Gigabites one board PC torrentre. Melyiket?

 ( Breaknet | 2018. március 15., csütörtök - 13:35 )

Sziasztok,

Most Raspberry Pi model B-m van, de abban csak 100 Mbites ethernet port van. Megjelent a Raspberry Pi B+ is Gigabites egységgel, de az max. 300 Mbit-et tud, mert USB 2.0-án megy.

Melyik one board PC-t vennétek 1000/200 Mbps sebességhez, torrentezéshez? Valami normális NAS nyilván jobb megoldás lenne, de egyrészt szeretek bütykölni, másrészt így biztosan olcsóbb.

Köszönöm!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

On board-bol talan az ODROID-HC2 lenne jo, szerintem. A gigabites lan (nativ) es a sata port (usb3 - sata3 konverter ~300MB/sec) miatt, nagy sebessegu torrenthez idealis.

+1

Nem rossz de szerintem az ODROID-XU4 jobb mert alig drágább és SATA helyett van 2 db USB3 portja. Arra köthetsz gyári külső merevlemezt vagy usb3-sata átalakítóval belső merevlemezt, akár kettőt is.

Másik lehetőség egy kis fogyasztású PC board.

Esetleg egy elfekvő notebook, aminek a fogyasztása talán nagyobb de ha már megvan nem kell venned semmit és egy áramszünetet is kibír.

"akár kettőt is" nekem volt vele tapasztalatom, es elsirtam magam olyan adatatviteli sebesseget produkalt. Valoszinuleg 1 buson megy minden.

-
Fájl feltöltése Github tárolóba

Meg lehet nézni, fent van a kapcsolási rajza.
Nagyon sok cuccon úgy van mondjuk 3-4 USB host port, hogy egy szál integrált USB hubon lógnak mind. Ha nincs USB3, akkor ezektől az USB-SATA interfészektől én sokat nem várnék. Viszont minimális mennyiségben vannak olyan ARM SBC-k, amin van natív SATA port (és jellemzően max. 1 db van), ahogy olyat sem láttam még, amin lenne USB3.

Szóval ha valakinek rendes SATA sebesség kell, különösen ha több diszket is szeretne bekötni, akkor mostanában szerintem még az x86 az egyetlen értelmes választás (pl. valami ITX-es Atomos cucc).

x86-osokat: lattepanda (gigabites valtozatat), udoo x86, up boards

Kb brutto 35-50e Ft szallitassal.

Ha nem csak SBC johet szoba, akkor Gigabyte Brix + 4 GB ram + 32-64 GB SSD OS-nek: brutto 45-60e Ft Magyarorszagon.

Ennyiért egy használt notebook is jó lehet a feladatra.

Ez igy van csak az tobbet fogyaszt, hutese hangosabb es nem allando uzemre terveztek.

A Brix-vonalon még tudom javasolni az Intel NUC-okat, bár gondolom azok drágábbak, de még akkor is van hozzájuk BIOS-frissítés, miután már nem gyártják (legalábbis az én i5 NUC-omhoz jött ki ME-javítás nemrég).

Illetve nem tudom, hogy Magyarországon mennyire elérhető és/vagy drága, de a Zotac Zbox Nano sorozatban van olyan gép, ami teljesen passzív hűtésű, semmilyen mozgó alkatrész nincs benne (nekem egy CI 323 Nano van HTPC-nek).

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Úgy látom kapható és ennek még az ára is elfogadható. De az újabb modellek árai még mindig el vannak szakadva a valóságtól. Az Intel vethetne egy pillantást a konkurencia áraira.


Normális HUP-ot használok!

Nem teljesen az, de lehet picit flexibb.
En ezzel szemezek.
https://www.aqua.hu/biostar-a68n-5100-alaplap-529290.html

Brix sem rossz.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Nekem van egy Orange Pi Win Plus. Amin 1G-s ethernet van. Amikor egy Gigabites switch-re csatlakoztattam, akkor a Gigás switch portját 100M-ra kellet állítani, mert mindig behalt a net. Lehet, hogy oprendszer/driver hiba (Ubuntu), de nem érdekelt, én a 2G RAM miatt vettem, és elég a 100M.

Én félig megszivtam. Szar Zyxel-t cseréltem Synology típusra, fényévekkel jobb. Nem értettem, hogy minek bele az Intel processzor? +30e.

Aztán kiderült, hogy a hdd bírja a tempót, de a proci nem! 1gb/s torrentezesnek olyan nagy a checksum számítási igénye, hogy a CPU a szűk.

Szerintem odroid és rpi nem fogja bírni a torrentet. A sima letöltést talán...

https://goo.gl/p558yg

Esetleg valami ilyesmi. van celeron is, ami olcsobb.

Én ilyen vékonyklienst használok tűzfalnak, VPN-re, meg torrent-re. (expansion házzal)
http://www.parkytowers.me.uk/thin/hp/t5740/index.shtml

A PATA DOM-on van a rendszer, SATA fordítóval plusz egy HDD-vel. (7200 2,5") Itthoni Gbit-es hálózatot tökéletesen kiszolgálja.

A netem nem tudom hogy milyen, 40MB körül tud NAT-olni.

Van itthon 1-2 ilyen gépem pluszban amúgy..
Ja, fogyasztása 10-14W

udv
letix
-----------------------------------------
Linux parancsok, kezdőknek

Raspberry Pi-ből most jött ki az új lap, kb. 30 MB/s-ot tudhat hálózatban és a processzora is erősebb kicsit.
Egyébként épp a héten próbálgattam egy még előző RPI 3-ast, 100 megás LAN-ja van. Egy torrent éppen töltődik lefelé, 3-5 csordogál felfelé mindeközben egyszerre két gép két helyről játszik le róla 720P-s MKV-kat, mindezt akadás mentesen, még a bele tekerés se akasztotta meg.
Nekem is van itthon mini ITX-es x86-os házi szerver. De azért erősen elgondolkoztam ki az akinek például egyszerre egynél több torrent jön lefelé nagy sebességgel mert egy este talán két filmet szeretne végig nézni. A felfelé az nem terhelés különösebben. Vagy hányan szeretnének egyszerre két helyről is HD-s filmeket játszani róla.
Szóval szerintem amire a többségnek kellene erre a felhasználási módra, még egy RPI 3 is elég a legtöbb dologra otthonra. Openmediavault és külső USB-s 2TB-os 2.5-ös Maxtor HDD-vel stabil, csöndes, kicsit fogyaszt.
Néztem, 50 ezer Ft-os Synology NAS-ban kb. fele ilyen erős hardware van mint egy RPI 3.

Azért 30MB/s hálózaton mert így oldották meg a gigabitet rajta: Gigabit Ethernet over USB 2.0 (maximum throughput 300 Mbps)
Akinek RPi3 B van ezért nem érdemes váltani, elég egy támogatott usb-s gigabit ethernet. Annyi előnye van a B+-nak, hogy megmarad szabadon +1 usb port. Meg az ac wifi még jó plusz.


Normális HUP-ot használok!

Persze, tudom hogy ezért ilyen a gigabit rajta. De nem tudom mennyi értelme van ennek az egésznek a minigépeken gigabittel. BPI gépen is van gigabit, próbáltam, ott is kb. 30MB/s-al megy. Annyi a különbség hogy míg a 100-as LAN-al egy full másolásnál csak 65 fokig megy fel a hőmérséklete az RPI-nek, az 1000-es BPI-nél már 80 fokot is eléri néha. Gondolom az új RPI-nél is hasonló lesz és lassan nem ússzuk meg aktív hűtés nélkül ha csak 10-ről 30MB/s-ra megyünk fel. És még nincs is nyár.

Én pár hete dobtam össze egy RPI3-as rtorrent+minidlna szervert, viszont ha egyszerre megy letöltés és dlna-n lejátszás (néha meg letöltés és dlna nélkül is) egyszerűen meghal az usb, és onnantól kezdve nem ismeri fel az usb-s merevlemezt, még újraindítás után se, pár percre/fél órára le kell kapcsolni teljesen. Először arra gyanakodtam hogy usb-n nem tudja leadni a megfelelő áramot, így előbb ssd-re, majd külső tápos usb-re váltottam, majd a lemez/ssd és rpi tápja is egy pc táp 5v-os lába lett, amit homelab tápként használok különböző kis projektekre (stabil feszültséget ad). Próbáltam frissíteni rpi-t, nem változott semmi. Találkozott már valaki ilyennel? Elvileg nem kínai másolat, The Pi Hut-tól rendelt RPI-ről van szó.

RPI3 gyári táp, USB-re 1db 2TB-os Maxtor 2.5-ös HDD ami ugye USB-n kapja a tápot is az RPI-től. Openmediavault 3, Transmission torrent amin letöltések mentek és egyszerre két gép játszott róla 720p-s filmet Minidlna és Samba megosztásról és nem akadt meg, ment stabilan.
Valami egyedi probléma lehet nálad. Milyen USB-s merevlemez volt rádugva?

Először 1 Tb-s hgst 2.5, utána 500gb-os wd black 2.5, majd egy 60gb-os ssd, nem emlékszem pontosan milyen márka. Raspbian fut nálam. Egyébként nálam is bírja a letöltést és lejátszást teljesítmény ügyileg, addig amíg nem disconnectel az usb. Kábelt cseréltem, nem oldotta meg a problémát. Pontos dmesg kimenetet majd otthonról tudok küldeni, jelenleg le van állítva és így nem érem el távolról.

/boot/config.txt-be max_usb_current=1 be lett állítva?
https://www.modmypi.com/blog/boost-usb-current

Igen, be lett állítva, bár nem tudom hogyan lehetne ellenőrizni hogy működik-e. Egyébként még annyi, hogy az USB lábán 4.65V-ot mértem (ha jól emlékszem terheletlen állapotban), míg a tápcsatlakozó nyáklapi oldalán 5.1V-ot. Azóta még nem volt időm/kedvem ezt ellenőrizni neten, de gondolom ez nem túl egészséges dolog, valahol mintha az rpi-ben eltűnne a feszültség. Gondoltam esetleg arra is, hogy összeforrasztom a mérési pontokat, hogy ezzel kiegyenlítsem a feszültségeket, bár azt nem tudom hogy ez okozhat-e bármi gondot rpi-n.

Egyelőre nincs több tippem. Régóta mindenféle korú, verziójú RPI, BPI gépekkel volt dolgom ahol kb. mindre volt kötve USB-s HDD. Egyikkel se volt ehhez hasonló gond az USB power beállítások után.
Ha feltennél egy Openmediavault 3-ast és ott is hasonlóan viselkedik majd akkor lehet a lap hibás.
Gondolom másik USB-ket is próbáltad.

hogy az USB lábán 4.65V-ot mértem (ha jól emlékszem terheletlen állapotban)

Nekem ez nagyon nem tűnik faszának, ugyanakkor az is igaz, hogy szinte semmi nincs már, ami közvetlenül menne az 5V-os USB tápról, ergó ha terhelten is tartja a feszültséget (itt azért vannak kétségeim), akkor működhetne akár így is.

nekem udoox86 advance-om van, iszonyat jó cucc, csak persze drága. főleg ha veszel hozzá tartozékokat is, pl. van m.2-es plusz kettes ethernet kit.