NumPad + Laptop + NumLock

Futott már bele valaki abba a problémába, hogy egy laptop-hoz kapcsolt kiegészítő numerikus billentyűzet (de egyébként teljes billentyűzet is) NumLock-ja aktiválja a laptop beépített billentyűzetének NumLock-ját is (már, amelyik gépen van ilyen) így a billentyűzetbe integrált numerikus bill. (789-UIO-JKL-M) kel életre, azaz gyak. normálisan használhatatlanná válik a billentyűzet :(
El lehet valahogy választani ezeket egymástól, vagy a NumLock státusza mindig rendszer szinten globális?

Windows(10)-ról van szó (olyat olvastam több helyen, hogy Linux X-en még kiosztásban is lehet függetleníteni több billentyűzetet) és egy ACER Swift3-ról, de Google szerint DELL Inspiron-oknál is létezik a probléma, meg szerintem minden ilyen felépítésű laptopnál (a Thinkpad-emen nem tudtam kipróbálni, mert azon pont nincsen integrált numpad)

Ami még felmerült: Google dobott fel olyan USB-s NumPad-eket, amin nincsen NumLock bill. Létezhet ezekből olyan verzió, ami NumLock státuszától függetlenül mindig numerikus bill. és kész? (Ezt inkább úgy kérdezném, hogy van-e esetleg valakinek ilyen, aki garantálja, hogy ez tuti, csak olyat kell venni és a probléma megoldva)

Hozzászólások

Windowsos programozos emlekeim szerint *lock statuszok alapbol globalisak, meg watchdogot is szereltunk bill melle scroll lock villogtatassal. A bill-en is villogtatta az usb-s cucc. :D

Régebbi ThinkPad-ek BIOS-ában volt olyan lehetőség a NumLock működésére, hogy Independent és Synchronised. Independent beállítás esetén külön kezelte a beépített és a külső billentyűzet NumLock állapotát a gép. Talán mintha HP EliteBook széria esetén is lett volna hasonló beállítás a BIOS-ban.