1. A KDNP bizonyára asszisztálni fog a törvény megalkotásához, pedig a vasárnapi boltzár mellett felhozott azon érv, hogy a családok többet lehessenek együtt, most is megállná a helyét.

De nem is ez a fontosabb számomra, mert ez benne van a piszkos politikai játszmában.

2. Mint informatikus azonban úgy vélem, hogy a vállalatokat törvényi előírásokkal arra kellene inkább ösztönözni, hogy minél nagyobb mértékben automatizáljanak, minél fejlettebb és kevesebb emberi erőforrást igénylő technológiát alkalmazzanak. Ne menjünk már vissza a középkorba, mert lemarad az ország.
(A munkanélküliség kezelésének kérdésébe itt most nem megyek bele; arról a honlapomon leírtam a véleményemet.)

Hozzászólások

> Mint informatikus azonban úgy vélem, hogy a vállalatokat törvényi előírásokkal arra kellene inkább ösztönözni, hogy minél nagyobb mértékben automatizáljanak, minél fejlettebb és kevesebb emberi erőforrást igénylő technológiát alkalmazzanak. Ne menjünk már vissza a középkorba, mert lemarad az ország.

"A kormány támogatási-ösztönzési politikája is változott, ma már olyan beruházók is kaphatnak támogatást, akik a munkahelyek megőrzése mellett technológiai fejlesztést, modernizációt hajtanak végre - mutatott rá Menczer Tamás."

http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/tajekoztata…

> Bizonyára sokan hallottak-olvastak a tárgybeli törvénytervezetről, amely a munkadók számára lehetővé tenné a túlórák jelentős mértékű növelését.

"A few years ago, everybody was saying we must have more leisure, everyone's working too much. Now that everybody's got more leisure time they are complaining they are unemployed. People don't seem to make up their minds what they want.” A man of the people shares insight into the recession that gripped Britain in 1981.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/prince-philip-stands-do…

1. hát igen, olyan szabály lett volna jó akkor, hogy csak azok nyissanak ki, akiknek megéri még többet fizetni a munkavállalónak vasárnapra. A mostani támogatáshoz meg annyit, hogy igazán sosem értették, miről is szól az első betű által takart szó, vagy legalább is úgy forgatták, ahogy akarták.

2. Ha ez ilyen egyszerű lenne, az Amazonnál nem lennének sztrájkok (mert Jeff kib@szná a "lusta" bandát az utcára :), legalább is az eddigiek alapján nem az a filantróp ).
Azt mondják, hogy a nagy lökést a robotikának az önvezető autók elterjedése fogja adni. Ha azt rendesen és megnyugtatóan megoldják, legalább a szállítmányozásban, akkor jöhet a többi szektor

Ez az egesz a sensory vs. intuitiv kerdesre vezetheto vissza.

"Sensing types prefer the known, the factual, the actual, the concrete. They are present-oriented and prefer a grounded approach taking in information that has practical application and may see concepts and theoretical models as a bit airy-fairy. Intuitive types prefer seeing possibilities, shapes and patterns. They like to ‘see around corners’ and will prefer information that has general principles and scope for change. They are future-oriented and like juggling possibilities and see factual material as a little dry."

https://preludecharacteranalysis.com/explore/sensing-vs-intuitive

Sensing tipusu embereknek alapvetoen tok mindegy az automatizacio. Feladat az feladat, el kell vegezni. Ha 10 lepesbol all az amit minden heten el kell vegezni, akkor azt a 10 lepest minden heten szotlanul megcsinalja. Es meg orul is, hogy milyen kemenyen dolgozott, es johet a megerdemelt pihenes. Opcionalisan automatizmus is elokerulhet, ha surubben kell azt a 10 lepest vegrehajtani. Kedvenc hivatkozasi alapuk: https://xkcd.com/1205/

Ezzel szemben az intuitiv tipusuak inkabb gondolkoznanak valami erdekesebb probleman ahelyett, hogy azt az unalmas 10 lepest minden heten megcsinalja. Azert van a gep, hogy az algoritmizalhato feladatokat megoldja, hogy az ember az agyi kapacitasat fontosabb dolgokra tudja forditani.

A fenti xkcd ugyan tok jo referencia, ha az idobefektetest nezzuk, de ha szemelyisegtipus alapjan vizsgaljuk, akkor sajnos fals a szamitas, hiszen nem kalkulal 2 masik valtozoval:

- az ember kognitiv preferenciajaval
- az automatizacio validalhatoan dokumentalja az aktualis tudast es megoldast

A fenti ket parameter figyelembe vetelevel, ha az xkcd tablazat alapjan nincs ertelme automatizalni, attol meg a dolgozoid (egy kisebb) reszenek ep elmejenek megorzeseert es a burnout elkerulese miatt, masreszt az uzleti folyamat futtathato dokumentacioja miatt akkor is erdemes lehet idot fektetni bele.

Nem olvastam meg, de erdekesnek tunik:

https://www.businessinsider.com/sc/smartsheet-automation-makes-workforc…

Akik hozzák a pénzt meg munkahelyeket (németek) szóltak, hogy kicsit gázos a munkaerőpiac mert már három megyével odábbról se tudnak elég embert összehalászni busszal se, úgyhogy vagy teszünk valamit a kedvükért (a németek kedvéért) vagy elköltöztetik a gyárakat (a németek).

Mivel embereket sajnos nem lehet végtelenül klónozni vagy előteremteni, ezért az egyetlen megoldás ha törvényileg lazítjuk hogy egy adott évben mennyi túlórát lehet kifacsarni az emberekből (akik egyébként vállalni fogják, mert kell a pénz, azt meg kapnak).

Értjük, ugye?

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

nem kellene elhinni minden hülyeséget :)

a német autógyárak azért vannak itt, mert a magyar munkavállaló olcsóbban kénytelen dolgozni, mint az autó összeszerelő robot, még a csökkenő német energiaárak mellett is, és még kedvezményeket is kap a magyar államtól mellé, és még a magyar bankrendszert is megkerülhetik, a hülye magyar szabályozás miatt, plusz a magyar állam megengedi nekik, hogy ha 5 évente pluszban beruháznak 5 forintot, az egész gyárra megtarthatják az adókedvezményeket.

de nem az ő kedvükért teszik, amit tesznek, mint ahogy a vasárnapi boltzár sem a multik kedvéért, vagy unszolására találták ki.

aki kitalálja és 'tollba mondja' ezeket a szabályokat ill. törvényeket, az magyar 'nemzeti nagyvállalkozó' nem a multi v annak magyar leányvállalatai, egy két csicska mint a t-xxx kivételével.

pl az otp a mol a cba tulajdonosai/vezetése ...

a multik megoldják, v legfeljebb elhúznak, ahogy az ibm is, leszerelte a gyárát aztán elküldte légipostával kínába, és pont.

az a kósa "naiv" lajos, aki a csengeri szépasszony 13 milliárd euróját is szárnyai alá vette? .))

ez terelés.
kosa lajosnak semmi szüksége a bmw-re, v. a bmw pénzére:)
van neki sajátja, csak nem tudja használni.

kósa nem tesz a politikában semmit, 'parancs' nélkül, márpedig ov nem szereti a multikat, ö a nemzeti nagytőkében (sógor koma stb.. ) hisz.
ráadásul a legtöbb multit kötik az anyaország törvényei, - lást microsoft - ha ilyesmihez folyamodnak, azt nagyon áttételesen csinálják. - lásd gripen ügy -

ez tipikusan ügyetlen magyar svindli :))

nem tudom, én globálisan csak itt élek:)

de hát a robotokat is be kell 'tanítani' akárcsak az embereket..

bár ha már egyszer ez megvan, a robot biztos kevesebbet akar a gyerekével lenni, nem kell neki ebédidő, és hajlandó 24/24 dolgozni. keveset kell karbantartani, és ha kidolgozta magát, és 0-ra lett írva könnyen lehet venni egy másikat.

viszont nehéz áthelyezni egyik munkakörből egy másikba, de nem is lehet kirúgni, és akkor is fizetni kell a megvásárlásához felvett hitelt, ha épp nem dolgozik..

talán.
azonban az automatizálás egyre olcsóbb lesz, v. ugyanazért az árért egyre nagyobb kapacitású, és/vagy tudású, ezzel együtt egyre rugalmasabb lesz, míg az emberi munka ezzel nem fog tudni lépést tartani.

ugyanakkor - brit tudósok szerint :)) - nem a teljes automatizálásé a jövő, hanem a gép(ek) és az ember(ek) megfelelő együttműködése fogja a legnagyobb hatékonyságot eredményezni.

legalábbis a szingularitás pillanatáig :)

Mondanám, hogy „az én értelmezésemben”, de nem olvastam a javaslatot, így csak tippelek a logikus lehetőségekre:

- A munkáltatónak ez egy lehetőség, nem kötelező élnie vele. Tehát a túlórát akár a következő havi fizetéssel is kifizetheti.
- Ha valaki felmond, akkor neki a távozásakor ki kell fizetni a túlórákat.

Állítólag, csak a kereskedelemben 10 000 üres munkahely van. Tehát, ha nincs más, akkor pár hónapig ott is ellehet az ember, amíg nem talál magának jobban tetsző munkát. Mondjuk azokon a helyeken, ahol nincs elég munkahely, például Borsod és Szabolcs egyes részei, ez nem megoldás.

Nem jó megoldás, de ezzel talán le lehet beszélni a munkáltatót a 3 éves elszámolásról. Attól persze az évi 400 óra rengeteg (50 munkanap*), de legalább nem ingyen kell dolgozni, annak ígéretével, hogy egyszer majd kifizetik, vagy majd le lehet csúsztatni, ha nincs megrendelése cégnek. Arról nem is beszélve, hogyha 2 év múlva csődbe megy a cég, akkor a túlóra pénznek is lőttek.

*: Általában egy hónapot 22 munkanappal szokták számolni.

Pedig ez egyszerű: 30 nap - 8 nap (4 hétvége). Ha sok ünnepnap esik hétvégére, akkor ez nagyjából igaz is. Ebben az évben általában hétköznapra estek, így most a gyakorlatban inkább kevesebb volt.

De számolhatok másként is:
365 nap
- 104 nap (hétvége)
- 25 nap (kb., szabadság és ünnepek)

Marad 236 nap.

400 / 236 ~= 1 ó 40 perc.

Tehát az évi 400 óra túlóra megfelel annak, mintha minden munkanap 8 óra helyett 9 óra 40 percet dolgozna az illető.

És ha megszavazzák a képviselők (haha): Hozzá lehet még számolni, hogy például a kormánytisztviselőknek ugyan kötelező lesz az ebédidő biztosítása, de az nem fog beleszámítani a munkaidőbe. Tehát még plusz 20-30 perc hozzájöhet ez előbbi átlaghoz. Ezt majd kompenzálják azzal, hogy 5 nappal csökken az éves szabadságuk. Szerencséjükre egy korménytisztviselőt nem lehet majd napi 12 óránál többet dolgoztatni.

Ez előtt is eszméletlenül sokat túlóráztathatott a cég, ezt is a fiatal demokraták hozták be. Ha most ennél is több lesz, akkor tényleg halálra dolgoztatják azt a betanított munkást, aki nem akar az utcára kerülni.

Milyen érdekes, hogy ezt most dobták be. Olvasott valaki mostanában a macedón fickóról?

Ezt már 1 évvel ezelőtt is megpróbálták. Akkor a közelgő választás miatt (~ fél év) nem lett belőle semmi. Most tavasszal „csak” EU-s választások lesznek. Ott nem olyan nagy tragédia, ha esetleg rosszabbul szerepelnek. Az ősz pedig még messze van, az önkormányzati választásokra már megszokják az új módit az emberek, és az lesz a természetes.

a legnagyobb kihatása mégis az egészségügyre, és az oktatásra, valamint az államigazgatásra lenne, - ahol épp kirugdalják az embereket, persze nem az államtitkárokat - mivel ezek a legnagyobb munkáltatók, és itt a legnagyobb a munkaerőhiány, és itt a legalacsonyabbak a fizetések.

a vállalkozásoknál pedig az építőipar profitálna belőle a legtöbbet.

Inkább úgy fogalmaznék, hogy ők a hangosak, mert nekik van hatékony szakszervezetük.
Piri néni vegyesboltjában lévő eladónak eszébe nem jut, hogy szakszervezetbe tömörüljön. Kivel? Hogyan? Miért? Van olyan?
Lehet ki is rúgják érte. Emellett meg lehet nézni az építőipart, a fodrászt, konyhai alkalmazottat, műkörmöst, takarítócégeket, egyes szolgáltatócégeket, stb.... 20 fő alatt lehetetlen olyan hatékony alkalmazotti szerveződést csinálni ami felveszi a kapcsolatot az illetékes szakszervezettel. Kis 1-5 fős cégeknél ezen a vonalon fel sem merül a lehetősége az érdekérvényesítés bármely formájának, elhangzik a kérdés, egy válasz, és vagy már holnap nem kell menni dolgozni, vagy már holnap nem fog oda menni dolgozni, vagy marad minden ahogy volt.
Ezért erről az oldalról sokan némák a külvilág felé, az elégedetlenségük ellenére.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Már többen is írták ezt. De eddig még senki sem próbálta meg érvekkel alátámasztani az odalökött mondatot. Szívesen látnék egy-két indoklást is.

Az eddigi tapasztalatok alapján azok a dolgok, amik nem érintik az embereket közvetlenül, csak nagyon kis tömegeket tudtak megmozgatni. Akkor sem érdekelnék az embereket a bíróságokkal kapcsolatos törvények, ha nem volt terelés. Ennek ellenpéldája, az internetadó. Azt mindenki értette, hogy többet kell majd ezentúl fizetnie az internetért. Nem hiszem, hogy kisebb tüntetés lett volna, ha van mellette terelés is.

Azok, akiket a túlóra emelése érzékenyen fog érinteni, általában be sem teszik a lábukat egy bíróságra, így ilyen úri huncutságokkal nem foglalkoznának. Akkor sem, ha más dolguk nem lenne. Mivel ez őket nem érdekli, így a figyelmüket sem kell elterelni.

Van az a réteg, aki érzékeny a bíróságok függetlenségére. Ők vannak kevesen, és ilyen ügyek miatt az emberek nagy többsége nem hajlandó felállni a fotelból. Ha csak ez a törvény született volna, akkor Bp-en legfeljebb néhány száz, esetleg 1-2 ezer ember ment volna tüntetni. Vidéken meg néhány tíz, esetleg 100-200 ember. Sokkal kisebb lenne a „balhé”. Viszont az elsősorban a rabszolgatörvény miatt rendezett tüntetéseken is szóba kerül a bíróságok függetlensége. Így viszont az elterelésnek kikiáltott törvény miatt több ember értesül a bíróságokkal kapcsolatos törvényről is. Tehát ha ez egy elterelés, akkor nagyon sz@rul sikerült.

EU: A kérdés az, hogy a Néppárt a Fideszes szavazatok érdekében mit hajlandó eltűrni Orbántól. Az elterelésnek ehhez semmi köze. Tisztán pártpolitika.

> ha emiatt felmillio ember nyugatra megy dolgozni..

Tedd hozza, hogy "csak".

http://makronom.mandiner.hu/cikk/20180109_magyarorszagon_a_legkisebb_a_…

Es ugy tunik, hogy a tendencia javul.

https://m.portfolio.hu/gazdasag/kiderult-hogy-mennyien-vandoroltak-ki-m…

Ezt is erdemes lenne osszevetni a kornyezo orszagok adataival.

> ha emiatt a szocialis halot megszuntetik

Nem szuntettek meg, hanem a hangsulyt a csaladtamogatasra helyeztek.

Nem is veletlenul.

https://m.portfolio.hu/gazdasag/igy-hal-ki-kelet-kozep-europa-egyetlen-…

> emiatt az egeszsegugy,... doglodik

https://24.hu/fn/gazdasag/2018/10/29/szent-janos-korhaz-felujitas/

a csak az nem csak..
teljesen felesleges mas orszagokkal hasonlitgatni.
a mai magyar emberek nem mobilisak. tehat csak a legvegso esetben hasgyjak ott otthonaikat.

de megszuntettek. az un. csaladtamogatas nem szocialis halo.
a csaladtamogatas egyik formaja az adovisszaterites csak azokat a gazdagokat erinti akik maximalisan igenye tudjak venni azt. a szegenyek itt is le vannak szarva. a csaladtamogatas masik resze pedig a szulj te marha 3 gyereket es kapsz 10 milliot.

mi van azokkal akik nem tudnak (mar), nem akarnak gyereket vallani.
le vannak szarva. a beteg idosebbek is, a fiatalok is.

az igeretekkel tele a padlas.
tegnap olvastam, elobb lesz ATP/WTA kompatibilis fuves teniszstadionunk mint funkcionalo egeszsegugyunk.

megint csak irhatnam, hogy egy szaros UH-ra, diabetologiai rendelesre honapokat kell varnom, de meg egy vervetel is 1-2het.

leszarom, hogy felcsuton a falabu pocsoknek makovicc tervezte kazanhaz futi telen is a gyepet, amikor a rizsacsokkenteses szaros 12eft-ot meg mindig nem kaptuk meg a fara.

nekem nem kell hozzad muvesz, megoldalak magamtol: 01

ha nem erted, hogy alapbol a magyarok meg a szomszed megyebe sem koltoznek el munkaert. de most olyan szarok lettek a korulmenyeik, hogy kenytelenek feladni a kenyelmes, megszokott habitusukat es kulfoldon probalkoznak a legbatrabbak, akkor.,.

Értelek. Azt mondod, hogy a félmillió sok. Kiderült, hogy más országokban ennél is több - de ezt felesleges nézni (nehogy valami összefüggés kiderüljön). Ezután az a mondás, hogy a félmillió nem is sok.
De nézd csak:
http://www.korkep.sk/cikkek/friss-hirek/2018/04/13/terkepre-tettek-mekk…
Eszerint Ausztriában és Svájcban rosszabb a helyzet, mert ott nagyobb a kivándorlás.

1. A felvetéseimre érdemben nem reagáltál. Tehát nem jutottunk közelebb ahhoz, hogy megértsük az elterelés mikéntjét.

2. Amit írtam, azt akárhogy forgatod, pörgeted, abból semmiképpen nem lesz az, amit most kérdezel. Sőt, még négyzetre emelés, gyökvonás, logaritmus és a trigonometrikus függvények együttes alkalmazása esetén sem lesz belőle az.

Nos. A terelés roppant egyszerű, nem az első eset, hogy alkalmazzák. A totális diktatúra szépen kiépült Magyarországon úgy, hogy mindenki otthon csendben facebook-ozott meg huppozott közben.

A demonstrációknak konkrétan semmi gyakorlati haszna, eredménye nincs. A kormánypárti média vagy be sem mutatja az eseményeket, vagy testre szabva, saját tartalommal megtöltve adja azt tovább.

Lehet védeni a Fideszt, csak nem érdemes. Sajnos kurva nagy árat fizetett ez az ország mindig a diktatúráknak, és most is éppen ez történik.

Vállalja mindenki be a gyerekeket ezerrel, mert most ez az irány, de az, hogy miből, hogyan fognak majd megélni, az titok. Persze a külföldre menekülés mindig egy opció lesz a jövőben is.

Itt piálnak az anyukák a ház melletti kocsmában, mellettük ott a babakocsi. Ez ma kis hazánk.

--
robyboy

> Itt piálnak az anyukák a ház melletti kocsmában, mellettük ott a babakocsi. Ez ma kis hazánk.

https://www.telegraph.co.uk/science/2017/01/19/four-10-british-mothers-…

Ha mar Magyarországot tamadod, akkor kicsit kinezhetnel az orszaghataron kivulre is. Mar csak, hogy legyen viszonyitasi alapod.

Nagyon távol áll tőlem, hogy védjem a Fideszt. Van itthon mindig legalább egy üveg pezsgő, hogy a mostani rendszer bukásának megünneplése ne szenvedjen késedelmet. Viszont ez nem változtat azon, hogy a „rabszolgatörvény az terelés, hogy ne vegyük észre a bíróságok függetlensége elleni támadást” állítást még mindig nem tudtad alátámasztani.

Írtál totális diktatúráról, a demonstrációk eredménytelenségéről, a kormánypárti médiáról, a gyerekvállalásról, külföldre menekülésről, a piáló anyukákról. Ezek egyike sem visz közelebb az eredeti állítás bizonyításához.

Pár észrevétel. Most a lenyúlt magánnyugdíjpénztári pénzeket, ill. a 2 nap alatt kinyírt lakáskasszát ne említsük. Olvasgatom a jövő évi változásokat a bérkifizetéssel kapcsolatban.
Pár érdekesség:

- napi munkábajárás költsége adózni fog 2019 január 1-től, ez plusz tehet a munkaadóknak, amit vagy átterhelnek a dolgozókra, vagy nem

- Cafeteria gyakorlatilag megölve, marad a SZÉP kártya. A SZÉP kártyával csak az a baj, ami egyébként a CSOK-kal is, hogy felpumpálta a szolgáltatói árakat irreális magasságokba (vendéglátás és építőipar). Gyakorlatilag külföldön olcsóbb nyaralni, mint itthon.

- Előbbi pont folyománya, hogy az egészségpénztárak nehéz helyzetbe fognak kerülni, mivel csak az egyéni befizetések után jutnak tőkéhez. Nekem januártól min. 2000,- Ft-ot kell utalnom a pénztárba, hogy ne legyen számlavezetési díjam. Eredmény? Elköltöm a pénzt, és megszüntetem a számlát. Félretenni pénztár nélkül is tudok. Következmény? Tönkre fognak menni az egészségpénztárak (is).

- Erzsébet utalvány sem lesz

Lesz viszont 400 órás túlórakeret.

Kérdem én: tényleg a migráció itt a VALÓDI probléma???

--
robyboy

munkábajárás költsége adózni fog 2019 január 1-től
A kötelező 86%-on felül adott eddig is adózott. Most már a teljes fog?

SZÉP kártyával csak az a baj ... felpumpálta a szolgáltatói árakat irreális magasságokba
A többi (ex)cafeteria elem nem? Pl. melegétkezési, üdülési csekk.

egészségpénztárak ... januártól min. 2000,- Ft-ot kell utalnom
Eddig kevesebbet utaltál, mint kettőezer forint?

1) szerintem igen, de utána kellene olvasni a közlönyben. Különben nem írtak volna róla külön, mint változás.

2) de. De ez nem vigasztal engem, sőt.

3) eddig a munkáltatóm utalt, mert arra is kértem cafeteriát. Így már nincs értelme fenntartani, mert spórolni egyébként enélkül is tudok, a 20%-os adóvisszatérítés ellenére is.

További érdekességek itt:

https://orientax.hu/hir/adotorveny-valtozasok/adotorveny_modositasi_jav…

--
robyboy

Elvileg csak a bölcsődei, óvodai költségek maradnak meg: https://www.azenpenzem.hu/cafeteria/ http://munkaugyiportal.hu/beren-kivuli-jutattasok/

Szerintem arra számítanak, hogy az eddig juttatásként kifizetett pénzeket majd munkabérként adják át, így papíron növekszik a fizetés, ami jobban mutat a statisztikákban.

Volt tüntetés is, mert teljesen elmaradtak a beígért tárgyalások, aztán megunták és hazamentek.

Szerintem két dolgot összemostunk: én úgy értettem, hogy a Munka törvénykönyve által kötelezően előírt (illetve a 39/2010-ben részletesen szabályozott) költségtérítésről (illetve annak 86 százalékáról) van szó - sőt, még robyboy válasza is ezt sugallja.
Ezért nem is igen néztem meg a linkjeidet, mivel láttam, hogy azok a cafetériáról szólnak.

A cafeteria/béren kívüli juttatás sokszor összemosódik, de ez esetben úgy tűnik valóban más a kettő:
https://goldacco.hu/2018/11/27/szja-cafeteria-2019/

"Munkába járás kiegészítése: marad adómentes juttatás"

Szóval elvileg eddig sem adózott a kötelező 86%-on felül és ezután sem fog.

"Munkába járás kiegészítése: marad adómentes juttatás"
A munkáltatónak valóban, viszont a 86%-on felüli részből (a dolgozótól) SZJA-t kell vonni. De most kicsit nézegetve, lehet, hogy én emlékeztem rosszul (vagy még 2010-2011 körül tényleg így volt), azaz csak abban az esetben kell adózni, ha többet ad, mint a jegy ára.

az uniós pénzek megvonása,
az uniós pénzek visszatartása a várható vizsgálatok végéig,
és ezeknek a pénzeknek az megelőlegezett kifizetése a pályázóknak,

a letelepedési kötvények befuccsolása..

valamint a mérhetetlen felesleges pénzosztogatás.
stadionok tetejére birkózóakadémiát, annak a tetejére lówellness fürdő, arra pedig mindenféle veszteséges vb meg eb, meg atlétikai stadion, és az ezekhez, és minden egyéb beruházáshoz, várba költözéshez stb stb járuló alkotmányos 'költségek'.

na meg most kezdenek megmutatkozni az állami bankok reprivatizációjából, eredő veszteségek, amely bankok újra veszteségessé váltak időközben.

a kórházakat is konszolidálni kellett, mert tarthatatlan volt a tartozásuk..
és kell egy nagy csomó pénz jövő évre az állami alkalmazottak végkielégítésére.

igazán nem várhatod el, hogy visszaszerezzék a habony által ibizán elfüstölt pénzt :)
vagy hogy a kósa 'naiv' lajos visszahozza az általa kezelt a csengeri szépasszony szép kis 13 milliárd eurós örökségét..