lázcsillapítás

Talán nem mindenkinek egyértelmű, ezért ide is megy:
https://www.novakhunor.hu/laz/megvaltozott-a-magyar-protokoll-is-tobbe-…
http://www.ogyei.hu/upload/files/kozlony_laz.pdf

Megfázás épp átdöcög a családon, asszony kezdte, majd én, és most már az egy éves kis minyonunk is. 38 fok. Lázcsillapító kúp a hűtőben, a kötelező aranytartalék, amit kiosztott az orvos, pedig már elvileg neki sem kellett volna osztani, de úgy tűnik az elvárásokat teljesíteni akarja, ezért adott receptet, valamint a kisebb gyereknél azért még tényleg lehet veszélyes, de elvileg egy éves korban már talán nem.

Asszony nagyon megijedt, megmutattam neki Hunor bácsi videóját, most valamennyire megnyugodott. Orrszívás, három óránként van egy kis nyüszmüsz és visszaalvás, ha tovább emelkedik a végén elgyengülünk és behódolunk a régi lázcsillapítós rutinnak. Meglátjuk. Fentiek fényében a lázcsillapítás inkább csak a szűlői aggodalmat/szülőt kezeli ...

Hozzászólások

Talán félreértetted. A lázat nem KELL (reflexből) csillapítani, de a gyerek közérzetétől függően kaphat lázcsillapítót nyugodtan. Ha 38°C és vigyorog, rohangál, rosszalkodik, akkor fölösleges. Ha nincs is láza, de betegség alatt szenved, ágynak dől, rossz a közérzete akkor viszont érdemes.

ps.: Amióta van (jópár) gyerekem, azóta értem az "Akkor jó a gyerek ha beteg" mondást. Előtte borzasztóan félreértettem. Hiszen kinek jó az ha beteg? :)

No igen elfelejtettem hozzátenni, hogy olyan feltűnő szenvedés nem volt azon túl, hogy pár óránként pozitúrát váltott az ágyban egy kis nyüszmüsz keretében. Reggelre amúgy esett 37 körülire, most már épp hogy eltér csak. Tegnap is csak a taknyot szívtuk le azon túl nem jelentkezett a viselkedésén, csak mi éreztük a testhőjét, viselkedése nem változott meg.
Úgy látom javarészt egyetértünk, és ez csak elírás? "Ha nincs is láza, de betegség alatt szenved, ágynak dől, rossz a közérzete akkor viszont érdemes." Ez úgy hangzott mintha azt írtad volna ha nincs is láza de levert lázcsillapítózni ...

Igen, az ibuprofén/metamizol gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapító hatású. A paracetamol nem kimondottan jó fájdalomcsillapító (vsz) de a ciklooxigenáz-rendszert az is megfogja, de inkább csak a lázra jó, viszont kiegészíti/fokozza a többi fájdalomcsillapító hatását Attól, hogy a gyereknek nincs láza, még lehet szarul. Gondolj bele, a nátha, az influenza, és még egy csomó vírusos szirszar izom-ízületi fájdalommal kezdődik/jár. Na az néha keményebb mint a láz, jobban földhöz vágja az embert.

Na ja, paracetamol azért preferált, mert nem fedi el a gyulladásra utaló jeleket, s mint az aspirin, nem befolyásolja a thrombocyta funkciót, s nincs asszociálva Reye-szindrómával.

A nonspecifikus myalgia (izomfájdalom) és arthralgia (izületfájdalom) pedig a megnövekedett perifériás prosztaglandin E_2 eredménye, s a paracetamol (meg persze egyéb NSAID típusú gyógyszerek, bár ezek nem éppen szelektíven) szelektíven szupresszálja a perifériás PGE2 kibocsátást. :D

Igen, ellentétben az ibuprofennel, mely alacsony májtoxicitással bír, s elhanyagolhatóan alacsony májtoxicitási incidenciával, de megjegyezném, hogy a legtöbb paracetamol okozta májkárosodással járó eset az öngyilkossági kísérletekből származik, nem a terápiás célú felhasználásából, de persze utóbbi is előfordul sajnos. Legyünk tisztában a beszedett dózissal, s a megengedett max. napi dózissal, ami paracetamol esetében felnőtteknél 3 g / nap, de a betegtájékoztatón megtalálhatóak ezek az információk. Nem győzöm hangsúlyozni a tájékozottság fontosságát. :D

Továbbá, az effektív antidotum paracetamol-indukált hepatotoxicitásra a vény nélkül kapható acetilcisztein, melyet Magyarországon köptetőként ismerhetünk. Akut paracetamol túladagolást követően, amennyiben 8 órán belül sikerül az acetilcisztein beadása, közel 100% hepatoprotektív (májvédő) hatást érhetünk el.

Hunor bácsi gyerekekkel nem tudom, milyen, amikor évekkel ezelőtt, éjszakai ügyeletesként nálam járt, ölég nagy paraszt vótt a szentem... azóta finoman szólva nem bízom benne. Igaz, a zachert is csak addig tartottam jónak, míg nem szembesültem az általa vezetett szervezetek működési hiányosságaival és nem váltottam pár szót vele minderről...
:(

Hát a hazai egészségügyről asszem én is blogoltam eleget, úgyhogy nem tudok meglepődni. Hunorkát amúgy egy random search dobta nekem, semmiféle reklám nem volt szándékozva neki :) Z pedig gondolom a problémák kifogásolását látva védte a mundér becsületét a helyzettől függetlenül reflexből. Általában ez van, mitt gyün ez a nemisorvos aztán ő akarja megmondani, hogy itt mit hogyan kell csinálni. Sajnos sokan szerintem ottragadtak, szar a rendszer de beletörődtek, és nem tudnak/akarnak váltani valami miatt, hiába tudják legbelül, hogy nem stimmel ami van. Kell hozzá pár dolog, hogy ilyen helyzetben fel merjen/tudjon állni az ember, van akinek nincs meg...

Z. nem teljesen...
Megkérdeztem, hogy x tünetekkel, az általa vezetett orvosi ügyeleten jelentkező beteggel szemben szerinte mi a helyes eljárás? A válasz: attól függ... kórház nem feltétlenül szükséges.
Erre részleteztem neki: a nővér hajtott el a bejárati ajtóban állva, stroke-ra emlékeztető jelekkel. Szerinte ez normális-e?
Azóta is várom a válaszát.
És nézz körül a Honvéd SBO-n, micsoda kupi van ott! Azt is ő vezeti...

Halleluja! Meglátjátok, ez 30 év múlva a májrák és veseelégtelenségek csökkenésében lesz látható.
Már csak a homeopátia, kálcium, probiotikum bermuda-háromszögét kell kiirtani, és lassan elkezdhetnek orvosként viselkedni a háziorvosok.
Hunor volt nálunk is helyettesíteni gyakornokként. Normális volt, de érződött rajta, hogy a fasza kivan, az egész magyar orvoslási rendszerrel. Nem sikerült belopnia magát a "csak egy receptért ugrottam be, és ha már itt vagyok megnézne itt is doktor úr" nénikék szívébe.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Úgy örültem, amikor a SOTE a teljes és konzekvens elhatárolódás miatt az európai állásfoglalást követően a homeopátiát, mint tantárgyat is megszüntette az intézményben, reméltem, hogy a házi gyermekorvosunk is él a lehetőséggel, és előkapja a lángoló kardot és kivágja ezeket a dolgokat a honlapjáról, de sajnos a mai napig nem. Ezt leszámítva még mindig ő a legjobb választás a helyi rendelőben...

"homeopátia, kálcium, probiotikum bermuda-háromszögét"

Elobbit elegge nyakoncsipte a tudomany ket eve, meg kulon Hunor is. Kalcium az magyar sajatossag, eszakibb szelessegi fokokon telen amugy D vitaminnal egyutt valoban nem art fogromlas es csontritkulas ellen, de allergiara meg darazscsipesre tenyleg placebo szint. Probiotikban viszont nem ertek egyet: a husokat teletoljak antibiotikummal, emiatt szaladt meg a glutenerzekenyek aranya. Oket lehet pont megmentene (kutatasom nincs mogotte, de egy kiserletsorozatot ez megerne :P ). Nem lepodnek meg, ha 10 ev mulva mar ajanlott lenne mindenkinek adni, mert kiderulne a csapvizen kivul mindenrol, hogy tul sok antibiotikumot tartalmaz.

De hogy en is mondjak ket konstruktiv peldat:

Antibiotikum: amikor elismertek ezeket, mint mukodo gyogyszerek, joval kevesebb rezisztens bakteriumtorzs volt. Lemernem a hatekonysagukat megegyszer igy 2018-ban. Van, amikor tenyleg az kell (pl Lyme kort maskepp lehetetlen megverni), de en mar csak akkor hiszem el, ha megmondja az orvos, hogy veremben/vizeletemben mit talalt, ami ellen az a jo.
Kemoterapia: ertem en, hogy az eutanazia nem szep dolog, nehany betegnek nem lehet elmondani, hogy "meg fog halni", emberileg sem, meg szabalyzok miatt sem. De ha a nagyon gyorsan szaporodo sejtes es tobbszorosen attetes rakos beteg gyogyulasi eselyet 0.2%-rol 0.3%-ra emeli, talan nem kene szivfajdalom nelkul felirni, mert nem biztos, hogy azok a mellekhatasok ernek annyit.

A probiotikummal az a probléma, hogy ahogy az antibiotikum is felborítja a béflórát. A bélben 50-70 különféle vírus, baktérium, gomba héderezik. A probiotikumban ebből van három vagy négyféle baktérium. Ehhez hozzájön, hogy ezek a bacik antibiotikum rezisztensek, mert a gyógyszergyártók szerint az jó. Ebből csak az a probléma, hogy a pathogének között van nem egy amelyik képes átvenni génszekvenciát, az általa megevett dologból. Egy antibiotikum rezisztens szimbióta baci jó dolog, de egy antibiotikum rezisztens vastagbélfekélyt okozó baci, elég nagy szopás.
Ehhez, hozzájön, hogy a probiotikummal ugyanazt csinálják, mint annó az antibiotikummal. Elég kicsi hasfájás és a doki máris javasolja, hiszen fel sem kell írnia.

Amúgy az antibiotikum rezisztencia is vicces, mert az utóbbi években ismét a penicilin alapú gyógyszereket kezdték alkalmazni a más antibiotikumoknak ellenálló fertőzéseknél, szimplán csak azért, mert a penicilin rezisztencia miatt 20-25 éve visszaszorult annak a tömeges használata és kezdenek eltűnni a penicilin rezisztens törzsek.

A kemóról egyezik s véleményem a tiéddel. Sajnos, nálunk nagyon a nem invazív, könnyen mutyizható rákgyógyítás van.

Update:
Lazán kapcsolódik a probiotikumhoz: https://index.hu/tudomany/2018/02/14/diabetesz_es_a_belben_levo_bakteri…
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A bélflóra rendkívül összetett valami, amiről egyelőre minimális fogalmunk van. Szerintem óriási áttörésekre lehet számítani a témában. Ki fog derülni, hogy mindennel összefügg, a gyógyítás a belekkel fog kezdődni. Addig is olvasgasson mindenki a széklettranszplantációról: https://www.hopkinsmedicine.org/gastroenterology_hepatology/clinical_se…

Antipiretikumok használata nem kontraindikált gyakori vírusos vagy bakteriális infekcióban szenvedőknél, s tanulmányok szerint a tünetek enyhítése e szerekkel nem lassítja az infekció rezolúcióját. Abban az esetben nem ajánlatos használata, ha mi egy adott antibiotikum hatékonyságát kívánjuk evaluálni, vagy diagnosztizálni szeretnénk olyan betegségeket, melyek visszatérő lázzal, vagy sphygmotherm disszociációval (Faget jel) járnak. Ettől függetlenül én is ellenzem a felesleges (s feleslegesen kártékony) gyógyszerszedést, viszont vannak olyan esetek, mikor indikált, mint például abban az esetben, ha a betegnek korábban jelentkező szív, tüdő, illetve központi idegrendszer funkciójának károsodása áll fent, hogy csökkentsük az oxigénigényt. Hiperpiretikus (> 41.5 °C) betegeknél fizikai és farmakológiai lázcsillapítást alkalmazunk, mert ez sürgős ellátást igényel, mivel kezelés hiánya irreverzibilis, permanens agykárosodással jár, illetve halállal.

Továbbá érdemes megjegyeznem, hogy legfőképpen gyermekeknél előfordulhatnak lázgörcsök, melyek NEM előzhetőek meg antipiretikumokkal. Ritkán szoktunk megelőzésre alkalmazni antikonvulzív ágenseket, de az ilyen gyógyszerek súlyos mellékhatásokkal járhatnak, melyek felülmúlják lehetséges előnyeit. Abban az esetben, ha már a fennálló lázgörcs 10 percnél tovább, illetve ha a gyermeknek 24 órán belül ez lesz a második lázgörcse, kezelésére benzodiazepint adhatnak.

Szerk.: oops, most olvasom az oldalt, úgy látom kitér az általam említett dolgok nagy részére is. :D

"Hiperpiretikus (> 41.5 °C) betegeknél fizikai és farmakológiai lázcsillapítást alkalmazunk, mert ez sürgős ellátást igényel, mivel kezelés hiánya irreverzibilis, permanens agykárosodással jár, illetve halállal."

Ha rákeresel a témára, de asszem, hunor doktor úr oldalán is ez áll: a 40 fok feletti lázat sem kell csillapítani, hacsak nem a beteg közérzetének javítása miatt, mert önmagában a láz ártalmatlan... (finoman szólva baromságnak tartom, dehát az internet népe már csak jobban tudja)

Hát, akkor arról nem is beszéltünk, hogy ezek az értékek teljesen megváltoznak olyan betegeknél, akik immunhiányos állapotban vannak. :D

Egy általános szabály az, hogy olyan betegeknél, kiknek szervezetük nem tolerálja a lázzal járó fokozott anyagcsereigényt, elkezdjük a farmakológiai lázcsillapítást, amennyiben erre nincs kontraindikáció.

Igen, láz esetében a beteg közérzetének javítása érdekében történik a lázcsillapítás, és igen, tanulmányok igazolják, hogy a láz segíthet a fertőzés leküzdése érdekében, mégpedig úgy, hogy magasabb hőmérséklet a neutrofilok és limfociták aktivitását növeli, s a szérum vas szintet csökkenti, ami a baktériumok szaporodásának elősegítésére szolgáló táptalaj. Továbbá a láz fokozza az immunológiai folyamatokat, melyek segítségünkre lehetnek.

Nem vitatom, hogy a lázat kiváltó okot kell megszüntetni, s ennek megszüntetésével a láz is alábbhagy, de egy bizonyos hőmérséklet felett nem csak ezt a szempontot kell figyelembe venni, hanem azt, hogy a kitett extrém magas hőmérsékletből adódóan a potenciális neurológiai szövődményeket megelőzzük, mert ezek bizony léteznek és valós következményei vannak.

Érdekességképpen megjegyezném, hogy egy Európai tanulmány szerint, a gyermek immunizálással járó láz kialakulásának esélye jelentősen csökkent antipiretikumok alkalmazása mellett, DE az antitest választ különböző vakcinaantigénnel szemben csökkentette, magyarul a vakcinabeadás szart sem ért. :D

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3396278/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4944502/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5304390/

[...]

"Fever may have detrimental effects, especially in life-threatening illnesses, by increasing the metabolic rate, minute ventilation and oxygen consumption, and by adversely affecting neurological outcomes [5-7]. Thus, antipyretic treatments are frequently administered in critically ill patients both with and without infectious diseases."

"Hyperpyrexia is known to be neurodegenerative leading to brain damage."

"An elevated temperature by whatever cause, infective or non-infective, affects many organ systems of the body, sometimes with damage which is irreversible, and may lead to death."

[...]

Felőlem a saját gyermekét (ha van, franc tudja, ha nincs, akkor saját magát) távol tarthatja a lázcsillapítástól 41.5 °C felett is, de másoknak nem kellene ezt tanácsolni. :/

Orvosi angol távol áll tőlem, de mindez csak erősíti azt, amit a személyes találkozásunk alkalmával tapasztaltam. :(
(Ha 30 percen át, ismert ok nélkül, nagyon erősen zsibbad az ember mindkét keze, az ugye elégséges indok arra, hogy az éjszaka közepén orvost hívjak? Tekintettel elhanyagolt cukorra, néhány TIA címkéjű eseményre stb.)

Ha hirtelen (akut) fellépő, akkor igen.

Főleg, ha mellette a következő tüneteket tapasztalod: gyengeség (vagy bénulás), zavartság, beszédnehézség, szédülés, illetve hirtelen fellépő fejfájás.

Ha az egyetlen tünet a zsibbadás, akkor valószínűleg nem életveszélyes, s sürgős az állapot, de ezt egy átlagember nem hiszem, hogy tudja.

Lebaszott ez miatt? Mert ha igen, mondd el neki nyugodtan, hogy nincs orvosi diplomád, viszont az egészséged félted, s a "better be safe than sorry" elv alapján hívtad az orvost.

Voltál azóta orvosnál, ha igen, mire jutottatok?

Évekkel ezelőtt történt. Pont mire kiértek elmúlt nagyjából, én meg kislányos zavaromban próbáltam nem túl komolyan venni az egészet. A vége az volt, hogy a hipochonderségem okozhatta az egészet és miután belémnyomott valami lórugásnyi nyugtatót, morcosan elvonult... egyébként valahogy úgy kezdődött, hogy álmomban begörcsölt a lábam, erre felébredtem, kissé megijedtem, aztán ahogy múlt az ijedtség, jött a zsibbadás.
Azóta... na ezt ne itt tárgyaljuk ki. Egyrészt hosszú, másrészt megint fel***sza a vérnyomásomat...

Én azt olvastam, hogy a lázcsillapítás egy csomó betegség esetén káros, jelentősen megnöveli a szövődmények valószínűségét. Kimutatható előnye viszont nincsen. A vicc az, hogy ezt természetesen orvosszkeptikus könyvekben írták le évekkel ezelőtt tudományos eredményekre hivatkozva. Olyanban, amit egy "rendes" orvos le sem köp, nem hogy kezébe venne. Olyanban, amiben a D vitamin hasznos adagja is már évekkel ezelőtt 2-4000 NE volt, amikor a fősodor még azt mondta, hogy 200NE felett _mérgező_ _veszélyes_.

Egyébként belegondolva is hülyeség a lázcsillapítás (extrém eseteket kivéve), hiszen a láz egy védekező mechanizmus, amit a szervezet optimálisan szabályoz. A testhőmérséklet rengeteg szempontból kompromisszum kérdése ugye vannak folyamatok, amiknek a hideg jó, vannak amiknek a meleg. Ha így alakult ki, hogy betegségkor láz van, akkor annak oka van, amibe holmi komfort miatt belekontárkodni kontárság.

Én ehhez tartom magam, még semmilyen gyógyszert nem adtunk a gyereknek, amikor lázas volt mindig elmúlt magától. Nyilván ha _komoly_ _veszélyes_ baja lenne, akkor kezelnénk, de egy ilyen 40 fok alatti megfázás nem az a kategória.

Mi a gyermekünk kb. 2 éves koráig mindig maximálisan betartottuk, amit a gyermekorvos javasolt. Addig összesen vagy 5-ször volt náthás / lázas. És egy kivételével mindig antibiotikum és lázcsillapítás volt a javasolt terápia. Aztán közösségbe került 3 nap múlva enyhe láz, irány az ügyelet mert hétvége volt. Ott mondták piros a torka írtak valami jó erős antibiotikumot+ lázcsillapítás. Mi akkor úgy döntöttünk megvárjuk a hétfőt irány a mi gyermekorvosunk. Ő is megnézte antibiotikum + lázcsillapítás (akkor már csak hőemelkedése volt), na ekkor úgy döntöttünk, hogy nem, ameddig az állapota nem romlik, addig nem adunk gyógyszereket. Aztán estére már jobban is lett. Ez kb. 3 és fél éve volt azóta sem antibiotikumot sem lázcsillapítót nem adtunk neki. Az első fél év a közösségben kemény volt, de minden betegség egyszerűen szövődmények nélkül zajlott. Első nap rossz közérzet este láz, másnap este már csak hőemelkedés utána meg meggyógyult és minden rendben ment. Most már gyakorlatilag egy évben csak 1-2 alkalommal beteg és akkor is 1-2 nap alatt túl van rajta. Tavaly azt hiszem nem is hiányzott az óvodából, miközben a gyerekek nagy része, meg kidőlt mellőle.

Ismerősi körben sokszor látjuk, hogy egyszerű náthának indul a dolog a gyermeket meg végül 4-5 antibiotikum kúrával kínálják meg a gyermek meg egyre szarabbul van, végül nem egy már kórházban kötött ki, mert végül intravénás antibiotikum kellett.

Nem tudom mi lesz 10-20 év múlva, ha megjelennek a multi rezisztens szuperbaktériumok, mit fog velük kezdeni ezeknek a gyerekeknek az immunrendszere.

Olyat is ismerek, ahol még be sem lázasodott a gyermek, de preventív jelleggel tömik bele a lázcsillapítót.

Egyszer beszéltünk ezzel a gyermekorvossal, amikor visszamentünk egy betegség után és valahogy mondta, hogy na akkor használtak a gyógyszerek mi meg közöltük, hogy nem adjuk neki és nem is fogjuk, csak ha az állapota romlik. Erre közölte, kb, hogy teljesen jól van így eddig nem ismert minket, de látja, hogy értelmesek vagyunk, jó lesz, ahogy csináljuk, de sok szülő szinte az asztalt veri antibiotikumért és ő inkább felírja mindenkinek.

Na a lényeg: a láz az kurvára hasznos dolog, a megélt és kiállt betegségek mind az immunrendszerüket erősítik, semmi jobb nem történhet egy gyermek egészségének a szempontjából, ha egyszerű szövődménymentes betegsége van és azt a saját immunrendszerével természetes módon győzi le.

Még pár dolog:

- D-vitamin kurvára hasznos. Lehet nekik adni a maximális javasolt adagban. Kora ősztől - késő tavaszig.
- Inkább fázzon, mint megfázzon. Inkább alul legyen öltözve mint túl.
- Hálószoba hőmérséklete inkább alacsony legyen mint magas.
- Friss levegő sok-sok séta. Mi még egészen zord időben is gyalog megyünk óvodába. 20 perc séta oda -vissza. mehetnénk autóval is a gyerekek 95%-a autóval jön-megy még 500 méterről is sajnos.

----------------------------
Az emberiség valaha volt legnagyobb tévedése a dízel személyautó...

+1

Van egy könyv is erről, a provokatív címe az, hogy "gyermekorvos nélkül". Egy amerikai gyermekorvos írta, és szerinte is alapvető probléma, hogy ha már valaki element orvoshoz, akkor elvárja, hogy gyógyszert kapjon. Mert úgy 7 nap alatt felépül egyébként egy teljes hét lenne.

https://bookline.hu/product/home.action?_v=_&id=73468&type=22

Az is "vicces", hogy gyerekkorom óta hallom, hogy nem lenne szabad mindenre antibiotikumot adni, aztán ahogy te is meséled ez a mai napig nem ment át a gyakorlatba.

+1

Én a korábbi években nagyon sokat voltam beteg. Egy évben 2-3x is voltam betegszabadságon nátha miatt (még nyáron is a klíma miatt).

Aztán most tesómtól kaptam D vitamit az ősszel és azt is fogyasztom a C vitamin mellé. Úgy volt októberben, hogy kapok ingyen a sok betegség miatt a háziorvostól influenza oltást. Aztán mivel nem voltam itthon nem tudtam elmenni, nem kértem, nem kaptam. Azóta se voltam beteg. Néha persze érzem, hogy mintha a nátha kerülgetne és 1-1 nap gyengébben vagyok, de alszok egyet és már jobban is vagyok.

Szóval ja. C, D vitamin, egészséges étrend, mozgás.