Rabszolgatörvény

 ( kantal | 2018. november 28., szerda - 12:34 )

Bizonyára sokan hallottak-olvastak a tárgybeli törvénytervezetről, amely a munkadók számára lehetővé tenné a túlórák jelentős mértékű növelését. Két rövid felvetésemet szeretném itt közzétenni:

1. A KDNP bizonyára asszisztálni fog a törvény megalkotásához, pedig a vasárnapi boltzár mellett felhozott azon érv, hogy a családok többet lehessenek együtt, most is megállná a helyét.

De nem is ez a fontosabb számomra, mert ez benne van a piszkos politikai játszmában.

2. Mint informatikus azonban úgy vélem, hogy a vállalatokat törvényi előírásokkal arra kellene inkább ösztönözni, hogy minél nagyobb mértékben automatizáljanak, minél fejlettebb és kevesebb emberi erőforrást igénylő technológiát alkalmazzanak. Ne menjünk már vissza a középkorba, mert lemarad az ország.
(A munkanélküliség kezelésének kérdésébe itt most nem megyek bele; arról a honlapomon leírtam a véleményemet.)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

> Mint informatikus azonban úgy vélem, hogy a vállalatokat törvényi előírásokkal arra kellene inkább ösztönözni, hogy minél nagyobb mértékben automatizáljanak, minél fejlettebb és kevesebb emberi erőforrást igénylő technológiát alkalmazzanak. Ne menjünk már vissza a középkorba, mert lemarad az ország.

"A kormány támogatási-ösztönzési politikája is változott, ma már olyan beruházók is kaphatnak támogatást, akik a munkahelyek megőrzése mellett technológiai fejlesztést, modernizációt hajtanak végre - mutatott rá Menczer Tamás."

http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/tajekoztatasert-es-magyarorszag-nemzetkozi-megjeleneseert-felelos-allamtitkar/hirek/magyarorszag-a-hetedik-legkedveltebb-befektetesi-celpont

> Bizonyára sokan hallottak-olvastak a tárgybeli törvénytervezetről, amely a munkadók számára lehetővé tenné a túlórák jelentős mértékű növelését.

"A few years ago, everybody was saying we must have more leisure, everyone's working too much. Now that everybody's got more leisure time they are complaining they are unemployed. People don't seem to make up their minds what they want.” A man of the people shares insight into the recession that gripped Britain in 1981.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/prince-philip-stands-down-95-public-gaffes-age-years-queen-elizabeth-ii-buckingham-palace-a7717326.html

A derék herceg is hitelesítve van heti N protokoll-eseményre, aztán ha túlóráznia kell, vagyis egy N+1-edikre is el kell mennie, akkor nyomatja a trollságait, hogy pl. 'Akármi is legyen ez, ezennel felavatom'

Azert birom :)

1. hát igen, olyan szabály lett volna jó akkor, hogy csak azok nyissanak ki, akiknek megéri még többet fizetni a munkavállalónak vasárnapra. A mostani támogatáshoz meg annyit, hogy igazán sosem értették, miről is szól az első betű által takart szó, vagy legalább is úgy forgatták, ahogy akarták.

2. Ha ez ilyen egyszerű lenne, az Amazonnál nem lennének sztrájkok (mert Jeff kib@szná a "lusta" bandát az utcára :), legalább is az eddigiek alapján nem az a filantróp ).
Azt mondják, hogy a nagy lökést a robotikának az önvezető autók elterjedése fogja adni. Ha azt rendesen és megnyugtatóan megoldják, legalább a szállítmányozásban, akkor jöhet a többi szektor

Az amazon szeretne is automatizálni mindent.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Pont ezt mondom, és nekik se megy.

És amikor mindent automatizáltunk, és semmi dolgunk nem lesz, akkor majd baromi haszontalannak érezzük magunkat, és hogy valamit csináljunk, feltaláljuk a mégnagyobb MI-ket amik kiírtják az emberiséget. Jó terv.

Uuuu de jo regeny volt az!

Angol havernak epp most mutattam meg a Csillagnaplot, egyelore a 7. Utazasnal tart, de tetszik neki :)

Épp most olvasom újra a teljes sci-fi univerzumot - az első kötet lassan megolvasva :)

Az orchideák bolygója

----
„Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat.”

Ez az egesz a sensory vs. intuitiv kerdesre vezetheto vissza.

"Sensing types prefer the known, the factual, the actual, the concrete. They are present-oriented and prefer a grounded approach taking in information that has practical application and may see concepts and theoretical models as a bit airy-fairy. Intuitive types prefer seeing possibilities, shapes and patterns. They like to ‘see around corners’ and will prefer information that has general principles and scope for change. They are future-oriented and like juggling possibilities and see factual material as a little dry."

https://preludecharacteranalysis.com/explore/sensing-vs-intuitive

Sensing tipusu embereknek alapvetoen tok mindegy az automatizacio. Feladat az feladat, el kell vegezni. Ha 10 lepesbol all az amit minden heten el kell vegezni, akkor azt a 10 lepest minden heten szotlanul megcsinalja. Es meg orul is, hogy milyen kemenyen dolgozott, es johet a megerdemelt pihenes. Opcionalisan automatizmus is elokerulhet, ha surubben kell azt a 10 lepest vegrehajtani. Kedvenc hivatkozasi alapuk: https://xkcd.com/1205/

Ezzel szemben az intuitiv tipusuak inkabb gondolkoznanak valami erdekesebb probleman ahelyett, hogy azt az unalmas 10 lepest minden heten megcsinalja. Azert van a gep, hogy az algoritmizalhato feladatokat megoldja, hogy az ember az agyi kapacitasat fontosabb dolgokra tudja forditani.

A fenti xkcd ugyan tok jo referencia, ha az idobefektetest nezzuk, de ha szemelyisegtipus alapjan vizsgaljuk, akkor sajnos fals a szamitas, hiszen nem kalkulal 2 masik valtozoval:

- az ember kognitiv preferenciajaval
- az automatizacio validalhatoan dokumentalja az aktualis tudast es megoldast

A fenti ket parameter figyelembe vetelevel, ha az xkcd tablazat alapjan nincs ertelme automatizalni, attol meg a dolgozoid (egy kisebb) reszenek ep elmejenek megorzeseert es a burnout elkerulese miatt, masreszt az uzleti folyamat futtathato dokumentacioja miatt akkor is erdemes lehet idot fektetni bele.

Nem olvastam meg, de erdekesnek tunik:

https://www.businessinsider.com/sc/smartsheet-automation-makes-workforce-more-human-2018-2?IR=T

Ugyan már, senki sem él örökké :P

Akik hozzák a pénzt meg munkahelyeket (németek) szóltak, hogy kicsit gázos a munkaerőpiac mert már három megyével odábbról se tudnak elég embert összehalászni busszal se, úgyhogy vagy teszünk valamit a kedvükért (a németek kedvéért) vagy elköltöztetik a gyárakat (a németek).

Mivel embereket sajnos nem lehet végtelenül klónozni vagy előteremteni, ezért az egyetlen megoldás ha törvényileg lazítjuk hogy egy adott évben mennyi túlórát lehet kifacsarni az emberekből (akik egyébként vállalni fogják, mert kell a pénz, azt meg kapnak).

Értjük, ugye?

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

nem kellene elhinni minden hülyeséget :)

a német autógyárak azért vannak itt, mert a magyar munkavállaló olcsóbban kénytelen dolgozni, mint az autó összeszerelő robot, még a csökkenő német energiaárak mellett is, és még kedvezményeket is kap a magyar államtól mellé, és még a magyar bankrendszert is megkerülhetik, a hülye magyar szabályozás miatt, plusz a magyar állam megengedi nekik, hogy ha 5 évente pluszban beruháznak 5 forintot, az egész gyárra megtarthatják az adókedvezményeket.

Most is épül és bővül úgy autógyár, hogy a munkaerő totálisan el van fogyva. Ésszerű, hogy a meglevő emberállományból húzunk ki évi +50 napot.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

de nem az ő kedvükért teszik, amit tesznek, mint ahogy a vasárnapi boltzár sem a multik kedvéért, vagy unszolására találták ki.

aki kitalálja és 'tollba mondja' ezeket a szabályokat ill. törvényeket, az magyar 'nemzeti nagyvállalkozó' nem a multi v annak magyar leányvállalatai, egy két csicska mint a t-xxx kivételével.

pl az otp a mol a cba tulajdonosai/vezetése ...

a multik megoldják, v legfeljebb elhúznak, ahogy az ibm is, leszerelte a gyárát aztán elküldte légipostával kínába, és pont.

Ne légy ilyen naiv. Debrecen hitelt vesz fel arra, hogy BMW gyár települjön oda. Ki nyújtotta be a "rabszolgatörvényt"? Debrecen volt polgármestere, Kósa Lajos. Az egész emiatt van.

az a kósa "naiv" lajos, aki a csengeri szépasszony 13 milliárd euróját is szárnyai alá vette? .))

ez terelés.
kosa lajosnak semmi szüksége a bmw-re, v. a bmw pénzére:)
van neki sajátja, csak nem tudja használni.

kósa nem tesz a politikában semmit, 'parancs' nélkül, márpedig ov nem szereti a multikat, ö a nemzeti nagytőkében (sógor koma stb.. ) hisz.
ráadásul a legtöbb multit kötik az anyaország törvényei, - lást microsoft - ha ilyesmihez folyamodnak, azt nagyon áttételesen csinálják. - lásd gripen ügy -

ez tipikusan ügyetlen magyar svindli :))

Az összeszerelő robot is kap fizetést, vagy itt a fajlagos üzemeltetési költségre gondoltál, ami kint magasabb mint az itteni munkabér?
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

vagy.

Ezek szerint kiderül, hogy az automatizálás fenntartása nem is olcsóbb a hr alkalmazásához képest?
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

legalábbis ott nem ahol nincs munkaerőpiac, és béralku, ill. a munkaerő árát maga az állam töri le, nem garantálja a magántulajdont, és/vagy a jogi egyenlőséget, és tűzzel vassal írtja a társadalmi szolidaritást..

Én glohálisan is gondoltam a kétdésfektevést.
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

nem tudom, én globálisan csak itt élek:)

de hát a robotokat is be kell 'tanítani' akárcsak az embereket..

bár ha már egyszer ez megvan, a robot biztos kevesebbet akar a gyerekével lenni, nem kell neki ebédidő, és hajlandó 24/24 dolgozni. keveset kell karbantartani, és ha kidolgozta magát, és 0-ra lett írva könnyen lehet venni egy másikat.

viszont nehéz áthelyezni egyik munkakörből egy másikba, de nem is lehet kirúgni, és akkor is fizetni kell a megvásárlásához felvett hitelt, ha épp nem dolgozik..

Szumma-szummárum, a gépesítés üzemeltetése hosszabb távon drágább, mint a humán erőforrásé.
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

talán.
azonban az automatizálás egyre olcsóbb lesz, v. ugyanazért az árért egyre nagyobb kapacitású, és/vagy tudású, ezzel együtt egyre rugalmasabb lesz, míg az emberi munka ezzel nem fog tudni lépést tartani.

ugyanakkor - brit tudósok szerint :)) - nem a teljes automatizálásé a jövő, hanem a gép(ek) és az ember(ek) megfelelő együttműködése fogja a legnagyobb hatékonyságot eredményezni.

legalábbis a szingularitás pillanatáig :)

ha ez igy lenne akkor ma meg mindig okrokkel huznank a eket...

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

egy apro adalek...

https://24.hu/belfold/2018/11/28/ukran-vendegmunkas-mercedes-kecskemet-smp-india-ber-kereset-munkaerohiany/

Ukránok német cégnek bedolgozó indiai gyárban építik a magyar hazát...

Mondanám, hogy „az én értelmezésemben”, de nem olvastam a javaslatot, így csak tippelek a logikus lehetőségekre:

- A munkáltatónak ez egy lehetőség, nem kötelező élnie vele. Tehát a túlórát akár a következő havi fizetéssel is kifizetheti.
- Ha valaki felmond, akkor neki a távozásakor ki kell fizetni a túlórákat.

Állítólag, csak a kereskedelemben 10 000 üres munkahely van. Tehát, ha nincs más, akkor pár hónapig ott is ellehet az ember, amíg nem talál magának jobban tetsző munkát. Mondjuk azokon a helyeken, ahol nincs elég munkahely, például Borsod és Szabolcs egyes részei, ez nem megoldás.

Nem jó megoldás, de ezzel talán le lehet beszélni a munkáltatót a 3 éves elszámolásról. Attól persze az évi 400 óra rengeteg (50 munkanap*), de legalább nem ingyen kell dolgozni, annak ígéretével, hogy egyszer majd kifizetik, vagy majd le lehet csúsztatni, ha nincs megrendelése cégnek. Arról nem is beszélve, hogyha 2 év múlva csődbe megy a cég, akkor a túlóra pénznek is lőttek.

*: Általában egy hónapot 22 munkanappal szokták számolni.

*Pedig nagyon ritka az olyan hónap.

Pedig ez egyszerű: 30 nap - 8 nap (4 hétvége). Ha sok ünnepnap esik hétvégére, akkor ez nagyjából igaz is. Ebben az évben általában hétköznapra estek, így most a gyakorlatban inkább kevesebb volt.

De számolhatok másként is:
365 nap
- 104 nap (hétvége)
- 25 nap (kb., szabadság és ünnepek)

Marad 236 nap.

400 / 236 ~= 1 ó 40 perc.

Tehát az évi 400 óra túlóra megfelel annak, mintha minden munkanap 8 óra helyett 9 óra 40 percet dolgozna az illető.

És ha megszavazzák a képviselők (haha): Hozzá lehet még számolni, hogy például a kormánytisztviselőknek ugyan kötelező lesz az ebédidő biztosítása, de az nem fog beleszámítani a munkaidőbe. Tehát még plusz 20-30 perc hozzájöhet ez előbbi átlaghoz. Ezt majd kompenzálják azzal, hogy 5 nappal csökken az éves szabadságuk. Szerencséjükre egy korménytisztviselőt nem lehet majd napi 12 óránál többet dolgoztatni.

A hivatkozott cikk https://24.hu/belfold/2018/11/28/ukran-vendegmunkas-mercedes-kecskemet-smp-india-ber-kereset-munkaerohiany/ keretes részében 9 Ft/l minimum támogatásról van szó. Ez nem 9 Ft/km akar lenni?
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065

Ez előtt is eszméletlenül sokat túlóráztathatott a cég, ezt is a fiatal demokraták hozták be. Ha most ennél is több lesz, akkor tényleg halálra dolgoztatják azt a betanított munkást, aki nem akar az utcára kerülni.

Milyen érdekes, hogy ezt most dobták be. Olvasott valaki mostanában a macedón fickóról?

Ezt már 1 évvel ezelőtt is megpróbálták. Akkor a közelgő választás miatt (~ fél év) nem lett belőle semmi. Most tavasszal „csak” EU-s választások lesznek. Ott nem olyan nagy tragédia, ha esetleg rosszabbul szerepelnek. Az ősz pedig még messze van, az önkormányzati választásokra már megszokják az új módit az emberek, és az lesz a természetes.

Csak terelés lenne?

--
eutlantis

Tudnak sokkal hatékonyabban terelni. Tele vagyunk autógyárakkal és most épít a BMW is, úgy, hogy egy darab munkást nem tudunk felmutatni.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

a legnagyobb kihatása mégis az egészségügyre, és az oktatásra, valamint az államigazgatásra lenne, - ahol épp kirugdalják az embereket, persze nem az államtitkárokat - mivel ezek a legnagyobb munkáltatók, és itt a legnagyobb a munkaerőhiány, és itt a legalacsonyabbak a fizetések.

a vállalkozásoknál pedig az építőipar profitálna belőle a legtöbbet.

Inkább úgy fogalmaznék, hogy ők a hangosak, mert nekik van hatékony szakszervezetük.
Piri néni vegyesboltjában lévő eladónak eszébe nem jut, hogy szakszervezetbe tömörüljön. Kivel? Hogyan? Miért? Van olyan?
Lehet ki is rúgják érte. Emellett meg lehet nézni az építőipart, a fodrászt, konyhai alkalmazottat, műkörmöst, takarítócégeket, egyes szolgáltatócégeket, stb.... 20 fő alatt lehetetlen olyan hatékony alkalmazotti szerveződést csinálni ami felveszi a kapcsolatot az illetékes szakszervezettel. Kis 1-5 fős cégeknél ezen a vonalon fel sem merül a lehetősége az érdekérvényesítés bármely formájának, elhangzik a kérdés, egy válasz, és vagy már holnap nem kell menni dolgozni, vagy már holnap nem fog oda menni dolgozni, vagy marad minden ahogy volt.
Ezért erről az oldalról sokan némák a külvilág felé, az elégedetlenségük ellenére.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol