FF 57 / date and time input

 ( log69 | 2017. november 14., kedd - 13:19 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem siettek el.

Meglepődtem én is.

"<input type=date> and <input type=time> input box are automatically formatted based on your browser locale, that means the Firefox browser with the language you downloaded and installed."

És emiatt kábé használhatatlan is akkor, ha pl egy magyar oldalban konzisztensen magyar formátumnak megfelelően kéne prezentálni a dátumot.

Ez a fejlesztés arról szól (arról kell szólnia) hogy minél több felesleges munkát levegyen a fejlesztő válláról. A fejlesztőnek egy év, hónap és nap input kell. Hogy ezt hogyan kapja meg, nem kell foglalkoznia vele.

Az, hogy a böngésző lokálja alapján teszi, szerintem teljesen rendben van, mert felteszem hogy egyszeri user olyan nyelven használja, ahogyan kell neki. Ha más megoldás kell, akkor meg lehet saját fejlesztéseket csinálni és kozmetikázni, ez eddig is adott volt.

"Hogy ezt hogyan kapja meg, nem kell foglalkoznia vele."

Már hogyne kellene foglalkoznia vele, rögtön amint elvárják tőle, hogy az az input úgy működjön, ahogy fent írtam. Szerintem nem indokolatlan elvárás, hogy az oldal nyelvéhez alkalmazkodjon az oldalban lévő dátum mező.

"szerintem teljesen rendben van, mert felteszem hogy egyszeri user olyan nyelven használja, ahogyan kell neki."

Ha ez így működne nem volna szükség nyelvválasztókra a weboldalakon.

"Ha más megoldás kell, akkor meg lehet saját fejlesztéseket csinálni és kozmetikázni"

Tehát mégis kell a fejlesztőnek foglalkoznia vele.

Ha en amerikai vagyok, miert kellene magyar formatumnak lennie?

Nem ezt mondtam. De ha (böngésző nyelvétől függetlenül) megnézel egy adott weboldalt adott nyelven, akkor úgy illene, hogy abba a környezetbe passzoljon az input (és annak nyelve is).

Elég furán veszi ki magát az is, ha egy magyar nyelvű oldalon angolul jelenik meg az űrlapok hibaüzenete csak mert a natív form validációt használnád. És persze, tipikusan az ember az anyanyelvén használja a böngészőt, de ez sem minden esetben igaz.

Nem jó példa. Egy hibaüzenet és a regionális beállítás más. Annak az embernek jó lesz aki megnézi.

A regionális beállítás magában foglalja a dátum formátumot, és a vonatkozó szövegezést is, amit a dátum választó használ. Miért is jó az, ha ez nem lehet egységes az oldallal, ami a környezete ennek a dátumválasztónak?

És mit értesz az alatt, hogy annak jó lesz, aki megnézi? Aki nem tud mit kezdeni az angol dátumformátummal, mert nem egyértelmű neki, hogy a 01/02/2018 az most januárt, vagy februárt akar jelenteni, az tippre írja be? Vagy mi?

Pont ettől lesz egyértelmű. Az sokkal rosszabb lenne, ha pl. a google.com MM/DD/YYYY, míg a google.co.uk DD/MM/YYYY formátumban kérne be dátumokat. Magyar környezetben nekem egyikkel sem kell foglalkoznom, használhatom a általam megszokott és egyértelmű YYYY.MM.DD formátumot. De egy angolnak vagy amerikainak is egyszerűbb, mert oldaltól függetlenül a dátum widget mindig ugyanazt a formátumot használja, ezért nem kérdés, hogy adott oldalon hogyan lett lokalizálva a dátumformátum. Azt használhatja, amelyiket a saját kulturális környezete preferál.

Oké, amerikai ismerősömnek, aki nem tud magyarul, de leültetem a gépem elé miért egyértelmű a magyar dátum widget?

Mert az nyilván sokkal gyakoribb és életszerűbb, hogy emberek olyan eszközöket használnak, amik nem a nekik megfelelő nyelvi beállításokkal rendelkeznek, mint az, hogy emberek olyan weboldalakat használnak, amiknek nincs az anyanyelvükön lokalizációja.

Nem mondtam, hogy gyakori, és életszerű, hanem előfordul. Hasonlóan ahogy az oldalra ki van rakva nyelvválasztó pedig a jellemző az, hogy adott ember olyan nyelvű böngészőt használ, amit ismer is.

Te soha nem adod fel, meg egy amerikai ismerost is szereztel gyorsan :)

Amit mond, az viszont logikus, es igaz :)

A weboldal nyelvének nincs köze az állampolgár számítógépének regionális formátumaihoz. A saját maga által futtatott böngészője az ő lokáljában jeleníti meg neki az input-ot. Hol van itt a problémád?

"A weboldal nyelvének nincs köze az állampolgár számítógépének regionális formátumaihoz"

Nincs. De ha már van lehetőség a nyelvet felülbírálni miért nincs a regionális formátumot. Milyen hülyén nézne már ki egy angol nyelvű szövegkörnyezetben magyarul formázott (és magyar nap és hónap neveket használó) dátum, csak mert a böngésző magyar.

a) Egységesség
b) Lehetőség adása a fejlesztő/látogató kezébe

Miért nézne ki hülyén? Szerintem ne neked legyen jó, hanem annak aki nézi. Ha a beállított lokál és böngésző nyelv magyar, akkor legalább az input legyen magyar, ha már a weboldal nyelve nem az. Nem baj ha bántja a szépérzékedet.

Pont ezt a trendet lenne jó megszüntetni a webfejlesztőknél. Az állandó kényszert a kontroll elemek felülbírálására. Szerintem a checkbox-ot se akarja más felülbírálni. Legyen minden standard ahogy a böngésző szállítja, és akkor a felhasználhatóság javul, ugyanis minden oldalon egységesebben lehet eligazodni. Nem baj ha csúnya. Hiba ha a design-nal való élvezkedés a felhasználhatóságot rontja.

Lehet, hogy meg kellene szüntetni a trendet, de győzd meg erről azokat, akik ragaszkodnak egy bizonyos arculathoz, és egységességhez. Sajnos ez van. És amíg ez van, az én feladatom fejlesztőként az, hogy kövessem a dizájnt.

" Ha a beállított lokál és böngésző nyelv magyar, akkor legalább az input legyen magyar, ha már a weboldal nyelve nem az"

Normál esetben igen. De ha a felhasználó megnyomja, hogy ő mégis angolul kérné az oldalt, akkor mondd el, miért is maradna az oldal egy része magyarul?

Akkor majd te (es/vagy az idiota megrendelod/fonokod) hasznaljatok tovabb a jquery datepickert input type="text"-en, hagyd mar abba ezt a hisztit

Nem hisztizek, elmondtam a véleményem és az álláspontom, illetve egy konkrét igényt. Tudod mit, most hisztizek: A f*szomba már, hogy nem lehet valami megosztó dologról beszélni ezen a kib... fórumon anélkül, hogy azzal jön valaki, hogy "hagyd a hisztit" ezzel invalidálva az egész vitát.

Nem hiszti az, ha másképp gondolkodok a dologról, az sem, ha elmondom hogy számomra miért tűnik jobbnak/rosszabbnak valami, az sem, ha elmondom, hogy valós probléma az, hogy meg kell oldani a fent felvetett problémát. Hidd el, nem szeretek én se nem natív elemeket használni, és pont ezért volna jó, ha ez az apróság támogatott lenne. Mert ilyen elvárás van sajnos.

De ha mégis hiszti, az vajon mi, hogy te úgy csinálsz, mint ha én és a megrendelőm lennék hülyék, csak mert szólni mertem egy esetleges usecase-ről, és azzal érvelsz, hogy "hagyd a hisztit". Gratulálok :)

"...es/vagy az idiota megrendelod/fonokod..."

Valahogy en el szoktam tudni az en megrendeloimnek magyarazni, mert nem idiotak. Csak egy barom varja el, hogy a bongeszo locale-javal ellentetes datumformatum picker legyen. Altalaban minkor az en-us vs en-gb mm/dd vs dd/mm "04 05" aprilis 5 vagy majus 4 reszhez erek, es meselek egy tortenetet, hogy egy cgnek ez tobbtizezres bevetelkiesest meg refundokat okozott, mert nem hallgattak a fejlesztore, mar nem vitatkoznak tovabb. Ha megis, megmondom mennyit szamlazok ezert a feature-ert leven tobbet fognak engem is megtalalni ok nelkul, igy a maintenance es a support is mas, akar eles db-t is kellhet veszelyesen piszkalni. Legkesobb itt megertik es "jo lesz igy".

"Csak egy barom varja el, hogy a bongeszo locale-javal ellentetes datumformatum picker legyen. "

Ebben nem értünk egyet. Miért baromság az, hogy az oldal egységes képet adjon a látogatónak? Tehát ha a látogató jelenti ki azt, hogy ő angolul szeretné látni az oldalt, miért olyan fura angolul tálalni mindent?

Ha pedig a böngésző locale ennyire erős, miért van szükség nyelvválasztókra? Az miért oké?

"Ha pedig a böngésző locale ennyire erős, miért van szükség nyelvválasztókra? Az miért oké?"

Ennek tobb oka van:

1) Lattam olyan ceget ahol UK, Usa es Ir oldal 3 kulonbozo arazast es arrest jelentett (elterjedtseg vs "felfele torekves"). Ezeket a tld valasztotta el, a regiovalaszto masik tld-re vitt.
2) Tld vs browser locale/language vs geoip - na akkor most melyik alapjan dontsunk? Biztos jo lesz?

De egyebkent csak egyetlen oldaltipuson szoktam nyelvvalasztot hasznalni: ahol nem a bongeszom nyelvet olvassak, hanem probalnak geoip-zni vagy beirt URL alapjan donteni (aka "ahonnan google vitt"). Volt is erre szavazas egyebkent: https://hup.hu/szavazasok/20150419/nemzetkozi_weboldal_elso_megnyitasa_eseten_melyik_szerinted_a_legjobb_elsodleges_nyelv_es_terulet

A value attribute mindig ISO-8601 formátumban van, tehát nem egészen értem, hogy ez miért probléma. Ugyanúgy, ahogy azt se tudod befolyásolni, hogy egy checkbox a checked állapotot pipával, x-szel, vagy más szimbólummal jelzi, de nem is érdekes amíg a checked egy boolean érték.

Fent leírtam mi a probléma. Nem az, hogy én hogy nyerem ki belőle az adatot, hanem hogy tudok élni-e a lehetőséggel, hogy létezik-e ilyen widget. Mert ha nem, ha kénytelen vagyok egy third party libet behúzni, vagy magam lefejleszteni, akkor megette a fene.

"Ugyanúgy, ahogy azt se tudod befolyásolni, hogy egy checkbox a checked állapotot pipával, x-szel, vagy más szimbólummal jelzi"

Dehogy nem tudom befolyásolni, némi css-sel. Oké, technikailag nem a checkbox kinézetét módosítom, de megoldható, hogy úgy nézzen ki, ahogy a dizájn készítője elvárja, és tudod, rengetegszer kellett is már ilyet csinálnom. Az a baj, hogy ilyen elvárások vannak, hiába mondod azt, hogy bináris, meg mittudomén. És amíg egy checkboxhoz írni pár sor css-t triviális, addig egy date inputot lecserélni már kevésbé. Vagy azért, mert egy felesleges külső függőséggekl kell szívni, vagy azért, mert magadnak kell lefejleszteni.