MEGOLDVA/UPDATE - Csak a szokásos: NKM, FŐGÁZ - fogyasztás, számlázás

Szerintük egy hónap alatt egy családi háznál belefér a 99 ezer köbméteres gázfogyasztás.
https://i.imgur.com/DcallJx.jpg
https://i.imgur.com/K1DuA0V.jpg

Update:
Miután elértem őket telefonon - nem ment könnyen -, meglepően gyorsan és korrekt módon megoldották. Le a kalappal!

Kicsit krimibe illő módon, de számomra teljesen elfogadhatóan azt kérték, hogy fotózzam le az óraállást egy napilap címoldalával, amit meg is tettem, emailben elküldtem a képet, másnapra korrigáltak mindent.

Sajnálatos módon a becsült mérőállás a korábbi 8.838 m3 mérőálláshoz képest alacsonyabb volt. Ilyen esetben – annak elkerülése érdekében, hogy az alacsonyabb mérőállást a rendszer ún. átfordult mérőállásnak tekintse, és így indokolatlanul magas összegű számlát készítsen – a számlázás a hiba okának kiderítéséig technikailag zárolódik, és csak megfelelő ellenőrzést követően indítható újra.
A számlázás rendezése érdekében a 2017. november 11-én közölt 9.137 m3 állás alapján a 2017. októberi mérőállást becsléssel 8.943 m3-re határoztuk meg, és 9.137 m3 állásig elkészítettük a ... sz. ... Ft összegű elszámoló számlát.
A számlázás körül kialakult helyzettel okozott kellemetlenségekért elnézését kérjük.

Így is lehet: javítani, elismerni a hibázás tényét, nem szívatni az ügyfelet.

Hozzászólások

Olyasmi lehet, hogy a korábbi fogyasztásból kevesebbet becsültek, mint a tényleges, de mivel hátrafelé nem foroghat a mérő, a kisebb óraállást úgy tekintik, hogy az túlcsordulás eredménye. Tehát, ha az új-régi < 0, akkor hozzáadnak annyit, amennyi modulo a kijelzés, azaz 100 000-t. Gondolom, nem veszik észre, mert ember sohasem nézi, úgy vannak vele, majd sikít a fogyasztó, ha baja van, a software-ben meg ezek szerint nincs olyan modul, ami odatenné a piros felkiáltójelet akkor, ha kiugróan eltérő a fogyasztás a szokásoshoz képest.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

ezek szerint nincs olyan modul, ami odatenné a piros felkiáltójelet akkor, ha kiugróan eltérő a fogyasztás a szokásoshoz képest.

Akkor ez tervezési hiba, sőt gondatlanság. A Fogyasztó védelmi hatóságnak (nem tudom a pontos nevét) súlyosan büntetni kellene az ilyen rendszereket használó közműcégeket. A hibás, infarktust előidéző:-) számlák előállítása szerintem bűncselekmény.
De ugye, a konkrét esetben nem tudjuk mi történt.

--
eutlantis

Az ÁSZF-ben le van írva:
Ha a felhasználó havi mérőállás bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget, vagy azt
határnapon túl teljesíti, a FŐGÁZ Zrt. az adott számlázási időszakra vonatkozóan jogosult
a korábbi, ún. bázis időszak átlagos fogyasztási adatai alapján részszámlát kibocsátani. A
FŐGÁZ Zrt. a részszámla összegét a következő tényleges mérőállás (leolvasás, diktálás,
elosztói becslés) alapján készült számlában számolja el.

Amit pedig látunk, az egy bug. Az ő statisztikai becslésük alapján a mérőállásnak kisebbnek kéne lennie, mint a tényleges mérőállás, arra pedig leírta Locsemege a választ.
Komolyan, mi a faszért kell egy bug miatt egyből rosszindulatúságot feltételezni? Tessék jelenteni a hibát és kész. De tudom, picsogni kell, mert a szolgáltató gonosz, szemét, sőt, bűnöző!

Disclaimer: nem dolgoztam ezen a szoftveren, de utálom, amikor egy bug miatt bűnnel gyanúsítanak meg valakit. Te állítod, hogy bűnözők, tessék bizonyítani. Ártatlanság vélelme van ugyanis. Hajrá.

Ők becsültek egyet az előző évi adat és a statisztika alapján.
Az előző évi adat ugyebár 7099 körül volt.
Ők ez alapján 7516-ot becsültek. Ami tök természetes becslés.

Az, hogy közben 8838 lett az előző mérőállás, és ebből a fogyasztást számoló algoritmus (ami csak az előző meg a mostani mérőállást nézi) arra következtetett, hogy átcsordult a mérő, az egy teljesen normális jelenség, hiszen előfordul átcsordulás, akkor, amikor egy későbbi mérés eredménye kisebb, mint egy frisebb mérés eredménye és a mérő közben nem változott.

Az, hogy arra nem gondoltak, hogy más esetben is lehet kisebb az új adat, nem csak átcsorduláskor, az egy szoftverhiba, amit be kell jelenteni. Remélem te is hasonlóan hibamentesen dolgozol, hogy ami hibát elkövetsz, az egyből bűn, és fel lehet téged jelenteni fogyasztók megtévesztéséért.

Ha szerinted ez a fogyasztók megtévesztése, akkor tessék bíróságon feljelenteni őket. Hajrá.

Azért, mert hivatalosan a fogyasztás az mérőállás-különbségek alapján történik. Hitelesített mérők által mért adatok különbsége ugyanis a fogyasztás.

Ezt ugyanis a jogszabály definiálja:
Elszámoló számla: a földgáz-kereskedelmi szerződés időtartama alatt, az elszámolási időszak kezdő és záró mérőállásán alapuló számla,

Lásd: 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet
a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról

Azaz ahhoz, hogy ők fogyasztást tudjanak becsülni, hivatalosan mérőállást kell becsülniük először, mert a fogyasztás az hivatalosan mérőállás-különbségen alapul.

Ha alulbecsülnek (mint ebben az esetben is), akkor szépen jelezni kell feléjük ezt a dolgot.

Nekem ezzel egy bajom van. Normális esetben az utolsó lejelentett óraálláshoz kellett volna hozzáadni valamekkora becsült differenciát, s ebben az esetben bármekkora pozitív érték helyes lett volna. De ezek szerint a szolgáltató egy korábbi ponttól, például az éves elszámolás fordulópontjától visszamenőleg becsült, noha voltak frissebb tényadatai is. Ennek lehetett a következménye a negatív fogyasztás, amire nyilván túlcsordulást gondolt a software, s kijött egy hatalmas szám, majdnem annyi, amennyi a mérő számábrázolásába egyáltalán belefér.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Anno az ÉMÁSZ is csinált ilyen ügyességet - az akkor még éjszakai áramnak nevezett szolgáltatáson sikerült a mérő tipusát (számjegyek száma) hibásan rögzíteni - az elszámoló számlán egy akkora érték szerepelt, amit műszakilag lehetetlen volt elfogyasztani (kismegszakítő, mérő max. árama).
Amikor bementem, hogy wattafakk, akkor "természetesen" automatikusan elfogadták a panaszt, javították a mérő tipusát, és hosza, máris rendben volt minden.
Szóval az ilyen forgomorgó mérőkkel mért fogyasztások kezelése máskor és máshol is volt már problémás...

Bediktálom az óraállást, visszaigazolják a bediktált óraállást, majd a számlázáskor egy másik óraállásra kapok fogyasztást...ÉS a leolvasás módjára odaírják, hogy diktált!

A slusszpoén meg az, hogy van 0 fogyasztású órám is, és oda +1-et írtak be múltkor saját szakállukra...így én most, amikor szintén 0 a fogyasztás, nem tudom a valósat beírni, mert negatívba nem mehet. Sakkmatt.

Ja, meg múltkor diktáltam, erre leszámlázták a becsültet (a számla a fizetés után generálódott, tehát nem tudtam, hogy az összeg mit takar), megreklamáltam, sztornóztak, lett egy negatív egyenlegem -> megkaptam befizetendő tételnek a -359Ft-ot. Amit persze nem tudok befizetni, de cserébe ott van a honlapon, hogy rendezetlen :D

Vicc az egész.

--
"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"