Szünetmentes túlfeszültség védelemmel, lassú LAN

 ( Dyl4n | 2018. augusztus 16., csütörtök - 15:43 )

Sziasztok,

Nemrég vettünk az irodánkba egy CyberPower UT1500E-FR 900 W szünetmentes tápot, irodai szerverhez.
Van benne túlfesz védelem is, ami elvileg a lan-t is védené.

A problémám ott van, hogy a lan része csak 100 Mb/s-et tud úgy tűnik. (a kapcsolatra a gép azt írja, hogy Gbps, de mégse hozza csak a 100 Mbs sebességet. A szünetmentest kihagyva viszont gond nélkül megy a Gbps két gép között, szóval tutira az eszközzel van a gond.

Találkozott már más is hasonló problémával?
A gyártó weboldalán semmi erre vonatkozó sebesség adatot nem találtam sajnos.

Ha "így jártam" kategória van, akkor tudnátok ajánlani olyan túlfesz védő kütyüt, ami a lan portot védi, és nem gond neki a gigabit háló?

Köszi!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az APC-nek van egy ilyen kütyüje, amit egy korábbi munkahelyemen a főnök kérésére rakosgattunk mindenfelé, de hogy a gyakorlatban mennyit ér, azt nem tudom.

Használtam pár helyen, és itthon is van, átmegy rajta a Gbit, de igazán éles helyzetben még nincs tapasztalatom vele. A vezetéket földelni kell, különben nem működik a villámvédelem.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

ez nem villám - csak túlfeszültség védelem.

Az UPS-ben általában 2db varisztor van, ami magasabb feszültség hatására növeli az ellenállását, ezzel védi az eszközt - szedtem már szét - szóval nem nagy védelem és lassú is, nano jellegű tüskék még átmennek ilyen pl ESD (elektrosztatikus kisülés). Csak a lassabb ms-os load dump-ra jó.

APC-ben 2db tekercs (galvanikus leválasztás) és TVS-ek (transient voltage suppressor) vannak (és 4+4 diódahíd). Ezek már gyors és nagy energiájú tüskéket is megfognak - levezetik a földfelé - APC-ből azért lóg ki zöld-sárga vezeték..

Az már más kérdés, hogy a hálózat védőföldje mit kezd ezzel a túlfeszültséggel...

Igazad van, maradtam a bézik-fogalomnál, amit kb. mindenki megért. A villám ellen nagyon nincs védelem, ahová az becsapott, ott füstté válik minden, a másodlagos hatás ellen lehet védekezni, ez az eszköz erre alkalmas.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Egyszer nézegettük az apróbetűs részt és abban az volt hogy az egész csak akkor véd, ha előtte ki van építve a villámvédelem és a túlfeszültség levezetés. De egyébként én is rátettem a bejövő ágra. Ártani nem árt.

Ezek a cuccok szerintem mind olyanok, hogy egy közvetlen villámcsapástól (pl. két épület között áthúzott kábelen) nem tudnak megvédeni. A másodlagos hatás ellen lehetnek jók.
Én a magam részéről a villámvédelem kérdést úgy oldottam meg, ahogy lentebb írták: a NAS és a tetőn lévő Wi-Fi optikai kábellel van csatlakoztatva.
A házban pedig a fali csatlakozókhoz FTP kábeleket húztam, amik patch panelnél földelve vannak. (Az "ez így antenna" meg "szart se ér" hozzászólásokat kéretik mellőzni, ezek csak gyakran ismételgetett városi legendák.)

A két épület között optikát húzol, hiszen lesz ott az épületek közötti esetleges potenciál-különbségen kívűl még sok más is.
Ezeknek a kütyüknek elvileg az a lényege, hogy a földpotenciált előbb találja meg a direkt kábelen, mint az aktív eszközön keresztül, így utóbbi védve lesz.
Nálunk az a tapasztalat, hogy bizonyos esetekben PoE használata mellett képes átviteli hibát okozni. (értsd pl link hiba lesz)

"A két épület között optikát húzol"
Ha ilyet csinálnék, feltétlenül. De vidéken olcsóért okosba a vezeték nélküli megoldások szoktak a befutók lenni.
Csak hoztam egy példát, itt a HUP-on is volt már topik, amiben a kérdező UTP-t akart két ház közé, erre mondtam, hogy szvsz felesleges rárakni, ha kap valamit, úgyis vége.

Igen, meg wireless.
Most itt van erre a Mikrotik féle wireless-wire (és LHG60)
persze, ezeket sem árt villámvédeni.

> Ha "így jártam" kategória van, akkor tudnátok ajánlani olyan túlfesz védő kütyüt, ami a
> lan portot védi, és nem gond neki a gigabit háló?

A legolcsóbb és leghatásosabb túlfesz/villámvédő eszközt úgy hívják, hogy optikai kábel.

Manapság a legtöbb switchen van SFP port, de ha nem volna, akkor párezer Ft-ért kapsz média konvertert. Új, gigás SFP modul van 6 ezer Ft-tól fölfelé (Mikrotik, TP-Link, stb.) de "brand" használtat is lehet venni párezer Ft-ért. Szükség esetén SFP-s hálókártya szintén van 10 ezer Ft alatt.

lol. Egyszer volt villámkárunk egy "nagyobb" helyen. ~8x48port switch, kp rendező, APC szünetmentesekkel.

Aszonta a biztosító, hogy nem volt biztosítva az összes végpont villámvédelem ellen ..... aha, tényleg nem volt .... :) (mert hogy a 8ból 6 sw tönkrement.. (dlink sw-k voltak :p)

Kisebb környezetben kivitelezhető az amit írtál, de nagyobb környezetben kb. lehetetlen. (nincs rá forrás)

Mondjuk hozzáteszem az a villámcsapás olyan volt, hogy mikor reggel beérkeztem az irodába, akkor a NEON kapcsolójának a fedőlemezét 3 méterre találtam meg a faltól.. Na most az ellen nem véd kb. semmi se :)

btw nem kis irodáról van szó, nagy épületről ami nem mostanában épült... :(

> Kisebb környezetben kivitelezhető az amit írtál, de nagyobb környezetben kb. lehetetlen. (nincs rá forrás)

A topicnyitó alapján (CyberPower 900 W szünetmentes, irodai szerver) én azt feltételezem, hogy 1 azaz egy darab ethernet végpontot akarnak megvédeni.

Ha vesz egy aktív túlfeszvédő kütyüt, az a 10 ezer Ft-os nagyságrend, és vagy megvédi a túlfesztől - vagy nem.

Ha a meglévő switchen van SFP port (gyakorlatilag az asztalra rakható műanyag szappantartóktól eltekintve manapság szinte mindenen van, még a nem menedzselhető Cisco SG sorozaton is), akkor gyakorlatilag két SFP modul kell, egy optikai patch kábel és egy SFP-s hálókártya. Ez kihozható 20 ezer Ft-ból és 100% garantált védelmet ad.

Egy irodai környezetben 20 ezer Ft-nak nem szabad különösebben észrevehető tételnek lennie. Egy olcsóbb irodai forgószék kerül annyiba, vagy mondjuk egy fél monitor ára.

Ha 100 darab desktop végpontot kell megvédeni, akkor az más történet.


Egy irodai környezetben 20 ezer Ft-nak nem szabad különösebben észrevehető tételnek lennie. Egy olcsóbb irodai forgószék kerül annyiba, vagy mondjuk egy fél monitor ára.

Ha 100 darab desktop végpontot kell megvédeni, akkor az más történet.

Valóban, ebben igazad van, nem ismerjük a környezetet, de amit leírtál az megállja a helyét.

Köszi az ötletet, ezt meg fogom nézni.
Most alapvetően egy szerver védelméről beszélünk, de van még kb 6 gép és 3 hálózati nyomtató, nyilván ezeknek sem ártana a plusz védelem.
Le vagyunk maradva a korral, de apránként igyekszem kézbe venni és kezelni az IT-s dolgokat.
Van több switch is, meg fogom nézni mit tudnak.

Megnéztem SFP témában a switcheket, éshát azt kell mondjam, hogy jelenleg pár olcsó TP-LINK TL-SG1008D van használva, szóval ezek nem tudnak SFP-t. :(

Na most az ellen nem véd kb. semmi se :)

A hozzáértés, az véd.

A villámvédelem ott kezdődik, hogy a házba nem juthat be a villám. Mert ha már bent van bármilyen vezetőben, akkor nem az a kérdés, hogy szétmennek-e az elektronikai eszközeid, hanem az, hogy leég-e az egész ház a picsába.

"Kisebb környezetben kivitelezhető az amit írtál, de nagyobb környezetben kb. lehetetlen. (nincs rá forrás)"

Kérdezném, hogy TE hogyan garantálod 100%osan hogy "nem jut be a villám" az adott egységbe?

Sehogy?

Villámvédelem a neve. Az épületen megfelelően méretezett villámhárító és vezető hálózat és ezen felül az egyéb galvanikus kapcsolatok megfelelő leválasztása.

Nem létezik 100%-os védelem. Azért nem, mert az végtelen mennyiségű pénzbe kerül, és annyit nyilván nem ér meg.

Viszont létezik az "elég jó" védelmi szint, ami a kockázatnak és a védendő értéknek megfelelő mértékű; erről szól a villámvédelem nevű szakma.

vl: köszönöm a hozzászólást és minden egyebet, csak a fent említett helyen erre "nem volt meg a költségvetés" :)

A villámlásnak másodlagos hatásai vannak. Nem kell, hogy a házadba csapjon a villám. Elég, ha párszáz méteren belül becsap valahova. Az Ethernet kábel vezetőinek keresztmetszete mellett nem kapsz akkora delejt, hogy leégjen a ház, viszont ahhoz bőven elegendő túláramot kaphatsz, hogy a vele galvanikus kapcsolatban lévő berendezések bedobják a törülközőt.

Azokra a vezetőkre gondolsz, amelyek az árnyékolásnak hívott Faraday kalitkában futnak? Érdekes...te más fizikát tanulhattál.

Ha sima UTP, akkor ott elég kevés az árnyékolás. :-)

Hát ez igaz. Mondjuk ez nem hangzott el. :) Az sem, hogy ez sima lakóépületekre vagy irodaépületekre igaz. Panelokra, beton és acél irodaépületekre nem annyira.

nem ismerem _azt_ szerződés szövegét - de nem kell villám védelmet kiépíteni, hogy fizessen a biztosító - mert azért kötök biztosítást, hogy ha káresemény történik, akkor fedezze a káromat. Új értéken vagy amortizációval csökkentve, ez már módozat kérdése.

Ezen a héten is volt zivatar és villám, most írom a szakvéleményt, mert pár eszköz elszállt. A biztosító egy dolgot vizsgálhat, hogy
az elektromos hálózat szabványos-e.

Másodlagos villámkár, ha benne van a lakás/iroda biztosításában, akkor fizetnie kell a biztosítónak.

Ez nem minden esetben igaz. A biztosító bizonyos értékhatár felett már előírhat ezt-azt. A kockázatvállalás nem egyoldalú.

igen, lehet mint írtam nem ismerem _azt_ a szerződést, de egy normál lakás biztosítás üvegkárral, stb.. kiegészítve: másodlagos villám kárral egy 2-300ezer forintos számítógép 1-2 évesen (nyilatkozol, hogy nem vagy Áfa levonásra jogosult) akkor kb. 150-200ezret fizet..

Ez egyedi dolog a szerződésben. Ha eleve olyan a házad, ami rendes villámvédelemmel van szerelve - igen! Léteznek ilyen lakóházak! - akkor kisebb kockázati besorolást kapsz, ami vagy alacsonyabb díjat vagy magasabb kárértéket fog jelenteni.

Melyik biztosítónál van ilyen?
Nálunk korrekt villámvédelem és földelés és társai vannak, nem látok a szerződésben erre opciót.

Hovatovább érdekességként mondom: ha van drága fegyvered (speciális céltávcső és társai) a biztosító szempontjából mindegy, hogy ezt 50 000Ft-os lemezszekrénybe vagy 500 000Ft-os fegyverszéfbe zárod. A rendőrségi előírásnak feleljen meg...
A biztosító szempontjából akár az asztalon is hagyhatod, ha biztosítási értékhatáron belül van...

A szerződésben nem is lesz. Amikor szerződsz, akkor sorolnak be kockázati szempontból.

Na amiatt, önmagában még nem érdemes semmilyen hosszú megtérülesi idejű beruházást elvégezni.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

> Szünetmentes túlfeszültség védelemmel

Ezt nagyjából azt jelenti, hogy valahol a feszültség állandóan nagyobb a megengedett értéknél, ráadásul még vigyáznak is rá, hogy ne is lehessen kisebb :)

Nem lehet, hogy egy olyan szünetmentes tápegységre gondoltál, amit elláttak túlfeszültség elleni védelemmel? :)

Ez alapján akkor szerinted pl. a katasztrófa védelem a katasztrófát védi?!.. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

> a katasztrófa védelem a katasztrófát védi?!

Nem. A lényeget nem vetted észre: "Szünetmentes túlfeszültség"

Helyesen így lett volna: szünetmentes tápegység túlfeszültség-védelemmel

Mivel a szerző a szünetmentes tápegységet szünetmentesre rövidítette, továbbá az utána következő összetett szót két külön szóként írta le, létrejött egy olyan jelentés, ami nagyon különbözik az eredetileg kívánttól.

Te valószínűleg azért nem vetted észre a lényegi különbséget, mert a katasztrófavédelmet két szóban írtad :)

Szerintem ezt mindenki értette, csak te akadekoskodsz. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Én is értettem, nem akadékoskodtam, csak utaltam arra, hogy a téma címében szereplő mondat első felét a magyarul tudók és némi humorérzékkel rendelkezők viccesnek találhatják.
Mindkét mondatom végén volt egy smiley...

Vehetjük persze teljesen komolyan is a dolgot; ha így teszünk, akkor ez a hibás mondat jó példa arra, hogy a nyelvtani szabályok betartása többek között azért lenne fontos, hogy a mondataink egyértelműek legyenek, azok mindenki számára ugyanazt jelentsék. A szintaktikai baklövéseket az emberek általában képesek tolerálni, mi a legtöbbször alkalmasak vagyunk arra, hogy kitaláljuk az eredeti szándékot, de ha ilyen jellegű hibákat egy programnyelvben követünk el, akkor ott a compiler vagy az interpreter nem lesz elnéző :)

Jogos, hogy nem volt pontos a megfogalmazás, és amúgy vicces is az okfejtésed. Köszi. :)

Örülök, hogy nem sértődtél meg, mivel semmilyen bántó szándék nem vezérelt.

OMG!..

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Megértelek. Én is meg szoktam lepődni, amikor hirtelen világossá válik előttem, hogy valamit addig rosszul értelmeztem...

Félreértettél! Ez eléggé izzadságszagú volt, túltoltad a biciklit!

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Én ülni szoktam a biciklin, te viszont inkább tolod, ahogy látom...

Mondom...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Már az első reagálásodnál minden világossá vált, ne tetézd a bajt...

Támaszd le nyugodtan, elfáradtál!.. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Igazad van!


– Mester, mi lehet a boldogság titka?
– Ne vitatkozz idiótákkal.
– Én nem hiszem, hogy ez lenne a titok.
– Igazad van – mondta a mester.

Mondtam... :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Na akkor:
Amit írkáltok azok mind ún "D" osztályú túlfeszültség védők. Ezek semmit nem érnek ha előtte nincs meg a többi fokozat. Az utp-t hiába véded "D" túlfeszel ha a hálózaton bejön. Amelyiknek még nincs földelés csatlakozója azok meg csak max zavarszűrők. Ha van földelés és rendesen meg van csinálva előtte a C és B osztály illetve a villámlevezető és a földelés akkor oda már nem mehet akkora tüske amit ne tudna a föld felé levezetni.

pch
--
SB-soft online ügyviteli rendszer
--

Javíts ki, ha tévednék, de ezekre a dolgokra általában rá van írva, hogy mekkora áramot viselnek el mennyi ideig, illetve hogy mekkora mennyiségű energiát képesek levezetni. Ha jön egy ennél "gyengébb" tüske, az ellen védenek. Az, hogy azért gyengébb, mert a megelőző fokozatok már "lenyelték" a nagyját, vagy azért, mert kellően távolról jött, a túlfesz levezető szempontjából szerintem mindegy, tehát a "semmit sem ér" kifejezés azért erős. Vagy rosszul gondolom?

Jól gondolod.

Javítom magam:
Ezek inkább csak arra jók, ha hirtelen elmegy és visszajön az áram akkor az ilyenkor keletkező túlfeszültésglökéseket levezeti.
De egy felhő-felhő villámcsapás közelébe ez nagyon kevés. Ott akár 20kA tüske is lehet a hálózatba. Azt meg legalább egy "C" fokozat tudja biztonságosan levezetni.

Persze mindez semmit nem ér, ha nincs kialakítva a földelés.

pch
--
SB-soft online ügyviteli rendszer
--

"Persze mindez semmit nem ér, ha nincs kialakítva a földelés."
- persze, de ezt fentebb is tárgyaltuk, illetve a manual is taglalja: a kilógó földelő ágat földelni kell, ekkor tud funkcionálisan működni az eszköz. Én egyébként jóval optimistább vagyok a működőképesség megítélésében.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nekünk régen az ősz hajú bácsi mesélte, hogy ugye kell a három védelmi szint valamint a megfelelő hosszúságú kábelek impedanciája, amik szintén csökkentik a bajt, és lényegében ezek az eszközök csak az utolsó szintet képezik vagy esetleg azután egy plusz szint. Ha meg nem jól méretezett az első két szint, akkor sokat nem ér egy ilyen túlfesz védő.

Itt ugye egy szimpla ethernet-védőről beszélgetünk, ami viszont többezer voltos túlfeszültség löketek ellen védi a mögé dugott cuccot. Erre nem készüléktápot, hanem jellemzően hálókártyát dugsz, arra pedig, hogy egy padláson kihúzott utp összeszed némi másodlagos túlfeszt és az a hálókártyán keresztül földelődik, másfajta védelem nem nagyon van (illetve hiába vannak még a megfelelő védelmi szintek, hogy egy klasszikust idézzek: -"az ellen nem véd!"...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség