Az 1. alaplapom

 ( jimmy399 | 2018. július 23., hétfő - 14:34 )

Ez az első számítógépem alaplapja. Már régen eltűnt/ki lett dobva, de nagyon sok-sok emlék fűz hozzá.

Örültem, hogy volt, bár tény, hogy időnként volt vele sok szívás. Ez egy cserelap volt, a korábbit sajnos úgy állították be, hogy töbkrement, pedig elvileg csak egy sima BIOS reset elég lett volna neki, mert elállítottam a cpu szorzót a beállításokban, s így nem indult el. Ezt az alaplapot azonban sose láttam, mert nem nyitottam ki hozzá a gépházat. Abban rendes Pentium II 233 Mhz-es cpu volt.

Természetesen a ház reset gombját nem kötötték be, s akkoriban internet elérés hiányában (2000-2001) random tettem fel a jumpert a BIOS melletti tüskesorra. Eközben a próbálkozás közben egyszercsak így benyomva a reset gombot halk sercegés hallatszódott a gépből, illetőleg a táp felől és nem indult el többet. (AT-s táp, Vargáné és Társa :D) Viszont 2-3 perc elteltével beindult a gép, aztán letettem a reset gomb bekötéséről, örültem, hogy megint ment.

A szokásos AMD K6-II 300 Mhz-es proci volt benne (reális sebessége 289 Mhz) 32 MB RAM-mal, aztán felbővítettem 64MB-ra majd 128 MB-ra. (Fura volt, mert amikor több ram került a gépbe, akkor a win98-at újra kellett telepíteni, mert nem akart indulni, vagy valami ilyesmi baja lehetett.) A SIS 530-as VGA külön élmény volt, éppen ment vele az UT 1 minimum felbontásban és részletességben, de ami durva volt, hogy az UT 2003 demója elindult vele Windows XP alatt, pedig 8 MB-os osztott memória volt rendelve az integrált grafikához, ami már a maximum méret volt, amit támogatott a deszka.

USB tüskesor volt az alaplapon 2 db usb 1.1-es de kivezetve sosem volt, mivel kb egyetlen eszközöm se volt akkoriban, amin lett volna usb csatlakozó. Ellenben DIN-es billentyűzet és soros portos egér az volt :D

Végül lecseréltem egy másik pII-es gépre, amin száguldott az XP. az 400-as celeronnal indult talán 256 MB-nyi rammal. De az már másik történet.

link a deszkához:
https://www.ebay.co.uk/itm/Socket-7-Motherboard-Zida-Tomato-T530B-SIS530-Chipset-AMD-K6-2-300-128MB-RAM-/263584462792

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

SYS chipset-et nem szerettük.

--
trey @ gépház

Ja. De a vargányatápot még kevésbé... :-P

Jó, akkoriban fogalmam se volt arról, hogy a Vgné és Tsa táp nem a tápgyártás csúcsát képviseli :D

A nevét se?
SIS

Pedig volt 1-2 meglepően jól sikerült darabjuk. pl. SiS 735. Nem voltak olyan zűrök vele, mint a korabeli Via chipsetekkel.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Több is. 486-os időkben nagyon jó volt, socket 7-et nem teszteltem (pedig biztos van, gyűjtöm őket).
Socket A időkben is korrekt chipset volt.

Ahogy a Tomatot sem.

Tomato chipsetről nem tudok, viszont Tomato alaplapok voltak, az biztos.
https://www.aberdeeninc.com/abcatg/imcatg/tomato.gif
Nem ugrik be róluk rossz emlék.

Alaplapra gondoltam.

Fiatal vagy :-) Nekem vmi. 286-os volt :-P Az az alaplap már szerintem nincs meg, csak egy másik 286-os lapul anyáméknál az egyik fiókban...

+1 Az volt a második gépem, de előtte volt még c64 is.

C16
Jézus de öregek vagyunk..

Nekem is C=64 volt az első, aztán nagyot ugrottam. Az alaplapra nem emlékszem, de egy Celeron 533-as volt benne, talán 128MB RAM, meg egy S3 Savage 4. Unreal Tournament orrba-szájba.

Abban nagyot tudott. Lényegében csak azért játszottam azzal néha, mert a szevidzs4 (Metal, ez még egy másik metál :D, nem a kukacos almás) felett jobban ment mint sima TNT-n openGL-ben, de már a TNT-t is utólag szereztem. amikor már bőven a Gef2 volt divatban.

Hehe, tényleg fiatal vagy! :)
Az én első "alaplapom" :)

Hű, a kocsituningod alapján jóval fiatalabbnak tippeltelek. ;)

+1
Aztán ápgrédeltem 12MHz-es turbo XT, majd V20, 386DX, Atlas 604 (PowerPC)...és még csak '95-ben járunk.

Nekem ilyesmi lapom volt, a hatalmas méretű 486slc-vel, de sajna koproci nélkül:
http://i.imgur.com/kkviah7.jpg

Hát sokat nincs mit bánkódni a koprocesszoron, tudtommal nemigen használták az egyszerű ember alkalmazásai.

Elhiszem, hogy pl egy 287-est vagy 387-est a maga idejében nem sok minden használt és otthoni felhasználóknak ritkán kellett, de én már 97-ben kaptam és még ha csak DOS meg Win3.1 volt üzemképes rajta, attól még és akkor már pont jól jöhetett volna egy FPU.