Munich council: To hell with Linux, we're going full Windows in 2020

 ( kohinoor | 2017. november 15., szerda - 0:32 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szoval a macOS volt es marad is a de facto standard desktop unix egyelore.

Hát igen, a felhasználói programok hiánya, portolatlansága biztosan a Linux hibája.. Egyébként nem teljesen értem, hogy közszférában miért nem kötelező a cross-platform fejlesztés, saját magukat sodorják vendor lock-inbe a bénaságukkal.

Nemcsak a kozszferaban nincs cross platformos fejlesztes...
Nagy nemzetkozi cegnel volt egy megosztott meghajto. X-dik virus fertozes utan, lecsereltek egy web alapu tartalomkezelo rendszerre.
Vegre, gondoltuk... csak eppen a megoldas IE only lett.

Szerencsere talaltunk megoldast megjeleniteni a tartalomkezelot mas bongeszo es platform alatt de azert ebbol latszik, hogy a cegeknel a fejlesztok win/IE only modban vannak.

Mikozben a ceg termeke linux alapu (es a tobbi platformon is lefordithato) de az adminisztraciot IE es win onlyra csinaljak.

Megjegyzem, erdekes hogy nehany ceges weblap csak firefox-al es chrome-al lehet megjeleniteni :D IE alatt behal.

"Megjegyzem, erdekes hogy nehany ceges weblap csak firefox-al es chrome-al lehet megjeleniteni :D IE alatt behal."

Az sem jobb semmivel. Viszont nagyjából jól elárulja, hogy mennyire cross platform a web ;)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Kit érdekel az IE, ha a Firefox és a Chrome cross platform. :D

Az, hogy egy fikarcnyit sem jobb az, ha rá vagyok kényszerítve a Chrome használatára, miközben Firefox user vagyok. És lefosom, hogy van Chrome az összes OS-re, amit használok. Nem akarom használni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem egészen értem hogy jön ide a Chrome only oldal problémád.
Én erre írtam:
"ceges weblap csak firefox-al es chrome-al lehet megjeleniteni"

Másik hogy a céges weblap máris sokkal jobb, ha legalább Firefoxon vagy Chromeon fut. De legjobb ha mindkettőn. :)
Otthon azt használsz amit akarsz, de munkahelyen meg azt amit szabad.

Az hogy egyes weblapok böngészőfüggő dolgokat használnak, az nem a szabványokat (is) betartó böngészők hibája.

És mi van azzal, ha szabványokat használsz, csak éppen valamely böngésző implementálta, meg nem?
Most akkor a weblap használ böngészőfüggő dolgokat, vagy a böngésző az, ami jól/rosszul implementálja a szabványt?
Jelzem, a HTML5, a CSS és a JavaScript most már sosem lesz kész, rolling release van azokból is.
Van éppen elérhető working draft leírás (ami nagyrészt az, amit a Chrome tud), és csá. És ez most már így is marad egy jó ideig, emiatt:
https://blog.whatwg.org/html-is-the-new-html5
"we moved to a new development model, where the technology is not versioned and instead we just have a living document that defines the technology as it evolves."
A levél itt:http://lists.w3.org/Archives/Public/public-whatwg-archive/2009Dec/0225.html

Röviden összefoglalva: a jó édes anyjukat. Perpetual beta az egész rohadt web (meg persze minden más) és ez baromira káros, de nem veszik észre magukat. Egyre nő az inkompatibilitás, egy projekt, amit elkészítettél X éve, az nem biztos, hogy Y év múlva működni fog.

Példa:
https://html.spec.whatwg.org/multipage/
A HTML szabvány tegnap módosult.
https://dom.spec.whatwg.org/
A DOM spec egy hónapja.

Nem érted a lényeget!

Microsoft találta ki = SÁTÁN MŰVE!!!!4444
Google találta ki = fap matéria, imádni kell.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ezt félévente mindig leírja valaki a HUP-n. De valahogy a maradék 6 milliárd embert ennyire súlyosan valahogy nem érinti. Még annyi embert sem, hogy amennyi valami alternatívát össze dobott volna.

Lehet idegeskedni ezen, de nem oldasz meg vele semmit. Olyan formátumot keresel ami 20 év múlva is pixelre pontosan úgy néz ki? Akkor te nem a HTML-t keresed. Tény hogy a 20 évvel ez előtti HTML 3.2 oldalt még mindig megjeleníti a böngésző :)

„Idegeskedni annyi, mint más hülyesége miatt magunkon bosszút állni.”

A maradék 6 milliárd embert azért nem érinti, mert a webfejlesztők túlóráznak és szopnak, hogy működjenek a webes rendszerek. Mert a megrendelő kéri, hogy a 2 évvel ezelőtti Chrome-on, a tavalyelőtti mobil Safarin, meg a friss Firefoxon és Edge-n minden ugyanúgy működjön. Vagy éppen működjön iOS 8.0.1-en tökéletesen (azon az OS-en, ami 1 napig volt kint, mert másnap már jött az iOS 8.0.2), pedig azon és az iOS 8.0.2-n máshogy működik a Safari egy bizonyos vonatkozásban, de az ügyfél nem hajlandó frissítani. És akkor te meg szerezz be egy iPhone-t, amin iOS 8.0.1 van, ne updateld, mert downgrade iOS 8.0.1-re már nincs, és próbáld meg megoldani a dolgot.
Igen, ezek mind valós példák.

És nem, nem a HTML-ről mint markupról van szó. Hanem arról, amit ma már a HTML jelent (a WHAT WG szerint is): HTML (nem HTML5) markup, JavaScript API-k, CSS (nem CSS3, az már nincs).

A HTML 3.2 az egy jól definiált dolog volt, ha megmondod a böngésződnek, hogy a markupod HTML 3.2, akkor tudni fogja, mit kell csinálnia.
Míg ha azt mondod a böngésződnek, hogy a markupod HTML (nem HTML 3.2, nem HTML 4, nem HTML 5, hanem HTML), akkor bizony mást és mást csinál, attól függően, hogy éppen hogyan áll a szabvány.

Valami alternatíva? Nem tudom, emlékszel-e, de 2007-ben Steve Jobs megmondta, hogy az iPhone webes alkalmazásokat fog támogatni, semmi mást, mindenre ott a web, nagyon jó, stabil API-k vannak, és aki mobilra fejleszt, az lesz a király.
https://youtu.be/v1BL8doi6wY?t=1h13m28s

Aztán az iPhone 3GS-sel kijött az iOS 2.0 és a natív alkalmazások kora. Úgy néz ki, mégsem volt elég jó a web.

Aki nem akar szopni, ne álljon webfejlesztőnek. Lásd az idézetem.

Mindig azt mondom hogy a cél határozza meg az eszközt. Ha gyorsan kell rövid távra, akkor elég ha össze dobja az ember mindenféle frameworkel, kihasználja az aktuális lehetőségeket a böngészőben.
Ha stabil időtálló dolgot fejleszt, akkor nem ajánlott használni olyant ami nem időtálló. Senki sem kényszerít rá hogy a legújabb HTML szabványokat használd (maximum a pénz).

Webes alkalmazásokkal szerintem az a baj, hogy offline nem igazán működnek. Eleve meg sem tudod nyitni ha nincs net. Jelentősen befolyásolja a sebességét a net sebessége is. Tény hogy egy bizonyos komplexitás felett nem baj ha natív program fut. Lehet egyszer eljön az az idő, amikor a nem lesz már sok különbség a web appok és a natív alkalmazások között. Úgy látom erre halad a világ. Steve Jobsnak lehet kicsit elhamarkodott volt a kijelentése. :)

"Mindig azt mondom hogy a cél határozza meg az eszközt. "
Vagy a megrendelő. Akkor is webeset akar, ha nem az a legjobb platform műszakilag. Mert ő nem akar költeni Play Store/App Store accountra stb.

"Webes alkalmazásokkal szerintem az a baj, hogy offline nem igazán működnek. Eleve meg sem tudod nyitni ha nincs net."
Aztán Electronról hallottál-e már?
Slack, Atom.io, Brackets.io mind webes technológiát desktopon használó alkalmazások, 100% offline működnek. És meg tudod őket nyitni, ha nincs net. Nem weboldalak, hanem webes technológiákat használó alkalmazások, amiket telepítesz a gépedre. Magukkal rántanak egy Webkit/Blink engine-t és abban futnak, offline.
De amúgy a Football Manager játék is ilyen már évek óta, az is offline megy, webes technológiákkal van megcsinálva.

Komolyan mondom, ha nem tetszik a munkád akkor miért nem váltasz?

Eggyel régebbi generációsokat ismerem inkább. Prism, HTA. Így konkrétabban leírva már tudom miről beszélsz.
Én másra gondoltam. Olyan weblapra amit úgymond telepíteni tudsz a pl a telefonodra. Induljunk ki a Gmailból. Általam elképzelt megoldás az hogy belépsz a mobilodon a böngésződdel a mail.google.com-ra.
Ott felajánlja hogy telepítheted a webapp-ot. Telepítés alatt azt értem hogy kb a fontrendet és az offline munkához való kódokat felmásolja mobilra. A telefonodon úgy megjelenik mint egy natív alkalmazás.
Valami hasonlót akar az Angular is, ha jól látom.

Szerencsére a megrendelő mindig ott van, hogy legyen kit hibáztatni és lehülyézni.

:)

Ja igen, azok külön kitüntetést érdemelnének, akik képesek ezeket az IE only webappokat létrehozni, éppen csak a lényeget veszítik szem elől azok, akik ezeket lefejlesztik. :(

"Nemcsak a kozszferaban nincs cross platformos fejlesztes..."

Igen, de a közszférában az államot működtetik, adófizetői pénzből. Magyarul a szándékolt vagy hanyagságból előidézett vendor lockin nem csak pár irodistát érint, hanem az egész társadalmat (pl. drágábban működik az állam).

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Az Accenturenál csak máshogy értelmezik a nyíltságot. :)

Az ilyen állatokat kellene nyilvánosan kivégezni. Bűzlik az egész

Ha Windowsról váltanak Linuxra, akkor szabadságharcos hősök.
Ha Linuxról Windowsra, akkor ki kell végezni őket.

Na az a baj. Hanem, hogy közben beállítják úgy a Linuxot, mintha egy használhatatlan szar lenne, amitől menekülni kell. A cikkben meg közben olyanok vannak, hogy 'fúj ilyen program sincs rá', 'fúj amaz se kompatibilis, stb.'. Ezek mind felhasználói appok, amiket ők (vagy valakik) fejleszettek le szarul (értsd: csak windowsra), semmi köze magához az operációs rendszerhez. Ha ezeket az alkalmazásokat csak Linuxra fejlesztették volna le, akkor meg a Win lenne nekik szar, mert nem fut rajta? :crazy:

Németországban is van korrupció, meg működik a lobby. Másképpen nem tudna a müncheni döntéshozó sem új BMW-t vásárolni magának. Lelkiismeret furdalásból, a választópolgárok és adófizetők pénzének elpazarlása miatt, a megválasztottak elenyésző része utasítana vissza ajándékot. Ennyi az egész, nem kell itt senkit máglyára küldeni, megkövezni. Szerintem az ide kommentelő huszárok 99%-a ugyanúgy zsebre vágná a lét, mint az a müncheni, aki a Linux leváltása mellett szavazott.

Vagy esetleg tenyleg ennyivel jobb a Windows 10.

Lehet, főleg ha a munkahelyi géped alkalmanként 10-15 perccel hamarabb kell lezárni, hogy pontos időben haza tudjál menni akkor biztos jobb :) Nálam sokszor ennyi idő míg leáll. Igen kellemes érzés a forgó-potyogó pontokat és az órát bámulni, hogy vajon a buszt még elérem-e vagy fél órát snapszerezek a megállóban míg jön a következő járat.

De minek várod meg? Vagy laptop és vinnéd haza? Hibernálás nem opció?
Ha csak ennyi lenne a baj, boldog Windows gizda lennék :D

Igen, de amikor dobtak a Windowst es Linux lett helyette, akkor nem olvastam a felhaborodast a Linux lobbyrol.