maradjak szabadúszó, alapítsak céget, vagy felejtsem el és menjek el alkalmazottnak?

 ( grzs | 2018. augusztus 6., hétfő - 12:31 )

Sziasztok!

Nem tudom, hányan vagytok túl ezen a fázison, de érdekelne a véleményetek. A következő a sztori:
Magamtól kezdtem el linuxozni 15 éve eleinte otthon, majd a munkahelyem rendszerét is én építettem ki, adminoltam évekig.
Kipróbáltam többféle rendszert, kidolgoztam saját megoldásokat, és adta magát, hogy máshol is bevállaljak hasonló megfejtéseket.
Mostanra oda jutottam, hogy vannak eszközeim, van elképzelésem, hogy lehetne felépíteni egy workflow-t, hogy lehetne terjeszkedni, de ez már nem egyemberes történet. Tőkém viszont nincs arra, hogy hónapokig-évekig fizessek egy alkalmazottat, míg el nem éri a cég azt a bevételt, ami kitermeli a plusz béreket, ráadásul az ügyfeleim is kkv-k, szűk keretük van az infrastruktúrájuk karbantartására. Arra gondoltam, hogy egy egyetemistának még belefér, hogy éles környezetben tanuljon és keressen is vele valamennyit. Ha pedig bejön, megérheti, hogy mire végez, van egy stabil helye egy növekedő cégnél, versenyképes fizetéssel, stabil ügyfélkörrel. Vagy már mindenkit beszipkáznak a nagy cégek másodévben, aki használható?

Előre is kösz az ötleteket, hozzászólásokat!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem értek a lovakhoz, de szerintem ne olcsó munkaerőt keress ilyen esetben, hanem valaki olyat, aki hajlandó társulni veled... Mindenesetre, a "valamennyit" az túl képlékeny fogalom, mert van olyan valamennyi, amiért érdemes, és olyan is, amiért nem :)

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

En meg olyat nem lattam, hogy tarsulas hosszu tavon mukodokepes lenne. Marmint a gyakorlatban.
Szejjelesett, szejjelment ceget annal tobbet.
Meg ha rovid tavon mukodik is, hosszu tavon a velemeny kulonbsegek szetszedik a ceget.

Tehát, van egy (szerinted) működőképes ötleted, technológiád, csak pénzed nincs? Próbálj meg banktól tőkét kérned, vagy olyat bevonni akinek pénze van.

Banktól??? Nem kimondottan a kockázati befektéseikről híresek. :)

Van működőképes terv és technológia: kell készíteni egy üzleti tervet.

Onnantól nem kockázati befektetés.

Az üzleti terv ahhoz kell hogy _bármilyen_ befektetést kapjon.
A kockázati tőkéstől üzletrészért kap cash-t és jó esetben mentorálást, kapcsolati hálót. (és nem kell jelzálogot rakasson a házára).
A banktól meg kamatért kap cash-t és rakathat jelzálogot a házára.

Banktól vállalkozásra akkor kérünk (és akkor kapunk jó feltételekkel) pénzt ha "amúgy nem kell".
Tehát ha van 10M pénz a cégemben, azzal csinálok mondjuk egy év alatt +5-öt, akkor ha olyan a buli és kérek még 10-et akkor csináltam összesen +10-et (-1 elmegy kamatra mondjuk).
Tehát így is úgy is profitábilis lenne a dolog de a bank pénzével még durvábban. Csak ekkor szabad.

A pályázás is nagyrészt baromság mert úgyis utófinanszírozott (akkor meg már minek).

--
Gábriel Ákos

Haver ugyanebben a cipőben jár: Az évek alatt akkora lett sz ügyfélköre és olyan széles a szolgáltatási paletta, amit egyedül már nem bír, olyan alkalmazottat viszont nem talál, akinek kellőképpen széleskörű a tudása ahhoz, hogy valóban önállóan dolgozó segítség legyen, de nem olyan bérigénnyel, amit képtelenség kitermelni :/
Én ugyanezen okokból már évek óta inkább azt választottam, hogy visszatértem alkalmazottnak, ahol viszonylag idegbaj-mentes napi 8 óráért megkapok egy megfelelő havi bért, ha meg egy kis plusz kell, akkor nagyobb projektekbe besegítek a havernak.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

hát ez az...
egyébként leginkább tényleg társ kéne, de azt meg inkább találni lehet, mint keresni.
Egyébként pályázatot már nyertem az ötletek egy részére, amből lettek a vasak, de az ember kérdés bonyolultabb.
azért kösz a kommenteket!

ezt a típusú problémát az okos áremelés tipikusan megoldja.

--
Gábriel Ákos

Így van, nem kell minden munkát szívjóságból elvállalni. El kell kérni 3x annyi pénzt, a maradó harmadannyi ügyfél meg kiszolgálható.

Azért az nem magától értetődő, hogy a meglévő ügyfelek közül bármelyik is hajlandó 3x annyit fizetni :) Így a végén még ügyfél nélkül marad.

Nyilván ésszel kell csinálni.

--
Gábriel Ákos

Nagyon egyszerű: minden ügyfél számára el kell mondani, hogy vagy fizet, vagy nem kap szolgáltatást, mert nincs rá kapacitás. Aki nem hajlandó többet fizetni, azt ki kell tenni és kész. Piac van, mindkét oldalról. Most éppen az egyik oldalon a keresett mennyiség a szolgáltatásból nagyobb, mint a kínált mennyiség, ez felviszi az árat. Alap közgazdaságtan.

Felviszi de nem korlátlanul.
--
Gábriel Ákos

Igen, ez matematikailag stimmel, csak a gyakorlatban nem feltétlen :(

Mikor az amúgy folyamatosan és jól fizető, sőt más hasonlóan jól fizetőnek is beajánló ügyfél jön elő olyan kéréssel, amit kénytelen vagy presztizsből megoldani a saját valós költséged alatt, különben az ügyfél talál erre mást, aki majd később az összes többi szolgáltatásra is jó(bb) meg olcsóbb lesz számára.
Persze, az ilyen, nem 100% profilba vágó feladatokra lenne jó időnként egy megfelelő profilú alkalmazott, de annyi nyilván nincsen ezekből, ami eltart +1 embert, ahhoz viszont sok és sokféle akad, hogy tőled elég sok energiát vegyen el, ár alatt :(

Itt jönne be a társulás előnye, mikor mindenki jól jár, ha az ő válláról leveszi a másik (fix. és megbízható) társ azt, ami neki jobban a profiljába vág - De ilyen embert, aki pont kiegészíti a tudásod és a rutinod és még meg is mersz bízni benne, szinte lehetetlen találni :(

És lehet azzal jönni, hogy ilyen olyan kikezdhetetlen szerződésekkel le kell fedni a szolgáltatási-/felelősségi-/stb. köröket, de sajnos aki benne van, az tudja, hogy itthon a KKV szektor még mindig inkább félig szívességi is személyes megbízhatósági alapon működik. (Ha a főnök bal lábbal kel és megorrol rád, akkor futhatsz te a bíroságra a szerződéseidet lobogtatva! Buktad az ügyfelet, sőt lehet hogy X másikat is rajta keresztül)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

olyan kéréssel, amit kénytelen vagy presztizsből megoldani a saját valós költséged alatt, különben az ügyfél talál erre mást

akkor teged nem beajanlottak, hanem lehuztak. A 'kulonben talal mast' dilemmara meg azt mondom, hadd talaljon: hosszu tavon senki nem erdekelt abban, hogy veszteseget gyartson.

aki majd később az összes többi szolgáltatásra is jó(bb) meg olcsóbb lesz számára.

ketlem, hogy ezt sokaig lehet csinalni (es ugye ki nem mondva azt felteteleztem, hogy korrekt es versenykepes araid vannak).

aki benne van, az tudja, hogy itthon a KKV szektor még mindig inkább félig szívességi is személyes megbízhatósági alapon működik. (Ha a főnök bal lábbal kel és megorrol rád,

igen, nem egyszer hallani hupos remsztorikat a hazai kuncsaftokrol. Erre csak 1 megoldas van: vilagmeretben kell gondolkozni...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Teljesen együtt tudok érezni a haveroddal. Sajnos az emberek patkányok lettek, ha mindenhez kell érteni, az összes 3-4-5 betűs technológiához, akkor elvárják, hogy rendesen megfizesd őket, mikor 47 ezres közmunkás minimálbér is elég mindenre, csak ezek dőzsölni akarnak mindenáron, új kocsi, nagyképernyős tévé, legújabb iPhone meg Samsung Note. Hova van már az a szép világ, mikor a szaktudást megkaptad ingyen, meg jelképes pénzért, és nem habzott mindenkinek a szája, hogy neki jogai vannak, meg rendes fizut kér.

Közben meg nem veszik észre, hogy a szellemi munka túl van árazva, az állam ingyen fizeti az iskolákat, az embernek csak be kell ülni a padba és ragad rá a tudás, a szakmai is és a nyelv is, mellette meg dolgozni is tudnának, csak nem akarnak a piszkok. Inkább disszidálnak, de jobb is, mert nincs szükség rájuk. Így is túlképzettség van, túl sok diplomás, mindenki ért mindenhez. Esetleg ha valamiből hiány is van, azt pótolni lehet román és kínai bevándorlókkal akármikor, vagy ki lehet szervezni supportnak Indiába, meg legyártatni Kínában és Vietnámban.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Bazinga! :)

Komolyra fordítva a szót, mindennek a gyökere messzire vezet. :( (a lánc végén levő egyszerű fogyasztók közti életszínvonal-különbségekig)

Ez már politika, abba meg ne menjünk bele!

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Társulnod kellene valakivel. Félig-meddig önreklámot írok... :)
Viszont komolyra fordítva: a helyedben egy tapasztalt szakival állnék össze, ugyanis bármennyire kényelmes az alkalmazotti lét, az bizony a munkáltatóra nagy terhet rak, az alkalmazottak nagyrésze pedig úgy gondolja, hogy neki csak jogai vannak, kötelezettsége pedig semmi.
Használható ember akad, persze nem a 20 éves korosztályban, de nem vittek el minden értelmes ember a nagycégek, én is ismerek jópárat, akik csak félig-meddig alkalmazottak.
Ahogyan Kern András és Garas Dezső is megénekelte: egyedül nem megy :)

egy beszélgetésre mindenképp nyitott vagyok, hülyébb nem leszek tőle :)
Ha van kedved, írj privátban.

írtam!

Írtam, de válaszra sem méltattál ...

Én is nyitott vagyok rá, hasonló kórtörténettel. :)

+1 Én is nyitott vagyok.

Én viszont nem. :P

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

+1

erre lassan doodle kell :D

:)

És mit reklámozol magadról? :)
--
"Sose a gép a hülye."

"Ahogyan Kern András és Garas Dezső is"
Szép kis páros, mondhatom.

Na velük konkrétan mi bajod van?

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Szia!

Ha gondolod, privátban írd le, hogy miben kellene segítség, mire gondolsz, aztán meglátjuk.
--
"Sose a gép a hülye."

Két utat látok:

- gondolkozz egy olyan útvonalon ahol a kolléga is egyrészt kitermeli a saját költségét kevesebb idő alatt mint a munkaideje + előbbre is viszi a dolgot
- gondolkozz egy olyan pitch-en amivel meg tudsz győzni egy befektetőt hogy az ötleted megéri annyira hogy pénzt tegyen bele. Ez a pénz ne hitel legyen, hanem tőke egy közös vállalkozásban.

Magyar kkv-re mint ügyfélkör én nem biztos hogy építenék informatikai vállalkozást.

--
Gábriel Ákos

mindkét felvetés jogos, és bár gondoltam rá, de jól jön a megerősítés.
Befektetőt megnyerni viszont ütős üzleti tervvel lehet, és talán nem 0-dik fázisban. Legalábbis én így gondolom.
Vagyis kellenek referencia projektek, valami, ami bizonyítja a csapat rátermettségét és felkészültségét.

kkv-k... hát igen, nem hangzik túl jól. Ugyanakkor sztem sok kis cég szenved rossz technológiákkal, inkonzisztens rendszerekkel, adatvesztéssel, stb.
És a pályázatok meg win termékekre szólnak. Itt lehetne egy lehetőség talán, egy pályázathoz optimalizált Unix alapú csomag kidolgozásában.
Mindenki jobban járna (kivéve a MS)

+1
100% -ig egyetértek!
Ami megfordult a fejemben tanácsként azt leírtad: magyar KKV-re én sem építenék semmilyen vállakozást. Szomorú ezt írnom de én is így látom.

Hasonlóan gondolkoztam és belebuktam, miért? Mert nem tudtam megfogalmazni a válaszokat a következő kérdésekre az elején:
- Mik a terveim? Hol képzelem a céget 2-5-10 év múlva?
- Mennyi pénzt szeretnék keresni?
- Mennyi szabadidőt szeretnék?

Az elsőre nagyjából tudtam a választ (csak azt nem milyen relációban van a következő két kérdéssel), a második a gyerekek érkezése után lett hangsúlyos, a harmadikra pedig nekem az lett a konklúzió hogy mindig több szabadidő kell. Tehát az egészből az lett, hogy bár tudtam növekedni, de nem tudtam elég pénzt kivenni (család nélkül OK lett volna) és éjjel nappal a céggel foglalkoztam. Valószínűleg szarul (is) csináltam, de ahogy a körülöttem lévő sikeres vállalkozásokat nézem, az időt nem lehet megspórolni, bele kell tenni a napi 10-12 órát, néha a hétvégéket is, ezt pedig egyéne (illetve annak családja) válogatja hogy belefér-e, nekem nem fért bele...

lehet, hogy több alkalmazott kellett volna? (csak úgy már nem érte volna meg?)
Az igaz, hogy én is olyan cégvezetőket látok, akik folyamatosan pörögnek. De a fejlődés lehetősége mindig húzza az embert, nem? Ha a kutyát sem érdekli, amit kínálok, egy idő után más után nézek, de ha kézről kézre adnak, nehéz megállni. És ez nem is mindig jelent pluszos mérleget, sajnos...

Ha több alkalmazott (nálam a végén már 7-8 volt) van akkor meg több menedzsment jellegű feladat van, kevesebb idő jut a szakmára. Ha kevesebb idő jut a szakmára, akkor én kevésbé vagyok magabiztos szakmai kérdésekben, ez meg nálam egyrészt frusztráltsághoz vezet, másrészt többet hibáztam. Vagy el kellett volna engedni a szakmát és csak az emberekkel meg az üzlettel foglalkozni egy idő után vagy egyszerűen ez nem nekem való volt.

Elsőre az ugrott be, hogy találj egy jó könyvelőt. Lehet, hogy az egyik ügyfeledé jó is lesz.

Könyvelőből nem jó kell,hanem precíz. Ez a duma már 20 éve is ciki volt amúgy. Alig van adó hazánkban. Optimalizálni pedig pár perc. Ehhez sem könyvelő kell, hanem ismerni kell a dolgokat és megvizsgálni azokat mondjuk egy adószakértővel. A könyvelő nem adótanácsadó.

Pár perc annak aki tudja, hogy mi fán terem a vállalkozás.
Jellemzően aki a szakma felől jön (mint pl én) az csinál jópár hülyeséget az elején.
Aztán ha talál valakit (könyvelő, adótanácsadó, banki kapcsolattartó) aki elmagyarázza neki hogy merre van az előre akkor majd tudja jól csinálni.
Szabályos így is, szabályos úgy is csak az egyik esetben x dologtól sokkal többet ér a cég a másik esetben meg kifejezetten szarul néz ki (a mérlege ugyanannak a cégnek).

--
Gábriel Ákos

Nem értek egyet. Könyvelőből olyan kell, aki ismeri a jogszabályi hátteret, tudja hová mi kell, mit kell benyújtani, milyen formában, hogy elfogadják. Amelyik könyvelő ezt tudja, az tud optimalizálni, meg adótanácsadni is, hogy milyen adókörbe érdemes tartozni x forgalomig, hogy megérje, meg miket lehet költségként leírni. Egy jó könyvelő kincs lehet, nem érdemes rajta a szart rágni, hiába drága, többszörösen visszahozhatja az árát.

Az olcsó könyvelő annak való, aki otthon van maga is az adókérdésekben és csak formalitás, előírás miatt kell könyvelőt tartson, és nem akar rá sokat szánni. De aki tanácstalan laikus, nagyon rá van szorulva egy jó könyvelőre, főleg kezdetben, mikor indul a cég.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Maradjunk annyiban, hogy rászorulna. Mert találni hozzáértés híján nem fog ilyet.

Ja meg szabadúszóként a szakmával foglalkozol.
Cégvezetőként meg kb. minden mással (sales, könyvelés, hr, projektmanagement).
Szóval kínlódás is van bőven. Tudom, csináltam.

--
Gábriel Ákos

Ez az egyik dilemmám. Vagyis, hogy mennyire elég a tudásom. Mert eddig kb bármit meg tudtam csinálni, de bizonyos esetekben nagyon sok energiával. Az viszont jó, hogy tudom, hogy kell, és felismerem a profi munkát. Nem hiszem, hogy mindenhez lehet jól érteni. Azt érzem, hogy vagy specializálódok, vagy ráállok a munkaszervezésre (ami nagyjából azt használja ki, hogy mindenbe belelátok, és össze tudom kötni a komponenseket).

kivancsi leszek, mi lesz a konkluzio...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Olvasd el a A vállalkozás mítosza című könyvet, aztán döntsd el mit akarsz. Régebbi könyv, de tényleg jól összefoglalja. A jó dolgozó nem mindig jó egyéni vállalkozó és nem mindig sikeres cégvezető. A jól dolgozáson túl bele kell nőnöd egy cég vezetésébe is és előbb utóbb azzal kell foglalkoznod.

Kösz a tippet! Belenéztem, el is olvasom ;)

sub
--

Annak idején, ha lett volna olyan munka ami tetszik és megfizetik, akkor nem lettem volna vállalkozó. Szerencsére nem volt. Vagyis nekem nem volt, mert valószínűleg többet képzelek magamról, mint amit mások látnak bennem. Szerencsére ez vállalkozóként nem probléma, hanem inkább egy mankó.

Mire kell a penz?

A klasszikusok szerint ket ut van elotted, az Amazon-jellegu hirtelen nagyranoves, vagy a lassu, de biztos novekedes. A leirtak alapjan a masodik utat szeretned jarni, ebben az a jo, hogy nulla, vagy minimalis kulso befektetes kell hozza (sot, sokan azt mondjak, kifejezetten elonyos, ha nincs kulso penz, mert akkor ra vagy kenyszeritve a hatekony uzletvezetesre).

Viszont az nem derul ki, miert kellene honapokig-evekig fizetni egy alkalmazottat "csak ugy", amibol aztan nagy hirtelen "versenykepes fizetes" kerekedik a jovo egy homalyos pillanataban. A lassu novekedes azt jelenti, hogy csak akkor veszel fel embert, ha az illeto mar ki tudja termelni a sajat beret. Tehat a sorrended hibas, nem eloszor felveszel valakit, aztan majd lesz valahogy, hanem annyi a melo, hogy mar nem birod egyedul, es egy uj ember kell ahhoz, hogy ne utasits vissza megrendeleseket.

Amugy az egyetemistakkal szerintem jo lora tennel, csak azert abban ne legyel biztos, hogy hosszutavon nalad marad, hacsak tenyleg nem erosen versenykepes az a fizetes... A "van egy stabil helye" elkesett ugy 30 evvel. Kicsit mashogy nez most ki a kereslet-kinalati viszony :)

igen igen igen. +100 :)
--
Gábriel Ákos

Javaslom menj be egy random egyetem barmely eloadasara. Fura dolgokat fogsz latni.

Furákat? Milyen értelemben?

A sorrend dolgot értem, csak az a bajom, hogy komplex szolgáltatást akarok eladni, aminek mindegyik részét képtelenség egy személyben kézben tartani. Ez olyan, mintha egy étteremben ugyanaz csinálná a főételt, a desszertet és a koktélokat is, és még fel is szolgálna.

De azért a kommenteken gondolkodva már tisztult valamennyit a kép :)

Ne akarj komplex szolgáltatást eladni.
Gondolj bele, mitől értené meg, mitől akarná a vevő?
Ha ő nem érti, akkor nem akarja megvenni, akkor hogyan adna érte pénzt?

... persze lehet h nem jól értem (vagy nem jól fogalmazol:) ) és igazából megfogalmazható a dolog egyszerűen is - csak a megvalósítása bonyolult.

Ebben az esetben is igaz, fogd meg az egyszerű végén, csinálj belőle nulladik verziót (a la startup) azt próbáld ki a piacon, a visszajelzések alapján pedig jobban fogod tudni mi az igazi irány mint amit magadnak kitalálsz az ügyfeleid nélkül.

Nehéz ügy - és amint látszik köze nincs a szakmához (illetve egy másik szakma).
--
Gábriel Ákos

Szerintem ez nem akarás kérdése. Ha az ügyfél azt akarja hogy Te hostold (vagy viszonteladóként hostold) a web+emailt, te szerezd be neki a HW-t SW-t és add a napi supportot + stb akkor nem tudod azt mondani hogy bocsi és az 5 feladatkörből 3-at vállalok mert erre van időm/erőm/tudásom mert keresnek olyat aki mint az 5-öt tudja, igen nagyobb cég, és az 5 feladatra 2-2 ember jut cégenként (megosztva)

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

opcio: a masik 2-t berniggerekre / szabaduszokra delegalni...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

...és tartani értük a hátadat a megrendelő felé - semmivel sem jársz jobban, mint egy megbízhatatlan alkalmazottal :/

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

en nem a legrosszabb forgatokonyvet tartom szem elott, hanem abbol indulok ki, hogy egy profi szolgaltatot vonok be kb. alvallalkozokent - megfelelo szerzodessel...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Olyan nincs h. "megfelelő szerződés".. magyar ember magyar embernek farkasa, üzletben csak azt lesi mindenki hogy baszhassa át a másikat úgy h. ő maga jól járjon. Profi szolgáltató átbaszásban is profi lesz.
--

+1 B@szhatod a szerződést, ha megszívat, a cég becsődöl, lobogtathatod a szerződésedet a bíróságon évekig, csak közben bukod az ügyfele(ke)t és akár tönkre is mész :/

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Az ügyfél szempontjából ez egy egyszerű kérés: kell nekem egy website.
Hogy ez neked technikailag bonyolult, az más kérdés - esetleg elgondolkozhatnál azon, hogy hogyan csináld egyszerűbben-automatizáltabban, esetleg vegyél "magad alá" szolgáltatást valakitől aki ezt jobban csinálja - és számlázd tovább.

Ha a cégnek nincs piacképes szolgáltatása mert elszaladt mellette a világ, akkor pusztuljon, erről szól a kapitalizmus.

--
Gábriel Ákos

Viselkedes. Megbizhatosag. Fegyelmezettseg.

Az egyetemista is már úgy megy el dolgozni kis kkv-hoz, h. neki kell a nettó 300, de érteni még semmihez sem ért, egyedül dolgozni meg főleg nem tud, állandóan ott kell állni mellette/fölötte. Naívság azt hinni 2018-ban h. a nyámnyila egyetemista majd ingyen fog neked nagy hasznot hajtani.
--

törölve

btw tud valaki jo ado tanacsadot?
Akivel le lehet ulni akar nemzetkozi contract munavegzessel kapcsolatos ugyekben is?
johet privatban is

Röviden: Nem

Az adótanácsadó nem ad tippeket, csak az ötletedet vizsgálja meg. Garancia nincs.

Szeretnék én úgy dolgozni az IT-világban, mint ahogy ezek a következménynélküli könyvelők/adótanácsadók/ügyvédek teszik: a pénzt szemrebbenés nélkül zsebreteszik, de garancia arra amit csinálnak, na az nincs.
--

Miert az IT-ra van? :D

Attól függ mi a kérdés, én KATAsként dolgozok külföldre, havi 25e-t (máshova vagyok bejelentve) adózok. Most éppen már felkoppanóban van a keretem, de még 40% adóval is megéri néhány millióig, mondjuk most elkezdtem tolni jövő évre a dolgaimat...

Ha a keret elfogy, akkor érdemes mellé csinálni egy kft-t ami normál adózású és egyben egy jó kis költséghely is. :)

Kéne adótanácsadó topic is :)

Ha szereted csinálni amit eddig felépítettél, akkor én bátorítalak, hogy vidd tovább. Egyéni vállalkozóként, vagy Bt-t alapítva KATA-s adózással szerintem építheted tovább a vállalkozásod. Ha tényleg jól építetted fel a munkafolyamataidat, akkor tud úgy növekedni még a vállalkozásod, hogy egyedül is elbírd. Ha pedig már nem lesz elég erőforrásod, akkor lesz annyi munkád, hogy elbírjon két embert is a történet.

Amíg hiány van jó munkaerőből, addig szerintem kényelmesebb alkalmazottnak lenni. Kevesebb a stressz, ha nem tetszik, ami történik a cégnél, odébbállsz. Napi 8 órát kell feláldoznod, vagy akár kevesebbet egy normális megélhetésért cserébe, az összes többi idő a tied, plusz a hétvégék.

Ellenben ha saját vállalkozásod van, neked kell versengeni a jó munkaerőért (és nem érted versengenek a cégek), neked kell vinni a boltot annak minden nyűgjével együtt, és semmi garancia arra, hogy olyan dolgokat fogsz csinálni, amit szeretsz, vagy hogy nem lesz több munkád napi 8 óránál. Cserébe, ha beüt a siker, sokkal több pénzed lehet, mint alkalmazottként.

Kérdés, hogy mik a preferenciáid.

+1

Én mostanában adtam fel a vállalkozósdit, és eddig nem bántam meg. Sokkal kevesebbet dolgozom, több jut családra, sportra, hobbira. Sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb vagyok, alig van min izgulni, stresszelni.
Helyileg ugyanott dolgozom mint eddig, mert home office van, így megtartottam a régi irodámat, csak kevesebbet vagyok ott :-)
A pénz sem (jelentősen) kevesebb, órabérre átszámolva még több is, ráadásul stabil, kiszámítható. Ha valami nem tetszene a jelenlegi munkahelyemen kb 1 óra alatt lenne másik.
Nem kell törődnöm, NAV-val, hatóságokkal, marketinggel, ügyfélszerzéssel, stb szarságokkal, kizárólag azt csinálom amit szeretek, amihez értek. Több időm maradt tanulni is.

Úgy tűnik, sokakat érdekel a téme, vagy a HUP ilyen aktív alapból, mindenesetre nagyon sok infó és gondolatébresztő komment jött, amit nagyon köszönök! Egyelőre úgy látom, hogy nem reménytelen az ötletem, ezért fejlesztem tovább, majd az eredményről is beszámolok.

És pont most esett be a mailboxomba Czakó Krisztián DevOps klubos hírlevele a következő beszélgetésről, aminek címe: Hová tart a KKV informatika? érdekes egybeesés...
Akit érdekel, itt a link: https://www.crowdcast.io/e/devopsklub-20180815

hacsak nem IT profilu magyar kkv-rol van szo, tuti megfontolnam a felho alapu szolgaltatasokat. A sarokba betett desktop pc - mint szerver - (welcome to the kicsi magyar rogvalosag) azert nem az igazi...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Mindent lehet többféle szinten csinálni, lehet éppen hogy működő, jobb, sokkal jobb, a legprofibb. Az árak viszont exponenciálisan emelkednek ezen szintek között, IT világban is. Ha egy KKV ügyvezetője azt látja hogy ennyivel is kb. problémamentesen működik a történet évek óta, hogyan győzzem meg a négyszeres árú sokkal jobb megoldásra?

A felhő is bizonyos szintekkel összevetve olcsó, lejjebb, még épp jól működő nem felhő szintek bekerülési költségéhez képest viszont nem kicsit drága. Plusz ott van a történet, hogy ha éppen nincs net egy KKV-nál internet szolgáltató szünet miatt, akkor mindenki mehet haza, mert dolgozni kb. semmit se tud.

Ez igy nem igaz tobb szempontbol sem.

Pl. Rackforestnel nagyon kellemes aron lehet felhos linux vm-eket lehet kapni, es egybol nem kell torodnod a raiddel, monitorozassal, villamvedelemmel, szunetmentessel, desktop pc alkatreszekbol szerver epitessel, barmilyen hardware hibaval, stb.
Emellett dinamikusan skalazhato a vas, elfogyott a hely, tobb eroforras kell nem lesz egyenlo egy felnapos hardware epitessel, stb.
Es biztos vagyok benne hogy egy havi 8000 forintos VM-nel nincs lejjebb olcsosagban, vagy ha igen akkor azt az ugyfelet messzirol kerulni kell :)

Internetrol meg annyit hogy ha egy KKV nem tudja megengedni maganak hogy bekosson 2 netet (upc+T pl.) es vegyen hozza egy mikrotik routert amiben tokeletesen mukodik a failover akkor meg nem is erdemes veluk foglalkozni.

erdemes megnezni kulfoldi szolgaltatokat is, aztan lehet kiderul, hogy naluk 2x annyit er a penzed, mint a rackforest-nel...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

És hová teszed a közös használatú dokumentumokat, hálózati, többfelhasználós számlázó programot?

owncloud/nextcloud a file-oknak, ezzel megteremtetted az IT hatteret a remote worknek is, a halozati szamlazoprogramot meg lehet migralni vagy lecserelni, igenyektol fuggoen, amivel azt ered el hogy nem kell tartani egy irodai informatikust aki az egesz sambas belso halot karbantartja, hanem eleg ha csak minden gepen van net.

igaz, sub.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Ha egy KKV ügyvezetője azt látja hogy ennyivel is kb. problémamentesen működik a történet évek óta, hogyan győzzem meg a négyszeres árú sokkal jobb megoldásra?

roviden: sehogy. Ha emberunk szerint kb. problemamentes, akkor nincs igenye a 4x-es aru megoldasodra, nem o a celkozonseged. Az megint mas teszta, ha bemutatod neki, hogyan lenne min. 16x jobb az elete a te 4x-es aru megoldasoddal. Aztan, vagy sikerul meggyoznod, vagy nem.

A felhő is bizonyos szintekkel összevetve olcsó, lejjebb, még épp jól működő nem felhő szintek bekerülési költségéhez képest viszont nem kicsit drága.

igen, en is hallottam olyan saas cegrol, amelyik pl. az amazon-rol migralt el, mert az N x ezer virtualis gepe olcsobbra kijott sajat infrastrukturan. De egy magyar kkv aligha van pariban egy ilyen ceggel. Ha egy kkv sajat vasban gondolkozik, akkor az also hangon min. 2 db izmosabb gep (tfh virtualizalnak rajta), valami redundans storage alajuk/mogejuk + egy korrekt 10G-s switch es tuzfal. Add ossze ezek beszerzesi arat (fasza kis capex), az uzemeltetesuk arat, az esetleges licence-eket, az IT-integrator ceg (gondolom, ez vagytok ti) sarcat, stb.

Szoval kijon majd egy szep kis 7-8 szamjegyu osszeg. Na ezt vesd ossze egy fix, tervezheto, havi dijas konstrukcioval, ahol szolgaltataskent kapsz mindent. 2 esetet latok, ahol nektek lejt a palya: ha a) az adott kkv (mindegy miert, pl. mert telebeszeled a fejet) nem hajlando a felhobe menni, b) helyben valami *sokkal* jobbat tudsz neki adni.

ha éppen nincs net egy KKV-nál internet szolgáltató szünet miatt

lol. Ember, 2018 van! Egyreszt egy ceg ne a 4000 HUF-os upc csomagot vegye meg, hanem vegyen business csomagot, amire mas sla-k vonatkoznak. Masreszt ha x ceg azt tapasztalja, hogy megbizhatatlan a jelenlegi net, akkor barmikor kiepit hozza barki egy berelt vonalat (csak gyozzed levakarni a sales-eket), vagy ahogy fentebb is irtak, mobil net is lehet tartalek, amig a hiba el nem harul. Szoval sajna, de ezt a BS-t ne itt probald meg eladni, hanem annak a kkv-s ceo-nak :-)

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

A fenti számolásokat nagyon leegyszerűsítettnek érzem, ennyire nem egyértelmű, hogy olcsóbb a felhő vagy sem. Mert például tárolóra sincs feltétlenül szükség KKV esetén, 10G-re sincs feltétlenül szükség, korrekt switch alatt sok mindent lehet érteni (nincs mindenkinek Nexusra szüksége). Ha mégis szükség van ezekre a dolgokra, akkor jó eséllyel nem 1-2 alap VM-re van szüksége a cégnek, ezeknek az ára felhőben sem filléres tényező. Sok cég nem 24x7 üzemel, 1-1 szerver nem szokott sokat állni/elromlani (tegyük azt is hozzá, hogy a felhő és elérése sem 100%-os rendelkezésre állású, holott ez az általános sugallat). Fel kell mérni az igényeket, üzletnek alternatívákat mutatni (költségek, jellemzők, kockázatok), és majd eldönti, számára mi éri meg, mi nem (ez természetesen nem feltétlenül egyszerű menet).

A felhőnek is vannak közvetett költségei: nagyon nem mindegy, hogy bérelt vonalat fizetsz elő vagy valami mezeibbet (üzletinél maradva), profiltól is függ a WAN igény. Pláne nem mindegy, ha redundáns kapcsolatot szeretnél, a helyszín is meghatározó lehetőségek vonatkozásában. Az access switcheket nem tudod megspórolni, tűzfalra esetleg többet kell költeni (esetleg 2 helyen kell tűzfal). A felhőből kijövő forgalom sem szokott ingyen lenni és szintén nem mellékes költség a felhőben levő adatok mentése (egyébként érdekelne, hogy a felhő előfizetők hány százaléka foglalkozik az adatok felhőn kívüli mentésével, eddig ezt egy viszonylag negligált témának érzem).
Mentéseket, szolgáltatások rendelkezésre állását stb. felhőben is nyomon kell követnie valakinek.
Ezenkívül a felhőben futó szolgáltatások sem maguktól lesznek használatra készek (netán adattal feltöltöttek), nem maguktól idomulnak az üzleti igényekhez. Az a szolgáltatás, ami lokálisan kel-fekszik, a felhőben sem feltétlenül fog kevesebb problémát jelenteni. Nekem az a tapasztalatom, hogy az infrastruktúra fölötti rész könnyen sokkal többet fel tud emészteni.

Az sem egyforma, hogy melyik cég miként áll a havi költséghez és beruházáshoz. Az sem mindegy, a megtérülés miként kerül számításra (gondolok arra, hogy beruházáskor mindenképpen fölé kell lőni, ellenben felhőben számolva ezzel a fölé lőtt kapacitással már más számok jönnek ki, mint a beruházáskori igények számolása esetén; azaz idővel a felhő költsége sem feltétlenül fix, ezen könnyű átsiklani).

Természetesen ott van az is - ahogyan említed -, hogy az adott cég informatikai szolgáltatója mire képes.

Ettől függetlenül nyilván vannak szituációk, amikor csak a "felhő" az alternatíva: adott szolgáltatást tényleg nagyon drága/macerás megvalósítani, illetve egyszerűen jobban megéri felhőben, mert kristálytiszta a matek (például 3 fős cégnek jó eséllyel nem éri meg levelező szervert üzemeltetni, de ez már 20+ éves történet).

És nyilván nemcsak a közvetlen műszaki/költség tényezők vannak, hanem sok minden más is felmerülhet a döntés során. Mint ahogy fel is merül, nem hiába gondolják sokan úgy, hogy megéri felhőbe menni.

Ami a kérdésben számomra zavaró, hogy a nagyok izomból akarják az ember torkán lenyomni a felhőt azon egyszerű oknál fogva, hogy nekik mindenképpen sokkal jobb havi fix bevétellel számolni (gondolok arra, hogy 1) az emberek 95%-a szerintem Office 2000-rel is vígan elvégezné a dolgát, 2) felhőbe könnyebb bemenni, mint kijönni). Persze emiatt nem lehet hibáztatni őket, mert minden szentnek maga felé hajlik a keze, de ez torzulást okoz, illetve a tisztességes piaci magatartás nem feltétlenül jelenthető ki.

Szerintem sem egyértelműen jobb a felhő, de teljesen érthető az a KKV-s hozzáállás is, hogy csak azt fizeti ki, aminek belátja a hasznát. És itt kezdődik a tanácsadói feladat, hogy átlássa a cég aktuális helyzetét és olyan javaslatot tegyen, ami belefér a keretbe és optimalizálja a működést. Az IT szakember könnyen elcsúszik abba az irányba, hogy a profi de kifizethetetlen technológia erőlteti. Az biztos, hogy a cégvezetőnek be kell látnia, hogy IT-ra áldoznia kell, de egyedül nem tud jó döntéseket hozni. Nagyon sok pénzt el lehet b@%ni apránként tök fölöslegesen, ami egy KKV esetében elég nagy luxus.

Megmondom általában mi a legerősebb korlátozó tényező abban hogy egy KKV komolyabb, profibb technikákra többszörös pénzeket kifizessen. Egyáltalán nem technikai, nem alkalmazás jellegű a fő kérdéskör. Az ügyvezetők többségének elsődleges szemlélete, hogy a cége minél több és több pénzt hozzon a zsebére. A többséget alig érdekli más szempont. Ha azt látja hogy a rendszer úgy is működik hogy olcsó cuccok vannak benne, akkor egyáltalán nem fog többet fizetni a pro szintekért, hiába is szeretné annyira a helyi IT szakember a profibb szervereket, technológiákat, profi szolgáltatásokat bevezetni.
A másik oldalon is van azért gond bőven. Például a függőség és a multi szolgáltatók árszabása. Amikor rendelsz egy szolgáltatást 100-ért és később csak kicsivel szeretnél feljebb menni és azt mondják hogy a következő szint már 750. Persze tudva hogy már elkötelezted magad, függésben vagy és már fájna a váltás.

Ha azt látja hogy a rendszer úgy is működik hogy olcsó cuccok vannak benne, akkor egyáltalán nem fog többet fizetni a pro szintekért, hiába is szeretné annyira a helyi IT szakember a profibb szervereket, technológiákat, profi szolgáltatásokat bevezetni.

amint azt mar irtam is neked: nem onceluan kell a ceo fulet ragni, hogy szanjon ra 10x annyit, mint amivel most is egyebkent minden mukodik. Hanem be kell neki mutatnod, hogy lenne/maradna tobb zse a zsebeben, ha penzt aldoz arra, amit te tukmalsz neki (tco, roi, meg egyeb buvos mozaikszavak a baratod). De ha nem tudod neki megmutatni, hogy a dragabb cuccba feccolt minden 100 Ft hogy hoz neki 1000 Ft-ot (vagy sporol meg ugyanannyit), akkor egyszeruen snake oil-t arulsz.

Amikor rendelsz egy szolgáltatást 100-ért és később csak kicsivel szeretnél feljebb menni és azt mondják hogy a következő szint már 750.

citation required...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

atlassian.com

--
Gábriel Ákos

Náluk tényleg brutális az ugrás, de ezt inkább fordítva kell szerintem értelmezni. A Confluence 5 USD/user/hó, de ha nagyon pici vagy, olcsón kapsz egy demót.

Persze, nézőpont kérdése :)
--
Gábriel Ákos

valoban leegyszerusitett a szamolas, de meg igy is jo kozelitest ad egy atlag magyar kkv eseten. Nyilvan a kkv profilja erosen meghatarozza, hogy mennyi, ill. milyen jellegu adata van, hogy mit lehet ertelmesen felhobe tenni. A jo hir az, hogy talan konnyebb azt megmondani, mit nem lehet oda tenni.

Ha azt mondod, neked nem kell se nexus, se storage, oke, elfogadom, kis meretben megsporolhato. Viszont pont abban az esetben lesz relative draga a helyi szerverek darabja, mert ugysem tudjak kihasznalni.

Sok cég nem 24x7 üzemel, 1-1 szerver nem szokott sokat állni/elromlani

te hol lattal olyat, ahol az utolso tavozo ember lekapcsolja a szervereket? Ja, es megha "nem szokott sokat allni", de en azert nem tudnek jol aludni, hogy a ceg minden adata 1 szerveren all vagy bukik. Ezert is irtam fentebb par olyan komponenst, amelyek nem olcsok, de (pl.) azokkal korrekt infrastrukturat ossze lehet rakni.

A felhőnek is vannak közvetett költségei: nagyon nem mindegy, hogy bérelt vonalat fizetsz elő

vajon felho nelkul nincs berelt vonal, se uzleti xdsl/cable/whatever eleres?

A felhőből kijövő forgalom sem szokott ingyen lenni

saas eseten ez benne van az arban, max. az isp-d iranyaba valo forgalomnak lehet koltsege. Ha mondjuk x random szolgaltatonal van (nyilvan tobb) vm-ed, akkor azok havi dijaban is van x byte havi forgalom - vagy eleg, vagy nem.

szintén nem mellékes költség a felhőben levő adatok mentése

saas-nal a szolgaltatonak illik megoldania, de persze nem hatrany, ha a kkv tud offline menteseket is vegezni, hogy nalad is legyen egy peldany. Ha te menedzseled a vm-jeidet, akkor azok eseten ezt neked kell megoldanod.

Mentéseket, szolgáltatások rendelkezésre állását stb. felhőben is nyomon kell követnie valakinek.

ja, monitorozni igy is, ugy is kell. A felhoben eleve kapsz par grafikont, de ezt nyilvan fel kell turbozni.

ellenben felhőben számolva ezzel a fölé lőtt kapacitással már más számok jönnek ki,

pont az a szep a felhoben, hogy nem kell fole lonod: annyit fizetsz, amennyit hasznalsz. Ugyanezt nem tudod elmondani sajat hw eseten.

felhőbe könnyebb bemenni, mint kijönni

ez bizonyos saas szolgaltatok eseten lehet igaz. Amikor az elejen a ceo vegig szamol mindent, ezt is fel kell merni.

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

valoban leegyszerusitett a szamolas, de meg igy is jo kozelitest ad egy atlag magyar kkv eseten. Nyilvan a kkv profilja erosen meghatarozza, hogy mennyi, ill. milyen jellegu adata van, hogy mit lehet ertelmesen felhobe tenni. A jo hir az, hogy talan konnyebb azt megmondani, mit nem lehet oda tenni.

Ha azt mondod, neked nem kell se nexus, se storage, oke, elfogadom, kis meretben megsporolhato. Viszont pont abban az esetben lesz relative draga a helyi szerverek darabja, mert ugysem tudjak kihasznalni.

Sok cég nem 24x7 üzemel, 1-1 szerver nem szokott sokat állni/elromlani

te hol lattal olyat, ahol az utolso tavozo ember lekapcsolja a szervereket? Ja, es megha "nem szokott sokat allni", de en azert nem tudnek jol aludni, hogy a ceg minden adata 1 szerveren all vagy bukik. Ezert is irtam fentebb par olyan komponenst, amelyek nem olcsok, de (pl.) azokkal korrekt infrastrukturat ossze lehet rakni.

A felhőnek is vannak közvetett költségei: nagyon nem mindegy, hogy bérelt vonalat fizetsz elő

vajon felho nelkul nincs berelt vonal, se uzleti xdsl/cable/whatever eleres?

A felhőből kijövő forgalom sem szokott ingyen lenni

saas eseten ez benne van az arban, max. az isp-d iranyaba valo forgalomnak lehet koltsege. Ha mondjuk x random szolgaltatonal van (nyilvan tobb) vm-ed, akkor azok havi dijaban is van x byte havi forgalom - vagy eleg, vagy nem.

szintén nem mellékes költség a felhőben levő adatok mentése

saas-nal a szolgaltatonak illik megoldania, de persze nem hatrany, ha a kkv tud offline menteseket is vegezni, hogy nalad is legyen egy peldany. Ha te menedzseled a vm-jeidet, akkor azok eseten ezt neked kell megoldanod.

Mentéseket, szolgáltatások rendelkezésre állását stb. felhőben is nyomon kell követnie valakinek.

ja, monitorozni igy is, ugy is kell. A felhoben eleve kapsz par grafikont, de ezt nyilvan fel kell turbozni.

ellenben felhőben számolva ezzel a fölé lőtt kapacitással már más számok jönnek ki,

pont az a szep a felhoben, hogy nem kell fole lonod: annyit fizetsz, amennyit hasznalsz. Ugyanezt nem tudod elmondani sajat hw eseten.

felhőbe könnyebb bemenni, mint kijönni

ez bizonyos saas szolgaltatok eseten lehet igaz. Amikor az elejen a ceo vegig szamol mindent, ezt is fel kell merni.

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Átlag KKV: nem tudom, ez a fogalom mit takar. Azt sem, mi értelme van átlagolni. Van olyan KKV, aki felismeri, hogy az informatika fontos (produktivitást növeli, megbízható működést tesz lehetővé, netán külső kötelezettségek is vannak), és van az, amelyik ezt nem ismeri fel. A csúszka nyilván mozog a két véglet között, +1 dimenzió a költségvetés, de van egy szint, ami alatt nem érdemes foglalkozni kérdéssel, azt csinálja meg a rokon.

"Viszont pont abban az esetben lesz relative draga a helyi szerverek darabja, mert ugysem tudjak kihasznalni."

Méretezni és számolni kell, nem értem, mi ebben a kínai. Új szituációban kicsit tovább tart a számolás, ismertebb helyzetben gyorsabb.

"de en azert nem tudnek jol aludni, hogy a ceg minden adata 1 szerveren all vagy bukik."

Miért múlna egy szerveren minden adat? Ilyet nem állítottam. Attól, hogy egy szerver szolgáltat, még lehetnek mentések + elég nagy hibának kell lennie ahhoz, hogy adatvesztés legyen magán a szerveren is.
A dolog kulcsa az, hogy a döntéshozónak elmagyarázod, hogy melyik megoldásnak mi az ára, mi a jellemzője, mi a kockázata, és ő eldönti.

"vajon felho nelkul nincs berelt vonal, se uzleti xdsl/cable/whatever eleres?"

Bérelt vonal nem feltétlenül van. A sávszélesség sem mindegy (értsd: költség meghatározó tényező).

Mentés: "saas-nal a szolgaltatonak illik megoldania"

Itt kezdődnek a kényes részletek, ahol tipikusan elbújik az ördög. 3 való életből vett helyzet:
- ügyfél azért épít lokális infrastruktúrát, mert felhőben mindene elveszett, szolgáltató széttárta karjait (brutál nagy szolgáltató); illető majdnem lenyelt, mikor megkérdeztem nem akar-e felhőbe menni
- ügyfél megkeres, hogy jó az a felhő alapú levelezés (brutál nagy szolgáltató), de nem lehetne-e valami lokális másolatot csinálni; levelezőjük rajtam kívül álló, sosem volt téma, hogy mit/miként használnak stb.
- egyre több az o365, gsuite stb. mentési megoldás (brutál nagy szolgáltatók), erre nyilván nulla ráhatásom van

Ezenkívül: még mindig vannak szakik, akiknek a mentés fogalmát akkor lehet kimeríteni, ha az adat szalagon van (ezzel nem értek egyet, de az élet attól szép, hogy többen többféleképpen látjuk a dolgokat). Ez az egyik véglet. A másik véglet pedig a szolgáltató oldja meg. Mit? Milyen RPO? Milyen RTO? Persze-persze, szerződésben benne van. Mi a biztosíték arra, hogy meg is történik? Sajnos a szerződés sovány vigasz, ha elúszik az ügyvitel. Az is sovány vigasz, ha kiderül, hogy a szolgáltató DR-je nem működik és határidő van. Adatszivárgásról nem is beszélve (elvileg komoly cégek is elég érdekesen kezelik az ügyfelek adatbázisait, mikor rákérdezel, nem is értik mire gondolhatsz).

"Ha te menedzseled a vm-jeidet, akkor azok eseten ezt neked kell megoldanod."

Kérlek tételezd fel, hogy nem most kezdtem a gimit.

De egyébként igen, meg kell oldani. Egyik lehetőség, hogy a szolgáltató biztosít rá lehetőséget. Térjünk vissza az alapokhoz, hogy is szól? Legyen adathordozó független mentésed, helyszín független mentésed. Felhős érában ez a mondás úgy szép/teljes, ha van szolgáltató független mentésed (ami lehet másik felhő, de arra nem árt figyelni, hogy mi az a másik felhő).

"pont az a szep a felhoben, hogy nem kell fole lonod: annyit fizetsz, amennyit hasznalsz."

Na ne mond, tényleg? Jó, hogy mondod :-)

Tény, hogy nem egyszerűen fogalmaztam meg: ha beruházást hasonlítasz felhőhöz és például 5 évet veszel alapul, akkor könnyű beleesni abba a hibába, hogy az aktuális igényeknek megfelelő felhő költségeket veszed alapul. De ha az igények mondjuk 2x-esre nőnek, akkor a felhő költségek is kb 2x-esére nőnek annyi idő alatt, míg a helyi infrastruktúra 2x-esre történő bővítése nem feltétlenül jár 2x-es költséggel (például azért, mert tipikusan van benne 20-30-40% tartalék, megfelelően választott hardver esetén RAM és lemez bővítés viszonylag olcsón megúszható).

bemenni/kijönni: "Amikor az elejen a ceo vegig szamol mindent, ezt is fel kell merni."

Így van, erről szól a nem annyira kínai számítás. A kérdés az, hogy a felmérésből mely részletek maradnak ki, és azoknak mekkora a jelentőségük.

Én nem vagyok felhő ellenes (magam ellensége lennék), mindössze annyit vallok, hogy nem árt körbenézni és gondolkodni.

"pont az a szep a felhoben, hogy nem kell fole lonod: annyit fizetsz, amennyit hasznalsz."

Na ne mond, tényleg? Jó, hogy mondod :-)

vs

mert tipikusan van benne 20-30-40% tartalék,

akkor most mar erted, mirol beszeltem...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Ha nem akarod megérteni, nyilván nem fogod.

Úgy választasz tárolót, szervert, hogy bőven tudd még bővíteni. Ennek a konfigurációnak az árát hasonlítod a felhővel (nyilván nemcsak a vasat, hanem minden vonatkozást). Két extrém eset van: egyik jóval drágább a másiknál, másik esetben kb hasonlók.

Első esetben ki kell választani az olcsóbbat. Simán lehet, hogy a felhő lesz az (például mert a licenc költségek kb annyiban vannak, mint maga a szolgáltatás).

Második esetben azt is jobban meg kell nézni, hogy miként alakulnak a költségek a várható növekedés függvényében. Felhő esetén kb arányos költségnövekedés várható, ellenben helyi infrastruktúra esetén nem feltétlenül, merthogy a szerverben még eleve van tartalék + tudsz még a szerverbe RAM-ot, a tárolóba lemezt venni (arányaiban olcsóbban, mint amibe a beruházás került).

ertem en, elhiheted. Vegul is te irtad le (egy keveske arcoskodas utan), hogy pont azert lehet olcsobb a felho, mint egy rendesen osszerakott helyi infrastruktura, mert ott pont annyit fizetsz, amennyit hasznalsz. Ellenben a helyi cuccokkal, mert azt nem tudod hasonloan centire kiszabni.

Tovabba az sem mindegy, hogy indulaskor kell egy massziv beruhazas, vagy pay as you go, aztan ha annyira meglodul a szeker, meg mindig lehet menet kozben ujraszamolni az egyes forgatokonyvek koltsegeit. Btw. ha meg befuccsol a dolog, es le kell huzni a rolot, akkor a felhonel lemondod, es nincs tobb koltseged, mig ha beruhaztal, akkor meg (rossz esetben) ott lesz a nyakadon egy keveske hitel.

Btw. (ezt mar nem kifejezetten neked irom) erdemes lenne osszeszedni, mire lehet szuksege egy kkv-nak (mindket forgatokonyvet figyelembe veve), es bedobni nehany arat a poen kedveert.

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Nem én kezdtem az arcoskodást, javaslom ezt a szálat jegeljük.

"pont azert lehet olcsobb a felho, mint egy rendesen osszerakott helyi infrastruktura, mert ott pont annyit fizetsz, amennyit hasznalsz. Ellenben a helyi cuccokkal, mert azt nem tudod hasonloan centire kiszabni."

Ez teljesen így van, de ha a tartalékokkal számolt, nem centizett helyi infrastruktúra sokkal olcsóbb (ügyfél minden igényét kielégíti), mint a centizett felhő, akkor az ügyfél miért válassza a felhőt?
Nem tegnap álmodtam ezt a lehetőséget, van ilyen. (ettől független van olyan szolgáltatás, amit felhőből vesz igénybe - SaaS)

"indulaskor kell egy massziv beruhazas, vagy pay as you go, aztan ha annyira meglodul a szeker, meg mindig lehet menet kozben ujraszamolni az egyes forgatokonyvek koltsegeit. Btw. ha meg befuccsol a dolog, es le kell huzni a rolot, akkor a felhonel lemondod, es nincs tobb koltseged, mig ha beruhaztal, akkor meg (rossz esetben) ott lesz a nyakadon egy keveske hitel."

Ezzel egy percig sem vitatkoztam, erre írtam, hogy van ügyfél, aki ezt szereti jobban, van ügyfél, aki azt szereti jobban.
Nemcsak "startup" vállalkozások vannak...

Infrastruktúrát lehet megvenni, lízingelni, felhőből használni. És még ott van az outsourcing is...

Ugyanez van autók esetén: meg lehet venni többek között "cash", nyílt végű lízinggel, operatív lízinggel. És lehet taxizni is, közösségi autózás stb.

Mindenki eldönti, melyik a szimpatikusabb tartalomban, kényelemben, pénzügyileg.


Mire lehet szüksége egy KKV-nak? Nem mindegy, hogy induló vállalkozás, vagy már létező vállalkozás.

Ha új vállalkozás, akkor nagyon nem mindegy, hogy mekkora, milyen iparágban tevékenykedik, szolgáltat/termel/... Ezek meghatározzák, milyen alkalmazásokra van igény. Az sem mindegy, mit tartalmaz az üzleti terv: a tulajok vállalták, hogy 2 évig kenyéren és vízen élnek, vagy nagyon komoly lehetőségek vannak már nulladik pillanatban, hatalmas tőke a háttérben (biztosan ne "apróságok" akadályozzák a beindulást).

Már létező vállalkozás esetén jó eséllyel vannak már működő rendszerek. Ha csak egyszerű számlázó program, az nyilván korlátozottan szempont, de kicsit nagyobb cég esetén sokkal nehezebb a helyzet: egyrészt jó eséllyel sok folyamatot meg kell cincálni, másrészt új rendszert bevezetni biztosan nem olcsó (konkrétan drága).

Én azt látom, hogy ahány ház, annyi szokás és igény. Nyilván vannak klasszikus építő elemek, de túl sok a variáció ahhoz, hogy értelmes összehasonlítást lehessen csinálni.
Persze ha valaki például könyvelő irodákra állt rá, ott jó eséllyel lehet valamit uniformizálni (főleg kisebbek esetén), de méretbeli eltérések meghatározók lehetnek.

Btw. (ezt mar nem kifejezetten neked irom) erdemes lenne osszeszedni, mire lehet szuksege egy kkv-nak (mindket forgatokonyvet figyelembe veve), es bedobni nehany arat a poen kedveert.

Felesleges, mármint nem a most indulók esetében hanem a 20++ éve piacon lévők esetében.

Az a 20++ éves KKV aki még nincs felhőben annak az a lényeg, hogy az IT-re ne kelljen beruházni és a /hó költség legfeljebb emberre menjen, vasra/szoftverre/szolgáltatásra tilos, kivéve ha tényleg sehogy nem lehet elkerülni. IT oldalról általában a legacy szoftvereire (érts.: DBase, Delphi 5 + BDE hálózaton, XY EV. számlázója, stb.) és a pár TB-nyi adatkáoszára van szüksége ami tartalmazza az emaileket az ősrobbanástól minden júzer inboxában és egyéb fájlok millióit. Ez utóbbi nagy része persze döglött de a KKV-k nagy részénél mivel az alapszintű fájlkezelés is probléma, a fájlok elnevezése is probléma (nincs rendszer és nem is képesek alkotni egyet), de sok KKV-nál látom az üres subject-el levelezést mert nem képesek címet adni az emailnek, nem tudják mire való és nem is értik minek van az ott. 2018-ban. A felhő ezeknél a cégvezetőknél ott bukik el, hogy havi díja van (tök mindegy hogy hány forint) ezek a cégvezetők a kézzel megfogható dolgok világában élnek és az IT-t is így kezelik: megveszem 1x X pénzért és itt van a kezemben és működik forever, nem kér enni. A felhő meg enni kér, havonta, és ezen a ponton vége van a felhő történetnek ezekben a fejekben.

Ha ezt a 15 évvel ezelőtt 1x pézé megvásárolt hulladék desktop gépeken (érts: ez a szerver) futó legacy szoftvert és X TB-t felhőbe akarod vinni (mert más szoftverről szó sem lehet hiszen az még drágább meg a Julika csak ezt tudja használni), akkor csak IaaS jöhet szóba ami x TB-nél olyan összeg/hó amire az ilyen CEO felnyerít és kikísér az irodájából. Aztán Te mondhatod neki, hogy átszervezed a céget más szoftverre, kigyomlálod az X TB-t és akkor olcsóbb lesz, és csak 1 misi a munkadíj, meg fél misi/év a szoftver és ő majd sokat fog spórolni és mennyivel nagyobb biztonságban lesznek az adatai a jelenleg futó 15 éves vas mellett 1 munkabér/hó-ba kerülő cuccához képest (mert az 1 munkabér/hó a felhő mellett is kelleni fog a Julika és az ő emailje/böngészője/nyomtatója mellé), de erre ugyanúgy felnyerít és kikísér az irodájából. A KKV-k többsége ilyen, ahogy én látom, bár munkabérre (+1 emberre vagy külsősre) még hamarabb áldoznak/hó (mert az kézzel megfogható a fülénél), mint fizikailag és földrajzilag is megfoghatatlan felhő szolgáltatásra amit egy láthatatlan cégnek fizet, aki felett nincs kontrollja/hó. Sok KKV-nek weboldala is azért nincs mert enni kér, havi költsége van (tárhely+ember aki csinálja), meg hát minek, van bevétel. Ha ingyen megcsinálod neki és havi 500 forintba kerül akkor szívja a fogát, alszik rá 3 hetet és lehet hogy kell de inkább mégsem. Amikor valami megáll akkor tudnak sikítozni hogy valaki AZONNAL indítsa el, a valaki meglátja és azt mondja ez az egész KUKA és venni kéne rendeset. Amíg nem megy addig megígéri hogy persze persze pénz nem számít de előbb indítsd el ezt aztán hozz ajánlatot. Elindítod neki, viszed az ajánlatot MÁSNAP, ül rajta 3 napig (ha nem másnap viszed akkor már nem is emlékszik rá) és közli, hogy drága, nem kell, meg a mostani még működik. 2018. Te hiába indítod el neki 1x és viszel ajánlatot 1x és a tájára sem nézel többet, 1-2-3 évente amikor megáll akkor mindig lesz majd valaki aki elindítja és visz ajánlatot mert aznap amikor állt akkor még pénz nem számított. :) A rendes IT infrastruktúra árával biztosan versenyképes a felhő, de ezekkel a kliens és szerver oldalon is a fellelhető legolcsóbb desktopból legolcsóbb switchekkel legolcsóbb kábellel legolcsóbb emberrel napi szinten tutujgatott IT-vel biztosan nem versenyképes. És havi több milliárdos forgalmú nagykert is ismerek ilyen IT-vel, ott a vezig asszonynak nem fogsz felhőt eladni csak akkor ha nincs havi díja és mellé ha név szerint kijelölsz egy felhő embert akit ő felhívhat hogy az a valaki ismerje el hogy ő hibázott ha mondjuk a vezignek egyszer nem sikerül elküldenie szombaton délután az emailjét a társkeresőre, és a vezig asszony nem fogja érdekelni hogy az otthoni netje esett ki (nem is érti mi az), ő emailt akart küldeni ergó te vagy a hibás. Nagyon sok ilyen cég van, 2008 után reméltem, hogy 10 év alatt ezek eltűnnek, csődbe mennek, de nem. :-/

Hasonló tapasztalataink vannak... :)

https://hup.hu/node/160359#comment-2256012

+1

Szóval KKV = sufni szemléletű cég :-)

A mentésről annyit, hogy sehol egyetlen szolgáltató sem vállal felelősséget az adatokért. Hogyan is tehetné? Elvész mondjuk egy utazási albumból 1 kép, igazából nem is mutatható ki a kár adott esetben. Ha elvész egy szervezet emailezése vagy csak megáll 3 napra, akkor máris igen komoly (szerencsés esetben) EUR ezresekben mérhető a szervezet oldaláról. Én mindíg azt mondom a tetszőleges méretű Ügyfélnek, hogy ugyan ha mentünk is, az elsősorban a visszaállítást és nem archiválást szolgál, de mindenképp legyen mindenről nekik valahol egy sajátjuk is.

A kedvencem mikor X évvel ezelőtti valamilyen cuccot kérnek, sőt néha követelnek, aztán megvilágosodnak, hogy bizony nincs archiválási szolgáltatás és csak a szolgáltatásonként rögzített mentések állnak rendelkezésre, de még azok is AS-IS vannak. Ettől le lehet dobni a láncot, de ahogy körbenéztem a szolgáltatók 99,5%-a így adja.

Természetesen van olyan ügyfél, ahol aki az alapnál erősebb mentési rendért vagy megoldásért fizet (és persze kapja is), de ők is tisztában vannak vele, hogy legyen saját példány, sőt akár letölthetőnek kérték néha a mentést.

Ezt én is így látom.
Én a költségek miatt emeltem ki elsősorban: helyi infrastruktúra esetén mindenki keményen számol a mentéssel (na jó, nem mindenki...), szolgáltatás esetén pedig csak a szolgáltatás szűken vett árával (amiben remélhetőleg van valami mentés, de nem feltétlenül egyenértékű azzal, ami helyi infrastruktúra esetén van).

Vannak felhő szolgáltatások, ahonnan nem is tudsz saját mentést készíteni (például fontosabb mérföldköveket szeretnél archiválni). Ilyen probléma nyilván saját hatáskörben futtatott szolgáltatás esetén is előfordulhat (mert mondjuk egy nagy adatbázisnak csak egy részhalmazára lenne szükség), de akkor még mindig lehet azon agyalni, hogy az egész adatbázis lementése megéri-e.
Ettől függetlenül van ügyfél, aki ilyen szolgáltatásra fizet elő, mert elegendő számára (helyileg futtatni - meglévő saját infrastruktúrán - sokkal drágább lenne).

Több szerver gép redundáns üzemmódban, 10G lan, redundáns net, rendes tűzfal rendszer stb. hazai KKV szinteken? Szép álmok. Lehet vagy 5% akik ezeket a szinteket meglépik, de lehet annyi se.

De marad az előző kérdésem. Hálózati ügyviteli rendszer, közös dokumentumok hová kerülnek ha a helyi szervert kiváltom felhővel? Ezek a legtöbb KKV-nál alap hogy kell.

> Hálózati ügyviteli rendszer, közös dokumentumok hová kerülnek ha a helyi szervert kiváltom felhővel?

A felhőbe. Vagy nem értem a kérdést. :)

A legtöbb KKV szint olyan számlázó programot használ ami helyi hálózaton, megosztáson képes működni. Ezt felteszed felhőbe? Hogyan?

A) Ki kell dobni az egészet a szemétdombra, és havi 0-2000 forint között igénybe venni egy normális megoldás, vagy ha ez valamiért nem jó,
B) felhőből vajon nem lehet network share-t csinálni*? :)

szerk: * mit értesz helyi hálózat és megosztás alatt? SMB/CIFS? Vagy bele van hardcode-olva a programba, hogy a 192.168.1.1 a szerver?

A) Nem akarják kidobni mert jól működik számukra, ki van fizetve, saját egyedi igényeikre alakítva, több év adatai benne vannak stb.
B) Lehet valószínű felhőből is. Mennyibe kerülne az üzleti szintű internetből az 1G LAN sebesség, szintén az ilyen sebességű felhő tárhely? Ezt a KKV szint meg akarja fizetni? Tud működni? Ha nem akkor akarnának sokkal lassabban működő ügyviteli programot mint ami eddig megvolt?

Igen, sok KKV szintű program SMB/CIFS megosztásokon működik hálózatban. De ha más technikával akkor is mindegy, mert akkor meg azt kellene feltolni a felhőbe valahogyan. És itt nem is az a kérdés hogy meg lehet-e csinálni. Tegyük fel meg lehet. A fő kérdés a KKV szinteken a bekerülési költsége egy helyi LAN sebességű internetnek és felhőnek.

> Mennyibe kerülne az üzleti szintű internetből az 1G LAN sebesség, szintén az ilyen sebességű felhő tárhely?
> A fő kérdés a KKV szinteken a bekerülési költsége egy helyi LAN sebességű internetnek és felhőnek.

Jaj, ne már, az átlag KKV PC-hardverből kialakított sufniszervere ki tudja tölteni a gigabites LAN sávszélt?

Amúgy lassan definiálni kéne, hogy mi a felhő, mert kezdek arra gondolni, hogy te csak IaaS-t értesz alatta. :)

Igen, a "sufniszerver" is ki tudja tölteni a G LAN-t, vagy egy alaptól jobb NAS is. A felhő tudná? Mert a KKV szintű alkalmazott ügyviteli programok és egyéb fájlmegosztások igényelnék általában. Persze tudná gondolom ha nagyon akarnánk, de mennyiért?

Ahogy mondtam,
> lassan definiálni kéne, hogy mi a felhő, mert kezdek arra gondolni, hogy te csak IaaS-t értesz alatta.

A felhő nem silver bullet, úgy nem fog működni, hogy a meglévő koncepciót megtartod, de a vasat kimozgatod házon kívülre. Az tényleg drága lesz. Ha megnézed az Azure-t/AWS-t/GCP-t, a szerverbérlés 1 db szolgáltatás a több tucatból.

Én eggyel hátrébb lépnék, nem az a kérdés, hogy mennyibe kerül a szerverbérlet, hanem hogy kell-e egyáltalán? Számlázás, email, fájlmegosztás, stb. mehet valamilyen SaaS/PaaS megoldásba. Gépenként licencelődő szoftver, amit nem kell napi nyolc órában használni: application streaming. A legtöbb KKV tevékenysége simán megoldható saját (akár fizikai, akár virtuális) szerver nélkül, és ehhez bőven nem kell gigabites net.

Gondolom mindez úgy megoldható hogy az addigi alkalmazásokat kidobod és olyanokat választasz helyettük amik integrálhatók ebbe a technikába. Na ez van ahol menni fog, van ahol nem. Vagy menne, de sok pénzért.

> Gondolom mindez úgy megoldható hogy az addigi alkalmazásokat kidobod és olyanokat választasz helyettük amik integrálhatók ebbe a technikába

Nem, ez úgy megoldható, hogy az alkalmazásokat egyesével megnézzük, és készül egy üzleti terv, hogy mi mennyibe kerülne. Lehet, hogy mindent megéri kiváltani, ennek kicsi az esélye. Lehet, hogy semmit, de ennek is kicsi az esélye.

A jellemző forgatókönyv valahol a kettő között van, illetve sok legacy cucc azért integrálható ebbe a szép új világba is. A fent említett CIFS-es számlázónak például tökmindegy, hogy a network share itt van a szobában, vagy havi pár centért valahol máshol.

Ja hogy üzleti érdekeltség. Bocsánat. Nem vitatkozom többet. :)

Mi üzleti érdekeltség? Te voltál az, akinek az ~első kérdése az volt, hogy mennyibe kerül.

Nem az én kérdésem ez, hanem a KKV ügyvezetőké.

Akkor pláne nem értem, mire vonatkozott a "Ja hogy üzleti érdekeltség".

Ha jól vettem ki ezen a területen dolgozol. Mármint felhő szolgáltató.

Dolgoztam, de még akkor sem felhős területen. Sőt, supportban, ahol én voltam, jobb biznisz az onprem, hiszen a felhőt más üzemelteti helyetted -- nem lesz support szerződés eladva.

Mostanában meg amúgy is a felhőszolgáltatóktól kb. a létező legmesszebb dolgozom.

Nem dolgozik ilyne területen:
https://hup.hu/node/159744?comments_per_page=9999#comment-2242030

Információbiztonság, nem üzleti szféra.

Számomra érdekes ez a hozzászólás, két okból is.

1) A döntéshozót nem érdekli, hogy a sufniszerver vagy nas kitolja-e a gigabitet. Az érdekli, hogy a munkatársak tudnak dolgozni vagy sem. Ha felhő esetén kicsit több/hosszabb "akadás" van, de a produktivitást alapvetően nem befolyásolja, akkor a felhő megfelel. (én azt tapasztalom, hogy kevés gigabit hálózat van csutkára kihajtva)
Háromrétegű alkalmazás esetén (terjedőben) pedig tipikusan gyorsabb is lehet a felhő, főleg ha szerver esetén a gigabit kitöltése mellett nem kaptak fókuszt a lemezek.

2) Sufniszerver és nas nem való üzleti szolgáltatáshoz. Kivéve, ha megfelelő gárda van a háttérben, akik NBD tudnak cserélni megfelelő háttér készletből. Ez viszont nem valószínű, ugyanis jobb nas-t már valószínűleg nem éri meg a polcon tartani ilyen esetekre (akkor már olcsóbb normális megoldást adni az ügyfélnek).

Ergó sufniszerver/nas nem az a szemlélet, amit a normálisabb felhő szolgáltatások képviselnek. Teljesen érthető, hogy mit választ egy olyan döntéshozó, aki csak ezt a kettőt ismeri meg.

van az a workflow, aminél nem lehet külső netre támaszkodni (pl nagy méretű fájlok mozgatása). Ha viszont már invesztál a cég egy NAS miatt, akkor érdemes azt a pénzt minél több dologra kihasználni (pl local mail archive a mail szerver tárhelyét csökkentve). Felhőben komoly ára van a Gb-oknak.

pedig megeri kidobni az olyat, mert elavult. Btw. pont ott lehetne egy kitoresi pont, hogy bemutatod, miert erne meg nekik a migracioval egyutt is lecserelni a dbase iii-ra irt cuccot.

A fő kérdés a KKV szinteken a bekerülési költsége egy helyi LAN sebességű internetnek és felhőnek.

akkor ezt fentebb megbeszeltetek, miert mondvacsinalt kifogas...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

X

- Dolgozz még pár évet egyedül, keress egy fiatalt aki akar, és képezd ki.
(gyakorlati helyet adsz neki, tanítod, van aki ilyen helyért összeteszi a kezét – őt kell megkeresned) nyilván még többet fogsz így dolgozni, de ki mondta, hogy a naggyá válás kényelmes dolog :)

- Az öreg tudósokkal csak a baj van, még árthatnak is neked, én tuti hagynám.

- (hitel az rossz = nagyon rossz :) )

Amint kitanulta nálad a szakmát, dobbant is külföldre v. idehaza 1 nagy multihoz. A dupla/tripla pénzért. Talán családtag az egyedüli, aki nem teszi meg veled.
--

Bizom benne hogy ezt nem ohajtod bunnek felroni, mindenki penzbol el, mindenki szeretne hazat venni, mindenki szeretne elmenni nyaralni, stb.
Ha ugyanazert a munkaert 2-3x annyit fizetnek akkor hulye az aki nem vallalja el :)
Az pedig hogy egy alkalmazott legyen lojalis netto hulyeseg. Alkalmazott es nem reszvenyes es nem tulajdonostars. Ha megfizetik marad, vagy ha erdeke fuzodik hozza. Mi masert maradna?

Mert mondjuk szereti, amit és ahol csinál. Szereti ahogy csinálhatja. Megbecsüli, hogy normális körülmények között tud dolgozni, és megbecsüli hogy emberszámba nézik, vagy esetleg lát fantáziát benne, hogy kinövi magát a dolog.
--
"Sose a gép a hülye."

Ez lett volna az indok: kitanítani kezdőt magad mellett mikrovállalkozásban akkor éri meg, ha utána ott is tudod (akarod!) tartani (feladattal ÉS pénzzel!). Ha nem, akkor kitetted a lelked a tréningelésére, és amint úgy érzi már tud eleget, le is lécelt. Nem az az ottartó erő h. tanítod, hanem h. fizeted rendesen és partnernek tekinted.
--

+sok

ha mashol tenyleg 2-3x annyit kereshet, akkor nem fizetted meg rendesen az aktualis tudasat. Ebben az esetben azon kene elgondolkodni, hogy miert?

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

halistennek a mai munkaeropiacon a megbecsules mar alapnak szamit mert akkora a szakemberhiany.
a kinoves meg nem erdekli az alkalmazottat mert hol kap arra o garanciat hogy menni fog fel a fizuja ha bejon a bolt? (persze ha ez esetleg le van papirozva akkor az mas teszta, de az ilyen kb. feher hollo kategoria).

Tőkém viszont nincs arra, hogy hónapokig-évekig fizessek egy alkalmazottat, míg el nem éri a cég azt a bevét6elt, ami kitermeli a plusz béreket, ráadásul az ügyfeleim is kkv-k, szűk keretük van az infrastruktúrájuk karbantartására.

Esélytelen, totális csőd.
Az ügyfeleid életképtelen és fizetőképtelen kisvállakozások. Vagy kihasználnak és a véredet szívják, mert természetesen, amíg van bolond, aki ráfizetéssel dolgozik, addig miért ne ők gazdagodjanak. Vagy valóban teljesen életképtelen és nem tud fizetni komolyabb feladatokért, a kisebbekből pedig nem jön annyi bevétel, hogy kitermelje a költségeket. Szóval lényegében csak vegetálsz, dolgozol látástol vakulásig, de anyagilag nem jutsz előbbre.

Ha nagyobb cégek lennének az ügyfeleid, talán jobb lenne. De ők meg esélyes, hogy vagy saját egységet tartanak fel erre vagy pedig sokkal nagyobb igényeik vannak, mint amit ki tudsz elégíteni.

Biztos, hogy nem mondok újat, de lehet, hogy jobban járnál, ha elmennél alkalmazottnak nyugatra. Több előnye is lehet: normális fizetést kaphatsz, amiből megélhetsz, családot tarthatsz fenn. Vagy pedig elkezdhetsz tartalékot képezni.
Láthatsz olyan modernebb technológiákat, amelyeket itthon el sem tudsz képzelni, mert szarból megy a várépítés.
Ha pár év alatt összejött némi tartalék, akkor elgondolkodhatsz újra, hogy visszajössz -e gályázni, fizetésképtelen cégek számára próbálni szolgáltatást nyújtani, vagy inkább nyugatabbra alapítassz válalkozást, ahol életképes kkv-k is léteznek. Kinn lehet a konkurencia is fizet adókat, bejelenti az alkalamzottakat, s nem kell adócsaló bt-kkel versenyezni a morzsákért az éhenhalás előtt.

Ahja, pár napja írtam, ide is illik:

IT esetén az van, hogy vagy mocskos külföldi multinak dolgozol közvetlenül, vagy mocskos külföldi multinak dolgozó cégnek dolgozol és a magyar államnak és a nemzeti oligarcháknak dolgozó cégeket elkerülöd messze, ha már dolgoztál ilyen projektben.

A magyar KKV szektor évek óta halott ilyen szempontból, abból élnek hogy felvesznek egy-két évente egy full stack balfaszt, aki gombokért dolgozik nekik egy-két évet aztán megpattan. Ha megemlíted nekik, hogy egy szimpla 4 órás high level megbeszélés a feladatról 50 ezer pénz plusz ÁFA, akkor hebegnek, hogy ennyi pénzt szántak az egészre, de egyébként egy Halálcsillagot szeretnének a hátsó udvarban felépíteni.

:))) leestem a székről...
Sajnos, ismerős a helyzet. Van az a szint, ahol ingyenes szolgáltatásokkal el lehet vegetálni, oda tényleg nem kell állandó IT-s. Viszont ott is lehet spórolni, és felkészülni a bővülésre. Persze ezekből nem lehet megélni, de szolgáltatóként nem foglalkozhatsz csak a nagyokkal, lehet, hogy akinek tavaly tanácsot adtál, jövőre egy megnyert pályázattal keres meg. Mindenki megérti, hogy számlázó, készletező program kell, az adatokat valahol tárolni kell, mégpedig biztonságosan, elérhetően, stb, az évek alatt gyűlő digitális szeméttel ugyanúgy kell törődni, és egy idő/méret után az ingyenes szolgáltatások fizetőssé válnak. A másik probléma, hogy egy adatot 4-5 csatornán eresztenek át kézzel. Ilyenkor lehet optimalizálni, költséget csökkenteni. Pláne olyan területeken, ahol sok adatot mozgatsz napi szinten. Sok olyat láttam, hogy egy fiók külső HDD-re bízzák az életüket, win commanderrel lavírozva rajtuk. Mert egyébként nincs jobb ötletük.
Azt gondolom, hogy a KKV szektorban pont az működik, hogy több cég dolgozik egy infós csapattal. Ezzel egymást is erősíthetik, mert pl. egy nagyobb frissítéssel járó macerát, tesztelést nem egy cégnek kell kifizetni. Ezt persze nem egyszerű összehangolni.

Problémák vannak. Pénzük nincs rá. Keres rá egy random 5-10 fős KFT weboldalára, rá fogsz jönni...

En a magam reszerol ugy csinaltam, hogy projekteket vallaltam be, aminek van tol-ig hatara (es kotbere).

Es projektre vettem fel tarsa(ka)t.

Par projekt igy lement.

Tapasztalat: ha valami valakinek budos, azt csak nekem kell a vegen megcsinalni.

Legtobben (mivel van foallasa, es ezt csak "kiegeszitonek" szanta), igy prioritasban mindig a vegere tolta, vagy egyszeruen beleunt.

Az elejen egyebkent mindig minden f*szan indult, ment a tervezgetes, mit hogyan csinaljuk, mindenki elvezte, repultek a munkaorak:). Aztan jott a favago resze, es valahogy mindig kikoptak az emberek.

A legutolso egy 30 szgepbol allo gyartosor volt.

Most, hogy ezt is leadtam, es hasznaljak, igy en is elgondolkodtam, hogy mit csinaljak:

Vagy emberkereskedove kell, hogy valjak (mindenkinek legyen munkaja, ezt szamon kerjem, vevoket hajtsak fel, stb). Vagy el kell mennem valahova alkalmazottnak.

Szoval erdekel a topik.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A kötbér szép és jó, de az ellen nem véd, ha nem fizet a megrendelő (vagyis elismeri, hogy tartozik, meg ígérgeti is, hogy ki fogja fizetni, de csak mindig halogatja),és ez ellen az sem véd, ha nem adod át neki a projektet, amíg nem fizette ki, mert te akkor is dolgoztál vele, ráfordításaid akkor is rámentek. Nagyon sok vállalkozás megy így csődbe, hogy ingyen melózik, a végén meg nem fizetnek az ügyfelek (és hiába pereskedik, meg tesz jogi lépéseket, az is lassú folyamat, mire pénze lesz belőle), közben meg a költségeket, adót (kiszámlázott összegek) fizetni kell, és ez belevisz egy ördögi körbe, amiből nem lehet kijönni. A nagy céges ügyfél viszont valóban azért jobb, mert az mindig tud fizetni és általában mindig fizet is, viszont azokkal meg nehezebb szerződni a beszerzési pályázatok meg korrupció miatt.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

ha egy kicsit is osszetettebb/komolyabb a dolog, akkor a teljesites utemehez kell igazodjon a fizetes utemezese is. Persze konnyu ezt mondani ebben az orszagban...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Őszínte leszek: amiket leírtál, attól ne várj sokat. Az üzemeltetés a szakma legalja, pénzben legalábbis. Akárhogy is csinálod.
Ha jót akarsz magadnak, keresel egy jól fizető állást valahol. Ha kell, nyugaton. Másik, hogy "szakmát" váltasz, pl. átmész projekt managerbe.
Ha elég nagy az arcod, sikeres leszel, mert az számít a legtöbbet. Senkit nem érdekel, hogy mihez értesz, mert nem a tudásod fogják megfizetni.
Ebben az országban nem a tudást fizetik meg, hanem a pozíciót. Nagy külőnbség!

Vállalkozni becsületesen meg egyenlő az öngyilkossággal (hacsak nincsenek bennfentes haverjaid).

Bocs az őszínteségért.

--
robyboy

Nem mintha rajonganék a hazai állapotokért, de melyik országban van kolbászból a kerítés? Ahol a marketing molinók nem hatalmas szemét dombokat takarnak?

A kérdés inkább az, hogy mennyit fizetnek a munkavállalók bohóckodásaiért.

Itthon, hazai cégtől az ember ne várjon sokat. Mondjuk a külföldi tulajdonú cégeknél sem egyszerű mutatvány normális bért kiharcolni, elérni, de náluk ennek még mindig nagyobb az esélye, mint hazai tulajdonú cégeknél.

Itthon nem a gyors meggazdagodás kellene, hogy az elsődleges üzleti cél legyen, de sajna 10-ből 9-szer az. Ennek következménye sok minden, de elsősorban nem a normális alkalmazotti bértábla.

Másoknál meg a spórolás megy mindennek a rovására, hogy nőjön a profit -csökkenő piac ellenére is.

--
robyboy

Nem a bérekre reflektáltam, hanem a "Ha elég nagy az arcod, sikeres leszel, mert az számít a legtöbbet. Senkit nem érdekel, hogy mihez értesz, mert nem a tudásod fogják megfizetni." kijelentésre.

Nem egy multiból jönnek olyan hírek, ami alapján ott sem feltétlenül alkalmasságuk miatt kerülnek pozícióba emberek, illetve nagy a vízfej. De ezt az informatikai termékek minőségi trendje is tükrözi, márpedig nagy részük nem itthon készül. (az nyilván más kérdés, hogy nyugatabbra jobban meg lehet élni)

A másik fele, hogy azért itthon is meg lehet élni bennfentes kapcsolatok nélkül is, sőt, nyugaton sem úgy köttetnek az üzletek, hogy minden projektet kihirdetnek a nagy világba és csakis olyan vállalkozókat fognak választani, akikkel még áttételesen sem volt kapcsolat.
Persze a részleteken lehet rugózni (közszéfárban látszólag kevesebbet lopnak külföldön, mert jobban van látszatja), de az üzlet mindenhol/mindenkor a kapcsolatokon múlik (ott, ahol azon tud múlni, mert egy pékhez nyilván nemcsak a haverok mennek be az utcáról).

Szerk: nyilván nemcsak kapcsolat alapján lehet üzletet kötni, hiszen köttetnek új kapcsolatok. De a kapcsolatok hasznosak és további üzletek könnyebben köttetnek.

+1

--
robyboy

Ha dolgoztál egy magyarországi KKV-nak és egy külföldi KKV-nak, akár itthonról távmunkában alvállalkozóként, akkor éreznél hatalmas különbségeket, például fizetőképesség terén. Egyébként már az is hatalmas minőségi különbség itthon maradva, ha egy külföldi multinak dolgozol vagy egy magyar multinak.

Azt jól értem, hogy gyakorlatilag egy startup-ot akarsz felépíteni?
(Tehát van egy Linuxra épülő ötleted/terméked és ehhez keresel befektetőket illetve szakmai segítséget?)

Ajtony Csaba
Professional IT Services - www.professional-it-services.hu

Üzemeltetésre nem építenék fel Startup-ot, inkább termékre.

--
robyboy