Hol van az UTP kábel vége?

 ( Luckye | 2018. február 19., hétfő - 11:06 )

Sziasztok!

Munkahelyemen a szerverszobában vannak annak rendje és módja szerint a patch panelek, valamint minden fali aljzat fel van iratozva, hogy melyik panel hányas portján csücsül. Ez idáig minden rendben van, stimmelnek a jelölések.
Viszont van 3-4 olyan patch, aminek a hátuljában ott a kábel, ami persze a többi 120-150 kábellel együtt szépen felmegy a plafon alatt levő tálcába és folytatja útját, de nem tudjuk, merre!
Létezik olyan módszer, ami segítségével meg tudjuk találni a másik végét? Azon kívül természetesen, hogy elkezdjük lebontani a kábeleket...
Amik nehezíthetik a keresést:
- A kábelek az álmennyezetben fémtálcán vannak.
- A többi kábel többsége aktívan használatban van
A kérdéses kábelek másik vége biztosan valahol szabadon van, mert az épület összes létező fali csatlakozóját számba vettük.
A patch kiosztás sorszámozása sajnos csak hozzávetőlegesen igazít el, mert a hálózat kiépítése során utólagos variációk miatt több helyen is eltértek az addigi sorrendtől.

Gábor

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Azok a kábelek mehetnek pl. fixen beépített eszközökhöz is mint pl. mennyezetre szerelt WiFi-AP, ahol talán megfeledkeztek a látható számozásról.

--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Jobb helyeken a dokumentáció segít.

Te láttál már olyan esetet a való életben, amikor minden a tervnek megfelelően történt A-tól Z-ig?
--

ehh

Nem tervet, dokumentációt írtam.

:)

jelen:)

a) en mondtam meg a kivitelezonek hol mi legyen, es ott lett (addig nem lett kifizetve, szerzodes)
b) en csinaltam.

De van rengeteg ismerosom, aki .leszarta felujitas soran. Hat... Olyan is lett.
Csak hozzanyulni ne kelljen. (valasz: nem is kell, mert jol lett megcsinalva)

Az uzleti eletben, meg altalaban nincs gazdaja az ilyeneknek.
Pl. amikor epuletfelugyeleti rendszert epitesz ki, mindig uj kabelt huz az ember,
nem is szabad foglalkozni a regivel. Tobb veszodseggel jar kideriteni, mint ujat behuzni.

De irodahaz felujitasnal megkerdezett a tulaj, hogy hogy legyen, es akkor az ilyen
ciganykodast, mint takaritodugaljak (komplett szint ajto melletti dugaljai egy kismegszakitora felfuzve), egy aramvedokapcsolo (igy szoktuk), halozatnal normalis kabelek (1gbps poe-t tud a legtavolabbi pont) mind-mind le lettek ellenorizve, es bizony tesztelve is lett a kivitelezo
elott es ki is kellett javitaniuk.

Persze tervet, lan-rol meresi jegyzokonyvet kaptunk. Dehat a papir mindent elbir...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Milyen mérési jegyzőkönyvet kaptatok?
Miért nektek kellett tesztelni a kivitelező előtt?
Nálunk csak olyanok nyúlhatnak a fizikai hálózathoz,akik saját maguk le is tesztelik a kiépített hálózatot, és amíg a fluke nem mondja,h pass, addig nem mennek sehova. Utólag e-mailben is megküldik az összes teszt eredményét. (ebben nem csak a fail/pass eredmény látszódik,hanem a kábelhossz, a tesztelt frekvencián a szálankénti csillapítási görbe, stb.)
Nen éri meg olyanokkal hálót építtetni, akik nem képesek maguktól működőképesen átadni a hálózatot. (Lehetne,csak utána több vele a szívás.)


Nem csak az M$ számol furán... A Zinternet lenne ilyen gyors?
65% [62 Sources 1528 kB/6239 kB 24%] 3062 PB/s 0s

dugaljakról: első ellenőrzés érintésvédelmi jegyzőkönyv
utp kábelekről: minden végpontra egy grafikont, valamilyen fluke teszterrel. Jel/zaj viszony.

A puding próbája az evés. Szerintem. Minden tesztelni, tesztelni és tesztelni:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Azon túl, hogy tudod, hol a vége, mi a cél? Esetleg szükség lenne patch panelen üres helyre?
Gondolom most nincs bekötve egy switch-be. Fognék egy "buta" switchet és bekötném. Amennyiben nem jön fel a link, akkor nagy valószínűséggel nincs a végén senki (ha csak nem POE-s eszköz várja a delejt, de az meg hiányozna már). Amennyiben van link, akkor lehet esetleg tovább tesztelgetni és az már adhat némi támpontot a kábel másik végéről.

Emlékeim szerint létezik olyan kábelteszter, ami megmondja a kábel hosszát. Egy hossz esetleg segíthet, hogy kb. meddig érhet el.

Egyébként a fölösleges kábel(ek)nek én sem örülök, de "elfér a tálcán".

fluke kábelteszter a hozzá tartozó kábelkereső magic wand-el
vannak cégek akiktől lehet kölcsönözni is, illetve biztos más gyártó terméke is tud hasonlót

++ ...
fluke, //vagy ilyesmi// a kézbe, cimbi a túlsó végére ... telefonon //walki-talkin// 1eztettek, aztán 1esével 0-ról előre ...
1edül macera, és sokáig tart //csináltam már így, muszályból, nem volt sok, csak 1 24-es panel + 3 emelet ... nem volt jó ...//
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Itt most annyi a nehezítés, ha jól vettem ki a témaindító hozzászólásból, hogy egy csomó kábelnek csak az egyik vége ismert, a másik végét nem találják. Én is előszeretettel használok Fluke gyártmányú műszereket, tényleg jók, nagyon hasznosak, de most, jelen esetben hova menjen a cimbi? :)

Megj.: muszáJból :)

a csipogós keresővel a létrára ... //mert lusta vagyok, és inkább nyomom lent a cimkézőt :):):)//
//mindenhova "LY"-t!, a pontoslyé + monnyon le :):):) ...bocs becsúszott...//
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

nalad idegesitobb stilusban kommentelo ember nem hiszem, hogy van a forumon. sorry, de egyszeruen faj a fejem ha olvasnom kell azt a hanyast, amit idebofogsz kommentkent, meg akkor is, ha maganak a tartalomnak lenne ertelme.

+1

Mondjuk, egy ideje eléggé ritkásan használom a hup-ot. De elég helytálló meglátás ez emberünk "komment-stílusáról", ha egyáltalán lehet így híni.

+1

emojiscript

Jahm, csak javasolni tudom. Mi ilyet vettünk: http://www.flukenetworks.com/datacom-cabling/copper-testing/IntelliTone-Pro-Toner-and-Probe mert a tesztelés nem annyira fontos mint az ár (és a keresés). Kábelt keresni elég jó. Csak azt bánom hogy nem 10 évvel korábban vettük meg, az idő alatt bőven behozta volna az árát a megspórolt idővel és bosszankodással.

A kérdéses patch panelből húzkodd ki sorban a patchkábeleket, előbb-utóbb előkerül valaki, hogy nemmegy ez+az, na ő talán meg fogja mondani hol van a cucc, ami nem megy.

ruczati, dejo: a kérdéses kábeleket biztosan nem használja semmi, mert ugyan a patch panelbe be van szerelve, de nincs összekötve a switch-el.
Ezen kívül a teljes épület a felügyeletünk alatt áll, nincsenek olyan MŰKÖDŐ eszközök, amikről nem tudunk. (ez persze nem árja ki, hogy valahol az álmennyezet felett lehetnek ottfelejtett dolgok, de ennek nem látom esélyét, tekintve, hogy az épület kizárólag a mi részünkre épült.
A dokumentáció pedig sajnos nem segít, a kivitelező adott ugyan át terveket, de sajna az egy "béta" állapotot tartalmaz, ami egy elég jelentős, az elrendezést érintő módosítást már nem tartalmaz, ezért nem vehető alapul. (pl tartalmaz olyan helyeken is fali aljzatot a terv, ahol jelenleg fal sincs, illetve hiányzik belőle olyan fal, amiben jelenleg fali aljzatok vannak, stb)
(ja, a végleges terveket nem sikerült megkapnunk tőlük, most meg már esély sincs rá, tekintve, hogy 5 éves az épület).
Gábor

Aki itt szajkózza mindenféle tervek meglétét, kíváncsi vagyok vajon a villanyszerelőjétől is megkapta a végleges nyomvonalrajzot a háza/lakása ÖSSZES befalazott áramjárta kábeldarabjára, aktualizálva az utolsó szerelés legutolsó aljzatbeppintásának pillanatáig. Akinek otthonra van ilyen, tegye fel a kezét. Nyert egy baráti vállveregetést. Mindenki más teljesen tisztában van vele, h. a yetit hamarabb fogja élőben látni, mint azt a bizonyos tervet.
--

Vakolás előtt végig lehet fotózni a teljes nyomvonalat.
A többit a kismegszakítók megfelelő kattintgatásával ki lehet szaszerolni.

A korábbi lakásunkban 3 kismegszakító volt. Az egyik nem volt semmire sem kötve, a másikon volt a sose működő csengő, és a harmadikon volt a teljes lakás összes berendezése. Ezt az öregebb lakók szerint a ruszkik kivonulása után újították fel szakmunkás képzős diákokkal, olyan is lett :-)

Most egy 9-10 éve épült házban lakunk, ahol kb 16 kismegszakító van, de egy sincs címkézve.
Már gondoltam rá, hogy ha sötét lesz, egyesével lekapcsolom őket, és feliratozom, de lusta vagyok...

már ha vakolás előtt a tulajdonodban volt persze. nálunk kettő biztosítódoboz van, darabonként 16 tájéki biztosítékkal, egyszerűen lekapcsoltuk az összeset, egyesével végigkapcsoltuk és néztük mi éled fel. nem profi, valami eredményt azért ad. de mivel minden aljzatban nincsen eszközünk így totálisan nem tudtuk feltérképezni. meg kiderült, vannak pöcs párosítások, azokhoz viszont én nem nyúlok, maximum 12 voltig vagyok bátor.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

"valahol az álmennyezet felett lehetnek ottfelejtett dolgok"

A bennem levő kisördög (és a tapasztalataim) azt mondja, lehet mégis meg kéne futni ezt a kört is, ki tudja :)

+1
--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Ha nincs rajta semmi tegyél rá egy vonalkeresőt és kövesd a sípolást. Ha van rajta valami, mert a switch forgalmat jelez nézd meg wiresharkkal és lesz ötleted arról, hogy ez mi.

Ez észleli a jelet a fémtálcán keresztül is, valamit sok működő kábel között?

úgy képzeld el, hogy a jeladót ráteszed a patch panel végződésre, majd a kérdéses ponton a kábelfonatban minden szálhoz hozzáérinted. ha megvan a kérdéses kábel, akkor jelez a műszer.
Se falon át, se kábeltálcán át nem működik. Meg kell közelíteni a műszerrel 1-2cm-re (vagy közelebbre) a kábelt!

A fémtálcán át nem, de a sok működő között van rá esélyed. A csúcsával bedöfködsz a kábelek közé és ahol egy kicsit is sípol ott egyenként közelíted a kábelekhez, ahol erősen sípol az a tiéd.
Ha tudod követni szemileg a tálcát csak az elágazásoknál kell eldönteni, hogy merre megy a keresett kábel.
Szép macerás munka.

Sajna fel kell mászni vele a tálca fölé és nagyjából végigmenni a nyomvonalon, minimum nagyobb köteg-elágazásoknál megnézni, melyik kötegben fut tovább. Még tippelném, hogy azért csak valahol arra lesz, ahol a környező számú végpontok - de mint írtad, ez nem biztos. :(

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Értem. Köszönöm szépen.
Egyelőre csak mint érdekesség van és marad úgy, ahogy van, csak nem akkor szeretnék fűhöz-fához kapkodni, hogy miként oldjuk meg ezt a problémát, amikor majd szükség lesz arra a bekötésre.
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget!

+1, erre való.

--

--
zrubi.hu

Nálunk ez úgy volt, hogy az épületet vagy háromszor szabták újra belülről (ez nagyjából a gipszkartonok tologatását jelentette) mielőtt mi beköltöztünk, és a felesleges kábeleket feltekerték az álmennyezet fölé. Aztán az évek során nagyjából minden port előkerült vagy így, vagy úgy, azok is, amiket nem találtunk és húztunk ki helyette új kábelt.

Ja, és bőven volt olyan kábel is, aminek mindkét vége az álmennyezet felett volt, a semmiből ment a semmibe.

Ezert jo az almennyezet. Addig lehet pakolni mindenfele sz*rral amig le nem szakad... :)

Lehetne egy threadet inditani, hogy mi a legdurvabb dolog amit almennyezet felett lattal?
A hosszu letra felrakva, az gondolom alap. Ugyis csak szokoevben egyszer kell:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Legdurvább:

Főnök: Bélikám, össze kellene nyitni azt a két irodát. Megoldható ?
Bélu: Persze Főnök, mikor kezdhetünk ? Péntek ?
Főnök: Ok.
.
.
.
Pénteken.
Gipszkartonos, aki már vagy ezer gipszkarton csinált, lusta volt felnyomni az álmennyezetet megnézni, megy-e ott valami, hanem gyerünk, itt kell falat vágni.
Szuper. Egy mozdulattal át is vágta a köteg utp-t, kb 30 kábellel. Kúl.

Hehe.
Hasonló sztori. Péntek irodazárás után kezdődik az átalakítás, másfél méterenként 50 centis ceruzavonal a falon a gyengeáramú nyomvonalat jelölve.
Hajnal kettőkor kolléga egy huszáros vágással, meg egy DC-230SE horonymaróval sikeresen kettévágott két ilyen jelölés között vagy 40-50 végpontot, és mellette az ősszes tűzjelzőt, riasztót, telefont, meg pár erősáramot is. Nem volt őszinte a mosolya. :)
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Fullos 9" szerszámosláda, présekkel, krimpelőkkel, egyébb aprószerszámmal, szortimentben jóságokkal. Szó szerint beszőtte a pókháló. :)
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

karácsony!

Az.
De sajnos sokkal jellemzőbb a kajamaradék, meg az átalakítók által hagyott törmelék és szemét.
Szerk.:
Egy bank brandváltásakor viszont találtunk még olyan 10+ darab 9V 184mAh-s akkut. Az nagyon jó volt. Azt a sima 9V elem kinézetűt. Most kerül belőle az MM-ben egy 200mAh-s olyan 4500Ft-ba. Azóta semmilyen kompatibilis itthoni eszközbe se kellett elemet venni. :)
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

:D:D

"Ezert jo az almennyezet. Addig lehet pakolni mindenfele sz*rral amig le nem szakad... :)"

Egy meg nem nevezett volt munkahelyem, meg nem nevezett C épületében ez meg is történt :D

Az álpadló annyival veszélytelenebb, hogy ott a sok berakott kábel max. felpúpozza némileg a lapot.. ( én sem nevezném meg a helyiséget és épületet :-) )

az alpadlo annyival jobb, hogy arra raparkettaznak es onnantol nem alpadlo...

A legdurvább eddig álmennyezet felett, egy szál jól megtermett joint volt egy megfelelő méretű tasakba zárva.

--
openSUSE 42.2 x86_64

3 db fizetős FTP szerver. Az ex rendszergazda pánikolva hívta a cégvezetőt amint lehúztuk őket a netről.

Gyakori leletek álmennyezet alatt: Döglött állatok. Újság, íróeszköz, egy-egy szerszám, szigetelőszalag.
Ritkább leletek: Üzenetek, "dokumentáció" a falon. Elfeledett hálózati eszközök. Volt már régi tárcsás telefon, de router és hub is.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ha szerencsétek lesz találtok pár AS/400-at. ;)

Beletolsz pár 10.000V-ot, és ahol szikrázik, és füstöl, ott a vége. (Csakviccvolt)
A másik lehetőség: kihúzod, és aki/ami visít, hogy nem működik, nah, ott volt a vége :)

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."