zoyo blogja

EON számlaértesítő

Mostanáig 100%-ban megérkezett és aszerint fizettem, de a májusira megesküdnék hogy nem jött(Gmail-es fiók), csak a júniusiban láttam, hogy hátralékos lettem. Mivel a postafiók hatalmas, ezért az ilyen leveleket nem szoktam törölni, viszont ez nem volt meg, a régebbiek igen. Ismétlődés elkerülése végett azóta beállítottam mindenféle értesítést, ÜSZ-on érdeklődtem, hogy biztos küldtek-e értesítést és azt mondták, hogy igen, május 11-én, de én nem tudok hinni nekik.

Járt más is ilyen cipőben a múlt hónapban?

MEGOLDVA/UPDATE - Csak a szokásos: NKM, FŐGÁZ - fogyasztás, számlázás

Szerintük egy hónap alatt egy családi háznál belefér a 99 ezer köbméteres gázfogyasztás.
https://i.imgur.com/DcallJx.jpg
https://i.imgur.com/K1DuA0V.jpg

Update:
Miután elértem őket telefonon - nem ment könnyen -, meglepően gyorsan és korrekt módon megoldották. Le a kalappal!

Kicsit krimibe illő módon, de számomra teljesen elfogadhatóan azt kérték, hogy fotózzam le az óraállást egy napilap címoldalával, amit meg is tettem, emailben elküldtem a képet, másnapra korrigáltak mindent.

Sajnálatos módon a becsült mérőállás a korábbi 8.838 m3 mérőálláshoz képest alacsonyabb volt. Ilyen esetben – annak elkerülése érdekében, hogy az alacsonyabb mérőállást a rendszer ún. átfordult mérőállásnak tekintse, és így indokolatlanul magas összegű számlát készítsen – a számlázás a hiba okának kiderítéséig technikailag zárolódik, és csak megfelelő ellenőrzést követően indítható újra.
A számlázás rendezése érdekében a 2017. november 11-én közölt 9.137 m3 állás alapján a 2017. októberi mérőállást becsléssel 8.943 m3-re határoztuk meg, és 9.137 m3 állásig elkészítettük a ... sz. ... Ft összegű elszámoló számlát.
A számlázás körül kialakult helyzettel okozott kellemetlenségekért elnézését kérjük.

Így is lehet: javítani, elismerni a hibázás tényét, nem szívatni az ügyfelet.

Habár fölűl a gálya, s alúl a víznek árja,.... Azért az ostobaság az úr

Az apache-on kívül is van világ. A nagy indián mellett ott vannak például a kicsik is, mint a hiawatha vagy a cherokee. A nagy hátrányuk nem az elterjedtségük hiánya, hanem a logójuk, ami - szerintem - kedves, aranyos, jópofa, és minden csak nem rosszindulatú.
De nem mindenki gondolja így, ezért most azon megy az agymenés, hogy vagy meg kell változtatni, vagy el kell távolítani azokat, mert sérthetik valakik érzékenységet. Megáll az ész!
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=681339

Manjaro, egyelőre

Ma délben kijött a 0.8.5 OpenBox-os és XFCE-s változata. Egészes kellemes, bár sebességben a Lubuntu leveri. Debian-ben már csak 40 release critical bug maradt. Most már megvárom, amig leér nullára, addig jó lesz játszani a Manjaro.

Linux XP után

Sziasztok Hupperek!
Az alábbi témában lennék kíváncsi a véleményetekre, tapasztalatotokra.

Párom saját gépre kerül, a vas adott: duál Atom, dedikált RAM-os ION2-vel, 4G rendszermemóriával, SSD-vel, semmi mozgó alkatrész, zajmentes.
Erre kellene egy Linux disztró; illegális Windows nem játszik, legális meg drága (gépár harmada) lenne.

Amit keresek:
- XP feeling, ha lehet a kinézet is, (majdnem) teljes magyarítás.
Amire használva lesz:
- böngészés(Firefox, kevesebb, mint tíz lappal), irodai programok, GIMP, képnézegetés, levelezés, Facebook, Youtube-Flash-Java böngészőben, Skype/MSN, játékok nem nagyon, néha esetleg wine-nal.

Neumann János és az IAS

A 'Mi újság' legfrissebb száma (http://njszt.hu/miujsag/mi-ujsag-2012-julius-augusztus) egy-egy érdekes cikket szentel Neumann Jánosnak és Alan Turingnek.
Egy kis idézet az előbbiből:

... amikor Neumann a következő gépet, az EDVAC-ot önállóan tervezte meg, és egyedül írta meg a szakma által a számítógép-tervezés bibliájának tekinthető First Draft of a Report on the EDVAC, by John von Neumann című 101 oldalas összefoglalóját, amit azonnal nyilvánosságra is hozott. Ezzel lehetetlenné tette, hogy a jövő számítógépének a leglényegesebb elveit – például a tárolt program koncepcióját – bárki is szabadalmaztatni tudja.
... Miután az IAS számítógép egyetlen elemét sem szabadalmaztatták, így azonnal elkezdődött egyetemeken, kutatóintézetekben és mindenütt, ahol számítógépekre volt szükség, az IAS gép klónok építése. Így születtek meg az első IAS másolatok...

Ha lenne 1 millió €-m....

Támadnám a magyar kormányt az Alkotmány miatt. Meg a Jegybanktörvény miatt. Ne nyúlhassanak ahhoz a pénzhez, amit 3 éve az elődjük rakott a Nemzeti Bankba. Követelném, hogy az IMF egyezségért cserébe vegyék bele az Alkotmányba, hogy azonos neműek is köthessenek házasságot; meg bármi mást, ami az elveik miatt vállalhatatlan a számukra. Úton-útfélen hirdetném, hogy nem fognak tudni fizetni. Tudom, hogy nem tudják előteremteni az idén esedékes 10 milliárd € első részletét saját erőből. Ahogy közeledik a határidő, a Forint elszáll. Lesz mondjuk 1 € = 500 HUF. Az utolsó előtti pillanatban ezen az áron vennék Forintot. Tehát van 500 millió HUF-om. Mondjuk mások is így tesznek és a kormány összehaknizza a piacról az első részletet. Kifizeti. Kihirdeti. Piac megnyugszik, hogy a kormány akar és tud is fizetni úgy, hogy a piacról oldja meg a finanszírozást. Mindenki naaagyon hepi. Forint magára talál, egészen 300 HUF/€-ig feltör. Másnap bemegyek az MNB-be és mondom, hogy van itt 500 MHUF, meg kell vennetek (ez igaz). Ez nem egészen 1 millió 700 ezer €. Pár nap alatt 70% haszon. Éves szinten meg sem próbálom kiszámolni.... Vegyünk az 1 millió € helyett 5 milliárdot. Nem kell, hogy az enyém legyen. Elég kölcsönkérnem két hétre, évi brutális, 10%-os kamatra. És nem a kormány veszi ki az MNB-ből a pénzt, hanem én. Micsoda szerencse, hogy az MNB független!

Csoda - Húsvét után

Alig húsz év telt el a gengszterváltozás óta és íme, parlamentünknek máris sikerült megalkotnia az első törvényt a lakosság érdekében:

Ősztől büntet a Médiatanács a túl hangos reklámokért

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság médiatanácsa ősztől pénzbírsággal vagy kötbérrel büntetheti azokat a műsorszolgáltatókat, amelyek a műsorkörnyezetnél hangosabban sugározzák a reklámokat vagy televíziós vásárlással kapcsolatos műsorokat - jelentette be Kiricsi Karola, a testület szóvivője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
Mint mondta, jelenleg türelmi időszak van, de most is folyamatosan mérik a hangerőadatokat, amelyeket közzé is tesznek a médiatanács weboldalán. A cél az, hogy a törvénysértő gyakorlatot megszüntessék a médiában, s a jövőre nézve folyamatosan tárgyalnak ez ügyben a szolgáltatókkal - hívta fel a figyelmet.
Egyelőre január óta a Magyar Televízió mindkét csatornájának műsorait, illetve a Duna Televízió, az RTL Klub és a TV2 adásait figyelik. Azokat a televíziókat, amelyek törvényt sértenek, először figyelmeztetik, s ha ez eredménytelen, akkor nyúlnak majd a pénzbüntetés szankciójához - közölte.
Kiricsi Karola idézte a január 1-jétől hatályban lévő médiatörvény ide vonatkozó részletét: "A lineáris műsorszolgáltatásban közzétett reklám, televíziós vásárlás, valamint a reklám közzétételét akusztikus módon jelző figyelemfelhívás átlagos vagy a néző és hallgató által érzékelt hangereje nem lehet nagyobb, mint környező műsorszámoké".
Beszélt arról is, hogy az Egyesült Államokban, Kanadában, Angliában és Ausztráliában már régóta van érvényben hasonló jellegű szabályozás.
A szóvivő rámutatott: a médiatanács a reklámhangerőt egy teljesen magyar fejlesztésű szoftver segítségével végzi, amely érzékeli és pontosan ki tudja szűrni a kiugróan hangos műsorrészeket. Egy nap alatt ezzel az eszközzel mintegy 200 műsorórát tudnak vizsgálni, és már eddig is találtak számos jogsértést.

A HUP vége(?)

Vajon mikor következik be? És ki fogja megölni?
Adott a szent triumvirátus: a BSA, a MicroSCOft és az amerikai kormány az összes patent trollal meg a legerősebb hadsereggel és legnagyobb ügyvédi gárdával.
(Nekünk grátisz van egy artisjewsunk is)
Akiknek ezekkel meggyűlik a baja, azoknak annyi. Ha fizetik a sarcot minden után, legyenek bárhol, ami mozog, vagy nem mozog, akkor ideig-óráig élhetnek. Ha elég volt belőlük, megkapják a selyemzsinórt.

<< Az emberiség bölcsője, Irak: indok nélkül lerohanva >>

<< Afganisztán: miután kiderült, hogy a 9/11 elkövetői szaúdiak - lerohanva; persze, lehet, hogy rossz volt a térképük, és a googlemaps helyett a másikat használták >>

Lecsapott a DOJ - Az ügyvéd, a kártyás meg a megamoney

Pokerstars, FullTilt és Absolute (UltimateBet) - kezdődik a következő felvonás.
Az USA nyilván nem akar egyértelmű törvényeket hozni, mert így biztosítható az ügyvédi herehad bevétele.
Mi meg képtelenek vagyunk. Vagy legalábbis a másodfok más törvények alapján dolgozik, mint az első.
Na de függöny föl:

http://content.usatoday.com/communities/gameon/post/2011/04/fbi-cracks-…

http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/retailandconsumer/84556…

[MEGOLDVA] Microsoft Wireless Mobile Mouse 1000

Eljött az idő, hogy öregecskedő, gyengélkedő egérkémet fiatalabb(ak)ra cseréljem. A mostani is MS, elégedett voltam vele, újnak pedig a címben szereplőt néztem ki, az MM-ben az ára is szimpatikus (akciós).

http://www.microsoft.com/hardware/mouseandkeyboard/ProductDetails.aspx?…

Van valakinek tapasztalata megy-e linux-on? Tudom, hogy mennie kéne, de mikor megláttam, hogy 64 bites XP-n nem megy. Az ördög becsengetett és 4 kHUF-ot nem akarok kidobni.

**********************************
Bevállaltam, megvettem, működik.
LinuxMint és Trisquel Linux alatt legalábbis.

Karácsonyi ajándék a LinuxMint-től

Kijött a Debian-alapú LMDE legújabb verziója, a második:-)

LMDE in brief

* Linux Mint Debian Edition (LMDE) is a rolling distribution based on Debian Testing.
* It’s available in both 32 and 64-bit as a live DVD with a Gnome desktop.
* The purpose of LMDE is to look identical to the main edition and to provide the same functionality while using Debian as a base.

http://blog.linuxmint.com/?p=1604

Harc a Sims3-mal

Van egy desktop PC-m (2,4G Cerka, 2G RAM, ATI X1650Pro Sapphire w 256M RAM, 500G HDD SATA2 - az alaplap SATA1, WinXP Home). Mindenfajta 'test-my-config' program szerint a proci-ja gyenge. Piszkálgattam a WXP-t amennyire még biztonságosnak tűnt, a játék sebessége elfogadható, de a betöltési sebesség gyalázatos: majdnem az egész vinyót végig lehetne olvasni alatta. Memória, vinyó és videókari már frissített. HW csere-bere nélkül mit/hogyan lehet tuningolni? AMD már nem frissíti a drivert.

***

Fejlemények:
1) nem volt fenn az alaplapi chipset -gyári- meghajtója.
RCA: újratelepítéskor (XP SP2, SP3 és az összes hóbelebanc között) elmaradt, valszeg az egyik "Készen van már?" közben
2) a virtuális memória kézire volt állítva
RCA: ez valamelyik '1-click-optimizer' bűne lehetett, utoljára W95 alatt állítottam be ilyet és rövid, ámbár annál haszontalanabb kísérletezés után végleg letettem arról, hogy a Win helyett én nyüstöljem

Próbáld ki: 10 ismeretlen(?) OpRendszer

Egy remek cikk jelent meg a PCPlus-on ezzel a címmel, a hozzászólások között még további gyöngyszemek vannak a kísérletező kedvűeknek.

Try 10 OSes You've Never Heard Of
http://pcplus.techradar.com/node/3175

A lista:
1. ReactOS
2. Haiku
3. AROS
4. Aranym
5. Syllable
6. KolibriOS
7. Plan 9
8. FreeDOS
9. Visopsys
10. Minix

Oké, vannak ismertebbek, de egy újszülöttnek minden vicc új...