Halott USB rack

 ( Anonymous | 2018. január 12., péntek - 10:04 )

Még szeptember közepén vettem egy nBase EH-35ND3-as USB keret, ami tegnapig bírta a szolgálatot. Ez idő alatt aktívan volt használva, lényegében éjjel nappal lógott a házi szerveremen extra tárhelyet biztosítva.

És ez nem az első ilyen kütyü, ami relatív gyorsan adta be a papucsot nálam. Ráadásul amíg üzemel is csak a gond van, ez a négyzet alakú USB csatlakozó minden, csak nem megbízható. Annyitól, hogy kicsit arrébb teszem a keretet az asztalon hajlamos megszakadni a kapcsolat.

Persze él a mondás, miszerint olcsó húsnak híg a leve, és lehet meg kellene próbálkoznom egyszer egy drágább típussal, de valamiért az az érzésem, hogy végső soron csak többet fizetnék ugyanazért a vacakért. Most is ezt tettem, bőven lett volna olcsóbb alternatíva.

Kicsit csalódás, hogy ennyit bírnak ezek az eszközök. Persze garancia van, úgyhogy probléma nincsen.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"Ez idő alatt aktívan volt használva"
Lejárt az adatátviteli korlát.
Be kell fizetni a következő negyedév díját.

"Még szeptember közepén vettem egy nBase EH-35ND3-as USB keret"

Automatikus targyrag!

--
http://blog.htmm.hu/

Nem volt szándékos, de tökéletes így, wontfix :D

Nem is bug report volt, inkabb feature highlight.

--
http://blog.htmm.hu/

Off:
„ami relatív gyorsan adta be a papucsot nálam.” :-)

Az ilyesmi a kulcsot szokta beadni. Esetleg feldobja a talpát/bakancsot/papucsot.

ki mint veti ágyát, úgy arat.

Ne bántsátok.. ezek nálam is 3-4 havonta mennek a szemétbe és valóban tök idegesítő. Ráadásul a drágább változatok sem bírják sokkal tovább.

A hozzászólásom nem erről szólt. :-) Nem véletlenül „off”-fal indítottam.

Egyébként Ő már sejti a megoldást: „lehet meg kellene próbálkoznom egyszer egy drágább típussal” Én úgy szoktam venni ilyesmit, hogy évekig akarom használni. Ezért aztán nem sajnálom rá a pénzt. Nekem még egy sem ment tönkre. Van néhány IDE felületű a polcon, amiből a merevlemez kihalt. Illetve a sebesség miatt az USB 2-eseket már ritkán használom, de még jók. Nekem a Sharkoon márka bevált. Most vettem egy Kolinket, mert hirtelen kellet, és csak az volt a boltban, ahova betértem. Kíváncsi vagyok meddig fogja bírni.

off :)
"mert hirtelen kellet"
Kelleti ott magát hirtelen? Akkor lehet, hogy kurva.

Csak kérdés mi a drágább. Vehettem volna 2-3 ezer forintért egy keretet. De inkább megvettem ezt 5-6 ezerért. Vegyem meg a következőt 10-ért, és ha az se jó vegyek egy 20e forintost? Akkor már inkább félrerakom, és gyűjtök tovább a microserveremre.

Összevonás. Újabb feature :P

Annyitól, hogy kicsit arrébb teszem a keretet az asztalon hajlamos megszakadni a kapcsolat.
Ebből következik:
1) Törött a kábel. Cseréld ki!
2) Ha rakosgatni is tudod, akkor túl hosszú a kábel, azaz >30..50cm.
3) Gyenge az USB táplálás vagy a külső táp, ha van ilyen.
4) Esetleg tényleg kontakthibás. Ez esetben a fültisztító, csipesz és alkohol a barátod. Lehet jófajta pálinka is, A maradékot postázd nekem! ;)

a fültisztítót is

Egyelőre az egész visszamegy a gyártóhoz cserére. Aztán ha az újjal is lesznek gondok, megpróbálom a fentieket.

Egyébként a kábel kb fél méteres, a tápot nem onnan kapja, és ilyen feje van: https://www.staples-3p.com/s7/is/image/Staples/m001254913_sc7

Mondjuk más típusokkal, más fajta usb csatolós rackekkel is volt hasonló gondom már, úgyhogy nem fűzök sok reményt hozzá, hogy hosszútávon jó lesz. Szerencsére ritkán pakolgatom, akkor is csak azért, hogy jobban hozzáférjek a laptophoz (amire rá van kötve, ami szerverként üzemel a polcon), és remélhetőleg addigra mire az új tönkremegy már lesz egy rendes microserverem, amiben van helye a vinyóknak :)

Nekem is voltak hasonló problémáim.

Ezeknek a tápjai elég gagyik. Vagy a magyarországi delejes szolgáltatás nem érett még ezek használatára vagy fordítva, de szerintem nem kompatibilisek úgy igazán. Ahol én lakom (Bp), ott azért van, hogy kicsit villognak a lámpák - ilyenkor el is durran néha egy-két kompakt fénycsöves. A led-esek érzésre jobban bírják, de majd pár év múlva derül ez ki igazán.

Szóval kell egy komolyabb táp, ami kibír néhány hosszabb másodpercet betáp nélkül. (én ezt egy számítógéptáppal oldottam meg)

Az USB-s adatátvitelt két lépésben csinálom, egy USB-Sata átalakítóval és egy rádugott Sata kábellel. Ez így évek óta stabil.

Én még csak USB 3.0-n találkoztam ezzel a mozgatom a kábelt-meghal jelenséggel. Nekem is az volt az élményem, hogy a kábel maga jó, inkább a csatlakók nem tűnnek olyan stabilnak, mint az USB 2-nél. Ott is mintha lötyögne a csatlakozó, de az jobban kibírja a mozgatást. USB 3.0-nak ez a stabilitás szerintem kevés. Ez lehet laptop oldali probléma is. A hp laptopomon mintha alapból erősebben megfognák a csatik az usb-s kütyüket... egyszer talán le is tesztelem, ha nagyon ráérek :)

Vagy a magyarországi delejes szolgáltatás nem érett még ezek használatára ...
Azér gondold csak végig, hogy egy 85..265V vagy 185..265V bemeneti feszültségről működni képes, stabilizált kapcsolóüzemű tápegységnél vajon mi okozhatja az instabilitást! A hosszabb másodpercekig tartó hiány egy nem létező jelenség. Ha mégis van, akkor a villanyszerelő lakáson belül, vagy ELMŰ/+társasház hibabejelentés a barátod.
A kompakt fénycsövek szintén kapcsolóüzemű tápról jának, tehát dettó.

Igaz, én is egy régi társasházban élek. Van egy szakszeű mondás: Elgyengült a hálózat, azért égnek ki mindig a villanykörték. Ez valójában azt jelenti, hogy olyan rozsdás és kontakthibás alkatrészek vannak a hálózatban, amin alig talál el a villany. ;) Ugyanott a gépeim hónapokig mennek pisszenés nékül.

Simán lehet áramszolgáltatói para, úgyis volt a napokban egy elég izgalmas jelenség:

A fürdőszobámban van négy ledes izzó, amik egyik reggel felkapcsoláskor össze vissza villogni/vibrálni kezdtek. Le- felkapcsolgatás helyrerázta, de az is lehet, hogy ha vártam volna pár másodpercet hogy "bemelegedjenek" magától megoldódik. Ez pár napig így volt, aztán azóta semmi. Az izzók közül kettő meg is halt ettől.

Szóval simán lehet, hogy volt valami instabilitás a hálózatban, bár ez több mint egy hete történt, nem passzol időben a rack lehalásához.

Ez inkább tápegység hibának tűnik. Ami persze lehet egy hálózati tranziens eredménye, no meg az ez ellen védetlen táp összjátéka.