bankolás magyarországon 2018-1

Most telt be a pohár a magyar bankrendszerrel. Gyűlnek már a sztorik egy ideje, íme a legfrisebb:

Van egy kis elszámolási vitánk az egyik jóképességűvel, egy marginális ötven-hatvenezer forint hiányzik a számlámról aminek sem a számlatörténetben, sem az SMS értesítések között nincs nyoma. Pontosabban volt egy 12000-es fantomtranzakció a folyószámlán, aminek semmi nyoma a számlatörténetben (sem a zárolt tételek között, stb.), illetve van egy lejáró befektetés, ami a T+X napos eladási határidőt is jócskán kimerítette, mégsem látom az összeget sehol. (Szerencsére a fedezet azért eltűnt, ezzel is csökkentve a bank RDMBS-ére a pénzem által rótt felesleges terhet.) Véletlen egybeesés: mindkét tranzakció elvileg ugyanazon a napon kellett, hogy történjen.

Felhívtam őket, hogy hát ezt mégis akkor hogyan, azt mondta az ügyintéző hogy mivel hétvége van, ezért csak sürgős ügyeket lehet intézni, nem is látja a számlámat. Nyilván másak a prioritásaink, nekem a “hiányzik majdnem hatvan rugó” már elég sürgős, a bank szerint meg ráér, de ki vagyok én, hogy egy szolgáltatócéggel vitatkozzak. A befektetési számla kérdésére rá sem kanyarodtunk, azt egy másik osztály csinálja, és ők sincsenek hétfő reggelig. A félreértések elkerülése végett a sráccal semmi bajom, ha a rendszer nem mutatja a számlámat szombat este akkor nem mutatja, erről nyilván nem ő tehet, hanem a néhány fizetési sávval felette keményen dolgozó bankipari munkások. De mint tudjuk, szombat este csak az IGAZÁN fontos ügyekre kíváncsiak.

Hétfőn folytatása következik, azzal a csavarral, hogy ha nem lesz meg a megoldás mialatt vonalban vagyok, akkor véletlenül átterelődik az ügy az MNB féle panaszkezelési trackre.

update 1: ugyanitt ajánljatok plz olyan bankot, ami jó szívvel befogadja megtűri az alábbiakat:
- folyószámla HUF
- folyószámla USD
- hitelkártya (főleg utazáshoz, sok helyen ugye a debit kártyát nem szeretik)
- befektetési számla
- lakáshitel

Hozzászólások

- hitelkártya

Dombornyomott debit helyettesíti. A credit az a szegény ember drága pénze. :P (Szoktam mondani.)

Általában igen, de volt már, hogy 14 óra repülés után szólt az autókölcsönzős néni, hogy a debit nem jó neki. Lehet vele vitatkozni, de minek. :)

Ha nem csal az emlékezetem, még sosem költöttem el olyan pénzt hitelkártyával, ami mögött ne lett volna fedezet. Egyébként igazad van, ha nem érted, mit csinálsz, akkor a hitelkártya baromi veszélyes.

A credit az a szegény ember drága pénze. :P

Viszont ahol van visszatérítés, és az ügyfél fegyelmezett a pénzügyekben, igen jól tud esni negyedévente az a tízezer forint (régebben több is lehetett, most már kevesebb lehet). Persze ezt a visszatérítést a szegény ember drága pénzéből kaptam :)

Érteni vélem, mit akar mondani.
Gondolom, te se hajolsz le a járdán heverő ötforintosért - pedig ingyen van. Viszont más igen, hiszen ez egy kifli árának nem elhanyagolható része.
Ha havonta Xmillió forint a kereseted (amiből mindig bőven marad hónap végén), a negyedéves 10ezer forintért nem hajolsz le - pedig ingyen van. Más meg igen, hisz az egy ... árának nem elhanyagolható része.

Más nagyságrend, de ugyanaz az elv. Neked az öt forintért lehajoló a szegény, a havi Xmilliós keresetűnek pedig a tízezer forintért lehajoló (azaz te) a szegény (meg persze az öt forintért lehajoló is).

Amikor én hitelkártyát kértem, akkor mindkét alkalommal megkérdezte az ügyintéző, hogy melyik nap legyen a fordulónap. Utána azt a napot írta be a szerződésbe. A banknak mindegy. Célszerű úgy választani, hogy a fordulónap és a +15 nap között biztosan megkapd a fizetésedet.

Ettől függetlenül aláírás előtt minden szerződést átfutok. Ha „csak” tanúnak kértek fel, akkor pedig alaposan átolvasom.

Ok. Megadom a bankszámlám számát, és Te 3 havonta utalsz 10 ezer forintot. De ha elnézed, és havonta utalsz, akkor sem sértődöm meg. A részleteket inkább privát üzenetben beszéljük meg.

Ha ez nem tetszik, akkor megadom egy gyermekekkel foglalkozó alapítvány nevét, ahova 3 havonta utalhatsz.

Ez a hitelkartya teljes felreertese. Ugyanis az, hogy hitelkartyad van, egy ismeretlen szamara azt jelenti, hogy egy - jo esetben - mindkettotok altal elfogadott harmadik "szemely" kezeskedik erted a hitelkereted erejeig. Valamint azt is jelenti, hogy egy komoly, felnott ember vagy, sajat jovedelemmel, hiteltortenettel, lenyomozhatosaggal, utolerhetoseggel, perelhetoseggel.

Hiszen a szabad orszag azert szabad, mert az allam nem vallal erted garanciat semmilyen ertelemben, ha kolcson adsz X-nek valamennyi penzt, akkor honnet tudhatnad, hogy 1. egeszen pontosan kinek adtad kolcson 2. vissza fogja-e fizetni.

Az mar mellekes, hogy mennyivel kenyelmesebb, hogy ha autot berelsz, akkor a kolcsonzo nem a te penzedet vonja le (es adja vissza honapokkal kesobb nagy kegyesen) kaucio cimen, hanem a banknal a hitelkereted csokken atmenetileg (ami egyebkent automatikusan torlodik valamennyi ido utan, ha nincs tovabbi akcio).

De ha erre azt mondod, hogy neked belefer, akkor probalj meg egy luxusautot vagy sportautot kolcsonozni, ahhoz kicsit mas nagysagrendet zarolnak (sot, altalaban minimum ket hitelkartyat kernek), tehat eleve megszurik a torzskozonseget, ha nincs X hitelkereted, akkor jonapot - mindezt anelkul, hogy turkalni kellene a penztarcadban, vagy ossze kene szedni az osszes ceged osszes konyveleset, naprakeszen, hiszen a bankszamladon altalaban nem tartasz annyi zset, mert minek. Erre is jo a hitelkartya. Leszamitva az orosz milliardosokat, vagy a kolumbiai drogbarokat, de ez eleg szuk kort jelent.

Nyilvan a banknak az a biznisz, aki a hitelkartyat szemelyi kolcsonkent hasznalja - de alapvetoen nem erre valo.

A jelenseg megertesehez javaslom meg az "Egymillio fontos bankjegy" cimu igen szorakoztato film megtekinteset, Gregory Peck-kel a foszerepben.

ui: Magyarorszagon persze gyakorlatilag mindegy, a szocializmus meg sokaig megmarad. De a posztolo azt irta, sokat utazik, marpedig tolunk nyugatabbra az a jellemzo, amit leirtam.

Oké, beszéljünk konkrétumokról: USA-ban béreltél autót? A legtöbb iroda vagy credit card only, vagy ha el is fogad debit kártyát, kötelező a credit check (kigúglizhatod a T&C-ket ha nekem nem hiszel). A credit checkkel pedig egy nagy probléma van magyarként, hogy a kinti credit history-d a nullához konvergál, így nem fogsz pozitív besorolást kapni. Akkor sem, ha itthon kőgazdag vagy, ugyanis a magyar folyószámlád ebbe a képletbe semennyire nem számít bele.

Számtalanszor béreltem autót mielőtt ideköltöztem, mindig jó volt a magyar dombornyomott mastercard debit kártya.
Ha kérdezi az olvasó, hogy credit, igennel kell válaszolni. Az itteni terminálok creditnek értelmezik.
A legtutibb egyébként egy itteni prepaid credit, rádobsz 500 dollárt aztán mindenhol minden elfogadja.

Érdekes dolog ez.

Brazíliában pl. megkérdezik, hogy credit vagy debit, mert a rendszer úgy működik, hogy a POS terminálon mást kell kiválasztania.

És a Citibankos dombornyomott Mastercard debit kártyára hiába volt ráírva, hogy debit, a rendszer nem fogadta el, amíg meg nem próbáltuk a credit opciót választani a menüben.

Hogy miért, nem tudom, de kb. ebből is látszik, mennyire átláthatatlan katyvasz ez az egész.

> Ha kérdezi az olvasó, hogy credit, igennel kell válaszolni. Az itteni terminálok creditnek értelmezik.

Ez akár működhet is, ha
a) egyáltalán megkérdezi, hogy credit vagy debit
b) nem kérdezi meg utána egyből az irányítószámodat :)

Nyilván százból 99 helyen lehet fizetni debittel kint is, akkor van szopás, ha a századik éppen az autóbérlés, hotel, stb.

az, hogy hitelkartyad van, egy ismeretlen szamara azt jelenti, hogy egy - jo esetben - mindkettotok altal elfogadott harmadik "szemely" kezeskedik erted a hitelkereted erejeig.

Szerintem az ismeretlent az sem zavarná, ha a saját vagyonodból konkrétan rendelkezésre állna az a pénz, amire szükség van. Neki az a lényeg, hogy megkapja a pénzt, minden egyébre magasról tesz. (Az meg hab a tortán, ha a bank minden hitelkártyás költés után megdobja némi lóvéval.)

Valamint azt is jelenti, hogy egy komoly, felnott ember vagy, sajat jovedelemmel, hiteltortenettel, lenyomozhatosaggal, utolerhetoseggel, perelhetoseggel.

Nem, azt jelenti, hogy a költés pillanatában rendelkezésedre álló valódi vagyonodtól függetlenül elkölthetsz akkora összeget, amekkorát a bankod megenged neked.

Az mar mellekes, hogy mennyivel kenyelmesebb, hogy ha autot berelsz, akkor a kolcsonzo nem a te penzedet vonja le (es adja vissza honapokkal kesobb nagy kegyesen) kaucio cimen, hanem a banknal a hitelkereted csokken atmenetileg (ami egyebkent automatikusan torlodik valamennyi ido utan, ha nincs tovabbi akcio).

Nem mellékes, mert kb. ez az egyetlen értelme a hitelkártyának. Vagyis az, hogy megvéd a kaució jellegű összegek időleges "elvesztésétől".

De ha erre azt mondod, hogy neked belefer, akkor probalj meg egy luxusautot vagy sportautot kolcsonozni, ahhoz kicsit mas nagysagrendet zarolnak (sot, altalaban minimum ket hitelkartyat kernek), tehat eleve megszurik a torzskozonseget, ha nincs X hitelkereted, akkor jonapot - mindezt anelkul, hogy turkalni kellene a penztarcadban, vagy ossze kene szedni az osszes ceged osszes konyveleset, naprakeszen, hiszen a bankszamladon altalaban nem tartasz annyi zset, mert minek. Erre is jo a hitelkartya.

Ez ugyanaz, mint az előző. Nem világos, hogy ha luxusautót vagy sportautót akarsz kölcsönözni, akkor miért nincs annyi pénz a bankszámládon... Ha a kölcsönzést megengedheted magadnak, akkor a bankkártyáddal elérhető bankszámlán is nyugodtan lehet nagyobb összeg. A kaució összege sem fog hiányozni, mert megengedheted magadnak a drága autó bérlését.

Nyilvan a banknak az a biznisz, aki a hitelkartyat szemelyi kolcsonkent hasznalja - de alapvetoen nem erre valo.

Nem arra való, ami a banknak a pénzt hozza... Mókás.

Az a vagyoni szint, ami mellett a hitelkártyát szabadon lehet használni, lehetővé teszi a hitelkártya nélküli életet. Vagyis tenné, mert az elfogadóhelyek nem mindig vannak rá felkészítve (lásd autókölcsönzős példák).

:)

Ha az összes pénzed befekteted, nem tudod kifizetni a hitelkártyával elköltött összeget. Vagyis mégis csak fogsz pénzt tartani a folyószámládon. Ilyenkor annyi történik, hogy egy ~hónappal eltolod a kifizetéseket. Ez ugyanaz, mintha a mostanihoz képest plusz egy hónapnyi pénzed lenne a folyószámládon, és hitelkártya nélkül költenél.

:)

Megpróbálom leegyszerűsíteni. Van két ember, akik pénzügyi értelemben a nulláról indulnak, és ebben a pillanatban mondjuk egy havi jövedelemmel rendelkeznek. Az egyik ma kezdi el befektetni a pénzét, és hitelkártyát használ a költésekhez. A másik ma kezdi el költeni a pénzét, de csak a következő hónapban kezdi befektetni, viszont nem használ hitelkártyát. Hosszú távon mínusz egy hónap semmit nem számít a befektetés jövedelmezősége szempontjából, viszont hitelkártya esetén egy gyengébb bevételű (vagy nagyobb kiadású) hónap fájni tud, főleg, ha a hitel visszafizetése miatt a befektetéshez idő előtt hozzá kell nyúlni.

Nem azt mondtam, hogy a hitelkártya nem működik, hanem azt, hogy nélküle is elérhető ugyanaz, a hitelkártyával kapcsolatos kockázat vállalása nélkül. Minél kisebb az időegységre eső jövedelem és az időegységre eső költés különbsége, annál kevésbé érdemes a hitelkártyával járó kockázatot vállalni.

:)

Bocsánat, keverünk itt két dolgot.

1) tartok valamennyi pénzt a számlámon hó közben. Ebből megy a villanyszámla, a biztosítás, a hitelkártyák visszafizetése, az ingatlanadó, stb.
A maradék pedig be van fektetve.

2) arról volt szó, hogy minek hitelkártya, mert ha olyan gazdag vagyok, hogy a Ferrari-hoz két milliós kaució kell, akkor a folyószámlámon úgyis van pénz.

Na én azt mondom, hogy a két milla az befektetésben van, a hitelkártyáról megy a két millás kaució, és a költéseket meg egyébként a folyószámla fedezi, ahol általában millióknál jóval kevesebb pénz van.

Így van, kevered a dolgokat.

1) És?

2) Nem pontosan. Arról volt szó, hogy ha megengedheted magadnak a Ferrari bérlést, akkor van rá pénzed a bankszámládon. Lényeges különbség.

Annyi a gond, hogy kevered magad egy olyan emberrel, aki megengedheti magának a Ferrari bérlését. Hozzáteszem, a váratlan költésekre "lazán" lekötött pénzt nem tekintem befektetésnek.

:)

Feljebb írtam (erősen feltételezem, hogy olvastad), hogy ez az ~egyetlen értelme a hitelkártyának. Társunk ott azt fejtegette, hogy a hitelkártya intézménye értékesebb a saját zsebből (folyószámláról stb.) felmutatható pénznél, és én alapvetően erre reagáltam.

Ami nagyon nem mindegy az az, hogy a 2M forint hogyan aránylik a vagyonodhoz. Feljebb szintén írtam (erősen feltételezem, hogy azt is olvastad), hogy ha csóró vagy, túl kockázatos a hitelkártya, ha meg tehetős vagy, akkor nincs rá szükséged. A két milliónak önmagában nincs értelme, csakis az adott ember lehetőségeihez mérten.

:)

A "foglalásba tesz" kifejezést kártyás/számlavezetési értelemben használtam: üf. szempontból praktikusan annyit jelent, hogy a kártyához tartozó számlán zárolásba kerül az összeg, de a tényleges terhelés (azaz amikor a jogosult leemeli/elkéri az összeget azzal, hogy benyújt egy erre vonatkozó, megfelelően hitelesített igényt) nem történik meg. GYakorlatilag a bank az, aki az óvadékot megőrzi addig,a míg a jogosult el nem kéri (mert az üf.-nek fizetnie kell), vagy engedélyt ad a zárolás feloldására (mert az üf. nem törte rommá az autót, ergo az óvadékot nem kell felhasznélni), vagy le nem jár a zárolsában tartás határideje.

A BMW On Demand kaució asszem 1000 euró (elvileg a casco önrész fedezete), de eddig a rekordom 1800 eurós kaució volt Szicíliában egy Fiat Punto-ra. Ebben látok némi iróniát, ugyanis a BMW árából 10+ Punto is kijött volna. :)

Van pozitív példa is, USA-ban általában sikerül ledumálni, hogy 0 legyen a kaució, pl. egy Ford Explorernél.

Gránit Bank ezek nagy részét tudja, jó áron.

Hitelkártya szerintem nincs náluk, de én használtam már külföldön több helyen a bankkártyájukat, és elfogadták eddig mindenhol.

Befektetési számla nincs náluk, de a forint kamataik a legjobbak között vannak, és magyar állampapírokat lehet náluk venni. Ill. van megtakarítási számlájuk, 0,5% EBKM látra szóló kamat 500 000 Ft alatt, felette 1,4% EBKM, ami mai viszonyok mellett elég jó. Ha komolyabb befektetés kell, akkor ajánlom a KBC értékpapírszámlát, ott van minden főbb tőzsde összes papírja.

Utazás a jövőbe? 2017-4 van. Vagy más értelmezésben 11.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Raiffeisen banknál kötöttem ki pár éve (volt már minden kivéve OTP), minden OK, éjszaka is működik.

A hűtőszekrényem is nyithatná a garázskapumat, de őszintén szólva még nem fordult elő, hogy ilyen igényem támadt volna. Persze működhet. Viszont ha olyan a bank, ahol a visszafizetési határidő vasárnap, ott lehet értelme.

--
Kum Gábor
Linux póló | Ciprus | Matek korrepetálás

Erre az összes hitelkártya ÁSZF ad megoldást, általában azt, hogy bankszünnapra eső fordulónap esetén a következő banki napon kelllegalább a minimum visszafizetendő összegnek beérkeznie. A pontos válaszért olvassa el a hitelkártyáját kibocsátó bank vonatkozó általános szerződési feltételeit, illetve annak hitelkártyákra vonatkozó mellékleteit, vagy kérdezze meg bankárát, pénzügyi tanácsadóját. :-)

Persze.

El tudok képzelni olyan bankot én is, ahol pénteken 17 órakor áramtalanítja a portás a szerverszobát is, és hétvégén semmi sem megy.

De hirtelen nem tudok értelmes okot találni, ami miatt ez így jó lenne, és simán lehet, hogy ha van más bank, ami hétvégén sem alszik és a feltételei hasonlóak, akkor inkább átmennék oda.

Nem annyira mellesleg, itt Angliában 3 olyan bankot tudok, aminek szombaton is van ügyfélfogadás némelyik bankfiókjában.
Magyarországon is volt, hogy szombaton mentem be a Citi-be, lakcímet változtatni meg ezt-azt csinálni. Apró hiba volt, hogy a pénztár zárva tartott szombaton, így a pénztárban gondosan elzárt hitelkártyámat nem tudták ideadni, pedig pár nappal korábban telefonon megbeszéltük az ügyintézővel, hogy akkor a bankfiókban venném át, szombaton.
Ez azért volt gáz, mert vasárnap indult a repülő.

Szóval azért az, hogy péntek és hétfő között a fű se nő, az eléggé gáz szerintem.

De mondom, szerencsére eddig nem találkoztam olyan bankkal, ahol ne lett volna bármikor azonnali a bankon belüli utalás. Itt, Angliában a harmadik banknál vagyok, Magyarországon is voltam kb. 7 banknál.

Nem ma volt, de én találkoztam olyannal, ahol saját bevallásuk szerint is "majd valamikor a nap folyamán" megtörténik az egyik számláról másikra átrakás. Nevét fedje örök homály, bízom benne, hogy ma már nem így működnek. (És azért kérdeztem rá, mert pár nappal az ominózus eset előtt várnom kellett erre a műveletre egy napot - kb kedd-szerda viszonylatban.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Pedig nagyjából így... Bedobod az utalást a queue-ba, aztán valamikor kiesik belőle, és feldolgozásra kerül. Legrosszabb esetben a napzárás során. Városi legenda vagy sem, de hallottam olyat, hogy volt, ahol a napzárási műveleteket matematikailag bizonyítottan helyes eredményt adó módon akarták párhuzamosítani a gyorsabb zárás érdekében (órákat spórolva), de banki oldalon nem engedték, úgyhogy maradt a soro... izé, egymás utáni feldolgozás, mert az biztos, hogy jó.

Ehhez képest egy (valószínűleg) másik bank szombaton is tájékoztatott az LTP szolgálatásukról. Nézegettem a weboldalukat, aztán egyszer csak felbukkant egy "Írjon nekünk" fülecske. Hát mondom megnézem, hátha hényleg válaszolnak. Válaszoltak. Csajszi válaszolt volna írásban is, de mondta hogy ha megadom a telefonszámom, akkor egy 10 perc múlva felhív és pontosabb, gyorsabb válaszokat tud nekem adni.

Mondjuk én is meglepődtem, hogy szombat délután van még ilyen.

Utazáshoz miért nem olyan kártyát választasz a sima folyószámládhoz, amit elfogadnak külföldön is? Nem kell akkor 3 kártyával zsonglőrködnöd.

Ja, hát ha számlát akartam volna nyitni, akkor gondolom velem is foglalkoztak volna. :)

> Utazáshoz miért nem olyan kártyát választasz a sima folyószámládhoz, amit elfogadnak külföldön is? Nem kell akkor 3 kártyával zsonglőrködnöd.

Ez már volt fentebb, de bizonyos helyeken (tipikusan ahol depositot kell fizetni valamire) hajlamosak nem elfogadni a debit kártyát. A dombornyomottat sem.

Van ahol kevés..
Hollandiában előszeretettel fogadják el csak a belföldi Maestro kártyákat. Gondolom olcsóbb a boltnak. Ausztriában is vannak ilyen helyek.
Izraelben a VISA, MC, stb logók ellenére alig működött valami bárhol is.
Lehet nálunk sem jobb a helyzet, Airbnb-infesztált környéken lakom és az üzletekben a külföldiek állandóan szívnak a dombornyomott kártyáikkal.

Mondanám, hogy Amex, de az se igaz. Főleg, mert azt például nálunk nagyon nem szeretik. (Amúgy a vicces az, hogy én pl. Kanadában és USA-ban is tudtam fent említett kártyákkal autót bérelni. Szóval a franc se érti.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

nem csak Magyarországon.

Itt, Angliában azt mondanám, a helyek 50%-a fogadja csak el.

Törökországban a céges hitelkártyám volt Amex, elméletileg azzal kellett volna mindent fizetni.

A szállodán kívül sehol nem fogadták el, mindenhol mindenért a privát MC hitelkártyámmal kellett fizetnem, aztán visszaigényelni a költségeket.

Pont most szembesültem azzal, hogy egy olyan dolgot, amit éveken keresztül tudtam telefonon intézni, mostantól csak bankfiókban lehet úgy, hogy viszem magammal a két másik érintett személyt is személyes nyilatkozattételre.
Lehet, hogy csak a szabályozás egyre szigorúbb, de ez nem menti meg attól a bankomat, hogy egyre több szolgáltatást alternatív fintech cégtől vegyek igénybe.

--
Kum Gábor
Linux póló | Ciprus | Matek korrepetálás