Az 1. alaplapom

Ez az első számítógépem alaplapja. Már régen eltűnt/ki lett dobva, de nagyon sok-sok emlék fűz hozzá.

Örültem, hogy volt, bár tény, hogy időnként volt vele sok szívás. Ez egy cserelap volt, a korábbit sajnos úgy állították be, hogy töbkrement, pedig elvileg csak egy sima BIOS reset elég lett volna neki, mert elállítottam a cpu szorzót a beállításokban, s így nem indult el. Ezt az alaplapot azonban sose láttam, mert nem nyitottam ki hozzá a gépházat. Abban rendes Pentium II 233 Mhz-es cpu volt.

Természetesen a ház reset gombját nem kötötték be, s akkoriban internet elérés hiányában (2000-2001) random tettem fel a jumpert a BIOS melletti tüskesorra. Eközben a próbálkozás közben egyszercsak így benyomva a reset gombot halk sercegés hallatszódott a gépből, illetőleg a táp felől és nem indult el többet. (AT-s táp, Vargáné és Társa :D) Viszont 2-3 perc elteltével beindult a gép, aztán letettem a reset gomb bekötéséről, örültem, hogy megint ment.

A szokásos AMD K6-II 300 Mhz-es proci volt benne (reális sebessége 289 Mhz) 32 MB RAM-mal, aztán felbővítettem 64MB-ra majd 128 MB-ra. (Fura volt, mert amikor több ram került a gépbe, akkor a win98-at újra kellett telepíteni, mert nem akart indulni, vagy valami ilyesmi baja lehetett.) A SIS 530-as VGA külön élmény volt, éppen ment vele az UT 1 minimum felbontásban és részletességben, de ami durva volt, hogy az UT 2003 demója elindult vele Windows XP alatt, pedig 8 MB-os osztott memória volt rendelve az integrált grafikához, ami már a maximum méret volt, amit támogatott a deszka.

USB tüskesor volt az alaplapon 2 db usb 1.1-es de kivezetve sosem volt, mivel kb egyetlen eszközöm se volt akkoriban, amin lett volna usb csatlakozó. Ellenben DIN-es billentyűzet és soros portos egér az volt :D

Végül lecseréltem egy másik pII-es gépre, amin száguldott az XP. az 400-as celeronnal indult talán 256 MB-nyi rammal. De az már másik történet.

link a deszkához:
https://www.ebay.co.uk/itm/Socket-7-Motherboard-Zida-Tomato-T530B-SIS53…

Hozzászólások

SYS chipset-et nem szerettük.

--
trey @ gépház

Fiatal vagy :-) Nekem vmi. 286-os volt :-P Az az alaplap már szerintem nincs meg, csak egy másik 286-os lapul anyáméknál az egyik fiókban...