Androidos iPhone SE alternatíva

 ( harlequin | 2018. június 17., vasárnap - 20:19 )

Olyasmi gépet keresek Androiddal, mint az iPhone SE, legyen kicsi, potens és egész jó kamerája (ha nem is iPhone minőség).
Van ilyen, mondjuk 300 euróig?

Amit találtam, az vagy nagy, vagy gyenge :/

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Bármelyik vele egykorú, egykori prémium android telefont kb megkapod ennyiért!

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Én abban bízom, amit ki is próbáltam, ott meg nagyon megvolt a minél nagyobb, annál jobb érzés...

Ha meg rákeresek a 4 inch premium android phone-ra, elég szörnyű dolog jönnek szembe, 4.5-nél, de leginkább 5-nél kezdődnek az értelmesebb dolgok.

"4.5-nél, de leginkább 5-nél kezdődnek az értelmesebb dolgok."
- persze, egyértelmű. Én az 5,5-ben hiszek.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Igen, de ő iphone SE alternatívát keres.

Ez igaz, viszont én most harlequin kommentjére reagáltam.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Sajnos igaz, sőt 4.5 inchnél is nehéz olyan jó mobilt találni ami 4 évnél nem idősebb és nem alsó kategóriás.
Sony Xperia XZ1 Compact a maga 4.6" képernyőméretével egy eléggé jó és sokat tudó Android.
https://www.gsmarena.com/sony_xperia_xz1_compact-8610.php

Ha az a plus .6" még belefér és a minél kisebb képernyő nagyon fontos, akkor én ezt választanám.


Normális HUP-ot használok!

Xiaomi Redmi 4X
(Természetesen a 3GB RAM verziós)

Nem fogsz benne csalódni!

Még többet is tud. Dual sim, az akku verhetetlen, a kamera sokat fejlődött az elődhöz képest (ebben f2-es lencse van, az iPhone SE-ben f2,2, szóval elvileg a Redmi jobb, gyakorlatilag a barátnőmnek Redmi 3s van - nagyon szereti - ennek az elődje és látható a különbség a képeken. Nagyobb dinamikatartomány, élénkebb színek, sokkal jobb a HDR-je stb..) A mérete szerintem pont ideális, még elfér a zsebben de már látható. Sebességre semmi panasz, szeptember óta megvan. Érdemes engedélyezni a fejlesztői verziós androidot, abban még több finomság van. Egy dologra érdemes figyelni, hogy a sok GB tárhely is elfogy mert mindig csinál biztonsági mentést a rendszerről frissítés előtt. Erre még nem jöttem rá hol lehet kikapcsolni (mert a cloudban tárolom a fontosabb dolgokat) de ha kezd megtelni, úgyis szól és kézzel kitörölni kb. 20 másodperc. Vannak tesztek a neten is de ha akarod, bedobhatok pár random képet. Előtte Note 8-am volt. Egyedül az NFC hiányzik egy hangyányit a fizetés miatt de lényegében felesleges mert a tárcám is mindig nálam van, a kártya is érintős.

Én viszont nem tudom egyértelműen ajánlani alternatívaként a 4X-et:
- Aki iPhone SE szintű 1 kezes kezelhetőségre számít az csalódni fog: A sarkokat még nagyobb kéz esetében is nehéz stabil fogás közben elérni.
- Aki iPhone SE szintű sebességre vágyik ugyancsak csalódni fog: a scrollozás minden esetben folyamatosabb iOS-en. Valamikor látványosabban (pl.: Google Play Store) valamikor kevésbé (pl. böngészés), de akad. (valószínű gyakorlott Android felhasználók már megszokták és őket kevésbé fogja zavarni)
Emellett minden app jelentősen gyorsabban fut iPhone SE-n. pl. Google translate realtime kép alapján fordítás 4Xen kb 5fps lehet, iPhone-on 30+fps. HDR képek feldolgozása 4X-en kb 30mp. (gcammod progival, mert alapból nem tudja)
- Android 8.x valószínű hivatalosan sosem fog megjelenni rá annak ellenére, hogy 2017es telefon. (A 2013-as iPhone 5S-re elérhető a legújabb iOS)

Persze sok pozitívum is van és hozzá tartozik, hogy az iPhone SE az kb 2x annyiba kerül, mint a 4X.

Nem kötözködésképpen, de MIUI-nál szvsz irreleváns az Android verzió.

Ettől függetlenül nem reális alternatívája az iPhone SE-nek, már csak méret miatt sem.

Az iPhone "sebesség" is egy legenda csak, ami a következő iOS frissítésig tart. Utána LineageOS menekülőút nélkül rosszabb mint egy jó közepes Android mobil.
Xiaomi Redmi 4X mobillal szerintem az a probléma, hogy csak in-order A53 magokat tartalmazó processzora van. Az persze jó, hogy az ilyen procik egyszerűségüknél fogva by design nem érintettek a Spectre és bármely hasonló jövőbeli sérülékenységben. De ha gyors felhasználó élmény nagyobb erőforrású appok mellett is fontos, akkor azért kell a mobilba legalább két out-of-order cpu mag az in-orderek mellé.


Normális HUP-ot használok!

"Az iPhone "sebesség" is egy legenda csak"

Hány darab iPhone-od volt eddig?

Ez fura, akkor ez több tényezőtől is függhet, mert az enyém még mindig gyors, pedig már 2 major verziót is frissült.

Új lehetsz az iPhone csodálatos világában. :-) Nem az első néhány frissítésnél kezdődnek a problémák.
Elég probléma lesz később az iOS frissítésekkel enélkül is, hogy az Apple maga is célzottan beleszállna a lassító lefokozásba


Normális HUP-ot használok!

Erről hallottam, de (állítólag) felhagynak ezzel, ki lehet majd kapcsolni.

Az első néhány frisstítést nem tudom, hogy értelmezed, de ez egy két éves telefon. :)

- Van 1 kezes mód (+kinek mekkora a keze, nekem kényelmesen megy az 1 kéz is normál módban)
- Sebesség: Note 8-ról váltottam. Ha scrollozni akarsz 300 FPS-el, akkor vegyél annyiért ájfónt aztán scrollozz rajta egész nap. Nálam és a környezetemben nem akad senkinél. Mondom ezt úgy, hogy van a családban iPhone és nekem is volt, nincs különbség.
- A Google Translate realtime valóban kevesebb FPS-el fut, a HDR feldolgozás szerintem teljesen elfogadható. Csináltam több HDR képet: pontosan 2 másodperc a feldolgozás és alapból tudja a készülék.
- Android 7.1.2 van rajta és havonta jön a biztonsági frissítés + néha fejlesztenek ezt-azt. MIUI9 (szerintem az Android verzió jelen esetben irreleváns)

Egyébként ennek a telefonnak is megvan az utódja, szerintem jó áron adják őket és megbízható. Elég sok van a környezetemben és senki nem panaszkodik, ellenben a Samsungokra, ami szoftveresen egy nagy nulla. A kínaiak most még használható készüléket adnak elfogadható áron, de ahogy terjeszkednek a piacon, úgy kúszik feljebb az ár is. Egyébként a Huawei is csinál jó készülékeket csak nagyobb a kijelző, a Motorola is szokott villantani, de a Google Pixelek sem rosszak gyári droiddal csak a kijelző mérete...

Amit viszont erősen aláhúznék és kiemelnék: a Sony készülékek meghibásodási aránya rendkívül nagy! (onnan tudom, hogy évekig egy szolgáltatónál dolgoztam)

Nekem oneplus van, de volt előtte xiaomi is. Én menekültem a miui-tól, bár nagyon hasonlít a home screen működése az iphonera, de számomra átláthatatlan.

> nekem kényelmesen megy az 1 kéz is normál módban

Valahogy nem tudom elképzelni, hogy valaki kényelmesen el tudja indítani a jobbalsó sarokban lévő programot és aztán meg tudja nyomni a balfelső sarokban lévő back/menü gombot ugyanazzal a kéztartással, úgy hogy közben stabilan fogja a telefont. Ekkora kéz nem létezhet :)

> scrollozz rajta egész nap

A felhasználás közben 80%+ a scrollozással telik, ezért számomra fontos és zavaró. Mint mondtam "valószínű gyakorlott Android felhasználók már megszokták és őket kevésbé fogja zavarni". Aki párizsin kívül nem eszik semmit az életében azt ugyanúgy nem fogja zavarni annak az íze.

> Android 7.1.2 van rajta és havonta jön a biztonsági frissítés

Ezt valahol be kell kapcsolni? Nálam 2018-03-01 a security patch level

A szoftvere gagyi. A MIUI borzalmas, Linage nincs rá.

WTF
fejtsd ki. Az eredeti, nem tákolt, Global Stable romok teljesen bugmentesek, ezen kívül pedig _zseniális_ a MIUI. (2,5 éve vagyok kizárólagos MIUI felhasználó (Redmi2Pro, majd most Redmi5), emellett családban, baráti körben is "kiosztottam" pár Mi-t, Redmi-t. )

+1, senki nem panaszkodott. Ellenben a méregdrága s...-ra

A MIUI által telepített beépített alkalmazások UI-ja borzalmas. Például nem tudod beállítani, hogy a neveket hogyan rendezze (Last Name, vagy First Name szerint).
Ha meg mondjuk véletlenül már contact appot használnál (mondjuk Google Contacts - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.contacts ), akkor meg mivel az Material Designt használ, míg a rendszer nem, odabaszol a felhasználói élmény egységének.

Azt meg már hagyjuk is, hogy developer mode bekapcsolásához =ami aztán kell, ha fejlesztő vagy) MIUI romoknál Xiaomi account kell - nevetséges.
Az update policy borzalmas, Security update nem jött már régóta.
Ezért is jobb az Android One szoftver és nem a különféle gyártói szarok.

Azt meg már hagyjuk is, hogy developer mode bekapcsolásához =ami aztán kell, ha fejlesztő vagy) MIUI romoknál Xiaomi account kell - nevetséges.
Az update policy borzalmas, Security update nem jött már régóta."

Nem kell Xiaomi account és viszonylag naprakész a rendszer, nálam a security patch level május 1-i.

Valóban nem kell Mi acc a developer módhoz. Egyáltalán nem.

Dev módhoz nem, de bootloader unlockhoz kell

Bocsáss meg, igazad van, pontatlan voltam, pokolba vele. Developer mode-hoz önmagában nem, csak ahhoz, hogy USB-ről alkalmazást telepíts, ami azért valljuk be, fejlesztés közben eléggé alap dolog.
https://android.stackexchange.com/questions/185116/enable-install-via-usb-without-creating-mi-account
Amint bekapcsolnád, hogy az általad fejlesztett alkalmazást fel akarod tenni USB-ről, akkor hazatelefonál Kínába.

Eleinte nekem is szokatlan volt, fateron teszteltem, akinek előtte buta nokiái voltak. Pikk-pakk megtanulta használni és én is megszerettem. Ez már csak ízlés kérdése szerintem. A menü átlátható, kezdőképernyő meg van az áruházban kismillió féle.

Nekem most Redmi Note 4 van, nem tudom, hogy ez azonos típus-e:

- Gyakran szól a hívott fél, hogy érthetetlen a hangom, halk, szakadozik.
A telefon B20-as frekit is kezel.

- Hiába van benne 3000 mAh akku, gyorsan merül.
Elvileg képes a fényerőt állítani, gyakorlatilag ez nem működik és lehet, hogy ez is álll mögötte

- Isten se tudja milyen kijelzővel szereli a Xiaomi a telefonjait, mindenesetre baromi könnyen karcolodik

- Gyakran előfordul, hogy 0-ra merülés esetén a saját töltője és kábele mellett sem kapcsol be, csak villogttatja a piros LED-et, ilyen esetben a unibody házat szét kell szedni és az akkut lehuzva bekapcsolni

- Mivel ezt a házat nem erre tervezték, elkezd egy idő után deformálodni

- Nincs gyorstöltés, de a telefon ennek ellenére _nagyon_ meleg töltés közben

- Nagy a telefon a fémház pedig nagyon csúszik

- Kellene hangszórót cserélnem, de nincs hivatalos csatorna az alkatrészekhez, eBay-en vagy tetszőleges kínai kereskedő oldalon nincs típusazonos alkatrész

- A kamera ótvar szar

- Nincs LTEA, pedig az X évvel idősebb LG G4 is tudta már

Összeségében egy hulladék, aminél csak a rendszeres frissítés emelhető ki, mint pozitívum.

>Gyakran szól a hívott fél, hogy érthetetlen a hangom, halk, szakadozik.
Ez sajnos előjött már nálam is, de szerencsére nem rendszeres.

>Hiába van benne 3000 mAh akku, gyorsan merül.
A Note 4-ben 4100 mAh-s akksi van... Egyébként define "gyorsan merül", nálam 2-3 napot röhögve kibír (hivatalos LOS 15.1 van rajta, nem a gyári MIUI)

>A kamera ótvar szar
Szerintem árkategóriájában meg teljesen jó. Kinek mire kell, mindennapi használatra nekem teljesen megfelel. Igaz, nem vagyok fotóbuzi, de igénytelen sem, Nexus 4 kameráját pl. gyűlöltem.

>Gyakran előfordul, hogy 0-ra merülés esetén a saját töltője és kábele mellett sem kapcsol be, csak villogttatja a piros LED-et, ilyen esetben a unibody házat szét kell szedni és az akkut lehuzva bekapcsolni
Ilyen velem még SOHA nem fordult elő, pedig párszor sikerült csutkára lemeríteni (ha napokig bírja a teló, akkor az ember elszokik a "minden este feldugom tölteni" szertartástól).

Többit sem tapasztaltam/nem zavar, igaz én bőrtokban használom.

Nyilván nem tökéletes készülék, de egyrészt filléres, másrészt messze nem olyan rossz, mint te azt leírod, sőt.

A "gyenge" az aksira, kamerára, processzorra vagy mire vonatkozik nálad :) ?

az Iphone SE számomra is az egyik legszimpibb iphone :) ...és én is úgy vagyok vele, hogy nade azt azért mégse :P

Én ilyen gsmarena vagy kimovil területén kezdem mindig a nézelődést, hogy ok, kéne jó kamera, meg végtelen akkuidő meg tökjó lenne 120g alá menni, mint ahogy régen volt :) ...szóval fél éve csak nézelődök, mert ez a 3 paraméter így együtt nem igazán jön össze :)

Sony Xperia Z5 Compact? Árban kicsit lehet fölé megy, de egy jó akciót lehet ki lehet fogni 300 alatt is valahol.

Update: a lazán megfogalmazott legyen kicsi konkrétabban 4 inches telefont jelent, ha lehet. Mint pl. az SE. Vagy annál max. egy gondolatnyival nagyobbat.

Nálam az iPhone SE volt az egyik jelölt, de a túl régi hardver miatt letettem róla.
Sony Xperia XZ2 Compact lett belőle. Ez ugyan több, mint a 300 EUR határ, mégis, olcsóbb a mai Androidos lapátnyi csúcstelefonoknál, egykezesen használható, és korszerű a belseje (Snapdragon 845!)
Blogomban pont most írtam róla.

Üdv,
Marci

Nekem az a bajom ezzel a telefonnal, hogy tele van pakolva a Sony saját UI-ával. Így aztán az egész platform inkonzisztens-inkoherens lesz.
Az XPeria UI nekem baromira nem tetszik.
Amivel szemeznék, az a Nokia 6.1, de hát 5.5 collos, óriási méretű.

uhh, az új Nokiákat én is néztem most.

a 6.1 ami X6 (2018) néven futott nem olyan rég? Lehet kapni itthon? EUban? Milyen a Nokia itthoni szervize most? (tudom, olvassak utána mobilarenan... :) )

https://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=8972&idPhone2=9178

Nem ugyanaz a kettő, az X6 jelenleg még csak Kínában volt kapható, de 10 másodperc alatt a teljes készletet elkapkodták, talán hamarosan lesz belőle újra, a twiter-en volt szavazás, hogy kerüljön-e forgalomba az X6 Kínán kívül is, sokan szeretnék Európában is megvenni.

5.8", az meg tényleg óriási méret egy telefonnak számomra.

Nem, a 6.1 az a Nokia 6 (2018), ez az az eszköz:
https://www.nokia.com/en_int/phones/nokia-6

Android One szoftverrel, de hát 5.5", ami nagy méret nekem. Pedig nagyon jó készülék lenne, normális szoftverrel, alu házzal, megfizethető áron. Csak nagy a fizikai mérete.

fu, köszi az ajánlást, ezt megnézem

Ugyan ebben a dilemmában voltam egy hónapja, mikor realizáltam, hogy szinte már csak a budin használom az 5.5 colos tepsit. Majdnem Sony XZ1 Compact lett belőle, szerencsére egy ismerősét meg tudtam nyomkodni, az se volt igazi egykezes, és valahogy nem is jött be. No meg másfélszer annyi lett volna, mint az SE. Szóval beadtam a derekam, és megvettem az SE-t. Első iphoneom, vannak "hibái" egy androidhoz képest, meg van amiben jobb, összeségében a Motorola Defy óta nem szerettem ennyire telefont, buszon kapaszkodva is elő merem venni és használni is tudom, kártyatartós tokkal a péntárcát is kiváltotta. Nem mellékesen végre a google letörölhetetlen kémprogramjaitól is megszabadultam.

Érdekelne ha pont olyan telefont keresel mint az SE, akkor miért nem az SE-t veszed? Mert iphone?

"Nem mellékesen végre a google letörölhetetlen kémprogramjaitól is megszabadultam." És lecserélted az Apple kémprogramjaira :)

Citation needed

Az Apple, ugyanúgy ahogy a Google meg sok más cég, részt vesz a PRISM programban.

Félreértések elkerülése végett nem az zavar, hogy az NSA-hez kerül, hanem hogy egy politikailag aktív magáncég teljes profilt épít rólam.

Ha a Google politikailag aktív, akkor az Apple is az.
Ennyit fizetett eddig az Apple politikai pártoknak:
https://www.opensecrets.org/orgs/totals.php?id=D000021754&cycle=2014
2016-ban szépen megtolták a demokratákat.

https://www.apple.com/public-policy-advocacy/
Elérhető lenne itt is, csak épp most HTTP 500 van.

Nem a pártoknak adott támogatással van bajom, hanem a szélliberális/pc hozzáállás erőltetésével, az egyet nem értők kirúgásával.

Ezt akarod a biológus kirúgásával összemosni? :D

?

Az Apple pontosan ugyanolyan PC/szélliberális cég, mint a Google. Egyik se különb a másiknál a valóságban, legfeljebb máshogy marketingelik magukat feléd/más képzeteid vannak róluk.

Az egyik cég kirúgta az emberét, mert tudományosan alátámasztva írt olyan dolgokat, amit nem tudott befogadni a világnézete. A másiknál lemondott a diversity vp (lol), mert olyan kijelentést tett, amiért a pc közösség a vérét követelte.

+1, de szó szerint. Én is 4" androidos telefont kerestem, de nem volt normális, így SE lett, azóta sem bántam meg. Még egy szempont, én zsebben szeretem hordani, az 5-5,5" ehhez túl nagy, kényelmetlen. És felesleges is ekkora kijelző, elvégre Steve Jobs is megmondta, hogy az okostelefon az 4" és kész, nem is jött ki nagyobb amíg ő élt.

+1

Jobs 3.5"-t mondott (utolso ilyen telefon az iPhone 4S, amelynek nem tudott jelenlenni a bemutatojan). A halala utani legelso uj telefon, a 2012-es 4"-os iPhone 5 volt.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Jó hát jobs is tévedhetett :D

Viszik a nagy képernyős iphoneokat is mint a cukrot :D

Az embereknek kell a nagy képernyő, ezért is terjed ez az 5.5col sőt, amióta kávamentes a divat azóta már 6 nál járnak.

Viszont ahogy észrevettem, az legtöbb ember (akinek elég a közösségi media) a minél nagyobb képernyőst keresik, ugyanis az az elsődleges platformja, megold rajta mindent amire szüksége van.

Gondolom a gyártók is nemhiába kezdtek minnél nagyobb kijelzőt rakni a telefonba, simán látták, hogy ezt veszik inkább.

Fedora 27, Thinkpad x220

"Viszik a nagy képernyős iphoneokat is mint a cukrot :D"
Mivel nincs más, ami kurrens hardver lenne.

"Gondolom a gyártók is nemhiába kezdtek minnél nagyobb kijelzőt rakni a telefonba, simán látták, hogy ezt veszik inkább."
Ez inkább azzal függ össze, hogy laposságban már lejebb nem mennek, nagyobb akkut csak akkor tudnak beletenni, ha a másik két dimenzió lesz nagyobb. Amíg az akkutechnológia nem fejlődik ugrásszerűen, addig ez lesz.

Attól hogy tepsisednek, még nem kell vékonynak is lenni. minek a 7mm es vastagság ?
Legyen akkor 9mm optikai trükkükkel kb fel se tűnne, viszont akksikapacitásban jelentős lenne.

Pl. ha csak a kiálló kameráig feltolnák a hátlapot és oda plusz aksit tennének ugye. Akkor 2 legyet lehetne ütni 1 csapásra :>

Fedora 27, Thinkpad x220

1. Az ilyen merteku lapossag teljesen felesleges feature.
2. A nagyobb kepernyo tobbet is fogyaszt, tobbe-kevesbe a merettel aranyosan. Szoval mas lesz az ok. (pl. az, hogy a mini kepernyo mar tenyleg nem jo semmire)

--
If you get a good wife, you'll become happy; if you get a bad one, you'll become a philosopher. -Socrates

" A nagyobb kepernyo tobbet is fogyaszt, tobbe-kevesbe a merettel aranyosan. "
Ezért is térnek át AMOLED-re, az OLED sokkal energiatakarékosabb, nem csak a méret, hanem a megjelenített tartalom is számít.
És láss csodát: minden top telefon AMOLED kijelzős.

Te honnan vetted ezt az okosságot, hogy az OLDED takarékosabb?
Laborban is mértem többször... míg egy 3" környéki TFT kijelző áramfelvétele ~25mA (ebből kb. 22 a háttérvilágítás), addig az 1,5"-os OLED áramfelvétele ~100mA. Fele akkora kijelző, 4x annyi áram. Ha sok a fekete képpont, akkor kevesebb a fogyasztás, mert olyankor nem világít az adott képpont viszont értelemszerűen nem a sötétséget nézi senki a telefonon.

Az OLED-nek más okai vannak:
Betekintési szögek, színhűség, vékony, hajlítható (ezt a részt még nem igazán használják), sokkal magasabb a fényereje mint egy átlag TFT-nek. A fogyasztással nagyon mellé lőttél.

Nem tudom, mit mértél. Ahogy írod, a háttérvilágítás eszi a legtöbbet, na OLED-nél ez kapásból kiesik a fekete részeken. Ezen kívül nincs szükség pl. polarizátorra, ami effektíve megfelezi a fényerősséget (ergo feleakkora fényerő kell).

"Viszik a nagy képernyős iphoneokat is mint a cukrot :D"
Mivel nincs más, ami kurrens hardver lenne.

+1

Erről van szó. Rühellem, hogy nem ér át a telefonomat, de kisebb házban nincsen normális telefon. A Sonyval egyszer megjártam, azóta telefont tőlük köszönöm, de nem. Kalap szar a frissítési politikájuk, pedig a készülékeik tetszenek.

Nem nagyon van szerintem olyan dolog, amit 4"-on nem lehet elvégezni, de 5.5"-on igen. Szerintem a szokásos "az enyém a nagyobb, fényesebb, menőbb/trendibb, mint a tiéd" érzés mozgatja ezt is, mint sok mást a fogyasztói társadalomban.

Ez a topic, a személyes tapasztalatom, illetve az iPhone SE létezése is azt igazolja, hogy lenne helye 4-4.5" Android telefonnak a piacon.

Asszonynak xperia XZ1 compact van, nekem oneplus3T. Vannak olyan weboldalak amik 4.7 nagyon nem mutatnak, egymásra csúsznak az elemek stb. (elvileg reszponzív). Arról nem is beszélve, hogy pl a virtuális bill mérete is jóval kisebb, és még nagyobb helyet elvesz a maradék képernyőből mikor írsz.

Ha lenne gazdasági ráció a 4-4.5 colban lenne rá értelmes telefon szerintem. Mondjuk érdekes lenne egy statisztika, hogy Sony xperia modelljeiből melyiket viszik jobban. A kicsit vagy nagyot. Főleg hogy mostmár kb mindkettő egyforma hw-el bír.

Fedora 27, Thinkpad x220

Nem nagyon találtam hivatalos Apple eladási statisztikákat, de https://www.arukereso.hu/mobiltelefon-c3277/apple/ oldalon így néz ki a toplista:
- iPhone 7 32GB: 348 vélemény
- iPhone 8 64GB: 123 vélemény
- iPhone X 64GB: 71 vélemény
- iPhone 6S 32GB: 220 vélemény
- iPhone SE 32GB: 702 vélemény
- iPhone 8 Plus 64GB: 85 vélemény
- iPhone 6 32GB: 75 vélemény
- iPhone 7 Plus 32GB: vélemény
- iPhone 5S 16GB: 313 vélemény
- iPhone SE 16GB: 285 vélemény

Mivel az árukereső a vásárlás után küldi ki a kérdőívet, így a kommentek száma arányos lehet az eladások számával.

A 32GB-os iPhone SE tavaly jött ki (7 és 8 között félúton), ha összeadjuk 7+8+X a vélemények számát: 705 jön ki, tehát kb ugyanannyi, mint az iPhone SE véleményeinek száma.

Persze azt nem tudni, hogy hányan vették a kis mérete miatt, de a 4.7"-es iPhone 6 kb ugyanennyibe kerül és a véleményeket random átolvasva elég sokan említik vásárlás okaként a kis méretet, kényelmes, stabil fogást.

Nálunk pl. a céges telefon az iphone SE. Ja, meg az asszony cégénél is.

Szóval sok fogy belőle, de azt feltételezem, hogy azért ha saját pénzből kéne fizetni, nem menne ennyire.

Ezek egyéni vásárlások (1 vásárláshoz 1 komment lehetőséget küld ki az árukereső), szóval ez sem lehet a magyarázat.

1 vásárlás = 1 komment, de attól még igaz lehet, hogy 1 cég = 50 vásárlás = 50 komment.

Igen, amennyiben egyesével vásárolták a készülékeseket és a dolgozó email címével adták le a megrendelést. Szerintem ezek közül egyik sem jellemző céges vásárlásokkor.

Azért a nagy kijelző, mert az alá nagy akku is fér. Főleg ez volt az oka a kijelzők növésének. Igaz talán ma már tényleg a marketing. Mert valljuk be műszakilag könnyű nagyobb kijelzőt berakni, lényegesen könnyebb, mint egy új SoCt lefejleszteni.

.

A Sony Compact szeriaja az elerheto legkisebb meretu Android-os telefon, ami az aktualis csucs hardware-el rendelkezik.
Itt kereshetsz kulonbozo parameterek alapjan telefont: gsmarena.


Sic Transit Gloria Mundi

+1 Így van. És bár nem szeretem az iPhone-okat, de ebben a méretben inkább azt ajánlom (SE), mint a megbízhatatlan Sony-t.

Egyébként ez egy alternatíva:
Sony Xperia XZ1 Compact
https://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=8610&idPhone2=7969

3 es fel evet hasznaltam egy Z1 Compact-ot, es most tobb mint fel eve egy XZ1 Compact-ot. Szamomra nem tunik megbizhatatlannak, bar ez lehet a kulonbozo felhasznalasi szokasbol is eredhet. Szamodra miben nyilvanult meg a megbizhatatlansag?


Sic Transit Gloria Mundi

Pl a hozzacsomagolt bloatware?

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az nekem sem tetszik, hogy pl a What's New alkalmazasukat nem lehet letiltani sem, nemhogy letorolni, de ettol meg nem lesz megbizhatatlan.


Sic Transit Gloria Mundi

Nekem nem volt, csak két ismerősömnek (Z1, Z3 és Z1 Compact). Fagyások, alkalmazás kilépések, telefon újraindulás, NFC vagy ment vagy nem, Miracast szintén. Arról ne is beszéljünk, hogy Z3 fél évente volt szervizben, az IP ratingen (IP68) pedig a fórumokon is csak mosolyogtak. A Sony minden felelősséget hárított, ha a telefon beázott.

Ismerőstől szoktam hallani, hogy épp szervízben van a Sonyja, kétszer-háromszor új telefont is kapott, mert nem tudtak vele mit kezdeni.

5"-5,2"-ig kitolnám a limitet... Az alatt nem fogsz találni értelmes hardvert.
5"-on ott van a Xiaomi Redmi széria, 5,2"-ért pedig akár Mi5S

Nálam 5S-nél volt ez a széria hogy cserélek nagyobbra, megpróbálom a droidot is. 4,7-est használtam 1 hónapig, aztán vettem egy SE-t. Soha többet nagyobb telefont.

Egyéni pref, van ismerősöm akinek még a 5,5 is kevés, én sikítva verném a földhöz.

4.7-ről váltottam 5.7-re. Nagyon féltem elsőre, az első nap végén már csak röhögtem, hogy hogy tudtam használni azt a kis szart. És nincs nagy kezem :) Sőt... felmerült bennem, hogy a következő még nagyobb lesz. Zsebben simán elfér (18:9-es képarány, fölötte még a kisebbik zsebben elfér egy iPod Nano)

Sokkal kényelmesebb írni, sokkal több tartalmat látok (ismerősök SE-je, vagy 5S-e a kezembe került néha (még akkor amikor 4.7"-on voltam), hát sírni tudtam volna. Nagyon kevés tartalom fér el akkora kijelzőn.)

Nyilván attól is függ, hogy mire mennyit használod. Nekem pl. csak telefonálásra kell, lőni 1-1 képet, meg "tartaléknak", ha valamit valahol meg kell nézni. Soha nem használom hosszabban böngészésre, játékra, stb. Otthon van minden asztalitól tabletig, a munkahelyen is gép előtt ülök, azt a max fél órát oda vissza a 2 közt meg mással töltöm.

Én továbbra sem vagyok elégedett. Céges telefonnak kaptam egy Galaxy A5 2016-ot. Röviden és tömören: Földhöz vágnám. Nyilván nem egy liga egy SE-hez képest, de nekem nagyon nemgyerebe.
Maradva a méretnél: rendszeresen esik ki a kezemből, nem érem fel a dolgokat csak úgy hogy görcsöl az ujjam, közbe meg elejtem ahogy nyújtózok. Egykezes használat kb ott megáll hogy széles és fárasztó tartani, 5 perc után érzem hogy ha még egy picit tartom akkor görcsölni fog a kezem. Mondjuk SE-t szinte csak 1 kézzel használom, egyszerűen életidegen a kétkezezés telefonon. Nem lehet normálisan kapaszkodni, bármi mást csinálni, pl sört inni :)

A szoftverre nem térnék ki mert az szintén kritikán aluli.

Ha valaki ezt szeretné hát lelke rajta, de nem az én világom. Céges teló szépen pihen az asztalon, eszem ágában sincs felkapni pedig szabadon használhatnám bármire.

Nem tudom miért keresel alternatívát. Én az SE 2-t várom, hogy lecserélhessem az "ezeréves sólyom" telefonomat, kár, hogy idén úgy néz ki, hogy ebből se lesz semmi.

Sajna nem fogsz találni. Én is azt fontoltam már egy ideje, már az SE megjelenésekor is, hogy váltok androidról.
És ha az SE2 megjön, és az is olyan jó lesz, mint az SE volt, akkor valószínűleg meg is lépem.
--
"Sose a gép a hülye."