Ez a kijelző javítható?

 ( render_elek | 2018. július 1., vasárnap - 19:09 )

Sziasztok,

ez egy beltéri kijelzője. Olvasható rajta az info kb. 5 cm-ről.
A jobb felső sarkán van egy kis folt, talán amiatt nem tökéletes.
A kérdésem csak annyi, hogy javítható vagy cserélhető?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az a folt a jobb-felső sarokban "kötelező elem". :) Az valami olyan anyag, ami megköti azokat a gázokat, amik nem kellenek oda. Ha nem ilyen sötét-ezüstös lenne, hanem kb. fehér, akkor törött lenne az üveg valahol. :)

Ezeknek sokszor csak az a baja, hogy a fűtést becsatoló kondenzátorok tönkremennek sok év után, annak pont ez a látható jele. Azokat kicserélve megjavulhat. Persze nem tuti, hogy nem valami egyéb fáradt-e el magában a kijelzőben, de erre esetleg érdemes ránézni.

Köszönöm mindkettőtöknek,
felnagyítva az ebay-es képet tényleg ott van a folt.. :)
Arról a fűtést becsatoló kondenzátorról mesélj egy kicsit légyszives!
Ebben a beltériben 4 nyák van.
1, táphoz
2, kijelzőhöz
3, kártyaolvasóhoz
4, amihez a többi csatlakozik.
A kijelző nyák-ján csak 1 kondi van, Te meg többesszámban írtad ?!?
Az egyébként egy 100uf/10V-os pici kondi és nem látszik rajta a púposodás.
Próbáljam csak azt kicserélni vagy máshol is lehetnek "fűtést becsatoló kondenzátorok"?

Attól mert nem púpos még lehet száraz, mint a Szahara, habár szerintem neked nem ez a kondi kell :)

Valami nagyobbat kellene keresni, mivel a VFD kijelzők 12-30 voltos tartományban működnek (illetve még ennél is nagyobban), szóval én első körben a táp panelen néznék szét 16V vagy nagyobb feszülségű kondik környékén, mivel a kép alapján a kijelző panelen semmi tápáramkör nincs.


Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

Rendben. Egyébként van egy nagyobb haldokló kondi a táppanelen, igazából ezért is estem neki, mert a jelszint elkezdett ugrálni 0-ra és kb. 5 perc után lehetett normálisan tévézni.
Ez a jelenség most kezdődött, a kijelző viszont már évek óta halvány (az is igaz, hogy hetente szigorúan csak 1 órára volt bekapcsolva). Nehéz hinni, hogy köze van hozzá, de majd meglátjuk :)

Egy 100uF/10V-oson nem biztos, hogy fogod látni a púposodást.

Az VFD kb úgy működik, mint a régi csöves rádiókban a varázsszem, ami lényegében szintén egy elektroncső. A két végén kapja a fűtőfeszültséget, kb 3 voltot, ezt egyszerűen kimérheted. Az anódok világítanak, ezek 30 volt körüli feszültséget kapnak, úgyszintén a vezérlőrácsok. De ezek multiplexálva vannak, vagyis legjobb a vezérlő IC tápfeszültségét megmérni. Ezeket próbáld kimérni, hogy megvannak-e (ha van kéziműszered).

Köszi,
ha a tápkondi cseréje után sem megy, akkor nekilátok mérni (van műszer).

Arról a fűtést becsatoló kondenzátorról mesélj egy kicsit légyszives!

Ööö, most egy kicsit megkeveredtem. :) 10 évekkel ezelőtt javítottam kétszer is hasonlót, mindkettő esetében kondenzátorokat kellett csak cserélni. Most viszont előkerestem két ilyen kijelzőt is a fiókból, mindegyiknél egy tekercsről jár a fűtés, sehol a környéken egy elkó. :) Tehát annyiban módosítanám a fentit, hogy a fűtésre érdemes ránézni, hogy jó-e. :) Amúgy egy egyszerű műszerrel jó kérdés, hogy megmérhető-e: sanszos, hogy nem DC lesz, frekvenciát viszont nem tudunk. Mondhatnám, hogy a kijelző adatlapja segítség lenne, (És tényleg!) de nekem eddig nem volt szerencsém sose, amikor ilyet kerestem. (Még a "nem egyedi" példányokhoz se igen találni... :( )

"kötelező elem" = getter tükör

Általában Ba vagy Mg az elpárologtatott getter anyag.

Azért az "elem" stimmelt: a Ba és az Mg is egy (kémiai) elem.